Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż samochodu do skupu

Featured Replies

Napisano

Od 3 miesięcy próbuje sprzedać samochód. Czasem ludzie piszą (mówią, że biorą za kwotę X, odpowiadam, że OK, przestają odpisywać), czasem ktoś zadzwoni, ale nikt nawet nie przyjeżdża oglądać (cena w sumie średnia, poniżej średniej, podobną kwotę proponują salony jakbym zostawił w rozliczeniu ale nie mają nic co by mnie interesowało na placu, stan bdb, auto bezwypadkowe, serwisowane regularnie, mam je od 10 lat, ale to nie Golf to ciężko sprzedać - poczciwy Civic VIII).

Coraz bardziej zastanawiam się czy nie skorzystać z usług skupu, ale się po prostu... boję 🤣. Powiedzmy, że cenowo się dogadam ze skupem, wszyscy zadowoleni. Są jakieś oszustwa na takie skupy? Pełno ich na FB, wszędzie ogłoszenia "KUPIĘ AUTO W KAŻDYM STANIE". Totalnie nie jestem w temacie, ale tych skupów no jest mnóstwo. Boje się, że jakoś mnie oszukają, ale nie wiem jak. XD Tak samo w Google jest pełno skupów, mało który ma więcej niż 10 opinii, nagle znajduję w okolicy z blisko 200 opiniami, same pozytywy, to już dla mnie dziwne i podejrzane. Może coś ze mną jest nie tak i to normalne? 

Sprzedawał ktoś do takiego miejsca? Słyszał o jakiś oszustwach?

Napisano

Oszustw to nie, przyjadą po oględzinach zaproponują 1/2 dogadanej ceny, a za dwa dni będą chcieli zwrotu kosztów np remontu skrzyni, czy zawieszenia.

Napisano
  • Autor

No ale wtedy jakie mają na to argumenty? Praktycznie żadne, to oni się znają na autach, nie ja. 

Skup o którym mówiłem w pierwszym poście to przykładowo ten (nie jest to reklama, jak ktoś tak uzna to proszę usunąć link).

214 opinii, większość pozytywnych, od ludzi którzy często udzielają się na opiniach Google, a nie jakieś nowe konta po 1 komentarzu. 

https://share.google/zejJZYk1Axiz7aoNF

Napisano
4 godziny temu, m1chu napisał(a):

No ale wtedy jakie mają na to argumenty? Praktycznie żadne, to oni się znają na autach, nie ja. 

Skup o którym mówiłem w pierwszym poście to przykładowo ten (nie jest to reklama, jak ktoś tak uzna to proszę usunąć link).

214 opinii, większość pozytywnych, od ludzi którzy często udzielają się na opiniach Google, a nie jakieś nowe konta po 1 komentarzu. 

oki, pisz jakie auta skupujesz, bedzie szybciej :jem:

Napisano
10 godzin temu, m1chu napisał(a):

Są znani z różnych numerów. Omijać ich szerokim łukiem!!!

Napisano

Taki sezon. Ludzie się pozadłużali na wakacje nad polskim morzem - daj im chwilę, żeby spłacili te kredyty, a za chwilę będą mogli brać kolejne na auta za 20 - 30 tys. zł.

A tak serio to teściowie chcą się pozbyć jednego z dwóch aut. Wystawili oba w cenie 20 - 30 tys. zł. żeby zobaczyć na które będzie większe zainteresowanie. I od 2 miesięcy cisza, mimo, że auta w średnim przedziale cenowym. Ja sam sprzedawałem 2 auta, nawet w niższej cenie, jakieś 2 lata temu i też zeszło się 3 miesiące. Ale jak już się odezwał chętny to kupił od razu.

Napisano

Z tymi wakacjami to nie taki żart. Sezon na uzywki rusza od pazdziernika, po pierwszej wypłacie po spłaceniu wyjazdów wakacyjnych :)

Napisano

Ja sprzedawałem Surowa równe 28 dni (koniec sierpnia początek września), 2 telefony i drugi oglądający kupil. Nigdy tak kiepsko nie było z zainteresowaniem🙂.

Napisano
18 minut temu, dobromir napisał(a):

Ja sprzedawałem Surowa równe 28 dni (koniec sierpnia początek września), 2 telefony i drugi oglądający kupil. Nigdy tak kiepsko nie było z zainteresowaniem🙂.

