Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie radio wybrac? cena, jakosc? nie koniecznie firmowka

Featured Replies

Napisano

Witam, chce kupic jakies fajne radio, bardzo ladnie prezentujace sie i dobrze grajace, nie mniej niz 4x40W, co wybrac. Ktos ma jakies ktore mu fajne gra? Nie chce zadnych firmowek, tylko cos w cenie i jakosciowo dobrze grajacego CD-MP3

Napisano

> Witam, chce kupic jakies fajne radio, bardzo ladnie prezentujace sie

> i dobrze grajace, nie mniej niz 4x40W, co wybrac. Ktos ma jakies

> ktore mu fajne gra? Nie chce zadnych firmowek, tylko cos w cenie

> i jakosciowo dobrze grajacego CD-MP3

ja mam PIONEER DEH-4700 MP i jego moge CI polecic wink.gif mam go od ponad roku i nie mam z nim zadnych problemow...

Napisano

No ale chodzi o to, że te radia dobrze grające to właśnie firmowe radia.

Jeszcze zależy ile masz kasy na radio. Ja zawsze polecam radia Alpine, bo osobiście zawse byłem zadowolony (nocne końcówki mocy i ogólnie solidne), ludzie chwalą sobie radia Kenwood'a, pioneer'a.

Ale najpierw niech kolega napisze w jakiej kwocie chce się wyrobić.

Napisano

Ale mam nadzieje ze wiesz ze napis na radiu 4x40W to chwyt marketingowy. Wiec na to nie patrz do konca. Osluchaj co Tobie pasuje i wtedy wybieraj. Ale tak jak juz kolega wczesniej napisal w jakiej kwocie chcesz sie zamknac?

Napisano

za 250 pln mozesz zkupic w biedronce denver cad-460 http://www.denver-electronics.com/pages/...ubMenuguid=6086 osobiscie posiadam cad-450 juz od ponad roku - dziala bezawaryjnie, a pierwsze, co robie, jak wsiadam do samochodu, to zapodaje panel w zatoke smile.gif - jakosc dzwieku w tej cenie na pewno bardziej niz satysfakcjonujaca - slucham tylko mp3 i to najczesciej z 1gb karty mmc. bardzo czytelny wyswietlacz. w tej chwili w biedronce radio to sprzedawane jest pod szyldem electr ic (wewnetrzna marka biedronki).

Napisano

> Ale mam nadzieje ze wiesz ze napis na radiu 4x40W to chwyt

> marketingowy.

Róznie z tym bywagrinser006.gif Trzeba zwracać uwagę na to, czy moc, która jest podana, to PMPO (peak momentary performance output - to moc szczytowa, obliczona dla warunków idealnych, zazwyczaj niemożliwa do osiągnięcia) czy RMS (rzeczywista moc). Wartości 4x40W dla sprzętu średniej klasy są jak najbardziej realne;).

Pzdr,

PezeT.

Napisano

> Róznie z tym bywa Trzeba zwracać uwagę na to, czy moc, która jest

> podana, to PMPO (peak momentary performance output - to moc

> szczytowa, obliczona dla warunków idealnych, zazwyczaj

> niemożliwa do osiągnięcia) czy RMS (rzeczywista moc). Wartości

> 4x40W dla sprzętu średniej klasy są jak najbardziej realne;).

> Pzdr,

> PezeT.

Chyba 4x40PMPO.

Napisano

> Chyba 4x40PMPO.

Producenci posługują się normą DIN, np. tutaj, więc faktycznie trochę przesadziłem z tą klasą średnią... spineyes.gif

Ważne, żeby nie dać sie zwieść super mega ofertom z odtwarzaczami o mocy 4 x 200W jump.gif

Pzdr,

PezeT

Napisano

Niedrogie, a dobre JVC 321/322 - wydaje mi sie, ze naprawde dobry stosunek jakosci do ceny wink.gif

Napisano

> Niedrogie, a dobre JVC 321/322 - wydaje mi sie, ze naprawde dobry

> stosunek jakosci do ceny

mam to radyjko, także goraco polecam

Napisano

też mam ten model JVC 322 i powiem tylko że WARTO!

