Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasingi wykup auta

Featured Replies

Napisano

Wszyscy wiemy o patencie z przepisywaniem na żone i sprzedaży po pół roku. A co o tym myślicie?

"W czerwcu 2023 roku wykupiłem auto z leasingu. Ostatnią faktuę nie wrzuciłem już na firmę. Auto jest teraz obecnie zarejestrowane bezpośrednio na mnie.

Jeżeli chciałbym teraz sprzedać to auto na umowę KS ile i jaki podatek będę musiał zapłacić? Załóżmy że kwota sprzedaży to 60 tys zł."

Uzyskany przychód ze sprzedaży samochodu wykorzystywanego w DG w okresie leasingu przed upływem 6 lat (między pierwszym dniem miesiąca następującym po miesiącu, w którym został wycofany (wykupiony), a dniem jego odpłatnego zbycia),  jest przychodem z działalności gospodarczej i podlega opodatkowaniu zgodnie z wybraną formą opodatkowania.  W
przypadku ryczałtu jest to stawka 3% od uzyskanego przychodu.

"A co się dzieje z podatkiem vat?"

Sprzedaż samochodu jest dla Pana przychodem a nie kosztem w związku z czym nie obejmuje to podatku VAT, tylko podatek dochodowy.

Potwierdzi ktoś że to prawda? To są informacje od księgowej. Śmierdzi mi to na kilometr dlatego poproszę o konstruktywną dyskusję.

Ps. Tak ma to związek z motokącik bo sporo ma osób leasing i takie dylematy.

Napisano

Jest lepszy sposób, bez kombinowania i potencjalnych problemów ze skarbówką.

1. Bierzesz leasing ze stosunkowo dużym wykupem, niech będzie przykładowo 50k netto.

2. Wykupujesz, odliczasz połowę VATu, czyli w tym przypadku 5750.

3. Sprzedajesz auto, niech będzie że za 100k. Do zapłaty masz 23000 VATu. Minus te 5750 zostaje 17250 VATu do zapłaty.

3. Bierzesz w leasing nowe auto, wpłacasz te swoje Twoje 100k. Odliczasz połowę VATu od pierwszej faktury czyli 11500. Twoje 17250 minus 11500 to finalnie tylko 5750zł VATu do zapłaty.

:skromny:

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Wszyscy wiemy o patencie z przepisywaniem na żone i sprzedaży po pół roku. A co o tym myślicie?

"W czerwcu 2023 roku wykupiłem auto z leasingu. Ostatnią faktuę nie wrzuciłem już na firmę. Auto jest teraz obecnie zarejestrowane bezpośrednio na mnie.

Jeżeli chciałbym teraz sprzedać to auto na umowę KS ile i jaki podatek będę musiał zapłacić? Załóżmy że kwota sprzedaży to 60 tys zł."

Uzyskany przychód ze sprzedaży samochodu wykorzystywanego w DG w okresie leasingu przed upływem 6 lat (między pierwszym dniem miesiąca następującym po miesiącu, w którym został wycofany (wykupiony), a dniem jego odpłatnego zbycia),  jest przychodem z działalności gospodarczej i podlega opodatkowaniu zgodnie z wybraną formą opodatkowania.  W

"A co się dzieje z podatkiem vat?"

Sprzedaż samochodu jest dla Pana przychodem a nie kosztem w związku z czym nie obejmuje to podatku VAT, tylko podatek dochodowy.

Potwierdzi ktoś że to prawda? To są informacje od księgowej. Śmierdzi mi to na kilometr dlatego poproszę o konstruktywną dyskusję.

Ale co konkretnie Ci tutaj smierdzi, chodzi o ten VAT?

https://www.prawo.pl/podatki/czy-jest-vat-od-sprzedazy-samochodu-wykupionego-z-leasingu,527135.html

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Idź do swojego lokalnego US i zapytaj wprost, moją sytuacje ostatnio 5 kobiet analizowało i dopiero specjalistka od kombinacji do mnie zeszła z konkretnymi informacjami.

W Twoim przypadku jeśli jesteś podatnikiem VAT to dotyczy to i tej sytuacji, ale najprawdziwszą prawdę poznasz jak wystąpisz oficjalnie o interpretacje. :ok:

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Maciej__ napisał(a):

czyli nie trzeba kombinowa z darowiznami

Napisano
  • Autor
9 minut temu, komor napisał(a):

Idź do swojego lokalnego US i zapytaj wprost, moją sytuacje ostatnio 5 kobiet analizowało i dopiero specjalistka od kombinacji do mnie zeszła z konkretnymi informacjami.

