Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rabaty na premiumy

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Greneralnie same plusy można łatwiej zaplanować produkcje. No i są suze rynki zbytu np USA, ze ludzie z placu biorą. Nie wiem jak w premium ale w budżetowych autach otwierany szklany dach cieknie, świszczy i trzeszczy.

A czy to nie jakieś stare historie sprzed 20 lat? W 6 letnim Audi nic nie cieknie, świszczy i trzeszczy. Może w tych pełnoletnich tak się dzieje, stad ta niechęć? Plusy pewnie są, ale dla producenta.

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Ja nigdy nie chcialem, ale teraz w Kia zostalem zmuszony przez chora polityke, ze do pakietu z fotelami musi byc szkalny dach i jeszcze HK (wszystko ekstra platne rzecz jasna).

A jakbyś miał wybór, szklany bez dopłaty, to byś tez nie chciał? Z czego wynikała niechęć?

Napisano
41 minut temu, zinger napisał(a):

Za 3x tyle zazwyczaj, warto by dodac :phi: A volvo to juz premium czy jeszcze nie, bo tam, jak pisza wyzej, tez sa takie dziwne ograniczenia.

Tak, za 10x tyle. Dalej nie przyjmujesz do wiadomości faktu, że na premium są 15-20% rabaty, a na Kia dywaniki. Wierz mi, że różnice w cenie nie są duże. Wystarczy się rozeznać w temacie i trochę pogadać ze sprzedawcami. Patrzysz tylko na ceny w katalogach.

Napisano
4 godziny temu, akisel napisał(a):

B&W to okolo 18 kpln, jak dobrze pamietam 

nie jestem audiofilem, ale słyszę różnice 

Tym bardziej, że są (były) 3 wersje auto. Podstawowa, HK i B&W. Do HK dopłacało się kilka tys, do B&W coś właśnie koło 18. Mam kolegę audiofila, namawiał mnie B&W, choć przyznał, że HK też gra bardzo poprawnie. IMO wystarczająco.

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

O co chodzi z tym szklanym dachem, ze to wada? Dla mnie wadą jest brak. Fakt, ze konfig volvo pod tym względem jest masakrycznie słaby jak na markę niby premium.

Wcześniej jak były wersje Momentum, Inscription to mogłeś sobie dowolnie konfigurować wersje i dodawać co chciałem. Ja uparłem się na masaż, bo mam problemy z kręgosłupem. Musiałem wybrać Ultimate, bo tylko tam była taka opcja. "Gratis" dostałem szyberdach, HUD i klimę 4-strefową. Niestety teraz ten konfigurator przypomina firmy z jp.

Napisano
44 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Ja się nie wypowiadam czy coś jest premium czy nie bo to bardzo śliski temat. Ale kolegę @G.O.A.T. bardzo bawi pozycjonowanie Volvo w segmencie premium :)

Poprzednio się oparłem na Outbacka, leasing wyszedł drożej niż wypasione A6 :bzik:.

Napisano
11 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Ale o co chodzi? To sugestia żeby sam wymieniał a nie zawracał głowy serwisowi ;]

Chodzi o to, że ASO musiało rozebrać pół auta aby znaleść przyczynę dziwnych odgłosów pod deską :hehe:.

Napisano
33 minuty temu, kadu napisał(a):

W samochodzie jest sporo głośniej, zabiera przestrzeń nad głową. W przypadku gdy ktoś kupuje auto na dłużej, to z czasem dochodzi skrzypienie, potencjalne przecieki.

Jest to jedynie bajer dla pasażerów, bo kierowca raczej nie skorzysta.

Na dłużej to znaczy ile? Co dotykowo dla pasażerów, to się nie zgodzę. Oczywiście, ze z perspektywy pasażera wyglada to inaczej, ale tez zależy gdzie się szkło zaczyna. Po drugie, jest jaśniej wewnątrz, nie ma wrażenia siedzenia w piwnicy. Pisze z perspektywy korzystania z różnych aut ze szklanym dachem i dla mnie jest to fajna sprawa. Nie jest to must have, ale jak jest to się nie obrazę. To taki bajer, który jak mogę mieć, to chce, ale nie muszę.

Napisano
7 minut temu, kadu napisał(a):

Tak, za 10x tyle. Dalej nie przyjmujesz do wiadomości faktu, że na premium są 15-20% rabaty, a na Kia dywaniki. Wierz mi, że różnice w cenie nie są duże. Wystarczy się rozeznać w temacie i trochę pogadać ze sprzedawcami. Patrzysz tylko na ceny w katalogach.

IMHO są. Zastanawiałem się mocno nad Sorento. Rabat był całkiem ok, ale jak odniosłem się do ceny na XC60 czy Stelvio to różnica była sporo i mimo, że w Sorento wyklinałem wszystko co mógł mieć ;). Nie wiem, może obecnie ceny są podobne.. choć wątpię.

Napisano
8 minut temu, sherif napisał(a):

Tym bardziej, że są (były) 3 wersje auto. Podstawowa, HK i B&W. Do HK dopłacało się kilka tys, do B&W coś właśnie koło 18. Mam kolegę audiofila, namawiał mnie B&W, choć przyznał, że HK też gra bardzo poprawnie. IMO wystarczająco.

To prawda, ale po kilku dniach słuchania HK i znowu przesiadce na BW, to banan nie schodzi. Różnica jest bardzo duża w jakości dźwięku, możliwościach ustawień. Ale wiadomo, cena pewnie nieadekwatna do rzeczywistej wartosci tego sprzętu.

Napisano

W samochodzie jest sporo głośniej, zabiera przestrzeń nad głową. W przypadku gdy ktoś kupuje auto na dłużej, to z czasem dochodzi skrzypienie, potencjalne przecieki.
Jest to jedynie bajer dla pasażerów, bo kierowca raczej nie skorzysta.
I podnosi środek ciężkości.

pozdr.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 minuty temu, leszcz napisał(a):

I podnosi środek ciężkości.

pozdr.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Tylko jakie to ma znaczenie?

Napisano
22 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Ale o co chodzi? To sugestia żeby sam wymieniał a nie zawracał głowy serwisowi ;]

Mając Fiata tylko bym się ucieszył znajdując klucz 13. Pamietam, jak nie mogłem znaleźć i stałem z robotą:hehe:

Napisano
10 minut temu, kadu napisał(a):

Bardzo bawia mnie takie stwierdzenia gosci, ktorzy g... wiedza na temat tego, gdzie i z kim rozmawialem, od kogo mialem oferty, jakie ceny porownuje.

Miszczu, na X1 dostalem 11% i po tym rabacie cena finalna to ponad 250tys za niezle, ale nie super wyposazona wersje. Lexus NX 350h bardzo srednia wersja do odbioru w sierpniu 235tys po rabacie, albo fajniejsza ale na styczn 2024 za 294tys po rabacie. Volvo XC40 za male, XC60 tez lekko 250tys (po rabatach) i tak jest praktycznie wszedzie, roznica w cenie, pomiedzy wyposazona pod korek Kia a srednimi wersjami Prestizow to lekko 50tys. Ale tak, patrze po katalogach.

Aha, w Kia dostalem 8.5% rabatu :palacz: i nie jeden, a dwa komplety dywanikow :phi:

Napisano
17 minut temu, zinger napisał(a):

Bardzo bawia mnie takie stwierdzenia gosci, ktorzy g... wiedza na temat tego, gdzie i z kim rozmawialem, od kogo mialem oferty, jakie ceny porownuje.

Miszczu, na X1 dostalem 11% i po tym rabacie cena finalna to ponad 250tys za niezle, ale nie super wyposazona wersje. Lexus NX 350h bardzo srednia wersja do odbioru w sierpniu 235tys po rabacie, albo fajniejsza ale na styczn 2024 za 294tys po rabacie. Volvo XC40 za male, XC60 tez lekko 250tys (po rabatach) i tak jest praktycznie wszedzie, roznica w cenie, pomiedzy wyposazona pod korek Kia a srednimi wersjami Prestizow to lekko 50tys. Ale tak, patrze po katalogach.

Aha, w Kia dostalem 8.5% rabatu :palacz: i nie jeden, a dwa komplety dywanikow :phi:

Daruj sobie „gości” i „miszczów”. Jak nie umiesz dyskutować na poziomie to lepiej nic pisać nic ;). Jeżeli w ten sposób prowadziłeś rozmowę w salonach, to nie dziwię się, że tak to wyszło ;].

Edytowane przez kadu

Napisano
42 minuty temu, Rado_ napisał(a):

A czy to nie jakieś stare historie sprzed 20 lat? W 6 letnim Audi nic nie cieknie, świszczy i trzeszczy. Może w tych pełnoletnich tak się dzieje, stad ta niechęć? Plusy pewnie są, ale dla producenta.

Seat, Skoda, Kia czyli auta dla ludu. Nie pisałem o premium.

Napisano
13 minut temu, kadu napisał(a):

Daruj sobie „gości” i „miszczów”. Jak nie umiesz dyskutować na poziomie to lepiej nic pisać nic ;). Jeżeli w ten sposób prowadziłeś rozmowę w salonach, to nie dziwię się, że tak to wyszło ;].

Zszedlem do Twojego poziomu, nie jestem z tego dumny, ale czasami nie ma wyjscia. Wyjezdzasz do mnie z tekstem, ze nie pojmuje itp  nie majac tak naprwade pojecia co druga strona robila w temacie. 

Jeszcze napisz, co wyszlo nie tak, bo ja Ci podalem konkretne kwoty, a Ty...no wlasnie, w sumie nie ma czego komentowac ;)

Napisano
38 minut temu, wujek napisał(a):

Seat, Skoda, Kia czyli auta dla ludu. Nie pisałem o premium.

Tylko czy te dachy to nie są od jednego producenta? Czy Audi, czy Kia? Nie wiem. 

Napisano

Jak coś, mogę dać namiary do dobrego sprzedawcy desek kompozytowych, ma dobre ceny i idzie się dogadać i nie ściemniam! :old:

Napisano
8 minut temu, Rado_ napisał(a):

Tylko czy te dachy to nie są od jednego producenta? Czy Audi, czy Kia? Nie wiem. 

Na forum Leona ludzie cały czas piszą, ze piszczy, ze zatykają się odpływy, ze świszczy powyżej 120. Producent pewnie ten sam ale jakość montażu czy uszczelek czy czegokolwiek jest pewnie inna. 

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

Na forum Leona ludzie cały czas piszą, ze piszczy, ze zatykają się odpływy, ze świszczy powyżej 120. Producent pewnie ten sam ale jakość montażu czy uszczelek czy czegokolwiek jest pewnie inna. 

Z otwieranym dachem miałem/mam przyjemność tylko w markach premium. Myślałem, ze już nie ma problemów z tym nawet w markach dla ludu.

Napisano
10 godzin temu, kadu napisał(a):

est to jedynie bajer dla pasażerów, bo kierowca raczej nie skorzysta.

Wróciłem z kręcenia się po mieście. 26 st. Szyber otworzyłem, klima wyłączona, idealnie. 

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Z otwieranym dachem miałem/mam przyjemność tylko w markach premium. Myślałem, ze już nie ma problemów z tym nawet w markach dla ludu.

Ja miałem w ASX a teraz mam w Jagu. W obu przypadkach jedyna różnica w stosunku do wersji bez tego dodatku to taka, że w tych autach co go mają widać niebo a w tych co go nie mają nie widać. Żadnych niedogodności nie stwierdzono.

Napisano
Teraz, Furvus_Eques napisał(a):

Ja miałem w ASX a teraz mam w Jagu. W obu przypadkach jedyna różnica w stosunku do wersji bez tego dodatku to taka, że w tych autach co go mają widać niebo a w tych co go nie mają nie widać. Żadnych niedogodności nie stwierdzono.

Dlatego tak mnie dziwi, ze są przeciwnicy tego, wręcz nienawidzą. Smutno mi się robi, jak muszę jeździć bez tego, jakbym w Kijowie siedział w piwnicy podczas nalotu.

Napisano
  • Autor
Teraz, Rado_ napisał(a):

Dlatego tak mnie dziwi, ze są przeciwnicy tego, wręcz nienawidzą. Smutno mi się robi, jak muszę jeździć bez tego, jakbym w Kijowie siedział w piwnicy podczas nalotu.

Może mieli popsuty i stąd trauma. Pamiętam głośną historię jakiejś Kii gdzie walka z dachem doprowadziła właściciela niemal do szaleństwa. 

Napisano
Godzinę temu, Furvus_Eques napisał(a):

Może mieli popsuty i stąd trauma. Pamiętam głośną historię jakiejś Kii gdzie walka z dachem doprowadziła właściciela niemal do szaleństwa. 

A tak coś kojarze;l

Napisano
11 godzin temu, Furvus_Eques napisał(a):

ja walczyłem we Fiacie Stilo. Można by powiedzieć, że to Fiat, ale dokładnie ten sam model szyberdachu od tego samego producenta był wtedy w Mercedesie klasy A ;]. Nie miałem zastrzeżeń do działania, bo o dziwo to działało, a to była konstrukcja składająca się chyba z setki ruchomych elementów i kilku szyb ruszających się osobno. I tak, potwierdzam, że jest to fajne, bo jest w aucie jasno, zwłaszcza jak się siedzi z tyłu to jest super wrażenie, można uchylić latem i jest przyjemniej. Ale niezaleznie od marki to jest fajne jak ktoś kupuje nowe auto na kilka lat. Potem okaże się że parcieją uszczelki, coś zaczyna przeciekać, gdzieś gwiżdże wiatr, że zatkały się odpływy w słupkach po latach zbierania syfu (tak miałem we Fiacie), że roleta zaczyna się zawijać itd. Nie ma siły, niezależnie od producenta, jakieś problemy się pojawią. Może osobiście nie mam za dużego doświadczenia z markami tak zwanymi premium, ale nie wierzę, że w aucie z szyberdachem jest dokładnie tak samo cicho jak w tym samym modelu bez tego. Po prostu nie wierzę i już. To że ktoś nie słyszy, nie znaczy że nie ma różnicy.

Edytowane przez maro_t

Napisano
46 minut temu, maro_t napisał(a):

Może osobiście nie mam za dużego doświadczenia z markami tak zwanymi premium, ale nie wierzę, że w aucie z szyberdachem jest dokładnie tak samo cicho jak w tym samym modelu bez tego.

Masz grubą osłonę. Zasuwasz jak nie chcesz. W tym aucie przy większych prędkościach ogólnie jest głośno ale nie zauważyłem różnicy z i bez szyberdachu. A czyszczenie uszczelek, udrażnianie przepływów i smarowanie kosztowało bodajże 270 zł. W ASO :)

image;s=2048x1360.webp

Napisano

Mam szklany otwierany dach w Alfie haha. Dziwne bo działa, nie zacina się, nic nie świszczy itp.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

To że ktoś nie słyszy, nie znaczy że nie ma różnicy.

Jak nie słyszy, to po co szukać wad?. I jak kupujesz nowy, to tym bardziej po co się przejmować jakimiś dopływami. A,ze kiedyś się pewnie popsuje, to jak wszystko, a jednak nie kupujesz auta w wersji golas, nie?😉

Napisano
48 minut temu, PingNoMore napisał(a):

Mam szklany otwierany dach w Alfie haha. Dziwne bo działa, nie zacina się, nic nie świszczy itp.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Nie jesteś wiarygodny, masz Alfę.😂

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

ja walczyłem we Fiacie Stilo. Można by powiedzieć, że to Fiat, ale dokładnie ten sam model szyberdachu od tego samego producenta był wtedy w Mercedesie klasy A ;]. Nie miałem zastrzeżeń do działania, bo o dziwo to działało, a to była konstrukcja składająca się chyba z setki ruchomych elementów i kilku szyb ruszających się osobno. I tak, potwierdzam, że jest to fajne, bo jest w aucie jasno, zwłaszcza jak się siedzi z tyłu to jest super wrażenie, można uchylić latem i jest przyjemniej. Ale niezaleznie od marki to jest fajne jak ktoś kupuje nowe auto na kilka lat. Potem okaże się że parcieją uszczelki, coś zaczyna przeciekać, gdzieś gwiżdże wiatr, że zatkały się odpływy w słupkach po latach zbierania syfu (tak miałem we Fiacie), że roleta zaczyna się zawijać itd. Nie ma siły, niezależnie od producenta, jakieś problemy się pojawią. Może osobiście nie mam za dużego doświadczenia z markami tak zwanymi premium, ale nie wierzę, że w aucie z szyberdachem jest dokładnie tak samo cicho jak w tym samym modelu bez tego. Po prostu nie wierzę i już. To że ktoś nie słyszy, nie znaczy że nie ma różnicy.

Ja w obu przypadkach miałem/mam duże dachy panoramiczne ale nieotwierane. I tu naprawdę nie ma różnicy. Być może w przypadku otwieranych jest.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, PingNoMore napisał(a):

Gdyby nie działał i świszczał to by się okazało, że dach jest marki Valeo.

;l

Napisano
8 minut temu, Furvus_Eques napisał(a):

Ja w obu przypadkach miałem/mam duże dachy panoramiczne ale nieotwierane. I tu naprawdę nie ma różnicy. Być może w przypadku otwieranych jest.

Różnicy nie zauwazylem, w otwieranym jak i nie

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Różnicy nie zauwazylem, w otwieranym jak i nie

No ale zakładam, że otwierany jednak łatwiej zepsuć z uwagi na ruchome elementy. Nieotwierany ma jednak o wiele mniej skomplikowaną konstrukcję, siłą rzeczy eliminującą ryzyko.

:ok:

Napisano
5 minut temu, Furvus_Eques napisał(a):

No ale zakładam, że otwierany jednak łatwiej zepsuć z uwagi na ruchome elementy. Nieotwierany ma jednak o wiele mniej skomplikowaną konstrukcję, siłą rzeczy eliminującą ryzyko.

Napewno, dlatego najlepiej kupowac Dacie Logan w podstawie, by mniej sie popsuło. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Rado_ napisał(a):

Napewno, dlatego najlepiej kupowac Dacie Logan w podstawie, by mniej sie popsuło. 

W ASX nie było wyboru bo był tylko nieotwierany. W Jagu niby jest wybór w konfiguratorze ale ja brałem to co było akurat dostępne więc i tak wyboru nie miałem. Cieszę się, że w ogóle jest.

Poprzedni mój Jag miał zwykły dach a ten sam silnik, nadwozie i wyposażenie więc mam bezpośrednie porównanie i mogę na tej podstawie stwierdzić, że nie ma absolutnie żadnej różnicy w komforcie podróżowania, nic z okolic dachu nie słychać.

Napisano
3 godziny temu, PingNoMore napisał(a):

Jak w alfie nie ma z tym problemu to chyba nigdzie nie ma. Może psujące się szyberdachy już przeminęły razem z wartburgami i innymi samodzielnie montowanymi w golfie II. 

1 godzinę temu, Furvus_Eques napisał(a):

Obstawiam, że o ile z tym się nie cuduje to nic się nie stanie. W subaru które nie jest hitem jakościowym nigdy nie miałem z dachem problemu. A otwieram bardzo często. 

Jedyny problem to jak zostawisz otwarty na noc i zacznie padać bo rano jest zwiększona wilgotność wewnątrz samochodu :), ale tyczy się to chyba starszych samochodów. W starym superbie już było autozamykanie w razie deszczu, obstawiam że jest, albo powinno być to już powszechnie stosowane

Napisano
Godzinę temu, yack napisał(a):

Jak w alfie nie ma z tym problemu to chyba nigdzie nie ma. Może psujące się szyberdachy już przeminęły razem z wartburgami i innymi samodzielnie montowanymi w golfie II. 

Obstawiam, że o ile z tym się nie cuduje to nic się nie stanie. W subaru które nie jest hitem jakościowym nigdy nie miałem z dachem problemu. A otwieram bardzo często. 

Jedyny problem to jak zostawisz otwarty na noc i zacznie padać bo rano jest zwiększona wilgotność wewnątrz samochodu :), ale tyczy się to chyba starszych samochodów. W starym superbie już było autozamykanie w razie deszczu, obstawiam że jest, albo powinno być to już powszechnie stosowane

Coś w tym jest w Lancii różne rzeczy się psuły, ale okno dachowe działało super ;). Raz tylko żona zostawiła otwarte to napadał deszcz w podsufitkę i panele. Obecnie to chyba się same zamykają ;). Przynajmniej ostatnio na myjni mi się zamknął razem z roletą.

W Subaru też nie miałem problemu z dachem, choć przy Otb nie było wyboru, był w std.

Ogólnie fajna sprawa, ale czasami mało przydatna.

Napisano
9 godzin temu, Roman XXL napisał(a):

Prawda to, że w VOLVO na elektryki nie ma żadnych rabatów?

kupiles volvo i teraz pytasz ? :jem:

zachowujesz sie jak user ktory kiedys tu pisal, kvm czy jakos tak, twierdzil ze przyspiesza sie moca a nie momentem i to w dieslu :lol:

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

kupiles volvo i teraz pytasz ? :jem:

zachowujesz sie jak user ktory kiedys tu pisal, kvm czy jakos tak, twierdzil ze przyspiesza sie moca a nie momentem i to w dieslu :lol:

prawa fizyki się nie zmieniły, przyspieszenie każdego auta, obojętnie z jakim silnikiem zależy od mocy średniej w użytecznym zakresie obrotów. jeszcze nie kupiłem, dopiero zamówiłem (co jest odwracalne w razie czego)

Napisano
W dniu 22.06.2023 o 06:40, Roman XXL napisał(a):

prawa fizyki się nie zmieniły, przyspieszenie każdego auta, obojętnie z jakim silnikiem zależy od mocy średniej w użytecznym zakresie obrotów. jeszcze nie kupiłem, dopiero zamówiłem (co jest odwracalne w razie czego)

Dywaniki chociaż dorzucili?

Napisano
W dniu 23.06.2023 o 17:14, zinger napisał(a):

Dywaniki chociaż dorzucili?

są w standardzie, ale mówili o możliwościach uzyskania rabatu na akcesoria 😛

Napisano
4 minuty temu, Roman XXL napisał(a):

są w standardzie, ale mówili o możliwościach uzyskania rabatu na akcesoria 😛

Maja gest :hehe:

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Maja gest :hehe:

Nie wiem jak w innych premiumamch, ale w Volvo sa dywaniki w standardzie. Dla samych dywanikiw warto sie skusić. 😆

Napisano
Teraz, Rado_ napisał(a):

Nie wiem jak w innych premiumamch, ale w Volvo sa dywaniki w standardzie. Dla samych dywanikiw warto sie skusić. 😆

kia też dali dywaniki a nie gumę, polecam ;] 

Napisano
3 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Ja mam dostac 2 komplety - guma i material i jeszcze mate do bagaznika :palacz:

Napisano
15 minut temu, bielaPL napisał(a):

W Reno mialem wybór tekstylne czy gumowe;]