Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW T-Cross

Featured Replies

Napisano
49 minut temu, zenek111 napisał(a):

Patrza patrzą, ale Kamiq i dłuższy i wyraźnie droższy (po rabatach VW)

U mnie Kamiq odpadł przez brak autoholda.

Napisano

U mnie Kamiq odpadł przez brak autoholda.

W sumie dziwne bo hill hold czy jak to sie tam nazywa, ma.
A ten autohold to w sumie nie wiem po co.
Pewnie dlatego ze go nie mam ;p
Za to ma „miekkie” materialy w pierwszym rzedzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

Najgłupszą przypadłością asystentów w vw było dla mnie nieaktywne wyprzedzanie z prawej strony jadąc z ACC i LA. Czyli jadę prawym, przed sobą mam dużo miejsca, lewy pas hamuje to on też hamuje. Albo tam gdzie S2 i S8 w Konotopie się łączą, tam się cyrki działy. Na szczęście dało się to w obd11 wyłączyć. Poza tym nie mam uwag, polubiłem chillout za kierą, samo sobie spokojnie i bez pośpiechu jedzie.

Napisano
23 minuty temu, WaWeR napisał(a):

A masz automat? 

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Pewnie dlatego ze go nie mam 😜
Za to ma „miekkie” materialy w pierwszym rzedzie.

Hold przydaje się, by auto nie pełzało.

Nie musi być Auto.

Napisano

A masz automat? 

Nie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
1 minutę temu, WaWeR napisał(a):

Nie

No to po nic nie jest Ci potrzebny ;]

Napisano
15 godzin temu, DarekB napisał(a):

Najgłupszą przypadłością asystentów w vw było dla mnie nieaktywne wyprzedzanie z prawej strony jadąc z ACC i LA. Czyli jadę prawym, przed sobą mam dużo miejsca, lewy pas hamuje to on też hamuje

Ale to wynika z tego, że u nas przepisy nieraz dosyć mocno się różnią od europejskich i nikt nie będzie dostosowywać oprogramowania. Chyba tylko u nas można wyprzedzać prawym pasem na autostradzie i skrzyżowanie odwołuje ograniczenie prędkości.

Napisano
13 minut temu, wladmar napisał(a):

Ale to wynika z tego, że u nas przepisy nieraz dosyć mocno się różnią od europejskich i nikt nie będzie dostosowywać oprogramowania. Chyba tylko u nas można wyprzedzać prawym pasem na autostradzie i skrzyżowanie odwołuje ograniczenie prędkości.

Bo i nas tych ograniczeń i znaków stoi za dużo.

Napisano
29 minut temu, wladmar napisał(a):

Chyba tylko u nas można wyprzedzać prawym pasem na autostradzie 

w Szwecji tez mozna, ale sa obostrzenia
mozna jesli ograniczenie predkosci na danym odcinku jest nie wyzsze niz 70, albo jest korek

a co do samego ograniczenia w VAGach, mozna je latwo obejsc wciskajac na chwile lekko gaz.

Napisano
29 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Bo i nas tych ograniczeń i znaków stoi za dużo.

Racja, co chwilę stoją totemy, m.in. przez idiotyczne odwołanie znaków po skrzyżowaniu (i trzeba powtarzać), na dodatek nigdy przecież nie wiesz czy jest to skrzyżowanie czy jakiś wyjazd z posesji. Tego nawet AI nigdy nie ogarnie, bo to jest po prostu idiotyczne.

Napisano
W dniu 19.08.2025 o 11:40, kravitz napisał(a):

Nie chce mi się już tego kolejny raz rozpisywać ;)

Przykładowa sytuacje:
1. Jadę za kimś na Sce. Ten ktoś zjeżdża na prawy pas do zjazdu który się właśnie zaczął. Zwalnia do 80, do 70, do 50. Mój VW zwalnia razem z nim, chociaż typa dawno już nie ma na moim pasie.

2. Jadę sobie zwykłą drogą w mieście, przede mną jechał daleko gościu, skręca w swoją bramę/na stację benzynową/gdziekolwiek. Ja się zbliżam do niego, ale widać że typ skręca swoją tam prędkością i go już dawno nie będzie w tym miejscu jak ja nadjadę. Moj VW robi alarm, a czasem nawet i hamuje stając dęba, bo uważa że będzie dzwon.

3. Jadę sobie po skrzyżowaniu, gdzie są jakieś tam linie w zygzak. Są tak, bo stworzono dodatkowy pas do skrętu. Jak jadę nie idealnie środkiem, szarpie mi kierownicą. Podobna sytuacja jak omijam studzienkę i najadę na środkową linię na drodze.

Jedziesz i wiesz że auto zaraz coś odwali, tylko nie wiesz co.

I tak, jeżdżę czasami czymś innym, tzn nie VW i tam działają te systemy o niebo lepiej. Wręcz przeźroczyście, nie wiem że są. 

Ad3.
To jest miejsce idealne dla VW.
Jedziesz lewym pasem, tym skrajnym lewym do skrętu w lewo skręcają auta, bo mają zielone. Nie widać tego tak bardzo, ale jak auto tam jest na tym pasie do skrętu, zajmuje czasem nawet i kawałek Twojego pasa. Ludzie tak skręcają jakby jechali TIREM. Ty musisz wtedy się przytulić do prawej części Twojego pasa. W VW masz wrażenie że będzie dzwon, zwłaszcza jak coś obok Ciebie jedzie środkowym pasem. Wyrywa Ci kierownice z ręki, bo auto wie lepiej.

https://www.google.com/maps/place/Raszyn/@52.1595751,20.9259828,3a,75y,208.96h,75.28t/data=!3m7!1e1!3m5!1sEMbfnELRwmdpI6n44rO8Ug!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D14.72250645242039%26panoid%3DEMbfnELRwmdpI6n44rO8Ug%26yaw%3D208.9627573068808!7i16384!8i8192!4m6!3m5!1s0x471933867369b42b:0x5ce2b8ca3c3fe1af!8m2!3d52.1537625!4d20.9200851!16zL20vMDNmZmM3?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDgxMy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Jakie auto lepiej działa ? 

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał(a):

To nie tylko o wyprzedzanie na autostradzie chodzi. Jest wiele miejsc, gdzie samochód z lewej po prostu może poruszać się wolniej. Najbardziej nieprzyjemną sytuację miałem w miejscu łączenia S8 i S2 w Konotopie. Jadąc lewym S8 (dochodzi od prawej strony) zostałem wyhamowany przez samochód jadący prawym pasem z S2 (dochodzi z lewej strony), tam jest takie miejsce gdzie jedzie się obok siebie mimo że to dwie oddzielne drogi, oddzielone grubą ciągłą linią, i radar zgłupiał. 

obraz.png.41bf50226d990157c523f1aedad26094.png

O głupotach w czytaniu znaków nie wspominam, bo w innych markach jest tak samo. Mamy bajzel w przepisach i samowolkę w oznakowaniu.

Napisano
W dniu 21.08.2025 o 10:08, wladmar napisał(a):

Racja, co chwilę stoją totemy, m.in. przez idiotyczne odwołanie znaków po skrzyżowaniu (i trzeba powtarzać), na dodatek nigdy przecież nie wiesz czy jest to skrzyżowanie czy jakiś wyjazd z posesji. Tego nawet AI nigdy nie ogarnie, bo to jest po prostu idiotyczne.

A dlaczego idiotyczne? Jak skręcam na skrzyżowaniu, to skąd mam wiedzieć, jakie ograniczenie obowiązuje na drodze, na którą wjeżdżam?

Napisano
Godzinę temu, fosfor napisał(a):

A dlaczego idiotyczne? Jak skręcam na skrzyżowaniu, to skąd mam wiedzieć, jakie ograniczenie obowiązuje na drodze, na którą wjeżdżam?

Z założenia takie same jak na tej, z której skręciłeś, no chyba że jest inaczej wtedy znak. I znaków w takim układzie jest zdecydowanie mniej, niż u nas. Zresztą ćwiczone to było w Europie już dawno temu i wszędzie zrezygnowano z zasady, że skrzyżowanie odwołuje znaki.

Napisano
12 minut temu, wladmar napisał(a):

Z założenia takie same jak na tej, z której skręciłeś, no chyba że jest inaczej wtedy znak. I znaków w takim układzie jest zdecydowanie mniej, niż u nas. Zresztą ćwiczone to było w Europie już dawno temu i wszędzie zrezygnowano z zasady, że skrzyżowanie odwołuje znaki.

Jeśli tak, to ma sens.

Nie widzę u nas opcji utrzymania takiego porządku 😄

Napisano
14 minut temu, fosfor napisał(a):

Jeśli tak, to ma sens.

U nas ograniczenia zmieniaja sie co chwile, to jest glownym problemem...

Napisano
21 minut temu, fosfor napisał(a):

Jeśli tak, to ma sens.

52bd13ae86a4e_o_original.jpg

z30255183IHR,Znaki-drogowe--zdj--ilustra

znaki-drogowe-750x400.jpg

No ale coś z tym wszystkim treba zrobić, odnoszę wrażenie, że im dalej, tym gorzej. 

Napisano
W dniu 20.08.2025 o 17:46, DarekB napisał(a):

Najgłupszą przypadłością asystentów w vw było dla mnie nieaktywne wyprzedzanie z prawej strony jadąc z ACC i LA. Czyli jadę prawym, przed sobą mam dużo miejsca, lewy pas hamuje to on też hamuje. Albo tam gdzie S2 i S8 w Konotopie się łączą, tam się cyrki działy. Na szczęście dało się to w obd11 wyłączyć. Poza tym nie mam uwag, polubiłem chillout za kierą, samo sobie spokojnie i bez pośpiechu jedzie.

Ja wyłączałem to ograniczenie obd11🤔

Napisano
Godzinę temu, Pado napisał(a):

Ja wyłączałem to ograniczenie obd11🤔

Tak, ale w VAGu od 2024r obd11 już nic nie ruszy z kodowaniem. Na razie, bo rozmowy obd11 z VW trwają. Póki co, można sobie tylko błędy sprawdzić i kasować w kilku sterownikach.