Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co tam teraz trendy w pompach ciepła??

Featured Replies

Napisano
23 godziny temu, mikomir napisał(a):

Ja tam nie narzekam, nowy domek dobrze ocieplony, najtańszy Hayerek 5 kW przy całodobowej temp. zewnętrznej 0 st. zużywa 0,12 kWh/doba/m2 domu dla temp wew. 20 stopni, przy 21,5 st. to 0,15 kWh a dla temp 22 st. 0,20 kWh, bez CWU, bez buforów, pompa wpięta bezpośrednio w podłogówkę.

Chodzi mi o wysoką wilgotność powietrza i częste oblodzenie pompy. Ja mam Panasonica T-CAP i do odmrażania pompa pobiera wodę z CO co powoduje spadek temperatury na grzejnikach i po takiej operacji musi mocno grzać wodę. Muszę sprawdzić czy da się ustawić odmrażanie przy pomocy grzałki. 

Napisano
3 minuty temu, Chalek napisał(a):

Obecne zużycie mam ok 3600kwh przy produkcji 4500.

Teraz dojdzie 6kwp czyli jakieś 5000kwh produkcji, nie zakładam że tyle PC wciągnie.

Łeee to luzik. U mnie zużycie PC za rok to 5 mWh. Dom 200 m2, styropian 10 cm, okna dwuszybowe i żeliwne grzejniki. W domu 21-22 stopnie

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, PingNoMore napisał(a):

Łeee to luzik. U mnie zużycie PC za rok to 5 mWh. Dom 200 m2, styropian 10 cm, okna dwuszybowe i żeliwne grzejniki. W domu 21-22 stopnie

Nie no to ja mam 20cm grafitu, okna 3 szybowe, 140m2 grzanej pow. I full podłogówka.

Napisano

To pewnie maks. pompa 7 kW. Raczej więcej niż 4 mWh nie zużyje.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, PingNoMore napisał(a):

To pewnie maks. pompa 7 kW. Raczej więcej niż 4 mWh nie zużyje.

Egzakli, panas 7kW.

Napisano
23 godziny temu, PingNoMore napisał(a):

...pompa pobiera wodę z CO co powoduje spadek temperatury na grzejnikach i po takiej operacji musi mocno grzać wodę. Muszę sprawdzić czy da się ustawić odmrażanie przy pomocy grzałki. 

Nie rozumiem takich obaw. Przecież pompa wytworzyła to ciepło w grzejnikach pracując z określonym COP, zależnie od temperatury na zewnątrz, ale zakładamy COP rzędu 3 do 4. Jeśli wykorzysta to ciepło do odmrażania, to potem też je z powrotem wyprodukuje z podobnym COP.  Gdy korzystasz z grzałek, to masz ciepło z COP = 1, czyli 3 - 4 razy drożej. 

Napisano
21 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Nie rozumiem takich obaw. Przecież pompa wytworzyła to ciepło w grzejnikach pracując z określonym COP, zależnie od temperatury na zewnątrz, ale zakładamy COP rzędu 3 do 4. Jeśli wykorzysta to ciepło do odmrażania, to potem też je z powrotem wyprodukuje z podobnym COP.  Gdy korzystasz z grzałek, to masz ciepło z COP = 1, czyli 3 - 4 razy drożej. 

Nie do końca. Użycie - powiedzmy 6 kW grzałki - przez 1 minutę podczas trwania defrostu będzie lepsze niż piłowanie sprężarki (pobierającej wtedy nawet 3,5 kW) przez 4-5 minut. 

Tak samo jak grzanie cwu podczas - 20 stopni na zewnątrz przy pomocy 2 kW grzałki jest tańsze i oszczędniejsze dla sprzętu - niż katowanie sprężarki pobierającej tyle samo energii elektrycznej.

Napisano
16 minut temu, punktak napisał(a):

Nie do końca. Użycie - powiedzmy 6 kW grzałki - przez 1 minutę podczas trwania defrostu będzie lepsze niż piłowanie sprężarki (pobierającej wtedy nawet 3,5 kW) przez 4-5 minut. 

Tak samo jak grzanie cwu podczas - 20 stopni na zewnątrz przy pomocy 2 kW grzałki jest tańsze i oszczędniejsze dla sprzętu - niż katowanie sprężarki pobierającej tyle samo energii elektrycznej.

