Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak kupować nowego elektryka?

Featured Replies

Napisano
11 godzin temu, maras77 napisał(a):

Gdyby producent zapewniał w sensownym pieniądzu i długim czasie od zakończenia produkcji naprawę ogniw - miałbym mniejsze opory przed zakupem EV.

Zajmują się tym niezależne warsztaty, producent będzie Ci chciał zawsze sprzedać nowy podzespół, a nie bawić się w naprawy. No ale rozumiem Twoje obawy. 

Napisano
11 godzin temu, maras77 napisał(a):

Gdyby producent zapewniał w sensownym pieniądzu i długim czasie od zakończenia produkcji naprawę ogniw - miałbym mniejsze opory przed zakupem EV.

Chciałbyś drogo?

Bez sensu.

Są warsztaty zajmujące się naprawą ogniw. 

Zresztą podobnie do klasycznych aut. 

Starszych nie opłaca się serwisować w ASO 

Napisano
W dniu 11.07.2023 o 10:39, maras77 napisał(a):

Slabo to widzę, jak nie bedzie mozliwosci naprawy akumulatora.

Spoko, tylko że od dawna jest.

Napisano
14 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Chciałbyś drogo?

Bez sensu.

Są warsztaty zajmujące się naprawą ogniw. 

Zresztą podobnie do klasycznych aut. 

Starszych nie opłaca się serwisować w ASO 

Renault ma.taki serwis.

https://francuskie.pl/renault-jak-i-gdzie-naprawiane-sa-akumulatory-samochodow-elektrycznych/

Gdzie moge się udac z teslą po gwarancji?

Napisano
29 minut temu, maras77 napisał(a):

Renault ma.taki serwis.

https://francuskie.pl/renault-jak-i-gdzie-naprawiane-sa-akumulatory-samochodow-elektrycznych/

https://nikola-service.com/odbudowa/

Napisano
59 minut temu, maras77 napisał(a):

Renault ma.taki serwis.

tu masz przykładowy artykuł o takiej naprawie

9 lat 600 tysięcy km przebiegu

Tesla z przebiegiem 600 tys. km. Jak z degradacją baterii? - Magazyn Auto

https://magazynauto.pl/wiadomosci/tesla-z-przebiegiem-niemal-600-tys-km-jak-z-degradacja-baterii,aid,3315

Napisano
33 minuty temu, Roman XXL napisał(a):

tu masz przykładowy artykuł o takiej naprawie

9 lat 600 tysięcy km przebiegu

Tesla z przebiegiem 600 tys. km. Jak z degradacją baterii? - Magazyn Auto

https://magazynauto.pl/wiadomosci/tesla-z-przebiegiem-niemal-600-tys-km-jak-z-degradacja-baterii,aid,3315

Super. Tylko do Wiednia na naprawę miałbym trochę daleko ....

Napisano
W dniu 10.07.2023 o 22:27, maras77 napisał(a):

Jak masz swoją ładowarkę i jeździsz wokół komina, to same zyski Cię czekają. Do czasu awarii akumulatora, która nastąpi lub nie nastąpi.

Jak liczysz, że pojeździsz autkiem 10 lat to możesz się przeliczyć. :ok:

Jeszcze super utrata wartości czeka :phi:

Napisano
W dniu 12.07.2023 o 17:27, G.O.A.T. napisał(a):

Jeszcze super utrata wartości czeka :phi:

Przestań kłamać, elektryki w ogóle nie tracą na wartości! Dopiero co @Florydzialski to pięknie udowodnił!

https://electrek.co/2023/07/11/tesla-leads-large-drop-used-electric-car-value-model-3-down-30/?fbclid=IwAR3LCthAnu8bEwVx8o8VN6XxGRCpEnMz0eXf05aNmnVXY5Bc0KSSXpcnAbY_aem_AdAEQTJ9sGmdohuEu-SN5nw44eZ5fdy0CqnpbYWZ2kZMxtLEJeNa4e4DGhnAgDU2y5A

;]

Napisano
26 minut temu, Furvus_Eques napisał(a):

Cytujac klasyka AK…

Nie da się stracić. Jeździsz, drzesz gumy i sprzedajesz za więcej niż kupiłeś nówkę i jeszcze całują w rączkę. 

:phi:

Napisano
7 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Cytujac klasyka AK…

Nie da się stracić. Jeździsz, drzesz gumy i sprzedajesz za więcej niż kupiłeś nówkę i jeszcze całują w rączkę. 

:phi:

Tak to mam z Rangerem. Po dwóch latach dalej mogę sprzedać za więcej niż kupiłem. 

;l

Napisano
13 godzin temu, Furvus_Eques napisał(a):

Tak to mam z Rangerem. Po dwóch latach dalej mogę sprzedać za więcej niż kupiłem. 

;l

Ale ten czas chyba powoli się kończy, auta zaczynają zalegać.

Używki już nie schodzą na pniu. Za tym pójdzie i cena bo i nowe przestały drożeć co miesiąc.

Napisano
4 minuty temu, komor napisał(a):

Używki już nie schodzą na pniu.

a to od kiedy bo ja sprzedalem citroena za cene wyzsza niz rynkowa w 2h a brat freemonta (tak fiat z zepsutym alternatorem) w 1 dzien

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
32 minuty temu, komor napisał(a):

Ale ten czas chyba powoli się kończy, auta zaczynają zalegać.

Używki już nie schodzą na pniu. Za tym pójdzie i cena bo i nowe przestały drożeć co miesiąc.

Możliwe, tu jest szczególna sytuacja bo to pickup, a z tego co mówią w salonie w tym segmencie wciąż popyt jest wyższy niż podaż a nowe modele mają absurdalne ceny (vide cennik nowego Rangera teraz).

Napisano
W dniu 14.07.2023 o 12:43, PawelWaw napisał(a):

a to od kiedy bo ja sprzedalem citroena za cene wyzsza niz rynkowa w 2h a brat freemonta (tak fiat z zepsutym alternatorem) w 1 dzien

Ty po prostu żyjesz przeszłością.

Chyba, że masz teslę od kilku miesięcy i nadal miałeś citroena na poważne podróże :hehe:

Napisano
39 minut temu, maras77 napisał(a):

Ty po prostu żyjesz przeszłością.

Chyba, że masz teslę od kilku miesięcy i nadal miałeś citroena na poważne podróże :hehe:

Żona tak mowila zostaw citroena zostaw, a tu niespodzianka citroen sprzedany i dostała piękna nowa pachnącą kia :jem:

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Żona tak mowila zostaw citroena zostaw, a tu niespodzianka citroen sprzedany i dostała piękna nowa pachnącą kia :jem:

A Kia ma jakieś sensowne hybrydy?

Napisano
3 minuty temu, maras77 napisał(a):

Nie

Napisano
13 minut temu, maras77 napisał(a):

Ma, HEV o mocy 230KM na bazie 1,6T. 

Napisano

Jestem teraz na kupnie auta osobowego. nie myślałem o elektryku ale mam obawy. Może Hybryda ale zauważyłem że 2 letnie samochody są tańsze od spalinowej benzyny. Dużo to daje do myślenia ?

Napisano
W dniu 12.07.2023 o 10:59, maras77 napisał(a):

Renault ma.taki serwis.

U mnie w okolicy jest Ecofactor w Chorzowie, jacyś zawodnicy od Tesli są w Jaworznie, pewnie w okolicy mam jeszcze z pięć innych zakładów o których nawet nie wiem. Generalnie nie orientowałem się specjalnie, ale myślę że w każdym większym mieście jest już ktoś ogarniający akumulatory. Wymiana ogniw to już bowiem dość stara tradycja, zapoczątkowana jeszcze nimhami w Toyocie. 

Napisano

ta
siedze sobie na forum liścia
jak leca pojeduncze ogniwa to i tak ludzie zazwyczaj kupuja cala baterie po refurbish za 10kEuro.....bo okazuje sie ze jak trzeba zaplacic za naprawe i poczekac miesiac bez auta to bardziej sie oplaca dolizyc przy okazji wynienic na aku z pojemnoscia o 1/3 wiekszej pojemnosci i wymienic w 3 godziny zostawiajac stara baterie w rozliczeniu i finalnie placac 10 ale kplnow

co i tak stanowi polowe wymiany skupka w spakinowym 1,2 PT Stellantisa

dziwna ta nowa motoryxacja

Napisano
5 minut temu, Fili_P napisał(a):

ta
siedze sobie na forum liścia
jak leca pojeduncze ogniwa to i tak ludzie zazwyczaj kupuja cala baterie po refurbish za 10kEuro.....bo okazuje sie ze jak trzeba zaplacic za naprawe i poczekac miesiac bez auta to bardziej sie oplaca dolizyc przy okazji wynienic na aku z pojemnoscia o 1/3 wiekszej pojemnosci i wymienic w 3 godziny zostawiajac stara baterie w rozliczeniu i finalnie placac 10 ale kplnow

co i tak stanowi polowe wymiany skupka w spakinowym 1,2 PT Stellantisa

dziwna ta nowa motoryxacja

idioci, baterie mozna kupic hurtowo za grosze na aliexpres...

Napisano
5 minut temu, PawelWaw napisał(a):

idioci, baterie mozna kupic hurtowo za grosze na aliexpres...

Ale do hulajnogi lub roweru, a nie samochodu.

Ja na przykład wszystkie swoje pojazdy EV (hulajnogi, rowery) napędzam elektrosmieciami z naszego Helpdesku - niestety coraz mniej lapków ma 18650, a te nowe slimy to mają ogniwa które nadają się tylko na śmietnik.

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał(a):

Ale do hulajnogi lub roweru, a nie samochodu.

Ja na przykład wszystkie swoje pojazdy EV (hulajnogi, rowery) napędzam elektrosmieciami z naszego Helpdesku - niestety coraz mniej lapków ma 18650, a te nowe slimy to mają ogniwa które nadają się tylko na śmietnik.

ladna ekologia co ?

Napisano
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

ladna ekologia co ?

Raczej ekonomia. Jakiś czas temu liczyłem ile % wartości ogniwa stanowi wartość cennych pierwiastków i wychodzi mi, że bardzo mało - 10%, max 20 %.

Proces produkcyjny pewnie jest równie tani, a reszta to marża.

Napisano
13 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Czyli zamieniłeś - nomen omen - siekierkę na kijek.

;l