Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naczynie wzbiorcze

Featured Replies

Napisano

Trochę dla przestrogi, trochę z żalu, trochę z zapytaniem.

Taki dzisiaj obraz zastałem, przeskakując kałużę:

20220527_095438.jpg.e4e6d6279d51cde87969d60e63c3d98f.jpg

Naczynie wzbiorcze na CWU, ma 6lat. Co ciekawe wszystko z nim było ok, 2 dni temu pojawiła się nagle rdza i zaciek. Nic nie ciekło. Dzisiaj rano kałuża i obok zacieku, w innym miejscu wypchało farbę i zaczęło ciec małą strużką.

Jaki to musi być gównolit, że przez 6lat przerdzewiał i trzyma się na farbie :facepalm:.

Są jakieś lepsze te zbiorniki ?

Napisano

U mnie wytrzymał 2 lata... Zorientowalem się jak usłyszałem cieknącą wodę i zobaczyłem jak ta woda leci z sufitu po żarówce. Teraz mam zbiornik z kwasówki.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Napisano

To moje po 23 latach.

Chyba zacznę dziadkować, że kiedyś to były czasy, że produkowano dobre rzeczy, a teraz już nie ma czasów :hehe:

534ee01cbacad56ebff9ee19d122ca95.jpg

Nawet nie wiem - tam w środku jest przepona jak w hydroforze ? :hmm:

Edytowane przez Tomo

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, PingNoMore napisał:

U mnie wytrzymał 2 lata... Zorientowalem się jak usłyszałem cieknącą wodę i zobaczyłem jak ta woda leci z sufitu po żarówce. Teraz mam zbiornik z kwasówki.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

wow z kwasówki 8] :phi:, u mnie w hurtowni brak taki .. może następny będzie taki, bo w sumie łatwo się wymienia.

30 minut temu, Tomo napisał:

Nawet nie wiem - tam w środku jest przepona jak w hydroforze ? :hmm:

Tak, jest membrana, która utrzymuje odpowiednią poduszkę powietrzną. Od ok 2 lata już nie trzymała, więc musiałem uzupełniać co jakiś czas.

Niestety, ale taka prawda "kiedyś to było", u rodziców kotłownia robiona w 97' i nic nie było jeszcze zmieniane. Nawet pompka od ciepłej wody chodzi 25lat ..

Z ciekawości rozetnę ten zbiornik jak będe miał chwilę ..

Napisano
36 minut temu, sherif napisał:

wow z kwasówki 8] :phi:, u mnie w hurtowni brak taki .. może następny będzie taki, bo w sumie łatwo się wymienia.

Tak, jest membrana, która utrzymuje odpowiednią poduszkę powietrzną. Od ok 2 lata już nie trzymała, więc musiałem uzupełniać co jakiś czas.

Niestety, ale taka prawda "kiedyś to było", u rodziców kotłownia robiona w 97' i nic nie było jeszcze zmieniane. Nawet pompka od ciepłej wody chodzi 25lat ..

Z ciekawości rozetnę ten zbiornik jak będe miał chwilę ..

U mnie przez 23 lata zmienione były tylko:

- 1 x okładziny ceramiczne

- 3 x anoda w zasobniku

- 1 x zawór trójdrogowy + 2 x rozbieranie, odkamienianie, czyszczenie, smarowanie

Co rok-dwa-trzy lata serwis (raczej nieregularnie).

Pompka od ciepłej wody też od nowości ta sama. Miesiąc temu analogowy sterownik pompki wymieniłem - całe 28 PLN ;l

Napisano
  • Autor

Rozciąłem, 8-)

20220527_163229.jpg.bd92678b71d53f7a750174c87e2b4021.jpg

Woda filtrowana ..Jak oczyściłem niby nie było tak źle ale jakoś woda znalazła ujscie.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Tomo napisał:

U mnie przez 23 lata zmienione były tylko:

- 1 x okładziny ceramiczne

- 3 x anoda w zasobniku

- 1 x zawór trójdrogowy + 2 x rozbieranie, odkamienianie, czyszczenie, smarowanie

Co rok-dwa-trzy lata serwis (raczej nieregularnie).

Pompka od ciepłej wody też od nowości ta sama. Miesiąc temu analogowy sterownik pompki wymieniłem - całe 28 PLN ;l

Nie tak źle, chociaż u rodziców nic poza kotłem nie było zmieniane. IMHO obecne graty tyle nie wytrzymają, przy budowie starałem się wymuszać zakup najlepszych gratów ale mimo to i tak część siadła (zawór bezpieczeństwa, naczynie, rotametry, czyszczenie pompki curkulacji, zawór bezpieczeństwa kominka). W moim przypadku część problemów wynikało z błędów hydraulika, np zaraz po podpięciu pompy napełnił całą instalację "wodą", po czym zabrał się za filtr wody :facepalm:, wskutek czego miałem brunatny czynnik chłodzący. Z tego względu padł zawór, był cały w syfie, możliwe że dlatego padło też naczynko.

Czyszczenie i od kamienianie to raczej eksploatacja.

• 3 lata później...
Napisano
  • Autor

3.5roku minęło i znowu padło :(.

W identyczny sposób, przegniło i sączy się woda przez otworek. Membrana szczelna.

Tak się zastanawiam czy nie da się tego z partyzanta pospawać.  Tzn rozszlifować tam gdzie cieknie i zaspawać uważając na membranę.

Da szansę to działać ?

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

W identyczny sposób, przegniło i sączy się woda przez otworek. Membrana szczelna.

Tak się zastanawiam czy nie da się tego z partyzanta pospawać.  Tzn rozszlifować tam gdzie cieknie i zaspawać uważając na membranę.

Da szansę to działać ?

Jaką tam masz pojemność? Mam na zbyciu używane białe FLAMCO AirFix A 8l (do CWU) wraz z zaworem odcinająco/spustowym i kierownicą wody - wisiało z 1,5 roku może.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Da szansę to działać ?

ja swoj spawalem caly dzien, jak myslalem, ze juz to jednak znow cieklo i tak iles godzin, dopiero na koncu uswiadomiono mi, ze w srodku jest membrana i kupilem nowy... :bzik: bedzie juz ze 2 lata i dziala, a kosztowal lekko ponad 100 zeta, wiec bez tragedii

Napisano

Kiepska stal. Ojciec, jak jeszcze pracował m.in. przy produkcji kotłów węglowych, to widział znaczne pogorszenie jakości ze względu na importowane blachy, które 5 lat nie wytrzymywały. A wcześniej i 20 było mało.

U siebie zbiornik do wody bieżącej musiałem wymienić rok po zakupie domu - nowego, rok po wybudowaniu.

IMG_20240827_121200.jpg

Ciekawe, ile wytrzyma ten obecny.

Już budują wodociąg, i w przyszłym roku podłączam się.

Ale studnia i zbiornik zostają do podlewania ogrodu.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Josyp napisał(a):

ja swoj spawalem caly dzien, jak myslalem, ze juz to jednak znow cieklo i tak iles godzin, dopiero na koncu uswiadomiono mi, ze w srodku jest membrana i kupilem nowy... :bzik: bedzie juz ze 2 lata i dziala, a kosztowal lekko ponad 100 zeta, wiec bez tragedii

To, że membranę ma to wiem, ale można ją odsunąć. Cieknie w jednym miejscu. Kwestia taka, że do sklepu trzeba jechać, zakładać nowy śrubunek, uszczelniać, weekend .. a tak spawarka stoi kilka metrów dalej :).

Gorzej, jak nic nie wyjdzie to rodzina w zimnej wodzie się myje do poniedziałku :phi:.

2 godziny temu, tomkowski napisał(a):

Jaką tam masz pojemność? Mam na zbyciu używane białe FLAMCO AirFix A 8l (do CWU) wraz z zaworem odcinająco/spustowym i kierownicą wody - wisiało z 1,5 roku może.

18l

Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Kiepska stal. Ojciec, jak jeszcze pracował m.in. przy produkcji kotłów węglowych, to widział znaczne pogorszenie jakości ze względu na importowane blachy, które 5 lat nie wytrzymywały. A wcześniej i 20 było mało.

U siebie zbiornik do wody bieżącej musiałem wymienić rok po zakupie domu - nowego, rok po wybudowaniu.

Wszyscy mówią to samo. U rodziców od 98 większość gratów nie ruszana. Hydraulik mówił jak wymieniał kocioł, żeby instalacji nie ruszaj bo będzie gorzej.

Nawet jak w 2014r budowałem to było lepiej z jakością, co gorsza teraz nawet nie wiadomo co wybrać bo niby lepsza firma nie gwarantuje lepszego produktu 8-).

Zbiornik na wodę po roku .. niezły gównolit. Trochę źle policzyli, powinien po ok 2lata się rozpaść, zeby nie było problemów z gwarancją :).

Mój zbiornik hydroforowy, ma 11lat i już ma ślady korozji w środku od góry, gdzie jest powietrze. Ocynkowany, z Grudziadza .. pewnie też będe musiał zmieniać.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

To, że membranę ma to wiem, ale można ją odsunąć. Cieknie w jednym miejscu. Kwestia taka, że do sklepu trzeba jechać, zakładać nowy śrubunek, uszczelniać, weekend .. a tak spawarka stoi kilka metrów dalej :).

Gorzej, jak nic nie wyjdzie to rodzina w zimnej wodzie się myje do poniedziałku :phi:.

Mogę się założyć o niebieskiego Jaśia że tego nie pospawasz ;] 

A już na pewno nie szybciej niż założysz nowy ;] 

O kolejnego że nawet jak zaspawasz to w ciągu pół roku będzie ciekło obok ;]

Napisano

Przecież woda jest w gumowym balonie, w samym zbiorniku tylko powietrze. Jak przegnił i cieknie to musiał nie działać dobre kilka lat. Dało się tego nie zauważyć? :facepalm:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, cumel napisał(a):

Mogę się założyć o niebieskiego Jaśia że tego nie pospawasz ;] 

A już na pewno nie szybciej niż założysz nowy ;] 

O kolejnego że nawet jak zaspawasz to w ciągu pół roku będzie ciekło obok ;]

Dlaczego nie ?

Godzinę temu, amazaque napisał(a):

Przecież woda jest w gumowym balonie, w samym zbiorniku tylko powietrze. Jak przegnił i cieknie to musiał nie działać dobre kilka lat. Dało się tego nie zauważyć? :facepalm:

Ty jak widzę, nawet nie doczytałeś, ze kilka lat temu to on byl zainstalowany.

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał(a):

Ty jak widzę, nawet nie doczytałeś, ze kilka lat temu to on byl zainstalowany.

Co nie zmienia faktu, że w przestrzeni między workiem i wnętrzem zbiornika nie ma prawa być wody. Tam jest goła blacha, bo przecież tego mnie malują. Kilka wątków temu też się z tego "doktoryzowałem" :phi:. Ja zamontowałem naczynie odwrotnie, zaworkiem w dół, bo raz że balon z wodą wisi i nie ociera o ścianki naczynia, a dość solidnie pracuje przy gwałtownych odcięciach zaworów, a dwa że przy okresowej kontroli ciśnienia zauważę w nim najmniejsze ilości wody. 

Przechwytywanie.JPG

Napisano
37 minut temu, amazaque napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że w przestrzeni między workiem i wnętrzem zbiornika nie ma prawa być wody. Tam jest goła blacha, bo przecież tego mnie malują. Kilka wątków temu też się z tego "doktoryzowałem" :phi:. Ja zamontowałem naczynie odwrotnie, zaworkiem w dół, bo raz że balon z wodą wisi i nie ociera o ścianki naczynia, a dość solidnie pracuje przy gwałtownych odcięciach zaworów, a dwa że przy okresowej kontroli ciśnienia zauważę w nim najmniejsze ilości wody. 

Przechwytywanie.JPG

całkowicie niezgodnie ze sztuką zamontowane :P
No ale działa :)

Napisano

Inhibitor macie w instalacji? Bo z inhibitorem nie powinno tak rdzewieć. Te balony w tych naczyniach chyba wszystkie puszczają, mnie na miesiąc 0.2 bara spada ciśnienie.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, amazaque napisał(a):

To chyba Ci słabo poszło, bo zamontowałeś go odwrotnie.

Z tego co czytałem są też z membraną pośrednią. Tak czy inaczej on nie ma prawa cieć, ciśnienie było sprawdzane we wrześniu. Obok mam zawór bezpieczeństwa - w widocznym miejscu, jak we wcześniejszym membrana puściła to poza utratą ciśnienia z zaworu kapała woda pod koniec cyklu grzania CWU. Obecnie nic takiego się nie dzieje.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, vlad1431 napisał(a):

Inhibitor macie w instalacji? Bo z inhibitorem nie powinno tak rdzewieć. Te balony w tych naczyniach chyba wszystkie puszczają, mnie na miesiąc 0.2 bara spada ciśnienie.

Inhibitor w CWU ?

Napisano
Inhibitor w CWU ?