Ale gdzie te grzałki do defrostów są zamontowane? Czy nie jest tak, że w obydwu przypadkach to sprężarka musi na odwróconym obiegu ogrzać wymiennik czynnikiem chłodniczym? Jeśli tak, to czas defrostu będzie podobny, obciążenie sprężarki podobne, tylko różnica w źródle ciepła.  

Napisano
11 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Ale gdzie te grzałki do defrostów są zamontowane? Czy nie jest tak, że w obydwu przypadkach to sprężarka musi na odwróconym obiegu ogrzać wymiennik czynnikiem chłodniczym? Jeśli tak, to czas defrostu będzie podobny, obciążenie sprężarki podobne, tylko różnica w źródle ciepła.  

Faktycznie, źle to napisałem. Miałem na myśli czas potrzebny pompie na uzupełnienie straty ciepła zużytego na defrost a zabranego z instalacji. Sprężarka musi je "odrobić" pracując na wysokich obrotach po zakończeniu defrostu, to jak długo w dużej mierze zależy od pojemności wodnej ( i cieplnej) układu.

Oczywiście pompa w czasie defrostu odwraca obieg i wykorzystuje ciepło wody do ogrzania czynnika, grzałki elektryczne umieszczone są w przestrzeni wodnej przed wymiennikiem.

Edytowane przez punktak

Napisano

A ktoś użytkuje albo widział w użytkowaniu te pompy do 10k pln,? bo tutaj w wątku same za 30-52 tysiące.

Ja się zastanawiam czy by taką nie zakupić na okresy jesienno-wiosenne. Już pal licho trwałość, byle nie była głośna jak generator prądu :)  

Napisano

Mogę trochę z innej beczki? 

Mam od kilku tyg. Daikina 8kW.

ERGA + Lodówka z cwu 180l.

Instalacja mocno mieszana - grzejniki + podłogówka. Bufor na powrocie.

Pompa chodzi wg. krzywej.

Nie mam żadnych wewnętrznych termostatów pokojowych. Jedynie klasyczne głowice na grzejnikach.

Serwisant Daikina mocno namawiał mnie do powieszenia Madoki.

Wiem, że wszyscy się tu znacie, więc pytam - warto wydać te 5-6 stówek?

Teraz w domu mam stabilne 22st. Jest ok. Zastanawiam się jak wew. sterownik może przełożyć się na zużycie energii i pracę/żywotność pompy.

Klasyczny termostat on/off z kolei odradzali instalatorzy. Wg. nich powodował będzie częste załączenia/wyłączenia.

Napisano
Godzinę temu, tomkowski napisał(a):

Wiem, że wszyscy się tu znacie, więc pytam - warto wydać te 5-6 stówek?

Ja odpuściłem - zamiast Madokę zainstalowałem interfejs sieciowy (mam dość "stary" model Althermy)  i podłączyłem pompę do Homeassistanta. Możliwości są ogromne: modyfikacja krzywej, automatyzacje na podstawie prognozy (u mnie w fazie testów).

Napisano
2 godziny temu, punktak napisał(a):

Faktycznie, źle to napisałem. Miałem na myśli czas potrzebny pompie na uzupełnienie straty ciepła zużytego na defrost a zabranego z instalacji. Sprężarka musi je "odrobić" pracując na wysokich obrotach po zakończeniu defrostu, to jak długo w dużej mierze zależy od pojemności wodnej ( i cieplnej) układu.

Oczywiście pompa w czasie defrostu odwraca obieg i wykorzystuje ciepło wody do ogrzania czynnika, grzałki elektryczne umieszczone są w przestrzeni wodnej przed wymiennikiem.

Grzałki można włączyć i wybrać nawet od jakiej temperatury mają wspomagać. Ja mam J HP i tam wyboru nie ma i defrosty zawsze idą z podgrzaniem ochłodzonego zładu. Ok. 5 min z mocą 3kW. Raczej bilans energetyczny takiej operacji nie jest korzystny w porównaniu do pracy jedynie sprężarką, ale zaletę w tym widzę taką, że po defroście pompa wraca do lekkiej pracy z niską częstotliwością co w wilgotne dni procentuje dłuższym okresem do kolejnego zaszronienia. 

