Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Glosowanie w sejmie - Jazda na swiatlach caly rok

Featured Replies

Napisano

> czyli mam iść na pocztę z 10 paczkami na piechotę, następnie wrócić

> się z powrotem do auta i pojechać do klienta ze sprzętem ok.

> 100kg przejeżdżając obok poczty?

> Kolega widać chyba poza swoim biurkiem świata nie widzi.

poczytaj sobie to co wyżej bo idealnie pasuje, teraz będą dyskusje, kłótnie, później się wszyscy przyzwyczają i będzie to normą.

Jadąc te założone 500m na pocztę na światłach kosztuje Cię to mniej niż to dwukrotne zapalenie auta na takim odcinku, te dyskusje są zupełnie bez sensu, ale co tam, można zrobić bajzel dla zasady, że nie zgadzam się z rządem... prawda.

Napisano

ok.gif> fajne podejście, jak mi coś nie pasuje, albo się nie zgadzam to

> trzeba najdrastycznejsze przykłady przytoczyć

najprostsze

> następny będzie ideologię dorabiał...

icon_eek.gif

> to nie jedziesz na pocztę, tylko do pracy... i co też bez świateł bo

> praca jest 2,5km dalej niż poczta, a jedziesz dwujezdniową trasą

> i nikt z przeciwka nie wyjedzie na Twój pas?

o fak, ale rozmówca mi się trafił yay.gifhehe.gif

jade do pracy, po drodze mam pocztę, muszę wysiąść - nie obsługują jak McDrive'ie hehe.gif

Napisano

> oj jak ty malo wiesz

No tak,iluzoryczna nie znaczy żadna wpysk.gif

Napisano

Nie jestem przeciwnikiem używania świateł przez całą dobę, jeżdżę praktycznie przez cały rok z włączonymi światłami, ponieważ w wielu sytuacjach auto na pewno jest lepiej widoczne, ale nie widzę powodu, aby wpadać w zachwyt ("nareszcie, jak to dobrze", itd.), że będzie to miało decydujący wpływ na podniesienie bezpieczeństwa na naszych drogach. Uważam, że są to jedynie pozorne i mało skuteczne działania w celu poprawy bezpieczeństwa w ruchu drogowym, a nasi genialni posłowie mlot.gif poprawili sobie tylko samopoczucie, że porządnie załatwili temat. Dopóki na naszych drogach będzie się tolerować debili bez wyobraźni, niedouczonych tępaków oraz innych miszczów kierownicy, którzy, albo nie znają przepisów, albo mają je całkowicie w d...ie to niestety niewiele się zmieni.

Napisano

> Mi sie raczej nie zdarza zapominac,bo od zawsze jezdze na swiatlach

> ale mysle,ze czasem ten obowiazek jest poprostu zbedny(mowie o

> miescie,bo w trasie jak najbardziej zawsze swiatla sa

> potrzebne).

co do tej ustawy: NARESZCIE waytogo.gif

PS. z tym miastem to bym się nie zgodził

poczekaj do lata, i sprawdź jak po południu słońce świeci prosto w lusterko, a ty chcesz zmienić pas. W mieście takim jak twoje, a w Wawie szczególnie, pasy zmienia się dość często, a wtedy zastanawiasz się czy pas jest wolny czy nie bo w lusterku widzisz piękne odbicie słońca. Jak ktoś jedzie na światłach to już można go dostrzec i w miarę określić czy już jest prawie obok nas czy dalej.

W mieście w dzień światła są również potrzebne.

Pozdro

Napisano

> częściej

> szybciej

> później

> częściej

> rzadziej

> u nas mniej

nie będę dyskutował bo to do nikąd nas nie zaprowadzi 20.GIF

> a ja sporo czasu spędziłem w Niemczech i GB i dlatego WNIOSKUJĘ o

> przepis, który nie nakazuje a jedynie zaleca zapalanie świateł w

> deszcz - bo u nich też tak jest...

niestety znając naszych kierowców i społaczeństwo ogółem jak nie ma nakazu i krótkiego trzymania za mordę to prośby i zalecenia można sobie wiesz gdzie wsadzić

więc lepiej kazać i karać - przykre ale prawdziwe

Napisano

> poczytaj sobie to co wyżej bo idealnie pasuje, teraz będą dyskusje,

> kłótnie, później się wszyscy przyzwyczają i będzie to normą.