W Twoim przypadku jeśli jesteś podatnikiem VAT to dotyczy to i tej sytuacji, ale najprawdziwszą prawdę poznasz jak wystąpisz oficjalnie o interpretacje. :ok:

bez przesady, temat powinien być już dawno rozkminiony

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Ale kosztuje Cie to 3% podatku, a przy darowiznie tyle co przerejestrowanie.

Napisano
  • Autor

Ale kosztuje Cie to 3% podatku, a przy darowiznie tyle co przerejestrowanie.
I pół roku czekania

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

I pół roku czekania

A kiedy Ci się kończy ten leasing?

Napisano
  • Autor
A kiedy Ci się kończy ten leasing?
Mi sie skończył już. Przy wartości ceeda te 3% to nie tak dużo i nie ma co kombinować

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Mi sie skończył już. Przy wartości ceeda te 3% to nie tak dużo i nie ma co kombinować

hmm to po co ten wątek ? 

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Czegoś tu nie rozumiem bo przecież zawsze się mówiło że można sprzedaż bez rozliczania Vatu dopiero po 5 latach? 

Napisano
10 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Czegoś tu nie rozumiem bo przecież zawsze się mówiło że można sprzedaż bez rozliczania Vatu dopiero po 5 latach? 

O ile nie wycofasz auta z działalności i 6 lat. 

Napisano
3 godziny temu, sdss napisał(a):

hmm to po co ten wątek ? 

Nie ważne ile, zawsze lepiej przepić niż oddać.

Napisano
1 godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Ja też już zgłupiałem od tych interpretacji.

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

W

Skąd te 3%?

Napisano
16 minut temu, zinger napisał(a):

Skąd te 3%?

z przepisów. Tutaj np:

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-sprzedaz-samochodu-firmowego-przez-ryczaltowca

te 3% na ryczałcie akurat się zgadza, a z VATem niestety wychodzi że nie wiadomo, jedni płacą inni nie, tu taka interpretacja, tam inna...

Napisano

Napisać o interpretację indywidualną do Ministra Finansów i będzie wiążąca wykładnia (a nie, że coś tam powiedziała księgowa czy pani ze skarbowego). 

Jest specjalna procedura i druk. Koszt (kiedyś) to 85 zł. 

Napisano
11 minut temu, maro_t napisał(a):

z przepisów. Tutaj np:

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-sprzedaz-samochodu-firmowego-przez-ryczaltowca

te 3% na ryczałcie akurat się zgadza, a z VATem niestety wychodzi że nie wiadomo, jedni płacą inni nie, tu taka interpretacja, tam inna...

Ale tam jest mowa o sprzedaży samochodu będącego środkiem trwałym firmy a kolega nie sprzedaje ST tylko prywatnie :hmm:

Napisano
15 minut temu, zinger napisał(a):

Ale tam jest mowa o sprzedaży samochodu będącego środkiem trwałym firmy a kolega nie sprzedaje ST tylko prywatnie :hmm:

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3% przychodów:
- z odpłatnego zbycia ruchomych składników majątku wykorzystywanych w pozarolniczej działalności gospodarczej, nawet jeżeli przed zbyciem zostały wycofane z tej działalności gospodarczej, a pomiędzy pierwszym dniem miesiąca następującego po miesiącu, w którym składnik majątku został wycofany z działalności, i dniem jego zbycia nie upłynęło sześć lat, będących:

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał(a):

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3% przychodów:
- z odpłatnego zbycia ruchomych składników majątku wykorzystywanych w pozarolniczej działalności gospodarczej, nawet jeżeli przed zbyciem zostały wycofane z tej działalności gospodarczej, a pomiędzy pierwszym dniem miesiąca następującego po miesiącu, w którym składnik majątku został wycofany z działalności, i dniem jego zbycia nie upłynęło sześć lat, będących:

A jeszcze jedno pytanie, bo nie widzę tam info. Te 3% jest niezależne od tego na jakieś stawce się było?

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

A jeszcze jedno pytanie, bo nie widzę tam info. Te 3% jest niezależne od tego na jakieś stawce się było?

taa, stawka podatku za usługi które świadczysz, zależy od branży i PKD, a za sprzedaż auta zawsze 3%

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Już od ponad roku nie trzeba, co potwierdził mi mój US.

