Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo XC40 vs XC60 - zakup nowego

Featured Replies

Napisano
38 minut temu, Rado_ napisał(a):

Pewnie ciepło, ale na szczęście wynaleziono klimatyzacje. Zaobserwowalem, tez cos zadziwiającego w autach bez szyberdachu, a mianowicie latem rowniez jest w nich goraco. Ale pewnie tam brak klimy to nie problem. 
To tyle w kwesti wynajdywania problemów, ktore nie istnieją 😉

Spostrzegawczy jesteś jak Jastrzomb  😂🤪 To nie problem a cecha, jak to, że jest głośniej.

Napisano
8 minut temu, sdss napisał(a):

Spostrzegawczy jesteś jak Jastrzomb  😂🤪 To nie problem a cecha, jak to, że jest głośniej.

Kwestia tego ile głośniej i czy to przeszkadza. Kazdy sam musi sobie na to odpowiedzieć, czy mu przeszkadza i czy to zauważy.  Szczerze mówiąc nigdy tego nie analizowalem. Pewnie mnie to nie zajmowalo?

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Kwestia tego ile głośniej i czy to przeszkadza. Kazdy sam musi sobie na to odpowiedzieć, czy mu przeszkadza i czy to zauważy.  Szczerze mówiąc nigdy tego nie analizowalem. Pewnie mnie to nie zajmowalo?

Mam , lubię jeździć z otwartym, jaśniej w kabinie , tyle w temacie . 

Napisano
Teraz, sdss napisał(a):

Mam , lubię jeździć z otwartym, jaśniej w kabinie , tyle w temacie . 

No tak jest. Ja uwielbiam whisky i nie kumam, że komuś to smakuje myszami. Ale ja myszy nigdy nie probowalem, pewnie dlatego nie mam takich skojarzeń;] 

Napisano

Ktoś tutaj pisał, że w XC40 jest chińska skrzynia biegów.

Napisano
2 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

Nawet jesli, to co w zwiazku z tym? :nie_wiem:

Jezeli dziala i sie nie psuje, to moze byc nawet z Paragwaju :ok:

Napisano
3 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

Wcześniej chyba byl Aisin? Teraz dwusprzeglowa?

Napisano
Wcześniej chyba byl Aisin? Teraz dwusprzeglowa?

Tak 7biegowa dwusprzęgłowa

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
15 minut temu, ppmarian napisał(a):

Tak 7biegowa dwusprzęgłowa

Miałem na jeździe próbnej - bardzo fajnie to auto jeździ.

Tylko z tym sterowaniem skrzynią nie mogłem się w kilka godzin przyzwyczaić :)

Napisano
21 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nawet jesli, to co w zwiazku z tym? :nie_wiem:

Jezeli dziala i sie nie psuje, to moze byc nawet z Paragwaju :ok:

Problem w tym, że skrzynia Aisin była niezawodna, a na tą nową ludzie się skarżą, nawet tutaj ktoś zaliczył awarię przy bardzo małym przebiegu. 

Edytowane przez pejus1982

Napisano

Problem w tym, że skrzynia Aisin była niezawodna, a na tą nową ludzie się skarżą, nawet tutaj ktoś zaliczył awarię przy bardzo małym przebiegu. 

Zrobiłem 90kkm na tej 7biegowej do samego końca działała jak nowa

Napisano
  • Autor

19 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

nie widzialem na calej grupie Volvo na FB  ani jednego przypadku i na forum tej marki też chyba nie....

Edytowane przez Truecolor

Napisano
7 godzin temu, Truecolor napisał(a):

nie widzialem na calej grupie Volvo na FB  ani jednego przypadku i na forum tej marki też chyba nie....

To bardzo dobrze bo zastanawiam się właśnie nad zamianą X1 na nowe XC40.

Napisano
W dniu 27.06.2025 o 09:26, Truecolor napisał(a):

Bylismy w salonie jeszcze raz w dwojkę. Przejechalismy się xc40 w B3 i Xc60 w B5. Niestety nie mają 40tki w B4. Diler twierdzi że to poniżej 10% zamowien w tym modelu. 

OD razu napiszę że XC60 odrzucilismy. Niby nie jest wiele dłuższy i szerszy ale jednak przy parkowaniu jest troche gorzej żonie. Poza tym to auto jest 300-400kg cieższe i w sumie nie wiem po co wozić tą masę na codzień. Bagażnik tylko minimalnie wiekszy a z tylu bedzie max 2 dzieci wiec zostawimy sobie te 40k zl na inne potrzeby. 

Do tego żonie nie spodobał sie ten poteżny tunel środkowy.

Te lepsze materialy w XC60 to jakis mit chyba - w cenniku są takie same materiały tapicerki, za te same dodatki doplaca sie tyle samo lub bardzo podobnie. W dotyku wnętrze też niczym się nie różni. 

Co do B3 a B4 to nie bylo szans sprawdzić ale B5 w XC60 to jednak skok gigantyczny mimo różnicy w masie auta. Bawilem sie na ekspresówce i mocniejsze wcisniejcie pedału od razu odpala kotrole trakcji mimo że sucho było.... Spory zapas mocy....

Ale B3 też bardzo pozytywne wrażenia, nie brakuje mu nic. Zona miala teraz dużo slabsze auto - 110km wiec przeskok i tak będzie.  Ale ciągle się waham nad tym b4- 35KM wiecej i przy obecnym rabacie 8k więcej. W b4 ponoć oprócz softu inna konstrukcja turbiny - ale nie wiem czy to prawda. 

Wersja na pewno PLUS DARK, teraz tylko głęboko myśle czy doplacic za tepicerkę zamszową i dach panoramiczny- okolo 7k więcej za ten pakiet. 

Ma ktoś zamsz w srodku? Jak sie to sprawuje. Na pewno lepiej wyglada i przyjemniejsze w dotyku. 

Za to na panoramę ludzie mocno narzekają, że trzeszczy, chrobota, potrafi sie zaciąc po latach uzytkowania, że ptasie gówna ogladasz przez wiekszosc czasu.... więc nie wiem czy chcem.... 

Nie wiem jak to zrobiłeś ale przy AWD i tych 260KM to trudno nim zerwać przyczepność na suchym .. jeszcze na eSce. Chyba, że ruszałeś z miejsca i na jakimś łuku.

IMO warto dopłacać do lepszych siedzeń i tapicerki Nappa (z wentylacją). Szklany dach wg uznania. Ja miałem w pakiecie, w sumie czasem, się przydaje bo fajnie po mieście pokręcić się z otwartym dachem. Mimo blisko 3lat nic nie trzeszczy ani u mnie ani u kolegi co ma identyczny. Nic się też nie nagrzewa, bo jest elektryczna roleta. 

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Nie wiem jak to zrobiłeś ale przy AWD i tych 260KM to trudno nim zerwać przyczepność na suchym .. jeszcze na eSce. Chyba, że ruszałeś z miejsca i na jakimś łuku.

IMO warto dopłacać do lepszych siedzeń i tapicerki Nappa (z wentylacją). Szklany dach wg uznania. Ja miałem w pakiecie, w sumie czasem, się przydaje bo fajnie po mieście pokręcić się z otwartym dachem. Mimo blisko 3lat nic nie trzeszczy ani u mnie ani u kolegi co ma identyczny. Nic się też nie nagrzewa, bo jest elektryczna roleta. 

Jeżdżąc T6 nie udało mi się zerwać trakcji na suchym, więc nie kumam jak w B5 się udało.

Napisano
  • Autor

dziekuje wszystkim za pomoc. Zamawiamy auto gotowe z placu, praktycznie taka opcja jak chcieliśmy plus wieksze felgi i kamera 360. Panoramiczny dach jest (nie byl to must have ale jak jest to jest). Nawet kolor taki sam jak mial być zamawiany na produkcję. Mam nadzieje że zamsz sie sprawdzi jako tapicerka bo rózne opinie czytam na necie a nie mialem nigdy stycznosci w aucie. Jednie nie ma szyb z tyłu przyciemnianych w szkle i teraz sie waham czy naklejać folie czy jednak pojeździć i zdecydować. Folia to jednak folia i czasem pewnie wyjdą wady - rysy i odbarwienia. Salon chce za foliowanie 800 zł, w zewn firmie mogę zrobic za 500 netto.

