Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co to za nowa moda? (dlugawe)

Featured Replies

Napisano

Nigdy takie cus mi sie nie zdarzylo, ale nigdy tez nie stalem w tym miejscu tak dlugo.

Chodzi o krajowa 8 i 1 (W-wa -> Katowice). Jak wiadomo kupa zwezen obecnie.

I oczywiscie nie wiadomo dlaczego robia sie korki. Ale:

w piatek jade tamtedy i jak zobaczylem jak jezdza w tych korkach Tiry... angryfire.gif

Jedzie dwoch takich delikwentow ze 2km przed faktycznym zwezeniem, obok siebie i blokuja cala wiare za nimi. Przed nimi - w zaleznosci od chwili od 0 do 300 m yikes.gif wolnego miejsca - co se panowie beda ruszac o 2 m do przodu.

Oczywiscie wszelkie znaki dawane swiatelkami ida w proznie...

(za to po wyjezdzie z korka panowie bardzo sie ucieszyli jak ich wyprzedzilem i zjechalem na prawy i zwolnilem bo akurat zadzwonil mi telefon - od razu byla dyskoteka bo musieli przez 1km jechac za mna jakies 60-70 bez mozliwosci wyprzedzenia bo lewym prula wiara przytrzymana przez nich w korku).

Niech ktos madry mi wyjasni jaki cel ma taka jazda poza typowo polskim "nie bedzie mi tu jakis cwaniak jechal szybciej ode mnie w korku"? Wystarczy ze na odcinku 2 km trafia sie ze 3 parki takowych i korek jest automatycznie dluzszy o 500-600 m. I hurra, wiadomo skad korki przy zwezeniach przy wcale nie najwiekszym natezeniu ruchu (a byly momenty ze przez kilka minut po prostu sie stalo yikes.gif bo panom sie nie chcialo odpalic i podjechac 50m).

Dodam ze jestem goracym zwolennikiem zasady zamka blyskawicznego ktory naprawde minimalizuje dlugosc korka i powinno sie te zasade klasc polskim adeptom kierownicy do glowy wiadrami i wbijac jeszcze czyms twardym (bo na jej zrozumienie u wiekszosci nie licze - wazne zeby wiedzieli ze tak trzeba i juz).

Pytanie ostatnie - kto daje tirom prawo regulowania ruchu na drodze? Ze niby duzy moze wiecej? Jak znam czeste "akcje" akurat tej grupy kierowcow (o ktorych sporo bylo i tu na autokaciku) to sa oni najmniej predystynowani do takiej roli.

I wbrew oburzeniu kapeluszniczej czesci autokacika ("przeciez niech nikt nie cwaniakuje i wszyscy jada rowno") nastepnym razem dzwonie pod 112 - utrudnianie jazdy innym to wykroczenie.

Napisano

a jak chcesz kogos wyprzedzic, a nie mozesz, bo lewym pasem pędzą inne auta, to tez dzwonisz na 112, ze utrudniaja ci jazde? zlosnik2.gif

ja tam jestem zwolennikiem jak CIEZAROWKI jada na 2-3 pasy przed zwezeniem, zeby sie na chama pozniej szybko jadacy nie wpychali tuz przed pacholkami zwezajacymi pas, poza tym po co podjezdzac co chwile o te pare metrow, jak mozna raz na jakis czas podjechac wiecej - mniej sie spala paliwa, a w niektorych firmach pracownik musi wyrobic swoja norme spalania, bo za tzn "przepał" placi z wlasnej kieszeni

PS. tak, wiekszy moze wiecej, nic nowego nie odkryles biglaugh.gif

PS2. pewnie jeszcze bez glosnomowiacego gadales przez telefon wpysk.gif

Napisano

> Jedzie dwoch takich delikwentow ze 2km przed faktycznym zwezeniem,

> obok siebie i blokuja cala wiare za nimi. Przed nimi - w

> zaleznosci od chwili od 0 do 300 m wolnego miejsca - co se

> panowie beda ruszac o 2 m do przodu.

Ale nie sądzisz, że to uspokoiło ruch? jeśłi było od 0 m to znaczy, że podjeżdżali a nie zrobili sobie piknik na 2 godziny.

Kiedyś jechałem w takim "korku" i w momencie, gdy 2 TIRy zrobiły blokadę jechało mi się o wiele sprawniej.

> wyprzedzilem i zjechalem na prawy i zwolnilem bo akurat

> zadzwonil mi telefon - od razu byla dyskoteka bo musieli przez

> 1km jechac za mna jakies 60-70 bez mozliwosci wyprzedzenia

złośliwość "0" ???

>Wystarczy ze na odcinku 2 km trafia sie ze 3 parki

> takowych i korek jest automatycznie dluzszy

ale płynniej wszyscy jadą a w związku z tym WSZYSCY spędzą mniej czasu w korku

> hurra, wiadomo skad korki przy zwezeniach przy wcale nie

> najwiekszym natezeniu ruchu (a byly momenty ze przez kilka minut

> po prostu sie stalo bo panom sie nie chcialo odpalic i

> podjechac 50m).

ale prawdopodobnie po tym "przymusowym" postoju doganialiście peleton i znowy wszyscy czekali?

> Dodam ze jestem goracym zwolennikiem zasady zamka blyskawicznego

> ktory naprawde minimalizuje dlugosc korka i

zgoda - tu masz rację

> Pytanie ostatnie - kto daje tirom prawo regulowania ruchu na drodze?

w tym przypadku ja nie mam nic przeciw

> nastepnym razem

> dzwonie pod 112 - utrudnianie jazdy innym to wykroczenie.

Twoje prawo

Pozdro

Pi_

Napisano

> Nigdy takie cus mi sie nie zdarzylo, ale nigdy tez nie stalem w tym

> miejscu tak dlugo.

> Chodzi o krajowa 8 i 1 (W-wa -I oczywiscie nie wiadomo dlaczego robia

> sie korki. Ale:

> w piatek jade tamtedy i jak zobaczylem jak jezdza w tych korkach

> Tiry...

> obok siebie i blokuja cala wiare za nimi(...)

Standardowy debilizm propagowany przez niektórych kierowców - głównie TIRów. Zastanawiam się, czy dotrze do nich kiedyś jak głupio postępują. Może ktoś z CB im kiedyś wytłumaczy.

> I wbrew oburzeniu kapeluszniczej czesci autokacika ("przeciez niech

> nikt nie cwaniakuje i wszyscy jada rowno") nastepnym razem

> dzwonie pod 112 - utrudnianie jazdy innym to wykroczenie.

To nie "kapelusznictwo" tylko zwykła głupota. Zmienianie świata należy zacząć od siebie. A wcześniej upewnić się, że zmieniamy na lepsze.

Napisano
  • Autor

> a jak chcesz kogos wyprzedzic, a nie mozesz, bo lewym pasem pędzą

> inne auta, to tez dzwonisz na 112, ze utrudniaja ci jazde?

Nie myl normalnej jazdy i warunkow drogowych z celowym blokowaniem.

> ja tam jestem zwolennikiem jak CIEZAROWKI jada na 2-3 pasy przed

> zwezeniem, zeby sie na chama pozniej szybko jadacy nie wpychali

> tuz przed pacholkami zwezajacymi pas, poza tym po co podjezdzac

Mowilem ze wiekszosc nie zrozumie zasady zamka blyskawicznego... pad.gif

> co chwile o te pare metrow, jak mozna raz na jakis czas

> podjechac wiecej - mniej sie spala paliwa, a w niektorych

> firmach pracownik musi wyrobic swoja norme spalania, bo za tzn

> "przepał" placi z wlasnej kieszeni

Stojmy w ogole dotad az sobie wszyscy nie pojada, wtedy w ogole nie trzeba sie bedzie zatrzymac. Za to ze korek jest dluzszy place ja ze swojej kieszeni i chce zeby byl krotszy.

> PS2. pewnie jeszcze bez glosnomowiacego gadales przez telefon

Akurat mam glosnomowiacy smile.gif Ale dzieki za troske.

Napisano
  • Autor

Mam racje mowiac o zamku blyskawicznym i jednoczesnie nie mam racji zwac na debilnie blokujacych TIRowcow? Przecie obie sytuacje sa sprzeczne a ty mowisz ze obie sa ok smile.gif.

Napisano

> Mam racje mowiac o zamku blyskawicznym

Masz rację, że teoria jest słuszna,

>i jednoczesnie nie mam racji

> zwac na debilnie blokujacych TIRowcow?

A tu nie masz racji bo praktyka na naszych drogach jest jaka jest.

Napisano

> a jak chcesz kogos wyprzedzic, a nie mozesz, bo lewym pasem pędzą

> inne auta, to tez dzwonisz na 112, ze utrudniaja ci jazde?

> ja tam jestem zwolennikiem jak CIEZAROWKI jada na 2-3 pasy przed

> zwezeniem, zeby sie na chama pozniej szybko jadacy nie wpychali

> tuz przed pacholkami zwezajacymi pas, poza tym po co podjezdzac

> co chwile o te pare metrow, jak mozna raz na jakis czas

> podjechac wiecej - mniej sie spala paliwa, a w niektorych

> firmach pracownik musi wyrobic swoja norme spalania, bo za tzn

> "przepał" placi z wlasnej kieszeni

A wyobraź sobie taką sytuację: dwa tiry sobie stoją w tym koreczku i przed sobą mają 300 m wolnego miejsca a Ty stoisz za tymi tirami i za parę metrów masz zjazd w który chcesz skręcić ale musisz stać i łaskawie czekać aż panowie dojdą do wniosku że jednak opłaca im się odpalić i podjechać te 300 metrów.

Napisano

Szanowny kolego

widzę że nie często jeżdzisz w dłuższe trasy. Bo ta moda trwa od paru lat.

W pełni tą "modę" popieram ponieważ wbrew pozorom

1>przyśpiesza ruch normalnym użytkownikom czyli tym co się nie wciskają na chama!!!

2>tamuje ruch różnemu rodzajowi cwaniaczków, specyalystów i chamów którzy by się gdzieś tam może na chama wepchnęli - ( zazwyczj tacy trąbia, święcą i rzucają mięsem) lub powiem tak likwiduje chamstwo na naszych biednych drogach.

a co do gadania przez telefon to jest "hands-free" lub chociaż zestaw słuchawkowy i wtedy sie jedzie płynnie z odpowiednią prędkością.

Jak takowe nie miałem to się zatrzymywałem na parkingu żeby pogadać a w czasie jazdy miałem telefon w pozycji OFF.

Napisano

O której godzinie jechałeś w stronę Katowic?

Bo ja około 0.30 z Katowic do Wawy i na jednym z przewężeń osobówka była za szeroka (ale chyba ktoś jej pomógł) skosiła kilka pachołków i zatrzymała sie na betonowych słupach (chyba, było ciemno, deszcz padał, a ja się nie przyglądałem) całkowicie blokując tam przejazd. Koreczek i na przewężeniu i przed taki na 30-40km (strasznie mi się tych ludzi żal zrobiło), natomiast rzeczywiście TIR`Y jadąc w tym korku, zostawiały sobie przed sobą tak ze 300m wolnego i same powolutku toczyły się. Po co to robiły? Nie wiem, może po to żeby kolejny miszcz prostej nie skasował się na betonowych słupach...

Napisano

> Szanowny kolego

> widzę że nie często jeżdzisz w dłuższe trasy. Bo ta moda trwa od paru

> lat.

Jakoś nie przemawia do mnie to co napisałeś... w porządku, niech te dwa tiry sobie jadą obok siebie, ale zostawianie przed sobą 300 a nawet więcej m miejsca jest dla mnie screwy.gif Trzeba myśleć nie tylko o tym co się dzieje przed tobą ale i za tobą...

Napisano
  • Autor

> Szanowny kolego

> widzę że nie często jeżdzisz w dłuższe trasy. Bo ta moda trwa od paru

> lat.

Ta akurat trase pokonuje kilka-kilkanascie razy w miesiacu i nie spotkalem tegoz. I nie zdarzylo mi sie wczesniej tak dlugo stac.

Czyli wg Ciebie jechanie oboma pasami do konca kazdy pas ze swoja predkoscia i wjezdzanie na suwak jest "cwaniactwem"... Ciekawa teoria.

> a co do gadania przez telefon to jest "hands-free" lub chociaż zestaw

> słuchawkowy i wtedy sie jedzie płynnie z odpowiednią prędkością.

Mam zestaw sluchawkowy ale zawsze rozmawiajac zwalniam bo telefon dekoncentruje. Poza tym nawet jesli bym nie rozmawial mam prawo jechac PRAWYM pasem na gierkowce z predkoscia 60-70 i nikt nie ma prawa mnie wtedy poganiac (co innego lewym).

Napisano

> Ta akurat trase pokonuje kilka-kilkanascie razy w miesiacu i nie

> spotkalem tegoz. I nie zdarzylo mi sie wczesniej tak dlugo stac.

> Czyli wg Ciebie jechanie oboma pasami do konca kazdy pas ze swoja

> predkoscia i wjezdzanie na suwak jest "cwaniactwem"...

Owszem suwak jest najlepszą metodą i najprawdopodobniej po tych TIRach tak się wjeżdża

Ciekawa

> teoria.

> Mam zestaw sluchawkowy ale zawsze rozmawiajac zwalniam bo telefon

> dekoncentruje. Poza tym nawet jesli bym nie rozmawial mam prawo

> jechac PRAWYM pasem na gierkowce z predkoscia 60-70 i nikt nie

> ma prawa mnie wtedy poganiac (co innego lewym).

Z tego co pamietam na większej części gierkówki masz ograniczenie do 70 a często do 50 , 40 i nie masz prawa nawet lewym jechać szybciej.

Ale to tylko teoria

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamietam na większej części gierkówki masz ograniczenie do

> 70 a często do 50 , 40 i nie masz prawa nawet lewym jechać

> szybciej.

Bez przesady, nie na wiekszej bo tylko na skrzyzowaniach i tez nie na wszystkich. 40 na odcinku W-wa -> Cz-wa nie ma ani razu, 50 jest bodajze raz, pomijajac zwezenia.

Napisano

> obok siebie i blokuja cala wiare za nimi. Przed nimi - w

> zaleznosci od chwili od 0 do 300 m wolnego miejsca - co se

> panowie beda ruszac o 2 m do przodu.

to jest po to, aby chamstwo nie wciskało się na poczatku korka przed innych zlosnik.gif

Napisano

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

A co za róznica czy będziesz stał w korku 0-500m bliżej czy dalej niewiem.gif ( skoro po miedzy tym odcinkiem jest puste miejsce )

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Ja ZAWSZE jak ruszam w kokru to jazde z miejsza prędkością niż auto przedemną a wiesz dlaczego ??

Bo ja znowu się zatrzyma to jest duże prawdopodobieństwo że jak doturlam sie do niego to nie będe musial hamować a będe sobie jechał dalej bo on znowu ruszy .

Niestety czasem trzeba jechać tak debilnie jeden za drugi bo znajdzie sie taki cham co się wciśnie sick.gif

Napisano

> A co za róznica czy będziesz stał w korku 0-500m bliżej czy dalej (

> skoro po miedzy tym odcinkiem jest puste miejsce )

> Ja ZAWSZE jak ruszam w kokru to jazde z miejsza prędkością niż auto

> przedemną a wiesz dlaczego ??

> Bo ja znowu się zatrzyma to jest duże prawdopodobieństwo że jak

> doturlam sie do niego to nie będe musial hamować a będe sobie

> jechał dalej bo on znowu ruszy .

> Niestety czasem trzeba jechać tak debilnie jeden za drugi bo znajdzie

> sie taki cham co się wciśnie

widzisz i to jest punkt widzenia człowieka który widzi tylko czubek własnego nosa ... ... a nie widzisz tego ze korek sie robi coraz dłuższy ? i że skrzyżowanie które minąłeś 3 minuty temu dzięki takim "praktykom" za chwile bedzie totalnie zablokowane .. bo kilku takich dojeżdżaczy zamiast dojechać i sie zatrzymać turla sie przez 5 minut 5 metrów ..

a moze ja jadąc za tobą chce dojechać do postoju i podłubać w nosie ? ... a nie turlac sie 00.3 km/h i sie zastanawiac czy juz staniesz czy nie ...

ehhh smile.gif

Napisano

> A co za róznica czy będziesz stał w korku 0-500m bliżej czy dalej (

> skoro po miedzy tym odcinkiem jest puste miejsce )

Imo jest spora różnica... korek się wydłuża i w efekcie może zblokować ludzi którzy np chcą zjechać na jakiś zjazd, który mają 100m naprzód ale muszą czekać bo ktoś sobie zrobił 0,5 km przerwę...

To może niech każdy w korku robi sobie przerwę pomiędzy samochodami np 200 metrów... hmm.gif

> Ja ZAWSZE jak ruszam w kokru to jazde z miejsza prędkością niż auto

> przedemną a wiesz dlaczego ??

I to jest jak najbardziej w porządku, jedziesz wolniej ale dojeżdżasz do poprzedzającego Cię auta a nie robisz sobie postój i piknik...

Napisano

jakby takie ciezarowki mialy przyspieszac co 300m i pozniej stawac to by spalily tyle paliwa ile ty nie masz w baku chlopie smirk.gif

to nie osobowka ze sobie depnie i juz ma 50 i sobie jedzie

Napisano

Taaaaaa

A kolega słyszła o ciągłości ruchu wogóle angryfire.gif

I nie inetersuje mnie czy ktoś chce dłubać w nosie czy nie , jade sobie tak aby spalić jak najmniej benzyny a przy tym ZACHOWUJE ciągłość ruchu devil.gif

Napisano

A zastanawialiście nad ilościa paliwa które pożera taki silnik w zestawie 40-50 tonowym które jedzir staje jedzie staje jedzie staje i tak w kóło hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Taaaaaa

> A kolega słyszła o ciągłości ruchu wogóle

> I nie inetersuje mnie czy ktoś chce dłubać w nosie czy nie , jade

> sobie tak aby spalić jak najmniej benzyny a przy tym ZACHOWUJE

> ciągłość ruchu

O zasadzie harmonijki ktora przyczynia sie do zmniejszania korka tez nie slyszales...

Ciaglosc ruchu czy rozciaglosc?

A co z blokowaniem dluzszego odcinka, nie przemawia? Ze ktos bedzie chcial zjechac i przez 10-20 jadacych jak ty zrobi to 10 min pozniej niz by mogl? Ze zakorkuje sie skrzyzowanie i zaczna sie robic korki na dojazdowkach...

Napisano

> A zastanawialiście nad ilościa paliwa które pożera taki silnik w

> zestawie 40-50 tonowym które jedzir staje jedzie staje jedzie

> staje i tak w kóło

moze jak by sie tak przejechal ciezarowka ze komputerem ktory ma chwilowe spalanie to by zobaczyl jak te cyferki skakaja... hmm.gif

Napisano

> A zastanawialiście nad ilościa paliwa które pożera taki silnik w

> zestawie 40-50 tonowym które jedzir staje jedzie staje jedzie

> staje i tak w kóło

To niestety jest urok korków, a jak tak bardzo ktoś chce oszczędzać to niech sobie stanie na poboczu i korek przeczeka. Ciekawe jak by taki przykładowy korek wyglądał gdyby wszyscy kierowcy ciężarówek oszczędzaliby paliwo w ten sposób... z korka 500 metrowego zrobił by się 5 km?

Napisano

> A co ma skrzyżowanie do korka w trasie ????

Skrzyżowania są tylko w miastach? hmm.gif

Ok była mowa o "trasie" więc pewnie ktoś miał na myśli autostradę albo przynajmniej drogę z dwoma pasami w każdą stronę. Zamień w takim razie skrzyżowanie np na zjazd z tej drogi.

Chcę zjechać - zjazd mam 50 m przed sobą ale muszę stać bo jakiś koleś w ciężarówce robi sobie przerwy pomiędzy autami 300 metrów... i gdzie ta płynność ruchu?

Napisano

ja bym wysiadl i wywalil z ramki obydwie rejestracje bucom

albo wyciagnal spraya z bagaznika i je zamalował a co 893goodvibes.gif

nie poszedlbym do kabiny bo nie wiadomo jaki haban tam siedzi hehe.gif

Napisano

> ja bym wysiadl i wywalil z ramki obydwie rejestracje bucom

> albo wyciagnal spraya z bagaznika i je zamalował a co

> nie poszedlbym do kabiny bo nie wiadomo jaki haban tam siedzi

Tobie byloby latwiej, bo ojciec czekalby za kierownica hehe.gif

Przepraszam za OT, ale nie moglem sie powstrzymac.

BTW jak widze z komputerami masz sporo do czynienia, a cytatow ciac Cie nie nauczyli hmm.gif

Napisano

> Tobie byloby latwiej, bo ojciec czekalby za kierownica

> Przepraszam za OT, ale nie moglem sie powstrzymac.

> BTW jak widze z komputerami masz sporo do czynienia, a cytatow ciac

> Cie nie nauczyli

przeciez jest wyciety grinser006.gif

zaraz po napisaniu sie zorientowalem grinser006.gif

Napisano

> przeciez jest wyciety

> zaraz po napisaniu sie zorientowalem

Masz szczescie zlosnik.gif

W watku o dwoch pechowych francuzach napisalem na Twoja prosbe, ze z gwarancja na 407 za granica nie bylo zadnego problemu. To tak dla przypomnienia jesli przeoczyles w potoku innych postow wink.gif

Napisano

Rok temu wielki szacunek nalezal sie im:

78616bca82bb4c01.jpg

z 3 pasmowa autostrada koczyla sie 1 pasmowym zjazdem - nie kazdy chcial jechac grzecznie w kolejce prawym pasem. Czesc kierujaych jechala ile wlezie lewym pasem.

Napisano

panowie dobrze wiecie że blokowanie drogi na moje "widzi mi się" jest niezgodne z prawem, zasada zamka błyskawicznego jest ok pod warunkiem że ludzie się do niej stosują, natomiast ostatnio zauważyłem że nawet kierowcy osobówek robia tak jak tiry i uważam to za naganne, akurat u mnie mozna to zaobserwować w konstancinie-jeziornej jak jest zweżenie z 2 pasów do 1.

i ponieważ uważam że blokowanie innych jest nagane a trafi mi się taki delikwent "blokers-porządnicki" który to tak pilnuje porządku żeby ktoś za szybko nie pojechał lewym pasem to wtedy ja go trochę przyblokowywuję, niestety nie lubię tego ale jak kuba bogu tak.... (tylko dlaczego cwaniaczek sam podjechał prawie na sam koniec korka a potem niby taki porządny i pilnuje coby inni nie pojechali...) to niestety nie moge zrozumieć dlaczego wtedy dany osobnik jest taki podenerwowany...

na pewno było trochę skarg od innych kierowców bo czasami pojawia się tam radiolka oznakowana lub w cywilu i wyłapuje tych "blokersów" i sądząc po minach nie jest to tanie spotkanie.

ja osobiście raz jadę lewym do końca tam gdzie droga się zwęża i grzecznie czekam z włączonym kierunkiem aż ktoś mnie wpuści i stwierdzam że w ten sposób szybciej mnie ktoś wpuści niż jakbym się wpychał na chama poczym dziękuję i jadę, i naprawdę wtedy działa zasada zamka... a raz jadę sobie prawym pasem i potem to ja na końcu kogoś wpuszczam i tak powinno być a nie jakieś blokady... kuźwa nauczyli się od lepera... angryfire.gif

Napisano

Nie rozumiem Twojego podejścia... Ja ich w pełni popieram, uważam że są to pożyteczne akcje... Tak jak oni puszczam auto na sprzęgle i się powoli kulam, nie muszę co chwila podjeżdzać (po prostu wygoda) i nie przepychają się "cfaniaki".

> Dodam ze jestem goracym zwolennikiem zasady zamka blyskawicznego

Gdyby auta jadące przed TIRami zjezdzaly do zwężenia na tej zasadzie, to cięzarówki blokujące mogłyby podjeżdzać szybciej... Niestety, "zamek błyskawiczny" w Polsce to utopia....

Napisano

> Nie rozumiem Twojego podejścia... Ja ich w pełni popieram, uważam że

> są to pożyteczne akcje... Tak jak oni puszczam auto na sprzęgle

> i się powoli kulam, nie muszę co chwila podjeżdzać (po prostu

> wygoda) i nie przepychają się "cfaniaki".

> Gdyby auta jadące przed TIRami zjezdzaly do zwężenia na tej zasadzie,

> to cięzarówki blokujące mogłyby podjeżdzać szybciej... Niestety,

> "zamek błyskawiczny" w Polsce to utopia....

Zgadzam się z Kolegą w całej rozciągłości!!!

Zwłaszcz z tą utopią.

Parę razy się mi zdarzyło dojechać do czoła koreczka (z dwóch się robił jeden) i z pobocza wyskakiwał CFANIAK i krzyczy przez otwarte okno zastosuj metodę zamka ty...

czyli wpuść cfaniaka.

I najczęściej jak na TRASIE słyszę "na zamek" to nawet nie muszę patrzeć a wiem że to gdzieś z boku jakiś cfaniak siem wp...la.

Lub sytuacja zjazd z górki wszystcy już daaaaaawno wiedzą że jest zwężenie to się ładnie metodą zamka poukładali do jednego pasa który prowadzi dalej ale cfaniak pruje do końca i pieprzy o zamkach, używa trąbek, światełek a raz to nawet widziałem jak giwerą groził (laska której groził mało zawału nie dostała)

Ta metoda usprawnia jedynie przejazd jednemu cfaniakowi (miałem okazję jechać z takowym który po ominięciu koreczka na 2 godziny w czasie 15 minut powiedział "A niech se ch...e postoją nawet do rana."

Reszta faktycznie stoi i dalej siem wk...a.

Popieram regulację ruchu przez TIRowców, bo naprawdę usprawnia rozładowywanie korków.

Napisano

> Rok temu wielki szacunek nalezal sie im:

> z 3 pasmowa autostrada koczyla sie 1 pasmowym zjazdem - nie kazdy

> chcial jechac grzecznie w kolejce prawym pasem. Czesc kierujaych

> jechala ile wlezie lewym pasem.

jak dla mnie jest ok, tylko niech jeszcze ten na skrajnym lewym pasie pyknie kierunek w prawo a kilku jadacych za nim tez to zrobi.

przynajmniej ci ktorzy nie znaja drogi i nie wiedza o zwezeniu beda wiedzieli na ktorym pasie sie ustawiac.

swego czasu denerwowalem sie okrutnie gdy widzialem cos takiego. wydawalo mi sie, ze metoda jechania tak szybko i daleko jak sie da zajade dalej.

obecnie wiem, ze spokojnie czekajac az minie sie krytyczne miejsce dojade spokojniej hehe.gif

inna sprawa, ze sam podjezczam co kilkanascie metrow. niestety, moj budzet nie przewiduje nowego sprzegla kiedy obecne spale toczac sie na pol sprzegle z predkoscia 3km/h sick.gif

Napisano
  • Autor

No dokladnie, i tak sie powinno jezdzic.

To raz, a panowie szukajacy cfaniakow, agentow i ukladow - nie chodzi o wpieprzanie sie poboczem i rzadko obserwuje zeby ktos tak robil. Chodzi o maksymalne wykorzystanie 2 pasow jakie sa - az do samego zwezenia. Zauwazylem nawet ze to ze ktos blokuje wyzwala tylko nerwy i czesciej wtedy sie widzi ze poboczem ktos probuje TIR-a lyknac (wbrew pozorom jest to mozliwe - szczegolnie jak delikwent blokers stanie sobie i zgasi silnik).

Problem w tym ze na tej trasie nigdy nie stalem w tak dlugich korkach - a zauwazylem ze blokowanie przez TIRy wydluza (nie skraca i nic nie uplynnia) czas stania - a jezdze tamtedy stosunkowo czesto i w ciagu ostatnich lat widzialem niejedno zwezenie wiec wiem o czym mowie.

A nastepnym razem po prostu pojade inna trasa - nie bede walczyl z idiotami ktorzy nie potrafia patrzec dalej niz czubek wlasnego nosa (bo cfaniaki, bo paliwo, bo mam taki humor ze nikogo nie puszcze).

Pomysl z rejestracja moze i ciekawy ale niespecjalnie jestem zlosliwy, zdecydowanie wole dzwonic do busted.gif

Napisano

> Rok temu wielki szacunek nalezal sie im:

> z 3 pasmowa autostrada koczyla sie 1 pasmowym zjazdem - nie kazdy

> chcial jechac grzecznie w kolejce prawym pasem. Czesc kierujaych

> jechala ile wlezie lewym pasem.

Aha... wielki szacunek im się należy...

chciałbym widzieć co się działo jak te dwa tiry dojechały w końcu do miejsca w którym dwa pasy przechodziły w jeden a za nimi ta chmara samochodów, którą widać.

Owszem w naszym kraju idea zamka to utopia - ale dlaczego? Dlatego, że 95% kierowców nie zna tego sposobu. I po prostu może warto by było jakoś spopularyzować ten sposób. Bo blokowanie dwóch pasów do niczego nie prowadzi, po to one są żeby po nich jechać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.