Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplenie sufitu piwnicy pianą PUR

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję docieplic podłogę w podpiwniczonym domu z lat 90tych. Nie chemy rozgrzebywać nic od strony mieszkalnej, więc zostaje docieplenie stropu piwnic. Myślałem, że piana PUR będzie w miarę OK. Ktoś robił może ostatnio? 

Ile sobie mniej wiecej liczą ekipy za taką usługę?

Napisano
25 minut temu, iwik napisał(a):

Potrzebuję docieplic podłogę w podpiwniczonym domu z lat 90tych. Nie chemy rozgrzebywać nic od strony mieszkalnej, więc zostaje docieplenie stropu piwnic. Myślałem, że piana PUR będzie w miarę OK. Ktoś robił może ostatnio? 

Temat który mnie może interesować, więc się podczepię.

Z tym, że szukałbym chętnie czegoś co nie zajmie kilkunastu cm, a jedynie kilka.

Są jakieś rozwiązania? Bym wycieplił garaż, ale nie chcę żeby się zbytnio sufit obniżył.

Napisano
16 minut temu, kravitz napisał(a):

Temat który mnie może interesować, więc się podczepię.

Z tym, że szukałbym chętnie czegoś co nie zajmie kilkunastu cm, a jedynie kilka.

Są jakieś rozwiązania? Bym wycieplił garaż, ale nie chcę żeby się zbytnio sufit obniżył.

Może wystarczy kilka cm styropianu? Byłoby najprościej.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

ja tak u siebie dałem w poprzednim domu, różnica była znacząca bo i tak w garażu/piwnicy masz zawsze dodatnie temperatury.

Ja dałem chyba 5 albo 6cm i było OK.

Napisano

Pytanie jaką masz wysokość w piwnicy.

Jeśli masz miejsce to ja bym dał po prostu styropian - zrobisz to samemu, bardzo prosta robota.

Grubości daj tyle ile masz luźnej wysokości.

Pamiętaj, że każda izolacja nie chroni przez napływem zimna tylko chroni przed ucieczką ciepła.

Edytowane przez Tomo

Napisano

Zobacz jak tu gość "ocieplał" fundamenty, może to się sprawdzi. Robota w zasadzie żadna. 

Napisano
2 godziny temu, Olas1 napisał(a):

Zobacz jak tu gość "ocieplał" fundamenty, może to się sprawdzi. Robota w zasadzie żadna. 

Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu cena pianek do samodzielnego natrysku powalała na kolana.

Napisano
5 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu cena pianek do samodzielnego natrysku powalała na kolana.

43zł za butle… 

Napisano

Też myślałem o ociepleniu wewnętrznym ścian piwnicy.

Jak nie ma miejsca to można zastosować maty termoizolacyjne. Grubość 5 mm zastępuje  10 cm styropianu

mata-termoizolacyjna%20alufox.jpg

Napisano
  • Autor
39 minut temu, Jet-Set napisał(a):

Grubość 5 mm zastępuje  10 cm styropianu

Szczerze wątpię w ten przelicznik. 

Napisano
20 godzin temu, iwik napisał(a):

Ja robiłem Kingspanu PIR w niektórych miejscach. Robi się podobnie jak styro, tylko jest twardsza i x2 cieplejsza, więc można dać cieńszą warstwę.

Napisano
7 godzin temu, iwik napisał(a):

Szczerze wątpię w ten przelicznik. 

Ja też. Styropian biały ma lambdę rzędu 0,04, grafitowy 0,03. Najlepszy w handlu materiał to maty z aerożelem, potrafi mieć - 0,012, ale nie jest tani.

15 godzin temu, Olas1 napisał(a):

43zł za butle… 

Ciekawe jak to przeliczyć na XXXzł za 1 metr sześcienny ocieplenia?

EDIT:  Już znalazłem. Według poniższego około 50 litrów. Czyli 860zł.

https://polynor.com.pl/wp-content/uploads/2023/06/POLYNOR-karta-techniczna-2023.pdf

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano
8 godzin temu, Jet-Set napisał(a):

Też myślałem o ociepleniu wewnętrznym ścian piwnicy.

Jak nie ma miejsca to można zastosować maty termoizolacyjne. Grubość 5 mm zastępuje  10 cm styropianu

mata-termoizolacyjna%20alufox.jpg

Opór cieplny czegoś takiego, jest jakieś 20 razy mniejszy jak 10cm dobrego styropianu i to widać po udostępnionych parametrach.

Na ile ma szanse zadziałać odbicie promieniowania danej przegrody od tej folii, i jaki udział w transferze ciepła ma takie promieniowanie, które można zawrócić,to ja nie wiem.

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał(a):

Ja robiłem Kingspanu PIR w niektórych miejscach. Robi się podobnie jak styro, tylko jest twardsza i x2 cieplejsza, więc można dać cieńszą warstwę.

Może nie aż 2x, bo styropian musiałby być bardzo słaby w tym porównaniu, ale jest to chyba najlepszy rozsądny materiał o podwyższonych parametrach izolacyjnych.

Napisano
46 minut temu, Harp napisał(a):

Może nie aż 2x, bo styropian musiałby być bardzo słaby w tym porównaniu, ale jest to chyba najlepszy rozsądny materiał o podwyższonych parametrach izolacyjnych.

Nie wiem jak jest obecnie, ale jak budowałem 11lat temu to była różnica niemal idealnie 2x pomiędzy PIR a twardym styro.

Napisano
6 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Ja też. Styropian biały ma lambdę rzędu 0,04, grafitowy 0,03. Najlepszy w handlu materiał to maty z aerożelem, potrafi mieć - 0,012, ale nie jest tani.

Ciekawe jak to przeliczyć na XXXzł za 1 metr sześcienny ocieplenia?

EDIT:  Już znalazłem. Według poniższego około 50 litrów. Czyli 860zł.

https://polynor.com.pl/wp-content/uploads/2023/06/POLYNOR-karta-techniczna-2023.pdf

Używałem tego żeby ochlapac konstrukcje trójkątnego daszku na dachu. 50 litrów to chyba w warunkach turbo idealnych, ja oszacowałem objętościowo 1 puszkę,  a bez problemu weszło 4 i jeszcze bym tego tam napryskal ile bym miał. Bardzo drogi interes, ale w takie zakamarki z orgią kątów i nieregularnymi konstrukcjami super sprawa.

Napisano
  • Autor

Żeby bylo jasne, te piwnice są pod całym parterem, także mówimy o ok 100m. Nie ma takiej opcji, żebym się bawił w jakieś puszki przy takim metrażu 🤣. Rozmawiamy o scenariuszu z ekipą. 

Napisano
W dniu 16.12.2024 o 14:47, rwIcIk napisał(a):

Raczej nie 

Policz sobie przegrody dla poszczególnych materiałów i wyciągnij wnioski.

https://budowlaneabc.gov.pl/charakterystyka-energetyczna-budynkow/kalkulatory/calc-wpc/

Napisano
W dniu 16.12.2024 o 14:30, kravitz napisał(a):

Jeśli masz mały metraż to samemu sobie możesz zrobić jak majster wuzzup piana Polynor

Ja bym dodatkowo wkleił płyty styro   a najlepiej PiR 2-3 cm aby powierzchnię wyrównać i aby to jakoś wyglądało.

Ekipa od piany z agregatu bierze +/- 100zł/2 gr15cm w zależności od ilości i regionu PL

Edytowane przez Tre-Bor