Mam jeszcze pytanie jak sobie radzicie z oponami. PRaktycznie wszystkie marki sprzedają auta teraz na letnich oponach. Nie da się dopłacić do całorocznych. Od razu po zakupie zdjąc, sprzedać i kupić całoroczne? Ma to jakiś wpływ na gwarancje/leasing itp ? Na pewno nie bede sie bawił z żadne przekladanie opon co pół roku,
Podobne pytanie o hak który chetnie bym załozył poza salonem.

Napisano
  • Autor

Jezdzić po sniegu i lodzie na letnich nowym autem ? :) Wiem ze to 10 do 15 dni w roku ale mimo wszystko.

Napisano
15 minut temu, Truecolor napisał(a):

Jezdzić po sniegu i lodzie na letnich nowym autem ? 

Twardym trzeba być, nie miętkim ;)

Kierowcy z AK jeżdżą na letnich w zimie a na zimowych latem. ;l:ee:

Edytowane przez ochkarol

Napisano
37 minut temu, ochkarol napisał(a):

Twardym trzeba być, nie miętkim ;)

Kierowcy z AK jeżdżą na letnich w zimie a na zimowych latem. ;l:ee:

Ja już zimowek nawet nie zmieniam;]

Napisano
dziekuje wszystkim za pomoc. Zamawiamy auto gotowe z placu, praktycznie taka opcja jak chcieliśmy plus wieksze felgi i kamera 360. Panoramiczny dach jest (nie byl to must have ale jak jest to jest). Nawet kolor taki sam jak mial być zamawiany na produkcję. Mam nadzieje że zamsz sie sprawdzi jako tapicerka bo rózne opinie czytam na necie a nie mialem nigdy stycznosci w aucie. Jednie nie ma szyb z tyłu przyciemnianych w szkle i teraz sie waham czy naklejać folie czy jednak pojeździć i zdecydować. Folia to jednak folia i czasem pewnie wyjdą wady - rysy i odbarwienia. Salon chce za foliowanie 800 zł, w zewn firmie mogę zrobic za 500 netto.

Mam jeszcze pytanie jak sobie radzicie z oponami. PRaktycznie wszystkie marki sprzedają auta teraz na letnich oponach. Nie da się dopłacić do całorocznych. Od razu po zakupie zdjąc, sprzedać i kupić całoroczne? Ma to jakiś wpływ na gwarancje/leasing itp ? Na pewno nie bede sie bawił z żadne przekladanie opon co pół roku,
Podobne pytanie o hak który chetnie bym załozył poza salonem.

B3 ? Dark i nie ma przyciemnionych szyb z tyłu ?

Napisano
2 godziny temu, Truecolor napisał(a):

Ja sie dogadałem z aso i mi zamienili letnie na caloroczne przed odbiorem. Gwarancja czy leasing nie ma nic do tego. 

Napisano

Volvo miało pakiety family (przyciemnia szyby, blokady elektryczne i foteliki). Dość korzystnie to wychodziło. Nie wiem jak były te szyby ciemnione przez producenta, ale było to dość lekko. W niczym to nie przeszkadzało. Jak najbardziej można to zrobić folią, tylko nie przegiąć z % i wybrać polecany zakład (nieASO). Teraz są bardzo dobre folie, dopasowywane termicznie, niczym bym się nie martwił na przyszłość. 

Hak fabrycznie jest wysuwany elektrycznie, bardzo to wygodne, ale nie wiem czy poza ASO tak się da.

Opony jak pytałem to tak jak dostają auta czyli z letnimi .. może jak uprosisz dany serwis to zmienią. Jak nie to OLX i wymiana na uniwersalne. Nie ma to wpływu na gwarancję, ale warto sprawdzić homologowany wymiar.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Folia to jednak folia i czasem pewnie wyjdą wady - rysy i odbarwienia. Salon chce za foliowanie 800 zł, w zewn firmie mogę zrobic za 500 netto

Mam folię już z 7 lat i nic z wymienionych nie zauważyłem.

Tyle, że już wtedy oklejenie szyby tylnej i tylnych bocznych w polecanym zakladzoe kosztowało 500zl.

Opony bez problemu zmieniasz na jakie chcesz. Salon nie chciał rozmawiać na temian zamiany opon, to przed odbiorem zawiozłem im wielosezonowe i dopłaciłem za zamianę, a fabryczne letniawki opyliłem na OLX.

Na grupach na FB zdjęte w ten sposób opony chodzą mniej wiecej za połowę cen sklepowych, ja chyba miałem szczęście i opchnąłem za 75%.

Hak zamawiałem w salonie, nie chciało mi sie potem bawić w zgodę leasingu na montaż, a i sam montaż poza ASO chyba deko dyskusyjny moze być.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

To płatna opcja.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Ultra Dark, nie ma szyb przyciemnianych.
Niestety nie dam ponad 6k za hak, uzywam 3 razy w roku. Popytam przy odbiorze, może założą hak kupiony przeze mnie. 
Opony chyba już zmienie po odbiorze.  

Napisano

Ja już nie pamiętam ale jak konfigurowałem dwie szt xc40 obie w dark to nie było dopłaty do ciemnych tylnych szyb ale to było 5 i prawie 3 lata temu

Napisano
  • Autor

Auto stoi gotowe do odbioru wiec nic juz nie skonfiguruje :) Salon może mi najwyzej nakleić folie na szyby za dopłatą.

Napisano
18 minut temu, Truecolor napisał(a):

Auto stoi gotowe do odbioru wiec nic juz nie skonfiguruje :) Salon może mi najwyzej nakleić folie na szyby za dopłatą.

Szyby fabrycznie są pewnie już lekko przyciemnione.

Pojeździj i sprawdź, czy wystarczy.

Zresztą te nowe auta nie mają dużej powierzchni szyb.

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Wątpie jeżeli już to tj w innych autach. Z tego co widzę to w każdej wersji obecnie jest to opcja płatna. Podobnie jak zamawiałem w 2022 XC60 mimo najwyżej wersji przyciemnione tylnie szyby były płatne (razem z fotelikami dla dzieci). One wtedy nie są lekko, z zewn widać, ze tył jest ciemny. Nie widać też środka w szczegółach, dzieciakom nie razi w twarz. ZTCP to jest std, bo w innych autach też było płatne.

Powierzchnia jak powierzchnia, tylna klapa jest spora, w SUV boczne też nie są takie mała, ale racje w Corvette tylną mam olbrzymia w stosunku do Volvo ;).

Napisano
18 minut temu, sherif napisał(a):

Wątpie jeżeli już to tj w innych autach. Z tego co widzę to w każdej wersji obecnie jest to opcja płatna. Podobnie jak zamawiałem w 2022 XC60 mimo najwyżej wersji przyciemnione tylnie szyby były płatne (razem z fotelikami dla dzieci). One wtedy nie są lekko, z zewn widać, ze tył jest ciemny. Nie widać też środka w szczegółach, dzieciakom nie razi w twarz. ZTCP to jest std, bo w innych autach też było płatne.

Powierzchnia jak powierzchnia, tylna klapa jest spora, w SUV boczne też nie są takie mała, ale racje w Corvette tylną mam olbrzymia w stosunku do Volvo ;).

Tak. Jeśli chodzi o ponad standardowe przyciemnienie.

A mi chodziło o to, że normalne szyby mają już lekkie przyciemnienie - przepuszczalność 70 %.

Napisano
6 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Tak to wygląda 

IMG_0120.jpeg

IMG_0119.jpeg

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Tak. Jeśli chodzi o ponad standardowe przyciemnienie.

A mi chodziło o to, że normalne szyby mają już lekkie przyciemnienie - przepuszczalność 70 %.

Przepuszczalnosc 70% to nie jest przyciemnienie, bo tyle to moga miec boczne przednie szyby czy przednia (75%).

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Przepuszczalnosc 70% to nie jest przyciemnienie, bo tyle to moga miec boczne przednie szyby czy przednia (75%).

Dokładnie tak, ja miesiąc temu w koncu przyciemnilem u siebie i tak wygląda 30% przepuszczalność 

20250529_094306(1).jpg

Napisano
  • Autor

Mam w obecnym aucie barwione w szkle i jest to nieporownywalne z folią którą ma np sąsiad. Folie naklejał z 3 lata temu, dużo już mankamentow wychodzi. Nie wiem, może kiepska folia albo kiepski wykonawca ale nie wygląda to pięknie. Przepuszczalnosc podobna, u niego jest tak jakby bardzie błyszcząca tylko. Jakbym mógł wybierać to dalbym nawet 3 razy tyle za barwione w szkle.

Napisano
20 godzin temu, Truecolor napisał(a):

Jakbym mógł wybierać to dalbym nawet 3 razy tyle za barwione w szkle.

Też bym dał 3x za fabryczne, ale nieraz nie ma takiej opcji.

Napisano
9 godzin temu, Elephant napisał(a):

Też bym dał 3x za fabryczne, ale nieraz nie ma takiej opcji.

Jest 🤣 tylko tył wtedy nie ma szyb klejonych.

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał(a):

Jest 🤣 tylko tył wtedy nie ma szyb klejonych.

Czyli nie było opcji w moim przypadku ☹️

Napisano
Hałas , trzeszczą , przeciekają, auto się nagrzewa bardziej. 

Przy odpowiedniej konserwacji tylko hałas i nagrzewanie. 
Co wy gadacie. Jak panorama jest wklejona a nie otwierana do tego ma elektryczna roletę wewnątrz to to jest jak okno dodatkowe.... Żeby czuć hałas większy to trzeba latać 200kmh. Jedyny minus to rzeczywiście grubsza podsufitka dookoła. Ale jak kierowca wysoki to panorama jest super w mieście można pod same światła podjechać nie wyginając pleców a i jesienią i zimą jak ktoś spędza 2h dziennie w aucie to doceni doświetlenie wnetrza
Napisano

To bardzo dobrze bo zastanawiam się właśnie nad zamianą X1 na nowe XC40.
Co za X1? Za ile i dlaczego tak drogo?
Napisano
W dniu 1.07.2025 o 18:53, Truecolor napisał(a):

da się dopłacić do całorocznych. Od razu po zakupie zdjąc, sprzedać i kupić całoroczne? Ma to jakiś wpływ na gwarancje/leasing itp ? Na pewno nie bede sie bawił z żadne przekladanie

Wynegocjować wymiane opon na całoroczne przed wydaniem auta, wpiszacto w umowe i jest ok

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):
W dniu 27.06.2025 o 12:36, sdss napisał(a):

Co wy gadacie. Jak panorama jest wklejona a nie otwierana do tego ma elektryczna roletę wewnątrz to to jest jak okno dodatkowe.... Żeby czuć hałas większy to trzeba latać 200kmh. Jedyny minus to rzeczywiście grubsza podsufitka dookoła. Ale jak kierowca wysoki to panorama jest super w mieście można pod same światła podjechać nie wyginając pleców a i jesienią i zimą jak ktoś spędza 2h dziennie w aucie to doceni doświetlenie wnetrza

Są takie co się otwierają. W nowych autach jak A6, A5, czy Rafale, nie ma rolety, tylko szkło robi się matowe. Ciekaw jak to sobie radzi z upałami? 

Napisano
  • Autor
W dniu 5.07.2025 o 06:38, deszczowyRoman napisał(a):

Wynegocjować wymiane opon na całoroczne przed wydaniem auta, wpiszacto w umowe i jest ok

Nie ma szans, w Volvo diler może zjechać do założonego maksymalnego rabatu - przy finansowaniu typu leasing i ubezpieczeniu od nich to jest chyba 19% i dalej ani grosza nie schodzą. Sprawdzałem kilku. No i nawet tych głupich opon nie chcą zmienić za free. 

Napisano
W dniu 5.07.2025 o 00:56, Fili_P napisał(a):
W dniu 27.06.2025 o 12:36, sdss napisał(a):

To wtedy to taki półśrodek. IMO bez sensu.