A co do komentarzy poprzedników np paweł_pz. Piszesz chłopakowi żeby spojrzał na radio czy ma moc taka czy inną. Hehe hehe.gif Zwłaszcza w radiu za 300zł da się to odczuć. A to wogóle to przeczytaj sobie ten tekst to przekanasz sie że nie istnieje takie coś jak 4x50!

A jednak nie zawsze 4x40 oznacza, że dysponujemy tak dużą mocą. Dlaczego? Bo praw fizyki się nie przeskoczy. Czyli: Z prawa Ohma (U=IR) liczymy prąd: I= U/R= 12V/4Ohm= 3A. Czyli maksymalny prąd dochodzący do głośnika (i wychodzący z radia) to 3 Ampery. Z wzoru na moc (P=IU) mamy: P= 3A*12V= 36W. Taką moc maksymalną uzyskamy bez oddawania ciepła na zewnątrz układu. Okazuje się, że ciepło to strata ponad 30% mocy (czyli zamiast 36W mamy już tylko 24W). Także podzespołom daleko do ideału - strata kolejnych 30% (z 24W robi się 12W!!!).

Skąd więc bierze się na naszym radiu 4x40W? Badania w laboratoriach przeprowadzane są przy innym napięciu (zamiast zwykłego 12V jest 14,4V). Bada się je w idealnych warunkach działania (odpowiednia temperatura, wilgoć itp.). Podobno radio firmy SONY szczycące się "mocą" 4x40W ma w rzeczywistości tylko 4x13W.

Napisano

Hm, bazujac na wiadomosciach sprzed pol roku, wg mnie najlepszy stosunek jakosc/cena oferuje blaupunkt... Sam posiadam (blaupunkt san remo mp26), kilku kolegow tez, brejdak i nikt sie nie zali, a za cene ok 330zl mozna dostac cos co z "lepszych" marek kosztuje od min 400-450. Z takimi roznicami spotkalem sie przy wyborze swojego radioodtwarzacza. A skoro opel (i nie tylko) fabrycznie montowal produkty blaupunta od dawna, wydaje mi sie ze nie odstaje on jakosciowo od jvc czy innych kenwoodow tudziez tanszych pioneerow. Takie moje skromne zdanie. food.gif Jednak kazdy bedzie zachwalal co jego. Najlepiej wybrac sie do jakiegos sklepu muzycznego czy dobrego marketu, posluchac, obejrzec kazda sztuke i zdecydowac.

Napisano

Witam!

Także przymierzam się do zakupu radia, i przejrzałem formum audio w poszukiwaniu info. Ale tam oczywiście wszyscy radzą tylko firmowe. I w sumie to mnie przekonali, pomijam już fakt jakości dźwięku której i tak pewnie nie zauważe(usłysze) to firmówki są podobno dużo trwalsze. Przymieżałem się do Mekona/tewionta itp. które można za 200 kupić z wejściem na USB, jednak na co mi takie gdy na allegro dają tylko 6miechów gwarancji.... za 370 można już mieś Sony, JVS, Blaupunkta i inne (przynajmniej w Media Markt) i można na raty 270751858-jezyk.gif

Napisano

a propos sony nie polecam osobiście

miałem przez rok i męczyłem się z nim troszkę - mają nieciekawe zawieszenie - na naszych dziurawych drogach bedzie czesto przerywać na płytce (może sie juz poprawili confused.gif )

teraz jeżdze na poinku i jest o wiele lepiej...

Pozdrawiam !!!

Napisano

> a propos sony nie polecam osobiście

> miałem przez rok i męczyłem się z nim troszkę - mają nieciekawe

> zawieszenie - na naszych dziurawych drogach bedzie czesto

> przerywać na płytce (może sie juz poprawili )

> teraz jeżdze na poinku i jest o wiele lepiej...

> Pozdrawiam !!!

w sony podoba mi się tylko podświetlenie. Pasuje do audi. Ale pozatym żadnych plusów nie posiada. oslabiony.gif

JVC - wedłóg mnie lider na rynku audio-video. Wystarczy popatrzeć na filmy gdzie chińczyki bawią się kamerkami właśnie tej firmy. A jak wiodomo u nich wszystko musi być najlepsze.

Napisano

> w sony podoba mi się tylko podświetlenie. Pasuje do audi. Ale pozatym

> żadnych plusów nie posiada.

> JVC - wedłóg mnie lider na rynku audio-video. Wystarczy popatrzeć na

> filmy gdzie chińczyki bawią się kamerkami właśnie tej firmy. A

> jak wiodomo u nich wszystko musi być najlepsze.

Mocno przesadzone z liderem rynku RTV

Prawie w każdym dziale rtv jest lepszy produkt niz JVC -coś o tym wiem ponad 7 lat w branży.

Jedynie obecnie maja nieco kuszącą ofertę na radio 321/322 - 3 lata gwarancji,mp3 i cena w okolicach 310 zł

Ja przyokazji polecę niedrogiego Clariona BD 269 cena 349,-

Co do Sonego nie jest tak najgorzej ale szału też nie mam może jakiś taki Kenwood ale uważaj na modele z joystickiem ponieważ często sie zdarza że ta część ulega uszkodzeniu a naprawa ok80-120 zł .

Co do zakupu na allegro to koniecznie pytaj przed zakupem czy gwarancja jest polskiego dystrybutora(np.Pioneer -DSV) europejskie są w większości przypadków nie respektowane przez polskie serwisy, stąd też takie znacące różnice cen na allegro(Pioneer DEH-2900 z polska gwarancją od 399,- , z europejską gwarancja od 319,-)

A jeśli coś droższego to Alpine, Pioneer .

Napisano
  • Autor

o kiurde...to będę miał ciężki wybór...obecnie mam Blaupunkt SYLT CD50...nikomu nie polecam, laser padł, podświetlenie padło, końcówka mocy też...w tej kolejności...miałem jakieś JVC 4x40W ale kasetowe...dziwnie grało...kumpel ma uwaga: Freeway sa takie na allegro ok 300zl, gra wysmienicie na piloty, tylko że brak klawiszy na panelu, więc to nie dla mnie...to JVC co proponujecie calkiem fajne....nie wiem czy wydać 300-400zeta i będzie okej, czy za 200zeta nie byłoby to samo na nie firmówce...bo tak 5 stówek to już za dużo dla mnie...co radzicie?

Lub 2ga opcja...wydałbym te 500zł na coś co wizualnie jest naprawdę extra bajerancke ale jednocześnie stonowane kolory, nie żadna choinka...i żeby grało jak jakieś za 200zeta...;) ale kombinacje;) poprostu chcę by prócz ładnego dźwięku ładnie się prezentowało do ciemnej tapicerki

Napisano

> w sony podoba mi się tylko podświetlenie. Pasuje do audi. Ale pozatym

> żadnych plusów nie posiada.

Woziłem w opleku przez pewien czas Sony CDX-S2020. Miało niby 4x45 ale jakość dźwięku

nie umywała się do oplowskiego. I tak jestam znów skazany na kasety frown.gif

pzdr

Napisano

> też mam ten model JVC 322 i powiem tylko że WARTO!

> A co do komentarzy poprzedników np paweł_pz. Piszesz chłopakowi żeby

> spojrzał na radio czy ma moc taka czy inną. Hehe Zwłaszcza w

> radiu za 300zł da się to odczuć.

> A to wogóle to przeczytaj sobie

> ten tekst to przekanasz sie że nie istnieje takie coś jak 4x50!

W tekście nie ma wzmianki o tym, że "takie coś jak 4x50" nie istnieje. Jest tylko opis warunków, w jakich dokonuje się pomiarów. To dobrze, że poszperałeś w internecie, mogłeś jednak sprawdzić dokładniej, zamiast cytować bezmyślnie tekst. Do operacji CTRL+c CTRL+v trzeba niekiedy włączyć mózg wink.gif

Teraz zastanów się nad tym, co napisałeś, weź kartkę, kalkulator i policz: przy założeniach, że napięcie zasilania ma wartość 14,4V, a głośniki mają po 4Ohm, wartość prądu to 3,6A. Moc jaka zostanie wydzielona, wyniesie 51,84Wideia.gif. Jak widzisz, istnieje, chociaż tylko na papierze, bo to obliczenia dla wartości maksymalnych. Jak pewnie wiesz (a może i nie) napięcie w instalacji elektrycznej auta nie jest stałe, ale zmienia się w zależnosci od obciążenia, stanu instalacji i innych czynników. Założenie, że moc strat sięga 30% też jest teoretyczne. Zwróć uwagę, że radia projektuje się w ten sposób, by chłodzenie elementów było jak najlepsze - mamy więc duży radiator oraz chassis, którą zazwyczaj mocuje się do elementów kontrukcyjnych auta - przepływ ciepła, które wydziela się na elementach jest zazwyczaj dobry. Kolejna sprawa - klasa elementów wzmacniacza - czyli to, co nazwałeś (przepraszam, co nazwał autor artykułu - w Twoim poście to ten długi kryptocytat) podzespołami dalekimi od ideału. Zgadzasz się z tym, co tam napisano? Ja nie do końca, dlatego zapraszam Cię do polemiki.

Na koniec małe resume: w tanich odbiornikach, w 99,99% przypadków nie da się osiągnąć deklarowanych przez producenta 4x50W, 4x100W, 4x200W, etc. Dlaczego? Wynika to z tego, że podawana moc jest osiągalna w warunkach idealnych i jest co najwyżej dostępna w ułamku sekundy - w moim poście to moc określona jako Peak Momentary Performance Output. Często występuje też kłopot przy niższych wartości P, np. 4x45W dla modelu Sony CDX-GT111 to wartość obliczona dla sygnału o określonych zniekształceniach i danej częstotliwości. Producent podaje też drugą wartość i jest to 4x25W - to także moc obliczona zgodnie z jakąs normą (w tym przypadku DIN 45.324), dla sygnału o zadanym współczynniku zniekształceń. Co oznacza to w praktyce? Tyle, że nawet gdybyśmy bardzo chcieli, może to być mniejsza wartość. Taniego radia nie kupuje audiofil. Duża moc jest - jak słusznie zauważył Kolega krzys139 - bardzo często chwytem marketingowym, ale jeszcze częściej, np. watrością szczytową. Parametry radioodbiornika to nie tylko moc - ważne są też parametry wzmacniacza, pasma przenoszenia, etc. Czasami niedrogi model oferuje całkiem znośne parametry, a drogiemu często czegoś brakuje. To tyle z mojej strony - jeśli chcesz coś dodać, poprawić mnie lub wkleić inny cytat, zapraszam IThankYou.gif

Pzdr,

PezeT

Napisano

I ja dorzuce swoje trzy grosze (częściowo cytując pare stron, bo nie che mi sie odkrywac ameryki na nowo).

Moce głośników mogą być oznaczane na wiele sposobów:

* moc RMS (Root Mean Square) - ustalona przez Federalna Komisje Handlu USA, jest to moc skuteczna głośnika

* moc PMPO (Peak Music Power Output) - faktycznie da się uzyskać moc 200W na 5W watowych głośniczkach, ale tylko w warunkach laboratoryjnych, przez ułamek sekundy, przy sygnale o dużej częstotliwości (nawet wyższej od akustycznej). Sprzęt uzyskuje taką moc po czym praktycznie nadaje się do wyrzucenia. Oczywiście producenci podają moc łączną dwóch lub więcej kolumienek (stąd zestawy 900W z 4 satelitami i sub-wooferem).

* moc muzyczna DIN - ustalona wg przemysłu niemieckiego

* moc wg normy IASCA RMS - najbardziej odpowiada rzeczywistości, rzadko podawana przez producentów, ponieważ pokazuje małe wartości

Główne różnice w tych normach to częstotliwość podawanego sygnału oraz co najważeniejsze poziom zniekształceń. Tzn. w PMPO wogole nie zwraca się uwagi na poziom znieksztalceń, często tez stosuje się cieniutke przewody ktore to maja, ze wzgledu na przekroj duze straty mocy i do glosnika dociera mniejsza moc. W RMS poziom zniekształceń to o ile dobrze pamietam albo 1% albo 0,1%. Jak gdzies znajde jeszcze stary auto-swiat czy motor to mmoge podac przykladowe modele ktore tam tesotwali i moce jakie uzyskali zarowno w DIN, RMS no i PMPO.

I kolejna wartosc o ktorej tu chyba nikt nie wspomnial czylo stosunek sygnalu do szumu. Z tego co mi kiedys starszy mowil to sprzet HiFi musial miec minimum 90db, ale to pewnie z czasem sie zmienilo, i teraz pewnie oscyluje gdzies w granicach 95-97db a moze i wyzej.

Ja dodam tylko ze osobiscie mam w spadku radio JVC (teoria - 4-40W) ale jak sie dokladnie wczytalem w instrukcje to jest tam dosc marny wzmacniacz, tzn. wartosc RMS to 4x15Watt, stosunek sygnalu do szumu to okolo 87db, a wzmacniacz przenosci od 37hz do 18khz... nie kupuje radia lepszego bo jak bym chcial miec radio o paramatrach ktore mi odpowiadaja musialbym pewnie wywalic na nie minimum 600-700zl slbo i lepiej...

Napisano

Witam

Nie zebym byl zlosliwy a moze jestem hmm.gif

ale na tak postawione pytanie nasuwa mi sie tylko jedna odpowiedz:

polecam Firsta (mialem w Corsie i gralo ok do momentu jak nie zmienilo bez mej zgody wlasciciela tylko panel mi zostal), lub cos w stylu Clatronic ...

ostatnio w Norauto rzucilo mi sie na oczy ladne i tanie o dobrych parametrach radio firmy LG.

Nie polecam rzadnych wind i sprzetu wyposazonego w tasmy polaczeniowe panel z radiem. Pionier ktorego swego czasu mialem taka tasme mial koszt wymiany okolo 150 zl - lamaly sie sciezki.

I to tyle ja, pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Nie zebym byl zlosliwy a moze jestem

> ale na tak postawione pytanie nasuwa mi sie tylko jedna odpowiedz:

> polecam Firsta (mialem w Corsie i gralo ok do momentu jak nie

> zmienilo bez mej zgody wlasciciela tylko panel mi zostal), lub

> cos w stylu Clatronic ...

> ostatnio w Norauto rzucilo mi sie na oczy ladne i tanie o dobrych

> parametrach radio firmy LG.

> Nie polecam rzadnych wind i sprzetu wyposazonego w tasmy polaczeniowe

> panel z radiem. Pionier ktorego swego czasu mialem taka tasme

> mial koszt wymiany okolo 150 zl - lamaly sie sciezki.

> I to tyle ja, pozdrawiam

Dzieki za info, zaraz sobie fotek poszukam.

Możliwości wyboru juz mi się zwężyły i BDB:D

myślę że JVC które polecacie byłoby dobre...a co powiecie o DALCO?

Mają wizualnie b. ładne radia, a jak technicznie?

Napisano

Na początku zaznaczę że nie jestem żadnym audiofilem szukałem radia taniego ( jak wyjdzie z auta bez mojej wiedzy nie będzie tragedii ) i 3-mc temu zobaczyłem radio DENVER CAD-350 w Biedronce .... 270751858-jezyk.gif dałem za nie 190zł i jak na razie nie żałuje. Ma wszystkie potrzebne funkcje AF TP itp. i odpala mp3 a nic więcej mi nie trzeba jest jeszcze gwarancja 24 mc co w przypadku takiej marki może być przydatne. zlosnik.gif

Pozdro...

Napisano

> Witam!

> Także przymierzam się do zakupu radia, i przejrzałem formum audio w

> poszukiwaniu info. Ale tam oczywiście wszyscy radzą tylko

> firmowe. I w sumie to mnie przekonali, pomijam już fakt jakości

> dźwięku której i tak pewnie nie zauważe(usłysze) to firmówki są

> podobno dużo trwalsze. Przymieżałem się do Mekona/tewionta itp.

> które można za 200 kupić z wejściem na USB, jednak na co mi

> takie gdy na allegro dają tylko 6miechów gwarancji.... za 370

> można już mieś Sony, JVS, Blaupunkta i inne (przynajmniej w

> Media Markt) i można na raty

Witam.

Pamiętasz może stronę tego forum audio?

Też mam zamiar zmienić radio.

Napisano

> Ja dodam tylko ze osobiscie mam w spadku radio JVC (teoria - 4-40W)

> ale jak sie dokladnie wczytalem w instrukcje to jest tam dosc

> marny wzmacniacz, tzn. wartosc RMS to 4x15Watt, stosunek sygnalu

> do szumu to okolo 87db, a wzmacniacz przenosci od 37hz do

> 18khz... nie kupuje radia lepszego bo jak bym chcial miec radio

> o paramatrach ktore mi odpowiadaja musialbym pewnie wywalic na

> nie minimum 600-700zl slbo i lepiej...

To musisz jeszcze troszeczke doczytac, bo z praw fizyki wynika że przy 12V nie osiągniesz więcej niż 20W chocbyś miał radio nawet ze złota.

Jedyny sposób to przetwornica prądu, ale samo radyjko z pewnością jej nie ma.

Napisano

> To musisz jeszcze troszeczke doczytac, bo z praw fizyki wynika że

> przy 12V nie osiągniesz więcej niż 20W chocbyś miał radio nawet

> ze złota.

> Jedyny sposób to przetwornica prądu, ale samo radyjko z pewnością jej

> nie ma.

Na 2 stronie na samej górze dokładnie to opisałem a raczej zacytowałem. Po co jeszcze raz powtarzać coś po kimś? cfaniaczek.gif

Napisano

> Jedyny sposób to przetwornica prądu

Napięcia

Napisano

> Na 2 stronie na samej górze dokładnie to opisałem a raczej

> zacytowałem. Po co jeszcze raz powtarzać coś po kimś?

Sorry, nie zauważyłem tego postu, założyłem że jak zwykle ludzie nawypisują tutaj pierdół typu radio ma 4x50W rms i czy uciągnie mi to suba 1000W, czy pioneer the best/mercedes wśród car audio itd, ale widac że tym razem zachciało sie zabra głos też komuś kto ma o tym pojęcie.

Napisano

Polecam Clariona 269. Można kupić już za 350 zł., a jakość dźwięku znakomita. Z bursztynowym wyświetlaczem ładnie komponuje się z deską Astrolota. Właśnie dziś takie założyłem i jestem nim zachwycony. Fakt, że do tej pory używałem fabrycznego AudioCar 300 więc przejście na cokolwiek lepszego to niemal HD Audio ale myslę, że radyjko jest warte zarekomendowania. Nawet na fabrycznych głośnikach gra doskonale.

Pozdrawiam

Napisano

> http://autokacik.pl/postlist.php?Cat=0&Board=caraudio

> lub idziesz do spusu kącikówi i wybierasz "caraudo"

na podstawie "naszego" caraudio wybrałem polecanego kenwood'a

jeden z tańszych modeli z mp3 - 450zł na allegro (odbierałem osobiście). Podobno w tej klasie cenowej jedno z lepszych radyjek smile.gif

radyjko jest OK, zastrzeżenia mam jedynie do tunera, troche słabo zbiera w porównaniu do kaseciaka blaupunkta.

Płytki grają super, żadnych przeskoków itp.

Mieliśmy w domu radyjko noname, tzn jakiś serion czy coś tego typu, niby wszystko miało i full wypas, ale grało kiepsko, tuner gubił sygnał zaraz za miastem, a najlepiej to zbierał komóre wink.gif

Napisano

> Polecam Clariona 269. Można kupić już za 350 zł., a jakość dźwięku

> znakomita. Z bursztynowym wyświetlaczem ładnie komponuje się z

> deską Astrolota. Właśnie dziś takie założyłem i jestem nim

> zachwycony. Fakt, że do tej pory używałem fabrycznego AudioCar

> 300 więc przejście na cokolwiek lepszego to niemal HD Audio ale

> myslę, że radyjko jest warte zarekomendowania. Nawet na

> fabrycznych głośnikach gra doskonale.

> Pozdrawiam

Uzywam Clariona 268 i potwierdzam Twoja opinie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wypowiedzi... to na jakie parametry prócz "W" zwracać dokładniej uwagę?

Napisano

Witam.

Też przymierzam się do kumpna radyjka. Myślałem nad JVC

model KD-G 322/332/422.

I tu pojawia się problem bo chcę z wejściem AUX ale z tego co czytałem to ma model KD-G 521.

Znalazłem tu http://www.allegro.pl/item150074964_jvc_kd_g331_332_333_nowosc_na_2007_hurt_k_ce.html że ten model ma takie wejście (terminal wyjścia liniowego (wejście AUX z tyłu)), na innych aukcjach nic takiego nie piszą tylko "terminal wyjścia liniowego". Co to oznacza?

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

A co powiecie o nowej edycji Blaupunkta?

Ceny 300 - 800zl

Mialem styyczność kiedyś z blaupunktem i muszę przyznać że miał bardzo bogate ustawienia audio, nie pamiętam modelu ale w ubiegłym tygodniu bawiłem się jakimś Blaupunktem w sklepie i w menu zauważyłem że ilość ustawień audio się nie zmieniła, w porównaniu np z JVC blaupunkt o wiele lepiej u mnie w aucie grał.... no ale sam nie wiem czy warto się w tą firmę pchać

Napisano

> A co powiecie o nowej edycji Blaupunkta?

> Ceny 300 - 800zl

> Mialem styyczność kiedyś z blaupunktem i muszę przyznać że miał

> bardzo bogate ustawienia audio, nie pamiętam modelu ale w

> ubiegłym tygodniu bawiłem się jakimś Blaupunktem w sklepie i w

> menu zauważyłem że ilość ustawień audio się nie zmieniła, w

> porównaniu np z JVC blaupunkt o wiele lepiej u mnie w aucie

> grał.... no ale sam nie wiem czy warto się w tą firmę pchać

Przez dwa lata nie wybrałeś jeszcze radia grinser006.gif Czy znowu zmieniasz? 20.GIF

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przez dwa lata nie wybrałeś jeszcze radia Czy znowu zmieniasz?

> Pozdrawiam

hehe dziwnie zabrzmiało grinser006.gif

znów zamieniam:D

krótka historia moich odbiorników:

przed założeniem wątku miałem JVC jakieś , teraz nowymi bawiłem się w sklepie, i wiele się nie zmieniło, Blaupunkt lepiej gra.

Blaupunkta też miałem

Po założeniu wątku kupiłem pewne DALCO model KSC 202 , szok, w pełni byłem zadowolony jak wam się spodoba to śmiało kupujcie moje sprzedałem po 2ch latach w pełni sprawne, kolesiowi też zamówiłem, gra do dziś...i głupi byłem, po roku sprzedałem, bo znalazłem DALCO z bluetooth CD-7611 NIECH NIKT NIE PRÓBUJE KUPOWAĆ TEGO G...., które okazało się że pierdzi a nie gra:/ tzn. czułem się jakby mi grało 5W.

Teraz poszukuję czegoś z bluetooth do rozmów.

Zastanawiam się nad Blaupunkt HAMBURG MP57 BLUETOOTH i myślę że jak kupię to się nie zawiodę, ale...wizualnie tak nie bardzo mi się podoba... czy ma ktoś coś z Bluetooth co może polecić?

LG mi się podobają, ale czy warto?

No i obecnie jestem na etapie kolejnej zmiany i właśnie chciałem kupić

Pozwoliłem sobie podsumować te 4 strony, co polecamy a czego nie z WŁASNYCH doświadczeń:

polecamy:

PIONEER DEH-4700 MP

denver cad-450

JVC 321/322

Clarion 269

Clarion 268

DALCO KSC 202

nie polecamy:

Sony CDX-S2020

DALCO z bluetooth CD-7611

Takie zestawienie myślę że ułatwić może komuś wybór radia;)

Więc dopisujcie

Napisano

> czy ma ktoś coś z Bluetooth co może polecić?

> LG mi się podobają, ale czy warto?

Miałem właśnie wspomnieć o LG grinser006.gif Pamiętaj, że większość producentów korzysta z tych samych podzespołów. LG to dobra firma, pomimo, że ma ofercie wszystko. Wygląd to kwestia gustu, więc o tym nie będziemy rozmawiać. Masz jakąś standardową instalację (głośniki fabryczne?)? Jeśli tak, to nie inwestuj wielkich pieniędzy w radio, bo nie wykorzystasz w pełni możliwości sprzętu ;-)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Miałem właśnie wspomnieć o LG Pamiętaj, że większość producentów

> korzysta z tych samych podzespołów. LG to dobra firma, pomimo,

> że ma ofercie wszystko. Wygląd to kwestia gustu, więc o tym nie

> będziemy rozmawiać. Masz jakąś standardową instalację (głośniki

> fabryczne?)? Jeśli tak, to nie inwestuj wielkich pieniędzy w

> radio, bo nie wykorzystasz w pełni możliwości sprzętu ;-)

> Pozdrawiam

odnośnie audio: głośniczki, przewody nowe, dobrze grające.

Tak, mam to na uwadze że elektronika zbliżona do siebie w radiach, w jednym lepsze, w 2gim gorsze, dlatego nie chcę nic za jakiś 1000PLN bo to dla mnie bez sensu, a że zależy mi na bluetooth i dobrym wyglądzie, chciałbym coś do 600PLN kupić, fakt, o gustach nie ma co rozmawiać:) Zaraz poszukam konkretu LG i podam model, może ktoś to ma i opisze wrażenia, głownie chodzi mi o Bluetooth i lece tym razem na wygląd grinser006.gif

A LG wolałbym od Blaupunkta, ponieważ (zaraz znajdę model) bawiłem się w sklepie jednym i no... blaupunkt miał mocniejszy basik, zaś LG miało funkcję dźwięku przestrzennego yikes.gif

Napisano

Becker(dla nie znających tematu sprzęt wychodzi spod marki HARMAN-KARDON)-może nie wygląda imponująco ale jakość dzwięku na fabrycznych glośnikach(sedan-w moim przypadku) każdego kusi o zapytanie "a co to za sprzęt"a no zwykły AUDIO10 i to jeszcze na kasety.Ale powracąjc do tematu za 500-600 pln można kupić beckera z mp3

Napisano
  • Autor

Stało się , kupiłem:

LG LAC-M8600R

Wrażenia opiszę pod koniec tygodnia.

Napisano

No ja niestety do LG nie mam dobrego podejscia no chyba, ze do tej najnowszej serii typu 3710, 4710 itd..., bo te wczesniejsze modele to psuly sie na potege... ile sie tego na zawozilem do serwisu z naprawami crazy.gif Co tydzien wozilem min. 2 spineyes.gif

Co do twojego zestawiania to dodam ze gama w przeciagu 2 lat zmienila sie masakrycznie - np taki model JVC 321 ma juz 2 nastepcow 270751858-jezyk.gif - ale Ty juz wybrales radio wiec po sprawie smile.gif

Osobiscie uzytkuje Alpine'a i chyba jak wiekszosc jego uzytkownikow jestem zadowolony. Zawsze mnie rozbawia na forach jak ktos pisze, ze chce niedrogie radio, a po chwili prawie kazdy post zamienia sie w koncert zyczen i z kwoty np 300 co niektorzy robia 2000zł grinser006.gif Jesli chcesz naprawde konkretne radio to polecam Nakamashi - wymiata - i pod wzgledem jakosci i ceny wink.gif

Napisano
  • Autor

A więc :

LG LAC-M8600R

Polecam.

wrażenia:

-wyświetlacz czytelny

-winda, z możliwością ustawienia kąta patrzenia, fajnie fajnie, ale czy oby po np 2latach się mechanizm nie uszkodzi..zobaczymy

-bluetooth działa znakomicie, mikrofon b. czuły w radiu, mówię normalnie siedząc wygodnie w fotelu i wszystko słychać

-dźwięk : super basik:D odnośnie efektów 3D dźwięku, na nawet najlepszym standardowym nagłośnieniu kicha, jeżeli ktoś chce dobre 3D, musi być jakiś sub wmontowany czy cóś do bagażnika.

Podsumowując - jestem zadowolony

Napisano

> Podsumowując - jestem zadowolony

I to chyba najwazniejsze smile.gif

A jakby sie cos skapuscilo... to masz 2 lata gwarancji wink.gif

Napisano
  • Autor

jeszcze mam jedno pytanko...w sumie nie wiem, czy tu pytać czy nowy temat zakładać...mianowicie: mam sobie odtwarzacz już w astrze, nagłośnienie modyfikowane ale w orginalnych miejscach, a że to kombi, chciałbym coś małego a dobrego włożyć do bagażnika, coś co da mi dobry basik.

Czy ktoś praktykował taki układ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.