Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Od dziś jeździmy cały rok na światłach mijania.

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie. Nasz wspaniały sejm, wlasnie zrobił coś pozytecznego i przegłosował ustawe o obowiązku jazdy na światłach przez cały rok. ok.gif

Napisano

> Tak jak w temacie. Nasz wspaniały sejm, wlasnie zrobił coś

> pozytecznego i przegłosował ustawe o obowiązku jazdy na

> światłach przez cały rok.

Jeśli to prawda to bardzo dobrze. Ja jezdze cały rok na światłach a jak widze buraków w polonezach co oszczędzają żarówki i niby paliwo to aż mnie tuk.gif....

Napisano
  • Autor

> Jeśli to prawda to bardzo dobrze. Ja jezdze cały rok na światłach a

> jak widze buraków w polonezach co oszczędzają żarówki i niby

> paliwo to aż mnie ....

A co ty masz do polonezów? Ja czsem powoze poldkiem (oczywiscie swiatła włączone cały rok).

Edit: Tak to juz bywa na tym swiecie, ze "buractwo" nie zalezy od zawartosci portfela. wazniak.gif

Napisano

szczerze mowiac to niebardzo wiem dlaczego tak sie bulwersujecie, powiedzcie mi czy tak bardzo robi roznice jak jedziesz w lecie na trasie czy po miescie w samo poludnie i ma zapalone swiatla czy nie? dla mnie to zadna roznica, bynajmniej nie na plus

a swiatla to trzeba umiec uzywac, i jak widocznosc sie zmniejsza, czyli np popoludnie, czy wieczor to rozumiem ze trzeba wlaczyc, ale zeby w srodku dnia mialo to w czyms pomagac, sorry ale mnie to nie przekonuje i nie jestem jakims skrobiniarzem, ze mi na zarowki szkoda, takie jest tylko moje zdanie, ze to jest zbedne

Napisano

claps.gif

Super wiadomość.

Sam jeżdżę cały rok na światłach. Najgorsze było jak część jeździła na światłach a część bez świateł. Auto ze światłami widać z paru kilometrów a to w odniesieniu do aut bez świateł strasznie usypia czujność.

Napisano

Nie "od dziś" tylko "już niedługo". Dziś ustalili ale zanim przepis wejdzie w życie to jeszcze daleka droga. I niepewna wink.gif

Właśnie w wiadomościach na polsacie powiedzieli, że "jazda na światłach ma poprawić bezpieczeństwo na naszych drogach bo nasze drogi są jednymi z najbardziej dziurawych w Europie" zlosnik.gif Jednym słowem nie ma co liczyć na remont dróg. Nasi genialni posłowie stwierdzili, że wystarczy włączyć światła i problem się rozwiązuje zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Super wiadomość.

> Sam jeżdżę cały rok na światłach. Najgorsze było jak część jeździła

> na światłach a część bez świateł. Auto ze światłami widać z paru

> kilometrów a to w odniesieniu do aut bez świateł strasznie

> usypia czujność.

A ja tak nie uwazam. Ostatnio jezdze tylko po miescie i wlaczanie przez caly dzien to strata nie potrzebna paliwa i nie tylko.

Na poparcie tej tezy <<klik>> .

Za miastem owszem sie zgodze ale znowu nie np. w sloneczny dzien.

Napisano

Darmozjady nie mają wiekszych problemów niz tylko zajmowanie sie pierdołami!!!

foto i video radary, patrole drogówki w miejscach gdzie drogi są bardzo niebezpieczne a kierowcy bawią sie w kamikadze, poprawa jakości dróg - to są problemy i to wpływa moim zdaniem na ilość wypadków i ofiar śmiertelnych!!!

ale zeby temu zaradzic to trzeba sie wziac do roboty poszukać kasy dla policji lub z funduszy UE na remonty i budowe itp - a tego to juz sie chyba zrobic nieda!!!

to takie moje subiektywne zdanie......