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, sdss napisał(a):

hmm to po co ten wątek ? 

bo sprawa nie jest jasna

bo nie upłynęło mi 6 lat

Napisano
51 minut temu, bielaPL napisał(a):

bo sprawa nie jest jasna

bo nie upłynęło mi 6 lat

Podstawą to wycofanie auta z działaności . Robisz darowiznę i placisz 0 , lub umową KS i dochodowy. 

Napisano
53 minuty temu, bielaPL napisał(a):

bo sprawa nie jest jasna

bo nie upłynęło mi 6 lat

Czyli teraz wystarczy wykupić auto z leasingu na osobę prywatną i sprzedaż bez Vatu pomimo tego że nie upłynęło 6 lat? 

Napisano

To pokazuje że te wszystkie dg to w sumie fikcyjne żeby koszty robić. :hehe: 

Napisano
16 minut temu, wujek napisał(a):

Nie. To pokazuje, że ludzie próbują sobie poradzić jak mogą z patologią, która pozwala na odliczenie połowy podatku i jednocześnie każe odprowadzać cały.

Napisano
17 minut temu, wujek napisał(a):

Załóż DG, będziesz mógł koszty robić. :oki:

Oczywiście wiesz, że żeby te koszty robić to trzeba najpierw na nie zarobić?

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nie. To pokazuje, że ludzie próbują sobie poradzić jak mogą z patologią, która pozwala na odliczenie połowy podatku i jednocześnie każe odprowadzać cały.

To już wina tych samych co dg prowadzą bo na nich głosowali. 

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

Załóż DG, będziesz mógł koszty robić. :oki:

Oczywiście wiesz, że żeby te koszty robić to trzeba najpierw na nie zarobić?

Ja nic nie muszę mam dg. 

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Ja nic nie muszę mam dg. 

To się ciesz z możliwości robienia kosztów, zamiast uogólniać. :oki:

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Podstawa to jasne i rowne dla wszystkich przepisy.

Coś ostatnio słyszałem o projekcie skomplikowania składki zdrowotnej. :facepalm:

Napisano
7 minut temu, wujek napisał(a):

To już wina tych samych co dg prowadzą bo na nich głosowali. 

DG prowadzą ludzie nieposiadający żadnej ochrony ze strony państwa (a wręcz przeciwnie, są narażeni na różne zastawiane przez państwo pułapki), więc są ludźmi przedsiębiorczymi, intelignentnymi i potrafiącymi sobie radzić z przeciwnościami. Niestety są też w mniejszości, dlatego przepisy są przeciwko nim a oni jednak znajdują rozwiązanie problemu. Z czym masz tutaj między innymi do czynienia.

:skromny:

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał(a):

Przeciez mozesz odliczyc 100% VAT, trzeba tylko auto uzytkowac w 100% jako firmowe.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Przeciez mozesz odliczyc 100% VAT, trzeba tylko auto uzytkowac w 100% jako firmowe.

No. A jeśli użytkujesz w 99% jako firmowe?

Edytowane przez Ryb

Napisano

No. A jeśli użytkujesz w 99% jako firmowe?

Wiesz o co chodzi, wiec nie wydziwiaj...

Ciesz sie, ze jest mozliwosc uzytkowania mieszanego, bo rownie dobrze mogloby tego nie byc i bys "musial" miec osobne auta.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Ciesz sie, ze jest mozliwosc uzytkowania mieszanego, bo rownie dobrze mogloby tego nie byc.

Cieszę się też, że mam możliwość w ogóle prowadzenia DG, bo równie dobrze mogłoby tego nie być, prawda? W Korei Północnej nie ma przecież.

A do meritum. Jeśli kupuję auto i dojeżdżam nim wyłącznie do pracy ale mam tego pecha, że chciałbym po drodze do pracy zostawić dziecko w przedszkolu a w drodze powrotnej je odebrać to okazuje się nagle, że auto jest tylko w 50% używane do pracy, mimo że przedszkole mam 500m od domu. No ale spoko, przecież to jest uczciwe. Ale jeszcze bardziej uczciwe jest, że owe auto będące w 50% firmowym przy zakupie nagle jakimś cudownym sposobem staje się autem w 100% firmowym przy jego sprzedaży. Potrafisz to racjonalnie wytłumaczyć? Bo ja kierując się elementarną logiką i uczciwością we wzajemnych stosunkach oczekiwałbym 100% odliczenia = 100% odprowadzenia przy sprzedaży i 50% odliczenia = 50% odprowadzenia przy sprzedaży.

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ciesz sie, ze jest mozliwosc uzytkowania mieszanego, bo rownie dobrze mogloby tego nie byc i bys "musial" miec osobne auta.

Masz niby rację (rozpatrując takie DG jak informatyk czy agent nieruchomości czy ubezpieczeniowy).

Nie wiem jak jest teraz, ale swego czasu były absurdy typu SC Van i brygadówka z 2 rzędami siedzeń.

SC spełniało warunki do 100% odliczeń, dla brygadówki trza było ewidencję przebiegu prowadzić bo wzoru jakiegoś Lisaka nie spełniała.

Ewidencja dla pojazdu, który jest bardziej uj... niż stół Durczoka, jeździ nim na budowie kto dopadnie, a US i Pani księgowa mówi, że mają być dokładne lokalizacje wpisywane, a jak trafią się 2 te same trasy i wpisane różne odległości to już ciupa.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
6 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Masz niby rację (rozpatrując takie DG jak informatyk czy agent nieruchomości).

Nie wiem jak jest teraz, ale swego czasu były absurdy typu SC Van i brygadówka z 2 rzędami siedzeń.

SC spełniało warunki do 100% odliczeń, dla brygadówki trza było ewidencję przebiegu prowadzić bo wzoru jakiegoś Lisaka nie spełniała.

Ewidencja dla pojazdu, który jest bardziej uj... niż stół Durczoka, jeździ nim na budowie kto dopadnie, a US i Pani księgowa mówi, że ma ją być dokładne lokalizacje wpisywane, a jak trafia się 2 te same trasy i wpisane różne odległości to już ciupa.

Znam lepszy numer, gdy np. leśnicy czy serwisanci jeździli służbowymi autami i pozwolono im tymi samochodami jeździć do domu aby następnego dnia nie musieli dojeżdżać do siedziby tylko mogli od razu się udać w teren. Zgadnij co na tu US?

;l

Napisano
6 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Od tego jest podatek. 

Nie o to chodzi. Pytanie czy jak serwisant jedzie służbowym autem do domu i po drodze kupi sobie w Lidlu małpkę to nadal Twój samochód łapie się na 100% odliczenia jako auto wyłącznie firmowe.

;]

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nie o to chodzi. Pytanie czy jak serwisant jedzie służbowym autem do domu i po drodze kupi sobie w Lidlu małpkę to nadal Twój samochód łapie się na 100% odliczenia jako auto wyłącznie firmowe.

;]

U mnie w fabryce, gdy jest taka potrzeba, zabieramy auto służbowe do domu.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

;]

Jak małpkę, to tylko pod warunkiem, że jest serwisantem w zoo lub sklepie zoologicznym.

Małpka w służbowym pojeździe to wróg tego narodu. :old:

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie w fabryce, gdy jest taka potrzeba, zabieramy auto służbowe do domu.

To, że je zabierasz to nic.

Pytanie w jaki sposób to auto jest rozliczane pod względem podatkowym?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Chyba amortyzacja.

Nie o to chodzi. Czy odliczają 100% VAT i co na wpisy na trasie firma-Lidl-Twój dom w ewidencji przebiegu mówi kontrola skarbowa.

Napisano

Nie o to chodzi. Czy odliczają 100% VAT i co na wpisy na trasie firma-Lidl-Twój dom w ewidencji przebiegu mówi kontrola skarbowa.

Mało, która firma ryzykuje dając 100% .

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Ryb napisał(a):

właśnie skarbówka powinna się ustawić koło 17 pod dino i biedronką, podjeżdża wtedy wiele auto dostawczo ciężarowych z brygadą na zakupy ;] 

Napisano
30 minut temu, sdss napisał(a):

Mało, która firma ryzykuje dając 100% .

Nie wiem jaki status ma fabryka @rwIcIk, ale jak to organ państwowy, to nie wiem czy oficjalnie ktoś tym jeździ inaczej niż służbowo i czy mają 50% czy 100% odliczenia VAT. Może jak samorządów nie interere ich VAT (w co wątpię)?

Edytowane przez ZUBERTO