Coś pomyliłem bo myślałem że masz T-cap.

Edytowane przez Harp

Napisano
41 minut temu, punktak napisał(a):

Ja odpuściłem - zamiast Madokę zainstalowałem interfejs sieciowy (mam dość "stary" model Althermy)  i podłączyłem pompę do Homeassistanta. Możliwości są ogromne: modyfikacja krzywej, automatyzacje na podstawie prognozy (u mnie w fazie testów).

No jam Althermę 3R - ma tam jakiś moduł WiFi wsadzony, ale funkcjonalnie ogranicza się do tej kulawej Onecta App. O innym interfejsie sieciowym nie słyszałem.
Myślę by do celów monitoringu dołożyć projekt "ESP Altherma", no ale tam to jedynie przekaźnik On/Off można dołożyć by sterowaćwejściem termostatu w pompie.

Napisz coś więcej o samym interfejsie i integracji z HA - HA mam choć nie mogę się zabrać za ogarnięcie sensownego dashboardu.
Chętnie bym miał tam również pompę wraz z podstawowym sterowaniem.

Napisano
32 minuty temu, tomkowski napisał(a):

Myślę by do celów monitoringu dołożyć projekt "ESP Altherma", no ale tam to jedynie przekaźnik On/Off można dołożyć by sterowaćwejściem termostatu w pompie.

Napisz coś więcej o samym interfejsie i integracji z HA - HA mam choć nie mogę się zabrać za ogarnięcie sensownego dashboardu.
Chętnie bym miał tam również pompę wraz z podstawowym sterowaniem.

Od ESPAltherma zaczynałem... Rzeczywiście poza rozbudowanym monitoringiem bardzo wielu parametrów pompy daje on możliwość sterowania jak termostatem on/off, ale w połączeniu z HA robi się z tego dużo ciekawsze narzędzie.

Jest kilka możliwości integracji Daikina z HA - ja dokupiłem interfejs BRP069A62 i wykorzystałem integrację Daikin Altherma HVAC. Działa to niezawodnie drugi sezon.

W sieci sporo ludzi wykorzystuje inne integracje łącząc się z pompą przez różne przystawki podłączone do interfejsu szeregowego - nie śledzę tego i nie mam info o stabilności tych rozwiązań. Nie jestem na bieżąco jeśli chodzi o możliwości najnowszych pomp - moja ma już 7 lat.

Moja integracja umożliwia włączanie urządzenia, sterowanie krzywą w zależności od taryfy przez np. NodeRed:

Zrzutekranu2025-12-03101439.png.2714097be8abc72649b6a9db8db326c5.png

Zrzutekranu2025-12-03103229.png.48825b7d6bfa788dfcc0ca7ac4a026fc.png

Docelowo chcę aby HA sterował pompą w zależności od prognozy pogody, oraz brał pod uwagę cenę energii. Nad takim projektem pracuję w drugim domu (syna), ale tam jest dużo więcej zmiennych: prognoza produkcji PV oraz cen sprzedaży energii na następny dzień oraz prognoza meteo na dwa dni.

obraz.png.78a40d3a26c61d20a7ab2d47fe834c13.png

Edytowane przez punktak

Napisano

W kwestii optymalizacji działania pompy zapytam, bo różne opinie słyszałem, ale sam nie robiłem eksperymentów jeszcze. 

Jedziecie na krzywej grzewczej, czy jakoś inaczej? Bo niektórzy twierdzą, że lepiej ładować np stałą temperaturę 26-27 w podłogę jak się ma betonową wylewkę (jak ja) o dużej pojemności cieplnej. Na krzywej pompa będzie produkowała mniej energii w środku dnia jak jest cieplej, podczas gdy mogłaby pracować na lepszym COP. W nocy z kolei będzie brać więcej energii, bo zimniej i wyższy parametr sobie ustawi (gorszy COP), no i częstsze defrosty (o ile jest różnica temp. dzień-noc oczywiście). Ktoś porównywał w praktyce? 

Edytowane przez iwik

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał(a):

W kwestii optymalizacji działania pompy zapytam, bo różne opinie słyszałem, ale sam nie robiłem eksperymentów jeszcze. 

