Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały. Clio, Yaris, 208

Featured Replies

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Sprzęgła z kołem dwumasowym 9500 ok

i doszły inne graty.

Starego oleju nie wlejesz. Kalibrację też musisz zrobić. A koło dwumasowe najczęściej jest do wymiany ze sprzęgłami. I to niekoniecznie musi być wszystko. Zakładanie że tylko sprzęgła są do wymiany jest zaklinaniem rzeczywistości.

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

W KIA chyba tak ich uczą.

Oczytany po forach pytałem ile biorą za wypalanie GPF jak na trasie się nie uda, to usłyszałem że nigdy nie mieli takiego przypadku by musieli to robić, a w następnym zdaniu bąknęli, że robią to za darmo. rotfl2

O katalizator sypiący się w kolektor zapytaj ;)

4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Do potencjalnych problemow z DCT dojdzie pewnie jeszcze kwestia zapychania GPF.

Odpuscilbym kombinacje 1,6TGdi + 7DCT w Kia/Hyundai przy takim trybie jazdy.

A co byś polecił? DCT generalnie mają z takim trybem problem, a na autostradzie, to tak po prawdzie automat mi mniej potrzebny.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Starego oleju nie wlejesz. Kalibrację też musisz zrobić. A koło dwumasowe najczęściej jest do wymiany ze sprzęgłami. I to niekoniecznie musi być wszystko. Zakładanie że tylko sprzęgła są do wymiany jest zaklinaniem rzeczywistości.

Tylko, ze ograniczenie w gwarancji jest na sprzegla i o tym jest cala dyskusja.

Wiadomo, ze jak sie kupi auto z zuzyta skrzynia, to koszty beda wielokrotnie wieksze.

Napisano
2 minuty temu, fosfor napisał:

A co byś polecił? DCT generalnie mają z takim trybem problem, a na autostradzie, to tak po prawdzie automat mi mniej potrzebny.

Tylko, ze takie DSG w razie czego ogarniesz za polowe ceny DCT. Juz pisalem, co bym polecal w tym watku.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Tylko, ze ograniczenie w gwarancji jest na sprzegla i o tym jest cala dyskusja.

Wiem. Tylko nie można mówić o koszcie samych sprzęgieł bo zwykle więcej jest do wymiany.

Napisano

1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Wiem. Tylko nie można mówić o koszcie samych sprzęgieł bo zwykle więcej jest do wymiany.

Takie koszty laczne raportowali ludzie, ktorzy realizowali naprawe szarpiacego DCT w ASO.

7kPLN za same sprzegla, 10k PLN przy wymianie razem z dwumasa.

Napisano
20 minut temu, fosfor napisał:

O katalizator sypiący się w kolektor zapytaj ;)

Teraz poza Sorento nie mają nic co mogłoby mnie zainteresować, a że tyle za auto nie dam, to i pytania nie zadam.

Napisano
30 minut temu, marcindzieg napisał:

O sprzęgle i dwumasie pisałem.

Olej nie ma związku ze sprzęgłami. Można wymienić po jakimś przebiegu, ale to w sumie zwykła skrzynia, zrobotyzowana.

Olej 400zł, kalibracja 200 zł.

Czyli około 10 tys. zł. Tyle też to kosztowało jakiś czas temu w ASO.

W omawianym przypadku główny ekstra koszt, to siłownik sprzęgła 3700 zł.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Czyli około 10 tys. zł. Tyle też to kosztowało jakiś czas temu w ASO.

W omawianym przypadku główny ekstra koszt, to siłownik sprzęgła 3700 zł.

I na tym tle nawet uchodząca za słabą DQ200 od VAG jawi się jako świetna alternatywa :D

Napisano
9 minut temu, ZUBERTO napisał:

Teraz poza Sorento nie mają nic co mogłoby mnie zainteresować, a że tyle za auto nie dam, to i pytania nie zadam.

Problem z katalizatorem byl w jakiejs serii wolnossacych silnikow GDI, dobre 10+ lat temu ;)

Napisano

7 godzin temu, Maciej__ napisał:

...17kPLN za same sprzegla z robota, wydaje sie nierealne.

Ja pisze o cenach wymiany kompletu sprzegiel dla silnika 1,5-1,6T i skrzyni 7DCT.

Na forum Xceed pisali o około 11-12kPLN za wymianę sprzegieł w ASO, w tym samym materiał ok.8.5

Napisano
W dniu 17.02.2026 o 19:59, zenek111 napisał:

Jak chcemy "wypasu" w sensie (materiałów w kabinie) za 90tysiecy to trzeba na chińczyki patrzeć. No ale ja tego robił nie będe bo sie normalna dyskusja skończy.

A zaryzykuje, chińćzyk z dobrym wykończeniem za 90 tysi )

Napisano
W dniu 24.02.2026 o 06:38, Danielpoz. napisał:

Tył tył😱

To samo powiedziała. Siedząc za kierownicą nie widzi lamp z tyłu😂

Jechała wczoraj ponad 20km Kamiq. Celuje w 1.0 115KM Monte Carlo a demo mieli 1.5 150 koników. Teoretycznie powinno świetnie jeździć jak na tak małe auto. Pozycja za kierownicą, ergonomia i widoczność super. Dynamicznie słabo i minimalnie twardszy od Clio czy 208.

Tym że dynamicznie słabo to jestem zdziwiony ale to tylko jej opinia.

Jeździłem takim kamiq i jeździło mi się nim zaskakująco fajnie pomimo że jest IMO brzydki.

Co do dynamiki też zdziwiony jestem bo to ma coś koło 8s do setki...

Może koleżanka korzystała z elektrycznego napędu jeżdżąc hybrydami i sobie skrzywiła obraz

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Jaruga napisał:

Jeździłem takim kamiq i jeździło mi się nim zaskakująco fajnie pomimo że jest IMO brzydki.

Co do dynamiki też zdziwiony jestem bo to ma coś koło 8s do setki...

Może koleżanka korzystała z elektrycznego napędu jeżdżąc hybrydami i sobie skrzywiła obraz

Mi też się nie chce wierzyć że 150koni nie dało rady. Może faktycznie ta skrzynia daje takie wrażenie🤔

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał:

Mi też się nie chce wierzyć że 150koni nie dało rady. Może faktycznie ta skrzynia daje takie wrażenie🤔

ten 1.5TSI jest na prawdę niezły nawet w takiej Octavi IV , mało pali ma dość dobrego kopa , ale jak już lekko kręcisz na obrotach . to samo ma 1.0TSI , na niskich obrotach nie za bardzo jedzie ( wersja 95km ) bo ma bardzo długie biegi ( 1-55 , 2-105 , 3-145? dalej nie próbowałem , ale ma jakiś dziwny kaganiec ta Fabia , bo po 185+ już za za bardzo nie chce czy to 4 czy 5 bieg

Napisano
  • Autor

Auto zamówione. Padło na Clio ze wszystkimi pakietami łącznie z Harmanem. Trochę odjechała cenowo od pierwotnych założeń.😂

Napisano
28 minut temu, Danielpoz. napisał:

Auto zamówione. Padło na Clio ze wszystkimi pakietami łącznie z Harmanem. Trochę odjechała cenowo od pierwotnych założeń.😂

chał macz ?

Napisano
  • Autor
27 minut temu, mmaciejosss napisał:

chał macz ?

Wydzwonione podobno poł Polski i połowa dilerów chciała sprzedać po cenie katalogowej... Problemem była gotówkowa forma płatnosci a nie jakieś ich finansowanie. Nowy model i bardziej chcą wyprzedać Clio 5. Były też brane pod uwagę dema ale tam był ciężki temat bo nie mogą ich jeszcze sprzedawać.

Finalnie zamówiony za 125500 🫣

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał:

Wydzwonione podobno poł Polski i połowa dilerów chciała sprzedać po cenie katalogowej... Problemem była gotówkowa forma płatnosci a nie jakieś ich finansowanie. Nowy model i bardziej chcą wyprzedać Clio 5. Były też brane pod uwagę dema ale tam był ciężki temat bo nie mogą ich jeszcze sprzedawać.

Qrde , jeszcze kilka lat temu można było kupić Golfa GTI w top wersji lub w miarę klasę D , a dziś dopasioną klasę B za tyle kupisz . Pamiętam jak Superb kosztował 110kzł , a za to była dopasiona Octavia

Napisano
29 minut temu, Danielpoz. napisał:

1,8? Troche drogo za ten wszedzie twardy plastik fantastikbzik

Napisano
  • Autor
30 minut temu, Rado_ napisał:

1,8? Troche drogo za ten wszedzie twardy plastik fantastikbzik

Oczywoście 1.8 tak jak pisałem, max wersja.

Klasa B, musi być tandetnie😂 a że drogo... fanaberie kosztują😉

Jak Ci się jeździło nowym Clio?

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
  • Autor
59 minut temu, mmaciejosss napisał:

Qrde , jeszcze kilka lat temu można było kupić Golfa GTI w top wersji lub w miarę klasę D , a dziś dopasioną klasę B za tyle kupisz . Pamiętam jak Superb kosztował 110kzł , a za to była dopasiona Octavia

Octavia w pełnej wersji kosztowała w 2001r 92500zł. To ćwierć wieku temu więc nie ma sensu porównywać😁

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał:

Octavia w pełnej wersji kosztowała w 2001r 92500zł. To ćwierć wieku temu więc nie ma sensu porównywać😁

jak ja kupowałem w 2003r Fabię 1,2-12V-64km w wersji z klimatyzacją i lakierem metalik , płaciłem 40kzł , sąsiad miesiąc wcześniej za Octavię I 1,4-16V-75km bez klimy płacił 46kzł , dziś te ceny skoczyły od min 2x tyle

Napisano
17 minut temu, Danielpoz. napisał:

Oczywoście 1.8 tak jak pisałem, max wersja.

Klasa B, musi być tandetnie😂 a że drogo... fanaberie kosztują😉

Jak Ci się jeździło nowym Clio?

Nowym nie jezdzilem, jedynie macalem w salonie. Do Clio V przed liftem to niestety duzy krok wstecz. Jedynie ekrany, multimedia lepsze. Co do napedow to sie nie wypowiem, tylko macalem. Nie mniej jak bym miał zmieniać na nowe to bym rozwazal.

Napisano

12 minut temu, mmaciejosss napisał:

jak ja kupowałem w 2003r Fabię 1,2-12V-64km w wersji z klimatyzacją i lakierem metalik , płaciłem 40kzł , sąsiad miesiąc wcześniej za Octavię I 1,4-16V-75km bez klimy płacił 46kzł , dziś te ceny skoczyły od min 2x tyle

Czyli w 2003 bieda Fabia kosztowala 20-krotnosc sredniego wynagrodzenia brutto.

Obecnie duzo lepiej wyposazona podstawowa wersja to rownowartosc ok 8 srednich pensji brutto.

Realnie samochody sa duzo tansze niz kiedys.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Rado_ napisał:

Nowym nie jezdzilem, jedynie macalem w salonie. Do Clio V przed liftem to niestety duzy krok wstecz. Jedynie ekrany, multimedia lepsze. Co do napedow to sie nie wypowiem, tylko macalem. Nie mniej jak bym miał zmieniać na nowe to bym rozwazal.

Jezdziłem w styczniu rentalem clio 5, zwykłe wnętrze i tyle. Nowe Clio jeśli chodzi o wnętrze to jak auto premium przy poprzednim modelu.😎 Wizualnie bo nie macałem choć nie sądzę żeby było jeszcze gorzej. Może się nie rozpadnie😂

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Maciej__ napisał:

Czyli w 2003 bieda Fabia kosztowala 20-krotnosc sredniego wynagrodzenia brutto.

Obecnie duzo lepiej wyposazona podstawowa wersja to rownowartosc ok 8 srednich pensji brutto.

Realnie samochody sa duzo tansze niz kiedys.

Aż sprawdziłem. W 2019r kupiłem córce Fabię za 44tyś zł

2003 a 2019, auta kiedyś były bardzo drogie.

Screenshot_20260305_204857_Chrome.jpg

Napisano
51 minut temu, Danielpoz. napisał:

Jezdziłem w styczniu rentalem clio 5, zwykłe wnętrze i tyle. Nowe Clio jeśli chodzi o wnętrze to jak auto premium przy poprzednim modelu.😎 Wizualnie bo nie macałem choć nie sądzę żeby było jeszcze gorzej. Może się nie rozpadnie😂

Zalezy co porównujesz. Tental pewnie najtansza wersja, wszystko twarde. Ja mam techno przedliftowe, a tam masz na drzwiach miekkie plastiki oprócz dolnej części, deska miekki plastik, chromowane obwódki na manetkach, przyciskach od szyb. Opcji konfiguracji też było wiecej niz teraz. Jasne, ze z wygladu wszystko w VI nowocześniejsze, ale niestety po taniości.

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał:

Aż sprawdziłem. W 2019r kupiłem córce Fabię za 44tyś zł

2003 a 2019, auta kiedyś były bardzo drogie.

Screenshot_20260305_204857_Chrome.jpg

to było bardzo tanie auto jak na 2019r

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Rado_ napisał:

Zalezy co porównujesz. Tental pewnie najtansza wersja, wszystko twarde. Ja mam techno przedliftowe, a tam masz na drzwiach miekkie plastiki oprócz dolnej części, deska miekki plastik, chromowane obwódki na manetkach, przyciskach od szyb. Opcji konfiguracji też było wiecej niz teraz. Jasne, ze z wygladu wszystko w VI nowocześniejsze, ale niestety po taniości.

To będzie jezdziła tanim, tandetnym i plastikowym Esprit Alpine😂

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, mmaciejosss napisał:

to było bardzo tanie auto jak na 2019r

Mi chodzi o porównanie ceny Fabi z 2003 do modelu 2019.

Fabia córki w tamtym czasie to było jedno z tańszych aut na rynku👍

Napisano
4 godziny temu, Danielpoz. napisał:

To będzie jezdziła tanim, tandetnym i plastikowym Esprit Alpine😂

Takie czasy, ale jak ktos nie wie, to nie będzie wnikał. Póki nie macasz i nie masz porównania, to nie widacok

Napisano
  • Autor
Teraz, Rado_ napisał:

Takie czasy, ale jak ktos nie wie, to nie będzie wnikał. Póki nie macasz i nie masz porównania, to nie widacok

Ktoś maca wszystko co jest w środku?😂

Takim jeździłem. Rental czyli jak to bywa zwykła wersja. Nie wiem jaka nazwa ale miał full led, hands free, klimatronik, kamera tylko z tyłu, no Alpine to to nie było😂

Dzień do nocy😉, no ale tam pewnie była znacznie niższa cena więc nie ma co wymagać. Zresztą w B nie ma co szukać cudów.👍

IMG-20251230-WA0004.jpg

Napisano
55 minut temu, Danielpoz. napisał:

Ktoś maca wszystko co jest w środku?😂

Takim jeździłem. Rental czyli jak to bywa zwykła wersja. Nie wiem jaka nazwa ale miał full led, hands free, klimatronik, kamera tylko z tyłu, no Alpine to to nie było😂

Dzień do nocy😉, no ale tam pewnie była znacznie niższa cena więc nie ma co wymagać. Zresztą w B nie ma co szukać cudów.👍

IMG-20251230-WA0004.jpg

Ja jezdze na codzien, więc mam inne spojrzenie. Oczywiscie, ze nowy bardziej mi sie podoba i na zewnątrz i wewnątrz. Poprzednik juz trąci myszką, ale jak zaczniesz wjikac w szczegóły, widać mocno oszczędności w nowym. Pewnie dla potencjalnych kupców nie ma to znaczenia, nawet tego nie zauważą, tak jak ja nie zauwaze, co zmienilo sie w jakims Polo, bo z nim nie obcuję na codzien.

P.s ten rental to po lifcie nawet w alpine już wszystko twarde i po taniosci. Spora przepaść.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Rado_ napisał:

Ja jezdze na codzien, więc mam inne spojrzenie. Oczywiscie, ze nowy bardziej mi sie podoba i na zewnątrz i wewnątrz. Poprzednik juz trąci myszką, ale jak zaczniesz wjikac w szczegóły, widać mocno oszczędności w nowym. Pewnie dla potencjalnych kupców nie ma to znaczenia, nawet tego nie zauważą, tak jak ja nie zauwaze, co zmienilo sie w jakims Polo, bo z nim nie obcuję na codzien.

P.s ten rental to po lifcie nawet w alpine już wszystko twarde i po taniosci. Spora przepaść.

Ja myślę że ten Twój model jest po prostu najlepszy🤠Te starsze i nowsze są zdecydowanie gorsze🤣

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał:

Ja myślę że ten Twój model jest po prostu najlepszy🤠Te starsze i nowsze są zdecydowanie gorsze🤣

Chyba nie rozumiesz co czytasz. Gdyby to byl watek na HP, spoko moglbys tak myslec, czemu nie?zlosnik Ale, że to Motokącik, naiwnie próbowałem opisac moje spostrzeżenia porownujac Clio V z VI. Ale bardziej mnie dziwi, ze sie zafiksowales na czym co nie ma miejsca. Moze wystarczy nie mietzyc wszystkich swoją miarą? Serio nie mogę zrozumiec Twojej reakcji. Ale by sprecyzować. Nie, moj model nie jest najlepszy, a starsze i nowsze pewnie sa i lepsze i gorsze, zalezy co porównywać. Dla kazdego co innego moze byc lepsze, lub gorsze. Nie wiem tez skad te wnioski, bo ja nie twierdzę, z starsze i nowsze sa gorsze. Czy na pewno to koleżanka kupila to Clio?rotfl2

Napisano
  • Autor
47 minut temu, Rado_ napisał:

Chyba nie rozumiesz co czytasz. Gdyby to byl watek na HP, spoko moglbys tak myslec, czemu nie?zlosnik Ale, że to Motokącik, naiwnie próbowałem opisac moje spostrzeżenia porownujac Clio V z VI. Ale bardziej mnie dziwi, ze sie zafiksowales na czym co nie ma miejsca. Moze wystarczy nie mietzyc wszystkich swoją miarą? Serio nie mogę zrozumiec Twojej reakcji. Ale by sprecyzować. Nie, moj model nie jest najlepszy, a starsze i nowsze pewnie sa i lepsze i gorsze, zalezy co porównywać. Dla kazdego co innego moze byc lepsze, lub gorsze. Nie wiem tez skad te wnioski, bo ja nie twierdzę, z starsze i nowsze sa gorsze. Czy na pewno to koleżanka kupila to Clio?rotfl2

Tak, przesiadłem się z NX na te mikro Clio🤣

Nie ma nic gorszego jak fanatyzm i zaślepienie do własnego modelu czy bycie fanem marki. Niech będzie najlepsze😁

EOT👍

Napisano
12 minut temu, Danielpoz. napisał:

Tak, przesiadłem się z NX na te mikro Clio🤣

Nie ma nic gorszego jak fanatyzm i zaślepienie do własnego modelu czy bycie fanem marki. Niech będzie najlepsze😁

EOT👍

Zgadzam sie, ale skąd te wnioski odnośnie moich wpisów? Możesz sprecyzować, po czym wnosisz? Jakies przyklady, cytaty? Moze przeczytaj ten wątek na spokojnie od poczatku, mam wrażenie, ze tylko piszesz, ale nie czytasz na co odpowiadaszzlosnik

Napisano

Z tym nowym Clio jest ciekawa sprawa, prawie wszyscy krytykowali na poczatku wyglad, teraz wiekszosci zaczął się podobać, ale niektórzy marudzą ( w tym ja) na te kurka totalnie kwadratowe ekrany z ramką jak w TV sprzed 15 lat, przeciez to zupełnie nie pasuje do tego samochodu. Żeby to było zaokrąglone, albo jakies takie delikatniejsze, ale nie, karoseria zgrabna linia, a w środku ekrany w kształcie jak z najtańszego chińczyka.

nuova-renault-clio-gli-interni-e-il-baga

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał:

Z tym nowym Clio jest ciekawa sprawa, prawie wszyscy krytykowali na poczatku wyglad, teraz wiekszosci zaczął się podobać, ale niektórzy marudzą ( w tym ja) na te kurka totalnie kwadratowe ekrany z ramką jak w TV sprzed 15 lat, przeciez to zupełnie nie pasuje do tego samochodu. Żeby to było zaokrąglone, albo jakies takie delikatniejsze, ale nie, karoseria zgrabna linia, a w środku ekrany w kształcie jak z najtańszego chińczyka.

Przeciez i tak nie kupisz, to co za roznica czy sie podoba czy nie...

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Przeciez i tak nie kupisz, to co za roznica czy sie podoba czy nie...

Czekaj, napisz coś o jakimś samochodzie to przyjde i Ci powiem "Przeciez i tak nie kupisz, to co za roznica...."

p.s. Akurat Renault Captur w hybrydzie był jedna z rozważanych opcji, byłem wiec ciekaw Clio które miało urosnąć i moze wskoczyć na miejsce Captura, no i urosło, ale do środka wstawiono najbardziej kwadratowe telewizory.

Ttoż nowy T-roc w którym sie narzeka na ekranozę ma te ekrany też z gruba ramką ale choć cienkie i zaokrąglone

image;s=7680x0;q=100

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, zenek111 napisał:

Czekaj, napisz coś o jakimś samochodzie to przyjde i Ci powiem "Przeciez i tak nie kupisz, to co za roznica...."

p.s. Akurat Renault Captur w hybrydzie był jedna z rozważanych opcji, byłem wiec ciekaw Clio które miało urosnąć i moze wskoczyć na miejsce Captura, no i urosło, ale do środka wstawiono najbardziej kwadratowe telewizory.

Ttoż nowy T-roc w którym sie narzeka na ekranozę ma te ekrany też z gruba ramką ale choć cienkie i zaokrąglone

image;s=7680x0;q=100

Captur też się podobał ale jeszcze droższy. Myśłę że rozsądniejszym wyborem byłby właśnie Captur👍 Przesiadka z C3 które ma 80koni na Clio 160 będzie przyjemnym doświadczeniem.😎

Pomogłem ile mogłem.😂 Dziękuję wszystkim którzy doradzali i wyjaśniali rózne aspekty i zawiłości techniczne.👍🍺

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, zenek111 napisał:

13 godzin temu, zenek111 napisał:

To dobrze czy źle że ekrany jak w chińczyku?😅

Napisano
W dniu 6.03.2026 o 16:51, zenek111 napisał:

Ale teraz wygląda jak premium czyli BMW. Gdzie wadyzlosnik