Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy Tiguan czy Passat?

Featured Replies

Napisano
5 minut temu, wladmar napisał(a):

I kupowali ;] A potem pojawiły się SUVy i ludzie przestali kupować niskie auta i kombi, po prostu zagłosowali portfelem. 

Bo SUV jest bardziej uniwersalny i to zwycięża. I tyle.

Napisano
Teraz, MarcG napisał(a):

Trochę przebywam. Jakoś moja młodzież w liczbie 3 szt. jak ma pojechać na wakacje to wybiera dużego suva niż niska toyotkę ;]

A mój młody wybiera zawsze Imprezę zamiast Forestera. I jego koledzy podobnie  :) 

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Np szef mojej żony ma GLC na co dzień i CLK na weekendy. Bo lubi sobie pośmigać. Starszy pan ale nie stetryczały. Albo może go po prostu stać :) 

Stać go na porządne auto do zabawy. Przyznaj, że to zupełnie inna sytuacja w porównaniu do tego, jak ktoś broni Hyundai i30 że jest lepszy od Tucsona, bo się lepiej prowadzi ;]

Napisano

Bo SUV jest bardziej uniwersalny i to zwycięża. I tyle.

Nie jest bardziej uniwersalny od kombi. Obiektywnie nie jest. Ale jest lepszy pod wieloma innymi względami oprócz uniwersalności, więc ludzie wolą SUVy, niż kombi.

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Stać go na porządne auto do zabawy. Przyznaj, że to zupełnie inna sytuacja w porównaniu do tego, jak ktoś broni Hyundai i30 że jest lepszy od Tucsona, bo się lepiej prowadzi ;]

No skoro żeśmy sprowadzili dyskusję do tego, że ktoś jeździ niskim autem bo go nie stać na SUVa no to napisałem jak to jest z tym stać/nie stać :) 

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

A mój młody wybiera zawsze Imprezę zamiast Forestera. I jego koledzy podobnie  :) 

A teraz niech sam zarobi na swoje pierwsze auto i założę się, że kupiłby Forestera ;]

Napisano

Nie jest bardziej uniwersalny od kombi.

Jest. Duże SUVY mają ogromne bagażniki. Mają też przeważnie 4x4. Musisz mieć naprawdę fajne kombi typu Outback żeby było bardziej uniwersalne.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

No skoro żeśmy sprowadzili dyskusję do tego, że ktoś jeździ niskim autem bo go nie stać na SUVa no to napisałem jak to jest z tym stać/nie stać :) 

No ale sam napisałeś, że ma dwa auta. Jedno na co dzień, inne do zabawy, to zupełnie coś innego, niż typowy samochód dla rodziny w Polsce, z reguły jednak jest jeden. I jak kogoś stać, to będzie to SUV.

Napisano

A teraz niech sam zarobi na swoje pierwsze auto i założę się, że kupiłby Forestera ;]

No właśnie nie. O różnych gada ale o żadnym SUVie. :) 

Zresztą Forester to się akurat całkiem przyzwoicie prowadzi. Ale przez 3 lata jeździłem Kią Sportage. I powiedzmy sobie było tak średnio.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Jest. Duże SUVY mają ogromne bagażniki. Mają też przeważnie 4x4. Musisz mieć naprawdę fajne kombi typu Outback żeby było bardziej uniwersalne.

Były takie kombi - podwyższone, z 4WD, ogromnym bagażnikiem... I nie cieszyły się zainteresowaniem.

Napisano

No właśnie nie. O różnych gada ale o żadnym SUVie. :) 

Zresztą Forester to się akurat całkiem przyzwoicie prowadzi. Ale przez 3 lata jeździłem Kią Sportage. I powiedzmy sobie było tak średnio.

No ale jak zarobi na własne to parę ładnych lat minie i priorytety się zmienią i zmądrzeje ;]

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

Były takie kombi - podwyższone, z 4WD, ogromnym bagażnikiem... I nie cieszyły się zainteresowaniem.