Aaa racja, dopiero się obudziłem.[emoji846]

Napisano
10 godzin temu, sherif napisał(a):

Dlaczego nie ?

Bo tego się nie da zrobić prosto i szybko. Jeśli oczyścisz miejsce szczotką na szlifierce to wypadnie otwór tak 30x30mm ;] Przecież nie rdzewiało w miejscu 3x3mm a reszta zdrowa ;] tam by trzeba spawać łatę na górę pewnie 60x60mm żeby było do czego spawać.

Po spawaniu masz przegrzany materiał który już był nadgryziony a teraz będzie rdzewiał 2x szybciej ;] 

Do spawania i tak go trzeba demontować, wyjąć membranę, osuszyć, wyczyścić.

Chyba nie myślałeś że to się da zabrać spawarkę, tam na miejscu zrobić gluta i po temacie ;] No nie, spawanie będzie droższe od wymiany na nowy. 

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

To chyba Ci słabo poszło, bo zamontowałeś go odwrotnie.

Zamontowałem odwrotnie bo stwierdziłem, że jest bardziej logiczne i mam na to naukowe uzasadnienie ;]. Poza tym skonsultowałem to z producentem, który potwierdził, że sposób montażu jest dowolny, może nawet leżeć. Mój ma 8l i pracuje na zimnej wodzie jako stabilizator ciśnienia wody, bo bojler 80l grzejąc nabijał ciśnienie za reduktorem. Działa mi to idealnie. Balon prawie nie napełnia się wodą, bo zbiornik cały czas waży tyle co pusty wyjęty z pudełka. Ciśnienie wody mam ustawione na 3,2, w zbiorniku powietrze podobnie. W sieci jest 6,5 :facepalm:.

Napisano
22 godziny temu, sherif napisał(a):

Da szansę to działać ?

Ale jak to?

Przecież woda jest w tym zbiorniku i  nie ma prawa stykac się z blachą zbiornika.

Generalnie taki zbiornik powinien być montowany zaworem powietrza w dół i trzeba raz na jakiś czas sprawdzać ciśnienie oraz, czy woda przez wentyl nie leci.

Jak woda leci.przez wentyl, to od razu wymiana, bo membrany chyba nie da się tam wymienić.

Napisano

Może głupie pytanie ale ktoś tu wspominał o dobijaniu ciśnienia. Czy w tym zbiorniku trzeba dobijać powietrze?

Napisano
19 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

IMG_20240827_121200.jpg

Ciekawe, ile wytrzyma ten obecny.

Już budują wodociąg, i w przyszłym roku podłączam się.

Ale studnia i zbiornik zostają do podlewania ogrodu.

Ja juz dwa razy w takich zbiornikach membranę wymieniałem. Generalnie jak się szybko zauwazy przeciek, to zbiornik się nie uszkadza.

Dodatkowo wyłożyłem środek karimatą pokryta smarem silikonowym, co daje mi dwie korzysci: nie przeciera się membrana, bo jeździ po śliskim, oraz latem nie skrapla się woda na zbiorniku.

Edytowane przez maras77

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

Może głupie pytanie ale ktoś tu wspominał o dobijaniu ciśnienia. Czy w tym zbiorniku trzeba dobijać powietrze?

Sprawdzać i dobijać.

Napisano
5 godzin temu, tomkowski napisał(a):

całkowicie niezgodnie ze sztuką zamontowane :P
No ale działa :)

przecież niektóre zbiorniki mozna montować odwrotnie

Napisano
49 minut temu, maras77 napisał(a):

Sprawdzać i dobijać.

troche inne pytanie

masz komin z kwasówki do termeta? jakiej firmy i czy pasował adapter bez problemów?

Napisano

Flamco zielony nierdzewny z atestem higienicznym. Może dłużej podziała. 

Napisano
25 minut temu, Harp napisał(a):

Guma ma atest?

Napisano
32 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

troche inne pytanie

masz komin z kwasówki do termeta? jakiej firmy i czy pasował adapter bez problemów?

Mam, ale to przerost formy nad treścią. Jest tylko dlatego, ze poprzedni kocioł z zamknięta komora go mial, wiec jest reużycie. Wszystko pasowało, trzeba było dokupić tylko adapter na zamówienie.

Screenshot_20251129_142634_Gallery.jpg.820d1936727c091eb7f1139211de92dc.jpg

Jak ktoś robi nowy układ to polecam plastikowa rurę w przewód kominowy.

Tak jest u teścia, gdzie wstawili rurę w stary żeliwny komin.

Napisano
54 minuty temu, maras77 napisał(a):

Jak ktoś robi nowy układ to polecam plastikowa rurę w przewód kominowy.

Tak jest u teścia, gdzie wstawili rurę w stary żeliwny komin.

U mnie też plastik wstawiony w murowany komin. Robił mi to dobry kolega, pierwsze byłem oburzony co to z guano mi chce montować i gdzie sobie ma to wsadzić...;] 

Ale rzeczowo mi wytłumaczył że jest to dobre rozwiązanie i nie muszę wydawać sporo więcej na nierdzewny, zwłaszcza że mam go 12m .  

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

Guma ma atest?

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Firma to Refix, model DD. Tak, ma atest i części metalowe stykające się z wodą nierdzewne. Spełnia jakąś tam normę, która opisuje naczynia wzbiorcze jakie można zastosować na CWU. 

Tutaj przykładowy link: https://onninen.pl/produkt/REFLEX-Cisnieniowe-naczynie-przeponowe-REFIX-DD-12-10-bar-70-C-zielony-7308200,98254

Napisano
2 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Nie o to chodzi.
Zbiorniki do CWU powinny być montowane "w ciągu" rurki z wykorzystaniem kierownicy wody, która wymusza przepływ wody przez naczynie. Wyobraź sobie, że ileś lat masz w tym zbiorniku stojącą wodę.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, amazaque napisał(a):

Zamontowałem odwrotnie bo stwierdziłem, że jest bardziej logiczne i mam na to naukowe uzasadnienie ;]. Poza tym skonsultowałem to z producentem, który potwierdził, że sposób montażu jest dowolny, może nawet leżeć. Mój ma 8l i pracuje na zimnej wodzie jako stabilizator ciśnienia wody, bo bojler 80l grzejąc nabijał ciśnienie za reduktorem. Działa mi to idealnie. Balon prawie nie napełnia się wodą, bo zbiornik cały czas waży tyle co pusty wyjęty z pudełka. Ciśnienie wody mam ustawione na 3,2, w zbiorniku powietrze podobnie. W sieci jest 6,5 :facepalm:.

ok, jak szukałem nowego zbiornika to w wielu było wyraźnie napisane wentylem do góry.

3 godziny temu, maras77 napisał(a):

Ale jak to?

Przecież woda jest w tym zbiorniku i  nie ma prawa stykac się z blachą zbiornika.

Generalnie taki zbiornik powinien być montowany zaworem powietrza w dół i trzeba raz na jakiś czas sprawdzać ciśnienie oraz, czy woda przez wentyl nie leci.

Jak woda leci.przez wentyl, to od razu wymiana, bo membrany chyba nie da się tam wymienić.

Powinien być montowany wentylem w góra, tj większość tego typu konstrukcji. Mój ma kontakt z wodą, poprzedni podobnie. Membrana szczelna. W niektórych da się wymienić membranę.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, cumel napisał(a):

Bo tego się nie da zrobić prosto i szybko. Jeśli oczyścisz miejsce szczotką na szlifierce to wypadnie otwór tak 30x30mm ;] Przecież nie rdzewiało w miejscu 3x3mm a reszta zdrowa ;] tam by trzeba spawać łatę na górę pewnie 60x60mm żeby było do czego spawać.

Po spawaniu masz przegrzany materiał który już był nadgryziony a teraz będzie rdzewiał 2x szybciej ;] 

Do spawania i tak go trzeba demontować, wyjąć membranę, osuszyć, wyczyścić.

Chyba nie myślałeś że to się da zabrać spawarkę, tam na miejscu zrobić gluta i po temacie ;] No nie, spawanie będzie droższe od wymiany na nowy. 

Ja jednak będe się upierał, że dało by radę. Oczywiście i tak kupiłem nowy, już innej firmy.

Sprawdziłem w starym zbiorniku, równo ostawione 2bar, tyle co sprawdzałem kilka miesięcy temu. Rozciąłem zbiornik powyżej spawu. górna cześć ok, przybrudzona, w dole membrana. Jak podałem ciśnienie od strony wody to membrana uniosła się i została w tej pozycji. Dlatego wiem, że była szczelna.

Sama konstrukcja. Na zbiorniku jest taki wytłoczony pasek, to miejsce gdzie membrana jest rozparta grubym prętem . Odciąłem to i poprostu wyjąłem membranę.

