Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podoba mi się Mercedes W205 2018+ - gdzie popełniam błąd?

Featured Replies

Napisano

Cześć!
bardzo zainteresował mnie Mercedes W205. W szczególności podoba mi się wersja coupe, silnik 2.0d serii OM654. Podoba mi się w nim w zasadzie wszystko: wyposażenie, świetne światła, napęd 4WD oraz skrzynia 9G-tronic. No w sumie nie wiem, do czego by się tu można przyczepić? Jak dla mnie to auto idealne - jest i fun z jazdy, są osiągi a jednocześnie uniwersalność; przynajmniej jak dla mnie.

Czego nie wiem?

Czy tam czeka na mnie jakaś mina?

Wysokie koszty?

Awaryjne podzespoły?

No czytam i czytam i na razie nic zniechęcającego nie znalazłem.

Czy ktoś ma bądź miał ten wóz? A może ktoś zna go od strony napraw?

Wszelkie opinie mile widziane.

Napisano

Mam GLC 200d 4matic z 9G-tronic. Bardzo przyjemne auto :)

Normalnie wymieniam olej, filtry, tarcze klocki i jeżdżę.

Adblue trzeba dolewać ;]

Przy 120 kkm lub po 5 latach trzeba zmienić olej i filtr w skrzyni - koszt grubo ponad 2000 zł.

Średnie spalanie mojego kloca to 6,8 l ON na 100 km :ok:

Napisano
  • Autor
12 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Moi teściowie mają taki sam. Jeździłem. Jest OK.

Ja nie potrzebuję tak dużego gabarytu.

Czy u Ciebie też jest silnik 2.0d OM654? Jak się sprawuje? Jakieś naprawy, interwencje, słabe punkty?

Napisano
Teraz, Bartłomiej napisał(a):

Moi teściowie mają taki sam. Jeździłem. Jest OK.

Ja nie potrzebuję tak dużego gabarytu.

Czy u Ciebie też jest silnik 2.0d OM654? Jak się sprawuje? Jakieś naprawy, interwencje, słabe punkty?

Nie wiem jaki dokładnie ;] 1950 ccm pojemności, czyli taki nowszy, więc chyba ten OM654.

Nic się nie dzieje, oleju nie ubywa. Też nie przybywa po wypalaniu filtra. :ok:

Jedna rurka odmy była wymieniona, bo się pociło olejem na uszczelnieniu.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Adblue trzeba dolewać ;]

Przy 120 kkm lub po 5 latach trzeba zmienić olej i filtr w skrzyni - koszt grubo ponad 2000 zł.

Gdzie serwisujesz: ASO czy serwis niezależny?

Pytam, bo kumpel ma merca z 9G-tronic i opowiadał o 7 tysiącach za wymianę oleju w skrzyni. No i nie powiem, teraz widzę niezłą rozbieżność.

Napisano
5 minut temu, Bartłomiej napisał(a):

Pytam, bo kumpel ma merca z 9G-tronic i opowiadał o 7 tysiącach za wymianę oleju w skrzyni. No i nie powiem, teraz widzę niezłą rozbieżność.

Mój zięć mi serwisuje - tam nie ma nic trudnego. :)

Mówi, że olej w skrzyni też wymieni. 

Kupuje się cały dekiel z filtrem + olej za coś kole 2000 zł i zmienia :ok:

Napisano
  • Autor
8 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Mój zięć mi serwisuje - tam nie ma nic trudnego. :)

Mówi, że olej w skrzyni też wymieni. 

Kupuje się cały dekiel z filtrem + olej za coś kole 2000 zł i zmienia :ok:

No tak, ale tu masz robociznę 0zł. 🙂 

Napisano
3 minuty temu, Bartłomiej napisał(a):

No tak, ale tu masz robociznę 0zł. 🙂 

No w niezależnym warsztacie ile wezmą? Chyba nie więcej, jak kilkaset zł.

Oryginalny zestaw części i olej do wymiany 2200 zł.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

No właśnie usiłuję się dowiedzieć, jak to jest mieć W205. Czy to "ścieżka zdrowia", że żyć się odechciewa, czy spoko samochód.

