Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa Romeo Stelvio

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, stig napisał(a):

Wiem też, że nicka zmieniłeś. Zorientowałem się po rozbijaniu tematu na atomy 👍

Rozczulasz się nad wielkością felg, a mnie posądzasz o atomy. Fajnie :facepalm:

Napisano
17 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Rozczulasz się nad wielkością felg, a mnie posądzasz o atomy. Fajnie :facepalm:

Odpowiadałem na zadane pytanie 🙈

Napisano
Teraz, stig napisał(a):

Odpowiadałem na zadane pytanie 🙈

No i dobrze. To nie HP, tylko merytoryczna dyskuja na poziomie posiadaczy G/S i ewentualnych jego nabywców, a nie wycieczki osobiste typu - zmieniłeś nicka, rozbijasz temat na atomy. W czymś Ci wiedza przeszkadza?

Napisano
5 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

No i dobrze. To nie HP, tylko merytoryczna dyskuja na poziomie posiadaczy G/S i ewentualnych jego nabywców, a nie wycieczki osobiste typu - zmieniłeś nicka, rozbijasz temat na atomy. W czymś Ci wiedza przeszkadza?

Daj mi już spokój 😂 

Napisano

giulia wychodziła pomiędzy 16 cali a 19 cali z tym że od 18 do 19 mogą być rożne szerokości felg przód tył - także w 4x4

stelvio od 17 cali do ..21 cali - w przypadku wersji Q tył jest szerszy

Napisano
8 godzin temu, stig napisał(a):

Te najnowsze po lifcie nie są czasem coś wyżej? Inne sprężyny? Przyglądałem się raz na parkingu i mimo 19” była jeszcze duża przestrzeń w nadkolu. 

RWD siedzi nieco niżej AWD ciut wyżej ale moim zdaniem wciąż mały ten prześwit

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

A sa w ogole wersje RWD? ;)

GIulie 200 tki 280 - szczególnie z usa -  potem były także w EU

diesle 150 koni

no i 2,9 Q tylko napęd tył.

Stelvio też występowały z najsłabszymi dieslami jako RWD - na rynek USA są 280 tki RWD

Wadą wszystkich Giuliii stelvio jest niewyłączalny system ESP ASR ( poza wersjami Q gdzie jest tryb "RAce" który wyłącza wszystko oprócz ABS-u. Oczywiście problem znany i da się założyć tryb Race do zwykłych wersji.

Napisano
5 minut temu, Dareek napisał(a):

Wadą wszystkich Giuliii stelvio jest niewyłączalny system ESP ASR

Natomiast zaletą jest to że włącza się bardzo, bardzo późno, a samochód prowadzi się stabilnie także bez ingerencji systemów

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

A sa w ogole wersje RWD? ;)

Przy RHD Giulia nie ma szans na AWD. Zabrakło miejsca :oslabiony:

Napisano

Czy jest sens rzucać się na Giulię w wersji Tributo? Poza fajnym, zielonym lakierem ma ona również zawieszenie o regulowanej twardości. Jak to zawieszenie ma się do "zwykłej" veloce? Wiem, że było też w ubiegłorocznych Comeptizione.
Zielonych tributo zostało tylko kilka i trzeba szybko podjąć decyzję ;)

Napisano
2 godziny temu, Bednar napisał(a):

Czy jest sens rzucać się na Giulię w wersji Tributo? Poza fajnym, zielonym lakierem ma ona również zawieszenie o regulowanej twardości. Jak to zawieszenie ma się do "zwykłej" veloce? Wiem, że było też w ubiegłorocznych Comeptizione.

Miałem "zwykłe" zawieszenie w Veloce i było bardzo, bardzo ok. Teraz mam regulowane w QV i oprócz podobnego do Veloce trybu standardowego ma też "ale twardo" oraz "o jaki beton!". Wg mnie nie warto ale Veloce z regulowanym nie jeździłem.

Co do koloru to zielony jest bardzo dobrze wyglądającym kolorem na Giulii i mógłbym polecić, gdyby nie drobny fakt, że pchali ten kolor dość często na Tonale i wg mnie stał się przez to zbyt pospolity :oslabiony:

Napisano
13 minut temu, Igorek napisał(a):

Miałem "zwykłe" zawieszenie w Veloce i było bardzo, bardzo ok. Teraz mam regulowane w QV i oprócz podobnego do Veloce trybu standardowego ma też "ale twardo" oraz "o jaki beton!". Wg mnie nie warto ale Veloce z regulowanym nie jeździłem.

