Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Jetta MK5 - Amator robi remont

Featured Replies

Napisano

Witam was. Mój pierwszy ale zapewne nie ostatni raz na tym forum. Przeszło 3 lata mam szarą Jette, 1.9 TDI 105KM 2006 i zaczyna mnie to auto już nudzić. Nie kupię nowego ze względów ekonomicznych, droższa eksploatacja coraz to współcześniejszych aut, więc wolę solidnie doinwestować. Ostrzegam że jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o samochody.

Na razie interesuje mnie remont typowo wizualny - odświeżenie/polerka lakieru, felgi, reflektory, agresywniejsze zderzaki, fotele. Później, jeśli człowiekowi starczy sił, może bym pomyślał nad swapem z golfa GTI, ale to przyszłość a przyszłość.

1. Pierwsze pytanie moje - chcę skórzane fotele - ale do **** pana skąd i z czego? Czy jak wezmę jakieś fotele z golfa 5 to będą pasować? Z tego co słyszałem to ta jetta to po prostu jest golf ale dłuższy. Ale nie wiem jak z rozmiarami czy wgl takowe są, czy szyny będą się zgadzać. Od razu spytam, czy ktoś kojarzy czy jest wtyczka od grzanych i elektrycznych foteli w tym samochodzie - schowana ale już podpięta?

2. Chciałbym jakieś fajne felgi, duże - 18-19 ale sram się trochę że tu coś pocierać będzie, żeby nie było lipy. Jest jakiś konfigurator dla modeli aut i felg? Znalazłem jakąś tabelkę w której zatwierdzone były jakieś modele felg dla Jetty ale nie chcę się sugerować dwoma czy trzema rozmiarami. No chyba że nie ma wyboru.

3. Drugie pytanie - ruda koleżanka na drzwiach  - na filarze gdzie są plastikowe wstawki, od strony pasażera z prawej rudy nalot na drzwiach który wygląda okropnie. Szukałem tej części po internecie - znalazłem tylko jakieś naklejki z aliexpress. I nie wiem czy to już drzwi czy po prostu jakiś nakładany element (zdjęcia załączam niżej)

4. Mam na desce rozdzielczej, jeszcze od poprzedniego właściciela niespodziankę w postaci kleju od jakiegoś mocowania na telefon/gps. Wygląda jakby było nasrane tam, a próby moczenia i zdzierania tego kończą się tylko potem na moim czole. Jakiś pomysł?

5. Mam w głowie obraz tego auta, ale bez innego silnika on będzie brzmiał tak jak zawsze czyli no wiemy jak. Jest jakiś sensowny pomysł na wydech w takiej konfiguracji? Nie chcę przekombinować, ale nic nie robić też nie. Chyba że tak będzie po prostu lepiej.

Póki co tyle mam w głowie, natomiast sądzę, że ten wątek się rozwinie - jeśli znajdą się serdeczni ludzie którzy chcieliby pomóc.

471841505_783476917310616_3502204867965447915_n.jpg

472566589_1737181883496782_7645383628069959014_n.jpg

472640192_514978158267184_8168851900369242511_n.jpg

472929552_1027170479219740_3496208693778617382_n.jpg

Napisano

Te słupki jakby całe tak zrobić nie wyglądałyby źle :).

Doczytaj jakie masz mocowania foteli. Znajomych do Caddy wstawił fajne fotele z S3, podobno wszytsko pasuje.

Napisano

Fotele na 99,9% pasują z Golfa 5 i 6 p&p.

Słupki-oczyścić, pomalować i okleić na czarno.

Felgi-sprawdzić szerokość i ET, pomierzyć ile jest luzu i dopasować co się podoba.

Deska-w zależności co to za klej-zdrapać, zmyć lub wymienić. Można zapytać u detailingowców lub w naprawach SMART.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, sherif napisał(a):

Te słupki jakby całe tak zrobić nie wyglądałyby źle :).

Doczytaj jakie masz mocowania foteli. Znajomych do Caddy wstawił fajne fotele z S3, podobno wszytsko pasuje.