Bo były drogie. Cena czyni cuda. Jednak Outback jest dalej najlepiej sprzedającym się kombi na świecie.

Napisano

No ale jak zarobi na własne to parę ładnych lat minie i priorytety się zmienią i zmądrzeje ;]

Jak się zestarzeje. To jest starość. Źle mi się wsiada/wysiada z niskiego auta. Nazwijmy rzecz po imieniu.

Napisano

Bo były drogie. Cena czyni cuda.

A jednak drogie SUVy ludzie kupują.

Jednak Outback jest dalej najlepiej sprzedającym się kombi na świecie.

Ale to i tak są śladowe ilości w stosunku do SUVów innych producentów.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Jak się zestarzeje. To jest starość. Źle mi się wsiada/wysiada z niskiego auta. Nazwijmy rzecz po imieniu.

Przeciętny wiek kupującego nowe prywatne auto w Europie to 57 lat. No i oferta jest dostosowana. Jakby dwudziestolatkowie masowo zaczęli kupować nowe samochody to może znowu zobaczylibyśmy jakieś dziwne wynalazki, kto tam wie czego oni chcą (ale nikogo to nie interesuje tak naprawdę, bo i tak niczego nie kupią).

Napisano

A jednak drogie SUVy ludzie kupują.

Outback kosztuje grubo ponad 200 kzł. Audi A6 podwyższone jeszcze więcej. Tam to już za bańkę można skonfigurować. Była jeszcze Skoda ale to też tanie nie było. Większość SUVów jest tańsze i to sporo.

Napisano

Outback kosztuje grubo ponad 200 kzł. Audi A6 podwyższone jeszcze więcej. Tam to już za bańkę można skonfigurować. Była jeszcze Skoda ale to też tanie nie było. Większość SUVów jest tańsze i to sporo.

A pamiętasz Fabię kombi? Koszmarne to było...

Napisano

Przeciętny wiek kupującego nowe prywatne auto w Europie to 57 lat.

Ja to wiem. Tylko nie naginajmy rzeczywistości że jest lepiej, wygodniej itp itd. Tylko jesteśmy po prostu starzy. Podobnie jak dawniej nie było lepiej tylko byliśmy młodzi.

Napisano

No dobra. Pokonałeś mnie ;]

Napisano

Ja to wiem. Tylko nie naginajmy rzeczywistości że jest lepiej, wygodniej itp itd. Tylko jesteśmy po prostu starzy. Podobnie jak dawniej nie było lepiej tylko byliśmy młodzi.

Nie, właśnie jest lepiej, wygodniej i tak dalej. Dla kupujących SUVy, nie dla ich dzieci czy wnuków. Samochód jest dopasowany do potrzeb kupującego.

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

Nie, właśnie jest lepiej, wygodniej i tak dalej. Dla kupujących SUVy, nie dla ich dzieci czy wnuków. Samochód jest dopasowany do potrzeb kupującego.

No właśnie nie do końca wygodniej. Jak ktoś wyżej napisał to w dużej mierze zależy od auta. Moja żona jeździła kilkoma SUVami i dopiero w Imprezie jej kręgosłup nie bolał na długich trasach.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

O wyznawca Subaru, to nie ma co gadać, na świecie nie ma nic lepszego niż stara impreza ;]

Napisano
Teraz, MarcG napisał(a):

O wyznawca Subaru, to nie ma co gadać, na świecie nie ma nic lepszego niż stara impreza ;]

Nawet fotel tam jest wygodniejszy od wielu SUVów ;]

Napisano
48 minut temu, marcindzieg napisał(a):

No właśnie nie do końca wygodniej. Jak ktoś wyżej napisał to w dużej mierze zależy od auta. Moja żona jeździła kilkoma SUVami i dopiero w Imprezie jej kręgosłup nie bolał na długich trasach.

To są te fotele? 

17609583317226017751319522398386.jpg.b1cb72b72e46c7e45202dcebc85d09eb.jpg

Napisano
20 minut temu, wladmar napisał(a):

To są te fotele? 

