Napisano Sobota o 21:261 dzień 11 godzin temu, sherif napisał:Tylko cena mi nic nie mówi, wole operować procentami. Sprzedawca przyznał, że 5tka słabo się sprzedaje. Wszyscy chcą SUVy.Z drugiej strony wczoraj usiadłem na chwilę i mam mieszane uczucia, sam nie wiem czy X3 nie jest lepszą opcją.iX3 i iX5 to 10miesięcy czekania .Na X5 do 24%, X7 25-28% z rocznika 2025
Napisano Wczoraj o 10:49 1 dzień 13 godzin temu, Łukasz___F napisał:Na X5 do 24%, X7 25-28% z rocznika 2025Druga połowa 2026, a tu jeszcze na placach 2025.Ciekawie, kiedyś nie do pomyślenia.
Napisano Wczoraj o 12:54 1 dzień 15 godzin temu, Łukasz___F napisał:Na X5 do 24%, X7 25-28% z rocznika 2025X5 nowa do produkcji ?
Napisano Wczoraj o 13:33 1 dzień 2 godziny temu, mrBEAN napisał:Druga połowa 2026, a tu jeszcze na placach 2025.Ciekawie, kiedyś nie do pomyślenia.Tylko to raczej nie jest efekt spadajacej sprzedazy bo cala branza notuje rekordowe wyniki/A samo BMW zajmuje 4 miejsce wsrod marek. https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2026-2026
Napisano Wczoraj o 19:46 1 dzień 6 godzin temu, Maciej__ napisał:Tylko to raczej nie jest efekt spadajacej sprzedazy bo cala branza notuje rekordowe wyniki/A samo BMW zajmuje 4 miejsce wsrod marek.https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2026-2026Jasne.IMHO wynika to z pierdyliarda modeli i zmian preferencji.Polityki CO2 i innych dziwnych zmiennych, których dawniej nie było, i nie trzeba było żonglować.
Napisano 21 godzin temu21 godzin 9 godzin temu, sherif napisał:X5 nowa do produkcji ?Nie, nowy model podobno ponizej 20%
Napisano 14 godzin temu14 godzin Autor 18 godzin temu, mrBEAN napisał:Druga połowa 2026, a tu jeszcze na placach 2025.Ciekawie, kiedyś nie do pomyślenia.W 2009-tym kupowałem w czerwcu rocznik 2008. Też dobre rabaty były. A u Fiata to i dwuletnie-nowe można było często kupić.
Napisano 13 godzin temu13 godzin Q7 z tego roku 28% na przykład. Ale to efekt wypychania starego modelu, bo już nie można zamówić do produkcji.
Napisano 12 godzin temu12 godzin Wymiana flagowców to dobry moment na wyrwanie dużego rabatu, tylko... jak Cię stać na flagowca to czy chcesz jeździć starym modelem? Tak jak lift jest jeszcze za te kilkadziesiąt tysi zaoszczędzonych do przełknięcia tak totalnie nowy model... szczególnie przy finansowaniu gdzie ta różnica zaciera się jeszcze bardziej.
Napisano 11 godzin temu11 godzin 56 minut temu, G.O.A.T. napisał:Wymiana flagowców to dobry moment na wyrwanie dużego rabatu, tylko... jak Cię stać na flagowca to czy chcesz jeździć starym modelem? Tak jak lift jest jeszcze za te kilkadziesiąt tysi zaoszczędzonych do przełknięcia tak totalnie nowy model... szczególnie przy finansowaniu gdzie ta różnica zaciera się jeszcze bardziej. pytanie co chcemy, czy już auto po poprawkach czy z chorobami wieku dziecięcego
Napisano 11 godzin temu11 godzin 5 minut temu, bielaPL napisał:pytanie co chcemy, czy już auto po poprawkach czy z chorobami wieku dziecięcegoDlatego najlepsze są lifty lub 2-3 rok produkcji modelu. Poprawki zrobione, maszyny nie wychechłane
Napisano 10 godzin temu10 godzin 50 minut temu, G.O.A.T. napisał:Dlatego najlepsze są lifty lub 2-3 rok produkcji modelu. Poprawki zrobione, maszyny nie wychechłane No chyba że kupujesz Puretecha...
Napisano 10 godzin temu10 godzin 2 minuty temu, marcindzieg napisał:No chyba że kupujesz Puretecha... Wtedy faktycznie bez różnicy, stabilna, równa, sprawiedliwa szansa na fakap dla wszystkich bez względu na rocznik. Edytowane 10 godzin temu10 godzin przez G.O.A.T.
Napisano 10 godzin temu10 godzin 1 godzinę temu, G.O.A.T. napisał:Wymiana flagowców to dobry moment na wyrwanie dużego rabatu, tylko... jak Cię stać na flagowca to czy chcesz jeździć starym modelem? Tak jak lift jest jeszcze za te kilkadziesiąt tysi zaoszczędzonych do przełknięcia tak totalnie nowy model... szczególnie przy finansowaniu gdzie ta różnica zaciera się jeszcze bardziej. Właśnie takie modele się dobrze leasingują, bo spadek wartości maleje wg ich kalkulatorów. Rata jest sporo mniejsza.
Napisano 10 godzin temu10 godzin Teraz, G.O.A.T. napisał:Ale to kwestia wysokiego rabatu i wobec tego mniejszej różnicy wobec oczekiwanej wartości rezydualnej. Tak jest fajniej tu ale mniej fajniej tam.Przy wynajmnie/leasingu taki rabat powoduje właśnie że to spada, a to się przekłada na ratę. Dzięki temu dwa razy wybrałem auto pozornie droższe, którego rata znalazła się w moim zasięgu.
Napisano 10 godzin temu10 godzin Autor 2 godziny temu, G.O.A.T. napisał:Wymiana flagowców to dobry moment na wyrwanie dużego rabatu, tylko... jak Cię stać na flagowca to czy chcesz jeździć starym modelem? Tak jak lift jest jeszcze za te kilkadziesiąt tysi zaoszczędzonych do przełknięcia tak totalnie nowy model... szczególnie przy finansowaniu gdzie ta różnica zaciera się jeszcze bardziej. Wyjątkiem jest sytuacja gdy nowy model wyszedł komuś brzydszy od starego.
Napisano 5 godzin temu5 godzin 4 godziny temu, Ryb napisał:Wyjątkiem jest sytuacja gdy nowy model wyszedł komuś brzydszy od starego.To nie wyjątek tylko okazja do zapłacenia mniej za produkt, który Ci się bardziej podoba.Z drugiej strony pozostaje pytanie czy po prostu nie przycybuliłeś, że musiałeś stary model brać
Napisano 5 godzin temu5 godzin Autor 2 minuty temu, komor napisał:To nie wyjątek tylko okazja do zapłacenia mniej za produkt, który Ci się bardziej podoba.Z drugiej strony pozostaje pytanie czy po prostu nie przycybuliłeś, że musiałeś stary model brać Wiadomo, stary model to wstyd. Wszyscy widzą, że kupiony w promocji bo już nikt go nie chciał i wszyscy czekali na nowy.
Napisano 5 godzin temu5 godzin 3 minuty temu, Ryb napisał:Wiadomo, stary model to wstyd. Wszyscy widzą, że kupiony w promocji bo już nikt go nie chciał i wszyscy czekali na nowy.Chyba, że kupujesz za gotówkę. To wtedy jest okazja 💪
Napisano 5 godzin temu5 godzin Autor 4 minuty temu, rwIcIk napisał:Chyba, że kupujesz za gotówkę. To wtedy jest okazja 💪Jeszcze NIGDY nie słyszałem o przypadku gdy ktoś jedzie w nowym premiumie a gawiedź komentuje: "Patrz jakie drogie auto. Pewnie kupił za gotówkę".
Napisano 5 godzin temu5 godzin Nie sądzę, by ktos kupował za gotówkę auta warte kilkaset tysięcy zl. Byc moze sa tacy lekarze, wracający z dyzuru po pijaku, zahaczając o najblizszy salon premium.
Napisano 5 godzin temu5 godzin 8 minut temu, Ryb napisał:Jeszcze NIGDY nie słyszałem o przypadku gdy ktoś jedzie w nowym premiumie a gawiedź komentuje: "Patrz jakie drogie auto. Pewnie kupił za gotówkę".Bo wiadomo, że w leasingu 💪
Napisano 4 godziny temu4 godziny 16 minut temu, Ryb napisał:Jeszcze NIGDY nie słyszałem o przypadku gdy ktoś jedzie w nowym premiumie a gawiedź komentuje: "Patrz jakie drogie auto. Pewnie kupił za gotówkę".Wystarczy zorganizować rejestrację w jakimś zadupiewie a nie PY, WE, DX… wtedy od razu wiadomo że gotówka
Napisano 4 godziny temu4 godziny Teraz, G.O.A.T. napisał:Wystarczy zorganizować rejestrację w jakimś zadupiewie a nie PY, WE, DX… wtedy od razu wiadomo że gotówka Różnie bywa - leasingi / najmy np. z WND jeżdżą W moim prywatnym zostawiłem WW - odkupiony z firmy leasingowej ;)
Napisano 4 godziny temu4 godziny 33 minuty temu, rwIcIk napisał:Różnie bywa - leasingi / najmy np. z WND jeżdżą W moim prywatnym zostawiłem WW - odkupiony z firmy leasingowej ;)Pewnie że różnie bywa ale my piszemy co jest ogólnie ;)
Napisano 4 godziny temu4 godziny 59 minut temu, Rado_ napisał:Nie sądzę, by ktos kupował za gotówkę auta warte kilkaset tysięcy zl. Byc moze sa tacy lekarze, wracający z dyzuru po pijaku, zahaczając o najblizszy salon premium.Ja nie wiem co oni mają z tymi leasingami. Dziś drugi salon BMW odwiedziłem i mówię, że auto dla emerytów a gość to samo co w innym salonie .. że tergety zrobione i koniec z dobrymi promocjami na EV. Ja mu mówię, że auto za gotówkę, ..a to nie ma problemu, bo promocyjny leasing się skończył . Dopłaty (by BMW) do EV są dalej + rabaty.
Napisano 3 godziny temu3 godziny Autor 21 minut temu, G.O.A.T. napisał:Pewnie że różnie bywa ale my piszemy co jest ogólnie ;)Ja mam jeden leasing na WND. Resztę już brałem na SK bo jakoś łatwiej zapamiętać.
Napisano 3 godziny temu3 godziny Autor 10 minut temu, sherif napisał:Ja nie wiem co oni mają z tymi leasingami. Dziś drugi salon BMW odwiedziłem i mówię, że auto dla emerytów a gość to samo co w innym salonie .. że tergety zrobione i koniec z dobrymi promocjami na EV. Ja mu mówię, że auto za gotówkę, ..a to nie ma problemu, bo promocyjny leasing się skończył . Dopłaty (by BMW) do EV są dalej + rabaty.Teraz to wchodzisz do salonu i negocjujesz dobry leasing. A potem dopiero ewentualnie sprawdzasz jakie do niego dają auto. Edytowane 3 godziny temu3 godziny przez Ryb
Napisano 3 godziny temu3 godziny 38 minut temu, Ryb napisał:Teraz to wchodzisz do salonu i negocjujesz dobry leasing. A potem dopiero ewentualnie sprawdzasz jakie do niego dają auto.„Na sam wpierw” to jaki rabat
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 2 godziny temu, Ryb napisał:Teraz to wchodzisz do salonu i negocjujesz dobry leasing. A potem dopiero ewentualnie sprawdzasz jakie do niego dają auto.Z watkow o markach premium wnioskuje, ze producent zeby sprzedac auto warte 250kPLN, musi wycenic je na min 400kPLN i dac 100kPLN rabatu Leasing 101% mozna dorzucic w gratisie. Wtedy jest sytuacja win-win i obie strony zadowolone Edytowane 1 godzinę temu1 godzina przez Maciej__
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Dodatkowo sąsiad sprawdza cenę w cenniku, więc go większy szlag trafia.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 25 minut temu, Maciej__ napisał:Z watkow o markach premium wnioskuje, ze producent zeby sprzedac auto warte 250kPLN, musi wycenic je na min 400kPLN i dac 100kPLN rabatu Leasing 101% mozna dorzucic w gratisie.Wtedy jest sytuacja win-win i obie strony zadowolone No i za 50k gratisów
Napisano 50 minut temu50 min 12 godzin temu, G.O.A.T. napisał:Wymiana flagowców to dobry moment na wyrwanie dużego rabatu, tylko... jak Cię stać na flagowca to czy chcesz jeździć starym modelem? Tak jak lift jest jeszcze za te kilkadziesiąt tysi zaoszczędzonych do przełknięcia tak totalnie nowy model... szczególnie przy finansowaniu gdzie ta różnica zaciera się jeszcze bardziej. patrząc na nowe wersje aut, to chyba znacznie częściej lepiej wybrać schodzący model. Nie wiem co idzie nie tak, chyba stylistyka jest dopasowana do roczników 2000
Napisano 38 minut temu38 min 11 minut temu, bergerac napisał:patrząc na nowe wersje aut, to chyba znacznie częściej lepiej wybrać schodzący model. Nie wiem co idzie nie tak, chyba stylistyka jest dopasowana do roczników 2000Dokładnie tak właśnie zrobiłem. Jak ogarnąłem co wychodzi w 2026 poszedłem pod coś sprawdzonego i po lifcie właśnie. Te nowe auta są tak wpieniające że koniec… a do tego brzydkie i przeładowane elektronika, źle zrobione i tandetne.