Haha, wiesz co nie chce mi się czekać aż ten efekt zadziała na wszystkie słupki 🤣

To spoko z tym S3, będę na coś polował, ale co do informacji z Jetty, to mam wrażenie że nic nie ma w internecie na jej temat. Ewentualnie będę sugerował się wymiarami z golfa. Dzięki

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Pomaluj wałkiem jak LeszkomotoTv lub wuzzup Raptorem lub Troton Rangers / Cobra Bedliner

https://www.facebook.com/share/p/1StSfvPvnR/

Kolor sobie dobierz

Hahaha, nie no malować nie będę. Co najwyżej spoleruje rysy, może kiedyś nałożę jakaś okleinę która da połysk, albo przyciemni.

11 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Felgi-sprawdzić szerokość i ET, pomierzyć ile jest luzu i dopasować co się podoba.

Deska-w zależności co to za klej-zdrapać, zmyć lub wymienić. Można zapytać u detailingowców lub w naprawach SMART.

Dzięki za odpowiedź. Co masz na myśli pisząc "oczyścić", czym? Jeśli się da jakos w miarę prosto, zrobię to sam, jak nie to dam do blacharza. Szlifierką jakoś? Czy mocnym papierem ściernym?

A ile w teorii ogólnie powinno być luzu? jest jakaś norma ogólna czy kazde auto inaczej? Czy na oko. Widzę czasami te tuningi aut, to te koła wręcz się wgryzają w nadkola wiec moze się zbyt przejmuje. Może jakaś pneumatyka i obniżają do zdjęć, ale za [kurza twarz] nie mam pewności do niczego.

Całej deski wymieniać nie chce, póki nie rozwalę jej czyszcząc to zostaje

Napisano
3 godziny temu, Belgus napisał(a):

Haha, wiesz co nie chce mi się czekać aż ten efekt zadziała na wszystkie słupki 🤣

To spoko z tym S3, będę na coś polował, ale co do informacji z Jetty, to mam wrażenie że nic nie ma w internecie na jej temat. Ewentualnie będę sugerował się wymiarami z golfa. Dzięki

Jak to Ci pomoże mogę dopytać się dokładnie o roczniki, ale generalnie polecam te siedzenia z S3. Jeździłem trochę i są mega wygodne, z tego co mówił znajomy używki nie są drogie.

Odnośnie słupków, tj pisał kolega oczyscić, zabezpieczyć i zakleić folią.

Napisano
18 godzin temu, Belgus napisał(a):

Przeszło 3 lata mam szarą Jette, 1.9 TDI 105KM 2006 i zaczyna mnie to auto już nudzić.

pokaż wpierw foty progów, nadkola z tyłu, okolice tłumika, kielichy od spodu i od góry i ranty drzwi

a jeszcz byś podesłał jaki konkretnie masz ten 1.9 TDI - BXE czy coś innego?

Edytowane przez bielaPL

Napisano

Z perspektywy czasu i własnych doświadczeń - sprzedaj ten samochód. Pieniądze, które miałbyś wsadzić w te "tuningi" dołóż do uzyskanej sumy i kup coś lepszego/trochę nowszego. Rzeczy o których piszesz to kwota co najmniej równa wartości samochodu, a ewentualny swap na TSI to już wielokrotność. Po wszystkim samochód będzie wart tyle samo lub nawet mniej.

Edytowane przez kadu

Napisano
5 godzin temu, kadu napisał(a):

Z perspektywy czasu i własnych doświadczeń - sprzedaj ten samochód. (...) Po wszystkim samochód będzie wart tyle samo lub nawet mniej.

true

@Belgus "Ostrzegam że jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o samochody."

jetta klasykiem nie będzie, więc w nią nie inwestuj, bo jeśli jest tak jak piszesz, to niedługo będziesz szukał kupca na swój "projekt"

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, sherif napisał(a):

Jak to Ci pomoże mogę dopytać się dokładnie o roczniki, ale generalnie polecam te siedzenia z S3. Jeździłem trochę i są mega wygodne, z tego co mówił znajomy używki nie są drogie.

A popytaj, będę wdzięczny.

8 godzin temu, bielaPL napisał(a):

pokaż wpierw foty progów, nadkola z tyłu, okolice tłumika, kielichy od spodu i od góry i ranty drzwi

a jeszcz byś podesłał jaki konkretnie masz ten 1.9 TDI - BXE czy coś innego?

Fotki wyślę, ale po weekendzie, jestem out.

