Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiany nnastawienia sceptykow

Featured Replies

Napisano

Fajnie to widac na HP, jeszcze ze 2 lata temu smiechy, tylko spalina itp.

Teraz juz sie zastanawiaja czy nie kupic EV…

Komicznie to wyglada w czasie ;l

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Ale jak wszyscy naraz sie podłączą i będą ssać całe wiadra prądu, to nie ma siły. Musi pierdyknąć! Fizyki nie oszukasz.

Elektromobliność to zabawka dla metroseksualnych ekooszołomoóff i tyle. Jak każda moda przejdzie. 

Ps. Wczoraj Hamburg - Bruksela Teselką o bardzo małym zasiegu. 

Napisano

Panowie, a jak wygląda temat ubezpieczenia EV? Kosztuje tylko co klasycznego auta? Nie mam pojęcia, nigdy nie ubezpieczalem sam EV. Za

swojego Spacetourera Diesla o wartości ok 160000 płaciłem w zeszłym roku nie całe 4000. Holowanie 1600km i full Assistance. Zniżki maksymalne. To taka pewnie roczna Tesla wyjedzie ile? 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Olas1 napisał(a):

Panowie, a jak wygląda temat ubezpieczenia EV? Kosztuje tylko co klasycznego auta? Nie mam pojęcia, nigdy nie ubezpieczalem sam EV. Za

swojego Spacetourera Diesla o wartości ok 160000 płaciłem w zeszłym roku nie całe 4000. Holowanie 1600km i full Assistance. Zniżki maksymalne. To taka pewnie roczna Tesla wyjedzie ile? 

to drozej niz ja za EV 8]

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

to drozej niz ja za EV 8]

Ale Ty pewnie mówisz o nowej Tesli a ja o 4 letnim dieslu. Nowy jak kupowałem to chyba 1800 płaciłem Z tego co pamiętam. 

Napisano
35 minut temu, Olas1 napisał(a):

Za

swojego Spacetourera Diesla o wartości ok 160000 płaciłem w zeszłym roku nie całe 4000.

Niecałe 3.5k full pakiet na Ariye płaciłem (154k). Pełne zniżki. 

Edytowane przez iwik

Napisano
2 godziny temu, Olas1 napisał(a):

Podobnie. Sam fakt EV nie ma znaczenia. 

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Gdzie wady? 😁

Napisano
3 godziny temu, Olas1 napisał(a):

U mnie AC 8200 dla sumy 560k

Napisano
3 godziny temu, Olas1 napisał(a):

Nie zauważyłem jakoś różnicy w stosunku do spalinówki.

Jedyne co może widzę, to że pakiet od VW można brać, bo na rynku się coś oszczędzi, znajdzie coś tańszego, ale to już sport dla sportu.
Pakiety z Tesli, czy Santandera są kiepskie i lepiej brać z rynku.

Napisano
17 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

No, tak jak kiedyś się śmiali z automatycznych skrzyń biegów a potem wszyscy kupili. Komentujący wtedy też nie zauważali tego, że w międzyczasie świat przesiadł się z czterobiegowych zamulaczy na siedmiobiegowe DSG.

Podobnie tutaj, brakuje refleksji, że elektryczne auta w międzyczasie stały się dwa razy tańsze niż wtedy. Nareszcie cena idzie w parze z jakością.

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

U mnie AC 8200 dla sumy 560k

Ładnie, u mnie za 300k chcieli prawie 10k. Ale finalnie skończyło się na siedmiu.

:ok:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

No, tak jak kiedyś się śmiali z automatycznych skrzyń biegów a potem wszyscy kupili. Komentujący wtedy też nie zauważali tego, że w międzyczasie świat przesiadł się z czterobiegowych zamulaczy na siedmiobiegowe DSG.

