Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakby się ktoś zastanawiał...

Featured Replies

Napisano

Czy Teslą Y da się na raz dojechać z Dusznik Zdrój do Wawy przy temperaturze startowej -7 stopnia, czterema osobami w środku i bagażem po dach, to da się :skromny:;]

Napisano
42 minuty temu, kravitz napisał(a):

Czy Teslą Y da się na raz dojechać z Dusznik Zdrój do Wawy przy temperaturze startowej -7 stopnia, czterema osobami w środku i bagażem po dach, to da się :skromny:;]

Cala droge z gorki, to nic dziwnego ;]

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Twoją niedasię na 100% moją na 200%  ;]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

460km.

Elegancko. Jaka średnią prędkość?

Napisano

Jak prędkość przelotowa na S i A i czy było coś na dachu - bagażnik lub box ?

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
55 minut temu, Chalek napisał(a):

460km.

Elegancko. Jaka średnią prędkość?

Prędkość na A 110km/h

Do Wrocka wlokłem się straszliwie. Tir za tirem i duży ruch, nie dało się jak wyprzedzić.

Nie wiem jaka średnia prędkośc wyszła, ale to co google planowało, to mi wyszło dłużej o 20 minut.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, ppmarian napisał(a):

Jak prędkość przelotowa na S i A i czy było coś na dachu - bagażnik lub box ?

Narty w środku w takim pokrowcu/walizce

Prędkość 110km/h ustawiona na tempomacie, ale jak mnie wyprzedził bus jakiś, to ustawiłem 120km/h i za nim tak jechałem z kilkadziesiąt km. Nie pilnowałem specjalnie, tempomat się go trzymał w sporej odległości ;)

Aha, jechałem w krótkim rękawku, więc temp 21.5 stopnia ustawiona, a nie jakieś czapki  i szaliki ;] 

Rekuperacja nie działała przez długi czas. startowałem z 98% baterii i dodatkowo mróz, więc to że jechałem na początku z górki niewiele dało.

Napisano

Narty w środku w takim pokrowcu/walizce
Prędkość 110km/h ustawiona na tempomacie, ale jak mnie wyprzedził bus jakiś, to ustawiłem 120km/h i za nim tak jechałem z kilkadziesiąt km. Nie pilnowałem specjalnie, tempomat się go trzymał w sporej odległości [emoji6]

Aha, jechałem w krótkim rękawku, więc temp 21.5 stopnia ustawiona, a nie jakieś czapki  i szaliki ;] 

Rekuperacja nie działała przez długi czas. startowałem z 98% baterii i dodatkowo mróz, więc to że jechałem na początku z górki niewiele dało.

Dało bo nie zużywałeś na jazdę tylko na ogrzewanie.

Mimo wszystko dobry wynik

W tych warunkach Toyota zrobi 300-330

Jazda mieszana - polowa dystansu A 120km/h połowa międzymiastowe 80-100

Z kufrem ok. 240-280km

Napisano

na ilu % dotarles do domu ? ;] 

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Za Flixbusem? 😄 

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Normalną to pewno tak, Ty zapewne przed Wrocławiem już pchałeś

Napisano
  • Autor
59 minut temu, PawelWaw napisał(a):

na ilu % dotarles do domu ? ;] 

Boje sie wyświetlać procenty tam ;]
Mam ustawione na pokazywanie km i o ile pamiętam było 50 „coś tam”

Ciekawostka. Jak wyruszałem, to pokazywało że nie dojadę i na końcu będzie -25%, Ale już przed Wrockiem dostawałem komunikaty na górze ekranu że jak chce dojechać to muszę dalej jechać z prędkością 91km/h i ta prędkość ciągle wzrastała. Nie jechałem oczywiście 91 ;)

Napisano
28 minut temu, HanYs napisał(a):

Masz trzy opcje odległości pod prawą "kulką".

U nas jest chyba pięć - 2-6.

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Boje sie wyświetlać procenty tam ;]
Mam ustawione na pokazywanie km i o ile pamiętam było 50 „coś tam”

Ciekawostka. Jak wyruszałem, to pokazywało że nie dojadę i na końcu będzie -25%, Ale już przed Wrockiem dostawałem komunikaty na górze ekranu że jak chce dojechać to muszę dalej jechać z prędkością 91km/h i ta prędkość ciągle wzrastała. Nie jechałem oczywiście 91 ;)

o wlasnie dobry temat :)

ja na te gumowe kilometry zasiegu nie potrafie jezdzic, musze miec jak w komorce % ;]

Napisano
17 godzin temu, kravitz napisał(a):

Czy Teslą Y da się na raz dojechać z Dusznik Zdrój do Wawy przy temperaturze startowej -7 stopnia, czterema osobami w środku i bagażem po dach, to da s

To jest 450km (lub 460km - zależy czy omijasz Wrocław).

Taką trasę spokojnie robiłem TMY LR AWD latem. Zimą nie bardzo. Ale ja nie jeżdżę 110km/h po A/S.

Dobry wynik :ok:

Napisano
18 godzin temu, kravitz napisał(a):

Za tydzień jadę Świnoujście wschód - Warszawa i raczej chcę jak najszybciej. Oj, będzie się dzialo. ;]

Jazda za tirem odpada. 

Abrp jest "bardzo" pomocny, często sugeruje jechać przez Niemcy albo Wrocław, albo Poznań a potem Bydgoszcz. ;] 

Ale nie takimi elektrykami Polskę przemierzałem. :ksiadz:

Napisano
  • Autor
8 minut temu, HelixSv napisał(a):

Za tydzień jadę Świnoujście wschód - Warszawa i raczej chcę jak najszybciej. Oj, będzie się dzialo. ;]

Jazda za tirem odpada. 