Tak, nieszczęsne BXE. Kupiłem to auto w belgii,  miało najechanen 135 tysięcy, 197 000 teraz ma najechane, olej, rozrząd, filtry, wszystko na czas wymieniane. Myślę żeby zmienić te panewki

8 godzin temu, kadu napisał(a):

Z perspektywy czasu i własnych doświadczeń - sprzedaj ten samochód. Pieniądze, które miałbyś wsadzić w te "tuningi" dołóż do uzyskanej sumy i kup coś lepszego/trochę nowszego. Rzeczy o których piszesz to kwota co najmniej równa wartości samochodu, a ewentualny swap na TSI to już wielokrotność. Po wszystkim samochód będzie wart tyle samo lub nawet mniej.

Wiesz co, może masz rację że nie bedzie trzymac wartości. Ale co ja zrobię jak kupie nowszy a wymiana rozrządu będzie mnie kosztować tyle co wymiana silnika w tej Jecie. Też ja bym go po prostu nie sprzedawał. Na benzynę bym nie zmieniał, co najwyżej mocniejszego diesla, ale to dopiero jak mi padnie ten silnik, albo nie będę miał co zrobić z pieniędzmi 😅😅 nie wiem kiedy ale może tak być.

2 godziny temu, jqr napisał(a):

true

@Belgus "Ostrzegam że jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o samochody."

jetta klasykiem nie będzie, więc w nią nie inwestuj, bo jeśli jest tak jak piszesz, to niedługo będziesz szukał kupca na swój "projekt"

Tak jak napisałem wyżej, ale dlaczego miałbym szukać kupca?

Edytowane przez Belgus
dopisanie jednego zdania wyjaśniającego

Napisano
W dniu 9.01.2025 o 17:51, Belgus napisał(a):

Witam was. Mój pierwszy ale zapewne nie ostatni raz na tym forum. Przeszło 3 lata mam szarą Jette, 1.9 TDI 105KM 2006 i zaczyna mnie to auto już nudzić. Nie kupię nowego ze względów ekonomicznych, droższa eksploatacja coraz to współcześniejszych aut, więc wolę solidnie doinwestować. Ostrzegam że jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o samochody.

Na razie interesuje mnie remont typowo wizualny - odświeżenie/polerka lakieru, felgi, reflektory, agresywniejsze zderzaki, fotele. Później, jeśli człowiekowi starczy sił, może bym pomyślał nad swapem z golfa GTI, ale to przyszłość a przyszłość.

1. Pierwsze pytanie moje - chcę skórzane fotele - ale do **** pana skąd i z czego? Czy jak wezmę jakieś fotele z golfa 5 to będą pasować? Z tego co słyszałem to ta jetta to po prostu jest golf ale dłuższy. Ale nie wiem jak z rozmiarami czy wgl takowe są, czy szyny będą się zgadzać. Od razu spytam, czy ktoś kojarzy czy jest wtyczka od grzanych i elektrycznych foteli w tym samochodzie - schowana ale już podpięta?

2. Chciałbym jakieś fajne felgi, duże - 18-19 ale sram się trochę że tu coś pocierać będzie, żeby nie było lipy. Jest jakiś konfigurator dla modeli aut i felg? Znalazłem jakąś tabelkę w której zatwierdzone były jakieś modele felg dla Jetty ale nie chcę się sugerować dwoma czy trzema rozmiarami. No chyba że nie ma wyboru.

3. Drugie pytanie - ruda koleżanka na drzwiach  - na filarze gdzie są plastikowe wstawki, od strony pasażera z prawej rudy nalot na drzwiach który wygląda okropnie. Szukałem tej części po internecie - znalazłem tylko jakieś naklejki z aliexpress. I nie wiem czy to już drzwi czy po prostu jakiś nakładany element (zdjęcia załączam niżej)

4. Mam na desce rozdzielczej, jeszcze od poprzedniego właściciela niespodziankę w postaci kleju od jakiegoś mocowania na telefon/gps. Wygląda jakby było nasrane tam, a próby moczenia i zdzierania tego kończą się tylko potem na moim czole. Jakiś pomysł?

5. Mam w głowie obraz tego auta, ale bez innego silnika on będzie brzmiał tak jak zawsze czyli no wiemy jak. Jest jakiś sensowny pomysł na wydech w takiej konfiguracji? Nie chcę przekombinować, ale nic nie robić też nie. Chyba że tak będzie po prostu lepiej.

