Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Yaris - 100 kkm w 18 miesięcy, krótkie podsumowanie.

Featured Replies

Napisano
14 minut temu, bizz napisał:

Tu też się zgodzę, choć akurat miałem Avensisa z 2005 roku i tam było świetnie porównując do np. BMW 5 z podobnego rocznika.

Pierwszym przeszkadzającym już hałasem był ten w hybrydowym Aurisie namiętnie kupowanym przez floty, teraz już w każdym... Choć Camry nie jechałem.

Nie wiem jak było w BMW 5 z 2005 roku,  ale avensis 2gen był gorzej wyciszony niż 1gen, a i tak tam było nienajlepiej. Im nowszy tym gorzej. 

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał:

Ja już po Polo zrozumiałem że nie ma specjalnej przepaści w użytkowaniu auta klasy B jako rodzinnego w stosunku do C czy D nawet. Aspekty typu osiągi i komfort - jasne!

Wiesz tu chodzi o to, ze przecietny uzytkownik jezdzi raczej krotkie trasy w aucie klasy B. A to na zakupy a to po sloiki. I pewnie z 5 razy w roku maks na jakies wakacje czy cos. Pewnie, ze lepiej smignac BMW 5 nawet starszym w taka trase ale generalnie da sie bez stresu leciec Polo. Ty masz ciekawy przypadek, ze Yaris latasz po autostradzie. Pewnie, ze sie da i tez bym jezdzil no ale polityka firmy dziwna.

Napisano
54 minuty temu, Mike_wwl napisał:

Nie wiem jak było w BMW 5 z 2005 roku,  ale avensis 2gen był gorzej wyciszony niż 1gen, a i tak tam było nienajlepiej. Im nowszy tym gorzej. 

To juz standard gonia za jak najnizsza waga i najnizszym spalaniem. Oszczednosci pewnie tez niezle jak w milionie sztuk dasz mniej jakiejs masy bitumicznej.

Napisano
10 minut temu, wujek napisał:

To juz standard gonia za jak najnizsza waga i najnizszym spalaniem. Oszczednosci pewnie tez niezle jak w milionie sztuk dasz mniej jakiejs masy bitumicznej.

Akurat tu nie o ciężkie masy tłumiące chodzi - np w Aurisie jest tego sporo i sama blacha nie dudni - brakuje grubego miękkiego wygłuszenia pochłaniającego niepożądane dźwięki plus nie przykładają się do "aerodynamiki hałasu" - auto jest głośne od szumu powietrza i opon. 

Napisano
On 10/12/2020 at 10:32 AM, wladmar said:

Bez przesady, 100 kkm w 18 miesięcy to nawet nie jest jazda dla auta rodzinnego. Przecież to nawet nie ma tempomatu! I czasy się zmieniają, kiedyś to CC był autem rodzinnym... Czasy Golfów 4 minęły i bardzo dobrze. 

Kiedyś 126p był autem rodzinnym.

Przemyśl - Zgorzelec co drugi dzień w Yarisie - sadyzm. To jest auto miejskie.

Z drugiej strony dobrze, że nie Panda.

Napisano
41 minut temu, rwIcIk napisał:

Zdarzało mi się jechać Yarisem I d4d w trasę - niemiło wspominam.

Może te nowsze i z benzyna bardziej komfortowe :ok:

Diesel w tak małym aucie to w ogóle pomyłka.

Napisano
On ‎10‎/‎13‎/‎2020 at 3:07 PM, wladmar said:

Diesel to w ogole pomylka. 

Ale jechałem kiedyś Corsa D w trase z jej fiatowskim multijetem, i było calkiem ….. komfortowo. Oczywiście jak na 1,3 75 koni czyli tak do 120-130

Napisano
W dniu 13.10.2020 o 14:26, rwIcIk napisał:

Zdarzało mi się jechać Yarisem I d4d w trasę - niemiło wspominam.

Może te nowsze i z benzyna bardziej komfortowe :ok:

Yaris III, 2015, ~70kkm, 1.33 DUAL VVT-I 99KM, benzyna, skrzynia 6. 

Zalety - bezawaryjny jak dotąd. No i na tym mogę zakończyć ;]  

Ja wiem, że do takich służbówek ludzie pakują rodzinę 2+2, ale ja jakoś tego sobie nie wyobrażam. Raz przewiozłem zmywarkę, ponieważ tak wyszło :hehe: Bagażnik bardzo mały, siedzenia się nie składają, tylko oparcia. O audio czy zestawie nawet pisać nie chcę, ale samochód miał być ekonomiczny itd. Tak, na prospektach. Silnik paliwożerny, jedzie dopiero jak się go wkręci na obroty, na A/S próby wyprzedzania na 5 (o 6 nawet nie myślę) to jakaś masakra - jak się wbije 3 to idzie jak dziki do odcięcia.  Zużycie paliwa jak mały czołg. Znaczy udało mi się zejść do 5,7 (średnie), ale to ciągłe wachlowanie biegami (jest ekonomizer, a co ;) ) i raczej wleczenie się na trasach. Głośny, plastiki jak to teraz robią (nawet w Toyocie) - w Aurisie nie jest wcale lepiej. 

Dziękuję ;)

Napisano
W dniu 13.10.2020 o 15:07, wladmar napisał:

Bez przesady, zależy do czego jest używane. Te w PSA jakoś dają radę nawet w mieście (FAP, nie DPF) i jest luz. Cicho, miło i zużycie sensowne. 

Napisano
11 minut temu, futrzak napisał:

Yaris III, 2015, ~70kkm, 1.33 DUAL VVT-I 99KM, benzyna, skrzynia 6. 

Zalety - bezawaryjny jak dotąd. No i na tym mogę zakończyć ;]  

Ja wiem, że do takich służbówek ludzie pakują rodzinę 2+2, ale ja jakoś tego sobie nie wyobrażam. Raz przewiozłem zmywarkę, ponieważ tak wyszło :hehe: Bagażnik bardzo mały, siedzenia się nie składają, tylko oparcia. O audio czy zestawie nawet pisać nie chcę, ale samochód miał być ekonomiczny itd. Tak, na prospektach. Silnik paliwożerny, jedzie dopiero jak się go wkręci na obroty, na A/S próby wyprzedzania na 5 (o 6 nawet nie myślę) to jakaś masakra - jak się wbije 3 to idzie jak dziki do odcięcia.  Zużycie paliwa jak mały czołg. Znaczy udało mi się zejść do 5,7 (średnie), ale to ciągłe wachlowanie biegami (jest ekonomizer, a co ;) ) i raczej wleczenie się na trasach. Głośny, plastiki jak to teraz robią (nawet w Toyocie) - w Aurisie nie jest wcale lepiej. 

Dziękuję ;)

Cały pokój dziecka wszedł na raz... ;)

Yaris jest akurat jest jednym z bardziej pakownych autek klasy B, miejsca z tyłu pod dostatkiem (jak na klase B), silnik oszczędny mi pali przy dynamicznej jeździe 6.5 benzyny (chyba że się nie umie jeździć). 

Owszem jest głośny, okropnie plastikowy, ale solidny. 

20181006_152341.jpg

Napisano
34 minutes ago, futrzak said:

(FAP, nie DPF)

Z ciekawości - jaka jest techniczna różnica między FAP a DPF?

Napisano
5 minut temu, Vadero napisał:

yaris1.jpg.0fa012a6fd65f77cbf0a36c4fe040617.jpg

5 minut temu, Vadero napisał:

silnik oszczędny mi pali przy dynamicznej jeździe 6.5 benzyny (chyba że się nie umie jeździć).  

Nie wiem co masz na myśli "chyba że się nie umie jeździć" - pogoń go trochę po A/S i zobaczysz ile pali. W mieście, w ciągłych korkach podobnie. Jak pisałem da się zejść ze spalaniem, ale to raczej nie jest jazda dynamiczna i trzeba ciągle wachlować skrzynią. Zresztą - 6.5 to wcale nie jest dobry wynik jak na taki samochód. Inna sprawa, że nie napisałeś, który silnik. 

Napisano
10 minut temu, -mimx- napisał:

Tak pierwsze co wpadło w ręce:

Tutaj więcej na ten temat

Napisano
1 hour ago, futrzak said:

Nie wiem co masz na myśli "chyba że się nie umie jeździć" - pogoń go trochę po A/S i zobaczysz ile pali. W mieście, w ciągłych korkach podobnie. Jak pisałem da się zejść ze spalaniem, ale to raczej nie jest jazda dynamiczna i trzeba ciągle wachlować skrzynią. Zresztą - 6.5 to wcale nie jest dobry wynik jak na taki samochód. Inna sprawa, że nie napisałeś, który silnik. 

Mi 1.33 palił po Warszawie bliżej 8 - dodam, że obecnie pokonuje tę samą trasę Golfem VII Variant 1.4TSI 125km i pali około 6.5 :d Dziękuję

Mam wrażenie, że te silniki 1,33 to porażka bo Ci co mają 1.5 to raczej są zadowolenie. 1.33 ani jedzie, ani pali 😝

Napisano
2 minuty temu, dzidzia napisał:

Mi 1.33 palił po Warszawie bliżej 8 - dodam, że obecnie pokonuje tę samą trasę Golfem VII Variant 1.4TSI 125km i pali około 6.5 :d Dziękuję

Zadziwiająca zbieżność doświadczeń :)

2 minuty temu, dzidzia napisał:

Mam wrażenie, że te silniki 1,33 to porażka bo Ci co mają 1.5 to raczej są zadowolenie. 1.33 ani jedzie, ani pali 😝

1.5 są w Yarisach chyba od 2017 (drugi lift?). Kiedyś trafiłem 1.33 w zastępczym Aurisie i szybko chciałem zapomnieć ;) :hehe:

Napisano

Nie wiem jak wy to robicie ze spalaniem, ale Yaris jako nauka jazdy (dość specyficzne warunki użytkowania) średnie spalanie gazu to 8-9 litrów /100km. Z dzisiaj wyszło 8,2l lpg/100km. Zatem benzyny pewnie by było 6-7 litrów (7 litrów pokazuje średnie spalanie komputer). A jak jechałem w trasie (ja prowadziłem) to udało mi się uzyskać spalanie gazu 7l/100km. Zatem jeśli kursanci wyciągają maks 7l pb/100km to jak można uzyskać 8?

Silnik 1.33

Napisano
W dniu 16.10.2020 o 10:43, -mimx- napisał:

FAP jest mokry ,występuje głownie w autach francuskich, trzeba co jakieś 200tys km dolewać jakiegoś płynu. DPF jest suchy, jest z nim więcej problemów bo potrzebuje większej temperatury na wypalanie i gorzej sie wypala.

Napisano
W dniu 16.10.2020 o 10:28, Vadero napisał:

Yaris jest akurat jest jednym z bardziej pakownych autek klasy B, miejsca z tyłu pod dostatkiem (jak na klase B), silnik oszczędny mi pali przy dynamicznej jeździe 6.5 benzyny (chyba że się nie umie jeździć). 

Owszem jest głośny, okropnie plastikowy, ale solidny. 

20181006_152341.jpg

Meriva podobnie a nawet lepiej bo nie ma progu załadunkowego. Paleta Euro wejdzie spokojnie 😄 sprawdzałem kilka razy 😄, komoda tez była przewożona 170cm x 98cm x 55 cm niejedno kombi ze wzgledu na skośna szybę tego nie przewiezie 😄. No i cała podłoga płaska

meriwa1.jpg

meriwa2.jpg

Napisano
On 10/16/2020 at 9:16 PM, angrius said:

Nie wiem jak wy to robicie ze spalaniem, ale Yaris jako nauka jazdy (dość specyficzne warunki użytkowania) średnie spalanie gazu to 8-9 litrów /100km. Z dzisiaj wyszło 8,2l lpg/100km. Zatem benzyny pewnie by było 6-7 litrów (7 litrów pokazuje średnie spalanie komputer). A jak jechałem w trasie (ja prowadziłem) to udało mi się uzyskać spalanie gazu 7l/100km. Zatem jeśli kursanci wyciągają maks 7l pb/100km to jak można uzyskać 8?

Silnik 1.33

Nie wiem co mam Ci napisać - w tych samych warunkach Golf kombi 1.4 TSI robi średnio 6.5. Ale ja Yarisa użytkowałem sporadycznie. Rodzicom po mieście palił bliżej 7, ale jazda bardzo spokojna. Arona w tych samych warunkach pali około 1l mniej. 

Napisano
W dniu 16.10.2020 o 10:51, futrzak napisał:

yaris1.jpg.0fa012a6fd65f77cbf0a36c4fe040617.jpg

1.33 - do pracy jade codziennie 160 po A4, reszta to miejski korek w Katowicach w szczycie, do pracy mam 33km, czego z 25km autostradą. 7 litrów spalania benzyny jeszcze nie widziałem. Gazu mi pali 8 - 8.5. 

Napisano
On 10/18/2020 at 9:17 AM, Vadero said:

1.33 - do pracy jade codziennie 160 po A4, reszta to miejski korek w Katowicach w szczycie, do pracy mam 33km, czego z 25km autostradą. 7 litrów spalania benzyny jeszcze nie widziałem. Gazu mi pali 8 - 8.5. 

i nie za glosno przy 160?

i w szczycie to jak dlugo polecisz te 160?

Napisano
Godzinę temu, gregoryj napisał:

i nie za glosno przy 160?

i w szczycie to jak dlugo polecisz te 160?

Głośno jak diabli ;]

Radio ma fajne funkcje - od 120 masz funkcje karaoke - słyszysz co grają, ale nie słyszysz jak śpiewają. Od 140 w górę masz funkcje "jaka to melodia" - słyszysz co któryś dzwiek, albo pojedynczy instrument ;]

Napisano
2 godziny temu, Vadero napisał:

Od 140 w górę masz funkcje "jaka to melodia" - słyszysz co któryś dzwiek, albo pojedynczy instrument

W Forku mam to samo więc nie masz się czym chwalić  ;]

Napisano
2 godziny temu, marcindzieg napisał:

W Forku mam to samo więc nie masz się czym chwalić  ;]

Bądźmy szczerzy - mało które auto jest dobrze wyciszone powyżej 140 km/h, kompakt chyba żaden, takie rzeczy to w premiach od klasy D w górę. 

Napisano
18 minut temu, wladmar napisał:

Bądźmy szczerzy - mało które auto jest dobrze wyciszone powyżej 140 km/h, kompakt chyba żaden, takie rzeczy to w premiach od klasy D w górę. 

Mój suv jest cichy :old:

Napisano
12 godzin temu, wladmar napisał:

Ma krótką skrzynię i prędkość maksymalną 178 km/h. Po prostu służy do czego innego. A zważywszy że w tym roku nie miałem jeszcze okazji bycia na autostradzie a w zeszłym może z 5 razy to jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. Do 120 jest cicho i jest przyzwoite spalanie. Oczywiście jak na stary kibel.

Napisano
40 minut temu, marcindzieg napisał:

Ma krótką skrzynię i prędkość maksymalną 178 km/h. Po prostu służy do czego innego. A zważywszy że w tym roku nie miałem jeszcze okazji bycia na autostradzie a w zeszłym może z 5 razy to jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. Do 120 jest cicho i jest przyzwoite spalanie. Oczywiście jak na stary kibel.

Przy takich prędkościach słychać już nie silnik, a opony i wiatr. Żeby to wyciszyć, trzeba bardzo się postarać i dużo zapłacić. Nikt w kompaktach się w to nie bawi. Cisza to była w BMW 5, no ale i wyciszenia (łącznie z szybami) było takie, że w żadnych tańszych jest to po prostu nieosiągalne. No niestety, każdy samochód tańszy będzie po prostu mniej lub bardziej głośny na autostradzie i tyle. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.