Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GoodYear Vector czy Continental AllSeason?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

po tym, jak w wątku obok wpis kolegi @futrzak ostudził mój zapał na wielosezon od Klebera, postanowiłem wybrać coś półki premium.

Opony maja być w rozmiarze 235 55 R19, będą jeździć na aucie EV z RWD.

Na czym mi zależy:

- dobre zachowanie na mokrej drodze

- żeby sobie radziły na śniegu-  w planach wyjazdy w Tatry

- nie mogą być za głośne

- mają wytrzymać 2 zimy- nadchodzącą i tą za rok, 3ciej zimy nie objeżdżą bo auto w najmie i pójdzie do oddania

- przebieg, jaki opony zrobią u mnie to około 30kkm- tu chyba każdy wielosezon da radę

Obecnie rozważam 2 modele, czy znajdzie sie ktoś, kto miał styczność z jedną i drugą oponą?

Czy coś wyraźnie wskazuje na wybór z tych 2-ch?

Z góry dziekuję za opinie!

image.png.a4c8b84456190959d3e0a1986a457f8e.png

Napisano

U mnie Conti od miesiąca więc za dużo nie mogę napisać. Na ucho nie stwierdziłem różnic względem poprzednich opon letnich. Zauważyłem też, że mimo dość niskiego profilu bok opony jest dosyć elastyczny. Zaleta, że są od letnich bardziej komfortowe kosztem większego uginania w zakręcie choć to nie jest jakaś wielka różnica. 

Napisano

Nie mam doświadczenia z dokładnie tymi oponami w EV i RWD. W innych przypadkach wybrałbym GY 4S Gen-3 - Conti AS2 właśnie wykończyłem po ~40kkm i z tego się cieszę. Znaczy bieżnik na wskaźniku zimowym, ale ma mokrym nie jest dobrze. GY były duzo bardziej przewidywalne. W tym co pokazałeś GY sa niby głośniejsze, w moim przypadku było odwrotnie. 

Napisano
  • Autor
40 minut temu, futrzak napisał(a):

Nie mam doświadczenia z dokładnie tymi oponami w EV i RWD

Tak sobie kombinuję, że RWD może być zaletą w kontekście trakcji w warunkach zimowych :hmm:

Z drugiej strony, ten EV to 2-tonowy kloc, duże koło... Ciekaw jestem jak się to będzie prowadzić.

Nic no, raz się żyje, najwyżej następnym razem nie kupię wielosezonu. O EV w sumie mogę to samo napisać ;)

Napisano

Kupiłem Conti AS2 i nie mam uwag. W sumie to nowe auto i nowe opony więc ciężko powiedzieć o zachowaniu się vs Vredestein. Do tamtych nie miałem też uwag ale Swift nie był też wymagającym autem. 

Napisano
4 minuty temu, sowik85 napisał(a):

Tak sobie kombinuję, że RWD może być zaletą w kontekście trakcji w warunkach zimowych :hmm:

Z drugiej strony, ten EV to 2-tonowy kloc, duże koło... Ciekaw jestem jak się to będzie prowadzić.

Nic no, raz się żyje, najwyżej następnym razem nie kupię wielosezonu.

Ja akurat od lat tłukę różne wielosezonowe na różnych samochodach głównie klas C,D i jednak GY uważam za najlepsze opony wielosezonowe. Najlepiej zbilansowane, najbardziej przewidywalne, takie zwyczajnie dobre w każdych warunkach. Często też bywam w górach i tutaj też pokazały sie z najlepszej strony. To dość stary model, nowszego nie ma, póki co. Michelin CC2 i Continental AS2 są dla mnie zwyczajnie słabsze i mniej komfortowe (takie ogólne odczucie), chociaż w testach potrafią w pewnych warunkach wychodzić lepiej. Wybierzesz co będziesz chciał. Drugim wyborem (takim bardziej econo) są u mnie Vredestein Quatrac - slabsze zimą, ale Vredestein tak je profiluje. 

Napisano

Ja zamierzam kupić nowe opony całoroczne, nie dlatego że obecne się zużyły ale dlatego że obecne cc2 stały się w sumie dramatem na mokrym. Muszę to porównać z innymi autami, ale już jadąc na nexen widziałem różnice. Opony są chyba z 2021.

Napisano

Potwierdzam CC2 po 2-3 latach na mokrym stają się cholernie niebezpieczne. Jak 15 letnie Dębice zimowe. Dramat jak za te pieniądze. 

Napisano
W dniu 23.09.2025 o 12:25, kamien napisał(a):

Potwierdzam CC2 po 2-3 latach na mokrym stają się cholernie niebezpieczne. Jak 15 letnie Dębice zimowe. Dramat jak za te pieniądze. 

