Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Assistance - co polecacie?

Featured Replies

Napisano

Zbliża się nieuchronnie kolejny okres ubezpieczeniowy. O ile dostawcę OC+NW+AC mam ustalonego, to mam wątpliwości co do assistance na PL.

Chciałbym dla mojego 16-letniego strucla:

• holowanie bez limitu km (lub z dużym limitem - np 500 km) oraz bez limitu ilościowego

• duży limit zdarzeń ubezpieczeniowych (np. 5)

• możliwość skorzystania w miejscu zamieszkania

• auto zastępcze do 10 dni

• sam nie wiem co jeszcze nie_wiem

Czy "takie rzeczy tylko w Erze"?

Coś podpowiecie?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Do pakietu OC/AC powinieneś mieć możliwość dobrania odpowiedniej wersji asistance.

Tak, wiem.

Tak robiłem do tej pory ale zmieniają się warunki (nie na lepsze) i szukam czegoś od innego ubezpieczyciela.

Napisano
7 minut temu, ochkarol napisał:

Zbliża się nieuchronnie kolejny okres ubezpieczeniowy. O ile dostawcę OC+NW+AC mam ustalonego, to mam wątpliwości co do assistance na PL.

• holowanie bez limitu km (lub z dużym limitem - np 500 km) oraz bez limitu ilościowego

Coś podpowiecie?

Tylko w Erze. Trochę się pozmieniało w warunkach ASS, ceny holowania wysokie. 2 tyg temu brałem OC do Mazdy 2 2020r. Żona ma pełną bezszkodowość, najtańsze OC 800 zł, z ASS i holowaniem 75 km oraz 2 zdarzenia w roku dodatkowe 100, AC mini od kradzieży i wandalizmu kolejne 100. Takie też wybrałem za 1000 zł, bo szukając ASS na lepszych warunkach, to kwota lawinowo szła do góry.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Do pakietu OC/AC powinieneś mieć możliwość dobrania odpowiedniej wersji asistance.

Już coraz gorzej z tym. Do pakietu mozna wziąć ASS za 100, albo za 1000 niewiele lepsze.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, kaczorek79 napisał:

Już coraz gorzej z tym. Do pakietu mozna wziąć ASS za 100, albo za 1000 niewiele lepsze.

W ub roku 172 zł dopłaciłem za brak limitu od miejsca zamieszkania.

Limitu km dla holowania nie zmieniałem. Ale auto zastępcze było nawet na 10 dni. A teraz trzy. facepalm

Ewentualnie (jako opcja) wykupić drugi assistance w innej firmie, gdy przekroczę limit zadarzeń ubezpieczeniowych dla pojazdu zastępczego...hmm

Edytowane przez ochkarol

Napisano
21 minut temu, ochkarol napisał:

Limitu km dla holowania nie zmieniałem. Ale auto zastępcze było nawet na 10 dni. A teraz trzy. facepalm

Ewentualnie (jako opcja) wykupić drugi assistance w innej firmie, gdy przekroczę limit zadarzeń ubezpieczeniowych dla pojazdu zastępczego...hmm

Jestes pewien, ze auto zastepcze na 10 dni bylo w przypadku awarii, a nie tylko kolizji?

IMHO raczej nierealne warunki do spelnienia, szczegolnie na tak wiekowe auto.

Odezwij sie na priv do @AkuQ , moze cos zaoferuje ok

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Jestes pewien, ze auto zastepcze na 10 dni bylo w przypadku awarii...?

Taka była rozmowa z przemiłą panią z infolinii po awarii pojazdu.

Dokładnie, że w wyjątkowym przypadku można będzie przedłużyć z 7-miu do 10-ciu dni.

Z tego co pamiętam oczywiście phi

Dzięki za info o @AkuQ

Upewnię się jeszcze u swojego agenta i w razie czego napiszę do niego. ok

Edytowane przez ochkarol

Napisano
1 godzinę temu, ochkarol napisał:

Coś podpowiecie?

Trochę Cię poniosło, ale raczej lepiej i taniej niż na Warta i/lub HDI online nie znajdziesz.

A jeśli tak, to daj znać gdzie oki

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał:

W ubiegłym roku w lutym 2025 to ja za grosze dokupiłem ASS do 17 letniej Alfy Romeo z holowaniem bez limitu w Polsce. W tym roku ceny za takie cuda odjechały.

Napisano
5 godzin temu, ochkarol napisał:

Coś podpowiecie?

Wybrać najlepszą opcję cena/oferta przy przedłużaniu OC/AC

U mnie jakoś tak wyszło, że zarówno dla 6-letniego o wartości ~104k jak i 26-letniego o wartości ~13k zł najlepszą ofertę miała Ergo Hestia.

Napisano
17 godzin temu, ochkarol napisał:

holowanie bez limitu km

Z uwagi na to że w moim przypadku ,raz w roku, teoretyczna odległość holowania wynosi ok. 1950 km. ,od lat wybieram pakiet w Generali i Assistance w wariancie LUX w którym holowanie na terenie Europy jest bez ograniczeń. I prawdopodobnie jest to jedyna tego typu oferta na rynku.

Edytowane przez stalan

Napisano
Godzinę temu, stalan napisał:

Z uwagi na to że w moim przypadku ,raz w roku, teoretyczna odległość holowania wynosi ok. 1950 km. ,od lat wybieram pakiet w Generali i Assistance w wariancie LUX w którym holowanie na terenie Europy jest bez ograniczeń. I prawdopodobniejest to jedyna tego typu oferta na rynku.

Godzinę temu, stalan napisał:

Z uwagi na to że w moim przypadku ,raz w roku, teoretyczna odległość holowania wynosi ok. 1950 km. ,od lat wybieram pakiet w Generali i Assistance w wariancie LUX w którym holowanie na terenie Europy jest bez ograniczeń. I prawdopodobniejest to jedyna tego typu oferta na rynku.

Robię tak samo tylko w Generali mam ASS w PL bez limitu a w EU do 500km.

ASS musiało zdrożeć bo o 40% wzrosła cena ON i automatycznie usługi holowania też musiały zdrożeć.

A w zapasie pod domem mam holownik.

IMG_20260204_165819_MP.jpg

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, stalan napisał:

od lat wybieram pakiet w Generali i Assistance w wariancie LUX w którym holowanie na terenie Europy jest bez ograniczeń.

Nie wiem czy się poza moje województwo wybiorę, więc no limit w PL mi spoko wystarczy.

Napisano
7 godzin temu, stalan napisał:

Mam tak samo w PZU. Samochód zastępczy na 10 dni i holowanie bez limitu.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Tre-Bor napisał:

ASS musiało zdrożeć bo o 40% wzrosła cena ON i automatycznie usługi holowania też musiały zdrożeć.

Dziś dostałem ofertę z działu marketingu. Dopłata do "zniesienia limitu od miejsca zamieszkania" praktycznie bez zmian.

Napisano
Teraz, ochkarol napisał:

Dziś dostałem ofertę z działu marketingu. Dopłata do "zniesienia limitu od miejsca zamieszkania" praktycznie bez zmian.

Ale to w zasadzie niewiele daje...

Nawet jak się auto wysra gdzieś pod domem, to nie problem ogarnąć pomoc na własną rękę czy lawetę.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale to w zasadzie niewiele daje...

Nawet jak się auto wysra gdzieś pod domem, to nie problem ogarnąć pomoc na własną rękę czy lawetę.

Nie dla każdego.

A tak - zdechło mi sprzęgło w końcu - to przyjechali, zabrali auto do warsztatu, zastępczy podstawili...

Oferta najnowsza. PZU Pomoc w drodze, wariant Super (Polska). Dopłata 340 zł za:

• brak limitu km holowania

• Pojazd zastępczy: awaria – 7 dni, wypadek/kradzież – 15 dni

• Brak limitu km od miejsca zamieszkania

Nie ma opcji zwiększenia limitu zdarzeń ubezpieczeniowych. (

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi serducha

Edytowane przez ochkarol

Napisano
3 godziny temu, MarcG napisał:

i holowanie bez limitu.

Ale bez limitu w Polsce czy w całej Europie ?.

Napisano
11 godzin temu, stalan napisał:

Ale bez limitu w Polsce czy w całej Europie ?.

W Europie.

Napisano
22 godziny temu, stalan napisał:

Z uwagi na to że w moim przypadku ,raz w roku, teoretyczna odległość holowania wynosi ok. 1950 km. ,od lat wybieram pakiet w Generali i Assistance w wariancie LUX w którym holowanie na terenie Europy jest bez ograniczeń. I prawdopodobnie jest to jedyna tego typu oferta na rynku.

Z tego co kojarze, to jezdzisz nowymi autami na gwarancji i dosc regularnie je zmieniasz.

Jaki jest sens w razie awarii ciagnac auto na lawecie tysiace kilometrow do PL, zamiast skorzystac z gwarancji i naprawic auto na miejcu?

Pomijam juz nawet prawdopodobienstwo tak powaznej awarii w nowym aucie.

Napisano
22 godziny temu, Maciej__ napisał:

Z tego co kojarze, to jezdzisz nowymi autami na gwarancji i dosc regularnie je zmieniasz.

Jaki jest sens w razie awarii ciagnac auto na lawecie tysiace kilometrow do PL, zamiast skorzystac z gwarancji i naprawic auto na miejcu?

Pomijam juz nawet prawdopodobienstwo tak powaznej awarii w nowym aucie.

Assistance to nie tylko awarie ,choć te zdarzyć się mogą zawsze (tzw. " nowej motoryzacji" dotyczy to szczególnie ") ,ale nade wszystko niespodziewane zdarzenia drogowe , cokolwiek to znaczy.

Edytowane przez stalan