Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moje pół roku z MG3 Hybrid+

Featured Replies

Napisano

Jako półroczny użytkownik tej hybrydy przedstawie trochę wrażeń z eksploatacji, kolejność/ważność zupełnie przypadkowa:

- Autko jest dynamiczne, zwrotne i sprawia dużą frajdę z jazdy. W sam raz na miasto, na dojazdy do pracy czy zakupy.

- Wygląda jak wygląda - trochę pospolicie i wewnątrz i na zewnątrz, nie ma tego czegoś. :) Mam nadzieję trochę to zmienić bo kupiłem oryginalne alufelgi 16" czas pożegnać się z 15" stalówkami i kołpakami.

- Silnik spalinowy jest paliwożerny, dopóki się nie nagrzeje chwilowe spalanie na wyświetlaczu szokuje. W zimie dojeżdżałem 5 km do pracy nie nagrzanym silnikiem, potem 8h postoju na parkingu i powrót. W takim trybie mg chlał średnio ok 7-8 litrów. I tak jestem zadowolony bo poprzedni beetle 2.0 tak użytkowany pił 12-15l/100.
Jednak w ciepłe dni jest dobrze i można zobaczyć na wyświetlaczu wynik poniżej 5l nawet na krótkich trasach.

- Po uruchomieniu auto jedzie na prądzie tylko kilkaset metrów, potem włącza się co jakiś czas spalinowy ale zwykle ma obroty 1100-1700 więc prawie go nie słychać. Po mieście nigdy nie widziałem obrotów powyżej 2500. i to jest fajne!

- Jedyny problem techniczny jaki miałem z tym autem to rozładowanie akumulatora 12v. Otworzyłem awaryjnie bagażnik gdzie jest aku, naładowałem prostownikiem i na razie jest o'k ale wyłączyłem profilaktycznie dyskotekę (coming/leaving home) i stosuję często rekuperację na 3. Myślę że trzeba po prostu jeździć dłuższe trasy.

- Egzorcysta potrzebny :( - w tej chwili mg3 jest w serwisie bo jest po otarciach parkingowych. Dostałem też lekko w tył od insigni gdy zatrzymałem się przed przejściem (ktoś tu narzekał na hamulce w mg, jak się okazuje ople mają gorsze :) ).
Mogę tylko potwierdzić, że na części trzeba trochę poczekać i opowieści o wielkim i pełnym magazynie na Węgrzech to jakieś bajki.
Jeżdżę zastępczo citroenem c4 2023 - fajny, wygodny, może się podobać ale manual i silnik ma chyba od kosiarki :P

Wciąż czekam na pojawienie się na autokąciku właścicieli i opinii innych użytkowników mg3.

Napisano
17 godzin temu, mg3 napisał(a):

W zimie dojeżdżałem 5 km do pracy nie nagrzanym silnikiem, potem 8h postoju na parkingu i powrót. W takim trybie mg chlał średnio ok 7-8 litrów. I tak jestem zadowolony bo poprzedni beetle 2.0 tak użytkowany pił 12-15l/100.

Nie jest paliwożerny, skoro tyle pali. Moja żona robi takie odcinki dwulitrowym dieselem do BMW i ma spalanie 10-11 litrów. Teściowa to samo, tyle, że diesel od Renault.

17 godzin temu, mg3 napisał(a):

Mogę tylko potwierdzić, że na części trzeba trochę poczekać i opowieści o wielkim i pełnym magazynie na Węgrzech to jakieś bajki.
Jeżdżę zastępczo citroenem c4 2023 - fajny, wygodny, może się podobać ale manual i silnik ma chyba od kosiarki :P

Trochę to znaczy ile? I jakie to części?

Auto zastępcze dostałeś do czasu zakończenia naprawy, czy jest jakiś limit?

C4 ma pewnie silnik 1.2 PT.

Napisano
18 godzin temu, mg3 napisał(a):

- Silnik spalinowy jest paliwożerny, dopóki się nie nagrzeje chwilowe spalanie na wyświetlaczu szokuje. W zimie dojeżdżałem 5 km do pracy nie nagrzanym silnikiem, potem 8h postoju na parkingu i powrót. W takim trybie mg chlał średnio ok 7-8 litrów.

Toyota Yaris Cross żony, która jeździła ze dwa kilometry do pracy zimą spalał 6,9. Teraz 5,1.

Nagrzewał się bardzo szybko.

I znalazłem przycisk do ograniczania zużycia paliwa - "OFF" na panelu ogrzewania :hehe: 

Napisano
21 godzin temu, maras77 napisał(a):

I znalazłem przycisk do ograniczania zużycia paliwa - "OFF" na panelu ogrzewania :hehe: 

wystarczy zmniejszyć temperaturę, już tutaj gdzieś ktoś pisał, że wystarczy zmniejszyć ustawienie na 19 stopni i zauważalnie szybciej ICE się wyłącza a na krótkich dystansach i tak nie potrzeba więcej ustawiać...

Napisano
  • Autor

OPAL, chodzi o zderzaki, lampę i jakieś drobiazgi co wyszły po demontażu - otarcia i uszkodzenia były niewielkie ale w nowych samochodach, z oc sprawcy, części się wymienia, a nie naprawia.

Od momentu cesji na naprawę bezgotówkową do telefonu, że mogę odstawić mojego MaGic'a do naprawy minęły ~2 miesiące. Tak orientacyjnie, bo u mnie w czasie czekania zdarzyły się następne szkody :( i zadecydowałem że wszystko będzie naprawiane za 1 podejściem, jak będzie zgromadzony komplet części.

Podobno za parę dni, przed majówką, MG3 będzie gotowe do odbioru, czyli naprawa trwa miesiąc (!)

Auto zastępcze (C4) nie ma limitu przebiegu i pod maską warczy 1.2 PureTech.

Oprócz warkotu, trochę dziwi mnie przy tym małym silniku pokazywane obecnie średnie zużycie paliwa  - 7,6l/100km (!)

Ale jak wykorzystuję samochód to pisałem wcześniej :)

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 25.04.2025 o 11:20, mg3 napisał(a):

OPAL, chodzi o zderzaki, lampę i jakieś drobiazgi co wyszły po demontażu - otarcia i uszkodzenia były niewielkie ale w nowych samochodach, z oc sprawcy, części się wymienia, a nie naprawia.

Od momentu cesji na naprawę bezgotówkową do telefonu, że mogę odstawić mojego MaGic'a do naprawy minęły ~2 miesiące. Tak orientacyjnie, bo u mnie w czasie czekania zdarzyły się następne szkody :( i zadecydowałem że wszystko będzie naprawiane za 1 podejściem, jak będzie zgromadzony komplet części.

Podobno za parę dni, przed majówką, MG3 będzie gotowe do odbioru, czyli naprawa trwa miesiąc (!)

Auto zastępcze (C4) nie ma limitu przebiegu i pod maską warczy 1.2 PureTech.

Oprócz warkotu, trochę dziwi mnie przy tym małym silniku pokazywane obecnie średnie zużycie paliwa  - 7,6l/100km (!)

Ale jak wykorzystuję samochód to pisałem wcześniej :)

Silnik może i mały, ale jakoś musi się odpychać, bo C4 to nie takie malutkie auto. Uważam, że to i tak świetne spalanie, jak na nie hybrydę. To chyba jedna z niewielu jego zalet.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 22.04.2025 o 16:25, mg3 napisał(a):

Mam nadzieję trochę to zmienić bo kupiłem oryginalne alufelgi 16"

Nie chciałeś coś pokombinować z innymi felami niż ori?

Napisano
  • Autor

myślałem o 17", odwiedzałem "przymierzalnie felg" u sprzedawców aby wybrać fajny wzór ale...
tak jak pisałem już wcześniej - nie chcę mieć kłopotów z gwarancją, przeglądami, ubezpieczeniem, kontrolami drogowymi itd związanymi z homologacją.

MaGic dzisiaj wygląda jak na dołączonym obrazku, na ori felgach są wielosezonowe austone, założyłem też w drzwiach kierowcy owiewki heko:

kola_owiewki.jpg

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 25.04.2025 o 11:20, mg3 napisał(a):

maską warczy 1.2 PureTech.

... zużycie paliwa  - 7,6l/100km (!)

Wspaniały silnik, taki 'ekologiczny'. 

Identyczne średnie spalanie mam w nie ekologicznej astrze z 1.6 turbo 200KM.

Napisano
10 godzin temu, iwik napisał(a):

Wspaniały silnik, taki 'ekologiczny'. 

Identyczne średnie spalanie mam w nie ekologicznej astrze z 1.6 turbo 200KM.

Ale to spalanie masz w takich samych warunkach jak kolega w PT? ;]

Bo nasze C3 np pali od 4,5 do 9 litrow, w zaleznosci od tego gdzie i jak sie jezdzi ;)

Napisano
W dniu 10.09.2025 o 19:21, Maciej__ napisał(a):

Ale to spalanie masz w takich samych warunkach jak kolega w PT? ;]

W każdych warunkach, bo to średnia z 8kkm😆.

A gdzie kolega jeździ PT nie mam pojęcia. ;]

Napisano
W dniu 23.04.2025 o 11:27, maras77 napisał(a):

W dniu 24.04.2025 o 08:51, muzz napisał(a):

wystarczy zmniejszyć temperaturę, już tutaj gdzieś ktoś pisał, że wystarczy zmniejszyć ustawienie na 19 stopni i zauważalnie szybciej ICE się wyłącza a na krótkich dystansach i tak nie potrzeba więcej ustawiać...

Ja czytałem na AK wielokrotnie, że w spalinowych ciepło jest odpadowe i nie ma wpływy na spalanie :skromny:

Coś macie zepsute 😱

• 6 miesięcy później...
Napisano

Od roku jestem jeżdżę MG3 Hybryda+. Przejechałem nim 16 tys. km w różnych warunkach drogowych. Ponieważ ostanie moje 20 lat pracy zawodowej było w branży samochodowej prestiżowej marki, mogę mieć krytyczne uwagi do tego produktu, jednak ich nie mam. Samochód jest bardzo dynamiczny, daje dużą przyjemność jazdy w różnych warunkach, szczególnie jeżeli chodzi koszt spalania. Przy spokojnej jeździe, zgodnej z przepisami o ruchu drogowym, można osiągnąć efekt 4,0 - 4,2 l/100km przy ustawieniu eco i odzysku energii 3. Jedyną uwagę jaką mam, to brak z przodu czujników parkowania, oraz skaczące wycieraczki p. szyby na lekko mokrej szybie.

Napisano
15 godzin temu, Wojciech napisał:

to brak z przodu czujników parkowania

Przecież to małe auto, przerost formy nad treścią te czujniki z przodu

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał:

Przecież to małe auto, przerost formy nad treścią te czujniki z przodu

Małe czyli do miasta, a tam się to bardziej przydaje niż w limuzynie na autostrady )

Napisano
  • Autor

Hejka, moje mg3 przetrwało zimę znakomicie i w marcu pojawiło się na liczniku okrągłe 10000 km.

Niestety z powodu krótkich tras i permanentnego niedogrzania miałem w mrozy zużycie paliwa ok. 7,5 l/100 km.

Teraz znowu pojawia się 5-ka z przodu i czekam na 4 :P

Oby autko tak spisywało się dalej.

Żeby nie było tak całkiem sweetaśnie to w zimie słychać było głośne skrzypienie z tylnego zawieszenia (teraz ustało) i drażni mnie cichutkie trzeszczenie plastyków z okolic podszybia (

Do opon całorocznych austone też mam zastrzeżenia bo o ile w śniegu jakoś sobie radziły, na suchym jest całkiem nieźle, to na mokrym asfalcie potrafią buksować :/

Wycieraczki też mi przeskakują i terkoczą przy ruchu do góry, muszę "wyprostować" ramiona hmm

Edytowane przez mg3

Napisano
13 godzin temu, mg3 napisał:

Wycieraczki też mi przeskakują i terkoczą przy ruchu do góry, muszę "wyprostować" ramiona hmm

A próbowałeś innych (np. zwykłe zamiast płaskich albo odwrotnie)?

Napisano
  • Autor

jeszcze nie wymieniałem wycieraczek ale problemy z terkotaniem pojawiły się już po kilku miesiącach od zakupu więc to musi być inny problem niż zużycie.

czytałem i oglądałem na yt że należy wyregulować kąt natarcia ramienia. hmm

Napisano
Godzinę temu, mg3 napisał:

jeszcze nie wymieniałem wycieraczek ale problemy z terkotaniem pojawiły się już po kilku miesiącach od zakupu więc to musi być inny problem niż zużycie.

czytałem i oglądałem na yt że należy wyregulować kąt natarcia ramienia. hmm

Szyba nie jest tłusta?