Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

xenony jak to w koncu jest????

Featured Replies

Napisano

> moze w tym tkwi sedno sprawy

Bardzo mozliwe! Dlatego uczyniłem zastrzeżenie. Ale, AFAIR, wystarczy znak homologacji na pudełku zestawu. Oczywyście zakładam, że nie mamy tu do czynienia z oszustwem ze strony sprzedawcy z Allegro.

mar00ha

Napisano

> Homologacji brak. Coś więcej?

Homologacja E11 (ECE) nr 10R-022827 z dnia 29.08.2004r.

Tylko na co.

Ale jeśli produkt został dopuszczony do sprzedaży na terenie UE to znaczy że można go używać w ruchu drogowym??

Napisano

> Homologacja E11 (ECE) nr 10R-022827 z dnia 29.08.2004r.

> Tylko na co.

> Ale jeśli produkt został dopuszczony do sprzedaży na terenie UE to

> znaczy że można go używać w ruchu drogowym??

Mnie pytasz? Ja wiem, że nie i reszta to ściemnianie. Homologacji mamy całe listy, tylko

co jakis czas masz adnotację - not for use in Europe, bądź w podobie.

Napisano

> Mnie pytasz? Ja wiem, że nie i reszta to ściemnianie. Homologacji

> mamy całe listy, tylko

> co jakis czas masz adnotację - not for use in Europe, bądź w podobie.

To było pytanie retoryczne grinser006.gif

W instrukcji montażu zestawu znalazłem niniejszy cytat:

"PRZED INSTALACJĄ ZESTAWU ZAPOZNAJ SIĘ Z PRZEPISAMI TWOJEGO KRAJU, REGULUJĄCYMI STOSOWANIE

OŚWIETLENIA XENONOWEGO."

Czyli to, że ma on homologację i został dopuszczony do handlu nie znaczy jeszcze że mozna go legalnie używać w ruchu drogowym.

Ale czekam jeszcze na odpowiedź z ITS.

Napisano

> Ja wiem, że nie i reszta to ściemnianie.

Ale wiesz na zasadzie "moja racja jest mojsza niż twojsza", czy jednak istnieje odpowiedni przepis i jesteś go w stanie przytoczyć? hmm.gif

Bo stwierdzenie "ja wiem, że nie" to w przedszkolu można stosować...

mar00ha

Napisano

> Masz racje, Hella sie odcina od takich rozwiazan, US DOT twierdzi ze

> sprzedaz takich urzadzen jest nielegalna, a jeden gosc napisal

> ciekawy artykul w ktorym tlumaczy zeby tego nie robic i

> dlaczego...

bądź łaskawy wrzucać tłumaczenie tekstów bo nie każdy musi znać język angielski.

co do helli to na polskiej stronie oferują lampki "podobno z homologacją" do przeróbki w autach które nie miały fabrycznie xenonów http://www.hella.pl/mainpl/shop/katalog/index.php?k=90

i dopiero jak się doczytamy na innej stronie to możemy sobie dokupić zestawy samopoziomowaniu lub oczyszczania.

dodam jeszcze że skoro według helli wystarczy przełożyć tylko żródło światła (soczewkę) to te soczewki co są w nubirze są już przystosowane do palników xenonowych, posiadają "wycięcie" na ten wystający element żarnika.

Napisano

> Homologacja E11 (ECE) nr 10R-022827 z dnia 29.08.2004r.

> Tylko na co.

> Ale jeśli produkt został dopuszczony do sprzedaży na terenie UE to

> znaczy że można go używać w ruchu drogowym??

dopuszczenie do sprzedazy nie rowna sie dopuszczeniu do uzywania na drogach publicznych. żarówki 100W mozesz legalnie sprzedawać ale nie możesz ich montować w autach na drodze.

Homologacje moga miec zarniki dopuszczone do ruchu, ale nie, na milosc Boska!!, montowanie ich w reflektorach H4!!

rece opadaja oslabiony.gif

Napisano

> gdyba była niezgodna to by przeglądów nie przechodziły...

przeszedlem 2 kontrole i 2 przeglady z ciemnymi lampami (super-hiper-spray) w poprzednim wozie.... a mimo tego jest to niezgodne z prawem..

hmmmmmm zlosnik.gif

Napisano

> dopuszczenie do sprzedazy nie rowna sie dopuszczeniu do uzywania na

> drogach publicznych. żarówki 100W mozesz legalnie sprzedawać ale

> nie możesz ich montować w autach na drodze.

> Homologacje moga miec zarniki dopuszczone do ruchu, ale nie, na

> milosc Boska!!, montowanie ich w reflektorach H4!!

> rece opadaja

Dokładnie! Jeżeli wezmę przód od Punto i dospawam tył od Yarisa i jeszcze wsadzę silnik od Stara czy mogę tym jeździć? NIE! A przecież każda z poszczególnych części ma homologację...

Certyfikat E świadczy przede wszystkim o bezpieczeństwie (np. pralek albo żarówek) i nieraz może oznaczać również homologację. Ale jedna homologowana część + druga homologowana część nie oznacza że dziwoląg powstały w wyniku ich połączenia też będzie homologowany nono.gif

Napisano

> Dokładnie! Jeżeli wezmę przód od Punto i dospawam tył od Yarisa i

> jeszcze wsadzę silnik od Stara czy mogę tym jeździć? NIE! A

> przecież każda z poszczególnych części ma homologację...

Samochód jako całość musi zostać przedstawiony przez producenta do homologacji. I również dostaje znak homologacji WE.

> Certyfikat E świadczy przede wszystkim o bezpieczeństwie (np. pralek

> albo żarówek) i nieraz może oznaczać również homologację.

Pomerdało Ci się chyba z "CE".

mar00ha

Napisano

> Samochód jako całość musi zostać przedstawiony przez producenta do

> homologacji. I również dostaje znak homologacji WE.

Oczywiście. I ingerecja w tę homologowaną całość zmieniająca właściwości (reflektory np.) powoduje brak homologacji na cały pojazd (czyli po prostu niedopuszczenie do ruchu).

> Pomerdało Ci się chyba z "CE".

CE, jak i WE są podkategoriami certyfikatu E. Dlatego pisałem, że niektóre rodzaje E mogą być homologacją. Ale z grubsza, czegokolwiek nie dotyczyłby certyfikat E odnosi się to do bezpieczeństwa (w tym oczywiście takie podkategorie jak CE i WE).

Napisano

Quote:

Dokładnie! Jeżeli wezmę przód od Punto i dospawam tył od Yarisa i jeszcze wsadzę silnik od Stara czy mogę tym jeździć? NIE! A przecież każda z poszczególnych części ma homologację...

owszem możesz, po zrobieniu badań dostaniesz papier, pójdziesz i zarejestrujesz tego dziwoląga ok.gif

Napisano

> owszem możesz, po zrobieniu badań dostaniesz papier, pójdziesz i

> zarejestrujesz tego dziwoląga

Oczywiście, tyle że musi spełnić określone wymogi. Natomiast co chciałem podkreślić - automatycznie (z racji tego że składa się z homologowanych części) ten dziwoląg homologacji nie będzie posiadał.

Napisano

Osobiscie widzialem w ktoryms odcinku ,bodajze "drogowki" jak policjant sprawdzal homologacje lamp i zarowek wlasnie na podstawie nabity czy odlanych znaczkow E.A na tych ksenonach to jest.

A co najwazniejsze zgadzam sie z kolega MArtim ,ktory pisze ,ze te zestawy ksenonow nie pasuja ludzia ,ktorzy nie mieli z nimi nigdy do czynienia i nie widzieli jak rowno to swieci!

Napisano

> Oczywiście. I ingerecja w tę homologowaną całość zmieniająca

> właściwości (reflektory np.) powoduje brak homologacji na cały

> pojazd (czyli po prostu niedopuszczenie do ruchu).

A jak zmienisz koło z alu na stal to musisz zostać w garażu? screwy.gif

mar00ha

Napisano

> A jak zmienisz koło z alu na stal to musisz zostać w garażu?

> mar00ha

jesli obie felgi sa dopuszczone do danego modelu to nie ma problemu wink.gif

Napisano

> Osobiscie widzialem w ktoryms odcinku ,bodajze "drogowki" jak

> policjant sprawdzal homologacje lamp i zarowek wlasnie na

> podstawie nabity czy odlanych znaczkow E.A na tych ksenonach to

> jest.

> A co najwazniejsze zgadzam sie z kolega MArtim ,ktory pisze ,ze te

> zestawy ksenonow nie pasuja ludzia ,ktorzy nie mieli z nimi

> nigdy do czynienia i nie widzieli jak rowno to swieci!

ale mysl przewodnia tego watka to chyba legalnosc a nie rownosc swiecenia takich zestawow hmm.gifzlosnik.gif

przyciemnione szyby (folja) tez fajnie wygladaja i ograniczaja nagrzewanie wnetrza ale to nie zmienia faktu ze przyciemnianie przednich szyb jest nielegalne, takich przykladow moznaby przytaczac wiele smirk.gif

pozdr.

Napisano

> jesli obie felgi sa dopuszczone do danego modelu to nie ma problemu

Tak restrykcyjnie to chyba tylko Niemcy mają, że TUV musi certyfikować felgi do konkretnych modeli. W reszcie Europy starcza homologacja WE.

mar00ha

Napisano

> Tak restrykcyjnie to chyba tylko Niemcy mają, że TUV musi

> certyfikować felgi do konkretnych modeli. W reszcie Europy

> starcza homologacja WE.

> mar00ha

nawet do swojego sejczento mam wyciag z homologacji a w nim dopuszczone kola do montazu 270751858-jezyk.gifbiglaugh.gif

pozdr.

Napisano

> nawet do swojego sejczento mam wyciag z homologacji a w nim dopuszczone kola do montazu

Pewnie też Twoje świadectwo homologacji przewiduje, że auto jest wyposażone w światła. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Pewnie też Twoje świadectwo homologacji przewiduje, że auto jest

> wyposażone w światła.

> mar00ha

pewnie tak zlosnik.gif

pozdr.

Napisano

> Legalnie i zgodnie z rozsądkiem - w żadnym wypadku.

to wlasnie zdrowy rozsadek i troska o zdrowie moich bliskich zmusily mnie do montazu palnikow...

już kiedys przerabialismy ten temat i wygladal podobnie... ktos cos wiedzial, ale nie do konca... nie bo nie...

ty robisz wlasnie tak samo, nie potrafisz podac paragrafu, ale najchetniej bys wszystkich odholowal i przywalil grzywny żeby sie nauczyli bo ty jestes sedzia Dredd i ustalasz prawo na poczekaniu...

> Bez urazy, ale oba te pojazdy powinny zostać sholowane natychmiast z

> drogi

> i nigdy nie powinny otrzymać prolongaty sprawności technicznej.

na jakiej podstawie?

> Mało tego, powinieneś słono zapłacić za takie 'modernizacje'.

znaczy sie mandar kredytowany czy grzywna z urzedu ds widzimisie?

Napisano

> Mało tego, powinieneś słono zapłacić za takie 'modernizacje'.

Po co slono placic jak mozna samemu zamontowac smile.gif

Napisano

> Czekam na odpowiedź mgr inż. Macieja Łukasika z ITS w Warszawie.

> Mam nadzieję źe udzieli odpowiedzi na pytania które postawiłem - moim

> zdaniem to wystarczający autorytet w tej dziedzinie.

Nie musisz czekać - u mnie masz już! wink.gif

Odpowiedź możesz dostać dość lakoniczną wskazaującą jedynie podstawę prawną, która faktycznie jest - to

Quote:

Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie spryskiwacze.

Ponadto reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do automatycznego poziomowania.

Wynika z tego jasno, że montowanych ksenonowych źródeł światła (dostępnych zresztą na polskim rynku) w reflektorach przeznaczonych do zwykłych żarówek jest niezgodne z przepisami. Można zainstalować w aucie światła ksenonowe, pod warunkiem, że wymieni się cały zespół reflektora. Specjalne zestawy, posiadające odpowiednie homologacje i spełniające wszystkie przepisy oferuje firma Hella.

- Stosowanie ksenonowych źródeł światła w tradycyjnych reflektorach powoduje zmianę rozłożenia strumienia światła, czego skutkiem jest oślepianie kierowców jadących z naprzeciwka. Prowadzi to, do zmniejszenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Żródło

Niestety nie znalazłem, ani tłumaczenia, ani żadnej innej wersji językowej biglaugh.gif - może ktoś będzie miał więcej szczęścia. wink.gif

Z tego, co przekopałem net w temacie spryskiwaczy i autopoziomowania to dominują 2 rodzaje zdań - pierwsze, że poziomowanie i czyszczenie szkieł to dobrowolne zobowiązanie producentów, drugie zaś zdanie, to że dotyczy to aut "nowych", czyli wyprodukowanych po niewiadomo którym roku - być może w tym dokumencie, którego nazwę przytoczyłem będzie jakiś zapis o "przepisach przejściowych" - także do dzieła wyszukiwarki.

Osobiście uważam, że wkładanie palników z przetwornicami do samych soczewek, gdzie na kloszach nie ma oznaczenia, że można takowych używać jest prawdopodobnie niezgodne z prawem - niestety swojego zdania nie mogę oprzeć na żadnym przepisie, jedynie na logice.

A tekst ze strony uważam w pewnym sensie za "artykuł sponsorowany", bo to Hella była sponsorem i trudno, żeby propagowała informacje, że coś tam wolno, bo nie jest określone w przepisach.

Pozdro

Napisano

> Nie musisz czekać - u mnie masz już!

> Odpowiedź możesz dostać dość lakoniczną wskazaującą jedynie podstawę

> prawną, która faktycznie jest - to Quote:

> Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające

> źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów

> powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora

> posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli

> mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie

> spryskiwacze.

> Ponadto reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do

> automatycznego poziomowania.

> Wynika z tego jasno, że montowanych ksenonowych źródeł światła

> (dostępnych zresztą na polskim rynku) w reflektorach

> przeznaczonych do zwykłych żarówek jest niezgodne z przepisami.

> Można zainstalować w aucie światła ksenonowe, pod warunkiem, że

> wymieni się cały zespół reflektora. Specjalne zestawy,

> posiadające odpowiednie homologacje i spełniające wszystkie

> przepisy oferuje firma Hella.

> - Stosowanie ksenonowych źródeł światła w tradycyjnych reflektorach

> powoduje zmianę rozłożenia strumienia światła, czego skutkiem

> jest oślepianie kierowców jadących z naprzeciwka. Prowadzi to,

> do zmniejszenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

> Żródło

> Niestety nie znalazłem, ani tłumaczenia, ani żadnej innej wersji

> językowej - może ktoś będzie miał więcej szczęścia.

> Z tego, co przekopałem net w temacie spryskiwaczy i autopoziomowania

> to dominują 2 rodzaje zdań - pierwsze, że poziomowanie i

> czyszczenie szkieł to dobrowolne zobowiązanie producentów,

> drugie zaś zdanie, to że dotyczy to aut "nowych", czyli

> wyprodukowanych po niewiadomo którym roku - być może w tym

> dokumencie, którego nazwę przytoczyłem będzie jakiś zapis o

> "przepisach przejściowych" - także do dzieła wyszukiwarki.

> Osobiście uważam, że wkładanie palników z przetwornicami do samych

> soczewek, gdzie na kloszach nie ma oznaczenia, że można takowych

> używać jest prawdopodobnie niezgodne z prawem - niestety swojego

> zdania nie mogę oprzeć na żadnym przepisie, jedynie na logice.

> A tekst ze strony uważam w pewnym sensie za "artykuł sponsorowany",

> bo to Hella była sponsorem i trudno, żeby propagowała

> informacje, że coś tam wolno, bo nie jest określone w

> przepisach.

> Pozdro

i wszystko jasne biglaugh.gif

....."Specjalne zestawy, posiadające odpowiednie homologacje i spełniające wszystkie przepisy oferuje firma Hella"

Napisano

> i wszystko jasne

> ....."Specjalne zestawy, posiadające odpowiednie homologacje i

> spełniające wszystkie przepisy oferuje firma Hella"

Coś w tym jest, jak pisałem wcześniej wink.gif w każdym razie napisane, że trza wymienić cały zespół reflektora - szkło i obłyśnik pewnie też wchodzi w skład zespołu biglaugh.gif

Napisano

> Policjant przy kontroli na 100% zabierze dowód i ponowna jazda autem

> będzie możliwa po wymontowaniu tego badziewia!A jeszcze polecam

> by z takimi "ksenonami" wybrać się do Niemiec albo Austrii.

> Koszt - holowanie na parking policyjny + mandat + stracony czas.

> Przyjemność z posiadania "ksenonów" - bezcenna

Tak czytam i czytam - i widze, ze sami teoretycy wkolo smile.gif

Jestem "burakiem" i sam posiadam taki zestaw dokladany (d2s w soczewke. Lampa przystosowana do zarnika xenonowego) Nie posiadam ani ukladu samopoziomujacego, ani spryskiwaczy reflektorow.

Zestaw ten zamontowalem jeszcze wtedy, gdy przebywalem czasowo w Niemczech i tam tez moje auto bylo zarejestrowane. Co ciekawe - przeszlo bez problemu przeglad TUV (bynajmniej nie u Turka z koperta pod stolem) - oczywiscie po uprzednim przebadaniu wiazki swiatla i sprawdzeniu homologacji. Calosc musialem wbic w brief... W Polsce, pomijajac otoczke i generalnie czysta formalnosc przegladu rowniez nie bylo problemu.

Mialem tez ze wzgledu na moja spora mobilnosc byc "przyjemnosc" kontrolowanym wielokrotnie i na terenie Niemiec, Polski, Austrii i Wloch - wszedzie nikt nie widzial problemu.. Jedynie Czech jak zwykle krecil nosem - ale oni maja zawsze na NAS uczulenie wink.gif

Dodam, ze w moim aucie, fabrycznie nigdy nie byly montowane zestawy lamp wyladowczych, wiec nie moze wchodzic w gre pomylka policmajstrow czy diagnostow..

Wypowiedzi przeciwnikow opieraja sie na stanowczym "NIE" - to tak jak dieslowcy mowia o benzyniakach, a wlasciciele benzyniakow opowiadaja herezje o lpg biglaugh.gif

Oczywiscie zgadzam sie z tym, ze montaz zarnikow do lamp odblysnikowych opartych zwykle na zarowkach H4 jest totalnym bezsensem - bo i tak wiekszosc wiazki swiatla wedruje w kosmos i w oczy innych kierowcow.. Jednakze, dobry zarnik, z ustawiona ogniskowa w dobrze ustawionej lampie soczewkowej naprawde nikomu krzywdy nie robi..

Napisano

> A jak zmienisz koło z alu na stal to musisz zostać w garażu?

> mar00ha

Przecież napisałem wyraźnie że "zmieniająca właściwości". Zmiana stalówek na alu w żaden istotny sposób nie zmienia właściwości jezdnych ani nie zagraża innym (tak jak pseudoksenony).

Napisano

> Zmiana

> stalówek na alu w żaden istotny sposób nie zmienia właściwości

> jezdnych ani nie zagraża innym (tak jak pseudoksenony).

Jesteś o tym w 100% przekonany ?

Napisano

> Coś w tym jest, jak pisałem wcześniej w każdym razie napisane, że

> trza wymienić cały zespół reflektora - szkło i obłyśnik pewnie

> też wchodzi w skład zespołu

skoro zmieniasz cały reflektor to nie ma problemu. zamysłem autora wątku było "wypolerowanie" szkła i wsadzenie w miejsce żarówki H4 lampy wyładowczej. a co z tego ze nawet te lampy z allegro mają świadectwo dopuszczenia do sprzedazy skoro reflektor jest homologowany do konretnej żarówki...

Napisano

> Po co slono placic jak mozna samemu zamontowac

slono zaplacic w innym znaczeniu zlosnik.gif

Napisano

znaczne nadciśnienie "ideologów" i wyczerpanie merytorycznych kwestii - zamykamy wątek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.