Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabezpieczenie antykorozyjne

Featured Replies

Napisano

Które samochody są najmniej podatne na rdzę?:

Porsche - 5 punktów,

Jaguar - 4,7,

Nio - 4,5,

BMW - 4,1,

Audi - 4,0,

Mini - 4,0,

Mercedes - 3,9,

Renault - 3,7,

Volkswagen - 3,6,

Seat - 3,6.

https://moto.pl/Porady/7,115894,32182527,samochody-pod-atakiem-rudej-ktore-modele-niszczeja-najszybciej.html

marki oferujące najgorsze zabezpieczenia antykorozyjne w pojazdach wyjeżdżających z fabryki:

Honda - 1,8,

DS - 2,0,

Fiat - 2,0,

Hongqi - 2,0,

Lynk & Co - 2,0,

Mitsubishi - 2,0,

Range Rover - 2,0,

Subaru - 2,0,

Suzuki - 2,0,

Ford - 2,2,

Toyota - 2,2.

Napisano

Mam 18 letniego Renault, 17 letniego Fiata i patrząc jak nie skorodowaly przez ten czas, to jestem spokojny o następne autka.

Pewnie sporo zależy też.od przebiegu.

Napisano
22 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Które samochody są najmniej podatne na rdzę?:

Porsche - 5 punktów,

Jaguar - 4,7,

Nio - 4,5,

BMW - 4,1,

Audi - 4,0,

Mini - 4,0,

Mercedes - 3,9,

Renault - 3,7,

Volkswagen - 3,6,

Seat - 3,6.

https://moto.pl/Porady/7,115894,32182527,samochody-pod-atakiem-rudej-ktore-modele-niszczeja-najszybciej.html

marki oferujące najgorsze zabezpieczenia antykorozyjne w pojazdach wyjeżdżających z fabryki:

Honda - 1,8,

DS - 2,0,

Fiat - 2,0,

Hongqi - 2,0,

Lynk & Co - 2,0,

Mitsubishi - 2,0,

Range Rover - 2,0,

Subaru - 2,0,

Suzuki - 2,0,

Ford - 2,2,

Toyota - 2,2.

Z tego co czytam, "eksperci" wzięli pod lupę raczej wszystko inne, niż samo nadwozie i tu ja też mogę być takim ekspertem, bo ten ranking jest co najwyżej opłacony. 

Audi wyżej od VW :hehe:

Zbudowali legendę na ocynkowanych nadwoziach w latach 80tych, a od 2000r to VW lepiej trzyma się antykorozyjnie. Po 2010r Audi, to jakaś masakra, nie dość że blacha gnije, to zawieszenie w ogóle nie wygląda od korozji. Od 20 lat to najgorzej zabezpieczone VAGi.

Teraz od drugiej strony, Honda dużo gorsza od Toyoty. No nie, nie i jeszcze raz nie.

Napisano

Mercedes a także Mazda. Oj pamietam kilka wybitnych modeli pod względem rudych ekscesów :) Znajomy w Madzie 3 walczył nawet z dilerem o wymianę auta na drugie bo po 4 czy 5  latach korozja była większa niż w 20letnich Fiatach. 

Edytowane przez Truecolor

Napisano

Tylko 3 Chińczyki w zestawieniu :hmm:

A gdzie jajco, Byd, Chery, Mg, Omoda, GWM, i co tam jeszcze :hmm:

Napisano
Godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

Chyba po prostu zbyt nowe. 

Z drugiej strony ranking dotyczy teoretycznej podatności, a to tak naprawdę czas najlepiej zweryfikuje

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Sprawdzili 380 modeli

https://www.vibilagare.se/kopguide/bilarna-med-bast-rostskydd-modellerna-som-far-toppbetyg-i-rosttestet

a u nas podali te marki co wypadły najlepiej i te co najgorzej, chińczyki moga być w środku tabeli

Napisano
  • Autor
W dniu 21.08.2025 o 13:39, kaczorek79 napisał(a):

Teraz od drugiej strony, Honda dużo gorsza od Toyoty. No nie, nie i jeszcze raz nie.

