Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do AT

Featured Replies

Napisano

Pojechałem dziś do Opla i po numerze VIN dobierali mi olej do AT (Aisin AWF8F45).

Na ladę wjechał olej Febi 29934 (w specyfikacji Dexron III) - "Panie na pewno do tej skrzyni".

W domu znalazłem paragon za olej kupowany w tym samym sklepie 2 lata temu - Febi 32600 (Dexron VI).

nie_wiem - wbijam w AI i mi wywala, że FEB29934 jest OK (bo Aisin powinien mieć olej AW-1), podczas gdy jeszcze 2 lata temu zalecali FEB32600. 2 lata kulam się na "nie takim" oleju w AT?

Jakie mam opcje na stole?

• oddać FEB29934 (dobry dziś) i wymienić na FEB32600 (dobry 2 lata temu) - spuścić ile zejdzie FEB32600 z AT i dopełnić świeżym FEB32600?

• dokupić FEB29994 (dobry na dziś) i zlać kilka razy ze skrzyni FEB32600 i w końcu zalać poprawnym FEB29934

• nic nie oddawać: zlać ze skrzyni FEB32600 i dopełnić FEB29934 i wymieszać klasy Dexron III i Dexron VI ?

Napisano
Godzinę temu, el_guapo napisał:

Pojechałem dziś do Opla i po numerze VIN dobierali mi olej do AT (Aisin AWF8F45).

Na ladę wjechał olej Febi 29934 (w specyfikacji Dexron III) - "Panie na pewno do tej skrzyni".

W domu znalazłem paragon za olej kupowany w tym samym sklepie 2 lata temu - Febi 32600 (Dexron VI).

nie_wiem - wbijam w AI i mi wywala, że FEB29934 jest OK (bo Aisin powinien mieć olej AW-1), podczas gdy jeszcze 2 lata temu zalecali FEB32600. 2 lata kulam się na "nie takim" oleju w AT?

Jakie mam opcje na stole?

• oddać FEB29934 (dobry dziś) i wymienić na FEB32600 (dobry 2 lata temu) - spuścić ile zejdzie FEB32600 z AT i dopełnić świeżym FEB32600?

• dokupić FEB29994 (dobry na dziś) i zlać kilka razy ze skrzyni FEB32600 i w końcu zalać poprawnym FEB29934

• nic nie oddawać: zlać ze skrzyni FEB32600 i dopełnić FEB29934 i wymieszać klasy Dexron III i Dexron VI ?

Jak pracowałem w Oplu to ciągle mechanicy się mylili z wlewaniem oleju do automatu. Co zamiana to inny na WZ, reklamacji miałem co nie miara.

Rada, zlać to wszystko (nie wiem jak się płucze czy zlewa do końca), Ale wymienić na właściwy. U nas Ci z nieprawidłowym wracali bo skrzynia zaczynała im szarpać.

Napisano
  • Autor
59 minut temu, Camel napisał:

Jak pracowałem w Oplu to ciągle mechanicy się mylili z wlewaniem oleju do automatu. Co zamiana to inny na WZ, reklamacji miałem co nie miara.

Rada, zlać to wszystko (nie wiem jak się płucze czy zlewa do końca), Ale wymienić na właściwy. U nas Ci z nieprawidłowym wracali bo skrzynia zaczynała im szarpać.

Od 2 lat teoretycznie na złym AT chodzi jak złoto.

Zlac grawitacyjnie się nie da, schodzi ok. połowy.

Tylko wymiana dynamiczna, która z kolei jest niezalecana (bo filtr jest niewymienny w trakcie eksploatacji),

Napisano
4 minuty temu, el_guapo napisał:

Zlac grawitacyjnie się nie da, schodzi ok. połowy.

Tylko wymiana dynamiczna, która z kolei jest niezalecana (bo filtr jest niewymienny w trakcie eksploatacji),

a czemu nie dynamiczna? w wielu materiałach jest to wręcz zalecane, albo kilkukrotnie grawitacyjnie 3-4x

https://www.facebook.com/reel/1548738952856402

co ciekawe aisin zaleca co 20tyś km

http://www.aisinaftermarket.jp/en/products/atf/images/atf_a2_CFEx_AFW+.pdf

i też piszą o dynamicznej, bo tylko tak można wymienić cały olej

Wymieniłem ostatnio w X1 przy 70kkm, ale nawet nie wiem jak i na jaki olej ;)

Edytowane przez Koonrad

Napisano

Ai pisze że są to płyny mieszalne i kompatybilne wstecznie. Sprawdził bym to jeszcze w jakiejś literaturze bardziej fachowej i jak by to się potwierdziło to wymieniał statycznie. Drugą wymianę po 1000km i kolejną już normalnie.

Napisano

Można jeszcze wyciągnąć ile się da wysysarką z jakąś fikuśną końcówką.

Napisano
27 minut temu, Piotrus napisał:

Można jeszcze wyciągnąć ile się da wysysarką z jakąś fikuśną końcówką.

Dużo ATFu siedzi w konwerterze. Stamtąd nie wyssasz niczym

Napisano
23 minuty temu, ghost2255 napisał:

Oczywiście, zrozumiałem że w tej skrzyni korek spustowy nie jest w najniższym miejscu i stąd pomysł z wysysarką.

Napisano
4 godziny temu, el_guapo napisał:

Może dobrym )

Ja sobie zepsułem skrzynie złym olejem. Ale tym się kończy słuchanie "fachowców" na forach.

Napisano
8 godzin temu, marcindzieg napisał:

Może dobrym )

Ja sobie zepsułem skrzynie złym olejem. Ale tym się kończy słuchanie "fachowców" na forach.

No niestety, ja to widzę u nas i pseudo mechaników. Do naszych KIA jest przeznaczony olej A5/B5 a mechanicy leją co popadnie aby był 5w30 i później im klepią hydro popychacze 😁

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał:

No niestety, ja to widzę u nas i pseudo mechaników. Do naszych KIA jest przeznaczony olej A5/B5 a mechanicy leją co popadnie aby był 5w30 i później im klepią hydro popychacze 😁

Najśmieszniejsze jest to, że olej do skrzyń Subaru sprzedawany przez Subaru jest tani i bez problemu dostępny. No ale chciałem lepiej zlosnik

Napisano
1 godzinę temu, marcindzieg napisał:

Najśmieszniejsze jest to, że olej do skrzyń Subaru sprzedawany przez Subaru jest tani i bez problemu dostępny. No ale chciałem lepiej zlosnik

Skoro chciałeś lepiej to czemu winę zwalasz na innych?

Pamiętaj-lepsze jest wrogiem dobregozlosnik2

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Piotrus napisał:

Oczywiście, zrozumiałem że w tej skrzyni korek spustowy nie jest w najniższym miejscu i stąd pomysł z wysysarką.

Korek spustowy jest w najniższym miejscu, jednak nie determinuje to zejścia całego oleju z układu.

Napisano
1 godzinę temu, volf6 napisał:

Skoro chciałeś lepiej to czemu winę zwalasz na innych?

Pamiętaj-lepsze jest wrogiem dobregozlosnik2

No cóż. Człowiek się uczy całe życie i głupi umiera. Najgorsze że wielokrotnie słyszałem ze przypadku Subaru nie należy poprawiać inżynierów. Takie życie )

Napisano

Na stronie RAVENOLA można dobrać olej/ATF do danego auta i będzie to odpowiedni płyn. To znany i uznany producent.

Napisano
W dniu 17.02.2026 o 21:53, ghost2255 napisał:

bywają "kółka z olejem" które maja swój korek spustowy

Napisano
W dniu 18.02.2026 o 22:01, ghost2255 napisał:

Na stronie RAVENOLA można dobrać olej/ATF do danego auta i będzie to odpowiedni płyn. To znany i uznany producent.

Dobre:

image.png

Tylko gdzie ja go mam wlać w elektryku phi ?

Plus za to, że jest osobna kategoria dla klasyków i mniej więcej dobre produkty dobiera.

Napisano
4 godziny temu, WaWeR napisał:

bywają "kółka z olejem" które maja swój korek spustowy

Oczywiście, że tak.

Ale chyba nie widziałeś ośmiobiegowego AISINA z takim korkiem? Bo do takiego odnosiła się moja odpowiedź.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Tylko gdzie ja go mam wlać w elektryku phi ?

Do przekładni. Tam, skąd spuścisz stary płyn do wymiany.

Napisano
16 minut temu, ghost2255 napisał:

Do przekładni. Tam, skąd spuścisz stary płyn do wymiany.

Jakiej ?

Napisano
5 minut temu, sherif napisał:

Jakiej ?

Takiej:

Zrzut ekranu 2026-02-26 o 17.53.10.png

Napisano
15 godzin temu, ghost2255 napisał:

Takiej:

Na obrazku pewnie jest dyfer, ale tam nie wymienia się oleju (wg ASO).

BTW. Skąd ten obrazek ?

Napisano
29 minut temu, sherif napisał:

ale tam nie wymienia się oleju (wg ASO)

Wg ASO oleju nie wymienia się w żadnej skrzyni wyprodukowanej przez ostatnie 20-25 lat. Ale chyba w każdej skrzyni/przekładni jest taka możliwość, a w prostych przekładniach z EV czy np toyotowskich hybryd jest to bardzo łatwe bo wystarczy zlać i wlać nowy, nie ma żadnych konwerterów ani sterowników hydraulicznych.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

BTW. Skąd ten obrazek ?

Etka

Nawet jak się nie wymienia, to zawsze może puścić uszczelniacz i będziesz musiał dolać.

Edytowane przez Piotrus

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

BTW. Skąd ten obrazek ?

Obrazek z etka online.

Może i producent nie zaleca wymiany, ale w razie naprawy przekładni trzeba ją czymś zalać. I tutaj Ravenol pokazuje swój produkt spełniający normy producenta.

A na obrazku jest cała przekładnia z zabudowanym mechanizmem różnicowym. Każde auto elektryczne ma przekładnię. Nie tylko dyfer.

Napisano
3 minuty temu, ghost2255 napisał:

Każde auto elektryczne ma przekładnię. Nie tylko dyfer.

Patrząc ile niuta mają elektryki, to taki olej dostaje nieźle w d... i ja bym go co jakiś czas wymienił.