Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa sterowników robotów skrzyń biegów 2-Tronic / SensoDrive

Featured Replies

Napisano

Ktoś coś wie - gdzie, kto?

Wygląda na to, że sterownik zautomatyzowanej skrzyni biegów w Peugeocie żony wyzionął ducha.

Nowych nie robią, używek z tymi numerkami nie znalazłem.

Kontakt z jakimś naprawiaczem też optymistyczny nie był bo marudził, że o części już trudno...

Szkoda złomować fajne autko - wynalazek z takiego powodu, więc szukam jak przedłużyć mu życie.

Napisano
18 minut temu, Harp napisał(a):

Wygląda na to, że sterownik zautomatyzowanej skrzyni biegów w Peugeocie żony wyzionął ducha.

Kontakt z jakimś naprawiaczem też optymistyczny nie był bo marudził, że o części już trudno...

Szkoda złomować fajne autko - wynalazek z takiego powodu, więc szukam jak przedłużyć mu życie.

Jak to nie robią? 8] A w ASO pytałeś? 

Napisano
45 minut temu, Harp napisał(a):

Szkoda złomować fajne autko - wynalazek z takiego powodu, więc szukam jak przedłużyć mu życie

A były wersje z normalną/manualną skrzynią biegów?

Może da się na taką auto przerobić?

Napisano
29 minut temu, lucash napisał(a):

Jak to nie robią? 8] A w ASO pytałeś? 

Jak stare rozwiązanie to i w ASO nie pomogą:old:

Napisano
8 minut temu, volf6 napisał(a):

A były wersje z normalną/manualną skrzynią biegów?

Może da się na taką auto przerobić?

Jak ktos jezdzil automatem, to sie na manual raczej nie przesiadzie ;) Lepiej kupic inne auto po prostu...

@Harpposzukaj na grupach tematycznych Puga/Citroena czy nie maja jakiegos magika co naprawia.

W innych markach ta skrzynia nie byla wykorzystywana? Moze da sie cos dopasowac?

Napisano

Znaleźć numer części i szukać globalnie. U nas może nie być ale na niemieckim Amazonie może być. 

Napisano
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

Oni naprawiają takie rzeczy, w zasadzie wszystko z elektroniki samochodowej robią. Już nie pamiętam ile osób do nich wysłałem z padnietą pompą ABS, ale też ze sterownikiem skrzyni zautomatyzowanej np w Corsie D.

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, wujek napisał(a):

Znaleźć numer części i szukać globalnie. U nas może nie być ale na niemieckim Amazonie może być. 

Sprawdzane i brak :(

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Jak ktos jezdzil automatem, to sie na manual raczej nie przesiadzie ;) Lepiej kupic inne auto po prostu...

@Harpposzukaj na grupach tematycznych Puga/Citroena czy nie maja jakiegos magika co naprawia.

W innych markach ta skrzynia nie byla wykorzystywana? Moze da sie cos dopasowac?

Jest taka myśl ale czasu mi brakuje by rozkminiać obce fora ;)

No i fakt, nawet taka proteza automatu fajnie się spisuje i przyzwyczaja do dobrego.

Samo autko też jest wdzięczne bo to wynalazek 1007 i jest po prostu sympatyczny i wygodny do wożenia bąbelka.

Edytowane przez Harp
rozwinięcie

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, volf6 napisał(a):

Jak stare rozwiązanie to i w ASO nie pomogą:old:

Auto z tych młodszych... 2006 rok i widzę że wersji tych sterowników było dużo i są różne dla różnych konfiguracji nawet dla tych samych silników.

Napisano
12 minut temu, Harp napisał(a):

Auto z tych młodszych... 2006 rok i widzę że wersji tych sterowników było dużo i są różne dla różnych konfiguracji nawet dla tych samych silników.

Odkręcić sterownik i wysłać do Rumii. Robią wysyłkowo od lat.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Odkręcić sterownik i wysłać do Rumii. Robią wysyłkowo od lat.

Będziemy jutro dzwonić i dzięki za polecenie. Mam nadzieję, że podejmą się tematu.

Z trzech naprawiaczy już sprawdziliśmy, którzy pisali że naprawiają takie sterowniki i odmawiali ze względu na brak części. Ponoć to dosyć częsta usterka a aut z tym systemem było sporo - rozwiązanie Sachs - Siemens. Peugeoty, Citroeny, Mercedes A i smart chyba i możliwe że i małe trojaczki coś podobnego miały. Niestety każda kombinacja a także wyposażenie miało swój sterownik.

Napisano
41 minut temu, Harp napisał(a):

Będziemy jutro dzwonić i dzięki za polecenie. Mam nadzieję, że podejmą się tematu.

Z trzech naprawiaczy już sprawdziliśmy, którzy pisali że naprawiają takie sterowniki i odmawiali ze względu na brak części. Ponoć to dosyć częsta usterka a aut z tym systemem było sporo - rozwiązanie Sachs - Siemens. Peugeoty, Citroeny, Mercedes A i smart chyba i możliwe że i małe trojaczki coś podobnego miały. Niestety każda kombinacja a także wyposażenie miało swój sterownik.

Mercedes A miał tylko automatyczne sprzęgło(W168)

Napisano
6 godzin temu, Harp napisał(a):

Zapytaj tutaj:

http://itcars.manifo.com/

Ja robiłem u niego Selespeeda, gość specjalizuje się w zrobotyzowanych skrzyniach. Może też ogarnia i inne.

W ASO nie ma nawet co pytać ..

Napisano
  • Autor

Niestety koledzy, żadna z firm nie chce podjąć się naprawy.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dla potomnych podsumowanie. 

Żaden elektronik nie podjął się naprawy sterownika. 

Używane sterowniki o odpowiednim kodzie znalazłem 2x w Kazachstanie i 1x w Ukrainie. Wszystkie po około 4000 PLN. Ostatecznie znalazłem jeszcze jeden na szrocie w Holandii z uszkodzoną obudową gniazda za 150 EUR i ten kupiłem. 

Mechanicy niby kilka dni przywracali auto do życia. Najpierw była komunikacja ze sterownikiem i rozsprzęglenie, później jeździł tylko do przodu. Bali się zrobić adaptację by znowu nie uceglić auta. Na szczęście pomogło. 

Pozostało jeszcze odebrać auto ze Szczecina i raczej wystawić na OLX. 

Niestety, autko wdzięczne i fajne, ale wynalazek już prawie nienaprawialny. 

Koszty, do powyższego sterownika, 2500 brutto dla mechaników wraz z akumulatorem który u nich padł do reszty.