Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki hamulcowe QUARO, co za pies?

Featured Replies

Napisano

Quaro Silver Ceramic.

Miał ktoś z tym do czynienia?

Mój mechanik poleca, twierdzi że hamują dobrze, a stosunek jakość/cena jest nie do pobicia.

Do tej pory zawsze jeździłem na TRW i nie narzekałem.

W sumie, to pytanie deko spóźnione, zgodziłem się i już je pewnie zakłada.

Napisano
22 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Quaro Silver Ceramic.

Mój mechanik poleca, twierdzi że hamują dobrze, a stosunek jakość/cena jest nie do pobicia.

Ile zaoszczędziłeś w stosunku do TRW, że szarpnąłeś się na kompletnie nieznane klocki? 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, spad napisał:

Ile zaoszczędziłeś w stosunku do TRW, że szarpnąłeś się na kompletnie nieznane klocki? 

Raczej nie zaoszczędziłem, kosztowały 250zł (na alledrogo widziałem po 140-150).

Zaufałem mechanikowi i tyle.

Zobaczymy jak to będzie.

Napisano

Używam Quaro ale nie ceramicznych, już 3 komplet. Dobra, nie za tania chińszczyzna, nie piszczy i nie pyli. Hamuje normalnie

Napisano

Znajomy tym handluje, idzie mu tego sporo. Znajomemu zamontowałem Quaro ceramiczne do Nissana Kaszany, chyba ok bo nie skarżył się żeby coś się z nimi działo typu piszczenie i itp. Chciałem do Tipo ale nie mają w ofercie.

Napisano

Quaro to taki Hart Premium, tylko że sprzedawany przez sieć Autopartner. Niby są tam jakieś dodatki ceramiki, ale dupy nie urywa i na autostrady się nie nadaje.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kmwtw napisał:

Quaro to taki Hart Premium, tylko że sprzedawany przez sieć Autopartner. Niby są tam jakieś dodatki ceramiki, ale dupy nie urywa i na autostrady się nie nadaje.

Grzebiąc w necie przez moment nawet myślałem, że to ich marka.

Się pojeździ, się zobaczy.

Napisano

Ja tak żadnych wynalazków już nie kupuje ;)

zaznaczam „markowe” filtr od najtańsze i poruszam się w akceptowalnych dla mnie widełkach. Na przykład febi 150, bosch 155, trw 158 - to biorę trw. Ale jakby był droższy o 20% to wybieram już półkę niżej 🤣

• 2 lata później...
Napisano

Odkopię temat - szukałem niepylących klocków do tiguana i założyłem quaro ceramic. Oryginalne Galfery pyliły mocno.

Przejechane 1000km, hamują ok, nie piszczą, nie pylą, długo się docierają do używanych tarcz.
Myślę że warto, bo kosztują 1/3 Ate ceramic/Jurid white pod duże tarcze VW 340mm
Robota diy

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Potwierdziłeś to co napisałem kilka wersów wyżej !!!

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Potwierdziłeś to co napisałem kilka wersów wyżej !!!

Nie do końca, bo mowa o ceramicznych a przecież

W dniu 3.08.2021 o 09:51, Tre-Bor napisał(a):

Używam Quaro ale nie ceramicznych

O ile w ogóle jest jakaś różnica (oprócz ceny) miedzy tymi ceramicznymi a nie ceramicznymi?:phi:

Napisano

ATE Ceramic pylą mi bardzo, mam na przodzie i po umyciu po tygodniu jest duża różnica odcieni felg na osiach...

A ostatnio na tył kupiłem jakieś Sunrich. Nie dość, że bardzo tanie, to w kartoniku fabrycznym blaszki, śruby do zacisku, smar do gumek i rękawiczki :O

Napisano
  • Popularny post
2 godziny temu, DamianB napisał(a):

A ostatnio na tył kupiłem jakieś Sunrich. Nie dość, że bardzo tanie, to w kartoniku fabrycznym blaszki, śruby do zacisku, smar do gumek i rękawiczki :O

A co z klockami? Były? ;]

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor
W dniu 13.07.2024 o 07:25, jqr napisał(a):

Odkopię temat - szukałem niepylących klocków do tiguana i założyłem quaro ceramic. Oryginalne Galfery pyliły mocno.

Przejechane 1000km, hamują ok, nie piszczą, nie pylą, długo się docierają do używanych tarcz.
Myślę że warto, bo kosztują 1/3 Ate ceramic/Jurid white pod duże tarcze VW 340mm
Robota diy

Mi już 3 rok na nich mija i jestem jak najbardziej na tak.

Napisano

Ja miałem te klocki Quaro Ceramic na nacinanych i nawiercanych tarczach we Freemoncie. Bardzo ładnie działał ten zestaw, a felgi czyste. 

Jak mi się skończą aktualne klocki/tarcze na innym aucie to idę w Quaro Ceramic po raz drugi, bo aktualne klocki tak pylą że trudno domyć brud na antracytowych felgach.

Napisano

a podobno nie polecają ceramicznych klocków do tarcz wierconych - nacinanych.

• 3 miesiące później...
Napisano
W dniu 2.08.2021 o 09:55, ZUBERTO napisał(a):

Quaro Silver Ceramic.

Założyłem niedawno z ciekawości do mojego wola roboczego Stilo JTD. I sam jestem pod wrażeniem. Mam odczucia że to klocek miękki troszkę bardziej niż fabryczny OEM które swojego czasu miałem dostęp . Nie wiem jak z pyleniem bo jeżdżę na stali. Ale do hamowanie ostrzejsze powoduje lekkie popiskiwanie opon. Nie jeżdżę szybko , raczej 140 to max na autostradzie ale jak narazie wrażenia na plus. Klocek połączony z tarczą lita  Febi... Skusiła.mnie cena bo poniżej 100 za komplet... Ja jestem na tak. 

• 2 miesiące później...
Napisano

Mam quaro ceramiczne z nacinanymi tarczami kierunkowymi. Założone z zregenerowany mi zaciskami i jażmami. Wymieniony był płyn i hamulce były odpowietrzanie parę razy. Felga jest bardzo długo czysta. Prawie wogule nie pylą. Po roku zurzycie niewielkie ale odczuwam od początku słabszy manipulator hamulca w pierwszym wciśnięciu hamulca z rana kolejne już są ok a po deszczu gdy po dwóch dniach stania wsiadam i ruszam to dwa do trzech wciśnięć hamulca manipulator jest nadmiernie responsywny (zapewne z powodu rdzawego nalotu na tarczach).  Może to wkurzać taką zmienna czułość hamulca. Oczywiście sa troszkę głośniejsze bo nacinane. Poza tym wszyscy piszą o klockach i tarczach ale nikt nie pisze w jakim stanie są zaciski i kiedy były regenerowane lub czyszczone cylinderki itp.

To ma większy wpływ na sprawność i czułość hamulcy niż to jaką firmę weźmiecie. Nie mówiąc już o poprawnym montaży.

Napisano
14 godzin temu, juzef99 napisał(a):

Mam quaro ceramiczne z nacinanymi tarczami kierunkowymi. Założone z zregenerowany mi zaciskami i jażmami. Wymieniony był płyn i hamulce były odpowietrzanie parę razy. Felga jest bardzo długo czysta. Prawie wogule nie pylą. Po roku zurzycie niewielkie ale odczuwam od początku słabszy manipulator hamulca w pierwszym wciśnięciu hamulca z rana kolejne już są ok a po deszczu gdy po dwóch dniach stania wsiadam i ruszam to dwa do trzech wciśnięć hamulca manipulator jest nadmiernie responsywny (zapewne z powodu rdzawego nalotu na tarczach).  Może to wkurzać taką zmienna czułość hamulca. Oczywiście sa troszkę głośniejsze bo nacinane. Poza tym wszyscy piszą o klockach i tarczach ale nikt nie pisze w jakim stanie są zaciski i kiedy były regenerowane lub czyszczone cylinderki itp.

To ma większy wpływ na sprawność i czułość hamulcy niż to jaką firmę weźmiecie. Nie mówiąc już o poprawnym montaży.

Nie powinno się mieszać tarcz nacinanych do klocków ceramicznych.

Napisano

rozwiń .

Napisano
Godzinę temu, damianX napisał(a):

rozwiń .

Tarcze nacinane są na ogół przeznaczone do bardziej "sportowej" jazdy i innych mieszanek klocków, klocki ceramiczne są klockami przeznaczonymi do spokojnej jazdy. 

Takie mieszanie gatunków. 
Takie jest oficjalne stanowisko producentów tych klocków ;)

Napisano

Quaro to to samo, co Hart Premium, więc średnio, ale do jazdy po mieście i do roboty się nadaje. NIe wiem, jak z hamowaniem z wyższych prędkości na autostradach, ale nie do tego są przeznaczone. Normalne klocki jak za tę cenę z dodatkiem tam niby jakiejś ceramiki, co ma niby wydłużyć ich żywotność i nie pylić tak, jak klocki organiczne. Na pewno się tarcze szybciej ścierają.

Edytowane przez kmwtw

Napisano
W dniu 3.08.2021 o 08:46, spad napisał(a):

Zamienił stryjek siekierkę na kijek. TRW to od jakichś paru lat, organiczne szambo.

Edit> żeby nie być gołosłownym, to na nowym Tiguanie z 2022 roku 33 tys, km wytrzymały i żeby było śmieszniej, mniejsze warsztaty nie mają dostępu do opragromawania, zeby elektryczne zaciski cofnąć, więc pozostaje tylko ASO i 280 zł. za wymianę, a w koplecie z ORYGINALNYMI VW made in TRW - 600 zł. za komplet. 
Więc kupiłem stare, poczciwe i sprawdzone TEXTARY za 120 zł. i zapłaciłem te 280 zł, za wymianę czyli w sumie nie tak dużo, pomijając fakt, że mnie chcieli na stówę oje bać, bo przy wypisywaniu faktury policzył mi 388 zł., bo jak stwierdził, tyle kosztuje usługa, jak ktoś przywiezie swoje klocki. No kuźwa zaśmiałem mu się prosto w twarz i zmienił na 289 zł, czyli i tak na 9 zł. mnie wyru chali.

Edytowane przez kmwtw