Pytam, bo mi się skubaniec zaczął bardzo podobać.

Napisano
17 minut temu, Bartłomiej napisał(a):

No właśnie usiłuję się dowiedzieć, jak to jest mieć W205. Czy to "ścieżka zdrowia", że żyć się odechciewa, czy spoko samochód.

Auto z napędem na 4 koła, z AT musi trochę więcej kosztować.

Koszty serwisowania wszystkich aut ostatnio wzrosły, szczególnie w ASO.

W MB IMO nie ma niczego szczególnego, co utrudniałoby serwis.

Materiały nie są dużo droższe, niż w innych markach.

Olej Motul X-Clean EFE 8100 5W30, filtry oleju, powietrza, kabiny_x2, śruba    649,00 zł
Wycieraczki przedniej szyby    118,00 zł
Tarcze hamulcowe i klocki przód, czujnik    1 285,00 zł
Olej Motul X-Clean EFE 8100 5W30, filtry oleju i paliwa, śruba, płukanka, rurka odmy    680,00 zł
Klocki i tarcze tył + czujnik zużycia    900,00 zł

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Auto z napędem na 4 koła, z AT musi trochę więcej kosztować.

Koszty serwisowania wszystkich aut ostatnio wzrosły, szczególnie w ASO.

W MB IMO nie ma niczego szczególnego, co utrudniałoby serwis.

Materiały nie są dużo droższe, niż w innych markach.

Olej Motul X-Clean EFE 8100 5W30, filtry oleju, powietrza, kabiny_x2, śruba    649,00 zł
Wycieraczki przedniej szyby    118,00 zł
Tarcze hamulcowe i klocki przód, czujnik    1 285,00 zł
Olej Motul X-Clean EFE 8100 5W30, filtry oleju i paliwa, śruba, płukanka, rurka odmy    680,00 zł
Klocki i tarcze tył + czujnik zużycia    900,00 zł

Jaki przebieg że wymienione tarcze przód i tył?

Napisano

A jak sprawują się czterocylindrowe benzyny? 

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Jaki przebieg że wymienione tarcze przód i tył?

Przód przy 50 kkm. Tył 65 kkm.

Przednie tarcze biły już. Tylne były na granicy zużycia.

Napisano
12 godzin temu, Bartłomiej napisał(a):

Nie wiem jak awaryjnosc, ale miałem okazję jechać i prowadzić, generalnie nic specjalnego.

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Przód przy 50 kkm. Tył 65 kkm.

Przednie tarcze biły już. Tylne były na granicy zużycia.

Szybko tył poleciał.

Napisano
21 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Oryginalny zestaw części i olej do wymiany 2200 zł.

Faktycznie, łatwo się wymienia olej w tej skrzyni biegów. Trzeba mieć tylko sprzęt do ciśnieniowego wlania nowego oleju.

Nie trzeba się bawić w dynamiczną wymianę oleju, wystarczy statyczna wymiana.

Napisano
22 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Adblue trzeba dolewać ;]

Benzynowy silnik w tym samochodzie pali niewiele więcej, niż twój diesel, a ma niej "ekologicznych" podzespołów które mogą się zepsuć.

Byłem fanem silników diesla (uwielbiam ich charakterystykę pracy), ale wzrost średniego spalania (tym wyższe im wyższa norma Euro) oraz koszty napraw "ekologicznych" podzespołów skutecznie mnie zniechęciły do diesla. No i trzeba pamiętać o Adblue, który w zimie lubi zamarznąć w zbiorniku.

Ja kupuję przeważnie samochody 3 letnie (poleasingowe)  i ostatnio trafiłem na minę w Citroenie Spacetourer 2.0HDI. Po 4,5 roku i przebiegu 175 kkm musiałem wymieniać DPF'a , wtryski, odmę, zbiornik płynu Eloys, pompę paliwa w zbiorniku, czyścić: turbinę, intercooler, tłumik końcowy z jakimś dodatkowym filtrem, plus czyszczenie baku i całego układu paliwowego oraz pompy wysokiego ciśnienia. No i 15 000 zł wyparowało z portfela.

Napisano
7 minut temu, JacWeg napisał(a):

Benzynowy silnik w tym samochodzie pali niewiele więcej, niż twój diesel, a ma niej "ekologicznych" podzespołów które mogą się zepsuć.

Byłem fanem silników diesla (uwielbiam ich charakterystykę pracy), ale wzrost średniego spalania (tym wyższe im wyższa norma Euro) oraz koszty napraw "ekologicznych" podzespołów skutecznie mnie zniechęciły do diesla. No i trzeba pamiętać o Adblue, który w zimie lubi zamarznąć w zbiorniku.

Ja kupuję przeważnie samochody 3 letnie (poleasingowe)  i ostatnio trafiłem na minę w Citroenie Spacetourer 2.0HDI. Po 4,5 roku i przebiegu 175 kkm musiałem wymieniać DPF'a , wtryski, odmę, zbiornik płynu Eloys, pompę paliwa w zbiorniku, czyścić: turbinę, intercooler, tłumik końcowy z jakimś dodatkowym filtrem, plus czyszczenie baku i całego układu paliwowego oraz pompy wysokiego ciśnienia. No i 15 000 zł wyparowało z portfela.

Taki się trafił akurat z dieslem - też poleasingowy ;]

Poprzednie auto z dieslem z dpf miałem od nowości i do 125 kkm nic się nie działo.

Napisano
6 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Kontrolka już świeciła od klocków.

Podobnie miałem w Tucsonie.

Przód 45 i 75 tys. tył. Komplety.

77kkm w S-Max'ie i fabryka, klocków po 50-60%, tarcze ideał. Z jednej strony hybryda, ale z drugiej po górach ciąga przyczepy i nic.

Zresztą C-Max tak samo, 74kkm jak sprzedawałem i fabryka.

Co ciekawe w AH do 45kkm dojezdzilo tylko. ;]

Napisano
2 godziny temu, AstraC napisał(a):

77kkm w S-Max'ie i fabryka, klocków po 50-60%, tarcze ideał. Z jednej strony hybryda, ale z drugiej po górach ciąga przyczepy i nic.

Zresztą C-Max tak samo, 74kkm jak sprzedawałem i fabryka.

Co ciekawe w AH do 45kkm dojezdzilo tylko. ;]

Klocki i tarcze w HEV potrafia wytrzymac 200kkm.

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Klocki i tarcze w HEV potrafia wytrzymac 200kkm.

Ale paradoksalnie w mieście więcej, niż w trasie, a ja mam 80-85% przebiegu z trasy no i przyczepa to z 10% przebiegu.

Ale tak zgadzam się, znacznie podnosi to żywotność hamulców.

Napisano
4 godziny temu, JacWeg napisał(a):

Bo trzeba wiedzieć kiedy taki sprzęt najlepiej sprzedać :phi:

4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Taki się trafił akurat z dieslem - też poleasingowy ;]

Poprzednie auto z dieslem z dpf miałem od nowości i do 125 kkm nic się nie działo.

Bo taki przebieg jeszcze nie oznacza wydatków. Zazwyczaj do 150 kkm wymieniasz olej, w wielu samochodach tak robiłem. Im bliżej 200 kkm tym bliżej jakiś napraw/wymian eksploatacyjnych. Mina to mina, wiadomo.

Napisano

Mialem Coupé C180 benzyna, trzy lata u mnie zrobiłem nim ca. 80000 kilometrów.

Spalanie średnio ponad 9 litrów na 100 kilometrów( można było zejść poniżej 6 ale po co :hehe:)

Robiłem regularnie service według interwałów, hamulce z tyłu raz i to wszystko.

Z tymi elektrycznymi hamulcami to jest to typowe  że tylna oś się zużywa dużo szybciej.

Bardzo fajne auto a najbardziej tęsknię za ILS – Intelligent Light System.

Edytowane przez gobi

Napisano
W dniu 22.10.2025 o 16:44, AstraC napisał(a):

Ale tak zgadzam się, znacznie podnosi to żywotność hamulców.

Więcej niż znacznie. Tradycyjne hamulce np. u mnie działają dopiero przy niskich prędkościach. Większość czasu hamowanie  silnikiem trakcyjnym. Być może w przypadku awaryjnego działają wtedy oba. Tego nie wiem.

W drugim aucie CLA200 auto ma oryginalne hamulce. Przebieg 85kkm. Prawdopodobnie dojedzie na nich do końca leasingu.

Edytowane przez stig

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 14:25, Bartłomiej napisał(a):

Warsztat ZB na Targówku, koszt wymiany oleju w skrzyni (miska i filtr jedna całość + oryginalny olej) 1860,-zł . Mój 212 2,1 cdi, 204 konie  (9G tronic) , wymieniam msksymalnie co 70 tys. km, Aktualny przebieg 370tys km. Skrzynia żadnych kłopotów.

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 18:44, ochkarol napisał(a):

A jak sprawują się czterocylindrowe benzyny? 

185 golasy lataja u mnie w firmie i nic im nie bylo. 250 silnik trzeba było wymienić akurat po gwarancji ale to pewnie wyjątek a nie reguła.

Napisano
30 minut temu, szafir napisał(a):

Warsztat ZB na Targówku, koszt wymiany oleju w skrzyni (miska i filtr jedna całość + oryginalny olej) 1860,-zł . Mój 212 2,1 cdi, 204 konie  (9G tronic) , wymieniam msksymalnie co 70 tys. km, Aktualny przebieg 370tys km. Skrzynia żadnych kłopotów.

Podrzuć proszę namiary na ten warsztat :ok:

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 14:47, Bartłomiej napisał(a):

Do ponad 100 000km wymieniłem tylko klocki (no oleje w silniku i filtry, bez skrzyni bo jak kolega pisał na 120) :) chyba 3x, ostatnie na 90 jakoś. Tarcze ORI.

Obecnie jak zobaczyłem nowe CLA to aż zamarłem z wrażenia ;) "robi mi" ;) 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Camel napisał(a):

Do ponad 100 000km wymieniłem tylko klocki (no oleje w silniku i filtry, bez skrzyni bo jak kolega pisał na 120) :) chyba 3x, ostatnie na 90 jakoś. Tarcze ORI.

Obecnie jak zobaczyłem nowe CLA to aż zamarłem z wrażenia ;) "robi mi" ;) 

Rozumiem, że żadnych innych awarii czy usterek nie było?

CLA jest dość popularne, ale do mnie nie przemawia. Obawiam się, że jest dość ciasne w środku. Poza tym od tego auta nie wymagam czworga drzwi.

Napisano
24 minuty temu, Bartłomiej napisał(a):

Rozumiem, że żadnych innych awarii czy usterek nie było?

CLA jest dość popularne, ale do mnie nie przemawia. Obawiam się, że jest dość ciasne w środku. Poza tym od tego auta nie wymagam czworga drzwi.

Nic się nie działo, raz tylko z kluczykiem, ale jakiś mądrala z ASO wsadził zamiast baterii 2025 chyba 2016  (jak dobrze pamiętam) i szukali awarii anteny wewnątrz auta 😱

miałem już wersję z LED-ami czyli pełen lift - duże radio i tak dalej, (klapa w prądzie) wówczas skrzynia chyba jest też 2 generacji (nie zagłębiłem tematu).

Kochałem ustawienia: osobno silnik, osobno skrzynia i tak dalej. Na początku się gubiłem ;) I ten dźwięk przy odpalaniu, tam chyba coś się otwierało, bo w momencie uruchomienia aż brama garażowa drżała ;) Trza pilnować jak wszędzie specyfikacji oleju, u mnie było 229.5 jak dobrze pamiętam i 5w40 i wtedy jak wpisałeś do kompa te parametry to przeglądy co 25kkm, jak inny olej - przykład z czapy: 229.31 to przeglądy były skracane do 20kkm. Cofanie tylnych tłoczków z "kierownicy" przy wymianie. 

A fotele są ze skajkiiii nie ze świniaka :( u mnie u kierowcy już lekkie załamanie na siedzisku były. Siedzi się nisko w porównaniu do obecnego passata. Do GLC siada się jak panisko a tu się pada jak na glebę ;) 

A podświetlane logo na progach, podświetlane lusterka, klamki, wszystkie boczki i zagłówki podświetlane - ehhh łezka, bardzo fajne auto, ale już stare się robiło, 7 rok szedł ;) (a i co ciekawe w miejscach odprysków od kamyków zero korozji).

Edytowane przez Camel

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Camel napisał(a):

A podświetlane logo na progach, podświetlane lusterka, klamki, wszystkie boczki i zagłówki podświetlane - ehhh łezka, bardzo fajne auto, ale już stare się robiło, 7 rok szedł ;) (a i co ciekawe w miejscach odprysków od kamyków zero korozji).

Siedem lat to jeszcze nie stary. Ja właśnie szukam W205 wśród ofert roczników 2018-2021.
Z GLC miałem do czynienia, teściowie mają, ale to dla mnie za duży kloc. Nie potrzebuję samochodu tej wysokości. Jeszcze nie teraz....... 😉 

Napisano
3 godziny temu, Bartłomiej napisał(a):

Siedem lat to jeszcze nie stary. Ja właśnie szukam W205 wśród ofert roczników 2018-2021.
Z GLC miałem do czynienia, teściowie mają, ale to dla mnie za duży kloc. Nie potrzebuję samochodu tej wysokości. Jeszcze nie teraz....... 😉 

Może nie stare, ale: olej w skrzyni 2500 klękniesz, musisz wymienić woreczki przeciwwilgociowe w ledach (bo jak się rozleją to .....), u mnie zawieszenie ORI było, ale zaraz coś ;) Klimy nie dotykałem, bo poprzednie auta nauczyły mnie, że można tylko se pogorszyć ;) 

A wiem, świece na 100 wymieniałem (sam) i muszę przyznać, że raczej więcej bym nie trzymał - z wyglądu OK, ale pordzewiały na zewnątrz i myślę że po kolejnej zimie mógłby być ZONK z odkręceniem. CarPlay przewodowy miałem. Sam parkował ;) - śmieszne uczucie :) ale czujniki parkowania jakby LAG-a miały w porównaniu do innych marek, kamerka spoko. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Camel napisał(a):

Może nie stare, ale: olej w skrzyni 2500 klękniesz, musisz wymienić woreczki przeciwwilgociowe w ledach (bo jak się rozleją to .....), u mnie zawieszenie ORI było, ale zaraz coś ;) Klimy nie dotykałem, bo poprzednie auta nauczyły mnie, że można tylko se pogorszyć ;) 

A wiem, świece na 100 wymieniałem (sam) i muszę przyznać, że raczej więcej bym nie trzymał - z wyglądu OK, ale pordzewiały na zewnątrz i myślę że po kolejnej zimie mógłby być ZONK z odkręceniem. CarPlay przewodowy miałem. Sam parkował ;) - śmieszne uczucie :) ale czujniki parkowania jakby LAG-a miały w porównaniu do innych marek, kamerka spoko. 

Olej w skrzyni to standardowy koszt - porównywalny z dynamiczną wymianą w hidrokinetyku.

O woreczkach nie słyszałem. Ale dobrze, że mówisz, bo mój dobry qmpel właśnie czeka na swoje C43 ze Stanów. 

Zawias to wiem, żeby uważać, bo ten ORI potrafi być nietani a pneumatyczne/dynamiczne zawieszenie to już grube tysiące złotych.

ja poluję na diesla, więc problem świec mnie nie będzie dotyczył, ale pewnie za to coś innego.

Android Auto przyda się, może być przewodowe. Byle by było - dlatego celuję w polift.

U mnie jeszcze obowiązkowo pamięć foteli. Wiem, brzmi jak fanaberia, ale uparłem się. No i światła Multibeam, obowiązkowo. Ciężko znaleźć egzemplarz z tym wyposażeniem.

Jeszcze kusi napęd na 4 koła, ale to jeszcze bardziej zawęża wybór. No i kosztuje. Ale kusi !

Napisano
20 minut temu, Bartłomiej napisał(a):

Olej w skrzyni to standardowy koszt - porównywalny z dynamiczną wymianą w hidrokinetyku.

O woreczkach nie słyszałem. Ale dobrze, że mówisz, bo mój dobry qmpel właśnie czeka na swoje C43 ze Stanów. 

Zawias to wiem, żeby uważać, bo ten ORI potrafi być nietani a pneumatyczne/dynamiczne zawieszenie to już grube tysiące złotych.

ja poluję na diesla, więc problem świec mnie nie będzie dotyczył, ale pewnie za to coś innego.

Android Auto przyda się, może być przewodowe. Byle by było - dlatego celuję w polift.

U mnie jeszcze obowiązkowo pamięć foteli. Wiem, brzmi jak fanaberia, ale uparłem się. No i światła Multibeam, obowiązkowo. Ciężko znaleźć egzemplarz z tym wyposażeniem.

Jeszcze kusi napęd na 4 koła, ale to jeszcze bardziej zawęża wybór. No i kosztuje. Ale kusi !

Mam auto z Polski, więc bieda.

Tak naprawdę nie wiem jakie są światła - jakieś LEDy, więc dobrze świecą w porównaniu z poprzednim autem z podwójnymi H7.

Fotele bardzo wygodne z częściową elektryką. Mam wajchę do przesuwania przód tył. Ale jak to ustawić, to resztę załatwia elektryka bez pamięci. Niewielkie korekty wystarczają.

Zawias zwykły, ale wkurza słaby skok, więc trzeba uważać na garbach, bo dobija. Ale w lżejszym może to ni problem.

Diesel bardzo oszczędny, ale dopiero w trybie sport ożywa. Fakt, 8 s do setki daje radę, gdy mocniej wciskać pedał gazu.

Android auto na kablu. Ale jest też nawigacja fabryczna w LiveTraffic, więc nie trzeba podłączać smartfona. Auto ma swój moduł LTE.

Jest też komunikacja głosowa Hi, Mercedes. Ale trzeba pamiętać, że wiele usług cyfrowych jest płatnych.

Skrzynia nie jest może szybka, ale sprawnie działa. Dostosowuje się do stylu jazdy.

Mnie to auto bardzo spodobało się ze względu na wnętrze i dostojny styl jazdy. W Mercedesie nic nie musisz, a dużo możesz. :ok:

Napisano
6 godzin temu, Camel napisał(a):

Sam parkował ;) - śmieszne uczucie

Mój też :ok: super sprawa jak w dużych miastach na ciasnych parkingach wydaje się że to niemożliwe a „on” tam parkował :oki:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Mam auto z Polski, więc bieda.

Tak naprawdę nie wiem jakie są światła - jakieś LEDy, więc dobrze świecą w porównaniu z poprzednim autem z podwójnymi H7.

Fotele bardzo wygodne z częściową elektryką. Mam wajchę do przesuwania przód tył. Ale jak to ustawić, to resztę załatwia elektryka bez pamięci. Niewielkie korekty wystarczają.

Zawias zwykły, ale wkurza słaby skok, więc trzeba uważać na garbach, bo dobija. Ale w lżejszym może to ni problem.

Diesel bardzo oszczędny, ale dopiero w trybie sport ożywa. Fakt, 8 s do setki daje radę, gdy mocniej wciskać pedał gazu.

Android auto na kablu. Ale jest też nawigacja fabryczna w LiveTraffic, więc nie trzeba podłączać smartfona. Auto ma swój moduł LTE.

Jest też komunikacja głosowa Hi, Mercedes. Ale trzeba pamiętać, że wiele usług cyfrowych jest płatnych.

Skrzynia nie jest może szybka, ale sprawnie działa. Dostosowuje się do stylu jazdy.

Mnie to auto bardzo spodobało się ze względu na wnętrze i dostojny styl jazdy. W Mercedesie nic nie musisz, a dużo możesz. :ok:

Prawie jakbyś opisał GLC moich teściów.

Wzięli diesla, bo mają fioła na punkcie oszczędności. Owszem, sprzęt pali w trasie 6 litrów, ale jak jedziesz setką. I to na ósmym biegu, bo dziewiątkę wrzuca powyżej 120. Ale w "multimediach" masz tylko radio. No i to cholerne "hej mercedes", z którym nie idzie się dogadać, bo opcje dodatkowe są niewykupione. W dupie mam coś takiego.

Mam wymagania do wyposażenia. Nie za dużo, ale parę rzeczy jest dla mnie must-be: światła - im nowoczesniejsze, tym lepiej; automat siedzeń - wyłącznie dlatego, że jestem wyższy o głowę od żony i nasze przesiadki zawsze wymagają kręcenia fotelem oraz lusterkami; automat 9b jest super, nie mam zastrzeżeń.

Reszta to wish-lista - mocniejszy silnik, odpychanie się na 4 koła, inteligentny zawias. Jak się trafi, to super; jak nie, to nie.

W tej chwili waham się bardzo pomiędzy W205 C43, które zazwyczaj jest super wyposażone a 300d, które ma moc i moment, jest oszczędne. Tylko trzeba znaleźć dobrze wyposażony egzemplarz.

Napisano
11 godzin temu, gobi napisał(a):

Mój też :ok: super sprawa jak w dużych miastach na ciasnych parkingach wydaje się że to niemożliwe a „on” tam parkował :oki:

Mój tez to ma, ale nigdy nie spróbowałem 😁

Pokazuje ładnie na wyświetlaczu odległości do przeszkód z każdej strony i to mi wystarcza 👍

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Mój te, u mnie, ale nigdy nie spróbowałem 😁

Pokazuje ładnie na wyświetlaczu odległości do przeszkód z każdej strony 👍

Ja na samym początku parę razy próbowałem u mnie na wsi gdzie wszędzie szeroko, daleko do innych aut czy drzew i ten system mnie normalnie zniechęcił do korzystania.

Do momentu gdzie w Mannheim dałem „mu”szansę i zaparkował równolegle w jedyne wolne miejsce w okolicach Uniwersytetu.

I od tego momentu się zaczęło :hehe: wciskałem się wszędzie gdzie tylko się dało, czasem tylko pasażerka musiała wcześniej wysiąść bo jakieś ściana bardzo blisko z boku czy jakiś busik.Bardzo przydatny system :oki:

PS: Odnośnie wątku o panoramadach.

Raz mi się zdarzyło w moim rodzinnym mieście, pod moim blokiem, na „moim” parkingu zostawiłem na noc auto a następnego ranka się dobierałem od strony pasażera, przez otwartą panoramę żeby przez ten wielki tunel środkowy się wgrabać na fotel kierowcy i wyjechać ;l

Edytowane przez gobi

Napisano
W dniu 24.10.2025 o 11:36, szafir napisał(a):

Warsztat ZB na Targówku, koszt wymiany oleju w skrzyni (miska i filtr jedna całość + oryginalny olej) 1860,-zł .

Ale to cena raczej z miską nieorginalną. Bo cena samej miski to około 1000 zł.

Napisano
22 godziny temu, Bartłomiej napisał(a):

W tej chwili waham się bardzo pomiędzy W205 C43, które zazwyczaj jest super wyposażone a 300d, które ma moc i moment, jest oszczędne. Tylko trzeba znaleźć dobrze wyposażony egzemplarz.

Amg ma to do siebie że w pewnym momencie jego wartość zaczyna rosnąć, więc przy takim dylemacie zdecydowanie C43.

Napisano
W dniu 24.10.2025 o 12:07, rwIcIk napisał(a):

Podrzuć proszę namiary na ten warsztat :ok:

Pewnie ten co @Klaudek w nim  serwisuje

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Zgadza się :ok:

Też mogę polecić  :oki: