Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto klasy B do 60tpln

Featured Replies

Napisano

Cześć,

chodzi mi po głowie zmienić żonie auto, obecnie posiada Grande Punto z 2015r 1.4 z lpg. Główne założenia to:

• nie mniejsze niż GP, do wożenia dzieci 6 lat i niemowlę, więc nosidełko do jazdy tyłem w isofix będzie wpinane.

• 5d

• pb lub pb/lpg oszczędne, moc bez znaczenia jak teraz jezdziła 1.4 77KM.

• często jazda odcinki 2-3km, przedszkole-dom i itp.

• kwota 50-60tpln max

• jak najmłodsze, auto na kolejne parę lat.

• przebiegi roczne 5-8tkm

Trochę przewertowałem wstępnie temat, i celowałbym w Sandero SW 1.0tce z fabrycznym lpg z roczników 2023-2024r. Zastanawiałem się jeszcze nad jakąs twarda hybrydą z możliwością ładowania w domu, mam w garażu gniazdo 3f do ładowania ale nie mam PV więc ładowanie po 1,2pln/kWH przy średnim zużyciu mocy ok 17kW daję koszta lekko ponad 20pln za 100km. Wiec doplata do hybrydy czy EV z 20-30 tpln jest bez sensu z punktu widzenia ekonomicznego na ta chwilę dla mnie.

Napisano

Skoro jak najmłodsze to pewnie nic tańszego od Sandero nie kupi.

Clio pewnie droższe bedzie.

Napisano
otomoto.pl
No image preview

Nowy Citroën C3 2025 - 59 900 PLN, 3 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Citroën C3? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

I zmienić taryfę na G12

Edytowane przez iwik

Napisano
40 minut temu, steyr napisał:
  1. pb lub pb/lpg oszczędne, moc bez znaczenia jak teraz jezdziła 1.4 77KM.

2. często jazda odcinki 2-3km, przedszkole-dom i itp.

3. kwota 50-60tpln max

4. jak najmłodsze, auto na kolejne parę lat.

5. przebiegi roczne 5-8tkm

Jakie znaczenie ma spalanie czy montaż LPG, jeśli koszty mycia z mchu przy takich przebiegach są wyższe niż wydatki na paliwo? ;)

Za tą kasę kupisz w miarę młodego Yarisa, pewnie jakiś rocznik 2022 i przypomnisz sobie o zmianie na nowsze auto za 10 lat najwcześniej.

Możesz celować w jakieś też Polo, które jest nieco większe. Jakiś silnik 1.0TSI też pali mało i jest dosyć pancerny.

Elektryk czy PlugIn by zdał egzamin, ale ja z doświadczenia wiem, i wiem że to jest wybitnie szowinistyczne, że kobiety nie dbają o ładowanie. W elektryku jeszcze tak, bo jak nie naładują to nie pojadą. W PlugIn nie, bo auto i tak pojedzie, tyle że na benzynie ;)

Napisano
  • Autor
19 minut temu, iwik napisał:
otomoto.pl
No image preview

Interesuje Cię Citroën C3? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

I zmienić taryfę na G12

Ciekawa opcja, pytanie czy to nie jest tak małe jak Dacia Spring. Dacia Spring to takie Tico naszych czasów.

Napisano
Teraz, steyr napisał:

Ciekawa opcja, pytanie czy to nie jest tak małe jak Dacia Spring. Dacia Spring to takie Tico naszych czasów.

Typowa klasa B obecna ok 4m, rozmiar większe od springa. Podejrzewam że w środku to więcej miejsca niż w grande punto będzie.

Minus tej wersji you urban range (poza gołym wyposażeniem) to chyba jakieś wolne ładowanie DC, jeśli w ogóle jest.

Napisano
4 minuty temu, steyr napisał:

NIe, to calkiem obszerne auto w srodku ok

Napisano
  • Autor
9 minut temu, kravitz napisał:

Jakie znaczenie ma spalanie czy montaż LPG, jeśli koszty mycia z mchu przy takich przebiegach są wyższe niż wydatki na paliwo? ;)

Za tą kasę kupisz w miarę młodego Yarisa, pewnie jakiś rocznik 2022 i przypomnisz sobie o zmianie na nowsze auto za 10 lat najwcześniej.

Możesz celować w jakieś też Polo, które jest nieco większe. Jakiś silnik 1.0TSI też pali mało i jest dosyć pancerny.