> Jadąc te założone 500m na pocztę na światłach kosztuje Cię to mniej

> niż to dwukrotne zapalenie auta na takim odcinku, te dyskusje są

> zupełnie bez sensu, ale co tam, można zrobić bajzel dla zasady,

> że nie zgadzam się z rządem... prawda.

Kolego, czy ja gdzieś powiedziałem ,że światła zmniejszą bezpieczeństwo albo że nic nie dają?

1. Sam jeżdżę na światłach w trasie zimą i latem

2. ...ale często w mieście: w korku na mikrouliczkach w słoneczny dzień (gdy słońce jest wysoko i nie maskuje tych z przeciwka) są do niczego nie potrzebne.

3. za to w związku z wprowadzeniem przepisu o całorocznym świeceniu (uwaga) SPODZIEWAM SIĘ (znając indolencję naszych policjantów, ich tumiwisizm i tendencję do łażenia na skróty i na łatwiznę) zmasowanych nalotów na:

-stojących w korku bez świateł

- poruszających się po uliczkach osiedlowych

- przeparkowujących się

itp.

OBYM SIĘ MYLIŁ

ale ponieważ za kierą spędziłem już ćwierć wieku, więc jestem prawie pewny, że sie nie mylę i tak będzie...

A na światłach jak jeździłem, tak jeździć będę.

Teraz jasne?

Napisano

> Dopóki na

> naszych drogach będzie się tolerować debili bez wyobraźni,

> niedouczonych tępaków oraz innych miszczów kierownicy, którzy,

> albo nie znają przepisów, albo mają je całkowicie w d...ie to

> niestety niewiele się zmieni.

Ale to nie jest wina polityków tylko społeczeństwa (zresztą posłowie są jego odzwierciedleniem).

Jestem pewien, że nie raz spotkałeś kogoś, kto chwalił się daniem łapówki policjantowi (tłumacząc to, że wszyscy tak robią), a w innych przypadkach narzekał, na policję, że go złapała i jaka to wredna policja bo czepia się głupot (przekraczanie prędkości, wyprzedzanie przez ciągłą linie itp.) zamiast łapać "prawdziwych bandytów".

Miałem sporo do czynienia ze skazanymi. Kiedyś kilku zadałem pytanie: Dlaczego nie lubią policjantów, i każdy odpowiedział to samo: jak to, przecież oni mnie złapali.

Wniosek: policja powinna być i... być (nic nie robić, nikogo nie łapać, wtedy będzie miała poważanie w społeczeństwie).

Pozdrówki

Napisano

Zdecydowanie jestem ZA! Sam tak jezdze przez caly rok. Ludzi ktorzy sa przeciw nie rozumiem... nie raz sie spotkałem na drodze ze jadac pod swiatło nie widziałem aut jadacych z przeciwka. Widac było tylko te ze swiatłami właczonymi.

Napisano

> Nie przesadzajmy ze stwierdzeniem ze samochodu nie było widac,ze sie zlał z otoczeniem itd-...

Coś ty taki sceptyk? Powiedz z czystym sumieniem, nigdy nie przeoczyłeś jadącego od strony słońca cichociemnego?

> Jednak troche Ci racje przyznam-wyprzedzając kiedys TIRA(nie w

> Polsce) nie zauwazyłem jadącego z nad przeciwka małego

> motocyklisty,a bardziej motorowerka tudziez skuterka,który

> poruszał sie bez swiateł .Na szczescie nikomu nic sie nie stało

> bo w pore przewrwałem manewr wyprzedzania ,no ale to był malutki

> motorowerek...

Terminator - na podczerwień widzisz czy jak? Bo ja nie - zakres 450-750nm widze, ale nic więcej. Więc jak mi ktoś będzie świecił w tym zakresie - będzie się wyróżniał i szybciej go dostrzegę - wszystko tylko na lepiej.

> Jakby zamochod z twojego przykładu nie "wyskoczył zza auta chcąc go

> wyprzedzic",tylko zrobił to z rozwagą i z zachowaniem pełnego

> bezpieczenstwa to nic nikomu by sie nie stało

Gdyby babcia miała wąsy...

Nie wszyscy kierowcy są rozważni i odpowiedzialni. Im głupszy, tym rzadziej włącza światła... A tak nie ma dyskusji - światła mają być i basta. Łatwa interpretacja warunków atmosferycznych - masz światła - OK, nie masz - mandacik. Nie ma miejsca na jałowe dyskusje: ty, że jeszcze nie trzeba - a pan Władza że już trzeba.

Pomysł świetny i sprawdzonym, szkoda że wprowadzony tak późno.

Napisano

> jaki czas przewidział ustawodawca na program

> adaptacji samochodów do wymagań

> stawianym układowi oswietlenia do jazdy dziennej ?

jaki program?

jakie wymagania?

jaki "układ oświetlenia"?

ustawodawca mówi:

"Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok."

chyba każdy samochód ma taki "układ" świateł mijania screwy.gif

Napisano

> Dzisiaj glosowanie w sejmie

już po smirk.gif

Napisano

Bzdura.

Tym którym auta się zlewają z drogą i ich nie widzą radzę okulistę, powaga!

Napisano

> Dzisiaj glosowanie w sejmie KLIK

> Moze zrobimy takie glosowanie na Autokaciku Kto za a kto przeciw, i

> jakie argumenty ? Ja jako autor watku wstrzymuje sie od glosu

zawsze jeździłem cały rok na światłach a w moim ostatnim aucie nie padła ani jedna żarówka przez 100 kkm - to do oszczędnych inaczej, dobrze, ze Sejm w końcu przegłosował to co już od dawna co bardziej przewidujący obywatele wcielili w życie...

Napisano

> jeju gdzie takie inteligentne kobity sie rodza i czemu tak daleko

> chce miec z toba dzieci

To nie takie proste wink.gif Najpierw trzeba trochę ze mną... pojeździć hehe.gifdrive.gif

zakrecony.gif

A do tych antyświatłowych - czy nie prościej te światła włączyc i mieć to z głowy niż marudzić po co, a dlaczego, a czemu, itd.??? To się nazywa malkonetnctwo devil.gif Więcej dobrego przyniesie zapalenie tych świateł niż jeżdżenie bez nich.

A do osoby piszącej tutaj o "niebezpiecznej" prędkości - to... o prędkości chyba nie światła decydują, więc nie wiem co ma piernik do wiatraka screwy.gif Zresztą - lepszy widoczny, bo oświetlony "wariat" na drodze niż taki niewidoczny . A do tego - nie każdy kto szybko jedzie jest wariatem drogowym...

Napisano

Może lepiej nie. Wystarczy do archiwum zerknąć. Standardowy temat jesienno-wiosenny wink.gif

Napisano

Zgadzam się z Tobą. ale w mojej wypowiedzi chodziło mi o to, że wiele działań prawodawców w naszym państwie przypomina przysłowiowe sprzątanie polegające na zamiataniu śmieci pod dywan. Coś się zrobiło, że w pokoju jest czysto, ale problem nie został zlikwidowany. Powtarzam, że nie jestem przeciwnikiem jazdy na światlach przez cały rok, ale uważam, że ta ustawa w żaden sposób nie wyeliminuje niebezpiecznych zachowań na drodze ludzi bez wyobraźni i co za tym idzie nie przyczyni się do tego, że będziemy się czuli bezpieczni na drogach. I co z tego, że ten na fotce poniżej jechał z włączonymi światłami, czy na skutek włączonych świateł przybyło mu zdolności przewidywania?