Dokładnie tak jak pamiętam dębice czy kot.orany które miałem w uno! To co ostatnio mi się zaczęło dziać przy ruszaniu zaraz po tym jak popadał deszcz ( temp jakieś 18 stopni) to katastrofa. Nawierzchnia była niesplukana jeszcze, ale mimo wszystko, to był dramat i jest dramat jak tylko popada.

Edytowane przez irishpiter

Napisano

@irishpiter @kamien 

No bez przesady z tym dramatem i porównaniami CC2 do Dębic czy Kormoranów. One robią sie "śliskie" na mokrym w 2 czy 3 sezonie, ale w trzymaniu bocznym, a nie przy starcie czy hamowaniu. Inna sprawa, że teraz wiele opon już w 3 sezonie zachowuje się wyraźnie gorzej niż nowe. W CC+ ten objaw się nie pojawiał. 

Napisano
3 godziny temu, futrzak napisał(a):

No bez przesady z tym dramatem i porównaniami CC2 do Dębic czy Kormoranów. One robią sie "śliskie" na mokrym w 2 czy 3 sezonie, ale w trzymaniu bocznym, a nie przy starcie czy hamowaniu

Niestety potwierdzam słabą przyczepność przy ruszaniu ma mokrym w CC2. Objaw ten występuje od początku mojego ich użytkowania. Fakt, że z sezonu na sezon się nasila.

Przez 4 lata nie miałem okazji gwałtownie hamować na mokrym, więc się nie wypowiem w tej kwestii. 

Raczej nie zaryzykuję 5-go roku użytkowania tych opon - pomimo małego zużycia bieżnika. 

Pójdę w GY (ale tutaj trochę za głośne) albo w Klebery. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Niestety potwierdzam słabą przyczepność przy ruszaniu ma mokrym w CC2. Objaw ten występuje od początku mojego ich użytkowania. Fakt, że z sezonu na sezon się nasila. 

W dwóch różnych samochodach nie potwierdzam. W pierwszym sezonie to w ogóle było bajkowo (październik 2022 zakładane), w drugim były ok i lepsze od Dunlopów letnich, w trzecim (obecnie) zaczęła się niestety te problemy z trzymaniem na zakrętach. Ruszanie na mokrym może dawać talkie efekty, jak jezdnia jest brudna, o co u nas nie jest cieżko. 

Przez 4 lata nie miałem okazji gwałtownie hamować na mokrym, więc się nie wypowiem w tej kwestii. 

Raczej nie zaryzykuję 5-go roku użytkowania tych opon - pomimo małego zużycia bieżnika.  

"Moje" mają obecnie ponad 35kkm. W innym poszły do piachu w drugim sezonie - z racji przebiegu. 

Pójdę w GY (ale tutaj trochę za głośne) albo w Klebery. 

GY są cichsze od CC2, a jak ktoś narzeka na ślizganie sie CC2 to niech nie kupuje Kleberów. 

Napisano
5 godzin temu, futrzak napisał(a):

@irishpiter @kamien 

No bez przesady z tym dramatem i porównaniami CC2 do Dębic czy Kormoranów. One robią sie "śliskie" na mokrym w 2 czy 3 sezonie, ale w trzymaniu bocznym, a nie przy starcie czy hamowaniu. Inna sprawa, że teraz wiele opon już w 3 sezonie zachowuje się wyraźnie gorzej niż nowe. W CC+ ten objaw się nie pojawiał. 

Teraz zdejmowałem 3 letnie cc2. Poszły na gabeć. Przy +11C i mżawce na ograniczeniu do 70 km/h przewaliłem na czerwonym i to nie było spóźnione hamowanie. Dobrze że nic nie jechało przede mną. Nie będę sam sobie udowadniał, że da się na tym jeździć. 2k PLN na nowe gumy jest warte bezpieczeństwa i nie skasowanej fury. 

Napisano
4 minuty temu, kamien napisał(a):

Teraz zdejmowałem 3 letnie cc2.

Przebieg? 

4 minuty temu, kamien napisał(a):

Poszły na gabeć. Przy +11C i mżawce na ograniczeniu do 70 km/h przewaliłem na czerwonym i to nie było spóźnione hamowanie. Dobrze że nic nie jechało przede mną. Nie będę sam sobie udowadniał, że da się na tym jeździć. 2k PLN na nowe gumy jest warte bezpieczeństwa i nie skasowanej fury. 

Jak pisałem wyżej - jak jest taki dramat to raczej jest to kwestia tego, co jest na jezdni, a nie samych opon. 

Napisano
51 minut temu, futrzak napisał(a):

GY są cichsze od CC2

Indeks głośności mówi co innego...

Napisano
4 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Już kiedyś pisałem, że te indeksy to sobie można w buty włożyć, szczególnie przy niewielkich różnicach. W wielu testach wychodzą porównywalnie, a efekt finalny odczuwamy w jeździe na konkretnych nawierzchniach.  

Napisano
7 minut temu, futrzak napisał(a):

Już kiedyś pisałem, że te indeksy to sobie można w buty włożyć

Kojarzę. Ja mam odmienne odczucia. Ale fakt, że nie zmieniałem opon gdzie różnica jest 1 dB.

Na CC2 - pod tym względem - jest bardzo dobrze.

Napisano
25 minut temu, futrzak napisał(a):

Przebieg? 

Jak pisałem wyżej - jak jest taki dramat to raczej jest to kwestia tego, co jest na jezdni, a nie samych opon. 

Przebieg jakieś 40kkm.

Mialem juz różne wielosezony i te cc2 są najgorsze, gorsze niż fuldy po 4 latach. Hankooki h750 przejeździłem 4 lata aż się zużyły i nawet jak im zostało ~3mm bieżnika nigdy nie było takiego cyrku ja na cc2. Ogólnie moja opinia jest następująca - michelin powinien się wstydzić wypuszczając tak gowiany produkt w tak wysokiej cenie i do tego brany jako jeden z wzorców opony wielosezonowej klasy premium. Uważam ten model za najgorszy zakup ogumienia względem cena/jakość przez moją 25 letnią karierę kierowcy. 

Napisano
2 minuty temu, kamien napisał(a):

Przebieg jakieś 40kkm.

Mialem juz różne wielosezony i te cc2 są najgorsze, gorsze niż fuldy po 4 latach. Hankooki h750 przejeździłem 4 lata aż się zużyły i nawet jak im zostało ~3mm bieżnika nigdy nie było takiego cyrku ja na cc2. Ogólnie moja opinia jest następująca - michelin powinien się wstydzić wypuszczając tak gowiany produkt w tak wysokiej cenie i do tego brany jako jeden z wzorców opony wielosezonowej klasy premium. Uważam ten model za najgorszy zakup ogumienia względem cena/jakość przez moją 25 letnią karierę kierowcy. 

Podejrzewam, że gdyby w zachowaniu na mokrym był taki dramat, to byłoby o tym głośno - taki np. ADAC by nie darował. Ja też nie uważam tych opon za dobry zakup i w porównaniu z CC+ to porażka, ale zdecydowanie nie hamowało i nie hamuje się tym jak na sankach. Ok, masz na jednym komplecie takie doświadczenia (i pewnie w jednym samochodzie), może tak wyszło. 

Napisano

coraz więcej jest opinii żeby nie wywalać pieniędzy na opony premium bo to już nie to co było kiedyś,

a kupować opony ze średniej półki i wymieniać góra co 3 lata, ja jestem dziś umówiony na założenie

całorocznych Falken

p.s.

i gdzie ta ekologia? jak częściej będziemy opony wywalać na śmietnik

Edytowane przez Waldek40

Napisano
4 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

coraz więcej jest opinii żeby nie wywalać pieniędzy na opony premium bo to już nie to co było kiedyś,

a kupować opony ze średniej półki i wymieniać góra co 3 lata, ja jestem dziś umówiony na założenie

całorocznych Falken

p.s.

Filozofia. Średnia półka jest generalnie słabsza od premium (choć i w premium są różne wpadki), ma gorsze parametry i szybciej się zużywa. Co kto lubi. 

Napisano
35 minut temu, futrzak napisał(a):

Filozofia. Średnia półka jest generalnie słabsza od premium (choć i w premium są różne wpadki), ma gorsze parametry i szybciej się zużywa. Co kto lubi. 

Lepiej żeby szybciej się zużywała a spełniała warunki bezpieczeństwa niż mała by być jak nowa ale plastikowa i śliska 

Napisano
41 minut temu, Waldek40 napisał(a):

Lepiej żeby szybciej się zużywała a spełniała warunki bezpieczeństwa niż mała by być jak nowa ale plastikowa i śliska 

Znowu filozofia. Chcesz na podstawie jakichś jednostkowych dramatów jednego konkretnego modelu wyciągać uogólnione wnioski? Ludzie opowiadają różne rzeczy, szczególnie fajnie wyglądają opowieści, że segment średni to w zasadzie jak premium tylko lepszy tańszy. Nie jest tak, mają inne bieżniki, inne mieszanki itd. Są tylko podobne. Sam pisałem, że obecne opony po 3 latach tracą swoje magiczne parametry, ale w tym okresie premium zazwyczaj są o klasę wyżej od klasy średniej. 

Napisano

Moje cc2 na mokrym to jest dramat. Jak tylko popada to każde dynamiczniejsze ruszanie z miejsca kończy się uslizgiem. A mam 1,4 TSI 125 km! Potrafi zrywać na dwójce na mokrym. Przy hamowaniu też juz parę razy serce zabiło bo nagle zaczynał działać ABS w warunkach które na to nie wskazywaly.Wsiadłem specjalnie do żony auta na nexenach i było dużo lepiej. Dla mnie to katastrofa,.co z tego że mają bieżnik jak nowe skoro są na śmietnik i kosztowały dwa razy tyle co nexeny.

Jest teraz sporo deszczu to mogę tylko potwierdzic że po kilku latach te opony to śmietnik.

Czekam na nowe tym razem postawiłem na tańsze bfgoodrich przynajmniej będzie mniej żal bo Michelliny ciągle wyglądają prawie jak nowe.

Edytowane przez irishpiter

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Za mną pierwsze kilometry na Continental AllSeason. Podróż Kraków- Częstochowa i trochę kręcenia się po mieście.

Wiem, że to bardzo krótki test, ale napiszę tylko, że opona zachowuje się zupełnie normalnie, po drodze trochę padał deszcz i nic negatywnego nie zwróciło mojej uwagi. Co ważne- opony są ciche, co w aucie EV jest dla mnie ważne.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Miałem w VW Caddy 1.9 TDI opony 195/65/15 GoodYear Vector gen 2 - bardzo dobrze się na nich jeździło, nawet po śniegu ale po 4 latach pojawiły się wyraźne uszczerbki w bieżniku - jakby opona zaczęła się rozpadać 😄 Zmieniłem na Continental AllSeason i oceniam je słabiej, gorsze prowadzenie w lecie i w zimie, ciężej ruszyć na śliskim.

Napisano
W dniu 16.09.2025 o 09:49, sowik85 napisał(a):

Cześć,

po tym, jak w wątku obok wpis kolegi @futrzak ostudził mój zapał na wielosezon od Klebera, postanowiłem wybrać coś półki premium.

Opony maja być w rozmiarze 235 55 R19, będą jeździć na aucie EV z RWD.

Na czym mi zależy:

- dobre zachowanie na mokrej drodze

- żeby sobie radziły na śniegu-  w planach wyjazdy w Tatry

- nie mogą być za głośne

- mają wytrzymać 2 zimy- nadchodzącą i tą za rok, 3ciej zimy nie objeżdżą bo auto w najmie i pójdzie do oddania

- przebieg, jaki opony zrobią u mnie to około 30kkm- tu chyba każdy wielosezon da radę

Obecnie rozważam 2 modele, czy znajdzie sie ktoś, kto miał styczność z jedną i drugą oponą?

Czy coś wyraźnie wskazuje na wybór z tych 2-ch?

Mam GY w rozmiarze 255/45 R19 104. Bez zastrzeżeń.

Zużycie energii gorsze o 1.5% niż na fabrycznych letnich Ventus S1 evo3 EV - ale to może wynikać z innych felg.

Jakby mnie ktoś przycisnął, to Goodyear nawet cichszy niż fabryczny Hankook z pianką...

Najsłabszą stroną GY jest hamowanie na suchym. Na mokrym i w śniegu - czyli tam, gdzie przyczepności brakuje bardziej - są bardzo dobre. Jako bonus, wszystkie testy potwierdzają bardzo dużą trwałość. Mają też rant ochronny... 

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 25.09.2025 o 04:35, Waldek40 napisał(a):

całorocznych Falken

p.s.

Falken to nie jest średnia półka. Podobnie jak Quartac, to coś pomiędzy premium a średnim segmentem...

Napisano
W dniu 24.09.2025 o 20:18, ochkarol napisał(a):

Z mojego doświadczenia, GY to bardzo cicha opona... 

Napisano

Wracając do tematu crossclimate. Miałem dość ich zachowania na mokrym (opony z 2022) no czasami to był już dramat, na dwójce zrywanie itp.

Wpadly nowe bfgoodrich całoroczne. Różnica na razie mega. Na mokrym zero poślizgów aż się dziwię do tego sporo cichsze i dużo lepiej trzymają tor jazdy na wprost.

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 22:24, grogi napisał(a):

Falken to nie jest średnia półka. Podobnie jak Quartac, to coś pomiędzy premium a średnim segmentem...

"Quartac" to pewnie o Vredestein chodziło - jest pozycjonowane w premium, Falken w średniej.