Ma kształt sitka/miski:

20251129_144533(rednie).jpg.7d39274a4c73a9965c5afb356089d4e8.jpg

Ta ala guma część to tylko przepona. Na dole (lewa część) to ala zupa to skrystalizowany twardy nalot z rdza i jakimś smarowidłem. Nie ma tam części gumowej. Możliwe, że poprostu smarują czymś ala guma i tyle ale konstrukcyjnie nie jest to ala worek. Gdzieś widziałem schemat, że są dwa rodzaja właśnie z membraną pośrodku (pośrednia) i workiem. Jak widać ja miałem ten pierwszy.

Odnośnie uszkodzenia, wystarczy dotknąć śrubokrętem i całość się ładnie wysypuje. Pod spodem zostaje maźnięta czymś stal. Powłoka równa, bez wżerów, niemal idealna. Całość trzyma sztywność. Dlatego uważam, że można było to naprawić spawaniem, od zewn wcześniej przesuwając membranę. Tam musiała być jakaś niedoskonałość materiału lub mikro pęknięcie, w końcu mimo ciśnienia tam co jedynie delikatnie kapało.

Oczywiście inna sprawa ile to wytrzyma i czy po miesiącu nie będzie kapać z drugiej strony, ale skoro od nowego 3lata wytrzymało .. :)

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

które ?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Harp napisał(a):

Next time. Zaliczyłem już niebieski, szary, teraz mam biały. Są jeszcze czerwone i zielone :phi:.

Na poważnie obdzwoniłem dziś z 10 hurtowni i wszystkie jak miały ten mój szary (Reflex)w cenach od 210zł do 380 za ten sam zbiornik. Szukałem też w sieci z dostawą na początek tygodnia ale nic ciekawego nie znalazłem. Zwykle brak opisu i 2lata gwarancji.

Napisano
W dniu 28.11.2025 o 18:37, sherif napisał(a):

Mój zbiornik hydroforowy, ma 11lat i już ma ślady korozji w środku od góry, gdzie jest powietrze. Ocynkowany, z Grudziadza .. pewnie też będe musiał zmieniać

Te komunistyczne hydrofory z Grudziądza działają do dziś (mam taki 300 litrowy), pytanie czy do 2014 roku nie zmienili technologii i materiału (na gorsze)?:)

Napisano
6 godzin temu, maras77 napisał(a):

Sprawdzać i dobijać.

Ale czym? Taki kompresor z lidla do

kol da radę?

Edytowane przez wujek

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

Ale czym? Taki kompresor z lidla do

kol da radę?

Da, pamiętaj że dobijasz ciśnienie do naczynia @BEZ wody

Napisano
W dniu 30.11.2025 o 01:10, Artur_W_wa napisał(a):

I ciśnienie ok. 0,2 bara niższe od ciśnienia instalacji. 

Napisano
W dniu 28.11.2025 o 14:48, sherif napisał(a):

Da szansę to działać ?

Kup Global Water Solutions. Będziesz miał święty spokój.

Napisano
W dniu 30.11.2025 o 01:10, Artur_W_wa napisał(a):

Dlaczego bez wody? Dobijając z wodą masz lepszą kontrolę nad ciśnieniami. Szkoda, że zbiornik nie jest przezroczysty :phi: :hehe:.

Napisano
1 godzinę temu, amazaque napisał(a):

Dlaczego bez wody? Dobijając z wodą masz lepszą kontrolę nad ciśnieniami. Szkoda, że zbiornik nie jest przezroczysty :phi: :hehe:.

Bo to będzie ciśnienie wody, a nie gazu w membranie, które ma być niższe niż wody, jak zauważył @Harp

Napisano
1 godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

Bo to będzie ciśnienie wody, a nie gazu w membranie, które ma być niższe niż wody, jak zauważył @Harp

To może wystarczy zakręcić zawór dopływowy wody do zbiornika i jak mam ustawione na reduktorze 3,2 pompuję 3?

Napisano
4 minuty temu, amazaque napisał(a):

To może wystarczy zakręcić zawór dopływowy wody do zbiornika i jak mam ustawione na reduktorze 3,2 pompuję 3?

Chyba nie, to ciśnienie powietrza w pustym naczyniu ma wynosić te 3 bary żeby była poduszka powietrzna, a nie że ma być 3 bary wody :oki: