Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o przepisy RD

Featured Replies

Napisano

Jedziesz sobie samochodem zaznaczonym na czerwono, czy możesz wjechać na rondo i skręcić na ulicę Legionów?

Czy musisz skręcić na objazd ronda, zatrzymać się na Stopie i włączyć się do ruchu na ulicy Legionów?

Przy okazji, jak zrobić ankietę?

Schowek01.jpg.7cc3f6639aaa4599b8eaf044ec29fd8f.jpg

Napisano
5 minut temu, paulluck napisał(a):

Jedziesz sobie samochodem zaznaczonym na czerwono, czy możesz wjechać na rondo i skręcić na ulicę Legionów?

Czy musisz skręcić na objazd ronda, zatrzymać się na Stopie i włączyć się do ruchu na ulicy Legionów?

Przy okazji, jak zrobić ankietę?

Niezastosowanie się do znaków poziomych. Strzałka pokazuje, że przez rondo tylko prosto albo w lewo.

Napisano
1 godzinę temu, MarcG napisał(a):

Niezastosowanie się do znaków poziomych. Strzałka pokazuje, że przez rondo tylko prosto albo w lewo.

A jak zrobię na rondzie kółko to już będzie ok?

Napisano
3 godziny temu, paulluck napisał(a):

Schowek01.jpg.7cc3f6639aaa4599b8eaf044ec29fd8f.jpg

oczywiście że tak  :ok: 

Napisano
3 godziny temu, MarcG napisał(a):

a zawrócić można ? ;] 

Napisano
3 godziny temu, MarcG napisał(a):

A zmienić zdanie na tym odcinku wolno?

Zawrócić wolno?

Strzałki są dużo przed "rondem" i moim zdaniem dotyczą rozjazdu przed nim.

Moja interpretacja jest taka, że można tak i siak.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

U mnie są dwa takie ronda w małej wersji i ze względu na przebieg przejść dla pieszych, linii zatrzymania i strumienia aut to też "opłaca się" pojechać wbrew znakom poziomym. Jest to wkurzające bo blokuje to na dłuższy czas tych prawidłowo jadących.

Niestety widziałem, że i policja tak ułatwia sobie drogę.

Napisano
1 godzinę temu, mokrii napisał(a):

a zawrócić można ? ;] 

Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

Napisano
8 godzin temu, paulluck napisał(a):

B Masz wyznaczony kierunek ruchu na pasie i nie jest to w prawo.

Napisano
6 godzin temu, s_krzychu napisał(a):

A jak zrobię na rondzie kółko to już będzie ok?

Jasne, że tak. :)

Napisano

Stosujesz się do znaków poziomych. Rondo to skrzyżowanie. Czy na klasycznym skrzyżowaniu z pasa do jazdy prosto pojechalbys w prawo? 

BTW: ruszanie po zatrzymaniu na STOP nie jest włączaniem się do ruchu

Edytowane przez angrius

Napisano
  • Autor

Mamy tu kogoś z Oświęcimia? Przydało by się zdjęcie znaku który jest przed rondem, a na Googlach jest jeszcze stary z 2018 roku:

image.png.824f5b6591e0932914f7df05730bf342.png

teraz jest podobno inny

Bo moim zdaniem wg tego znaku spokojnie można z ronda jechać na 44 Kraków.

Napisano
9 minut temu, paulluck napisał(a):

Mamy tu kogoś z Oświęcimia? Przydało by się zdjęcie znaku który jest przed rondem, a na Googlach jest jeszcze stary z 2018 roku:

teraz jest podobno inny

Z tym znakiem na pewno wszystko gra, można wg niego zjechać z ronda z powrotem w Konarskiego?

Napisano
21 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

wiesz co to jest pytanie retoryczne ? ;] 

Napisano
17 godzin temu, angrius napisał(a):

ruszanie po zatrzymaniu na STOP nie jest włączaniem się do ruchu

ten konkretny przypadek ma to do siebie że auto o które chodzi jest zapewne dość ciężkim i dość długim zestawem, a samo skrzyżowanie jest mocno obciążone 

zatrzymanie oznacza długi postój :ok: 

Napisano
teraz jest podobno inny

Jeżdżę tam co drugi dzień i zawsze przez rondo, nigdy objazdem z boku. Kiedyś był taki czas że często milicjanci stali zaraz za rondem i łapali za brak zatrzymania na STOPie. Co do znaku to nie zwracałem uwagi jaki jest

Wysłane z mojego RMX3370 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, michbaran napisał(a):

Jeżdżę tam co drugi dzień i zawsze przez rondo, nigdy objazdem z boku. Kiedyś był taki czas że często milicjanci stali zaraz za rondem i łapali za brak zatrzymania na STOPie. Co do znaku to nie zwracałem uwagi jaki jest

Zrób proszę zdjęcie aktualnego znaku.

Napiszę od razu że pytam o to dlatego że kumpel dostał mandat że jechał przez rondo a nie objazdem więc może Tobie kilka złotych zostać w kieszeni jak będziesz o tym wiedział 😄 

Napisano
Zrób proszę zdjęcie aktualnego znaku.

Napiszę od razu że pytam o to dlatego że kumpel dostał mandat że jechał przez rondo a nie objazdem więc może Tobie kilka złotych zostać w kieszeni jak będziesz o tym wiedział [emoji1] 

Nie miałem jak zrobić zdjęcia bo przypomniałem sobie za późno a tel. w kieszeni, ale wydaje mi się że jest dokładnie tak jak na zdjęciu, tam za bardzo nie ma jak tego inaczej oznakować.

Wysłane z mojego RMX3370 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Według mnie należy jechać tak jak pokazują znaki poziome i nie inaczej. Podejrzewam, że po to jest zrobiony objazd ronda by uniknąć ewentualnych kolizji na samym rondzie.

Napisano

@paulluck

Imho jak chcesz być zgodny z przepisami to musisz objechać to rondo.

Jednakże w mojej ocenie policja jak się nie uprze, to nie będzie ganiać ludzi za skręt od razu w prawo na rondzie.