Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup elektryka

Featured Replies

Napisano

Uwaga, ten post jest serio, proszę nie regulować odbiorników!

Zastanawiam się nad zakupem elektrycznego mikrosamochodu. Pytanie brzmi: czy dostanę na to jakąś dopłatę? Jeśli tak to ile? Cena pojazdu to ok. 80-90k brutto. Jakie są warunki takiej dopłaty? Czy auto może być w leasingu/wynajmie? Czy jest jakiś limit przebiegu czy coś innego, czego nie mógłbym się spodziewać? Czy nalepkę mogę przykleić wewnątrz schowka żeby obciachu nie było?

:hmm:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Czy nalepkę mogę przykleić wewnątrz schowka żeby obciachu nie było?

Nie

Dopłaty na leasing już się skończyły w tym roku.

Napisano
  • Autor
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Nie

Dopłaty na leasing już się skończyły w tym roku.

A jakiekolwiek inne dopłaty żebym nie musiał całej ceny płacić? Gdybym na przykład kupił za gotówkę?

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

A jakiekolwiek inne dopłaty żebym nie musiał całej ceny płacić? Gdybym na przykład kupił za gotówkę?

Na gotówkę są jeszcze dopłaty. Ale musisz sprawdzić czy taki się łapie na 27 000 dopłaty :jem:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Na gotówkę są jeszcze dopłaty. Ale musisz sprawdzić czy taki się łapie na 27 000 dopłaty :jem:

No właśnie. Jak to sprawdzić? Ile mogę dostać tej kasy? Dopłata jest kwotowa czy procentowa? Czy auto może być na firmę? Zakładamy nowy elektryczny mikrosamochód za kwotę 90k brutto.

Edytowane przez Ryb

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

No właśnie. Jak to sprawdzić? Ile mogę dostać tej kasy? Dopłata jest kwotowa czy procentowa? Czy auto może być na firmę? Zakładamy nowy elektryczny mikrosamochód za kwotę 90k brutto.

Na start

https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/program-moj-elektryk--pytania-i-odpowiedzi

A  jak więcej pytań to dzwonisz na infolinię Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Ciężko się dodzwonić ale mi tam na wszystkie pytania odpowiadali.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Na start

https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/program-moj-elektryk--pytania-i-odpowiedzi

A  jak więcej pytań to dzwonisz na infolinię Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Ciężko się dodzwonić ale mi tam na wszystkie pytania odpowiadali.

Ok, widzę że na kategorię L1e-L7e jest do 4 000 zł dofinansowania. Miniauto to L6e. Słabo.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Ok, widzę że na kategorię L1e-L7e jest do 4 000 zł dofinansowania. Miniauto to L6e. Słabo.

Bierz tesle, po co się bawić w auta zabawki jak np MG :jem:

Wiesz jaka jest szansa kontroli na drodze ? ;]

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Bierz tesle, po co się bawić w auta zabawki jak np MG :jem:

Wiesz jaka jest szansa kontroli na drodze ? ;]

Jaką Teslę? To ma być na kategorię AM.:skromny:

Napisano
W dniu 4.09.2024 o 19:07, Ryb napisał(a):

Uwaga, ten post jest serio, proszę nie regulować odbiorników!

Zastanawiam się nad zakupem elektrycznego mikrosamochodu. Pytanie brzmi: czy dostanę na to jakąś dopłatę? Jeśli tak to ile? Cena pojazdu to ok. 80-90k brutto. Jakie są warunki takiej dopłaty? Czy auto może być w leasingu/wynajmie? Czy jest jakiś limit przebiegu czy coś innego, czego nie mógłbym się spodziewać? Czy nalepkę mogę przykleić wewnątrz schowka żeby obciachu nie było?

:hmm:

Do rowerów elektrycznych mają być dopłaty, to jak microsamochód 😌

Kup dzieciakowi męskiego diesla, a nie jakieś fanaberie  elektryczne 🌈

Napisano
  • Autor
11 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Do rowerów elektrycznych mają być dopłaty, to jak microsamochód 😌

No właśnie to nie to samo bo mikrosamochód to czterokołowiec lekki L6.

11 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Kup dzieciakowi męskiego diesla, a nie jakieś fanaberie  elektryczne 🌈

Właśnie chyba nic z tego nie będzie bo tam można sobie wybrać co ma być pod maską i młody nie daje się namówić na elektryka, woli wersję z dieslem bo do elektryka nie da się zamówić klimatyzacji.

:O

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Właśnie chyba nic z tego nie będzie bo tam można sobie wybrać co ma być pod maską i młody nie daje się namówić na elektryka, woli wersję z dieslem bo do elektryka nie da się zamówić klimatyzacji.

to akurat nie dziwne, raz jak wlaczylem klime w korku jak wracalem z trojmiasta to z zasiegu 300 zrobilo sie momentalnie 240 :totalszok:

Napisano
20 minut temu, PawelWaw napisał(a):

to akurat nie dziwne, raz jak wlaczylem klime w korku jak wracalem z trojmiasta to z zasiegu 300 zrobilo sie momentalnie 240 :totalszok:

Co? ;]

Napisano
20 minut temu, kravitz napisał(a):

Co? ;]

Tesla :jem:

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Generalnie jest wujnia z elektrykami na AM, bo zwykle przekraczają masę dopuszczalną. Taki Citroen AMI niby jest na Am i jednocześnie nie jest, bo przekracza masę.

https://elektrowoz.pl/porady/citroen-ami-na-prawo-jazdy-kategorii-am-komenda-glowna-policji-mowi-w-zasadzie-tak-polskie-przepisy-mowia-wtf/

Wiec jak zwykle zostaje benzynka lub dieselek :ok:

Napisano
19 minut temu, maras77 napisał(a):

Generalnie jest wujnia z elektrykami na AM, bo zwykle przekraczają masę dopuszczalną. Taki Citroen AMI niby jest na Am i jednocześnie nie jest, bo przekracza masę.

https://elektrowoz.pl/porady/citroen-ami-na-prawo-jazdy-kategorii-am-komenda-glowna-policji-mowi-w-zasadzie-tak-polskie-przepisy-mowia-wtf/

Diselek dla młodego :lol:

Coś jak 30 letnie punto dla kobiety w kwiecie wieku ;]

Już nawet przeciwnik EV @kravitz opisał reakcje plebsu na to jak ktoś podjedzie nawet tania tesla... :jem: Jak znam życie to cała rodzina mu też zazdrości ;]

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

Ami to szajs  Aixam ma diesla albo EV w tym samym nadwoziu do wyboru. Testowaliśmy oba rozwiązania. EV jeździ dużo lepiej ale nie może mieć klimy.

Benzynowych silników nie ma, bo przepisy dopuszczają na AM tylko 50cm dla benzyny. Jednocześnie dopuszczają 500cm dla diesla i dlatego te czterokołowce mają pod maską diesle.

Tu konfigurator:

https://www.aixam.pl/pl/gama-pojazdow

Edytowane przez Ryb

Napisano
6 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Diselek dla młodego :lol:

Coś jak 30 letnie punto dla kobiety w kwiecie wieku ;]

Już nawet przeciwnik EV @kravitz opisał reakcje plebsu na to jak ktoś podjedzie nawet tania tesla... :jem: Jak znam życie to cała rodzina mu też zazdrości ;]

U syna w LO, wśród młodych, elektryk, a Tesla w szczegolnisci, uchodzi za gejowóz.

Chyba lepiej jednak diesel ;]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

U syna w LO, wśród młodych, elektryk, a Tesla w szczegolnisci, uchodzi za gejowóz.

Chyba lepiej jednak diesel ;]

Zazdrość straszna rzecz. 👨‍🌾

Napisano
Teraz, HelixSv napisał(a):

Zazdrość straszna rzecz. 👨‍🌾

Dokładnie tak to tłumaczyłem synowi.

Ale pokazał mi zdjęcie "podrabianego" Mercedesa G klasa, którym przyjeżdża kolega.

Podrabiany, bo zamiast gwiazdy, jest literka B ;)

Ta logika się zatem nie klei specjalnie ;]

Napisano
11 godzin temu, Ryb napisał(a):

Ami to szajs  Aixam ma diesla albo EV w tym samym nadwoziu do wyboru. Testowaliśmy oba rozwiązania. EV jeździ dużo lepiej ale nie może mieć klimy.

Czy ja dobrze widzę że żaden Aixam nie ma nawet poduszki ?

Ale urwał...

Napisano
4 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Ale urwał...

Ja tam się nie znam, ale wygląda to o niebo lepiej niż w przypadku Seicento, który poduszkę miał ;]

Zadaj sobie pytanie: Te "aiśmaning" czy motorower? Na czym bezpieczniej? ;] Ewentualnie elektryczna hulajnoga, bo u mnie na tym młody pomyka ;)

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja tam się nie znam, ale wygląda to o niebo lepiej niż w przypadku Seicento, który poduszkę miał ;]

Ale sejak to konstrukcja sprzed 25 lat, 500tka wypada całkiem nieźle.

Ja się tylko dziwię że tam nie ma żadnej poduchy i ludzie to kupują.

Napisano
9 minut temu, Piotrus napisał(a):

Ale sejak to konstrukcja sprzed 25 lat, 500tka wypada całkiem nieźle.

Ja się tylko dziwię że tam nie ma żadnej poduchy i ludzie to kupują.

A ile wazy sejak a ile to? ;)

Wspomniana 500tka pewnie 2x tyle realnie.

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

A ile wazy sejak a ile to? ;)

Wspomniana 500tka pewnie 2x tyle realnie.

Tylko że to nie jest konkurs kto waży mniej ;)

Zobacz że już nikt nie robi takich aut jak sejak:  Twingo, 500, i10 itd

Napisano
7 minut temu, Piotrus napisał(a):

Tylko że to nie jest konkurs kto waży mniej ;)

Zobacz że już nikt nie robi takich aut jak sejak:  Twingo, 500, i10 itd

Masz prawo jazdy na skuter. Wolisz jechac takim czymś czy skuterem? W sensie bezpieczeństwa.

Ja na ten przykład czasem nawet jadę rowerem po drodze.

Uwazam ze doszukujesz się jakiegoś smoka i czarnoksiężnika na każdym skrzyżowaniu, tymczasem „pod Kamaza”, możesz wpaść i suvem ;)

To nie są sprzęty do pokonywania tras międzymiastowych ;]

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Masz prawo jazdy na skuter. Wolisz jechac takim czymś czy skuterem? W sensie bezpieczeństwa.

No akurat ja to wolę skuterem, ale to dlatego że jeżdżę na moto. Normalny człowiek powinien odpowiedzieć "takim czymś" ;]

Tylko że ja cały czas nie o tym : dziwię się że za taką kasę nie montują airbagów co już jest dawno standardem w normalnej motoryzacji. Ile może ważyć takąa poduszka,sterownik i kilka metrów kabla- 10kg max.

Edytowane przez Piotrus

Napisano
16 minut temu, Piotrus napisał(a):

No akurat ja to wolę skuterem, ale to dlatego że jeżdżę na moto. Normalny człowiek powinien odpowiedzieć "takim czymś" ;]

Tylko że ja cały czas nie o tym : dziwię się że za taką kasę nie montują airbagów co już jest dawno standardem w normalnej motoryzacji. Ile może ważyć takąa poduszka,sterownik i kilka metrów kabla- 10kg max.

Nie ma wymagań zapewne dla takiego urządzenia, aby miało poduchę i tyle.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Ale urwał...

No nie ma. To taki trochę quad z karoserią, nie prawdziwy samochód. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Nie ma wymagań zapewne dla takiego urządzenia, aby miało poduchę i tyle.

Za dopłatą jest ABS z EBD tylko. 

Napisano
39 minut temu, Ryb napisał(a):

Za dopłatą jest ABS z EBD tylko. 

Z drugiej strony to nieźle kroją za taką zabawkę z silnikiem od kosiarki. Za 90tys kupi się już całkiem przyzwoite samochody :bzik:

Napisano
  • Autor
6 minut temu, zinger napisał(a):

Z drugiej strony to nieźle kroją za taką zabawkę z silnikiem od kosiarki. Za 90tys kupi się już całkiem przyzwoite samochody :bzik:

Wiem. :beksa:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Wiem. :beksa:

Nie rozważałeś używki? Taka zabawka to mi się z pierwszymi nartami czy rowerkiem dla dziecka kojarzy. Bez sensu kupować nowe, jak zaraz wyrośnie;)

Napisano
32 minuty temu, zinger napisał(a):

Nie rozważałeś używki? Taka zabawka to mi się z pierwszymi nartami czy rowerkiem dla dziecka kojarzy. Bez sensu kupować nowe, jak zaraz wyrośnie;)

Cicho, bo go spłoszysz. 😁

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Rozważałem, oglądałem aż się bliżej zorientowałem w sytuacji. Otóż 99.9% używek to auta sprowadzone z Francji i tu naprawione. Ponieważ takie auto łatwiej naprawić we Francji niż w Polsce to na eksport trafiają te, których na miejscu się naprawiać nie opłaca. A nie opłaca się tych powypadkowych gdzie ucierpiała rama, bo ona jest aluminiowa i to najdroższy element auta, właśnie konieczność wymiany ramy czyni naprawę nieopłacalną. W Polsce oczywiście "da się" tę ramę naprawić i do tego jeszcze tanio. Wyglądają te autka może i ładnie ale przy próbie przejechania się czuć, że to wszystko jest połapane na ślinę i sznurek. 

Jeśli przy tym wszystkim weźmiemy pod uwagę już fabrycznie słaby poziom bezpieczeństwa nowej konstrukcji, to taki naprawiany egzemplarz jest po prostu śmiertelną pułapką, niedającą żadnych szans w razie nawet lekkiej stłuczki. A przy tym te używane nie są aż tak mocno tańsze, bo porządnie wyglądający i dobrze wyposażony używany egzemplarz to koszt rzędu 60-70k, podczas gdy 20k drożej jest nowy. Nie ma sensu ryzykować zdrowiem i życiem własnego dziecka dla stosunkowo niewielkich oszczędności. 

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

Teraz jest moda na to, i bogaci Tatusie maja przynajmniej na co hajs wydawać ;)

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

Bez sensu to jest w ogóle to kupować, także jeśli jest decyzja zakupu, to już dalsze rozważania nie mają sensu 😄 

Napisano

Ale już rozumiem motywy 😄

Te wspólne męskie poranki Ojca z Synem, przy odpalaniu swoich maszyn, bezcenne! 🥰

Od 2:40 gdyby komuś się tak nie otworzyło ;) 

Napisano
12 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Te wspólne męskie poranki Ojca z Synem, przy odpalaniu swoich maszyn, bezcenne! 🥰

Noasz zatesknilem za spalinowym :buu:

Napisano
19 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Te wspólne męskie poranki Ojca z Synem, przy odpalaniu swoich maszyn, bezcenne! 

Bardzo praktyczny pojazd. Zimą, jak odpali, sam śnieg z siebie strząśnie. 

Napisano
W dniu 6.09.2024 o 21:44, mrBEAN napisał(a):

Moja.kosiarka ma chyba 5.25HP 🤣

Napisano
  • Autor

No ale że dorośli faceci będą kpić z autka dla dzieci to bym nie wymyślił. Ten kącik to serio jakiś stan umysłu. Równie dobrze możecie wyśmiać rowerek dziecięcy z bocznymi kółeczkami. Przecież to jest motorower/quad z plastikową karoserią, to jaki napęd ma mieć? W dodatku ograniczają to przepisy.

:facepalm:

Ale spokojna Wasza głowa, jak skończy 18 lat to mu kupię Jaguara.

:ee:

Edytowane przez Ryb

Napisano
33 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ale to już chyba używkę, zaraz tej marki nie będzie na rynku ;]

Napisano
  • Autor
11 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Ale to już chyba używkę, zaraz tej marki nie będzie na rynku ;]

Mają być elektryczne tylko, to się zafapujecie tu na śmierć. 

;]

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

No ale że dorośli faceci będą kpić z autka dla dzieci to bym nie wymyślił. Ten kącik to serio jakiś stan umysłu. Równie dobrze możecie wyśmiać rowerek dziecięcy z bocznymi kółeczkami. Przecież to jest motorower/quad z plastikową karoserią, to jaki napęd ma mieć? W dodatku ograniczają to przepisy.

:facepalm:

:ee:

A po wszystkim pojedziecie na strzał 1000 km zjeść jajka w koszulkach i zagracie na nosie całemu EV kącikowi, bo tak będziecie chcieli, a nie musieli 😎👍😁

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

A po wszystkim pojedziecie na strzał 1000 km zjeść jajka w koszulkach i zagracie na nosie całemu EV kącikowi, bo tak będziecie chcieli, a nie musieli 😎👍😁

Nie. Na wakacje jeździmy przecież Rangerem.

:skromny:

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Nic już nie rozumiem z tej dieslobajki 🙃

Normalnie, kupujesz kolejne samochody jak szalony, za każdym razem jedziesz innym i wprowadzasz dzięki temu chaos w Internecie.

;l