Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łączenie przerwanej żyły przewodu

Featured Replies

Napisano

Wychodzą mi pożyczki....

Mam przedłużacz na podwórko 30m 3x2,5mm2 w osłonie gumowej no i ktoś postawił na nim ciężką skrzynię i przerwał jedną z żył. Czy fazową czy neutralną to się okaże jak rozetnę, bo miejsce raczej ustalone.

Winny się nie poczuwa, a ja chcę to ładnie złączyć.

Wiele jest filmików w necie dotyczących łączenia przewodów, a ja chcę zrobić to w sposób najmniej widoczny.

Czego użyć? Może jakiejś złączki termokurczliwej z cyną w środku, a na to nasunąć koszulkę termo, a może nawet taśmę samowulkanizującą?

Napisano

Z przedłużaczem to bym się nie certolił tylko skręcił, zalutował, termokurcza na każdą żyłę i potem na całość.

Jak chcesz być bardziej profi od prawdziwego profi, to istnieją takie rzeczy (różnych firm, to wklejam jako przykład):

https://allegro.pl/oferta/mufa-kablowa-zestaw-lacznik-jsp-cx-do-3x1-5-2-5-6754623625

Ewentualnie ten sam efekt uzyskasz za jakieś 5zł oddzielnie kupując tulejki i koszulki termokurczliwe.

Aaaa i linka to nie drut, zastanawia mnie "jakość" zaciśnięcia tulejki na lince bez praski, ale nie bądźmy aptekarzami, zacisniesz kombinerkami czy obcęgami. :phi:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
3 godziny temu, ANalfabeta napisał(a):

Mam przedłużacz na podwórko 30m 3x2,5mm2 w osłonie gumowej no i ktoś postawił na nim ciężką skrzynię i przerwał jedną z żył.

Chyba oszukany ten kabel, jak skrzynia przerwała przewód 2,5 mm2.

Napisano

W jakiej odległości jest uszkodzony od końca przedłużacza?  jak metr lub 2 to bym skrócił.

Do połączenia żyły możesz możesz użyć tulejki termokurczliwej z cyną lub po prostu zlutuj linki ze sobą.

Nie używaj  taśm izolacyjnych, bo to straszne partactwo. Stosuj tylko tulejki termokurczliwe z klejem zachodzące po około 3 cm z każdej strony na nieuszkodzoną izolację. Termokurcza grzeje się od środka na zewnątrz, żeby nie uwięzić pęcherzy z powietrzem i żeby nadmiar kleju wypłynął na zewnątrz.

Żeby nałożyć termokurcza na główną izolację przewodu zdejmij wtyczkę i naciąg go. Tylko pamiętaj, żeby wyczyścić przewód, bo jak jest brudny, to termokurcz zbierze brud i klej nie złapie i nie będzie połączenia szczelnego.

Napisano
15 godzin temu, ANalfabeta napisał(a):

Wychodzą mi pożyczki....

Mam przedłużacz na podwórko 30m 3x2,5mm2 w osłonie gumowej no i ktoś postawił na nim ciężką skrzynię i przerwał jedną z żył. Czy fazową czy neutralną to się okaże jak rozetnę, bo miejsce raczej ustalone.

Wiele jest filmików w necie dotyczących łączenia przewodów, a ja chcę zrobić to w sposób najmniej widoczny.

Czego użyć? Może jakiejś złączki termokurczliwej z cyną w środku, a na to nasunąć koszulkę termo, a może nawet taśmę samowulkanizującą?

skręci i zlutuj.

każdą żyłę w koszulkę termokurczliwą plus jedna duża na wszystkie żyły.

jedyny minus - nie będzie elastyczne

jak chcesz elastyczne to dobra izolacja i ten sam styl.

Nie stresuj się, to żadne rocket science :) 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, maras77 napisał(a):

Chyba oszukany ten kabel, jak skrzynia przerwała przewód 2,5 mm2.

"Skrzynia" to konstrukcja z blachy stalowej ok 5-6mm na odpady stalowe. Jako, że była pełna to miała pewnie koło 500-600kg

Napisano
  • Autor
8 minut temu, bergerac napisał(a):

skręci i zlutuj.

każdą żyłę w koszulkę termokurczliwą plus jedna duża na wszystkie żyły.

jedyny minus - nie będzie elastyczne

jak chcesz elastyczne to dobra izolacja i ten sam styl.

Nie stresuj się, to żadne rocket science :) 

Nie stresuje się, tylko chcę to zrobić dobrze, bo przedłużacz często zostaje rozwinięty na podwórku przy różnej pogodzie.

3 godziny temu, Hagi84 napisał(a):

W jakiej odległości jest uszkodzony od końca przedłużacza?  jak metr lub 2 to bym skrócił.

Będzie koło 5-6m więc trochę szkoda

13 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Aaaa i linka to nie drut, zastanawia mnie "jakość" zaciśnięcia tulejki na lince bez praski,

Praska jest pod ręką :)

Napisano
1 godzinę temu, ANalfabeta napisał(a):

Praska jest pod ręką :)

jak masz praskę to tulejka zamiast lutowania. 

Napisano
59 minut temu, Hagi84 napisał(a):

jak masz praskę to tulejka zamiast lutowania. 

Albo tulejka z cyną i wszyscy będą zadowoleni ;]

Napisano
  • Autor
19 minut temu, iwik napisał(a):

Albo tulejka z cyną i wszyscy będą zadowoleni ;]

Już mam w kieszeni :)

Napisano

Na górę to termokurczliwą z klejem bym dał ;] 

W sumie to BHP jasno mówi że przedłużacz nie może być naprawiany ;] Kiedyś widziałem jak bhpowiec porąbał przedłużacz ekipie na budowie, bo był zaizolowany taśmą :]

Napisano
6 godzin temu, cumel napisał(a):

Kiedyś widziałem jak bhpowiec porąbał przedłużacz ekipie na budowie, bo był zaizolowany taśmą :]

Pod napięciem był? ;]

Napisano
W dniu 5.11.2024 o 20:35, ANalfabeta napisał(a):

Czego użyć? Może jakiejś złączki

Jak ma być bezpiecznie to kup nowy przedłużacz. Wszystkie połączenia tu opisywane nawet jak będą najlepiej wykonane wcześniej czy później dadzą o sobie znać jeśli przedłużacz będzie leżał na podwórku w każdych warunkach pogodowych. 

Napisano
8 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Jak ma być bezpiecznie to kup nowy przedłużacz. Wszystkie połączenia tu opisywane nawet jak będą najlepiej wykonane wcześniej czy później dadzą o sobie znać jeśli przedłużacz będzie leżał na podwórku w każdych warunkach pogodowych. 

Ale to wcześniej i później liczysz w dekadach tak?

Edytowane przez tomkowski

Napisano
W dniu 5.11.2024 o 20:35, ANalfabeta napisał(a):

Wychodzą mi pożyczki....

W drugim poście @ZUBERTO chyba wyczerpał temat.
Są jeszcze takie "gumy w płynie", ale ja bym temu nie ufał.

Jeśli połączenie jest w okolicach połowy, to można na upartego rozważyć hermetyczną wtyczkę i gniazdo, co da Ci dwa przedłużacze zamiast jednego - czysty zysk!

Napisano
W dniu 6.11.2024 o 08:27, Hagi84 napisał(a):

Żeby nałożyć termokurcza na główną izolację przewodu zdejmij wtyczkę i naciąg go

Raczej przy ''fabrycznych'' przedłużaczach nie da się zdjąć wtyczki i potem jej znowu nałożyć:)

Naprawa w zależności od wielkości uszkodzenia i warunków oraz intensywności używania owego przedłużacza. 

Jak tylko jedna żyła to najlepiej nie przecinać całkowicie izolacji ogólnej zewnętrznej-uszkodzony przewód zlutować i jakoś zaizolować a na zewnątrz taśmą samo-wulkanizującą a na to jeszcze taśma pcv.

Napisano

Czytam i czytam i jestem dziwny, głupi, nieodpowiedzialny.... Pewnie z 10 lat temu przejechałem kosiarką kabel. Odciąłem poszarpane kawałki, przewody skręciłem w palcach, każdy osobno zaizolowałem, później całość i tyle. Bym nawet nie wpadł na pomysł lutowania tego. 

W innym przedłużaczu też tak robiłem. W lampkach zewnętrznych też.

Wszystko działa, ale rozumiem, że ma to prawo kogoś zabić i czym prędzej trzeba to przerobić?

Serio pytam. 

Bo jeśli chodzi tylko o aspekty wizualne to nie komentuję ;] Ale pokazać przy okazji mogę.

Napisano

Tu nie chodzi o zabicie kogoś tylko o to, ze takie skręcane połączenie nie jest zbyt trwałe i moze się poddać po pewnym czasie (lub szybciej przy większym prądzie):)

Napisano

Tak po doświadczeniach kumpla z przed 10 lat to Ci proponuje :

Uciąć kable w miejscu uszkodzenia zgniecenia - oprawić w odpowiednie złączki czy tez wtyczki .

Nabyć nowy przedłużacz .

Plusy

Cieszysz sie z posiadania 3 przedłużaczy ogrodowych .

Zapewnione bezpieczeństwo przy pracy z przedłużaczami

Minus

Koszt nowego przedłużacza

Napisano
W dniu 7.11.2024 o 08:10, tomkowski napisał(a):

Ale to wcześniej i później liczysz w dekadach tak?

Ma to jakieś znaczenie? 

Napisano
17 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Ma to jakieś znaczenie? 

Zasadnicze - bo odrzucasz proponowane, zgodne ze sztuką, rozwiązania, sugerując, że taki uszkodzony produkt nadaje się tylko "do kosza". Co jest wierutną bzdurą gdy musimy o codziennych, zwykłych zastosowaniach.

Napisano
3 godziny temu, tomkowski napisał(a):

Zasadnicze - bo odrzucasz proponowane, zgodne ze sztuką, rozwiązania, sugerując, że taki uszkodzony produkt nadaje się tylko "do kosza". Co jest wierutną bzdurą gdy musimy o codziennych, zwykłych zastosowaniach.

Każdy robi jak uważa. Po prostu nie toleruje druciarstwa i tyle w temacie z mojej strony.