Póki co tyle mam w głowie, natomiast sądzę, że ten wątek się rozwinie - jeśli znajdą się serdeczni ludzie którzy chcieliby pomóc.

471841505_783476917310616_3502204867965447915_n.jpg

472566589_1737181883496782_7645383628069959014_n.jpg

472640192_514978158267184_8168851900369242511_n.jpg

472929552_1027170479219740_3496208693778617382_n.jpg

Brutalna prawda na bazie doświadczeń własnych i innych. Jak nie chcesz zmienić auta ze względów ekonomicznych to nie zrobisz też tuningu. Bo o ile zmiana auta dała by ci zysk, o tyle tuning za kwotę X to nadal to samo auto i nic nie zyskasz. Po drugie to się udaje jak masz kasę na koncie i ładujesz od strzała kasę żeby przerobić auto a nie jakieś wieczne dłubanie w pełnoletnim aucie. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 9.01.2025 o 18:41, ghost2255 napisał(a):

W dniu 10.01.2025 o 10:23, sherif napisał(a):

Słuchajcie, czy wiecie jak ta część się nazywa? Wolałbym znaleźć i wymienić, chyba że to autentycznie drzwi rdzewieją. Mam wrażenie że jest to osobna część do wymiany, wiecie o co cho?

Napisano

Nakładka, blenda, osłona słupka drzwi jeżeli o to Ci chodzi i jest tego pełno w necie.

Napisano
  • Autor
W dniu 10.01.2025 o 10:23, sherif napisał(a):

Hej, czy popytałeś może o roczniki? i ogólnie jak to tam wygląda.

21 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Nakładka, blenda, osłona słupka drzwi jeżeli o to Ci chodzi i jest tego pełno w necie.

Dziękuję Ci, ale muszę przyznać że znalezienie kompletu nie jest możliwe, a będzie konieczne bo wszystkie jakie widzę są albo do innych modeli aut, albo pojedyncze w różnych kolorach. Chyba łatwiej będzie oczyścić wszystkie i okleić.

Napisano
W dniu 10.01.2025 o 20:06, Belgus napisał(a):

Tak, nieszczęsne BXE. Kupiłem to auto w belgii,  miało najechanen 135 tysięcy, 197 000 teraz ma najechane, olej, rozrząd, filtry, wszystko na czas wymieniane. Myślę żeby zmienić te panewki

Pozbadz sie tego. 197kkm - jeszcze ktos to lyknie. 

Chyba ze lubisz wyrzucac pieniadze i nadal miec rdzewiejacego, srednio prowadzacego sie VW z silnikiem ktory moze sie rozpasc dzis, jutro - za miesiac.

Czekam na hejt "fanow marki" i "zapalencow" ;]

Napisano
W dniu 11.01.2025 o 00:01, spad napisał(a):

Brutalna prawda na bazie doświadczeń własnych i innych. Jak nie chcesz zmienić auta ze względów ekonomicznych to nie zrobisz też tuningu. Bo o ile zmiana auta dała by ci zysk, o tyle tuning za kwotę X to nadal to samo auto i nic nie zyskasz. Po drugie to się udaje jak masz kasę na koncie i ładujesz od strzała kasę żeby przerobić auto a nie jakieś wieczne dłubanie w pełnoletnim aucie. 

True story.

Takie cos mozna robic w aucie/motocyklu tzw. weekendowym. 

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzięki za troskę dziewczyny, ale zaryzykuje 🥰 Teraz jak ktos chce naprawdę pogadać w sprawie tego auta to zapraszam. Sprawdziłem kielichy, progi, nadkola, tłumik, wszystko jest. Jedyne co to rzeczywiście 2 drzwi na rancie maja jakieś 10 cm nalot rdzy, ale widać że ktoś wychodząc [kurza twarz] o coś. Nie ma żadnych bąbli, nic nie ma, po prostu nalot, pojadę do lakiernika to mi zrobi ladnie wszystko, potem całe auto spoleruje, a słupki moze pomaluje, zamiast oklejania, zobaczymy. Myślę o wsadzeniu zderzaka z Golfa 5 GTI, z grillem w stylu plastra miodu. Ktos sie orientuje czy pasuje? Zakładam że tak, ale wolałbym uniknąć akcji ze zwrotami

Napisano
59 minut temu, Belgus napisał(a):