278389973-Nowy-1.jpg

Moim zdaniem policja jest źle oceniana przez wielu ludzi nie tylko z tego powodu, że mają oni pretensje, bo musieli zaplacić mandat za wykroczenie które faktycznie popełnili (co jest złym kryterium oceniania), ale także (a może przede wszystkim) dlatego, że niejednokrotnie spotkali się z ignorarancją, a nawet głupotą funkcjonariuszy. Nie jestem zwolennikiem państwa policyjnego, ale uważam, że policjanci powinni być w wielu miejscach widoczni na drodze i umieć w każdej sytuacji podejmować trafne decyzje, co do karania kierowców za popełnione wykroczenia, niekoniecznie zawsze mandatem.

post-8372-14352478964582_thumb.jpg

Napisano

nie mam nic do tego, ze wiekszosc chce jezdzic na swiatlach w dzien, mam tylko prośbe: używajcie tych pokrętełek czy co tam macie obok kierownicy do regulacji świateł, od czegos to w koncu jest, a nie wsiądzie 5 czy wiecej osob, bagaznik załadowany po sufit, światła ustawione na 0 i oświetlanie nieba i innym jeb.. po oczach. To się tyczy o każdej porze dnia.

druga sprawa to taka, że przy włączonych światłach gorzej widać czy ktoś czasem nie "mruga", ale tutaj już nie chce niczego sugerować zlosnik.gif

jak każą jezdzic na swiatłach to się dostosuje

a jak się tyczy sprawa samochodów które mają tzw. światła dzienne, tak z ciekawości pytam bo sam ich nie mam?

Napisano

> Coś ty taki sceptyk?

Sceptyk?-przeciez napisałem że iluzorycznie nie znaczy wcale

> Pomysł świetny i sprawdzonym, szkoda że wprowadzony tak późno.

Tylko jakos cywilizowane kraje takie jak:Niemcy,Francja,Belgia,Holandia,Hiszpania i Portugalia(a tam ciagle swieci w oczy...)jakos nie mają tego obowiazku??A takie kraje jak Macedonia Łotwa i Estonia i...Polska mają-dlaczego?bo nie potrafią w efektywny sposob zadbac o bezpieczenstwo na drodze i wprowadzaja durne przepisy(tylko na takie ich stac) i wmawiaja nam ze dzieki nim juz nikt na drodze nie zginie...

Ogólnie przepis zbedny...

Napisano

> Bzdura.

> Tym którym auta się zlewają z drogą i ich nie widzą radzę okulistę,

> powaga!

A tym, którzy nie wiedzą co to znaczy, gdy na trasie w piękną, słoneczną pogodę nagle "z nikąd" pojawia sie nam przed maską jakiś samochód, którego nie zobaczyliśmy, bo rozgrzane powietrze, jasne światło słońca i brak świateł w takim pojeździe sprawiły, ze stał się on niewidoczny, to radzę... spędzać więcej czasu za kółkiem poza miejskimi dróżkami... Jazda miejska to nie to samo co długa trasa...

Napisano

posiadam takowe pokrętło i używam go ok.gif światła po wymianie każdej żarówki ustawiam od nowa więc jak coś to na pewno nie ja Cie oślepiam wink.gif

Napisano

> Przeciw!-Poprawa bezpieczenstwa iluzoryczna

wkleilem juz ten cytat na Hyde-Parku, ale pozwole sobie tu tez go wkleic

Quote:

Kilka lat temu 20 obwodów administracyjnych Dolnej Saksonii w Niemczech wzięło udział w kampanii "włącz światła w dzień" organizowanej przez niemiecką organizację patroli drogowych, land saksoński oraz stowarzyszenie ubezpieczeniowe administracji i pracowników. Podczas owej kampanii zachęcano kierowców do jazdy z włączonymi światłami za pomocą plakatów rozlepianych w różnych miejscach, w których dochodzi do wypadków. Wynik: o ponad 25% mniej ofiar śmiertelnych w tych miejscach, w których umieszczono plakaty.

Z kolei studium porównawcze holenderskiego instytutu badawczego ds. bezpieczeństwa w ruchu drogowym (SWOV) ujawniło, że europejscy kierowcy samochodów średnio co 6 lat stają się ofiarami wypadków. 50% śmiertelnych zdarzeń w ciągu dnia oraz około 80% wypadków na skrzyżowaniach spowodowane jest niedostrzeżeniem przez jednego z kierowców innych użytkowników drogi.

motoryzacja.inetria.pl

Napisano

> > 25% mniej ofiar śmiertelnych w tych miejscach, w których umieszczono plakaty.