Podobnie tutaj, brakuje refleksji, że elektryczne auta w międzyczasie stały się dwa razy tańsze niż wtedy. Nareszcie cena idzie w parze z jakością.

nawet 4 biegowe byly lepsze niz wachlowanie wajcha i sprzeglem ;]

nie marudz tyko kupuj EV byle nie tesla bo nie chce upadku firmy :jem:

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

IMO Tesla wciąż jeszcze nie osiągnęła satysfakcjonującego stosunku ceny do jakości. Za to widziałem już bardzo fajne oferty na Audi Q8 etron, Mustanga, BMW i4 oraz iX.

:ok:

Tak więc zastanawiam się nad zakupem sześciocylindrowego diesla.

;]

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

siedmiobiegowe DSG

Na te również mocno narzekali Ci, co ich nie mieli 😄

4 godziny temu, Ryb napisał(a):

O!, ciekawe ;]

Napisano
28 minut temu, mrBEAN napisał(a):

O!, ciekawe ;]

To jest akurat fakt.

Porownaj cene Tesli w momencie premiery i teraz.

A doszły dopłaty i po drodze była wysoka inflacja.

Mysle ze mając na uwadze wartość pieniądza, taka Tesla 3 jest 2x tańsza niż była.

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

To jest akurat fakt.

Mysle ze mając na uwadze wartość pieniądza, taka Tesla 3 jest 2x tańsza niż była.

Stary trypel trudno żeby był droższy 😄 

Poza tym szczyt anty-EV na AK to lata 2020/21-2023/4, a przed górką kowidową było podobnie, jak teraz.

Wcześniej to nawet nikt nie wiedział o istnieniu EV ;)

W Polsce realnie temat ruszył jak Vozilla we Wro się odpaliła. 

Drogo było  tak do 2020/21 +/-. 

Mój ex Ioniq kosztował cennikowo ok. 200 kzł, a tam była bateria 28 kWh, i mimo, że auto genialne, to cena była tak skalkulowana, żeby najlepiej nikt nie kupował.

To samo z e-Golfami, przedział 150-200 kzł, za EV trypla. 

Tesle nie pamiętam, ale TM3 chyba dobrze ponad 200 były. 

Bmw i3, też chore pieniądze 200+ kzł.

Leafy po 150-200 kzł. 

Ten etap to raczej w ramach gry wstępnej należy traktować i wyrobów EV-podobnych, tam Tesla tylko trzymała fason i dała zielone światło do odjazdu.

Inna sprawa, że jak ktoś dużo jeździł i dobrze kupił, to TCO i tak się spinało, bo jeździło się w zasadzie za darmo 😅

Moja EV6 weszła na rynek w 2021 i płaciłem tyle, co +/- trzeba aktualnie zapłacić nadal (250 kzł). Pomiędzy była oczywiście górka z cenami w okolicy +100, ale to bez znaczenia, pomijając tych, co dali się złapać ;) 

Napisano
12 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Drogo było  tak do 2020/21 +/-. 

W tej chwili dotacje 30kzł i więcej + możliwość uzyskania takiej dotacji na najem sprawiają, że koszty zakupu/najmu + użytkowania EV zaczynają wyglądać miło.

Mój przykład- policzyłem sobie, ile kosztowałoby mnie użytkowanie mojego obecnego auta spalinowego przez 2 lata vs EV w najmie.

Paliwo + ubezpieczenie + nowe opony zimowe + wymiany oleju + utrata wartości itd. dla spaliniaka.

Dla EV koszty to miesięczna rata (do wrzucenia w koszty JDG), cena energii, zakup ładowarki do garażu i opon zimowych.

Koszty wychodzą bardzo podobnie, z lekką faworyzacją w stronę EV, dla którego koszty energii policzyłem "z górką" aby przypadkiem nie przyjąć wartości niedoszacowanej.

No kurde.

To tylko 2 lata, to czemu nie spróbować?

Najwyżej za 2 lata oddam i wrócę do wozu spalinowego ;]

Napisano
  • Autor
20 minut temu, sowik85 napisał(a):

W tej chwili dotacje 30kzł i więcej + możliwość uzyskania takiej dotacji na najem sprawiają, że koszty zakupu/najmu + użytkowania EV zaczynają wyglądać miło.

Mój przykład- policzyłem sobie, ile kosztowałoby mnie użytkowanie mojego obecnego auta spalinowego przez 2 lata vs EV w najmie.

Paliwo + ubezpieczenie + nowe opony zimowe + wymiany oleju + utrata wartości itd. dla spaliniaka.

Dla EV koszty to miesięczna rata (do wrzucenia w koszty JDG), cena energii, zakup ładowarki do garażu i opon zimowych.

Koszty wychodzą bardzo podobnie, z lekką faworyzacją w stronę EV, dla którego koszty energii policzyłem "z górką" aby przypadkiem nie przyjąć wartości niedoszacowanej.

No kurde.

To tylko 2 lata, to czemu nie spróbować?

Najwyżej za 2 lata oddam i wrócę do wozu spalinowego ;]

nie wrocisz chyba ze kupisz jakis gowniany ev typu wv lub skoda

Napisano
19 minut temu, PawelWaw napisał(a):

nie wrocisz chyba ze kupisz jakis gowniany ev typu wv lub skoda

Właśnie VAG daje absurdalnie dobrą ofertę na wynajem swoich EV ;l

Napisano
2 godziny temu, sowik85 napisał(a):

Właśnie VAG daje absurdalnie dobrą ofertę na wynajem swoich EV ;l

VAG nie jest najgorszy. 

Kiedyś był kiepski, ale sie poprawił. :ok:

No i na białym koniu wjechał Stellantis. 

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Na pewno wrócisz, na pewno... 😄  ;) 

Znam jednego typa co wrócił, ale sam nie wiem dlaczego.

Miał elektrycznego Puga 208.

Gośc mieszka w Irlandii, więc za daleko nie pojedzie, mieszka w domu, a pod firmą też postawili im na parkingu firmowym ładowarki (na początku były za free, ale później wprowadzili dopłaty).

A jednak po okresie najmu, go oddał i wziął spaliniaka. Nie pamiętam już jakiego.

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał(a):

Znam jednego typa co wrócił, ale sam nie wiem dlaczego.

Miał elektrycznego Puga 208.

Gośc mieszka w Irlandii, więc za daleko nie pojedzie, mieszka w domu, a pod firmą też postawili im na parkingu firmowym ładowarki (na początku były za free, ale później wprowadzili dopłaty).

A jednak po okresie najmu, go oddał i wziął spaliniaka. Nie pamiętam już jakiego.

Różne są zboczenia 👍😁

Napisano
W dniu 21.07.2025 o 23:37, PawelWaw napisał(a):

Nawet moja żona się przestawia na EV mimo że nigdy niczym poza Teslą nie jeździła i jest dość konserwatywna, nie lubi zmian i ekranów, ale jak ładne to może i EV być :spy: A te darmowe parkingi lekko zachęcają.

Kolega w Niemczech wyznawca służbowych diesli wziął ID.7 bo mu się to kalkuluje i przestał momentalnie widzieć niedogodności z ładowarkami.

W dniu 22.07.2025 o 09:01, HelixSv napisał(a):

Ale jak wszyscy naraz sie podłączą i będą ssać całe wiadra prądu, to nie ma siły. Musi pierdyknąć! Fizyki nie oszukasz.

Elektromobliność to zabawka dla metroseksualnych ekooszołomoóff i tyle. Jak każda moda przejdzie. 

Ps. Wczoraj Hamburg - Bruksela Teselką o bardzo małym zasiegu. 

Już mówili gdzieś w radiu że mamy 4 krotny wzrost sprzedaży rok do roku, nie weryfikowałem, ale sam jestem przykładem ;] Właśnie się zarejestrował drugi BEV w domu.

W dniu 22.07.2025 o 12:26, Olas1 napisał(a):

Zaskakująco nisko, 1 rok było coś ca. 4400 PLN (240 k PLN wartości), drugi rok ok. 3600 PLN (ca. 190 k PLN wartości) po kilku kombinacjach. 

W dniu 22.07.2025 o 17:33, PawelWaw napisał(a):

Nie przesadzajmy, to jak z jazdą na rowerze, po chwili sobie przypominasz jak to było, kilka dni temu objeździłem Majorkę pandą z jakimś silnikiem od kosiarki. Zakwasy od ok. 1000 zmian przełożeń lekkie maiłem. Fajnie tak sobie powspominać jak się chłop musiał męczyć ;l

W dniu 22.07.2025 o 22:12, kravitz napisał(a):

To jest akurat fakt.

Najgorsze chyba dla tych co byli pionierami Tesli, masz tą świadomość że Cie producent :sex:. Po moim zakupie była już tylko jedna obniżka, darmowy czarny kolor za który zabuliłem 5 k PLN. Także czuje się tylko delikatnie dymnięty, ale tak z klasą. Gdyby żona chciała 3 to pewnie bym teraz za te 170 k PLN zamówił, kup coś u konkurencji za tą kasę :phi: Ale ważne żeby brać póki dają, bo za jakiś czas dopłaty to będzie już przeszłość. Ja zacznie rządzić pis z konfą to pewnie zrobioną dopłaty do starych TDI rotfl

Edytowane przez komor

Napisano
2 minuty temu, komor napisał(a):

Najgorsze chyba dla tych co byli pionierami Tesli, masz tą świadomość że Cie producent :sex:. Po moim zakupie była już tylko jedna obniżka, darmowy czarny kolor za który zabuliłem 5 k PLN. Także czuje się tylko delikatnie dymnięty, ale tak z klasą. Gdyby żona chciała 3 to pewnie bym teraz za te 170 k PLN zamówił, kup coś u konkurencji za tą kasę :phi: 

Jak ktoś jakąś 3 Perf zamawiał, a rozważał zamiast tego jakieś BMW M3 do konkretnych celów, to i tak jest do przodu, bo Bawarka była dużo droższa ;)

Y na bank niedługo też stanieją i okaże się ile przepłaciłem. Z tym, że tym razem to auto kupione raczej na dłużej. Pewnie poznam co to znaczy degradacja baterii. A jeśli będzie sprzedawane po 10 latach, to już początkowa cena zakupu nie będzie aż tak bardzo istotna. Chociaż oczywiście będzie.

Napisano
W dniu 24.07.2025 o 10:09, kravitz napisał(a):

Jak ktoś jakąś 3 Perf zamawiał, a rozważał zamiast tego jakieś BMW M3 do konkretnych celów, to i tak jest do przodu, bo Bawarka była dużo droższa ;)

Y na bank niedługo też stanieją i okaże się ile przepłaciłem. Z tym, że tym razem to auto kupione raczej na dłużej. Pewnie poznam co to znaczy degradacja baterii. A jeśli będzie sprzedawane po 10 latach, to już początkowa cena zakupu nie będzie aż tak bardzo istotna. Chociaż oczywiście będzie.

O matko za 10 lat to nawet w Polsce B będą cmokać z zachwytu za tesla tak jak teraz za Audi.

Napisano
W dniu 24.07.2025 o 10:09, kravitz napisał(a):

Mam takie same zdanie. 

Już 2.5 roku i 65kkm. Nawet nie sprawdzam, ile to jest teraz warte. Przynajmniej ze 3 lata jeszcze u mnie to pojeździ. A potem może nawet dam córce. 

Napisano
28 minut temu, wujek napisał(a):

O matko za 10 lat to nawet w Polsce B będą cmokać z zachwytu za tesla tak jak teraz za Audi.

No skoro nawet profesor Chris jeździ lefaem i zachwycał się teslą S, to koniec świata jest bliski. 🤣

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, iwik napisał(a):

No skoro nawet profesor Chris jeździ lefaem i zachwycał się teslą S, to koniec świata jest bliski. 🤣

nie wiem kto to ale jak jezdzi leafem to nie moze byc normalny ;]

a to ze zachwyca sie tesla to jeszcze dodatkowo to potwierdza :lol: