Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

850k km Toyota od serwisu do serwisu…

Featured Replies

Napisano
21 godzin temu, bizz napisał(a):

Dla mnie gorsze od serwisu było tankowanie, minimum raz dziennie, częściej dwa. 

To ile km robiłes dziennie? 500?

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Made in Japan?

USA 

Napisano
1 godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

To ile km robiłes dziennie? 500?

Różnie. Weekendy zawsze w domu, w tygodniu czasem zero a czasem 1000. Miałem obszar działania od Zgorzelca do Przemyśla, więc w zasadzie tylko A4.

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

No to w Europie robili z lepszych blach.

Japońska mocno rdzewiała już po 10 latach.

Widziałem jeszcze kilka innych E130 i moja w porównaniu była niestety mocno pognita na progach i wokół przedniej szyby. 

Napisano
52 minuty temu, aviator napisał(a):

Widziałem jeszcze kilka innych E130 i moja w porównaniu była niestety mocno pognita na progach i wokół przedniej szyby. 

W jakim wieku? Byla po naprawach lakierniczych?

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

W jakim wieku? Byla po naprawach lakierniczych?

Rocznik 2004. Po 6-7 latach wyszedł bąbel z tyłu progu. Po naprawie znowu po kilku latach. Rdza zaatakowała też tylne błotniki i najgorsze to rdza wokół szyby i na słupkach a. Wypadła też dziura przy kielichu w komorze silnika. Była naprawiana blacharsko, ale nie w tych miejscach.

Edytowane przez aviator

Napisano
  • Autor
U nas długowieczność Toyot zabija rdza [emoji20]

Mazda ma ten Sam problem chyba w EU.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
  • Autor
Nie bardzo chce się wierzyć, że sprzęgło i hamulce są nadal fabryczne. Jedyne wytłumaczenie, że cały czas długimi odcinkami i po zupełnym odludziu użytkownik jeździł.

To automatic, inaczej Sie zachowuje.

Hamulce nie wiem, ale przeciez to standard po jakims x k km na service.

Kupilem 10 letnie auto, 29 k km dokladnie, pieresze co dealer Nissan zrobil to hamulce na 30k service.

Napisano
  • Autor

Zapewne 4 biegowy tradycyjny automat Aisin A245E... 

Dokladnie to…

Napisano
W dniu 21.12.2022 o 15:05, kravitz napisał(a):

Serwis co 2,5 miesiąca.

Bym się pociął ;]

Jeżdżę dużo mniej, ale miałem raz auto które wymagało wymiany oleju co 7500km. Ciągle w głowie miałem "już niedługo, muszę wcześniej wstać, żeby przed pracą zawieźć auto" ;] K A T A S T R O F A

Zdecydowanie bym wolał zamiast tak długowiecznej Toyoty z serwisem co 10kkm, jakieś Reno (czy coś innego) z serwisem co 30kkm, które by się rozpadło po 300kkm ;)

Przy takim stylu jazdy oczywiście.

To znak że masz nieodpowiednią pracę 

Napisano
W dniu 24.12.2022 o 03:44, OZI napisał(a):

To automatic, inaczej Sie zachowuje.

Hamulce nie wiem, ale przeciez to standard po jakims x k km na service.

Kupilem 10 letnie auto, 29 k km dokladnie, pieresze co dealer Nissan zrobil to hamulce na 30k service.

Masz jeszcze micre?

Napisano
  • Autor
Masz jeszcze micre?

Prosze, w calej okazalosci- 42k km po 10 latach, z czego…. 13k km zrobione od kiedy kupilem w Marcu ….

e826e37502e52e422eb79055a915c208.jpg

Siedzi teraz jako zapasowy samochod, na lotnisko Sie przejechac 60km raz na 2 tygodnie, postawic na parking. Mialem opchnac, ale mloda poprosila, zeby to jej pierwsze auto bylo.

Wyszlo, ze moge sprzedac za tyle samo co kupilem, ale za 2 lata bedzie trzeba sie jej bedzie dolozyc, wiec postanowilismy, ze posiedzi… chociaz Sie zastanawiam czy jest wystarczajaca duza, zeby ‘konsumpcja blachy byla ‘ na pierwsze auto, plany byly na uzywane Camry - zobaczyczymy, na razie trzymam…

Mechanicznie A1, top - jeden service u mnie miala wg ksiazki, olej, filter, profilaktycznie klocki, plyn hamulcowy, koszt $305 -jakies 1k PLN…

Ten samochod jest tak prosty, ze kazda apokalipse przyzyje….

Napisano

dzień dobry
122 tyś km w rok Yarisem, ale mam wrażenie że mimo upływu dwóch lat nadal bolą mnie uszy;]
122kkm/srednio 222 dni roboczych w roku
550km dziennie od pon-pt? :-O
Napisano
W dniu 22.12.2022 o 01:22, OZI napisał(a):

d99e1e623fb67d9dab2f0c1474ac0b21.jpg

Pamietam w jakims szoku bylem, będąc w Tajlandii pierwszy raz widząc regulacje temperatury we wnętrzu jako zimno-zimniej 😄 

Napisano
W dniu 21.12.2022 o 23:23, bizz napisał(a):

dzień dobry

122 tyś km w rok Yarisem, ale mam wrażenie że mimo upływu dwóch lat nadal bolą mnie uszy;]

O matko. Wysiadales w ogole z tego auta? To prawie 500km dziennie (licząc tylko dni robocze i nie odliczając urlopu) :panic:

Napisano
6 minut temu, Filipfm napisał(a):

Pamietam w jakims szoku bylem, będąc w Tajlandii pierwszy raz widząc regulacje temperatury we wnętrzu jako zimno-zimniej 😄 

Tez mnie to zdziwilo w Azji, ale w sumie po co im nagrzewnica? ;]

Napisano
15 minut temu, Filipfm napisał(a):

O matko. Wysiadales w ogole z tego auta? To prawie 500km dziennie (licząc tylko dni robocze i nie odliczając urlopu) :panic:

Miałem kilkanaście oddziałów do odwiedzenia, praktycznie wszystkie przy A4, najdalsze Bolesławiec i Zgorzelec na zachód i Przemyśl na wschód. Z reguły miałem jeden dzień w tygodniu biurowy, więc jeździłem cztery dni. Różnie - czasem tylko np. Krosno i powrót do Rybnika a czasem Wrocław i Przemyśl jednego dnia. 

Plus robiłem tym autem też kilometry prywatne, weekendy po Polsce, urlopy. Teraz robię 60 tyś rocznie i czuję jakbym miał wakacje.

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

122kkm/srednio 222 dni roboczych w roku
550km dziennie od pon-pt? 😮

Tak to wychodziło, choć starałem się raczej zrobić więcej jednego dnia żeby drugi był względnie spokojny. Np. leciałem w poniedziałek na Zgorzelec, po drodze Wrocław i Legnica, po Zgorzelcu w auto i dolot do Krosna, tam nocleg i kolejnego dnia już tylko  Przemyśl i powrót do domu. Wychodziło mi jakieś 1500-1600 km - minimum cztery tankowania. 

Czasem zdarzały się sytuacje awaryjne, jak trzeba było płyn do dezynfekcji dostarczyć bo firma kurierska nie wyrobiła a musieliśmy mieć to potrafiłem zrobić i 4 tyś w dwa dni.

Napisano
W dniu 21.12.2022 o 06:43, OZI napisał(a):

nie ma mowy zeby MY23 wytrzymal tak 850k km …

LOL. Dokładnie te same teksty były w 2006 o nowych autach. 

Napisano
W dniu 21.12.2022 o 08:11, Maciej__ napisał(a):

Przecietny klient na nowa Corolle nie potrzebuje, zeby ona wytrzymala 850kkm, co wiecej nie potrebuje pewnie nawet 30% tego przebiegu.

Z jednej strony przebieg imponujacy, z drugiej spedzac tyle czasu w takim kiepskim aucie to tez nic fajnego.

PS. Ta wytrzymala 2 miliony ;]

https://www.drive.com.au/news/toyota-corolla-cracks-two-million-kilometres-in-new-zealand/

Zdziwilbys się. Przeciętny klient na współczesną corolle to Bolt/Uber itd. i oni jak najbardziej są tym zainteresowani. I o dziwo te auta bez problemu jeżdżą bezawaryjnie ok pół banki. Wiem bo kumpel ma warsztat który jest z nimi dogadamy i to naprawia po gongach (których jest dość dużo).

Napisano
11 minut temu, koNik napisał(a):

Zdziwilbys się. Przeciętny klient na współczesną corolle to Bolt/Uber itd. i oni jak najbardziej są tym zainteresowani. I o dziwo te auta bez problemu jeżdżą bezawaryjnie ok pół banki. Wiem bo kumpel ma warsztat który jest z nimi dogadamy i to naprawia po gongach (których jest dość dużo).

Ja tam na Bolcie/Uberze widuje glownie Corolle, ktore najlepsze czasy maja juz za soba;]

I tak, to jest glowna klientela, ale raczej jako 2-3 klient po flotach.

Napisano

W 2018 roku kupiłem Pandę Van poflotową za tysiąc złotych. Wymieniłem tarcze, sprzęgło, akumulator, błotnik. Progi połatałem włóknem szklanym. Wszystkie usterki naprawiałem sam na bieżąco. W 2021 roku, równo po 3 latach, sprzedałem za 600zł i dużą Finlandię xD Nowy właściciel wymienił szybę przednią bo pękła przed sprzedażą. Powiedziałem mu, że w skrzyni biegów nie ma oleju bo wyciekł - machnął ręką. Jak sprzedawałem Pandę miała 260kkm. Na suchej skrzyni zrobił 80kkm. Wymienił na nową, a w okolicach sierpnia dzwonił, że właśnie dobił do 400kkm. Auto dalej jeździ.

Edytowane przez mPh

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Ja tam na Bolcie/Uberze widuje glownie Corolle, ktore najlepsze czasy maja juz za soba;]

I tak, to jest glowna klientela, ale raczej jako 2-3 klient po flotach.

a mnie się wydaje że w Krakowie jest odwrotnie. Ubery/Bolty to głównie właśnie świeże Corolle

Napisano
12 minut temu, maro_t napisał(a):

a mnie się wydaje że w Krakowie jest odwrotnie. Ubery/Bolty to głównie właśnie świeże Corolle

Nawet jesli, to wiekszosc jest pewnie w leasingu/wynajmie i zadna z tych Toyot nie dojezdzi u pierwszego wlasiciela do pol miliona ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

Z jednej strony tak, z drugiej jest wysyp zajechanych Priusów. 

Napisano
26 minut temu, wladmar napisał(a):

Z jednej strony tak, z drugiej jest wysyp zajechanych Priusów. 

Tak samo jest w Warszawie, chyba wszystkie Priusy, ktore jeszcze sa na chodzi robia na przewozach.

Napisano
W dniu 29.12.2022 o 10:35, bizz napisał(a):

Czasem zdarzały się sytuacje awaryjne, jak trzeba było płyn do dezynfekcji dostarczyć bo firma kurierska nie wyrobiła a musieliśmy mieć to potrafiłem zrobić i 4 tyś w dwa dni.

4000 km przy średniej 100km/h to 40 godzin. 2 dni to 48h. 

Tak.