Nie ma tu wzmianki o tym ze ci co zobaczyli ów plakat swiatła właczyli i ze dzieki temu ilosc wypadkow spadła

>50% śmiertelnych zdarzeń w ciągu dnia oraz około 80% wypadków na skrzyżowaniach spowodowane jest niedostrzeżeniem przez jednego z kierowców innych użytkowników drogi.

Niedostrzezenie nie wiaze sie tylko i wyłącznie z tym że ktos nie miał swiateł włączonych

Wszystko mozna podwazyc,dlatego na takie badania patrze z przymrużeniem oka skromny.gif

Napisano

Wreszcie.

Dziw bierze,że tyle trzeba bylo na to czekać!

Napisano

> Niedostrzezenie nie wiaze sie tylko i wyłącznie z tym że ktos nie

> miał swiateł włączonych

Z tym, ze zapalone swiatla znacznie zwiekszaja szanse dostrzezenia innego pojazdu (pisze z wlasnego skromnego doswiadczenia). Jak dla mnie sluszny przepis chociaz jesli chodzi o mnie to nic on nie zmienia (jezdze zawsze na swiatlach) ok.gif

PS - co roku przechodze badania okulistyczne i wszystko jest porzadku z moim wzrokiem wink.gif

Napisano

> ale prościej zrobić przepis że wszędzie i zawsze niż jakiegoś

> połamańca z czterdziestoma wyjątkami

co do tego sie zgodze

> jakoś skandynawia nie narzeka

w skandynawii panuja nieco inne warunki klimatyczne.z tego samego powodu podgrzewany chodnik dla prezydenta i premiera powinien nigdy nie zaistniec

Napisano

i nie dlatego zeby powiedziec bo nie. tylko dlatego ze w mieście najzwyczajniej nie widze takiej potrzeby nigdy nie odniosłem wrazenia ze auto z włączonymi światłami lepeij widać. W trasie bez dwóch zdań powinno być obowiązkiem i to od dawna ok.gif

Napisano

> Sceptyk?-przeciez napisałem że iluzorycznie nie znaczy wcale

> Tylko jakos cywilizowane kraje takie

> jak:Niemcy,Francja,Belgia,Holandia,Hiszpania i Portugalia(a tam

> ciagle swieci w oczy...)jakos nie mają tego obowiazku??A takie

> kraje jak Macedonia Łotwa i Estonia i...Polska mają-dlaczego?bo

> nie potrafią w efektywny sposob zadbac o bezpieczenstwo na

> drodze i wprowadzaja durne przepisy(tylko na takie ich stac) i

> wmawiaja nam ze dzieki nim juz nikt na drodze nie zginie...

> Ogólnie przepis zbedny...

Napisano

jestem za!

onet wiadomości

Napisano

> Z tym, ze zapalone swiatla znacznie zwiekszaja szanse dostrzezenia

> innego pojazdu (pisze z wlasnego skromnego doswiadczenia). Jak

> dla mnie sluszy przepis chociaz jesli chodzi o mnie to nic on

> nie zmienia (jezdze zawsze na swiatlach)

> PS - co roku przechodze badania okulistyczne i wszystko jest porzadku

> z moim wzrokiem

Mam podobne odczucia i powiem tyle:

samochod jadacy od strony slonca duzo lepiej widac gdy ma zapalone swiatla niz gdyby ich nie mial.

Tez nie mam problemow ze wzrokiem wink.gif

Napisano

> już po

klik

Napisano

jak zwykle zabieraja sie do roboty od doopy strony.

a ten przepis jest robiony chyba pod nasza bezwzgledna dla nas policje - a to dlatego, ze:

-mozesz miec lyse opony

-mozesz nie miec hamulcow

-mozesz byc pijany w sztok

-mozesz nie miec dokumentow

ale jak bedziesz mial wlaczone swiatla to policja nic ci nie zrobi,

a mozesz miec wsio ok, tylko sie przepali zarowka,badz najnormalniej w swiecie zapomnisz wlaczyc swiatej i juz jestes udoopiony, i jak znam niebieskich to nie bedzie: prosze wlaczyc swiatelka i kontynuowac jazde i na przyszlosc pamietac, lub prosze na najblizszej stacji wymienic zarowke tylko 100, 100, 100 i punkciki - ot co sie bedzie dzialo.

a bezpieczenstwo na drodze to nie jest wyskakiwanie zza samochodu z zamiarem wyprzedzenia, to nie jazda 150 tam gzie mozna 90, to nie dziurawe drogi i brak autostrad, to nie mizerny system szkolenia kierowcow ukierunkowany na super bezpieczenstwo parkowania, mozna by jeszcze.

moze ktos kto jezdzi caly rok na swiatlach jest w stanie powiedziec czemu hiszpanie,portugale,wlosi - im slonce swieci niemal non stop, czemu oni nie wprowadzaja takiego przepisu??

czemu taka potega motoryzacyjna jak niemcy, USA, francja, GB - co z nimi?? czyzby byli totalnymi ignorantami????

Napisano

Od kiedy to wchodzi w zycie?

Napisano

> Od kiedy to wchodzi w zycie?

mam taka nadzieje,

jak sobie lajtwariorzy chca to niech jezdza, nikt im nie broni i nie nakazuje gaszenia swiatel, to niech i mniei nikt w DZIEN nie zmusza do swiecenia

Napisano

ale bzdury piszesz

Napisano

> jak zwykle zabieraja sie do roboty od doopy strony.

> a ten przepis jest robiony chyba pod nasza bezwzgledna dla nas

> policje - a to dlatego, ze:

> -mozesz miec lyse opony

> -mozesz nie miec hamulcow

> -mozesz byc pijany w sztok

> -mozesz nie miec dokumentow

> ale jak bedziesz mial wlaczone swiatla to policja nic ci nie zrobi,

> a mozesz miec wsio ok, tylko sie przepali zarowka,badz najnormalniej

> w swiecie zapomnisz wlaczyc swiatej i juz jestes udoopiony, i

> jak znam niebieskich to nie bedzie: prosze wlaczyc swiatelka i

> kontynuowac jazde i na przyszlosc pamietac, lub prosze na

> najblizszej stacji wymienic zarowke tylko 100, 100, 100 i

> punkciki - ot co sie bedzie dzialo.

> a bezpieczenstwo na drodze to nie jest wyskakiwanie zza samochodu z

> zamiarem wyprzedzenia, to nie jazda 150 tam gzie mozna 90, to

> nie dziurawe drogi i brak autostrad, to nie mizerny system

> szkolenia kierowcow ukierunkowany na super bezpieczenstwo

> parkowania, mozna by jeszcze.

> moze ktos kto jezdzi caly rok na swiatlach jest w stanie powiedziec

> czemu hiszpanie,portugale,wlosi - im slonce swieci niemal non

> stop, czemu oni nie wprowadzaja takiego przepisu??

> czemu taka potega motoryzacyjna jak niemcy, USA, francja, GB - co z

> nimi?? czyzby byli totalnymi ignorantami????

popieram w calej rozciaglosci a wedlug mnie to jeszcze w garazu powinniscie te samochody trzymac na swiatlach aby byly lepiej widoczne

Napisano

> moze ktos kto jezdzi caly rok na swiatlach jest w stanie powiedziec

> czemu hiszpanie,portugale,wlosi - im slonce swieci niemal non

> stop, czemu oni nie wprowadzaja takiego przepisu??

> czemu taka potega motoryzacyjna jak niemcy, USA, francja, GB - co z

> nimi?? czyzby byli totalnymi ignorantami????

We Wloszech i na Wegrzech jest nakaz jezdzenia na swiatlach mijania poza obszarem zabudowanym, a w Hiszpanii jest takie zalecenie. W Austrii, Estoni, Czechach oraz na Slowacji i Lotwie jezdzi sie caly rok na swiatlach i te ostatnie 4 kraje maja bardzo podobny klimat do naszego.

Napisano

> ale bzdury piszesz

i nic wiecej?? tylko bzdury?? zadnych uwag??

takie jest moje zdanie

Napisano

> popieram w calej rozciaglosci a wedlug mnie to jeszcze w garazu

> powinniscie te samochody trzymac na swiatlach aby byly lepiej

> widoczne

o tak, i na przeciwmgielnych, z przodu i z tylu

Napisano

> Ja jestem ZA. Auto jest duzo lepiej widoczne a kierowcy to nic nie

> kosztuje.

mylisz sie kolego, mozesz najnormalniej w swiecie zapomniec i to juz cie bedzie kosztowalo, bo zaden glina nie zatrzyma cie i nie powie: prosze pana, prosze wlaczyc swiatla i sie nie usmiechnie

Napisano

> mylisz sie kolego, mozesz najnormalniej w swiecie zapomniec i to juz

> cie bedzie kosztowalo, bo zaden glina nie zatrzyma cie i nie

> powie: prosze pana, prosze wlaczyc swiatla i sie nie usmiechnie

Argumentacja o zapominaniu jest co najmniej beznadziejna. Rownie dobrze moge jechac 80 km\h po miescie i sie tlumaczyc, ze zapomnialem, ze trzeba jechac 50km\h.

Napisano

> jakie argumenty ?

Ja bardzo proszę o ankietę n/t swiateł cały rok na motokoąciku. Na onecie jest 52/46 ciekawe jak u nas się ukształtuje.

Napisano

> popieram w calej rozciaglosci a wedlug mnie to jeszcze w garazu

> powinniscie te samochody trzymac na swiatlach aby byly lepiej

> widoczne

a masz jakieś argumenty przeciw?

czy tylko tak sobie pyskujesz?

Napisano

> a masz jakieś argumenty przeciw?

> czy tylko tak sobie pyskujesz?

jak nie pisze o ludziach jezdzacych na swiatlach "ciemne debile", "ciemniaki" itp(spotkane na forach), wiec nie uwazam ze pyskuje

moje argumenty przedstawilem wyzej.

wg mnie nie tedy droga do zwiekszenia bezpieczenstwa na drogach, to jest pojscie na latwizne

Napisano

> mylisz sie kolego, mozesz najnormalniej w swiecie zapomniec i to juz

> cie bedzie kosztowalo,

To lepiej zniesc obowiązek jazdy na światlach w nocy bo tez mozesz zapomnieć smirk.gif

A w ogóle o czym mówimy. Nie zapalisz swiatel to zaplacisz mandat albo dostaniesz upomnienie i co tu ma do rzeczy jazda w dzień na swiatlach. Jadac na swiatlach poprawiasz swoja widocznosc i widzisz innych jadacych na swiatlach - poprawia sie bezpieczenstwo. dla mnie logiczne. Jak taki zapominalski jestes to sobie zaloz swiatla dzienne i podepnij pod stacyjke zeby zawsze sie palily podczas jazdy.

> bo zaden glina nie zatrzyma cie i nie

> powie: prosze pana, prosze wlaczyc swiatla i sie nie usmiechnie

Nie badz taki pewien bo zdarzyło mi sie ze mrygneli mi ze nie mam swiatel.

Napisano

zawsze tak było, że Polak na zagrodzie wie lepiej

niestety

Napisano

> zawsze tak było, że Polak na zagrodzie wie lepiej

> niestety

o co ci sie rozchodzi?? passed_out.gif

pijesz o miejsce zamieszkania no.gif

Napisano

gdyby ich nie bylo, wiecie sami, tyle istnien,duszyczek, generalnie > bezpieczenstwo screwy.gif

jak dla mnie to podobny temat jak swiatla.

tylko czekac kiedy osly z sejmu wyskocza z podobna inicjatywa

Napisano

> Osobiscie nie słyszałem o wypadku spowodowanym przez nie włączone

> swiatła-stąd iluzoryczna poprawa bezpieczenstwa.

Ale jak potwierdzaja badania, włączone światla zmniejszaja liczbę wypadków.

> Najwiekszym gwarantem bezpieczenstwa powinien byc kierowca,a nie

> samochod-ale to nie realne...

> Poza tym duża wiekszosc dni w roku nie niesie za soba potrzeby jazdy

> na swiatłach i logika nakazuje tych swiateł nie włączac.

Jaka to logika???

Napisano

......wprowadzenie kolejnej ustawy wydatnie podnoszącej bezpieczeństwo publiczne - Dla mężczyzn - obowiązek noszenia prezerwatywy (najlepiej założonej) - przecież zawsze może się trafić szybki numerek.

Debilizm "stanowiących prawo" osiąga poziom którego się nie spodziewałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.