Dzięki za troskę dziewczyny, ale zaryzykuje 🥰 Teraz jak ktos chce naprawdę pogadać w sprawie tego auta to zapraszam. Sprawdziłem kielichy, progi, nadkola, tłumik, wszystko jest. Jedyne co to rzeczywiście 2 drzwi na rancie maja jakieś 10 cm nalot rdzy, ale widać że ktoś wychodząc [kurza twarz] o coś. Nie ma żadnych bąbli, nic nie ma, po prostu nalot, pojadę do lakiernika to mi zrobi ladnie wszystko, potem całe auto spoleruje, a słupki moze pomaluje, zamiast oklejania, zobaczymy. Myślę o wsadzeniu zderzaka z Golfa 5 GTI, z grillem w stylu plastra miodu. Ktos sie orientuje czy pasuje? Zakładam że tak, ale wolałbym uniknąć akcji ze zwrotami

Mając w przeszłości taki pojazd z takim silnikiem (BXE) zacząłbym od rozebraniu dołu i sprawdzeniu (bezzamkowych) panewek i w razie co ich wymianę lub odpuszczenie dalszych modyfikacji :) 

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

Mając w przeszłości taki pojazd z takim silnikiem (BXE) zacząłbym od rozebraniu dołu i sprawdzeniu (bezzamkowych) panewek i w razie co ich wymianę lub odpuszczenie dalszych modyfikacji :) 

Daj chłopakowi mieć swojego Nissana albo Skodę. :phi:

Za młodu pewnie też wszystkiego na opłacalność nie przeliczaleś, a mi zanim przeszło najpierw 3 światła stopu i naklejki kleiłem, a potem do Lanosa 1,4 wydech Mugena zasadziłem. 💪

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
9 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Za młodu pewnie też wszystkiego na opłacalność nie przeliczaleś, a mi zanim przeszło najpierw 3 światła stopu i naklejki kleiłem, a potem do Lanosa 1,4 wydech Mugena zasadziłem. 💪

Każdy musi przez to przejść ;].

Napisano
13 godzin temu, Belgus napisał(a):

Jak już to może najlepiej na jakiejś grupie na FB poszukać takiej wiedzy.. 

Napisano
14 godzin temu, Cezarek napisał(a):

Jak już to może najlepiej na jakiejś grupie na FB poszukać takiej wiedzy.. 

FB to najgorsze miejsce do szukania wiedzy. 

Jak zapytasz o malowanie błotnika, to Ci odpowiedzą o malowaniu felg albo polerowaniu szyb. 

Jak napiszesz, że szukasz czarnego zderzaka, to dostaniesz ofertę białych drzwi, niebieskiego błotnika i 20-to letniej opony. 

Tematy techniczne to jeszcze gorzej. Na pytanie o zapalenie się kontrolki w Peugeocie dostajesz odpowiedź co się stało w Audi szwagra j Jak to naprawił itd....

Napisano
W dniu 20.02.2025 o 21:51, ZUBERTO napisał(a):

To prawda, dopiero jak człowiek zaczyna myśleć o własnym mieszkaniu, rodzinie to zastanawia się, po co kiedyś wygłuszał drzwi w Lanosie i montował wzmacniacz Blaupunkta, albo wydech z Dużego Fiata do Trabanta 1.1 😁

Napisano
17 godzin temu, OPAL napisał(a):

To prawda, dopiero jak człowiek zaczyna myśleć o własnym mieszkaniu, rodzinie to zastanawia się, po co kiedyś wygłuszał drzwi w Lanosie i montował wzmacniacz Blaupunkta, albo wydech z Dużego Fiata do Trabanta 1.1 😁

Pamiętam moje przygody z 1 samochodem jakim był demon prędkości. CC 704 . Rozebrałem auto na części pierwsze . Wszystko porobione ze sztuką . Silnik sam składałem plus lekkie koło zamachowe. Założyłem niskie zawieszenie i sprężyny o bardzo niskiej pracy. Auto to był beton na winklach. Sztywne jak gokart. Może nie jechało zbyt szybko ale szybko się zbierało bo odchodziłem budę. Pamiętam jak malowałem na czarny mat struktura. Co niektórzy byli w szoku że tak pomalowane auto . Fele bbs z rantem na wąskim kapciu i pełen przelot z puszka od poloneza z flamerkitem. He piękne czasy.