Abrp jest "bardzo" pomocny, często sugeruje jechać przez Niemcy albo Wrocław, albo Poznań a potem Bydgoszcz. ;] 

Ale nie takimi elektrykami Polskę przemierzałem. :ksiadz:

Jeśli mi dodało te 20 minut jazdy wg google, to pewnie by wyszło podobnie czasowo, jakbym jechał normalnie 130 i się ładował gdzieś po drodze ;)

Do Wrocławia czas stał w miejscu, więc to że się wlokłem, to nie że chciałem, ale tak każdy się wlókł i google tak czas wyestymowało. Dopiero od wjazdu na A8 zaczął mi czas uciekać.

Tego dnia nam się śpieszyło, bo po powrocie za kilka godzin mieliśmy jechać gdzieś na bal i to nie blisko, więc jakbym widział, że nie starczy czasu na ładowanie w domu, to zwyczajnie bym gdzieś podpiął po drodze na szybko ;)

Celowe działanie akurat, a nie ze specjalnych oszczędności.

Jak jechałem do Dusznik, to się ładowałem na Orlenie. Planowałem na Elocity, ale było zajęte i kolejka. Dosłownie hotdogi i ogień.

Swoją drogą na Elocity na wolnej ładowarce 2x się ładowałem po 1.37PLN/kWh. Uważam że to uczciwa cena ;]

BTW. Na tą ładowarkę na Orlenie ustawiała się Tesla Y z nartami na haku. Gość miał super rozwiązanie z bagażnikiem na rowery, taki na który się rowery stawia. Na to taki kuferek Thule, a do kuferka, już za nim przywiązane narty w poprzek auta. Narty w pokrowcach. Twierdził że zużycie prądu niezauważalnie większe.

Kuferka może nie potrzebuję, ale na sam bagażnik i bez kuferka można narty uwiązać. Ważne żeby były w pokrowcach, bo ranty pordzewieją od soli.

Napisano

o wlasnie dobry temat [emoji4]
ja na te gumowe kilometry zasiegu nie potrafie jezdzic, musze miec jak w komorce % ;]

Tak

Pod warunkiem że podawałoby nie w procentach tylko kWh pozostałej energii

Napisano
10 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Tak

Pod warunkiem że podawałoby nie w procentach tylko kWh pozostałej energii

Ja jestem optymista i sobie w głowie przeliczam. 1% = 1kWh. 😜

Napisano
12 godzin temu, kravitz napisał(a):

Do Wrocławia czas stał w miejscu, więc to że się wlokłem, to nie że chciałem, ale tak każdy się wlókł i google tak czas wyestymowało. Dopiero od wjazdu na A8 zaczął mi czas uciekać.

Tak czy inaczej bdb wynik. Chyba musiało trochę w dOOpkę wiać, jakby nie patrzeć to jednak ponad 400 km zimowo, a 110 km/h to i tak spalinowych wyprzedziłeś tuziny 😄 

Napisano
  • Autor
11 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Tak czy inaczej bdb wynik. Chyba musiało trochę w dOOpkę wiać, jakby nie patrzeć to jednak ponad 400 km zimowo, a 110 km/h to i tak spalinowych wyprzedziłeś tuziny 😄 

Tak, wiało z zachodu, wiatraki mocno pracowały.

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 14:46, kravitz napisał(a):

Ale Ty jesteś znany z spokojnego i bezpiecznego przemieszczania, więc to żadna sensacja ;] I miałeś wiatr w plecy, a to więcej zysku niż wyłączenie np. ogrzewania.

Latem z rowerami na haku ledwo 250 km zrobiłem, jak był mocny czołowy wiatr, a nie grzałem nic ;]

Napisano
Godzinę temu, komor napisał(a):

Ale Ty jesteś znany z spokojnego i bezpiecznego przemieszczania, więc to żadna sensacja ;] I miałeś wiatr w plecy, a to więcej zysku niż wyłączenie np. ogrzewania.

Latem z rowerami na haku ledwo 250 km zrobiłem, jak był mocny czołowy wiatr, a nie grzałem nic ;]

Ale masz taką samą Teselkę?

Napisano
15 minut temu, HelixSv napisał(a):

Ale masz taką samą Teselkę?

prawie, moja hybryda, dual motor;]

RWD musi być oszczędniejsze, wiem.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, komor napisał(a):

Tak wiem, wiatr mocno zmienia.

Jechałem raz jakoś chyba w październiku (zimno było, pamiętam że klamka zamarzła na ładowarce przez noc) do Poznania. 300km z Wawy

Dojechałem na 2% baterii, jechałem jednak nieco szybciej, bo na spotkanie z rana się śpieszyłem.

Wiatr był bardzo silny prosto w pysk.

Napisano

10 km/h wiatru z przodu przy jeździe 100 km/h to jak jechać 110 km/h.

10 km/h wiatru z tyłu przy jeździe 100 km/h to jak jechać 90 km/h.

Jak wiało 45 km/h w plecy (tyle podaje archiwum pogodowe, wiatr z południowego zachodu), a jechałeś na liczniku 120 km/h - to oporu było jak w złotym zakresie prędkości 70-90 km/h. 

Edytowane przez grogi

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał(a):

prawie, moja hybryda, dual motor;]

RWD musi być oszczędniejsze, wiem.

Samoładująca. Wystarczy podłączyć i sama się ładuje. ;]

Wg ev-database lr rwd ma tylko 10 km większy zasięg niż lr awd (22-24). Myślałem, że różnica jest większa. :ok: