Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup elektryka

Featured Replies

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, HanYs napisał(a):

Raczej z Ciebie ;]

nie-zesraj-sie.gif

Napisano
  • Autor

Już dawno są w sprzedaży.

Moja żona rozważa i-pace jako następny samochód ale pewnie skończy się na kolejnym e-pace.

Napisano
10 godzin temu, Ryb napisał(a):

Mają być elektryczne tylko, to się zafapujecie tu na śmierć. 

;]

Ała, skończą się weekendowe wypady na ryby z synem nad Bajkał.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, format napisał(a):

Ała, skończą się weekendowe wypady na ryby z synem nad Bajkał.

Pisałem wyżej, że do wypraw nad Bajkał mam Rangera w dieslu. Jag robi jako daily i auto do wyjazdów służbowych. Tylko te drugie są na razie czynnikiem potencjalnie problematycznym gdyby miał to być EV.

:ok:

Napisano
W dniu 8.09.2024 o 10:21, Ryb napisał(a):

Ale spokojna Wasza głowa, jak skończy 18 lat to mu kupię Jaguara.

:ee:

A nie boisz się, że mu głowę odgryzie?

Napisano
  • Autor
6 minut temu, AndrzejW napisał(a):

A nie boisz się, że mu głowę odgryzie?

Skoro poprzednie nie odgryzły...

:hmm:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Juras mówił że ze względu na ograniczenia na masę własną właśnie te microcary są nieużywalne zima u nas niestety :-(

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Juras mówił że ze względu na ograniczenia na masę własną właśnie te microcary są nieużywalne zima u nas niestety 😞

Autko zamówione, dam znać zimą jak sobie radzi. Wersja spalinowa więc trudno to będzie przełożyć to na elektryka ale w międzyczasie wyczytałem, że elektryczny ma 6-7kWh baterii (w zależności od wersji) więc chyba zimą by daleko nie zajechał.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Autko zamówione, dam znać zimą jak sobie radzi. Wersja spalinowa więc trudno to będzie przełożyć to na elektryka ale w międzyczasie wyczytałem, że elektryczny ma 6-7kWh baterii (w zależności od wersji) więc chyba zimą by daleko nie zajechał.

Te auta służą głównie do robienia im zdjęć i wrzucania na Tiktoka, także napęd bez znaczenia 😁

Chociaż skoro diesel, to młody będzie pewnie robił weekendowe wypady nad Adriatyk 😎👍

No nic, możemy młodemu tylko pozazdrościć 😁

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Te auta służą głównie do robienia im zdjęć i wrzucania na Tiktoka, także napęd bez znaczenia 😁

Napęd ma kluczowe znaczenie bo z tego co ja widzę to dramatyczna większość zdjęć samochodów na Tiktokach i w innych Internetach umieszczana jest w pięknej okolicy ładowarki. Aut spalinowych podczas tankowania na stacji benzynowej prawie nikt do Internetu nie wrzuca.

:nie_wiem:

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał(a):

Napęd ma kluczowe znaczenie bo z tego co ja widzę to dramatyczna większość zdjęć samochodów na Tiktokach i w innych Internetach umieszczana jest w pięknej okolicy ładowarki. Aut spalinowych podczas tankowania na stacji benzynowej prawie nikt do Internetu nie wrzuca.

:nie_wiem:

Dziwne, żeby jarać się tankowaniem diesla 😅

Napisano
  • Autor
16 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Dziwne, żeby jarać się tankowaniem diesla 😅

Problem jest inny - po prostu nie ma na to czasu. Ale gdyby tankował się tak na przykład z godzinę to z nudów można zdjęcie zrobić.

;l

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Jak to tłumaczę na Golfa GTE, to ten ma 2x większą baterię i na prądzie jedzie 50km. Z tym że waży 1.6 tony i nie jedzie maks 50km/h ;)

Ja bym w takim mikrocarze liczył na jakieś 30km, nawet zimą.

Szukałem jeszcze jakie baterie są w motocyklach. I znalazłem że Harley Davidson, z baterią jakies 15kWh, jedzie i 150km.

Trudno takie wozidło z czymś zestawić ;]

Napisano
  • Autor
8 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak to tłumaczę na Golfa GTE, to ten ma 2x większą baterię i na prądzie jedzie 50km. Z tym że waży 1.6 tony i nie jedzie maks 50km/h ;)

Ja bym w takim mikrocarze liczył na jakieś 30km, nawet zimą.

Szukałem jeszcze jakie baterie są w motocyklach. I znalazłem że Harley Davidson, z baterią jakies 15kWh, jedzie i 150km.

Trudno takie wozidło z czymś zestawić ;]

Producent obiecuje na tej bateryjce 100-130km WLTP ale to latem. Co ciekawe, ogrzewanie kabiny jest w tym pojeździe opcją (i to drogą, bo kosztuje prawie 7k) więc jestem ciekaw ile to zimą wciąga prądu. Obstawiam, że zasięg zimą to byłoby jakieś 50km.

Napisano
19 minut temu, Ryb napisał(a):

Producent obiecuje na tej bateryjce 100-130km WLTP ale to latem. Co ciekawe, ogrzewanie kabiny jest w tym pojeździe opcją (i to drogą, bo kosztuje prawie 7k) więc jestem ciekaw ile to zimą wciąga prądu. Obstawiam, że zasięg zimą to byłoby jakieś 50km.

OK, ale czy ten zasięg 30 czy nawet 50km jest problemem?

Jak rozumiem, to jest pojazd do szkoły i nazad?

To chyba wygodniejsze naładować sobie w domu auto, niż jeździć na stację tankować?

Przy całkowitym braku wyciszenia takiego auta, cienkich blachach i ogólnej lekkości, jechanie tym z dieslem musi przypominać jazdę jakąś sieczkarką ;)

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, kravitz napisał(a):

OK, ale czy ten zasięg 30 czy nawet 50km jest problemem?

Jak rozumiem, to jest pojazd do szkoły i nazad?

To chyba wygodniejsze naładować sobie w domu auto, niż jeździć na stację tankować?

Teoretycznie tak ale do szkoły to będzie 20-30km w jedną stronę. Prawdopodobnie dałby rade obrócić (w przypadku trudnych warunków i tak nie chciałbym żeby jechał tym czymś) ale odpadają wszelkie ewentualne zajęcia dodatkowe po szkole.

Dotankowanie diesla oczywiście nie jest problemem. No i wersja spalinowa może mieć klimatyzację, której brak był właśnie głównym deal-breakerem w przypadku elektryka.

22 minuty temu, kravitz napisał(a):

Przy całkowitym braku wyciszenia takiego auta, cienkich blachach i ogólnej lekkości, jechanie tym z dieslem musi przypominać jazdę jakąś sieczkarką ;)

Dokładnie tak jest, jakbyś na pracującej maszynie rolniczej jechał. No ale nie poradzisz, te pojazdy podlegają szczegółowym warunkom, których niestety nie da się spełnić w inny sposób.

To co mnie boli, to że przy tym nadal kosztują jak złoto gdy teoretycznie powinny być tanie.

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Lieger czy Aix?

Aixam. Okazało się, że mam dilera bardzo blisko, a dostęp do serwisu był jednym z priorytetów, jako że tym autkiem się nie da gdzieś dalej pojechać.

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Aixam. Okazało się, że mam dilera bardzo blisko, a dostęp do serwisu był jednym z priorytetów, jako że tym autkiem się nie da gdzieś dalej pojechać.

Lawetą z dieslem to i 1000 km zajedzie :ok:

Jaki konkretnie model bierzecie?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, komor napisał(a):

Lawetą z dieslem to i 1000 km zajedzie :ok:

Jaki konkretnie model bierzecie?

City Sport. Chcieliśmy Coupe Sport albo Coupe GTI ale za długo trzeba czekać. 

Napisano
W dniu 19.09.2024 o 04:11, Ryb napisał(a):

Kopciuchy to nic nowego więc co się dziwisz. 

Napisano
W dniu 19.09.2024 o 04:41, Ryb napisał(a):

Problem jest inny - po prostu nie ma na to czasu. Ale gdyby tankował się tak na przykład z godzinę to z nudów można zdjęcie zrobić.

;l

Zawsze możesz zrobić video w kolejce do kasy przy której musisz najpierw odpowiedzieć na kilka pytań zanim będziesz mógł zapłacić. :hehe:

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

Dziwię się, że kupujesz coś takiego własnemu dzieciakowi. 

Napisano

To lepsza alternatywa?

Napisano

Oczywiście, że nie.

Musi do szkoły sam jeździć po ulicach ? 

Zdaje sie Ryb sie wyprowadzil na zadupie, zeby sie nie tłoczyc z plebsem w miescie ale zapomnial szkoły tez przeprowadzic i teraz panicz ma daleko :)

Napisano
3 godziny temu, Filipfm napisał(a):

To lepsza alternatywa?

faktycznie tak sie lamia dlonie ??? :panic:

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał(a):

Zdaje sie Ryb sie wyprowadzil na zadupie, zeby sie nie tłoczyc z plebsem w miescie ale zapomnial szkoły tez przeprowadzic i teraz panicz ma daleko :)

kocham AK :serducha:

Napisano
6 minut temu, PawelWaw napisał(a):

faktycznie tak sie lamia dlonie ??? :panic:

Najgorzej, ze ananas z pizzy spada 

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, HanYs napisał(a):

Bezpieczniej czuję się w tym w mieście niż np. w Yarisie na autostradzie. 

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Gdybym nawet mieszkał w centrum miasta nic by to w tym temacie nie zmieniło. Młody człowiek ma potrzebę przemieszczania się jak każdy inny a mieszkańcy miast o ile się nie mylę też podróżują głównie samochodami właśnie. Ale jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że na forum motoryzacyjnym wyśmiewa się potrzebę posiadania prawa jazdy i samochodu. Pamiętam przecież na którym jesteśmy kąciku, tu nie raz już widziałem kpiny z koncepcji podróżowania samochodem, tu sami lotnicy przecież. 

;l

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, HanYs napisał(a):

Oczywiście, że nie.

Musi do szkoły sam jeździć po ulicach ? 

Może oczywiście latać samolotem.

:skromny:

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Młody człowiek ma potrzebę przemieszczania się jak każdy inny a mieszkańcy miast o ile się nie mylę też podróżują głównie samochodami właśnie.

Wlasnie jak sie mieszka w centrum miasta lub nawet na dobrze skomunikowanych obrzeżach to mozna ograniczyć potrzebe jezdzenia wlasnym pojazdem bo doskonale w tej kwestii sprawdza sie autobus/tramwaj/trolejbus czy metro (w PL nie wiedziec czemu ludzie korzystaja tylko w Warszawie - w innych miastach nie jezdza nim w ogole).

Odpada problem stania w korkach i szukania miejsca do zaparkowania. 

Ja przez 15 lat jezdzilem do roboty busem ... bo bylo szybciej i wygodniej. I moglem sobie ksiazke poczytac na kindlu albo poscrollowac sociale. 

Ale rozumiem tez potrzeby innych, w tym takich, ktorzy wyprowadzili sie za miasto, sprowadzajac dom do roli sypialni, majac centrum zycia nadal w miescie. Ich wybor. 

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Filipfm napisał(a):

Wlasnie jak sie mieszka w centrum miasta lub nawet na dobrze skomunikowanych obrzeżach to mozna ograniczyć potrzebe jezdzenia wlasnym pojazdem bo doskonale w tej kwestii sprawdza sie autobus/tramwaj/trolejbus czy metro (w PL nie wiedziec czemu ludzie korzystaja tylko w Warszawie - w innych miastach nie jezdza nim w ogole).

Odpada problem stania w korkach i szukania miejsca do zaparkowania. 

No. A jednak mieszkańcy miast i tak wolą jeździć samochodami. Dziwne.

12 minut temu, Filipfm napisał(a):

Ja przez 15 lat jezdzilem do roboty busem ... bo bylo szybciej i wygodniej. I moglem sobie ksiazke poczytac na kindlu albo poscrollowac sociale. 

Ale rozumiem tez potrzeby innych, w tym takich, ktorzy wyprowadzili sie za miasto, sprowadzajac dom do roli sypialni, majac centrum zycia nadal w miescie. Ich wybor. 

Większość przebiegu to autko zrobi po okolicy, prawdopodobnie nawet się do centrum* miasta nie zbliżając. 

* Piszę "centrum" bo tutaj wszystko dookoła to de facto jest miasto. A dokładniej to różne miasta, graniczące z sobą nawzajem. Akurat w moim regionie żeby być naprawdę w jakiejś sensownej odległości od miasta to by trzeba sporo odjechać. Zresztą sam wiesz. 

Edytowane przez Ryb

Napisano
49 minut temu, Ryb napisał(a):

No. A jednak mieszkańcy miast i tak wolą jeździć samochodami. Dziwne.

To zalezy. Ja unikam jazdy po miescie jak tylko moge. Nie chodzi o same korki ale tez potem szukanie miejsca gdzie trzeba blache porzucic. Jak mam sensowny dojazd zbiorkomem to zdecydowanie go wybieram. Do ostatniej roboty tylko nie jezdzilem w ten sposob, bo trwalo to zdecydowanie za dlugo. Ale to bylo 30km obwodnica :) lub ponad 20 tak jak jechala komunikacja. 

Większość przebiegu to autko zrobi po okolicy, prawdopodobnie nawet się do centrum* miasta nie zbliżając. 

Moze to tez kwestia faktu, ze w Gliwicach mieszkalem w srodmiesciu, majac 5 min z buta na rynek i 15 no moze do 20 (szybkim) marszem na dworzec pkp. 

Ale juz na uczelnie mialem 10 min na autobus i potem z 40min jazdy. I olbrzymia ulga byl pierwszy samochod, ktory skrocil dojazd do 15 min. Ale to juz studia. Nawet nie wpadlbym na pomysl jazdy autem do liceum :) bo moglem sie tam dostac autobusem 2 przystanki, rowerem albo na nogach (wiem wiem, wstyd. Jak zwierzeta :facepalm:).

Ale tu znowu wracamy do tematu - mieszkaj tam gdzie jest Twoje centrum zyciowe :) praca, szkola itp.

Pewnie jakbym musial dymac do liceum w Katowicach to by to wygladalo inaczej.

No ale mialem tez w klasie ludkow, ktorych rodzice uszczesliwili i przeprowadzili sie do Zernicy, Rzeczyc i innych podmiejskich sypialni. Wtedy to juz niezla operacja sie robi i logistyka steruje Twoim zyciem.

* Piszę "centrum" bo tutaj wszystko dookoła to de facto jest miasto. A dokładniej to różne miasta, graniczące z sobą nawzajem. Akurat w moim regionie żeby być naprawdę w jakiejś sensownej odległości od miasta to by trzeba sporo odjechać. Zresztą sam wiesz. 

Szok i niedowierzanie. Dzieki, ze mi przypomniales jak wyglada Konurbacja Gornoslaska :)

Napisano

na forum motoryzacyjnym wyśmiewa się potrzebę posiadania prawa jazdy i samochodu

Prawa jazdy nie wyśmiewamy, ale samochodem bym tego nie nazywał 😆

Napisano

Młody człowiek ma potrzebę przemieszczania się jak każdy inny

Mój też ma potrzebę przemieszczania się w mieście, więc kupiłem mu bilet mpk na wszystkie linie na cały rok ;]. A jak raz w miesiącu będzie musiał pojechać gdzieś w nocy to weźmie taxi. 

Ja trochę nie rozumiem sensu istnienia tych 'samochodów', w momencie gdy kosztują w zasadzie tyle co normalne auta.

Chyba, że rzeczywiście mieszkasz na takim zadupiu, że tylko jakiś pks pojawia się 3x w tygodniu i do wyboru jest własne auto, skuter albo helikopter. 

Napisano
14 minut temu, iwik napisał(a):

Mój też ma potrzebę przemieszczania się w mieście, więc kupiłem mu bilet mpk na wszystkie linie na cały rok ;]. A jak raz w miesiącu będzie musiał pojechać gdzieś w nocy to weźmie taxi. 

Ja trochę nie rozumiem sensu istnienia tych 'samochodów', w momencie gdy kosztują w zasadzie tyle co normalne auta.

Chyba, że rzeczywiście mieszkasz na takim zadupiu, że tylko jakiś pks pojawia się 3x w tygodniu i do wyboru jest własne auto, skuter albo helikopter. 

Ej właśnie. Dlaczego @Ryb nie kupiłeś dziecku helikoptera?

Napisano
  • Autor
38 minut temu, iwik napisał(a):

Fakt, jest to bardziej taki skuter z dachem. Do miasta akurat.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, iwik napisał(a):

Nie mieszkam. Po prostu młody chce i lubi jeździć więc nie widzę powodu żeby mu zabraniać.

Gdyby go interesował surfing to bym kupił mu deskę. Gdyby jeździectwo to konia. A on akurat chce autem jeździć. 

Napisano
  • Autor
7 minut temu, format napisał(a):

Ej właśnie. Dlaczego @Ryb nie kupiłeś dziecku helikoptera?

Za młody jest na zrobienie licencji. Ale jeśli zrobi to będę miał problem. 

:skromny:

Napisano
47 minut temu, iwik napisał(a):

Gościu nie rozumie wielu podstawowych spraw więc szkoda Twojego czasu na tłumaczenie. :ok:

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Ale tu znowu wracamy do tematu - mieszkaj tam gdzie jest Twoje centrum zyciowe :) praca, szkola itp.

Dzięki za dobrą radę. Przeprowadzę się bliżej podstawówki. A jak zda do liceum to bliżej liceum. Tylko jeszcze nie wiem którego. Gdy pójdzie na studia to bliżej uczelni (też nie wiem której). Ważne tylko żeby to była uczelnia razem z podstawówką i liceum żeby drugiego nie wozić. To przecież lepsze niż żeby jeździł własnym środkiem transportu. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, HanYs napisał(a):

Gościu nie rozumie wielu podstawowych spraw więc szkoda Twojego czasu na tłumaczenie. :ok:

Bez przesady, jestem tu 20 lat, potrafię rozpoznać ujadanie internetowych hejterków, a nawet czerpać z niego satysfakcję. 

;l

Akurat ten kącik jest najlepszym miejscem do tego.

Edytowane przez Ryb

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Bez przesady, jestem tu 20 lat, potrafię rozpoznać ujadanie internetowych hejterków, a nawet czerpać z niego satysfakcję. 

;l

Akurat ten kącik jest najlepszym miejscem do tego.

Ilość Twoich postów mówi wszystko. :hehe:

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał(a):

A on akurat chce autem jeździć. 

Nie autem, to już ustaliliśmy. Skuterem z dachem. ;]

Jak chciał auto to trzeba było kupić mu auto. :hehe:

Napisano
42 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dzięki za dobrą radę. Przeprowadzę się bliżej podstawówki. A jak zda do liceum to bliżej liceum. Tylko jeszcze nie wiem którego. Gdy pójdzie na studia to bliżej uczelni (też nie wiem której). Ważne tylko żeby to była uczelnia razem z podstawówką i liceum żeby drugiego nie wozić. To przecież lepsze niż żeby jeździł własnym środkiem transportu. 

Kiedys za starych zlych czasow istnialo cos takiego jak rejonizacja w podstawówkach, zeby takich cyrków nie bylo ;)

Ale teraz od przedszkola jest juz wyscig szczurów i trzeba bombelka wozic do szkoly 2 miasta dalej, na harfę i nauke chinskiego :)

Tylko, zeby liceum nie wybral w Krakowie albo Wroclawiu :) bo wtedy to juz mu bedziesz musial kupic pociag albo chociaz tramwaj :) zeby sie nie wstydzil jak syn szejka w kawale.