Elektryk czy PlugIn by zdał egzamin, ale ja z doświadczenia wiem, i wiem że to jest wybitnie szowinistyczne, że kobiety nie dbają o ładowanie. W elektryku jeszcze tak, bo jak nie naładują to nie pojadą. W PlugIn nie, bo auto i tak pojedzie, tyle że na benzynie ;)

Sandero SW rozważam z racji lepszego wsiadania do takiego auta, jest wyżej posadzone. LPG traktuje jako dodatek. Toyota ok, za 10l to bedę blacharza szukał [w 2023r znajomy z rodziny szukał blacharza do "podkonserwowania Aurisa z 2015r" . Mechanikę, lpg ogarniam sam po godzinach. Polo 1.0tsi też ok.

Napisano
Teraz, steyr napisał:

Sandero SW rozważam z racji lepszego wsiadania do takiego auta, jest wyżej posadzone. LPG traktuje jako dodatek. Toyota ok, za 10l to bedę blacharza szukał [w 2023r znajomy z rodziny szukał blacharza do "podkonserwowania Aurisa z 2015r" . Mechanikę, lpg ogarniam sam po godzinach. Polo 1.0tsi też ok.

Zerknij jeszcze na Kia Stonic ok

Napisano
  • Autor

Jak jest z utratą wartości takich EV względem zwykłych spalinówek?

Napisano
4 minuty temu, steyr napisał:

Obiektywnie utrata wartości w EV jest wyższa niż w spalinówkach, ale...

EV były bardzo drogie, były do nich dopłaty, więc rzeczywistą utratę trudno liczyć, tzn trudno przewidzieć jaka będzie teraz, jak EV staniały.

Napisano
1 minutę temu, steyr napisał:

To zależy hehe

Te citroeny z małą baterią startowały z 90k pln jak były dopłaty zlosnik. Teraz startują od 60k (dopłata była 30k - cóż za zbieg okoliczności). No podejrzewam, że za 3 lata kupisz używkę po najmie za 30-40k, ale to spekulacje, bo zaraz ktoś może wymyślić jakieś nowe dopłaty i wywrócić stolik.

Napisano
  • Autor

No właśnie sprawdzam na olx/otomoto te eC3 to średnia cena ok 90tpln. To kto im wyrównuje różnice jak nie ma dopłat nagle te 30tpln?zlosnik

Edytowane przez steyr

Napisano
10 minut temu, steyr napisał:

średnia cena ok 90tpln.

Tam są głównie bogatsze wersjez większą baterią 44kWh, które nie kosztują 60k. No i niektórym dilerom wiszą jeszcze ceny 'dopłatowe' bez rabatów.

Możesz zerknąć też na grande pandę, bo to jest to samo co e-C3. Tylko panda w podstawie będzie droższa, bo nie ma jej z małą baterią 30kWh.

Napisano
47 minut temu, steyr napisał:

Ze swojego doświadczenia powiem: takie samo.

1 godzinę temu, steyr napisał:

Cześć,

chodzi mi po głowie zmienić żonie auto, obecnie posiada Grande Punto z 2015r 1.4 z lpg. Główne założenia to:

• nie mniejsze niż GP, do wożenia dzieci 6 lat i niemowlę, więc nosidełko do jazdy tyłem w isofix będzie wpinane.

• 5d

• kwota 50-60tpln max

Trochę przewertowałem wstępnie temat, i celowałbym w Sandero SW 1.0tce z fabrycznym lpg z roczników 2023-2024r. Zastanawiałem się jeszcze nad jakąs twarda hybrydą z możliwością ładowania w domu, mam w garażu gniazdo 3f do ładowania ale nie mam PV więc ładowanie po 1,2pln/kWH przy średnim zużyciu mocy ok 17kW daję koszta lekko ponad 20pln za 100km. Wiec doplata do hybrydy czy EV z 20-30 tpln jest bez sensu z punktu widzenia ekonomicznego na ta chwilę dla mnie.

Spóźniłeś się trochę, bo byś wyrwał w 2025r coś w tym budżecie wliczając dotację na EV.

Poszukaj nie sprzedanych EV z 2025, z racji braku dotacji dealerzy chętniej obniżają cenę. Ewentualnie demo.

Jak masz gdzie ładować i jeździsz na krótkie odcinki to nie ma lepszej opcji.

Napisano
3 godziny temu, steyr napisał:

Cześć,

• 5d

• kwota 50-60tpln max

Za 60 to możesz kupić nowe Sandero, a za 65 wyskakuje nowe Polo.

Widzę że nowe Sandero Stepway wyskakuje w okolicy 68

Edytowane przez Artur_W_wa

Napisano
2 godziny temu, steyr napisał:

Przecież to jest normalny Citroen C3, który jest na rynku od lat i podobnie jak inne auta z tej platformy Stellantisa jest to pełnoprawna klasa B ok

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał:
otomoto.pl
No image preview

I zmienić taryfę na G12

Moim zdaniem jest to absolutnie bezkonkurencyjna oferta brawo

A jeszcze jak nasz kolega ma możliwość ładowania w garażu to pakowanie się w spalinowy samochód na tak krótkie trasy byłoby niecelowe.

Zresztą przy takich trasach to ładowanie będzie raz w tygodniu.

Napisano
3 godziny temu, steyr napisał:

Trochę przewertowałem wstępnie temat

Masz w okolicy fajne RIO

otomoto.pl
No image preview

Używany Kia Rio 2023 - 55 000 PLN, 17 900 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Kia Rio? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

"podgrzewana kierownica i fotele przednie w 3-stopniową regulacją" - z tego będzie żona bardzo zadowolona

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał:

Masz w okolicy fajne RIO

otomoto.pl
No image preview

Używany Kia Rio 2023 - 55 000 PLN, 17 900 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Kia Rio? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

"podgrzewana kierownica i fotele przednie w 3-stopniową regulacją" - z tego będzie żona bardzo zadowolona

1.0T-gdi do super oszczednych nie należy, jak już sama Pb to wolałbym 1.0tsi. Wiem, śmieszne przebiegi ale żona docenia wielkość kosztów paliwa. Poza tym ta Kia nadwozie które ma już parę lat na rynku, radio golas, standardowa wysokość siedzenia i itp.

Napisano
7 godzin temu, steyr napisał:

Cześć,

• 5d

• kwota 50-60tpln max

Przy tych założeniach tylko EV. Nawet 1-3 letnie. Czy piekna robi większe trasy niż te 2-3 km w jedną stronę? Jak nie, to bym się nawet nie zastanawiał. Nic tańszego w eksploatacji się nie wyrwie na chwilę obecną.

Napisano
39 minut temu, steyr napisał:

1.0T-gdi do super oszczednych nie należy, jak już sama Pb to wolałbym 1.0tsi. Wiem, śmieszne przebiegi ale żona docenia wielkość kosztów paliwa. Poza tym ta Kia nadwozie które ma już parę lat na rynku, radio golas, standardowa wysokość siedzenia i itp.

Miało być świeże i prawie nowe. 1.0t-gdi nie jest super oszczędny co nie znaczy że jest paliwożerny. Mi średnio pali w mieście i okolicy 7.3 litra w ceed w kombi. Poza tym jest to w miarę bezproblemowy silnik. 1.0tsi to VAG. VAG kosztuje. Będzie starszy i mniej nowy. Zastanów się raz jeszcze który priorytet jest ważniejszy i coś Ci wynajdę.

Od razu dodam tylko że nie da się tak żeby było prawie nowe, VAG z fajnym wyposażeniem, małym przebiegiem i do 60 tys zlosnik

Napisano
Godzinę temu, steyr napisał:

A taka Arona? Bedzie jeszcze na gwarancji ok

otomoto.pl
No image preview

Używany Seat Arona 2023 - 61 900 PLN, 64 960 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Seat Arona? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Napisano

5 minut temu, Maciej__ napisał:

A taka Arona? Bedzie jeszcze na gwarancji ok

otomoto.pl
No image preview

Używany Seat Arona 2023 - 61 900 PLN, 64 960 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Seat Arona? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

chyba lepiej dorzucić 10 kPLN chwilę poczkeać i wziąć Taigo albo Polo. Polo nie jest takie małe wbrew pozorom.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, lucash napisał:

Przy tych założeniach tylko EV. Nawet 1-3 letnie. Czy piekna robi większe trasy niż te 2-3 km w jedną stronę? Jak nie, to bym się nawet nie zastanawiał. Nic tańszego w eksploatacji się nie wyrwie na chwilę obecną.

Godzinę temu, lucash napisał:

Na chwilę obecną jeszcze pracuje i robi dziennie 2x13km. Ale przez najbliższe 1-2 lata będzie robiła głównie te krótkie odcinki wokół komina.

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, lucash napisał:

chyba lepiej dorzucić 10 kPLN chwilę poczkeać i wziąć Taigo albo Polo. Polo nie jest takie małe wbrew pozorom.

Dorzucać można w nieskończoność. Temat nie jest pilny jak na razie.

Napisano
1 godzinę temu, steyr napisał:

Dorzucać można w nieskończoność. Temat nie jest pilny jak na razie.

eeee tam, popatrz na cennik i na otomoto. Tam jest granica wydatków. Jeśli zależy na wysokości nadwozia to Taigo a jak nie to Polo. Nie wiem czy takie Sandero je przebije.