Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chińskie elektryki rozjadą resztę swiata.

Featured Replies

Napisano

Europejskie, amerykanskie i pewnie koreańskie auta wypadną na daleki margines. Chyba, że Unia i USA dadzą 1000% cła. No, ale zawsze Chiny mogą produkować swoje auta za granicą.

Przewiduję spektakularny koniec nie_chińskich marek. 

https://youtu.be/7wxAbbyHgno?si=mhfMEMmjn9Ar-WdV

Napisano

Nie uważam tak. Na razie Chiny pokazują że dobrze potrafią kopiować czyjeś pomysły i technologie, ale to przecież nikogo nie dziwi. Pokazać coś bardziej, coś więcej, to się jeszcze nie udało. 

Napisano
  • Autor
51 minut temu, format napisał(a):

Nie uważam tak. Na razie Chiny pokazują że dobrze potrafią kopiować czyjeś pomysły i technologie, ale to przecież nikogo nie dziwi. Pokazać coś bardziej, coś więcej, to się jeszcze nie udało. 

Jesteś tym razem "w mylnym błedzie". Znaczy Chińczycy oczywiście kopiowali i jeszcze kopiują (czasem nawet legalnie), ale teraz często ulepszają.

Byd zaczyna robić bardziej europejskie (normalne) auta.

A Zeekr szarpie prędkością ładowania w okolicach 460 kWh. To nie jest kopiowanie. 

No i te vany z pierwszego filmu...

Jak to porównam do Stelantisa, Forda czy VW to witki opadają. 

Zachodnie fabryki samochodów skończą tak samo, jak zachodnie fabryki komputerów, telewizorów, t-shirtów, żelazek czy prodiży. 

Ewentualnie zostaną przez chnoli kupione i mocno zautomatyzowane, coby nie płacić drogim pracownikom. 

Jakieś niszowe jeździdła będą nadal produkowane na zachodzie przez zachodnie firmy, ale auta dla mas będą mandaryńskie. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
8 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Jak to porównam do Stelantisa, Forda czy VW to witki opadają. 

To jest wszystko znacznie bardziej skomplikowane. I tak, na papierze wszystko jest pięknie, zresztą, tak samo jak na papierze słuchawki Xiaomi, Huawei zamiatają konkurencję. Ale diabeł tkwi w szczegółach i na koniec dnia oczywiście udział w rynku Chiny mają, ale z baaaaardzo wielu przyczyn liderem nie są i nie zapowiada się by w najbliższym czasie byli.

Z innej mańki, popełniasz też błąd zakładając że zachód zatrzyma się na swoim cudzie aryjskiej myśli technicznej, volkswagenie beatle dwudziestego pierwszego wieku, ID3. I mówię to jako człowiek który kilka lat temu wieścił upadek VAG.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, format napisał(a):

To jest wszystko znacznie bardziej skomplikowane. I tak, na papierze wszystko jest pięknie, zresztą, tak samo jak na papierze słuchawki Xiaomi, Huawei zamiatają konkurencję. Ale diabeł tkwi w szczegółach i na koniec dnia oczywiście udział w rynku Chiny mają, ale z baaaaardzo wielu przyczyn liderem nie są i nie zapowiada się by w najbliższym czasie byli.

Z innej mańki, popełniasz też błąd zakładając że zachód zatrzyma się na swoim cudzie aryjskiej myśli technicznej, volkswagenie beatle dwudziestego pierwszego wieku, ID3. I mówię to jako człowiek który kilka lat temu wieścił upadek VAG.

Zachód się rozwija, Daleki Wschód rozwija się szybciej. 

Zobacz gdzie były słuchawki Xiaomi czy Huawei 20 lat temu. Z drugiej strony, gdzie teraz są wyroby Grundiga czy Blaupunkta, gdzie w ogóle jest europejskie audio dla mas.

Sam VW jest na równi pochyłej. Trzeba zakazać sprzedaży EV w EU, aby eurpejski przemysl motoryzacyjny miał jakieś szanse. ;]

Motoryzacja to jeden z ostatnich bastionów produkcji czegokolwiek w Europie. Swoją drogą, i tak długo się trzymał. :ok:

Jak to mówią Indianie: "We will see".

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Zachód się rozwija, Daleki Wschód rozwija się szybciej. 

Zobacz gdzie były słuchawki Xiaomi czy Huawei 20 lat temu. Z drugiej strony, gdzie teraz są wyroby Grundiga czy Blaupunkta, gdzie w ogóle jest europejskie audio dla mas.

Sam VW jest na równi pochyłej. Trzeba zakazać sprzedaży EV w EU, aby eurpejski przemysl motoryzacyjny miał jakieś szanse. ;]

Motoryzacja to jeden z ostatnich bastionów produkcji czegokolwiek w Europie. Swoją drogą, i tak długo się trzymał. :ok:

Jak to mówią Indianie: "We will see".

Tylko to wszystko kosztuje a koszty wejscia automotiv są znacznie wyższe niż np elektronika. Przekonanie rynku, reklama, budowa sieci sprzedaży, ewentualne wpadki/poprawki to może trwać. Pytanie ile są w stanie to dotować. 

W ostatni tydzień zrobiłem 3kkm po zach i pł EU, elektyków sporo .. w tym na pl blachach. Jedno tylko CHRL auto wypatrzyłem, myślałem że to kolejny eTron a to BYD :)

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał(a):

Tylko to wszystko kosztuje a koszty wejscia automotiv są znacznie wyższe niż np elektronika. Przekonanie rynku, reklama, budowa sieci sprzedaży, ewentualne wpadki/poprawki to może trwać. Pytanie ile są w stanie to dotować. 

W ostatni tydzień zrobiłem 3kkm po zach i pł EU, elektyków sporo .. w tym na pl blachach. Jedno tylko CHRL auto wypatrzyłem, myślałem że to kolejny eTron a to BYD :)

Obecnie auta EV kupuja caly czas dosc majetni ludzie.

Wiekszosc pewnie niespecjalnie ma ochote jezdzic chinskim wynalazkiem o dziwnej nazwie.

Analogicznie jak nie ubieraja sie w Pepco,  nie kupuja najtanszych marek elektorniki, etc. 

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

Tylko to wszystko kosztuje a koszty wejscia automotiv są znacznie wyższe niż np elektronika. Przekonanie rynku, reklama, budowa sieci sprzedaży, ewentualne wpadki/poprawki to może trwać

To na pewno. Ale przy EV spadł prog wejscia. Bateria, silnik z pralki i jest auto. Chociaz tradycyjne auta i hybrydy tez robia, to mysle, ze tu nie ma dyskusji, ze cos z Europy czy Japonii bedzie mialo lepsze parametry. Z takim twierdzeniem co do EV bym sie nie wyrywal, bo Chiny ewidentnie wczesniej ruszyli w temacie i maja temat mocno ogarniety.

Chinczycy nauczyli sie jak sie produkuje auta od pazernych ze "starego swiata" ktorzy marzyli o podboju chłonnegi chinskiego rynku i przy okazji produkowaniu tanio, za miske ryzu. 

Pomysl z koniecznoscia zakladania JV zeby cos tam produkowac byl genialny. Dostep do know how zapewniony

Napisano

Godzinę temu, Filipfm napisał(a):

To na pewno. Ale przy EV spadł prog wejscia. Bateria, silnik z pralki i jest auto.

Jak pokazuje życie to jednak nie tylko.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Wiekszosc pewnie niespecjalnie ma ochote jezdzic chinskim wynalazkiem o dziwnej nazwie.

Analogicznie jak nie ubieraja sie w Pepco,  nie kupuja najtanszych marek elektorniki, etc. 

i to też jest jeden z problemów europejskiej motoryzacji, bo majętnych ludzi w porównaniu do przeciętnych jest znacznie mniej. A Chińczycy to ładnie odczytali. Dorzuć jeszcze to co @Filipfm napisał. Ja bym się jednak obawiał chińskiej motoryzacji ale nie w kontekście nazwy czy egzotyki, a tego że mają technologie, kapitał i wolę polityczną, żeby to zaorać, a jak zaorają to będziemy tańczyć jak nam zagrają. 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, HanYs napisał(a):

Jak pokazuje życie to jednak nie tylko.

Otóż życie właśnie pokazuje, że tylko.

Jeszcze 2-4 lata temu, chińskie EV miały średnie paramerty, idiotyczne interfejsy i żenujące designy.

Teraz zaczyna sie zalew chińczyków, którym nie brakuje niczego.

Tylko cła chronią zachodnich producentów, inaczej orka szłaby pełną parą. 

Nie jestem fanem chińskiej motoryzacji, ani jej przeciwnikiem, bo to nie ma żadnego znaczenia.

To tylko kwesta czasu.

Edytowane przez HelixSv

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Otóż życie właśnie pokazuje, że tylko.

Jeszcze 2-4 lata temu, chińskie EV miały średnie paramerty, idiotyczne interfejsy i żenujące designy.

Teraz zaczyna sie zalew chińczyków, którym nie brakuje im niczego.

Tylko cła chronią zachodnich producentów, inaczej orka szłaby pełną parą. 

Nie jestem fanem chińskiej motoryzacji, ani jej przeciwnikiem, bo to nie ma żadnego znaczenia.

To tylko kwesta czasu.

Jakbyśmy wszyscy mieli takie samo zdanie to było by nudno. ;]

Czy chińskie będą ok to się okaże w praniu.

Ludzie to kupują głównie, bo są tanie!

Inne marki na przykład VW czy Jag pokazały światu, że to nie tylko hardware jest ważny.

Napisano
7 godzin temu, HanYs napisał(a):

Jakbyśmy wszyscy mieli takie samo zdanie to było by nudno. ;]

Czy chińskie będą ok to się okaże w praniu.

Ludzie to kupują głównie, bo są tanie!

Inne marki na przykład VW czy Jag pokazały światu, że to nie tylko hardware jest ważny.

nie wiem czy Jaguar to akurat dobry przykład

https://magazynauto.pl/wiadomosci/jaguar-odkupi-od-klientow-elektryczne-i-pacey-powod-moga-stanac-w-plomieniach,aid,4721#google_vignette

Napisano
10 godzin temu, r1sender napisał(a):

i to też jest jeden z problemów europejskiej motoryzacji, bo majętnych ludzi w porównaniu do przeciętnych jest znacznie mniej. A Chińczycy to ładnie odczytali. Dorzuć jeszcze to co @Filipfm napisał. Ja bym się jednak obawiał chińskiej motoryzacji ale nie w kontekście nazwy czy egzotyki, a tego że mają technologie, kapitał i wolę polityczną, żeby to zaorać, a jak zaorają to będziemy tańczyć jak nam zagrają. 

Na pierwszy rzut oka jest taniej i równie dobrze jak w innych markach. Ale jak przestanie działać ekran bo akurat się zawiesił albo wsadza najtańsze opony i hamulce.

Ten ich najtańszy HB kosztuje tyle samo co np Arona nie wiem co by mi do głowy uderzyło żeby kupić chinola. 

Większe modele są dużo tańsze od konkurencji. Dostajesz dużo auta ale trochę gownianego. Więc jest to alternatywa dla auta z dieslem po Niemcu. Jeździsz nówka do tego ładna z zewnątrz. 

Napisano
9 minut temu, wujek napisał(a):

Ten ich najtańszy HB kosztuje tyle samo co np Arona nie wiem co by mi do głowy uderzyło żeby kupić chinola

Zgadza się, jesli mówisz o wersji benzynowej (teraz wszedł mg3 za 71k 1.5 benzyna).

Ale hybrydę 195KM jednak ciężko porównywać do arony 1.0. 

Napisano
51 minut temu, iwik napisał(a):

Zgadza się, jesli mówisz o wersji benzynowej (teraz wszedł mg3 za 71k 1.5 benzyna).

Ale hybrydę 195KM jednak ciężko porównywać do arony 1.0. 

Tylko, ze ja nie widze wysypu tych hybrydowych MG 3 na ulicach. Jak juz widac MG, to ZS i najwiecej HS.

Z jednej strony moc na papierze robi wrazenie, z drugiej to male, przecietnie wygladajace auto za 80-90kPLN.

Jak juz ktos chce wydac, to pojdzie i wezmie hybrydowego yarisa ze sprawdzona technika i wysoka wartoscia rezydualna. Sam bym wolal dolozyc te 10-20kPLN.

W polskich realiach to nadal kupa kasy za miejskie auto, wiec ja mu wielkiego sukcesu nie wroze.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W polskich realiach to nadal kupa kasy za miejskie auto, wiec ja mu wielkiego sukcesu nie wroze.

Prawda, w polskich realiach to margines sprzedaży, bo wolumen robią floty, a tam MG nie istnieje. 

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

Prawda, w polskich realiach to margines sprzedaży, bo wolumen robią floty, a tam MG nie istnieje. 

Dlatego IMHO lepszym rozwiazaniem, bylaby hybryda o mocy polowe mniejszej, ale jednak w nizszej cenie.

Napisano
5 minut temu, iwik napisał(a):

Chińczyki zaczynają się dobijać do firm leasingowych, dają auta na testy.

Napisano
3 godziny temu, r1sender napisał(a):

Chyba nie zrozumiałeś co napisałem. 
To przykład, że to nie tylko silnik, koła i bateria. 

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Tak było kilka lat temu, jak auta były mniej dostępne i droższe. Obecnie bardziej to zależy od zapotrzebowanie i miejsca zamieszkania. Mieszkam w dzielnicy domków - tu EV jeździ dużo i niekoniecznie są to najdroższe modele pod rezydencjami bo widuję np Dacię pod szeregowcem.

Jak ktoś potrzebuje nowe auto to ogarnięcia spraw na mieście a ma gdzie auto ładować to niekoniecznie musi być bogaty, żeby wybrać EV.

Marki do tego nic nie mają, znam ludzi którzy ubierają się w Lidlu a mają Q8 a są tacy którzy musza mieć firmowy ciuchy niekoniecznie posiadając auto. Różni ludzie, różnie przywiązują uwagę to takich rzeczy, podobnie jak z autami.

15 godzin temu, Filipfm napisał(a):

To na pewno. Ale przy EV spadł prog wejscia. Bateria, silnik z pralki i jest auto. Chociaz tradycyjne auta i hybrydy tez robia, to mysle, ze tu nie ma dyskusji, ze cos z Europy czy Japonii bedzie mialo lepsze parametry. Z takim twierdzeniem co do EV bym sie nie wyrywal, bo Chiny ewidentnie wczesniej ruszyli w temacie i maja temat mocno ogarniety.

Chinczycy nauczyli sie jak sie produkuje auta od pazernych ze "starego swiata" ktorzy marzyli o podboju chłonnegi chinskiego rynku i przy okazji produkowaniu tanio, za miske ryzu. 

Pomysl z koniecznoscia zakladania JV zeby cos tam produkowac byl genialny. Dostep do know how zapewniony

Może i spadł ale nie można tego porównać do elektroniki. Nadal trzeba zbudować markę, sieć sprzedaży, serwisów, przekonać co do jakości i zasadności. Chińczycy potrafią myśleć długofalowo i inwestować wiele aby otrzymać rekompensatę za wiele lat. Pytanie czy ich na to stać i ile będą musieli czekać. Cła i polityka też jest dla nich niewiadomą.

Nie zgodze się, że to tylko silnik i bateria. Ludzie i testy dowodzą, że nie tylko liczy się zasięg i moc a właściwie dla wiele jest on mało znaczący.

Nie wiem czy pamiętasz ponad 10lat temu jak był zapowiadany bum aut spalinowych z CHRL. Wtedy miało być huczne wejście a skończyło się klapą. Niby już wtedy potrafili budować auta, mieli mnogość modeli ale zupełnie nie trafili z tym w gusta zachodu. Tak, potrafią się uczyć ale nie tylko oni. Zobaczymy jak im pójdzie, bo koszty w CHRL też rosną i nie będzie tak że przez kolejne 10lat będą ulepszać produkty, rozbudowywac sieć sprzedaży a przy tym oferować bardzo niską cene.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Chińczyki zaczynają się dobijać do firm leasingowych, dają auta na testy.

Do wypożyczalnie też. Znajomi testowali MG, upalając je jak mogli przez miesiac. NIe udało im sie zepsuć aut ;).

Napisano
Godzinę temu, HanYs napisał(a):

Chyba nie zrozumiałeś co napisałem. 
To przykład, że to nie tylko silnik, koła i bateria. 

a co?

Ludzie portfelem kupują, czasy gdzie auto służyło latami u pierwszego właściciela dawno się skończyły, pojeździ trochę, znudzi mu się, polift ładniejszy itp. Mieszkasz w USA to cofnij się kilkadziesiąt lat wstecz i przypomnij sobie co się stało z wielkimi amerykańskimi markami które od początków motoryzacji były na rynku. Japończycy skutecznie je ubili, nie dość, że mniej paliły to i bardziej niezawodne, a pierwsze kroki japońskiej motoryzacji w USA nie były usłane różami czy niepozbawione fuckupów. 

Napisano
20 minut temu, r1sender napisał(a):

a co?

Ludzie portfelem kupują, czasy gdzie auto służyło latami u pierwszego właściciela dawno się skończyły, pojeździ trochę, znudzi mu się, polift ładniejszy itp. Mieszkasz w USA to cofnij się kilkadziesiąt lat wstecz i przypomnij sobie co się stało z wielkimi amerykańskimi markami które od początków motoryzacji były na rynku. Japończycy skutecznie je ubili, nie dość, że mniej paliły to i bardziej niezawodne, a pierwsze kroki japońskiej motoryzacji w USA nie były usłane różami czy niepozbawione fuckupów. 

Nie twierdzę, że amerykańskie to najlepsze.

Twierdzę, że to nie tylko silnik, koła i bateria.

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał(a):

Ile tam tych koni jest ciężko powiedzieć. Na pewno są słabe hamulce. Generalnie klient na hybrydę nie potrzebuje tyle KM z jakąś dziwną skrzynią. 

IMO wsadzić coś oszczędniejszego i spuścić z ceny. Nie widziałem na drodze ani jednego za to tych suvow jest od groma no ale są duże i tanie 

Napisano
1 minutę temu, HanYs napisał(a):

Nie twierdzę, że amerykańskie to najlepsze.

Twierdzę, że to nie tylko silnik, koła i bateria.

ja też nie twierdzę, że chińskie jest super, uważam natomiast, że Chińczycy powtarzają to samo co kiedyś Japończycy, a później Koreańczycy. O ile do tych pierwszych się przyzwyczailiśmy i funkcjonują z "rodzimymi" markami to ekspansja chinoli i sposób w jaki urywają rynek mnie przeraża. Szeroko idą.

Napisano
13 minut temu, r1sender napisał(a):

ja też nie twierdzę, że chińskie jest super, uważam natomiast, że Chińczycy powtarzają to samo co kiedyś Japończycy, a później Koreańczycy. O ile do tych pierwszych się przyzwyczailiśmy i funkcjonują z "rodzimymi" markami to ekspansja chinoli i sposób w jaki urywają rynek mnie przeraża. Szeroko idą.

Konkurencja nie śpi i to jest zdrowe dla odbiorców 👍🏻

Napisano
Godzinę temu, r1sender napisał(a):

Bardzo szeroko, ale to kosztuje (ich). Zobaczymy ile z tego przetrwa za te powiedzmy 10lat i to z różnych względów kosztów, polityki, upodobań czy konkurencji. Może ta ostatnia się w końcu ogarnie i wyciągnie wnioski. Za te kilka lat powinno się trochę rozjaśnić. Obecnie wiele sieci dealerskich widzi łakomy kąsek i w to idzie. Widać to np po eventach moto czy nawet centrach handlowych, ale jeszcze raz to wszystko kosztuje. Zobaczymy czy klienci i Chińczycy będą za to chcieli dalej płacić :).

Napisano
  • Autor

Udział chińskich EV w rynku EU. 

W ciagu 5 lat z 0.4% na 13.6%.

https://www.rp.pl/biznes/art41784471-mamy-problem-z-polskim-rynkiem-aut-elektrycznych

Dalej chce ktoś porównywać rozwój chińskich ev do historii chińskich spalinowych? Albo pisać o chińskim badziewiu, albo o długoletnim budowaniu chinskich marek i serwisów? Albo o tym, że EU marki też się rozwijają?

Postep z roku na rok w zasadzie geometryczny. Widać dokładnie, dlaczego tak szybko zwiększono cła.

W takim tempie za dwa lata Chiny miałyby połowę europejskiego rynku EV. 

Screenshot_20250210_223049_Chrome.jpg

Napisano
3 minuty temu, HelixSv napisał(a):

https://www.rp.pl/biznes/art41784471-mamy-problem-z-polskim-rynkiem-aut-elektrycznych

Dalej chce ktoś porównywać rozwój chińskich ev do historii chińskich spalinowych? Albo pisać o chińskim badziewiu, albo o długoletnim budowaniu chinskich marek i serwisów? Albo o tym, że EU marki też się rozwijają?

Postep z roku na rok w zasadzie geometryczny. Widać dokładnie, dlaczego tak szybko zwiększono cła.

W takim tempie za dwa lata Chiny miałyby połowę europejskiego rynku EV. 

Screenshot_20250210_223049_Chrome.jpg

Kurde, to jednak racja. Za trzy lata udział chińskich samochodów w europejskim rynku będzie wynosić około 170%

Napisano
  • Autor
Teraz, format napisał(a):

Kurde, to jednak racja. Za trzy lata udział chińskich samochodów w europejskim rynku będzie wynosić około 170%

Tak, wiem, że udział w rynku nie może się w nieskończoność podwajać. ;] :ok:

200% cukru w cukrze! 

Marysia kupi 2 kg cukru w każdym sklepie i do domu!

;]

Napisano
14 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Tesla miała w 2022 wzrost sprzedaży o ponad 60% czy już w 2025 wyeliminowała cały rynek ?

13.6% to nadal bardzo mało jak się popatrzy co i ile oferują. Tych marek jest tyle, że trudno je wyliczyć a część nawet wymówić w porównaniu do reszty, która to nadal zapowiada nowe modele. Strzelam ale jakby zebrać ile modeli oferują chińczycy w EU vs obecnie dostępnych modeli to będzie pewnie z 50%. Także te 13% to mizerny rezultat a w pl chyba jest jeszcze słabszy. To, że będzie rósł to jest pewne, pytanie czy będzie jak u ruskich gdzie osiągnęli chyba 70% rynku ? IMHO tak nie będzie ze względu który podałem wyżej.

Tak czy inaczej jest to dobra sytuacja dla konsumentów, nawet tych którzy się z nich śmieją czy krytykują.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, sherif napisał(a):

Tesla miała w 2022 wzrost sprzedaży o ponad 60% czy już w 2025 wyeliminowała cały rynek ?

13.6% to nadal bardzo mało jak się popatrzy co i ile oferują. Tych marek jest tyle, że trudno je wyliczyć a część nawet wymówić w porównaniu do reszty, która to nadal zapowiada nowe modele. Strzelam ale jakby zebrać ile modeli oferują chińczycy w EU vs obecnie dostępnych modeli to będzie pewnie z 50%. Także te 13% to mizerny rezultat a w pl chyba jest jeszcze słabszy. To, że będzie rósł to jest pewne, pytanie czy będzie jak u ruskich gdzie osiągnęli chyba 70% rynku ? IMHO tak nie będzie ze względu który podałem wyżej.

Tak czy inaczej jest to dobra sytuacja dla konsumentów, nawet tych którzy się z nich śmieją czy krytykują.

Co by nie pisać, to aktualnie w Polsce rynek EV jeszcze nie istnieje. A co dopiero rynek chińskich EV, który się zaczyna i kończy na MG. 

U siebie co raz częściej widzę chińskie wynalazki, jakieś Ora, Lynxy, Byd, Xpengi. 

Polstarow i Volvo nie liczę.

Napisano
21 minut temu, HelixSv napisał(a):

Co by nie pisać, to aktualnie w Polsce rynek EV jeszcze nie istnieje. A co dopiero rynek chińskich EV, który się zaczyna i kończy na MG. 

U siebie co raz częściej widzę chińskie wynalazki, jakieś Ora, Lynxy, Byd, Xpengi. 

Polstarow i Volvo nie liczę.

Jakiś tam rynek istnieje i jest zdominowany przez Teslę, choć w moim najbliższym otoczeniu jest dużo przeróżnych EV. Nawet dzielnicowy jeździ eNiro ;). Z CHRL to jedynie MG ale to rzadko, pozostałe to się na targach tylko widzi. Floty, które generują sprzedaż też praktycznie zero EV ja jak już to nie te CHRL. To się pewnie będzie zmieniać, w mojej robocie pojawiła się już flota EV6 i coraz więcej firm deklaruje się jako "green".

• 1 miesiąc później...
Napisano

Xpeng i GAC są zainteresowane nawiązaniem współpracy z zakładami Magna Steyr w Grazu (Austria). Chodzi o uruchomienie produkcji samochodów elektrycznych w systemie montażowym SKD 

https://autokatalog.pl/blog/2025/modele-xpeng-gac-plany-produkcja-europa

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Nio ET9

Pastwienie się nad europejskimi super_premiumami ciąg dalszy. O trampowych nie wspominam, bo chyba takich nie ma. 

https://youtu.be/2oRL8JeCpgU?si=A-UuCs0NJAOSvgcW

Żadnej litości.

Jedyne, co może zawadzać, to fotel kierowcy obliczony na wysokiego Chińczyka (ca 165 cm).