Jedziecie na krzywej grzewczej, czy jakoś inaczej? Bo niektórzy twierdzą, że lepiej ładować np stałą temperaturę 26-27 w podłogę jak się ma betonową wylewkę (jak ja) o dużej pojemności cieplnej. Na krzywej pompa będzie produkowała mniej energii w środku dnia jak jest cieplej, podczas gdy mogłaby pracować na lepszym COP. W nocy z kolei będzie brać więcej energii, bo zimniej i wyższy parametr sobie ustawi (gorszy COP), no i częstsze defrosty (o ile jest różnica temp. dzień-noc oczywiście). Ktoś porównywał w praktyce? 

Ja robiłem wiele eksperymentów.

Obiektami badań są dwa domy: mój wybudowany w  2010 roku - dość słabo ocieplony (10 cm styro), "wentylacja" mechaniczna, oraz dom syna wybudowany 3 lata temu dobrze i starannie docieplony + rekuperacja.

W obydwu tylko podłogówka, w tym starym cienka wylewka betonowa ( 5 cm max), w nowym średnio 10 cm wylewki. W obydwu taryfa G12W, w starym 5,8 kWp PV na starych zasadach zamontowane na dachu E/W, w nowym 6,6 kWp na ziemi idealnie E/W na nowych zasadach.

Podsumuję tak: lepiej ładować stale ale z krzywą.

Ten prosty scenariusz sprawdza się u mnie - mam słabe zyski nagrzewania domu od słońca w południe (standardowe okna ale zacienione), dom nie ma dużej akumulacyjności cieplnej i przy mrozach po kilku godzinach bez grzania temperatura zaczyna spadać (spadek 0,5 stC widoczny na termometrze nie odczuwalny dla domowników w Tshirtach). Aby ograniczyć pracę pompy nad ranem (gdy najzimniej) wyłączałem ją harmonogramem, teraz automatyka obniża krzywą nad ranem. Zauważyłem że nie ma sensu piłowanie pompy w godzinach taniego prądu, ale nadal jestem w G12W - uważam że jest to i tak opłacalne w perspektywie całego roku, a uciążliwość jest znikoma.

Nowy dom jest ciepły i posiada bardzo dużą pojemność cieplną. Duże przeszklenia na południe powodują szybkie nagrzewanie w zimowy słoneczny dzień. Tutaj znacznie modyfikuję grzanie ciągłe z krzywą. Zależy ona od wielu czynników: prognozy meteo, prognozy produkcji PV i prognozy ceny odsprzedaży nadwyżek z PV, a na koniec aktualnego zapotrzebowania na moc domu i temperatury w środku. Walczę z PC Mitsubishi Ecodan - nie podoba mi się sposób modulacji mocy - pompa ma tendencję do pracy z dużą mocą przez krótki czas co utrudnia wykorzystanie na bieżąco nadwyżek z produkcji PV.

Podsumowując wywody: lepiej pracować ciągle na jak najniższej mocy nawet w taryfie G12W.

edit: 

Jeszcze o mitycznym "przegrzewaniu" domu w słoneczny dzień. W podłogówce bardzo łatwo zaobserwować efekt samoregulacji - jeśli podniosła się temperatura w pomieszczeniu to podłoga nie będzie go ogrzewać - to pomieszczenie będzie oddawać ciepło do chłodniejszej podłogi. Ta banalna zasada fizyki jest widoczna nawet przy wkładaniu zimnej łyżeczki do gorącej kawy,  a jednak wielu producentów oferuje cudowne systemy sterowania ogrzewaniem podłogowym - tak jakby mogli sterować tą łyżeczką...

Edytowane przez punktak

Napisano
15 godzin temu, punktak napisał(a):

Jeszcze o mitycznym "przegrzewaniu" domu w słoneczny dzień. W podłogówce bardzo łatwo zaobserwować efekt samoregulacji - jeśli podniosła się temperatura w pomieszczeniu to podłoga nie będzie go ogrzewać - to pomieszczenie będzie oddawać ciepło do chłodniejszej podłogi. Ta banalna zasada fizyki jest widoczna nawet przy wkładaniu zimnej łyżeczki do gorącej kawy,  a jednak wielu producentów oferuje cudowne systemy sterowania ogrzewaniem podłogowym - tak jakby mogli sterować tą łyżeczką...