Nie jest dużo gorsza, jest minimalnie lepsza bo ma ocene 1,8 a Toyota 2,2. Dużo gorsza to Honda jest od Porsche

Napisano
W dniu 21.08.2025 o 13:39, kaczorek79 napisał(a):

Z tego co czytam, "eksperci" wzięli pod lupę raczej wszystko inne, niż samo nadwozie i tu ja też mogę być takim ekspertem, bo ten ranking jest co najwyżej opłacony. 

Audi wyżej od VW :hehe:

Zbudowali legendę na ocynkowanych nadwoziach w latach 80tych, a od 2000r to VW lepiej trzyma się antykorozyjnie. Po 2010r Audi, to jakaś masakra, nie dość że blacha gnije, to zawieszenie w ogóle nie wygląda od korozji. Od 20 lat to najgorzej zabezpieczone VAGi.

Mam 2 pełnoletnie Hondy, pod 200 i 300kkm i jest spoko. Gorzej wyglądają 10 letnie Lexy, Toyoty, Audi, czy Fordy... 

Napisano
3 minuty temu, Pipper napisał(a):

Mam 2 pełnoletnie Hondy, pod 200 i 300kkm i jest spoko. Gorzej wyglądają 10 letnie Lexy, Toyoty, Audi, czy Fordy... 

Dowód anegdotyczny.

Miałem 2 10-letnie Toyoty. Priusy.

Jeden był od spodu dosłownie niewiarygodnie zdrowy, nawet na rantach blach czy zawieszeniu nie było kropki rdzy.

Drugi mocno skorodowany na prawie całej płycie podłogowej, jeszcze bez perforacji, ale 2-3 lata i przy braku interwencji wypadłyby dziury.

Czego to dowodzi?

Ano niczego. Jedno auto z Francji, drugie ze Szwecji.

Na podstawie jednostkowego przykładu nie ma co wyrabiać sobie opinii o całej marce. Nawet 2szt, to jeszcze nie statystyka.

Napisano
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Dowód anegdotyczny.

Miałem 2 10-letnie Toyoty. Priusy.

Jeden był od spodu dosłownie niewiarygodnie zdrowy, nawet na rantach blach czy zawieszeniu nie było kropki rdzy.

Drugi mocno skorodowany na prawie całej płycie podłogowej, jeszcze bez perforacji, ale 2-3 lata i przy braku interwencji wypadłyby dziury.

Czego to dowodzi?

Ano niczego. Jedno auto z Francji, drugie ze Szwecji.

Na podstawie jednostkowego przykładu nie ma co wyrabiać sobie opinii o całej marce. Nawet 2szt, to jeszcze nie statystyka.

U mnie oba z Niemiec, okolice Hamburga...

W sumie masz rację, bo zanim kupiłem drugą, to obejrzałem ponad 30 sztuk... W stanie różnym.

Napisano
Teraz, Pipper napisał(a):

Ja widzę od spodu więcej niż 2 auta jednej marki i jakąś tam opinię sobie wyrobiłem. Nie chcę tu dawać przykładów, bo zaraz się zacznie, a ja mam... i nie ma grama rdzy. Biorąc pod uwagę ten ranking i to, że badali elementy konstrukcyjne, podwozie, a na nadwoziu nie byli skupieni, uważam, że ranking jest opłacony, albo przynajmniej ekspertami byli uczniowie z technikum mechanicznego i to chyba pierwszej klasy.

