Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf 8.5 GTI

Featured Replies

Napisano

Dwa miesiące po odbiorze auta można coś naskrobać. Warunki zimowe nie do końca sprzyjają wykorzystaniu jego możliwości, ale coś tam pojeżdżone było. W skrócie: GTI Clubsport, dla tych co nie wiedzą jest to auto z napędem fwd o mocy 300 KM przy benzynie 95 i ok 320 KM przy benzynie 98. Wydawałoby się za dużo mocy na przedniej osi, ale zestrojenie zawieszenia, mechaniczna szpera i opony premium całkiem dobrze sobie radzą. Pierwsze zaskoczenie miałem, jak napadało śniegu, bo auto o dziwo dobrze przyspieszało. Na suchym asfalcie (mieliśmy taki kilka dni temu, przy mrozach -15) ciężko o aktywację ASR, a ponieważ auto ma już prawie 3,5 kkm przebiegu, pokusiłem się nawet na wykorzystanie Launch Control. Bajer dla małolatów, ale spełnia swoją rolę.

Jakieś tam wady auto ma. Przede wszystkim wszystkie drzwi ciężko się zamykają i trzeba pier...nąć, żeby zamknęły zamek na dwa razy. Sam się łapię, że muszę poprawić, a ktoś inny, jak z boku wsiada, to musowo musi drugi raz trzasnąć. Podobno tak Golfy mają i z czasem się trochę wyrobi. Jest też mało schowków, brakuje z MK7 tego na okulary w podsufitce, małego pod kierownicą z lewej strony i szuflad pod fotelami. Schowek na okulary ogarnąłem za grosze od Chińczyków w miejsce rączki do trzymania na podsufitce, a zamiast szuflad pod fotelami wylądowały plastikowe kuwety z Kauflandu za 9 zł z doklejonym rzepem, żeby trzymały się wykładziny.

W porównaniu do MK7 jest na pewno lepiej wyciszony od szumu wiatru powyżej 130 km/h, natomiast koła do prędkości 70 km/h słychać tak samo w obu generacjach i dlatego podobnie, jak Golfa 7, tego też wygłuszyłem.

Większego silnika nie słychać, za to sam wydech daje o sobie znać, jak tylko dodamy gazu. Przy stałej prędkości nawet 140, jest cicho, ale każde przyspieszenie, to basowy pomruk. W trybie Sport dodatkowo tzw popsy, oraz międzygaz przy redukcjach sprawiają, że czujemy się jakby w innym aucie i nie każdemu pasażerowi może to odpowiadać. Był jeszcze elektroniczny wzmacniacz dźwięku w trybie Sport, ale wykodowałem go i już nic nie warczy.

Póki co, nie stwierdzam istotnych wad produkcyjnych, żebym miał to zgłaszać w aso. Systemy ISA działają, nie denerwują, trzy razy kliknę na ekranie i mam wyłączone te najbardziej wkurzające. Mnie to nie przeszkadza, bo człowiek i tak więcej razy naklika w ten ekran z innych powodów.

Co na pewno działa lepiej, niż działało w MK7. DSG ma lepiej napisany soft i nawet na zwykłym D nie zamula, przy delikatnym rozpędzaniu dochodzi do 2000 rpm i zbija na ok 1600 rpm, a ciut mocniej wcisnąć gaz i płynnie przechodzi na wyższe obroty. W skrzyni przestawionej na S łagodne przyspieszanie leci do 3000 rpm, a trybie Special do 4000 rpm. Tu ciekawostka, bo w trybie Special po przejściu na łopatki można lecieć do odcinki i sam biegu nie zmieni, jeśli my tego nie zrobimy, także można zrobić łutututu.

O układzie jezdnym nie będę się rozpisywał, bo trzeba to po prostu poczuć. Dodam tylko, że DCC ma 15sto stopniową regulację twardości i nie jest to tylko statyczna twardość, ale też zmiana progresji przy szybkich zmianach przechyłu auta. Według zapewnień amortyzatory mogą zmieniać progresję 200 razy na sekundę. Układ kierowniczy też jest progresywny ze zmiennym przełożeniem w zależności od kąta skrętu i tak, w zwykłym Golfie 8.5 od oporu do oporu są ok 3 obroty koła kierownicy, w GTI 2,1 obrotu, a w Clubsporcie 1,9 obrotu.

Teraz w okresie zimowym dużym plusem jest szybkie nagrzewanie silnika 2.0 tsi. Pomimo, że jest to jeszcze żeliwna konstrukcja, to naprawdę nagrzewa się co najmniej 2 razy szybciej, niż poprzedni w pełni aluminiowy 1.4 tsi. Oczywiście przy tym spala jakieś chore ilości benzyny, ale coś za coś. Jak Golf 7 1.4 zimą przez pierwsze 3 minuty jazdy pokazywał 8-9L/100 i później spadało do 5,5, tak ten przez pierwsze 3 minuty pokazuje 20-23L/100, po czym spada do 8-9L/100. Średnie z 3400 km mam 9,4/100, ale pierwszy 1000 dość spokojnie jeździłem, raz udało się uzyskać 5,5/100 na odcinku 45 km, choć łatwo nie było i jechane w trybie Eco z żeglowaniem skrzyni. Wystarczy trochę pofisiować po krętych drogach i spokojnie możemy zrobić 13-14/100. Liczyłem się z tym.

Fajne są też hamulce, nie dość, że ogromne, to jeszcze w systemie brake by wire, czyli tak naprawdę wciskamy pedałem jakąś sprężynę, która imituje opór, a silnik elektryczny za nas wytwarza ciśnienie w pompie.

Pojeździmy, zobaczymy. Czekam z niecierpliwością na wiosnę, nowe dużo lżejsze koła, które są zamówione, tylko coś się Niemcy ociągają i jeszcze ich nie wyprodukowali. Jak coś nowego się przypomni, będę w wątku informował.

20260207_130915.jpg

20260207_131104.jpg

Napisano

Fajne auto, ciekaw jestem czy znosi lepiej torową chłostę od Type-R, która jest chyba jedynym bezpośrednim konkurentem GTI teraz.

Jakiej wielkości to ma hebel i jaką gumę kładziesz na lato?

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, format napisał:

Fajne auto, ciekaw jestem czy znosi lepiej torową chłostę od Type-R, która jest chyba jedynym bezpośrednim konkurentem GTI teraz.

Jakiej wielkości to ma hebel i jaką gumę kładziesz na lato?

Tego nie wiem, ale sądząc po filmach i opisach ludzi, którzy tym na torze jeżdżą raczej nie sprawia problemów technicznych. Ja nim po bułki do sklepu będę jeździł więc...

Hamulce tył 310x22, przód 357x34 z dwuczęściową tarczą na alu dzwonie, perforowana. Zacisk dwutłokowy. Auto wyszło na oponie 225 Potenza S005, chwilę po odebraniu na zimę włożyłem tą samą szerokość i sądząc po gripie pozostanę na tym rozmiarze. Ewentualnie przejdę na 235 za jakiś czas, bo chcę przynajmniej przez sezon wykorzystać fabryczne letnie gumy. Natępne wpadną Pirelli Pzero PZ5. Auto ma być absolutnie Daily z nutką zabawy na krętych drogach.

Napisano
2 minuty temu, kaczorek79 napisał:

Tego nie wiem, ale sądząc po filmach i opisach ludzi, którzy tym na torze jeżdżą raczej nie sprawia problemów technicznych. Ja nim po bułki do sklepu będę jeździł więc...

Dużo rzeczy wychodzi w praniu przy samej chłoście. Na przykład seryjny Type-R nie jest w stanie pętli na zielonym piekle zrobić, bo pod górkę olej robi 150 stopni+, woda 120 i wchodzi limp mode

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, format napisał:

Dużo rzeczy wychodzi w praniu przy samej chłoście. Na przykład seryjny Type-R nie jest w stanie pętli na zielonym piekle zrobić, bo pod górkę olej robi 150 stopni+, woda 120 i wchodzi limp mode

A to widziałem, jak Misha kilka modeli seryjnych testował, oraz inni użytkownicy i olej max 130. Tyle wiem z teorii.

Napisano
W dniu 8.02.2026 o 00:20, kaczorek79 napisał:

Przede wszystkim wszystkie drzwi ciężko się zamykają i trzeba pier...nąć, żeby zamknęły zamek na dwa razy. Sam się łapię, że muszę poprawić, a ktoś inny, jak z boku wsiada, to musowo musi drugi raz trzasnąć. Podobno tak Golfy mają i z czasem się trochę wyrobi

Muszę Cię zasmucić.

Mojemu leci już 4ty rok i dalej zamykam go jak Wartburga. Lewymi nawet bardziej muszę yebnąć niż prawymi.

W G7 od nowości zamykały się idealnie.

W moim G8 na którymś przeglądzie kiedyś to zgłosiłem do poprawy, ale nic nie poprawili, tylko stwierdzili że drzwi są wyregulowane dobrze. Jak znam ASO, to pewnie nawet nie zajrzeli ;)

Sprawdź jak się zachowuje buda.

Najedź jednym kołem powoli na wysoki krawężnik. U mnie buda się wygina i skrzypi. W G7 tego nie było, ani w elektryku ani 1.0TSI ;)

Ale ogólnie to fajnie auto wygląda zlosnik

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, kravitz napisał:

Muszę Cię zasmucić.

Mojemu leci już 4ty rok i dalej zamykam go jak Wartburga. Lewymi nawet bardziej muszę yebnąć niż prawymi.

W G7 od nowości zamykały się idealnie.

W moim G8 na którymś przeglądzie kiedyś to zgłosiłem do poprawy, ale nic nie poprawili, tylko stwierdzili że drzwi są wyregulowane dobrze. Jak znam ASO, to pewnie nawet nie zajrzeli ;)

Sprawdź jak się zachowuje buda.

Najedź jednym kołem powoli na wysoki krawężnik. U mnie buda się wygina i skrzypi. W G7 tego nie było, ani w elektryku ani 1.0TSI ;)

Ale ogólnie to fajnie auto wygląda zlosnik

U mnie w G7 też chodziły ciężko, ale nie tak. Buda raczej się nie wygina, drzwi przylegają idealnie, nic nie skrzypi, a teraz jeździ się po muldach śniegu itp. Próbowałem regulować, to tylko drzwi bardziej odstawały, a poprawy dużej nie było. Uszczelki są bardzo grube i sprężyste, trzeba się przyzwyczaić.

Napisano
  • Autor

Przypomniałem sobie o kolejnej wadzie. Mianowicie w nowym Golfie nie ma wejścia na płytę CD, ani kartę SD, ani usb A. Żeby posłuchać swojej muzyki, trzeba puścić ją przez bluetooth z telefonu po transmisji audio, ale wtedy nie mamy Android Auto, albo z telefonu przez AA, ale wtedy jakość spada dramatycznie.

Kolejna rzecz, zabrali przycisk słuchawki telefonu z kierownicy, trzeba na ekranie klikać.

Napisano

U mnie też nie ma przycisku na kierownicy ze słuchawką, za to kilkam w prawe pokrętło na kierownicy by odebrać.
Nie uzywam AA a carplay, ale co do jakości nie mam zastrzeżeń. Wszystko oczywiście po blutucie.

BTW. Wiesz że są pendrive na USB C ;)

Edytowane przez WaWeR

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, WaWeR napisał:

U mnie też nie ma przycisku na kierownicy ze słuchawką, za to kilkam w prawe pokrętło na kierownicy by odebrać.
Nie uzywam AA a carplay, ale co do jakości nie mam zastrzeżeń. Wszystko oczywiście po blutucie.

BTW. Wiesz że są pendrive na USB C ;)

U mnie, jak ktoś dzwoni, to odbieram guzikiem OK na kierownicy, ale jak chcę do kogoś zadzwonić, to muszę wyklikać na ekranie. Na szczęście ja telefonu do rozmów prywatnych używam bardzo rzadko, bo nie lubię gadać przez telefon.

Zarówno w Golfie 7, jak i 8 jakość muzyki przez AA wyraźnie spada. Normalnie przez bluetooth audio gra dobrze i nie widzę różnicy w jakości np z radiem internetowym. AA łączy się przez bt i wifi, ale przetworzenie smartfona na multimedia w aucie ucina jakość.

Wiem, że są pendrive na C, tylko to znowu jakieś pirackie mp3 trzeba robić i znowu jakość marna. Nie ma to, jak dobre CD. Póki co najczęściej słucham zwykłego radia, choć taki bełkot tam puszczają, że zazwyczaj kończy się na MUTE, a jak chcę dobrej muzyki, to leci spotify, tylko wtedy wyłączam AA.

Napisano

Czyli z tym USB to jak? Pirackie mp3 są problemem?
Nie wiem jak w Twoim golfie, ja w skodzie nie słyszę żadnej różnicy między radiem, pirackimi mp3 przez bt, pirackimi mp3 przez USB a legalnymi utworami z YouTube musić puszczanymi przez CarPlay.

No chyba że wszystkie grają tak ujowo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, WaWeR napisał:

Czyli z tym USB to jak? Pirackie mp3 są problemem?
Nie wiem jak w Twoim golfie, ja w skodzie nie słyszę żadnej różnicy między radiem, pirackimi mp3 przez bt, pirackimi mp3 przez USB a legalnymi utworami z YouTube musić puszczanymi przez CarPlay.

No chyba że wszystkie grają tak ujowo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To puść sobie dla odmiany ten sam utwór z napędu CD, jeśli posiadasz. Ja w mk7 miałem. Albo chociaż zrób test, przesłuchaj utworu na Carplay, następnie rozłącz CP i puść ten sam utwór przez audio BT. Już sama różnica w poziomie głośności daje do myślenia.

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał:

To puść sobie dla odmiany ten sam utwór z napędu CD, jeśli posiadasz. Ja w mk7 miałem. Albo chociaż zrób test, przesłuchaj utworu na Carplay, następnie rozłącz CP i puść ten sam utwór przez audio BT. Już sama różnica w poziomie głośności daje do myślenia.

Moze to bardziej kwestia ustawien u CIebie w telefonie nie_wiem

Ja nie widze roznicy, ale tez Tucson nie ma jakiegos dobrego audio...

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Maciej__ napisał:

Moze to bardziej kwestia ustawien u CIebie w telefonie nie_wiem

Ja nie widze roznicy, ale tez Tucson nie ma jakiegos dobrego audio...

Przejrzę, może faktycznie. W sumie przesył bezpośredni przez audio bt pomija jakość dźwięku z przetwornika telefonu, a puszczone przez AA już wykorzystuje telefon, jako dawca dźwięku. Mam Samsunga a22, musialbym jakiś inny tel sparować i zobaczyć.

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał:

CD to ja mam, w scenic

Ale mangan też bt dołożony pod aut.

W skodzie testowałem z bt, pendrive i z CarPlay.

Nie słyszę różnicy. Z AA nie bo choć mam samsunga to nie mam w nim nic, to służy tylko do dzwonienia.

iPhone pod CarPlay, Samsung pod bt. Oczywiście obydwa jednocześnie

Napisano
W dniu 10.02.2026 o 18:03, kaczorek79 napisał:

Przypomniałem sobie o kolejnej wadzie. Mianowicie w nowym Golfie nie ma wejścia na płytę CD, ani kartę SD, ani usb A.

Są przejściówki USB A<>C i możesz normalnie odtwarzać muzę w mp3, flac z pendrive.

Napisano
  • Autor

No ok, wspomogłem się gpt i jednak sluch mam dobry.

"OK — przy tym zestawie akurat bardzo prawdopodobne, że Android Auto brzmi gorzej niż zwykły Bluetooth.
Masz tu „idealną burzę” kilku czynników:
📱 Samsung Galaxy A22 5G
🚗 VW Golf 8.5 (2025)
📡 Android Auto bezprzewodowo
👉 dlaczego jest gorzej:
1️⃣ Bezprzewodowe AA = podwójna kompresja
Wireless Android Auto działa tak:
telefon → Wi-Fi → system VW → DSP
Audio leci zwykle w Opus/AAC o umiarkowanym bitrate, bo:
musi być stabilne
musi zostawić pasmo na mapy
jakość jest drugorzędna
Natomiast zwykły Bluetooth w Golfie idzie najczęściej:
telefon → BT AAC → tor audio
VW dobrze obsługuje AAC → często brzmi pełniej.
Efekt: 👉 AA wireless = bardziej płasko
👉 BT = więcej basu i dynamiki
To normalne.
2️⃣ Galaxy A22 nie ma aptX
Ten Samsung wysyła przez BT głównie:
SBC
AAC
Nie ma aptX.
ALE:
VW + Samsung → AAC działa całkiem OK.
Wireless AA → zazwyczaj gorszy bitrate niż AAC BT.
3️⃣ Golf ma osobny processing dla AA
W MIB4 (Golf 8.5):
Android Auto jest traktowane jako „media systemowe”, nie „źródło audio”.
Skutki:
inne EQ
mniejszy bas
delikatna kompresja dynamiki
trochę ciszej
VW robi to specjalnie, żeby nawigacja była zawsze słyszalna."

Edytowane przez kaczorek79

Napisano

CP ktoś rozkminial ? Niby na Spotify pokazuje jakość bezstratna.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, sdss napisał:

CP ktoś rozkminial ? Niby na Spotify pokazuje jakość bezstratna.

Ale mi na AA też pokazuje jakość bezstratna ze spotify. Tu chodzi o to, że spotify ma bezstratną jakość w przesyle na urządzenie, na którym jest aplikacja. Przerzucenie tego po bt, czy wifi na kolejne urządzenie (czytaj multimedia w aucie) ta jakość ma się nijak, bo wszystko i tak jest ucięte jakościowo. Wyświetla w aucie, bo ekran jest przerzucony.

Robiłem taki szybki test, gdzie najpierw puściłem w smartfonie spotify, w aucie ustawiłem odbiór w media-audio bt i sobie grało, bez uwag, jakość jak z cd. Następnie nie ruszając smartfona, przełączyłem w aucie odbiór na AA, potrwało do ze 3-4 sekundy, zanim się uruchomił przesył app connect i znów zaczęło grać, tyle że o kilka db ciszej, bardziej płasko, basy mało słyszalne. To co wkleiłem z chata gpt powyżej idealnie opisuje i tlumaczy, dlaczego tak jest.

Jeśli ktoś nie słyszy różnicy, to jego problem ze słuchem.

Napisano

Będzie cieplej to posprawdzam.

Napisano
W dniu 15.02.2026 o 13:06, kaczorek79 napisał:

Ale mi na AA też pokazuje jakość bezstratna ze spotify. Tu chodzi o to, że spotify ma bezstratną jakość w przesyle na urządzenie, na którym jest aplikacja. Przerzucenie tego po bt, czy wifi na kolejne urządzenie (czytaj multimedia w aucie) ta jakość ma się nijak, bo wszystko i tak jest ucięte jakościowo. Wyświetla w aucie, bo ekran jest przerzucony.

Robiłem taki szybki test, gdzie najpierw puściłem w smartfonie spotify, w aucie ustawiłem odbiór w media-audio bt i sobie grało, bez uwag, jakość jak z cd. Następnie nie ruszając smartfona, przełączyłem w aucie odbiór na AA, potrwało do ze 3-4 sekundy, zanim się uruchomił przesył app connect i znów zaczęło grać, tyle że o kilka db ciszej, bardziej płasko, basy mało słyszalne. To co wkleiłem z chata gpt powyżej idealnie opisuje i tlumaczy, dlaczego tak jest.

Wydaje mi się że pozostaje mi jedynie pozazdrościć słuchu.

Ja mam CarPlay, a nie AA. Czasem jak jadę gdzieś w wycieczkę zagraniczną, to słucham RMF z ich apki na CarPlay.

Zaprawdę powiadam Ci, nie zauważyłem żadnej różnicy w dźwięku, ale nie będę twierdził że na pewno mam słuch jak 20 latek ;)

Napisano
  • Autor
40 minut temu, kravitz napisał:

Wydaje mi się że pozostaje mi jedynie pozazdrościć słuchu.

Ja mam CarPlay, a nie AA. Czasem jak jadę gdzieś w wycieczkę zagraniczną, to słucham RMF z ich apki na CarPlay.

Zaprawdę powiadam Ci, nie zauważyłem żadnej różnicy w dźwięku, ale nie będę twierdził że na pewno mam słuch jak 20 latek ;)

Na słuch nigdy nie narzekałem. Na szczęście mam w aucie e-sim od VW i radio internetowe w multimediach, z czego na pewno skorzystam za granicą.

Napisano

A jak to nowe turbo Conti dmucha? I najważniejsze jak pikanie o isa wyłączyć?

Napisano
  • Autor
14 minut temu, wujek napisał:

A jak to nowe turbo Conti dmucha? I najważniejsze jak pikanie o isa wyłączyć?

Patrząc na rozmiary tej turbosprężarki, myślałem, że będzie niezły lag, a nie jest. Owszem silnik lubi bardziej wysokie obroty, niż niższe. Tak do 3 krpm jest zwyczajnie mocny, ale pazur pokazuje przy 4-6,5 krpm. Bardzo szybko się rozkręca do odcinki, często jeżdżę w manualu i wtedy trzeba się naklikać, bo w zależności od trybu jazdy może nie zmienić sam biegu i zrobić łutututu.

Na razie nie mam żadnych uwag do silnika, skrzyni. Chodzą perfekcyjnie i przewidywalnie, a do TCU mam wrażenie, że soft napisał dobry tuner.

O isa w zasadzie już nie pamiętam, mam skróty na ekranie do SS, znaki drogowe i LA, które odklikuję odruchowo. W zasadzie LA działa bardzo dobrze i jak zejdą śniegi, drogi się oczyszczą, to nie będę wyłączał, bo więcej pomaga, niż przeszkadza (czasem się człowiek zagapi itp). Front Assist nie wyłączam, jeszcze ani razu nie zgłupiał, można dynamicznie jeździć między autami i sporadycznie dojdzie do czerwonego komunikatu bez hamowania. Nie mam pewności, ale chyba nie interweniuje, kiedy patrzę przed siebie, bo krzyczał kilka razy, jak głowę spuszczałem, lub odwracałem jadąc w gęstym ruchu i było za blisko.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 15.02.2026 o 13:06, kaczorek79 napisał:

Faktycznie jest różnica na BT dziwię dynamiczniejszy. Musze sprawdzić jak na kablu.

Napisano

@kaczorek79 z ciekawosci czemu nie wziales R przy takich malych roznicach? ostatnie rabaty na GTI/R kusza i mysle na przesiadce z GTI 7 na 8.5R. Chociaz VW tez kusi tym ze w 2026 albo 2027 Rka ma dostac 2.5 od Audi. Ale auto piekne z tym pakietem black. Jechalem tez Arteonem R i 280 przepasc w komforcie, ale strasznie wielkie auto.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Cinos napisał:

@kaczorek79 z ciekawosci czemu nie wziales R przy takich malych roznicach? ostatnie rabaty na GTI/R kusza i mysle na przesiadce z GTI 7 na 8.5R. Chociaz VW tez kusi tym ze w 2026 albo 2027 Rka ma dostac 2.5 od Audi. Ale auto piekne z tym pakietem black. Jechalem tez Arteonem R i 280 przepasc w komforcie, ale strasznie wielkie auto.

Każda różnica w cenie jest jakąś różnicą. 15 tys dopłaty, plus za kolor odpowiedni dla R dodatkowe 4 tys, robi 19 tys różnicy względem GTI CS.

W R jest dla mnie za mały bagażnik, nie zmieszczę lodówki, której używam co roku na wakacjach, R waży prawie 100 kg więcej i ma dodatkowy napęd, który w sumie z wyższą masą zużywa 0,8-1L na każde 100 km, a auta używam na daily robiąc ok 20 kkm rocznie. R ma nadal haptyczne gładziki na kierownicy, których nie chciałem, bo wolę fizyczne przyciski z poprawionego mk8.5 . R ma (dla mnie) beznadziejne dołożone plastikowe progi na bokach, które kojarzą mi się z tuningiem lat 90tych, plus zwykła wersja bez dopłaty ponad 10 tys za R-Performance nie ma nawet spoilera nad tylną szybą. Podstawowy R za 200 koła wygląda, jak zwykły Golf R-line.

R ma napęd na 4 koła i to jest jego jedyny plus, ale jak sobie przypomnę ostatnie 2 miesiące zasypane u mnie w mieście śniegiem, to tylko potwierdziło się, że fwd w Clubsporcie z jego geometrią i szperą dają radę. Geometria kół w R jest klasyczna, jak w każdym Golfie nawet 1.5 tsi, CS ma inne ustawienia, przez co nie odstaje od R mimo dwóch kół napędzanych.

Napisano
5 godzin temu, Cinos napisał:

Chociaz VW tez kusi tym ze w 2026 albo 2027 Rka ma dostac 2.5 od Audi

No więc właśnie dlatego jest taka wyprzedaż. Golf R z DAZA to będzie zupełnie inną bajka.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, format napisał:

No więc właśnie dlatego jest taka wyprzedaż. Golf R z DAZA to będzie zupełnie inną bajka.

Tyle, że nigdy go nie będzie, bo to fejk internetowy.

Napisano
11 godzin temu, kaczorek79 napisał:

W R jest dla mnie za mały bagażnik, nie zmieszczę lodówki

duża jest różnica? napęd na tyl, aż tyle zabiera? miedzy 7GTI a 7

R ma nadal haptyczne gładziki na kierownicy, których nie chciałem, bo wolę fizyczne przyciski

ojj to fakt, w Arteonie R sa te i strasznie mi to nie lezalo

Geometria kół w R jest klasyczna, jak w każdym Golfie nawet 1.5 tsi, CS ma inne ustawienia, przez co nie odstaje od R mimo dwóch kół napędzanych.

powiesz cos wiecej o tej geometrii?

3 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Tyle, że nigdy go nie będzie, bo to fejk internetowy.

sporo o tym pisza, Formentor tez dostal 2.5, myslalem ze to ze wzgledu na sprzedaz w grupie VAG, Audi sie zgodzilo udostepnic ten silnik

no i fakt, nawet w 7, GTI z akcentami czerwonymi wyglada ciekawiej niz 7R, no moze poza kolorem bo ten niebieski lapiz robil robote

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Cinos napisał:

duża jest różnica? napęd na tyl, aż tyle zabiera? miedzy 7GTI a 7

ojj to fakt, w Arteonie R sa te i strasznie mi to nie lezalo

powiesz cos wiecej o tej geometrii?

sporo o tym pisza, Formentor tez dostal 2.5, myslalem ze to ze wzgledu na sprzedaz w grupie VAG, Audi sie zgodzilo udostepnic ten silnik

no i fakt, nawet w 7, GTI z akcentami czerwonymi wyglada ciekawiej niz 7R, no moze poza kolorem bo ten niebieski lapiz robil robote

Bagażnik ma 10 cm wyżej podłogę, co zabiera chyba ok 80 litrów. Ja mam tak upakowane walizki i lodówkę w bagażniku, że po zamknięciu klapy półka schodzi do bagażu na grubość palca.

Geometria w CS jest zrobiona typowo pod tor, koła przednie w negatywie, układ kierowniczy inny, w Golfie GTI i R jest 2.1 obrotu lock-to-lock, w CS 1.9 obrotu. Piszą też o innych łożyskach w zawieszeniu, ale nie zgłębiałem tematu.

Co tu mówić, w zakręty wchodzi bajecznie.

Wspomniałeś o wyglądzie, no mi zawsze GTI lepiej się widział, niż R. W mk7 i w mk8 te Rki takie smutne z wyglądu są. Tapicerka ArtVelours z mikrofibry z plastrem miodu też tylko w CS była.

Napisano
W dniu 2.03.2026 o 12:19, kaczorek79 napisał:

Bagażnik ma 10 cm wyżej podłogę, co zabiera chyba ok 80 litrów. Ja mam tak upakowane walizki i lodówkę w bagażniku, że po zamknięciu klapy półka schodzi do bagażu na grubość palca.

Geometria w CS jest zrobiona typowo pod tor, koła przednie w negatywie, układ kierowniczy inny, w Golfie GTI i R jest 2.1 obrotu lock-to-lock, w CS 1.9 obrotu. Piszą też o innych łożyskach w zawieszeniu, ale nie zgłębiałem tematu.

Co tu mówić, w zakręty wchodzi bajecznie.

Wspomniałeś o wyglądzie, no mi zawsze GTI lepiej się widział, niż R. W mk7 i w mk8 te Rki takie smutne z wyglądu są. Tapicerka ArtVelours z mikrofibry z plastrem miodu też tylko w CS była.

Ja mam porównanie Cupry fwd z mechaniczną szpera vs st z 4x4 i pewnie na codzień żeby ruszyć szybciej na swiatlach 4x4 jest lepsze ale po zakrętach IMO jeździ gorzej. Plus na szybkim łuku może nieprzyjemnie zaskoczyć przy fwd tego nie ma.

Napisano
W dniu 1.03.2026 o 23:01, Cinos napisał:

Ale ze w arteonie R dużo mniejszy komfort?

Napisano
2 godziny temu, Chalek napisał:

Ale ze w arteonie R dużo mniejszy komfort?

ze w Arteonie czulem sie jak w limuzynie, a jak wrocilem do swojego Golfa to czulem sie jak w gokarcie na stolku

praca zawieszenia, fotel i przestronnosc na mega plus

Napisano
21 godzin temu, Cinos napisał:

ze w Arteonie czulem sie jak w limuzynie, a jak wrocilem do swojego Golfa to czulem sie jak w gokarcie na stolku

praca zawieszenia, fotel i przestronnosc na mega plus

Aa myślałem że porównywałeś arteona Rke do zwykle arteona 280.

Edytowane przez Chalek

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 6.03.2026 o 20:49, Chalek napisał:

Aa myślałem że porównywałeś arteona Rke do zwykle arteona 280.

Chodziło mu raczej o porównanie Arteona do Golfa, a nie o różnicę między wersjami Arteona. Po prostu po przesiadce z Arteona do Golfa miał wrażenie dużo mniejszego auta – niższa pozycja, mniej miejsca i ogólnie bardziej „kartingowe” odczucia z jazdy. Arteon jest jednak większy, spokojniejszy w prowadzeniu i bardziej nastawiony na komfort, więc takie wrażenie jest całkiem naturalne.

Napisano

No to mogę powiedzieć że dzisiaj zmieniło mi się wskazanie ODO z 19999 na 20000km hehe

Edytowane przez bengamin

Napisano
27 minut temu, bengamin napisał:

No to mogę powiedzieć że dzisiaj zmieniło mi się wskazanie ODO z 19999 na 20000km hehe VW

To już prawie wrak zlosnik

U mnie wskoczyło ostatnio 75000.

Napisano
  • Autor

U mnie na razie tyle. Nie mam gdzie jeździć, nie byłem w trasie od stycznia.

Screenshot_20260318_175232_Volkswagen.jpg

Napisano

Ejjjj co oni pozmieniali że "aplikacja nie pozwala na robienie zrzutów ekranu" ? To chyba po ostatniej aktualizacji
Zawsze jest dostęp przez stronę )

Image1.jpg

Edytowane przez bengamin

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, bengamin napisał:

Ejjjj co oni pozmieniali że "aplikacja nie pozwala na robienie zrzutów ekranu" ? To chyba po ostatniej aktualizacji

Image1.jpg

Aplikacja domyślnie ma ustawiony brak zrzutów ekranu, w ustawieniach zmień.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Cinos napisał:

@kaczorek79 to jest ten pakiet o którym mowiles ze jest w Clubsporcie czy to jeszcze jakiś ekstra pakiet do GTI 50?
Uploading Attachment...

obraz.png

Nie, to jest pakiet performance z GTI 50, bo widzę kąt pochylenia koła -2°. W Clubsporcie zwykłym jest -1°30', a w innych Golfach bliskie 0.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nowe felgi już wpadły. Nie te co chciałem, bo chyba na ten sezon ich nie zrobią, ale bardzo podobne i rówież lekkie, 8.1 kg/szt. OEM prawie 12 kg, sprzedałem tydzień po zakupie auta, na zimę zanabyłem Rial, 10.5 kg. Czuć różnicę w prowadzeniu, przyspieszeniu i hamowaniu.

20260404_185350.jpg

20260404_185411.jpg

Napisano
37 minut temu, kaczorek79 napisał:

Nowe felgi już wpadły. Nie te co chciałem, bo chyba na ten sezon ich nie zrobią, ale bardzo podobne i rówież lekkie, 8.1 kg/szt. OEM prawie 12 kg, sprzedałem tydzień po zakupie auta, na zimę zanabyłem Rial, 10.5 kg. Czuć różnicę w prowadzeniu, przyspieszeniu i hamowaniu.

20260404_185350.jpg

20260404_185411.jpg

Olaboga, straszna koza. Kładź tam KWv3 albo przynajmniej jakieś B12.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, format napisał:

Olaboga, straszna koza. Kładź tam KWv3 albo przynajmniej jakieś B12.

To jest auto na codzień, również rodzinne. I tak jest -25 mm od normalnego Golfa. Poza tym tendencja glebowanych aut się odwraca w ostatnim czasie. Popatrz, jak wysoko teraz stoją AMG, Mki.

Edit. Ok, przyjrzałem się teraz zdjęciom. Faktycznie robione przed wieczorem w zachodzącym słońcu jakby ukrywają opony na felgach, co może dać wrażenie dużej luki pod rantem błotnika.

Mam inną fotkę, która lepiej oddaje faktyczną wysokość zawieszenia.

20260401_164713.jpg

Edytowane przez kaczorek79

Napisano
W dniu 20.03.2026 o 17:37, bengamin napisał:

Ta aplikacja VW to jakiś żart. Prt scr to akurat można włączyć w ustawienia bo to działa. Lokalizacji brak, statystyk brak, ustawienia powiadomień nie działają przeważnie, odświeża się godzinami (. Po aktualizacji zwykle dochodzą kolejne nie działające rzeczy.

Pozgłaszałem problemy do supportu, po 3tyg odpowiedzieli, żeby sprawdzić gps w aucie .. teraz znów będę czekał miesiąc na odp.

Skoda znacznie lepiej to ogarnia.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sherif napisał:

Ta aplikacja VW to jakiś żart. Prt scr to akurat można włączyć w ustawienia bo to działa. Lokalizacji brak, statystyk brak, ustawienia powiadomień nie działają przeważnie, odświeża się godzinami (. Po aktualizacji zwykle dochodzą kolejne nie działające rzeczy.

Pozgłaszałem problemy do supportu, po 3tyg odpowiedzieli, żeby sprawdzić gps w aucie .. teraz znów będę czekał miesiąc na odp.

Skoda znacznie lepiej to ogarnia.

Nie wiem czego używasz, ale piszesz chyba nieprawdę. Jest lokalizacja auta, odświeżanie działa nonstop.

Napisano
10 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Nie wiem czego używasz, ale piszesz chyba nieprawdę. Jest lokalizacja auta, odświeżanie działa nonstop.

Apki oficjalne VW, Skoda, Volvo.

Tylko w tej VW nic nie działa.

Screenshot_20260405_091019_Volkswagen.jpg

Screenshot_20260405_091206_Volkswagen.jpg

Edytowane przez sherif