Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator...

Featured Replies

Napisano

...nieużywany i rozładowany, który tak sobie stał przez 3 lata. Da się go jeszcze jakoś reanimować czy od razu iść po nowy? Ważne info - on nie będzie służył do uruchamiania samochodu więc nie jest potrzebna pełna sprawność, byle w ogóle jakoś działał.

:hmm:

Napisano

Rozumiem że kwasiak? Do ilu V wyładowany?

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

...nieużywany i rozładowany, który tak sobie stał przez 3 lata. Da się go jeszcze jakoś reanimować czy od razu iść po nowy? Ważne info - on nie będzie służył do uruchamiania samochodu więc nie jest potrzebna pełna sprawność, byle w ogóle jakoś działał.

Przeczytałem posta dokładnie i odpowiem w ten sposób: kupiłem dawno temu akumulator w hipermarkecie, niestety nie za bardzo ten aku W samochodzie do jego odpalania się sprawdził. Myślę że leżał na półce rozładowany ze 3 lata i to dlatego.

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

Sprawdzić poziom elektrolitu, podłączyć prostownik i zobaczyć czy przyjmuje prąd. 

Napisano
  • Autor
40 minut temu, format napisał(a):

Rozumiem że kwasiak? Do ilu V wyładowany?

Jeszcze nie wiem, chyba do zera bo było tam podłączone urządzenie o bardzo niskim poborze prądu i skoro nawet lampka nie wstaje to tam musi być pusto.

Napisano
  • Autor
29 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Sprawdzić poziom elektrolitu, podłączyć prostownik i zobaczyć czy przyjmuje prąd. 

To muszę kupić prostownik.

:skromny:

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał(a):

Jeszcze nie wiem, chyba do zera bo było tam podłączone urządzenie o bardzo niskim poborze prądu i skoro nawet lampka nie wstaje to tam musi być pusto.

Jak tak to rejczel ajza. 

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

To muszę kupić prostownik.

Super pomysł, tylko porządny, mocny i drogi kup  :oki: :phi:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Super pomysł, tylko porządny, mocny i drogi kup  :oki: :phi:

Taki będzie dobry? Nie znam się.

https://allegro.pl/oferta/prostownik-telwin-doctor-charge-130-12-24v-agm-pfc-12572240438

Napisano

O ile ten aqu nie jest z tych co to zawsze ma śmigać, to ja bym podłączył i zobaczył co z niego będzie. Kupić zawsze zdążysz.

Skoro nie masz prostownika, to kup 1 i 2.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, format napisał(a):

Jak tak to rejczel ajza. 

Aku był w przyczepie. Prądu tam dużo nie trzeba ale jednak. Więc chyba przyczepa dostanie nowy.

8-)

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Aku był w przyczepie. Prądu tam dużo nie trzeba ale jednak. Więc chyba przyczepa dostanie nowy.

8-)

Podłącz ją najpierw pod 230V i zobacz czy aku wogóle wstanie i jak bardzo będzie się grzał podczas ładowania. Jak bardzo,  to zasiarczony i jego miejsce w Pszok, jak tak sobie to może coś tam odratujesz.

Albo wykorzystaj tą sytuację i kup sobie LifePo4 - w tej samej skrzynce co 90Ah wychodzi chyba 150 z litówki, do tego parę kg lżejsza. Tylko trzeba będzie zmienić ładowarkę, zarówno pod 230V jak i pod 12V o ile miałeś ładowanie przyczepy podczas jazdy.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

No to jest rozładowany na maksa = hasiok.

Jesli nadal do przyczepy, kup coś nowocześniejszego. Zadzwoń tu: https://www.mrakumulator.com/

Oni znają się na rzeczy.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Podłącz ją najpierw pod 230V i zobacz czy aku wogóle wstanie i jak bardzo będzie się grzał podczas ładowania. Jak bardzo,  to zasiarczony i jego miejsce w Pszok, jak tak sobie to może coś tam odratujesz.

Albo wykorzystaj tą sytuację i kup sobie LifePo4 - w tej samej skrzynce co 90Ah wychodzi chyba 150 z litówki, do tego parę kg lżejsza. Tylko trzeba będzie zmienić ładowarkę, zarówno pod 230V jak i pod 12V o ile miałeś ładowanie przyczepy podczas jazdy.

Ładuje się z solara ale to też nie wstaje. Solar pewnie potrzebuje wykryć prąd na aku żeby ruszyło. 

Kupiłem w Action prostownik za 49zł i jutro bede eksperymentował.

:ok:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Bartłomiej napisał(a):

No to jest rozładowany na maksa = hasiok.

Jesli nadal do przyczepy, kup coś nowocześniejszego. Zadzwoń tu: https://www.mrakumulator.com/

Oni znają się na rzeczy.

Przyczepa idzie na sprzedaż, chciałem ja tylko na chwilę uruchomić żeby sprawdzić czy wszystko działa. Nowy właściciel sobie tam kupi co będzie chciał.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ładuje się z solara ale to też nie wstaje. Solar pewnie potrzebuje wykryć prąd na aku żeby ruszyło. 

Taki za 49zl nie wystartuje.

Zwykły transformatorowy lub kablami wzbudzić z innego aku.

Napisano
22 minuty temu, Ryb napisał(a):

Jak go mocno wyssało to taka ładowareczka pewnie go nie wykryje i nie ruszy.

Napisano
41 minut temu, Ryb napisał(a):

Przyczepa idzie na sprzedaż, chciałem ja tylko na chwilę uruchomić żeby sprawdzić czy wszystko działa. Nowy właściciel sobie tam kupi co będzie chciał.

Ty miałeś N126? Pokaż ją, żona mnie zabije;]

Napisano
  • Autor
18 minut temu, fender napisał(a):

za 10 tysiaków ogarnę Ci temat. Pokażesz tylko palcem gdzie nie działa i gdzie ma działać i nic wiecej oprócz przelewu robić nie musisz. Na cholerę Ci doktoryzować się z akumulatorów, ładowarek, prądów a jeszcze do tego będziesz musiał z ludźmi rozmawiać i się pytać o rzeczy, na których się nie znasz..

Płacisz nonszalancko 10 kafli i jak lord masz wszystko ogarnięte. Tylko musisz się decydować szybko bo do Suwałk się wybieram.

To ja chyba po prostu obniżę cenę tej przyczepy...

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

To ja chyba po prostu obniżę cenę tej przyczepy...

Za drugą dychę mogę Ci ogarnąć sprzedaż ;] Co będziesz się z kosmitami użerał...

Napisano
  • Autor
Teraz, fender napisał(a):

Za drugą dychę mogę Ci ogarnąć sprzedaż ;] Co będziesz się z kosmitami użerał...

Znajomym sprzedaję, nie żadnym kosmitom.

Napisano
53 minuty temu, Ryb napisał(a):

No to pewnie aku kaput

Solar nie powinien chodzić na pusto bo zjarasz regulator, najlepiej odłączyć panele albo przynajmniej czymś zakryć.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Znajomym sprzedaję, nie żadnym kosmitom.

Za dychę ja mogę być Twoim znajomym i naprawię Ci aku za darmo ;] 

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał(a):

Da się.

Edytowane przez maras77

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Szkoda 49 zł.

Takie aku można spróbować reanimować zasilaczem laboratoryjnym z regulacją napięcia i ogranicznikiem prądu.

Mnie się udało zreanimować aku które miało 2,5V zamiast 14V. Auto stało 3 miesiące w garażu z włączonym światłem postojowym. Zaczynałem ładować od niskich napięć, stopniowo je zwiększając i pilnowałem żeby prąd wzrósł za wysoko. Po 4 dniach takiego delikatnego ładowania auto odpaliło z tego akumulatora i jeździ do dziś.

Napisano

spróbować można, jasne że jest to loteria ale kiedyś u mnie w gruzie akumulator rozładowany do zera, odpalony z kabli i działał jeszcze z rok albo dwa (nie pamiętam już dokładnie) ale do czasu zezłomowania jeździł normalnie  ;) 

Napisano

3 lata a 3 tygodnie to jednak różnica i jednak w przypadku 3 lat to szkoda czasu na próby ożywienia:phi:

Napisano
  • Autor

Są dwa akumulatory. Na razie spróbowałem z jednym - prostownik go nie widzi. Spróbuję z drugim i będę raportował na bieżąco.

Napisano

jak tani prostownik, który nie ma opcji wskrzeszania trupów 😜 to musisz pomóc mu go zobaczyć :) 

Napisano

Czytam i nie wierzę :) 

AK zmienia auto nie akumulator.

Komu za 3 paki chce się reanimować trupa, zresztą jak wstanie to może paść z godziny na godzinę - trza mieć mocną psychikę na czymś takim jeździć zwłaszcza w dużym mieście gdzie są korki 😁

Napisano
36 minut temu, Camel napisał(a):

Czytam i nie wierzę :) 

AK zmienia auto nie akumulator.

Komu za 3 paki chce się reanimować trupa, zresztą jak wstanie to może paść z godziny na godzinę - trza mieć mocną psychikę na czymś takim jeździć zwłaszcza w dużym mieście gdzie są korki 😁

Grunt że doczytałeś do czego ten aku👍

😂

Napisano
8 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Grunt że doczytałeś do czego ten aku👍

😂

Dlatego kupuje się drugie auto do odpalania :) 

Napisano
4 godziny temu, muzz napisał(a):

jak tani prostownik, który nie ma opcji wskrzeszania trupów 😜 to musisz pomóc mu go zobaczyć :) 

Bym podłączył najpierw przyczepę do auta, podpiął prostownik, i odpiął od auta jak prostownik ruszy.

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

Dlatego kupuje się drugie auto do odpalania :) 

Idziesz do celu😁

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

Bym podłączył najpierw przyczepę do auta, podpiął prostownik, i odpiął od auta jak prostownik ruszy.

Mam inny plan, bo akumulatory są dwa, spięte razem. Jeden kupię nowy a drugi będę reanimował w oparciu o ten nowy.

Napisano
  • Autor
W dniu 24.06.2025 o 22:05, bizz napisał(a):

Ty miałeś N126? Pokaż ją, żona mnie zabije;]

20201124_125702_HDR.jpg.3dc7cb7560521776637cc622b7d37a71.jpg

Napisano
18 godzin temu, Ryb napisał(a):

20201124_125702_HDR.jpg.3dc7cb7560521776637cc622b7d37a71.jpg

no jak to @bizz pokaże żonie to ta go napewno zabije  ;] 

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, mokrii napisał(a):

no jak to @bizz pokaże żonie to ta go napewno zabije  ;] 

Wkleiłem fotkę tylko po co żeby go zabiła. Chyba to już się stało, bo coś się nie odzywa...

;]

Napisano
W dniu 24.06.2025 o 14:49, Ryb napisał(a):

Oczywiście, kiedyś naładowałem Aku który się rozładował i do tego zamarzł. Potem jeździł w dieslu jeszcze co najmniej rok