Ale jak ? musiałbyś mieć podłogę ciepłą na 22-23 stopnie, która nagrzewa pomieszczenie do tej samej temperatury (to chyba wbrew fizyce, albo w bardzo długim okresie czasu) a jak slonce podgrzeje pomieszczenie do 24-25 to bedzie szybciutko odbierac ? Może coś tam z tego możliwe w nowoczesnym domku ale na pewno nie idealnie.

W starym domie, z podlogowką rozną, tu mokrą, tam suchą, z cześcia gdzie nagrzewa się dobrze od slonca a czescia ktora slonca nie widzi nigdy, dla pokoju ktory jest sypialnia i biurem (czyli w nocy 21, w dzien 23), to nie widzę innych mozliwosci jak sterowanie podlogowka

15 godzin temu, punktak napisał(a):

Obiektami badań są dwa domy: mój wybudowany w  2010 roku - dość słabo ocieplony (10 cm styro), "wentylacja" mechaniczna, oraz dom syna wybudowany 3 lata temu dobrze i starannie docieplony + rekuperacja.

W obydwu tylko podłogówka, w tym starym cienka wylewka betonowa ( 5 cm max), w nowym średnio 10 cm wylewki. W obydwu taryfa G12W, w starym 5,8 kWp PV na starych zasadach zamontowane na dachu E/W, w nowym 6,6 kWp na ziemi idealnie E/W na nowych zasadach.

Podsumuję tak: lepiej ładować stale ale z krzywą.

Masz w tych instalacjach jakies bufory? Jak tak to jakiej pojemnosci?
ja mam duzy bufor do pieca na drewno i tak myslalem zeby w przyszlosci pompa (ktorej narazie nie mam) ladowala bufor w dzien na wiekszym COP, a w nocy bardziej odpoczywala

Napisano
1 godzinę temu, marcin_szary napisał(a):

Temperatury podłóg mierzyłem kamerą termowizyjną i w zależności od wykonania (panele/płytki) przy zasilaniu wodą 33 mają 23-25 stopni. Powraca z nich woda o temp. 27. Temperatura w takim pomieszczeniu to 22-23 stopnie, tylko w łazience jest cieplej. Jak widać cały czas jest przepływ ciepła z podłogi do powietrza pomieszczenia, mówiłem o sytuacji kiedy słońce mocno nagrzewa pomieszczenie i temp. w nim wzrasta do 28 - wtedy podłoga powinna odbierać ciepło z powietrza. Piszę o tym w kontekście wielokrotnie podnoszonego ryzyka przegrzania pomieszczenia z podłogówką bez sterowania - nie ma znaczenia czy w tej płycie będzie płynąć woda czy zostanie zakręcona - ta płyta i tak nie będzie grzać.

Piszę o płytach grzejnych z betonu - dodatkowo w nowym domu jest to gruby beton w podłodze plus ciężka ściana z silki, na pewno przy cienkich wylewkach anchydrytowych zarówno bezwładność będzie kilkukrotnie mniejsza, jak i reakcja będzie szybsza. Jednak uważam że w takiej sytuacji obniżenie nocne będzie nieekonomiczne a komfort cieplny  - dyskusyjny. Sterowanie będzie skomplikowane i drogie, według mnie jest to przerost formy nad treścią. 

W moim domu nie mam bufora - Daikin nie potrzebuje minimalnego zładu wody, u syna ekipa założyła "bufor" 50 litrów (raczej nazwałbym to sprzęgłem) mimo moich protestów. Padł żelazny argument - wymagania Mitsubishi. Wiem że są rozwiązania z dużymi buforami do PC, ale nie jestem przekonany... Pasowało by to policzyć lub lepiej - pomierzyć. Po prostu na etapie wyboru projektu założyłem że cała akumulacja ciepła będzie się odbywać w płytach podłogowych i ścianach.

Edytowane przez punktak

Napisano

Najbardziej efektywnym sterowaniem byłaby krzywa sterowana przez prognozę pogody (temperatura, wiatr, wilgotność) w oparciu o znajomość charakterystyki cieplnej budynku - emisja, bezwładność, zyski od słońca ewentualnie. Charakterystyka samej pompy też ważna w tej układance, pole jej pracy i to że np. modulacja zmienia się skokowo w zależności od temperatury. 

Dokładnie nie wiem ale chyba ta wspomniana Madoka uczy się charakterystyki budynku i potrafi robić korekty krzywej, jakby to jeszcze ogarnąć z prognozą pogody...

By jeszcze bardziej skomplikować można by to jeszcze ożenić z produkcją PV ale takie ładowanie na zapas to zakłóca trochę komfort stałej temperatury. 

Może to pomysł na biznes i współpracę z producentami pomp. 

Napisano
46 minut temu, Harp napisał(a):

Najbardziej efektywnym sterowaniem byłaby krzywa sterowana przez prognozę pogody (temperatura, wiatr, wilgotność) w oparciu o znajomość charakterystyki cieplnej budynku - emisja, bezwładność, zyski od słońca ewentualnie. Charakterystyka samej pompy też ważna w tej układance, pole jej pracy i to że np. modulacja zmienia się skokowo w zależności od temperatury. 

Dokładnie nie wiem ale chyba ta wspomniana Madoka uczy się charakterystyki budynku i potrafi robić korekty krzywej, jakby to jeszcze ogarnąć z prognozą pogody...

By jeszcze bardziej skomplikować można by to jeszcze ożenić z produkcją PV ale takie ładowanie na zapas to zakłóca trochę komfort stałej temperatury. 

Nie mam Madoki i niewiele o niej wiem, ale nawet bez niej Altherma zna charakterystykę budynku: bierze pod uwagę tempo nagrzewania się budynku (parametr temp. wody powrotnej w funkcji czasu grzania) i zawsze dąży do pracy z jak najniższą mocą i przepływem. Najpierw zmniejsza moc, potem przepływ. Madoka nie zna prognozy pogody - to potrafi HA i ja idę tą drogą.

Napisano
W dniu 5.12.2025 o 11:57, Harp napisał(a):

Na pewno świetny pomysł na biznes - inwestycja 50000 zł w zabawki i czujniki do sterowania tą 'inteligencją', żeby zaoszczędzić 500 zł rocznie na ogrzewaniu w porównaniu do dobrze dobranej pompy działającej na zwykłej krzywej grzewczej. 🤣

Napisano
46 minut temu, iwik napisał(a):

Na pewno świetny pomysł na biznes - inwestycja 50000 zł w zabawki i czujniki do sterowania tą 'inteligencją', żeby zaoszczędzić 500 zł rocznie na ogrzewaniu w porównaniu do dobrze dobranej pompy działającej na zwykłej krzywej grzewczej. 🤣

To jest do ogarnięcia jednym raspberry pi i home assistantem. Więc zamkniesz się w 500zł luzem. Tylko że nic na tym nie zyskasz, bo ogrzewanie na zapas przy pompie psuje dramatycznie jej średni COP. Oczywiście, można sobie przewymiarować pompę by ta pracowała z wyższym COP na wysokim parametrze, tylko to jest droga w jedną stronę i generalnie dość głupi w dłuższym horyzoncie pomysł. Na koniec dnia z systemu który utrzymuje 27 w podłodze zbudujesz twór który będzie taktował, raz pełną dzidą 35, a później idle. Nic na tym nie zyskasz oprócz psucia sobie komfortu i skrócenia czasu życia pompy.

Napisano
W dniu 5.12.2025 o 11:20, punktak napisał(a):

Po prostu na etapie wyboru projektu założyłem że cała akumulacja ciepła będzie się odbywać w płytach podłogowych i ścianach.

Ale jakie są plusy tego ? Bo niesterowalność ogrzewania i duża bezwladność jest minusem.

W dniu 5.12.2025 o 11:20, punktak napisał(a):

Jednak uważam że w takiej sytuacji obniżenie nocne będzie nieekonomiczne a komfort cieplny  - dyskusyjny.

Dlaczego, jeśli pokój jest wielozadaniowy ? A i podłogówka sterowalna czyli tzw sucha. Oczywiście w domie, który nie jest pasywny i tak czy siak wytraca to ciepło.

Napisano
22 godziny temu, format napisał(a):

Tylko że nic na tym nie zyskasz, bo ogrzewanie na zapas przy pompie psuje dramatycznie jej średni COP. Oczywiście, można sobie przewymiarować pompę by ta pracowała z wyższym COP na wysokim parametrze, tylko to jest droga w jedną stronę i generalnie dość głupi w dłuższym horyzoncie pomysł.

a jak masz bufor powiedzmy 500-800 litrów to też głupi pomysł?

Napisano
13 minut temu, marcin_szary napisał(a):

Ale jakie są plusy tego ? Bo niesterowalność ogrzewania i duża bezwladność jest minusem.

Dlaczego, jeśli pokój jest wielozadaniowy ? A i podłogówka sterowalna czyli tzw sucha. Oczywiście w domie, który nie jest pasywny i tak czy siak wytraca to ciepło.

Sterowalność ogrzewaniem w 99% standardowo użytkowanych domów polega na osiągnięciu temperatury komfortowej na początku sezonu i utrzymywaniu go do wiosny. Bezwładność bardzo w tym pomaga.

Wielozadaniowość pokoju wyklucza utrzymywanie w nim stałej temperatury? 

Napisano
26 minut temu, punktak napisał(a):

Sterowalność ogrzewaniem w 99% standardowo użytkowanych domów polega na osiągnięciu temperatury komfortowej na początku sezonu i utrzymywaniu go do wiosny. Bezwładność bardzo w tym pomaga.

Wielozadaniowość pokoju wyklucza utrzymywanie w nim stałej temperatury? 

no tak. w tym samym pokoju. do spania wole jak jest 21. do pracy na kompie lepiej jak jest 22+. nawet samo wylaczenie podlogowki np o 18ej, mimo ze temperatura ledwo spadła do 21-22ej to daje poczucie lepszego komfortu podczas snu.
tak samo w łazience mogłoby być przez dzień 21-22 a wieczorem 23-24

jak wyjeżdzam na kilka dni, tydzień, też może być mniej w całym domu.

• 1 miesiąc później...
Napisano

U mnie od kilku dni jest cały czas na minusie. Pompa wciąga prąd aż miło 😄

Napisano
15 minut temu, PingNoMore napisał(a):

U mnie od kilku dni jest cały czas na minusie. Pompa wciąga prąd aż miło 😄

Gaz podobnie,  licznik bije z 70kWh/dobę ale temp -8C do -13C w nocy. Wczoraj próbowałem jeszcze kominek, ale musiałbym się w palacza bawić, żeby utrzymać temp :).

Na szczęście to te kilka dni w roku z większym -.

Napisano

U mnie dzisiaj chyba pęknie 60 kWh.

Napisano
  • Autor

Umnie póki co pracuje non stop bo w dniu montażu bylo minus 7 i sie wychlodzlo trochę bo cobchwile wchodzili wychodzili itp.

Więc ciepełko drzwiami uciekało 😁

Napisano

Największym wrogiem nie jest temperatura, a wysoka wilgotność powietrza. Przez to co chwilę wymiennik się zamraża.

Napisano

U mnie dziś 26+6kwh (co+cwu). Temp. cały dzień około -5

Napisano
11 godzin temu, tomkowski napisał(a):

U mnie dziś 26+6kwh (co+cwu). Temp. cały dzień około -5

Mało. Jaki domek ?

Choć CWU (160l) cykl to też też zużywam 6kWh (gazu), średnio raz na dobę. Przy CWU chyba COP nie jest za dobry.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Mało. Jaki domek ?

Choć CWU (160l) cykl to też też zużywam 6kWh (gazu), średnio raz na dobę. Przy CWU chyba COP nie jest za dobry.

120m2 + garaż. Garażu nie grzeję i jest tam stabilne +6 przy takiej pogodzie (-11).
Instalacja mocno mieszana - podłogówka to mniej niż 30%.
W domu 21,5 - 22,5 w pomieszczeniach dziennych.

Na razie wydaje mi się, że jest całkiem spoko choć mogliśmy wziąć wersję pompy z większym zasobnikiem CWU (teraz mamy 180l)

Napisano
W dniu 8.01.2026 o 18:06, PingNoMore napisał(a):

U mnie dzisiaj chyba pęknie 60 kWh.

U mnie 10 stycznia był 'rekordowy' - ponad 50kWh wyciągnięte przez samą pompę. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

i jak pompowiczom ciepła minął miesiąc mrozów? Jakie zużycie energii przez pompe i jaki COP ? Czy w mrozy to się jeszcze opłaca czy wungiel wyjdzie taniej?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, marcin_szary napisał:

i jak pompowiczom ciepła minął miesiąc mrozów? Jakie zużycie energii przez pompe i jaki COP ? Czy w mrozy to się jeszcze opłaca czy wungiel wyjdzie taniej?

Napisze po lutym bo teraz nie pracowała cały miesiąc a i musiała nadganiać w mrozy minus 12 jak byl montaz 😁

W komforcie vs kocioł gazowy bez różnicy póki co. Na piętrze 21,5 na parterze 22,5.

Przy temp 0-5 dzienne zużycie ok 18kwh w mrozach jakieś 22-24

Napisano
7 minut temu, Chalek napisał:

w mrozach jakieś 22-24

tylko tyle na dzień ? i jaki COP przy temperaturach -5 -10 ?

Napisano
  • Autor
50 minut temu, marcin_szary napisał:

tylko tyle na dzień ? i jaki COP przy temperaturach -5 -10 ?

No tyle pompa wskazuje. Pewnie trochę zaniża.

Screenshot_20260127_101424_Comfort Cloud.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał:

Napisze po lutym bo teraz nie pracowała cały miesiąc a i musiała nadganiać w mrozy minus 12 jak byl montaz 😁

W komforcie vs kocioł gazowy bez różnicy póki co. Na piętrze 21,5 na parterze 22,5.

Przy temp 0-5 dzienne zużycie ok 18kwh w mrozach jakieś 22-24

O jakim komforcie mówisz ? Masz kocioł i pompę ?

Mój kocioł pobił rekord przy -15C przez 24h, wciągnął 120kWh, to będzie jakieś 35zł na dobę.

Napisano
2 godziny temu, marcin_szary napisał:

Nowy dom 70 m2 bardzo dobrze zaizolowany (np. strop piana PUR) - 16 kWh/doba temp. wew. 21-22 (monoblok Hayier 5 kW).

Napisano
6 minut temu, marcin_szary napisał:

dlugo uzytkujesz tą pompę ? jakie wrażenia (glosnosc) ?

Pompę założyłem w październiku 2025, jeżeli chodzi o głośność to mnie ona nie przeszkadza, w domu jej nie słyszę, na zewnątrz pompę zaczyna być słyszalna z ok. 5-6 metrów. Auto parkuję jakieś 12 metrów od pompy i jak wysiadam to nic nie słyszę dopiero jak podejdę na odległość 5-6 metrów słychać, że pracuje.

Napisano

Wstyd wstawiać zużycie u mnie 😁

Napisano
W dniu 27.01.2026 o 09:11, marcin_szary napisał:

i jak pompowiczom ciepła minął miesiąc mrozów? Jakie zużycie energii przez pompe i jaki COP ?

Screenshot_20260130_090454.jpg

Trzeba do tego pewnie z 15-20% dodać. COP za styczeń pokazuje mi 3.4

Napisano

U mnie styczeń się zamknie w okolicach 750kWh.

Ale trzeba wziać pod uwagę że styyczeń pod wrockiem różnił się znacząco od stycznia w Olsztynie, czy nawet Warszawie

Napisano
W dniu 28.01.2026 o 21:10, PingNoMore napisał:

Wstyd wstawiać zużycie u mnie 😁

e tam wstyd zlosnik
przeliczajac 2 worki pelletu dziennie to poszlo 4500 kWh, najdroższego paliwa w tym sezonie (oprócz czystego prądu), a w lekko ocieplonym domu 20-21 i ogrzewane 100m2 sciana

2 godziny temu, iwik napisał:

Trzeba do tego pewnie z 15-20% dodać. COP za styczeń pokazuje mi 3.4

w takie zimno taki COP totalszok co to za maszyna ?

Napisano

8 minut temu, marcin_szary napisał:

w takie zimno taki COP totalszok co to za maszyna ?

Panas seria K.

Oczywiście 100% podłogówka, na grzejnikach z wyższym parametrem bez szans na taki COP.

Edytowane przez iwik