Nie. Właśnie najzwyklejsze :) 

Napisano
30 minut temu, MarcG napisał(a):

Impreza to akurat całkiem nowa :) A że tak zapytam - Twoje dzieci to jako kierowcy czy jako pasażerowie? Bo jeśli jako pasażerowie to wybór mniejszego i ciaśniejszego auta na dłuższą trasę raczej by nie świadczyło o nich dobrze :) 

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Nie. Właśnie najzwyklejsze :) 

A z jakimi SUVami porównywała?

Napisano
1 godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Podaj co to ma do kosztów produkcji. Bo o to mi tylko chodzi :) 

No pewno trzeba trochę więcej blachy na wysokość. Mocniejsze zawieszenie choć nie zawsze.

Poza tym musi być droższy bo więcej masywniejszy, większy optycznie. Jakby był tańszy to by się nie kleiło.

Napisano

Takie porownania sa bez sensu, bo nawet w obrebie jednego modelu moze byc kilka roznych wersji foteli...

Napisano

Różne Forestery, dwie Kie Sportage, Kia Sorrento i GLE jej szefa. Chyba całkiem sporo.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Takie porownania sa bez sensu, bo nawet w obrebie jednego modelu moze byc kilka roznych wersji foteli...

To też.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

No i jest to też bardzo, bardzo indywidualna kwestia, zależy od indywidualnego skrzywienia kręgosłupa ;] Więc stwierdzenie, że SUVy mają lepsze/gorsze fotele niż niskie auta ma taki sam sens, jak stwierdzenie że jabłka są smaczniejsze niż gruszki.

Napisano
4 minuty temu, komor napisał(a):

No pewno trzeba trochę więcej blachy na wysokość. Mocniejsze zawieszenie choć nie zawsze.

Poza tym musi być droższy bo więcej masywniejszy, większy optycznie. Jakby był tańszy to by się nie kleiło.

Nie są to aż takie różnice żeby uzasadniać różnicę w cenie. Sprzedają drożej bo mogą. Też byś sprzedawał i ja też :) 

Napisano

Nie są to aż takie różnice żeby uzasadniać różnicę w cenie. Sprzedają drożej bo mogą. Też byś sprzedawał i ja też :) 

Dokładnie tak. A skoro wyprodukowanie wersji niskiej kosztuje właściwie tyle samo, a musi być tańsza, a mimo to i tak ludzie nie kupują, to na rynku zostają same SUVy. Niskie auta trzymają się dzięki flotom (SUVy są dla managerów, PH mają jeździć Scalą czy inna Octavią) i dzięki tanim wozidłom typu Dacia czy i30.

Napisano
5 minut temu, wladmar napisał(a):

No i jest to też bardzo, bardzo indywidualna kwestia, zależy od indywidualnego skrzywienia kręgosłupa ;] Więc stwierdzenie, że SUVy mają lepsze/gorsze fotele niż niskie auta ma taki sam sens, jak stwierdzenie że jabłka są smaczniejsze niż gruszki.

Jednak pozycja za kierownicą jest inna. O to chyba bardziej chodzi. Jeśli nie masz auta naprawdę premium to różnica jest.

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Jednak pozycja za kierownicą jest inna. O to chyba bardziej chodzi. Jeśli nie masz auta naprawdę premium to różnica jest.

No na pewno w SUVach jest bardziej ergonomiczna, obiektywnie. Najlepsza jest w TIRach, SUVy są do tego bardziej zbliżone, niż płaskie. Aczkolwiek sam fotel  jest kwestią indywidualną.

Edytowane przez wladmar

Napisano

No na pewno w SUVach jest bardziej ergonomiczna, obiektywnie.

Szczerze to nie jestem przekonany. Jak już postękam, ponarzekam i się wcisnę to jest bardzo wygodnie :) 

Napisano
  • Autor
47 minut temu, MarcG napisał(a):

Jest. Stare Legacy :cfaniak2:

Napisano
30 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Impreza to akurat całkiem nowa :) A że tak zapytam - Twoje dzieci to jako kierowcy czy jako pasażerowie? Bo jeśli jako pasażerowie to wybór mniejszego i ciaśniejszego auta na dłuższą trasę raczej by nie świadczyło o nich dobrze :) 

Kierowcy, pożyczają od ojca na wycieczki po Europie ;]

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 22:47, Polarny napisał(a):

A nawet mniej obszerne niż ich odpowiedniki w wersjach kombi o mniejszych wymiarach zewnętrzych.

No nie wiem, wklejcie wymiary kombiaków:

Screenshot 2025-10-20 at 14-09-53 ZWIwMDUudTYoFTt3eg54I2tNby08V3Z1PFV3ZnoWdWR9R3g8ZENqZ2YaYyUgATU8PBs5aiUZdScoECh1eB01JTNaLH03QGJjfxYsfTRCYmF8ESgmZUVveSMHKmYo (obraz JPEG 2560×1203 pikseli) — Skala (58%).png

Napisano
35 minut temu, marcindzieg napisał(a):

tak jak wulkanizacja bierze więcej za felgi 17" SUV w porównaniu do zwyklej osobowki. 

Napisano
  • Autor
50 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Mając do wyboru naprawdę duże i bardzo duże, wygodne i bardzo, bardzo wygodne, ciche samochody, z ekranami, tabletami, pneumatyką...  moja 7 letnia córka wybiera ciasne, twarde i głośne stare 911.  

Jak pytam dlaczego? Bo jest fajne. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Chyba aż tak straszna nie jest ;)

Bardzo praktyczna i ilość miejsca porównywalna do Golfa 4.

Skoda-Fabia_Combi-2019-1280-13.jpeg.1c7e142365ff88469cfe865542a53d25.jpeg

Napisano
3 minuty temu, pakuu1 napisał(a):

Chyba aż tak straszna nie jest ;)

Myślę że jemu chodziło o tą: 

1-bc_0085-732x380.jpg

Późniejsze były rzeczywiście ładniejsze.

Napisano
8 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Mając do wyboru naprawdę duże i bardzo duże, wygodne i bardzo, bardzo wygodne, ciche samochody, z ekranami, tabletami, pneumatyką...  moja 7 letnia córka wybiera ciasne, twarde i głośne stare 911.  

Na przejażdżkę wokół komina ;)

Moja wnuczka nie wybrzydza i kieruje siedząc na kolanach tym, na co ją wsadzą nawet ładowarką :)

Napisano
29 minut temu, MarcG napisał(a):

Kierowcy, pożyczają od ojca na wycieczki po Europie ;]

Jadąc do Niemiec w sumie też żałuję że nie pożyczyłem Sorrento. Na długie trasy to jednak duże, wygodne, ciche auto.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Na przejażdżkę wokół komina ;)

Moja wnuczka nie wybrzydza i kieruje siedząc na kolanach tym, na co ją wsadzą nawet ładowarką :)

Nie tylko. W ten weekend wypad na Dolny Śląsk i nakręciliśmy pod 700km. ;) 

A kierować to kieruje czym się da, teraz prócz samego kierowania ćwiczymy manualną zmianę biegów.  :] 

Napisano
23 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

jej przyszły partner będzie miał przechlapane ;) Albo sama sobi kupi. 

Napisano
4 godziny temu, Truecolor napisał(a):

Ta dyskusja przypomina wywody na temat czy lepiej urodzić się wysokim czy niskim :) 

Zawsze znajdą sie jakies plusy i minusy obu wersji, ważne żeby podsumować ile ich jest i które dla nas są tak naprawdę ważne. Wzrostu nie wybierzemy, auto już tak.

to jest taka tradycja na AK. Zaczynało się od Daewoo VS Fiat, potem Diesel VS Benzyna, teraz jest Nisko VS wysoko, EV VS ICE albo Chińczycy VS reszta świata.