Co do koloru to zielony jest bardzo dobrze wyglądającym kolorem na Giulii i mógłbym polecić, gdyby nie drobny fakt, że pchali ten kolor dość często na Tonale i wg mnie stał się przez to zbyt pospolity :oslabiony:

W PL Tonale w przyrodzie praktycznie nie wystepuje ;)

Nie wiem czy widzialem wiecej niz 5 razy na ulicy...

Napisano
46 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W moim mieście nie widzialem ani jednego. Ten segment zdecydowanie zdominował VAG ze zwoim T-Roc. 

Napisano
5 godzin temu, Bednar napisał(a):

A Tributo jest jeszcze dostępna? Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że tam jest regulowane zawieszenie.

Muszę podpytać szefa, bo ujeżdża taką od miesiąca.

PXL_20241017_155716304.jpg

Napisano
25 minut temu, blackfun napisał(a):

A Tributo jest jeszcze dostępna? Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że tam jest regulowane zawieszenie.

W konfiguratorze nie jest dostępna, ale w salonach jeszcze jest około 20 sztuk, w tym kilka zielonych (o ile można wierzyć otomoto ;)).

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, blackfun napisał(a):

Lepiej wygląda zielony z żółtymi zaciskami IMO.

Napisano
Teraz, bergerac napisał(a):

A nie lepiej brązowe? Cytując Stanisława Anioła - wyglądałyby jak gówno w lesie ;]  Ja bym brał błękitną

e3cf4c5855a585b481a1aa609f52a76b.jpg.74883745217d4ea1b47bbc53c2d7ff58.jpg

Napisano
41 minut temu, bergerac napisał(a):

Tylko w Tributo Italiano chyba nie było wyboru. Gorzej od zacisków wyglądają srebrne znaczki z tyłu.

Przed Giulią na zdjęciu stoi czarna Stelvio z żółtymi zaciskami ;)

Napisano
38 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

A nie lepiej brązowe? Cytując Stanisława Anioła - wyglądałyby jak gówno w lesie ;]  Ja bym brał błękitną

Zielona z czarnym dachem robi robotę. Szczególnie, że zdjęcie nie oddaje tego koloru.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ok, tego nie wiedziałem

Napisano
14 godzin temu, Igorek napisał(a):

Ok, tego nie wiedziałem

Kolega trochę przesądza. Nie ma ich tyle co aut dla ludu, ale są widoczne.

Napisano
12 minut temu, Woockush napisał(a):

Stelvio troche widac, Tonale praktycznie w ogole. Co nie dziwi, bo to auto jest bez sensu z obecna gama silnikowa.

Cala Alfa sprzedaje ok 1tys aut rocznie w Polsce, to ile tego Tonale moze wyjechac na drogi? Nie wiecej niz 300-400szt w skali kraju.

Dla porownania, Porsche sprzedaje 4x tyle ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Stelvio troche widac, Tonale praktycznie w ogole. Co nie dziwi, bo to auto jest bez sensu z obecna gama silnikowa.

Cala Alfa sprzedaje ok 1tys aut rocznie w Polsce, to ile tego Tonale moze wyjechac na drogi? Nie wiecej niz 300-400szt w skali kraju.

właśnie dzisiaj się zaskoczyłem, bo też myślałem, że bez sensu. Całkiem ładnie w środku zrobione. Dzisiaj byłem obejrzeć Juniora i przez przypadek obejrzałem też to: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-tonale-sprint-1-5-t4-180km-dct-7-mhev-ID6GG2m5.html

Napisano
6 godzin temu, Woockush napisał(a):

No właśnie nie są. Nie ma sensu zaklinać rzeczywistości. Giulie i Stelvio widzę każdego dnia. Kiedy ostatni raz widziałem Tonale? Nie pamiętam...

Napisano
W dniu 8.11.2024 o 17:20, stig napisał(a):

Sylwetka jest smukła więc 18” wystarczą IMO do ładnego wyglądu. Bo pewnie o tym tu rozmawiamy. 

tak masz racje, to zalezy od auta.

ja mam 21 i wyglada to... normalnie ;]

Napisano
33 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

tak masz racje, to zalezy od auta.

ja mam 21 i wyglada to... normalnie ;]

a @Ksionc mial kiedyś felge 22,5 cala

Napisano
Teraz, delco napisał(a):

a @Ksionc mial kiedyś felge 22,5 cala

piszemy o autach osobowych zwanych tez AGD ;]

Napisano
11 godzin temu, bergerac napisał(a):

właśnie dzisiaj się zaskoczyłem, bo też myślałem, że bez sensu. Całkiem ładnie w środku zrobione. Dzisiaj byłem obejrzeć Juniora i przez przypadek obejrzałem też to: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-tonale-sprint-1-5-t4-180km-dct-7-mhev-ID6GG2m5.html

Wizualnie jak najbardziej, tylko ten naped 1,3 MHEV to jednak troche nie pasuje do Alfy ;)

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wizualnie jak najbardziej, tylko ten naped 1,3 MHEV to jednak troche nie pasuje do Alfy ;)

tu jest 1,5, 180 kucy. Miękka hybryda.

Napisano
2 minuty temu, bergerac napisał(a):

tu jest 1,5, 180 kucy. Miękka hybryda.

Racja 1,5 MHEV nie 1,3 :ok: Ogladalem jakies testy na YT i dziala to podobniez srednio...

Jak komus nie zalezy na osiagach to do krecenia w kolo komina chybe lepiej wziac 1,6 JTD.

Napisano
11 godzin temu, bergerac napisał(a):

Tylko ze to jest małe auto . Chyba , że dla żony i wożenia bąbelka do szkoły 

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Bo to jest tak , że Francji sprzedają się citroeny a we Włoszech Alfy .

Np swojego czasu we Włoszech było pełno pand 4x4

Napisano
15 godzin temu, bergerac napisał(a):

właśnie dzisiaj się zaskoczyłem, bo też myślałem, że bez sensu. Całkiem ładnie w środku zrobione...

Odpowiada mi wielkość Tonale. Nie przekonuje mnie produkcyjna wersja tego auta w porównaniu z wersją concept (czerwona, po lewej), którą pokazywano przedpremierowo na targach motoryzacyjnych. Zamiast przypominać rasową Alfę, auto wygląda jak Tipo HB na sterydach. 

comp.jpg.30e6c459bb0595ab8164acdf7ec8f4d2.jpg.239970d8d22f2f9346e1a94325df16c4.jpg

A Junior? Dla mnie do zaakceptowania wyłącznie w kolorze czarnym, który pomaga ukryć cały ten dizajneski bałagan w obrębie przedniego zderzaka. Nie przekonuje mnie zadarty tył, natomiast podoba mi się wnętrze Juniora. Bardziej niż Tonale. Gdyby Stellantis się ogarnęło i wypuściło jeden model Alfy biorący to co najlepsze z Tonale/Junior może zaliczyliby jakieś zadowalające wyniki sprzedaży. Aktualnie jest to sprzedażowy flop. Najbardziej brakuje mi silnika benzynowego, bez ekoszaleństw w postaci wariacji hybryd. Taki 1.3 GSE T4 180KM w zupełności by styknął. Teraz ten silnik oferowany jest zdaje się w wersj Plug-In Hybrid Q4. Nie mam pojęcia jak to sprawdziłiby się w eksploatacji typowo miejskiej... :hmm:

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
23 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Stelvio troche widac, Tonale praktycznie w ogole.

Stelvio i Giulia to samochody będące na rynku 8 lat, chętnie sprowadzane zza wielkiej wody dlatego sa widoczne. Dajmy się Tonale trochę rozkrecic. W Hiszpanii są dostępne w wypożyczalniach. W średniej wielkości mieście wojewódzkim również widuje je kilka razy w tygodniu. Co do gamy silnikowej - mieszkamy w Europie w 2024 roku. W Stanach od ręki dostępny jest silnik 2.0 turbo.

Napisano
12 minut temu, Woockush napisał(a):

Stelvio i Giulia to samochody będące na rynku 8 lat, chętnie sprowadzane zza wielkiej wody dlatego sa widoczne. Dajmy się Tonale trochę rozkrecic. W Hiszpanii są dostępne w wypożyczalniach. W średniej wielkości mieście wojewódzkim również widuje je kilka razy w tygodniu. Co do gamy silnikowej - mieszkamy w Europie w 2024 roku. W Stanach od ręki dostępny jest silnik 2.0 turbo.

Ale Tonale nie ma czym "chwycić" tak jak Giulia czy Stelvio, nad którymi rozpływali się youtubowi recenzenci (zwłaszcza nad Giulią w wersji QV). A konkurencja nie śpi. Patrz Toyota Yaris Cross, Mazda CX-30, patrz Honda HR-V. Obiegowe opinie mają z pewnością lepsze. W przypadku coraz droższych aut, do tego hybrydowych klienci będą bardzo ostrożni, tym bardziej w przypadku aut używanych, zatem sukcesów nie wróżę. Nie piszę tego po złośliwości. Piszę to z przykrością jako sympatyk marki. 

Napisano
10 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

Tylko ze to jest małe auto . Chyba , że dla żony i wożenia bąbelka do szkoły 

Nie każdy jest cyganem i pół domu ze soba wozi. 

Napisano
12 minut temu, wujek napisał(a):

Nie każdy jest cyganem i pół domu ze soba wozi. 

Znowu mówisz o sobie:) ?

Napisano
Teraz, Marcin79 napisał(a):

Znowu mówisz o sobie:) ?

To jest forum techniczne a wypisujesz farmazony. 

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

To jest forum techniczne a wypisujesz farmazony. 

To ty gadasz o cyganach . To auto jest zwyczajnie małe i dla chlopa moze być zwyczajnie niewygodne.

Np do avengera nie byłem w stanie wsiąść na tylna kanapę. 

Napisano
38 minut temu, Marcin79 napisał(a):

To ty gadasz o cyganach . To auto jest zwyczajnie małe i dla chlopa moze być zwyczajnie niewygodne.

No fajnie, ale po co Ty bys mial siadac z tylu w Avenger? :nie_wiem:

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

No fajnie, ale po co Ty bys mial siadac z tylu w Avenger? :nie_wiem:

Lubię Maciek Twojego podejście.... Bo bym mógł  ;)

Napisano
4 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

Ale na trzeźwo, pewnie nigdy nie będzie ku temu powodu. Co innego po pijaku... ale wtedy na bank się zmieścisz.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

Jeździłem Avengerem przez tydzień i ani razu nie próbowałem wsiąść na tylną kanapę 😄 

A auto mi się całkiem spodobało, fajne jest :ok: 

Napisano
13 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

Przyczepe kempingowa pewnie tez bys mogl probowac ciagnac, ale raczej nie do tego to auto zostalo stworzone ;]

Napisano
22 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Przyczepe kempingowa pewnie tez bys mogl probowac ciagnac, ale raczej nie do tego to auto zostalo stworzone ;]

Mógłbym ale mniejszą ;)

Napisano
24 minuty temu, bergerac napisał(a):

Jeździłem Avengerem przez tydzień i ani razu nie próbowałem wsiąść na tylną kanapę 😄 

A auto mi się całkiem spodobało, fajne jest :ok: 

Serio ? Jako właściciel Alfy odpowiada Ci wnętrze w Avenger ?

Ja miałem wrażenie jakby się cofnął do czasu Maluchów;)

Btw Avengera chyba nie widziałem nawet 1 na drodze 

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Serio ? Jako właściciel Alfy odpowiada Ci wnętrze w Avenger ?

Ja miałem wrażenie jakby się cofnął do czasu Maluchów;)

Btw Avengera chyba nie widziałem nawet 1 na drodze 

tak, zdecydowanie :ok: tzn. ja bym tego auta nie kupił dla siebie, ale uważam, ze pomysłowe.

Marcin, Ty jeździsz furami za kilkaset klocków, wiadomo, że masz inny punkt widzenia :) 

Napisano
39 minut temu, bergerac napisał(a):

tak, zdecydowanie :ok: tzn. ja bym tego auta nie kupił dla siebie, ale uważam, ze pomysłowe.

Marcin, Ty jeździsz furami za kilkaset klocków, wiadomo, że masz inny punkt widzenia :) 

Nie przesadzaj .. btw najwięcej frajdy daje teraz e46 .. btw ostatnio nawet jakiś koleś zagadał na parkingu że super auto ;)

Co do Avengera to po prostu uważa że w cenie chyba około 120 czy 130  tys bo chyba tyle koszotwal,  tak małe auto powinno trochę lepiej w środku wyglądać 

Napisano
22 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Nie przesadzaj .. btw najwięcej frajdy daje teraz e46 .. btw ostatnio nawet jakiś koleś zagadał na parkingu że super auto ;)

E46 to też raczej bliżej premium niż biedy.