Ostatnie Hondy, które mam w pamięci i wyglądały tragicznie, to Civic 01-05, więc umówmy się, auta od 20 lat nieprodukowane. Duuuużo lepiej wygląda sprawa z CRV z tamtych lat (jakby zupełnie inne materiały). Toyoty wyglądają okrutnie po 10 latach, w Priusach odpadają wydechy, w innych modelach gniją na wylot wlewy paliwa, Avensisy, Verso po 10 latach wahacze przednie są nie do odkręcenia. Zrezygnowałem już z wielu sztuk w celu wymiany tulei. 

Ford, po 5 latach tylne zawieszenie przegnite, że tuleje wahaczy wypadają.

Audi, 6cio letnie salon Polska, śruby trzymające jarzmo hamulcowe przegnite, że zamiast Spline, mamy okrągły otwór i weź tu wymień tarcze hamulcowe. Same tarcze w Audi już 4ro letnim potrafią tak przyrosnąć do piasty, że palnik, młot i tego typu zabawki są potrzebne do wymiany.

Mazda, te gniją na nadwoziu, wydechu i nieco na elementach zawieszenia, ale nie wszystkie i tu też jest zagadka. Głównie CX... powyżej 7-8 lat. Nie wspomnę o starszej generacji Mazdy 6 (2 gen) bo te auta od spodu już nie istnieją. Wczoraj kupiłem Mazdę 2 DJ po lifcie, 5cio letnia i absolutnie każda śrubka wygląda jak nowa, śruby wydechu można palcami kręcić, ale auto nie przejeździło ani jednej zimy w Polsce, bo przyjechało z Niemiec w marcu tego roku. Dodatkowo ktoś położył wosk na całe podwozie.

Według mnie wśród aut z roczników 2012-2020 najmniej korodują BMW, a w zasadzie w ogóle. Porsche też jest wysoko, choć tych tak dużo nie miałem, żeby być obiektywnym, ale można śmiało wysnuć tezę, że w 10cio latku od spodu wszystko gra i wygląda, jakby miało rok.

Napisano
12 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Ja widzę od spodu więcej niż 2 auta jednej marki i jakąś tam opinię sobie wyrobiłem. Nie chcę tu dawać przykładów, bo zaraz się zacznie, a ja mam... i nie ma grama rdzy. Biorąc pod uwagę ten ranking i to, że badali elementy konstrukcyjne, podwozie, a na nadwoziu nie byli skupieni, uważam, że ranking jest opłacony, albo przynajmniej ekspertami byli uczniowie z technikum mechanicznego i to chyba pierwszej klasy.

Ostatnie Hondy, które mam w pamięci i wyglądały tragicznie, to Civic 01-05, więc umówmy się, auta od 20 lat nieprodukowane. Duuuużo lepiej wygląda sprawa z CRV z tamtych lat (jakby zupełnie inne materiały). Toyoty wyglądają okrutnie po 10 latach, w Priusach odpadają wydechy, w innych modelach gniją na wylot wlewy paliwa, Avensisy, Verso po 10 latach wahacze przednie są nie do odkręcenia. Zrezygnowałem już z wielu sztuk w celu wymiany tulei. 

Audi, 6cio letnie salon Polska, śruby trzymające jarzmo hamulcowe przegnite, że zamiast Spline, mamy okrągły otwór i weź tu wymień tarcze hamulcowe. Same tarcze w Audi już 4ro letnim potrafią tak przyrosnąć do piasty, że palnik, młot i tego typu zabawki są potrzebne do wymiany.

Mazda, te gniją na nadwoziu, wydechu i nieco na elementach zawieszenia, ale nie wszystkie i tu też jest zagadka. Głównie CX... powyżej 7-8 lat. Nie wspomnę o starszej generacji Mazdy 6 (2 gen) bo te auta od spodu już nie istnieją. Wczoraj kupiłem Mazdę 2 DJ po lifcie, 5cio letnia i absolutnie każda śrubka wygląda jak nowa, śruby wydechu można palcami kręcić, ale auto nie przejeździło ani jednej zimy w Polsce, bo przyjechało z Niemiec w marcu tego roku. Dodatkowo ktoś położył wosk na całe podwozie.

Według mnie wśród aut z roczników 2012-2020 najmniej korodują BMW, a w zasadzie w ogóle. Porsche też jest wysoko, choć tych tak dużo nie miałem, żeby być obiektywnym, ale można śmiało wysnuć tezę, że w 10cio latku od spodu wszystko gra i wygląda, jakby miało rok.

jak wypada kia / hyundai?

Napisano
34 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

jak wypada kia / hyundai?

Modele Ceed i i30 2 gen jeszcze spoko.

Napisano
W dniu 22.08.2025 o 18:34, zenek111 napisał(a):

Sprawdzili 380 modeli

https://www.vibilagare.se/kopguide/bilarna-med-bast-rostskydd-modellerna-som-far-toppbetyg-i-rosttestet

a u nas podali te marki co wypadły najlepiej i te co najgorzej, chińczyki moga być w środku tabeli

Szkoda że trzeba wykupić prenumeratę, bym sprawdził czy MG poprawiło zabezpieczenie na które narzekali użytkownicy parę lat temu. 

Napisano

Trzeba też wziąc poprawkę na to że prawie każdy właścicel Porsche parkuje auto w garażu, w zimę praktycznie nie wyjeżdza a jak wyjedzie to po powrocie wyciera sciereczka najmniejsze slady wilgoci (i soli) nawet od spodu auta. 

Wlasciciel Forda/Kia i Hondy raczej tak nie dba o auto...

Napisano
4 minuty temu, Truecolor napisał(a):

Trzeba też wziąc poprawkę na to że prawie każdy właścicel Porsche parkuje auto w garażu, w zimę praktycznie nie wyjeżdza a jak wyjedzie to po powrocie wyciera sciereczka najmniejsze slady wilgoci (i soli) nawet od spodu auta. 

Sam to wymysliles? :hehe:

Jakies zabytkowe 356/911 to moze faktycznie zima nie jezdza, ale raczej nie byly przedmiotem tego badania ;]

Wszystkie Cayenne, Macany, itp to dupowozy jak kazde inne.

Napisano

po prostu ogladam sąsiada z naprzeciwka :) (cayenne)

Napisano
1 minutę temu, Truecolor napisał(a):

po prostu ogladam sąsiada z naprzeciwka :) (cayenne)

I bazie jednego sasiada stwierdzasz, ze prawie kazdy wlasciciel Porsche robi tak samo? :hehe:

Napisano

Nie, na podstawie kilku, ale sąsiad mi to prawie codziennie przypomina :)

Napisano
34 minuty temu, Truecolor napisał(a):

Wlasciciel Forda/Kia i Hondy raczej tak nie dba o auto...

Pewnie właściciele porsche mają bardziej wywalone niż ci od fordów czy tam hond😂

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Sam to wymysliles? :hehe: 

To nie pierwszy taki pomysł ;l

Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Jakies zabytkowe 356/911 to moze faktycznie zima nie jezdza, ale raczej nie byly przedmiotem tego badania ;]

Wszystkie Cayenne, Macany, itp to dupowozy jak kazde inne.

Wystarczy się przejechać w cywilizowane miejsca i popatrzeć jak ta eksploatacja wygląda. Czasem można mieć ubaw jak pakują do nich różne rzeczy np. Leroy-Merlin ;l

• 7 miesięcy później...
Napisano
W dniu 22.08.2025 o 21:59, kaczorek79 napisał:

A jak Qashqai z okolic 2011-2012?

Albo ASX, Rapid, Scala?

Napisano
W dniu 25.08.2025 o 14:57, Maciej__ napisał:

I bazie jednego sasiada stwierdzasz, ze prawie kazdy wlasciciel Porsche robi tak samo? :hehe:

Wystarczy spojrzeć na ulicy i na osiedlach, ile prosiaków stoi na chodniku i parkingach pod blokami. ok