To nic dziwnego, w wakacje z reguły samochody słabo się sprzedają  :oki: 

Napisano
W dniu 10.09.2025 o 18:42, m1chu napisał(a):

Od 3 miesięcy próbuje sprzedać samochód. Czasem ludzie piszą (mówią, że biorą za kwotę X, odpowiadam, że OK, przestają odpisywać), czasem ktoś zadzwoni, ale nikt nawet nie przyjeżdża oglądać

Kupię od Ciebie to auto. Ciekawe kiedy przestaniesz odpisywać. 

;]

Napisano

Od 3 miesięcy próbuje sprzedać samochód. Czasem ludzie piszą (mówią, że biorą za kwotę X, odpowiadam, że OK, przestają odpisywać), czasem ktoś zadzwoni, ale nikt nawet nie przyjeżdża oglądać (cena w sumie średnia, poniżej średniej, podobną kwotę proponują salony jakbym zostawił w rozliczeniu ale nie mają nic co by mnie interesowało na placu, stan bdb, auto bezwypadkowe, serwisowane regularnie, mam je od 10 lat, ale to nie Golf to ciężko sprzedać - poczciwy Civic VIII).

Coraz bardziej zastanawiam się czy nie skorzystać z usług skupu, ale się po prostu... boję 🤣. Powiedzmy, że cenowo się dogadam ze skupem, wszyscy zadowoleni. Są jakieś oszustwa na takie skupy? Pełno ich na FB, wszędzie ogłoszenia "KUPIĘ AUTO W KAŻDYM STANIE". Totalnie nie jestem w temacie, ale tych skupów no jest mnóstwo. Boje się, że jakoś mnie oszukają, ale nie wiem jak. XD Tak samo w Google jest pełno skupów, mało który ma więcej niż 10 opinii, nagle znajduję w okolicy z blisko 200 opiniami, same pozytywy, to już dla mnie dziwne i podejrzane. Może coś ze mną jest nie tak i to normalne? 

Sprzedawał ktoś do takiego miejsca? Słyszał o jakiś oszustwach?

Niedaleko mnie mieszka gość co handluje tylko Honda Civic i Jazz - dokładnie Święcice /Wa-wy. Jak chcesz oddać handlarzowi to mogę się postarać o namiar. Handlarz kupuje w cenie -20% niższej z minimum na OtoMoto + to co jeszcze utarguje 

Nie miałeś jeszcze telefonu z AAAuto? Oni puszczają sms-a pierwsi po wystawieniu ogłoszenia.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
23 godziny temu, Truecolor napisał(a):

Z tymi wakacjami to nie taki żart. Sezon na uzywki rusza od pazdziernika, po pierwszej wypłacie po spłaceniu wyjazdów wakacyjnych :)

Również dlatego, że jesienią jest większa podaż używanych, bo małe firmy zwykle wymieniają auta pod koniec roku.

Napisano

Ale tu nie chodzi o podaż tylko o popyt. W wakacje jest kilkakrotnie mniejszy.

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, bizz napisał(a):

Kupię od Ciebie to auto. Ciekawe kiedy przestaniesz odpisywać. 

;]

Przyjeżdżaj, jak szybko przebiegnie transakcja możemy zostać nawet kolegami XD 

Napisano
Godzinę temu, m1chu napisał(a):

Daj na naszą giełdę, może ktoś się odezwie.

Napisano
2 godziny temu, m1chu napisał(a):

Pisz priv, serio. Parę zdjęć, krótki opis i cena.

Napisano
  • Autor
W dniu 12.09.2025 o 07:39, Tre-Bor napisał(a):

Niedaleko mnie mieszka gość co handluje tylko Honda Civic i Jazz - dokładnie Święcice /Wa-wy. Jak chcesz oddać handlarzowi to mogę się postarać o namiar. Handlarz kupuje w cenie -20% niższej z minimum na OtoMoto + to co jeszcze utarguje 

Nie miałeś jeszcze telefonu z AAAuto? Oni puszczają sms-a pierwsi po wystawieniu ogłoszenia.

AAA oferuje odkup tylko w przypadku wymiany na jakieś inne z ich oferty. Odkup sam w sobie, z takich lat odpada. Możesz podesłać namiary na tego handlarza Hąd. 

Napisano
W dniu 11.09.2025 o 09:21, OPAL napisał(a):

Ludzie się pozadłużali na wakacje nad polskim morzem - daj im chwilę, żeby spłacili te kredyty, a za chwilę będą mogli brać kolejne na auta za 20 - 30 tys. zł.

W dniu 11.09.2025 o 09:34, Truecolor napisał(a):

pazdziernika

W dniu 11.09.2025 o 20:18, dobromir napisał(a):

Nigdy tak kiepsko nie było z zainteresowaniem🙂.

Oby coś się ruszyło, bo ja stwierdziłem że sprzedaje całą swoją flotę aut i zostawiam góra dwa. Zawsze auta sprzedawałem w góra tydzień. Teraz? Starą Fabię w SDI za 2500zł sprzedać nie mogłem... Wczoraj za 2300zł poszła... Audi A4 B6 1.9TDI za 4 tysie po pół roku się sprzedała, a najgorsze że zero telefonów... O Fabię trochę było ale co z tego jak wymagania każdy miał jak co do nowego. Mam jeszcze Clio III na sprzedaż drugi miesiąc w ogłoszeniach i nic, zero zainteresowania... Oby coś się ruszyło...

Napisano
W dniu 13.09.2025 o 10:04, m1chu napisał(a):

AAA oferuje odkup tylko w przypadku wymiany na jakieś inne z ich oferty. Odkup sam w sobie, z takich lat odpada. Możesz podesłać namiary na tego handlarza Hąd. 

Pracuję w AAA, to są bzdury co piszesz, tym bardziej, że place się teraz opróżniają i skupują po lepszych cenach.

Edytowane przez Kuracjusz

Napisano
16 godzin temu, Kuracjusz napisał(a):

Pracuję w AAA, to są bzdury co piszesz, tym bardziej, że place się teraz opróżniają i skupują po lepszych cenach.

Odnotowuje się aktualnie trend spadkowy sprzedaży aut używanych w senach średnich i wyższych od klientów indywidualnych. Ludzie wolą kupić od firmy, jest faktura pod leasing, na miejscu finansowanie, łatwiej egzekwować gwarancję, etc.. Patrząc po ramkach tablic w dużych miastach sporo ludzi kupuje od AAAAuto, zresztą sam chciałem tam dwa razy kupić. Tak czy inaczej idą lepsze czasy dla takich dużych sprzedawców osobówek.

Napisano
  • Autor
W dniu 19.09.2025 o 22:35, Kuracjusz napisał(a):

Taką odpowiedź uzyskałem dzwoniąc do AAA, po co miałbym kłamać? ;)

Może załatwisz mi żeby mi gruzika wzięli? XD

Edytowane przez m1chu

Napisano
W dniu 20.09.2025 o 15:35, spad napisał(a):

Odnotowuje się aktualnie trend spadkowy sprzedaży aut używanych w senach średnich i wyższych od klientów indywidualnych. Ludzie wolą kupić od firmy, jest faktura pod leasing, na miejscu finansowanie, łatwiej egzekwować gwarancję, etc.. Patrząc po ramkach tablic w dużych miastach sporo ludzi kupuje od AAAAuto, zresztą sam chciałem tam dwa razy kupić. Tak czy inaczej idą lepsze czasy dla takich dużych sprzedawców osobówek.

Zaraz zmienią się przepisy i fakturki nie będą potrzebne. Choć trzeba przysunąć ze droższe auta lepiej zostawić w komisie, salonie. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

poczciwy Civic VIII

a, panie, z gazem?

Napisano

I to mi się podoba. Reklama bez ściemniania, prosto bez owijania w bawełnę. 😎

Napisano
10 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

I to mi się podoba. Reklama bez ściemniania, prosto bez owijania w bawełnę. 😎

to pewnie autor wątku ;) tylko był na wakacjach i zapomniał 😄 

@m1chu daj na priv z tym ufokiem 😄 

• 1 miesiąc później...
Napisano

Tak a propos AAAuto mi wyskoczyło na FB:

Zrzut ekranu 2025-11-16 o 10.11.42.png

Napisano

Zabezpieczenie przed roszczeniami z tytułu rękojmi? 

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Zabezpieczenie przed roszczeniami z tytułu rękojmi? 

Dokładnie tak :oki:

Niby jako profesjonaliści nie mogą wyłączyć rękojmi, ale skoro w protokole napisane, że właściwie wszystko jest uszkodzone, zużyte lub nie działa i wszystko wymaga naprawy, to nie ma mowy o jakiejkolwiek wadzie ukrytej.

Ciekawe, jak to by bronili w ewentualnej sprawie sądowej w zestawieniu np. z ogłoszeniem opisującym świetny stan auta?  :hehe:

Napisano
6 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Tak a propos AAAuto mi wyskoczyło na FB:

Zrzut ekranu 2025-11-16 o 10.11.42.png

A może inna cena na fakturze a inna do zapłaty?