Napisano

> wlaczanie przez caly dzien to strata nie potrzebna paliwa

Jeżeli chce Ci się czytać, bo długie jest.... wink.gifzlosnik.gif

KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Jeżeli chce Ci się czytać, bo długie jest....

> KLIK

> Pozdroofka

Pamietam ten tekst, piszac swoja wypowiedz wzorowalem sie na Twojej i innych, ze pracujacy altek zwieksza zuzycie paliwa. Pomnozyc to przez ilosc jezdzacych samochodow da to juz wymierne wyniki.

Jestesmy bogatym panstwem, mozemy sobie pozwolic na rozrzutnosc frown.gif .

Podejrzewam, ze ta ustawe znowu ktos wylobbowal, jakis kuzyn zainwestowal w fabryczke ....... tu wpisac kto co chce zwiazanej z tym tematem grinser006.gif

Napisano

tak, słyszałem już to jakieś 2 godz temu. Dla mnie to bez różnicy bo jeżdżę całym rokiem. A Ci którzy się bulwersują że ich auta będą palić 0,0008765457 litra więcej niech zacisną portwele hehe.gif

A sprzedawcy automatycznych włączników świateł na allegro juz zacierają ręcę i biorą się do roboty! hehe.gif

Napisano

> A sprzedawcy automatycznych włączników świateł na allegro juz

> zacierają ręcę i biorą się do roboty!

A może czytają manual na naszym kaciku... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

Ja jezdze cały rok na światłach a

> jak widze buraków w polonezach co oszczędzają żarówki i niby

> paliwo to aż mnie ....

witam. tutaj burak z astry sick.gif

przepis uważam za głupi i bezsensowny. w słoneczne dni swiatła praktycznie nic nie daja, a jak ktoś ma klopot z dostrzeganiem samochodów to zapraszam do okulisty/

Moze nakazmy urzedowo malowac samochody na jaskrawe kolory, bo siwe przecież są słabo widoczne sick.gif paranoja

noo i spalanie paliwa +0,17l na sto( wg obliczeń lelka) też nie jest takie malutkie. Niedość, ze przepis daje po kieszeni( niewiele bo niewiele, ale jednak) to jeszcze truje środowisko

Napisano

> szczerze mowiac to niebardzo wiem dlaczego tak sie bulwersujecie,

> powiedzcie mi czy tak bardzo robi roznice jak jedziesz w lecie

> na trasie czy po miescie w samo poludnie i ma zapalone swiatla

> czy nie? dla mnie to zadna roznica, bynajmniej nie na plus

> a swiatla to trzeba umiec uzywac, i jak widocznosc sie zmniejsza,

> czyli np popoludnie, czy wieczor to rozumiem ze trzeba wlaczyc,

> ale zeby w srodku dnia mialo to w czyms pomagac, sorry ale mnie

> to nie przekonuje i nie jestem jakims skrobiniarzem, ze mi na

> zarowki szkoda, takie jest tylko moje zdanie, ze to jest zbedne

Właśnie w upalne lato w samo południe jak jest efekt "fatamorgany" to zapalenie jest wskazane bo bardzo sie mniejsza widoczność. Ja z nawyku jak ruszam to zapalam światła bez względu czy to jest zima czy lato. Jeśli to choćby raz w moim życiu uratuje kogoś przed kolizją lub wypadkiem to napewno warto. Przeciż to mnie nic nie kosztuje.

Napisano

> Ja jezdze cały rok na światłach a

> witam. tutaj burak z astry

> przepis uważam za głupi i bezsensowny. w słoneczne dni swiatła

> praktycznie nic nie daja, a jak ktoś ma klopot z dostrzeganiem

> samochodów to zapraszam do okulisty/

> Moze nakazmy urzedowo malowac samochody na jaskrawe kolory, bo siwe

> przecież są słabo widoczne paranoja

> noo i spalanie paliwa +0,17l na sto( wg obliczeń lelka) też nie jest

> takie malutkie. Niedość, ze przepis daje po kieszeni( niewiele

> bo niewiele, ale jednak) to jeszcze truje środowisko

Jezdzisz dieslem wiec o truciu srodowiska shocked.gif wiesz chyba najlepiej.

Napisano

> Przeciż to mnie

> nic nie kosztuje.

Kosztuje, kosztuje... wink.gif Każdy producent żarówek podaje ich żywotność albo w godzinach świecenia albo w ilości właczeń. Jeżdżąc cały czas na światłach skracasz ich życie. I tu jest pies pogrzebany: idziesz do sklepu po nowe a to nakręca koniunkturę. Do tego dochodzi 0,17l /100km paliwa co w sumie nie jest ogromną ilością ale pomnożone przez ilość samochodów na drodze daje konkretną sumą w budżecie, którą mozna potem spozytkować na prywatne podróże służbowym śmigłowcem przez pana posła z twojego województwa grinser006.gif

Napisano

> Ja jezdze cały rok na światłach a

> witam. tutaj burak z astry

> przepis uważam za głupi i bezsensowny. w słoneczne dni swiatła

> praktycznie nic nie daja, a jak ktoś ma klopot z dostrzeganiem

> samochodów to zapraszam do okulisty/

> Moze nakazmy urzedowo malowac samochody na jaskrawe kolory, bo siwe

> przecież są słabo widoczne paranoja

> noo i spalanie paliwa +0,17l na sto( wg obliczeń lelka) też nie jest

> takie malutkie. Niedość, ze przepis daje po kieszeni( niewiele

> bo niewiele, ale jednak) to jeszcze truje środowisko

Buuhahaha to takie spalanie liczysz yikes.gif po co Ci te 0,17 l to jest jedno naciśnięcie gazu. Chyba mało jeżdziśz po naszych drogach bo światła naprawdę pomagają szczególnie przy wyprzedzaniu. Jeśli przepis bezsensowny to dlaczego coraz więcej państw go wprowadza?? Są chyba jakieś statystyki że na włączonych światłach jest bezpieczniej. Ktoś to po coś wymyślił. Nie chcę się tu kłócić i jeśli uraziłem to sorry za buraka icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Pamietam ten tekst, piszac swoja wypowiedz wzorowalem sie na Twojej i

> innych, ze pracujacy altek zwieksza zuzycie paliwa. Pomnozyc to

> przez ilosc jezdzacych samochodow da to juz wymierne wyniki.

> Jestesmy bogatym panstwem, mozemy sobie pozwolic na rozrzutnosc .

> Podejrzewam, ze ta ustawe znowu ktos wylobbowal, jakis kuzyn

> zainwestowal w fabryczke ....... tu wpisac kto co chce zwiazanej

> z tym tematem

Ciekawe czy podczas upałów wyłączasz klime (jak masz) lub zamukasz okna w aucie ( bo otwarte tez spowalniaja auto i wpływaja na zuzycie paliwa), wyłączasz radio i nawiew, bo one tez pobieraja prąd produkowany przez altka.

Pamietam jakie były reakcje jak wprowadzili nakaz jazdy z zapietymi pasami - podobnie budziły sprzeciw mimo ze zapinanie ich nic nie kosztuje. grinser006.gif

Napisano

> Jezdzisz dieslem wiec o truciu srodowiska wiesz chyba najlepiej.

A dlaczego sadzisz, że dieselek tak truje sodowisko. Zdrowy motor diesla nie jest bardziej trujący niż benzyniak. To, ze nie widac spalin benzyniaka wcale nie oznacza, ze ich nie ma.

I nie chodzi mi tu o samego mnie, tylko o ogół kierowców

Napisano

> Buuhahaha to takie spalanie liczysz po co Ci te 0,17 l to jest

> jedno naciśnięcie gazu. Chyba mało jeżdziśz po naszych drogach

> bo światła naprawdę pomagają szczególnie przy wyprzedzaniu.

> Jeśli przepis bezsensowny to dlaczego coraz więcej państw go

> wprowadza?? Są chyba jakieś statystyki że na włączonych

> światłach jest bezpieczniej. Ktoś to po coś wymyślił. Nie chcę

> się tu kłócić i jeśli uraziłem to sorry za buraka

no cóż. bede wydawał 2,5% więcej przy tankowaniu i nie jest to jedno naciśniecie gazu

i dlaczego piszesz że wiele państw go wprowadza?

ja wiem tylko że mają go pąnstwa skandynawskie czechy i słowacja i nikt więcej w ue jakoś się nie wkapi do wprowadzania podobnego prawa

Napisano

> jedno naciśnięcie gazu. Chyba mało jeżdziśz po naszych drogach

> bo światła naprawdę pomagają szczególnie przy wyprzedzaniu.

> Jeśli przepis bezsensowny to dlaczego coraz więcej państw go

> wprowadza?? Są chyba jakieś statystyki że na włączonych

> światłach jest bezpieczniej. Ktoś to po coś wymyślił. Nie chcę

> się tu kłócić i jeśli uraziłem to sorry za buraka

Dokladnie.

Zapros kolege na spot to zobaczy jak sie oszczedza paliwo i środowisko. biglaugh.gif

Napisano

> Nie "od dziś" tylko "już niedługo". Dziś ustalili ale zanim przepis

> wejdzie w życie to jeszcze daleka droga. I niepewna

> Właśnie w wiadomościach na polsacie powiedzieli, że "jazda na

> światłach ma poprawić bezpieczeństwo na naszych drogach bo nasze

> drogi są jednymi z najbardziej dziurawych w Europie" Jednym

> słowem nie ma co liczyć na remont dróg. Nasi genialni posłowie

> stwierdzili, że wystarczy włączyć światła i problem się

> rozwiązuje

> Pozdroofka

icon_eek.giffaint.gifpad.gif

moze wybierzmy sie wszyscy tam na Wiejską i obalmy ten rząd, w mojej okolicy coraz więcej dziur, a mialo byc tak pięknie frown.gif

Napisano

> no cóż. bede wydawał 2,5% więcej przy tankowaniu i nie jest to jedno

> naciśniecie gazu

a ile wydajesz na paliwo miesięcznie bo chyba nie 1000zł. Przy 200zł wyjdzie Ci 5 zł. !!!! Ludzie! To jest paczka fajek na które nie szkoda niektórym kasy!

Napisano

> a ile wydajesz na paliwo miesięcznie bo chyba nie 1000zł. Przy 200zł

> wyjdzie Ci 5 zł. !!!! Ludzie! To jest paczka fajek na które nie

> szkoda niektórym kasy!

widze nadal nie rozumiesz o co mi chodziło.

przecież nie tylko ja będe wydawał te 2,5% więcej na paliwo tylko wszyscy którzy do tej poty nie jeździli na światłach latem, a to jest znacznie ponad połowa społeczeństwa, więc lekko licząc, globalne zużycie paliwa wzrośnie ponad 1%, a w skali kraju to już są wielkie ilości

Napisano

> jedno naciśnięcie gazu.

No to policz "po mojemu" wink.gif

Na każde 100km spalasz 0,17l więcej. To nie "jedno naciśnięcie gazu" tylko ok. 2/3 szklanki wink.gif Oczywiście to niewiele, tyle samo paruje ze zbiornika (żartuję).

Ale jak pomnożysz przez 10 mln samochodów w Polsce to Ci wyjdzie 1 700 000 litrów. Na każde 100km czyli (biorąć średnią prędkość poruszania się 50 km/h) przez 2 godziny!. Mnożąc przez cenę paliwa 3,50zł daje to kwotę 5 950 000 zł. Oczywiście nie wszytkie samochody jeżdża jednocześnie. Mozna założyć, że średnio samochód przejeżdża dziennie 100 km. Myslę, że to możliwe. Chciałbyś zarabiać dziennie 5 950 000 zł? wink.gif A tyle właśnie dziennie zostawi na stacji paliw cała Polska. smile.gif Kuzyn kuzyna pana posła, który ma stację zarobi a rząd sobie weźmie z tego akcyzę zlosnik.gif

Na tym właśnie polegają najsprytniejsze przekręty i "piramidki". Niewielka suma, na którą przeciętny człowiek nie zwraca uwagi. Ale pomnożona przez ogromną ilość ludzi....

Gdybyś przyszedł do mnie i powiedział: "lelek, badź człowiekiem, daj mi 1 zł rocznie, przecież to dla ciebie żaden pieniądz..." to bym Ci nie dał zlosnik.gif Bo wiem, że jeśli zrobiłbyś to ze wszystkimi ludźmi w Polsce miałbyś roczny dochód prawie 40 mln zł. Za free zlosnik.gif

W taki sposób bardzo łatwo zarabiają na nas gminy, urzędy miasta itp: wystarczy ,że podniosą opłatę np. za ciepłą wodę o 10 gr, licząc że mieszkaniec nawet tego nie zauważy a jeśli nawet to nie bedzie się kłócił o marne grosze. I w ten sposób do budżetu wpada w takiej Warszawie kilkanaście milionów zł miesięcznie.

Pozdroofka

Napisano

>>>Zdrowy motor diesla nie jest bardziej trujący niż benzyniak

Tu akurat porownywałem z jazda na LPG.

A kolega pewnie taki nerwowy bo cena <ON> zbytnio nie odbiega od <NoPb> zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

Witam, to i ja sie dopisze...przepis wedlug mojej skromnej oceny jest rozsadny. Jezdze od paru ladnych lat z wlaczonymi przez caly rok swiatlami, zdecydowanie poprawia to widocznosc samochodu na trasie, szczegolnie, gdy jest on w szarym lub srebrnym kolorze. Wzrok mam bardzo dobry, a nie raz przekonalem sie, ze pojazdy w takim kolorze bez wlaczonych swiatel naprawde ciezko zauwazyc nawet przy dobrej pogodzie...

pozdrawiam

Napisano

> Tu akurat porownywałem z jazda na LPG.

> A kolega pewnie taki nerwowy bo cena zbytnio nie odbiega od

heh nie jestem nerwowy

diesla polubiłem do tego stopnia, ze na benzyne z własnej woli bym się nie przesiadł i każde następne moje auto będzie dieselkiem.

A na ceny paliw nic nie poradzę, więc nie ma co się denerwować czymś, na co się nie ma wpływu cool.gif

Napisano

> moze wybierzmy sie wszyscy tam na Wiejską i obalmy ten rząd, w mojej

> okolicy coraz więcej dziur, a mialo byc tak pięknie

Nie narzekaj wink.gif Najgorzej jest na Warmii i Mazurach (czwarte miejsce w Europie, oczywiście od końca zlosnik.gif), Podlasiu i Lubelszczyźnie wink.gif

Napisano

> widze nadal nie rozumiesz o co mi chodziło.

> przecież nie tylko ja będe wydawał te 2,5% więcej na paliwo tylko

> wszyscy którzy do tej poty nie jeździli na światłach latem, a to

> jest znacznie ponad połowa społeczeństwa, więc lekko licząc,

> globalne zużycie paliwa wzrośnie ponad 1%, a w skali kraju to

> już są wielkie ilości

dodac jeszcze można wzrost kosztow transportu samochodowego i wszystkiego co sie z tym wiąże

Napisano

Lelek masz "świętą" racje,jednak takiego bicia nas w d..e pewnie znalezlibysmy jeszcze nie jeden przyklad i raczej nic na to nie poradzimy.

Rozważmy to jednak w innych kategoriach,bardziej przydatnym nam niz fagasom z Wiejskiej.

Nie wolal bys widziec z daleka poswiaty reflektorow każdego jadacego na przeciw Ciebie auta?Czy to dzien czy noc światla na pewno duzo daja.

Jezdze dosc duzo i po roznych drogach wiec cos o tym wiem.Nie chcial bym wyjechac kiedys na "czolo" jakiemus burakowi...(ooo sorka smile.gif ) ktory oszczedza zarowki i kieliszek benzyny na kazde 100km.

Napisano

> znalezlibysmy jeszcze nie jeden przyklad i raczej nic na to nie

> poradzimy.

np taki że autostrady są budowane ze środków pieniężnych zawartych w cenie paliwa czyli podatku. A tymczasem i tak musimy płacić i to nie małe pieniądze za wjazd na autostradę PARANOJA!!!!

A czy będzie bezpieczniej to się okaże po rocznym raporcie policji.

Napisano

Czekaj, bo nigdzie nie napisałem, że jestem przeciw przepisowi wink.gif Chciałem tylko pokazać, że sejm oprócz tego, że może zasymulować że coś wogóle robi zlosnik.gif znowu z naszej kieszeni chce połatać dziury w budżecie, które sam narobił zlosnik.gif

Jeżeli byłbym przeciwny to tylko z jednego powodu: musialbym przez cały rok pamiętać o włączaniu świateł a nie przez połowę zlosnik.gif Oczywiście pomijam tu sprawę naturalnego buntu przeciw kolejnemu cwaniactwu naszego rządu.

Ale teraz mam automat więc nie muszę pamiętać zlosnik.gif

> Nie wolal bys widziec z daleka poswiaty reflektorow każdego

> jadacego na przeciw Ciebie auta?

Pod warunkiem, że bedą to światła prawidłowo ustawione i zapalone zgodnie z przepisami. Lanserom z włączonymi przeciwmgłowymi mówię stanowcze NIE zlosnik.gif

Pozdrookfa

Napisano

>>>to jeszcze truje środowisko

No to jeszcze o tym truciu.

Niedawno (dwa miesiace) ogladalem program o zatruwaniu przez czlowieka srodowiska i zwiazanym z tym ocieplaniem klimatu.

Otóż pan profesor (niestety nazwiska nie zapamietalem,ale nie Polak) trzmajac w reku najnowsze wyniki badan srodowiska przekonywal mnie ze szklanego ekranu ze za ocieplenie klimatu na ziemi odpowiedzialni jestesmy tylko w 1%!Reszte robi pogoda na słoncu i sama natura na ziemi w postaci wybuchow wulkanicznych itp.To ze klimat sie ociepla to powinnismy sie cieszyc bo to nic zlego i bardzo naturalne.Tak twierdzil ten pan...

Jesli to prawda to gdzie tu nasze 0,17l benzyny? hmm.gif

Napisano

Oczywiscie ze wiem ze nie jestes przeciwko ustawie.Kazdy logicznie myslacy czlowiek nie bedzie przeciwko niej.

>>> Lanserom z włączonymi przeciwmgłowymi mówię stanowcze NIE

Ja tez!

Zeby nie napisac "burakom" wink.gif

Napisano

> No to jeszcze o tym truciu.

> Niedawno (dwa miesiace) ogladalem program o zatruwaniu przez

> czlowieka srodowiska i zwiazanym z tym ocieplaniem klimatu.

> Otóż pan profesor (niestety nazwiska nie zapamietalem,ale nie Polak)

> trzmajac w reku najnowsze wyniki badan srodowiska przekonywal

> mnie ze szklanego ekranu ze za ocieplenie klimatu na ziemi

> odpowiedzialni jestesmy tylko w 1%!Reszte robi pogoda na słoncu

> i sama natura na ziemi w postaci wybuchow wulkanicznych itp.To

> ze klimat sie ociepla to powinnismy sie cieszyc bo to nic zlego

> i bardzo naturalne.Tak twierdzil ten pan...

> Jesli to prawda to gdzie tu nasze 0,17l benzyny?

Ale akurat opinie na ten temat są mocno podzielone więc nie ma pewności czy ten człowiek ma rację czy nie... A że jest profesorem? Jeden z braci Kaczyńskich *Ocenzurowałem, bo nie chcę iść do pierdla* też ma taki tytuł... Lepper też grinser006.gif

Napisano

>>>Jeden z braci Kaczyńskich

porownanie kolega dal konkret...

Napisano

no właśnie... dobrze Kolega Lelek gada... za jakiś czas, jak będą rozporządzenia i nowelizacja (kolejna) kodeksu drogowego...

Napisano

daleko mi do wszelkich obliczeń lelka i powąznych wypowiedzi innych tutaj osób ale skoro rząd juz chce łatać dziure budżetową i zdziera z nas grosze, drogi i tak sa dziurawe, nowych jak na lekarstwo... gdzie jest to siano?? Skoro chcą zabierać kase wszystkim to niech zaczną od siebie zabierają innym aby dac.... sobie biorą wuchte forsy za pierdzenie w stołki. szkoda ze nasze gadanie w tej sprawie nic nie da ale tam na wiejskiej w Warszawie powinny otworzyć pod sejmem jakiś lokal i nazwac "Piwnica pod baranami" albo niech tam zrobia cyrk, który w sumie juz jest jakby nie patrzeć kształt sie zgadza a i cała gromada klaunów też jest....

Napisano

Ja nic niemam przeciwko światłom całorocznym, niech budżet zarabia tylko żeby sie wzieli tak na poważnie za naprawe dróg...............poprawka za: budowe ich - w naszym przypadku zlosnik.gif

Napisano

> Jezdzisz dieslem wiec o truciu srodowiska wiesz chyba najlepiej.

Kolega chyba niewie co pisze.......to silnik benzynowy bardziej jest szkodliwy dla środowiska niz klekot ...dowody?????? a chociażby budowa katalizatorów dla benzyniaka kat jest zbudowany tak aby dopalał szkodliwe zwiazki w dieslu kat niweluje tylko efekty zapachowe.

Polecam troche lektury fachowej zanim zacznie sie kolega wypowiadać w tematach o których nie ma pojecia.

Napisano

> Kolega chyba niewie co pisze.......to silnik benzynowy bardziej jest

> szkodliwy dla środowiska niz klekot ...dowody?????? a chociażby

> budowa katalizatorów dla benzyniaka kat jest zbudowany tak aby

> dopalał szkodliwe zwiazki w dieslu kat niweluje tylko efekty

> zapachowe.

> Polecam troche lektury fachowej zanim zacznie sie kolega wypowiadać w

> tematach o których nie ma pojecia.

A ja polecam (przy okazji czytania lektury fachowej) czytac dokladniej wszystkie posty zanim kolega zacznie sie wypowiadac.

Napisano

> Nie narzekaj Najgorzej jest na Warmii i Mazurach (czwarte miejsce w

> Europie, oczywiście od końca ), Podlasiu i Lubelszczyźnie

Dobra, niech będzie pominmy kwestie kto ma wieksze dziury, ale niech ten pie...szony rząd odda nadplaconą akcyze, bo cos knują skur...iele, za forda zabulilem ponad 2000zl furious.gif a za astre ponad 1000zł irked.gif, a tyle bulilem bo to bylo na poczatku i wszyscy sie cykali zaniżać, jak to mi oddadzą to będziemy kwita, niech sie dalej nie przejmują drogami, przynajmniej będe miał na remonty zawieszenia crazy.gif. pad.gif

Napisano

> No to jeszcze o tym truciu.

> Niedawno (dwa miesiace) ogladalem program o zatruwaniu przez

> czlowieka srodowiska i zwiazanym z tym ocieplaniem klimatu.

> Otóż pan profesor (niestety nazwiska nie zapamietalem,ale nie Polak)

> trzmajac w reku najnowsze wyniki badan srodowiska przekonywal

> mnie ze szklanego ekranu ze za ocieplenie klimatu na ziemi

> odpowiedzialni jestesmy tylko w 1%!Reszte robi pogoda na słoncu

> i sama natura na ziemi w postaci wybuchow wulkanicznych itp.To

> ze klimat sie ociepla to powinnismy sie cieszyc bo to nic zlego

> i bardzo naturalne.Tak twierdzil ten pan...

> Jesli to prawda to gdzie tu nasze 0,17l benzyny?

To jest prawda, jak ktos ogląda na discovery science serial dokumentalny "wszechswiat" to wie ze slonce jest teraz w srednim wieku i im starsze tym będzie gorętsze, za iles tam tysiecy lat, albo duzo wczesniej, bedzie tak gorące ze ziemia nie bedzie nadawala sie do zycia bo jest za blisko i bedzie trza uciekac na marsa. Nalezy pamietac ze slonce to nie planeta stala, tam jest plazma caly czas wszystko sie pali, ciągłe wybuchy powodują ze co kilka lat jest stan podwyzszonej aktywnosci slonca, poprostu slonce robi sie coraz bardziej rozbrykane. Radze troche poczytac, pooglądac w tym temacie, bo przyszłośc czeka nas nieciekawa grinser006.gif. To nie są zarty, tak twierdzą astronomowie, za ocieplanie klimatu glownie odpowiedzialne jest slonce slonce.

A co do trucia diesli to nie jestem przekonany ze trują bardziej niz benzyniaki. W koncu diesle tez mają katalizatory, a swoją drogą gdybysmy wszyscy jezdzili na rzepaku wink.gif to mieli bysmy czysciutenkie srodowisko skromny.gif.

Napisano

> daleko mi do wszelkich obliczeń lelka i powąznych wypowiedzi innych

> tutaj osób ale skoro rząd juz chce łatać dziure budżetową i

> zdziera z nas grosze, drogi i tak sa dziurawe, nowych jak na

> lekarstwo... gdzie jest to siano?? Skoro chcą zabierać kase

> wszystkim to niech zaczną od siebie zabierają innym aby dac....

> sobie biorą wuchte forsy za pierdzenie w stołki. szkoda ze nasze

> gadanie w tej sprawie nic nie da ale tam na wiejskiej w

> Warszawie powinny otworzyć pod sejmem jakiś lokal i nazwac

> "Piwnica pod baranami" albo niech tam zrobia cyrk, który w sumie

> juz jest jakby nie patrzeć kształt sie zgadza a i cała gromada

> klaunów też jest....

hehe nic dodac nic ująć hehe.gif

Napisano

>>>bo przyszłośc czeka nas nieciekawa

"Nas" jako ludzkosc chyba,bo nas (Ciebie,mnie,ciocie z Helu itp.) to nie dotyczy.Chyba ze ktos przewiduje życ dluzej niz nakresla to sredna umieralnosci wink.gif

Co do tej szkodliwosci diesli to podkreslam jeszcze raz,ze porownanie bylo z jazda na LPG!

>>>jak ktos ogląda na discovery science

No,ktoś ogląda smile.gif

Napisano

> "Nas" jako ludzkosc chyba,bo nas (Ciebie,mnie,ciocie z Helu itp.) to

> nie dotyczy.Chyba ze ktos przewiduje życ dluzej niz nakresla to

> sredna umieralnosci

> Co do tej szkodliwosci diesli to podkrelam jeszcze raz,ze porownanie

> bylo z jazda na LPG!

aporownanie diesla tyczyło ON czy roslinnego 893goodvibes.gif

Napisano

>>>ON czy roslinnego

He,he.Roslinny to tez ON.Jak bym napisal roslinna wtedy byla by ONA hehe.gif

Napisano

przeczytałem sobie cały wątek...

słabo mi się robi, jak dyskusja nt. oczywistej dla mnie poprawy dramatycznych statystyk wypadkowości

na drogach poprzez wprowadzenie przepisu o światłach przez cały rok schodzi na tematy jw.

zastanówcie się ludziki, co ma wprowadzenie tego przepisu

do dziur na drogach? zwiększy ich ilość?

widać każdy pretekst jest dobry żeby ponarzekać, a drogi jakie są każdy widzi

jeżdżę cały rok na światłach

nikt mnie nie przekona, że nieoświetlone auto jest tak samo widoczne

poza terenem zabudowanym (z tej samej odległości)

do tego dochodzi IMO łatwiejsza ocena prędkości tego nadjeżdżającego z naprzeciwka,

co ułatwia np. decyzję o rozpoczęciu wyprzedzania lub odpuszczeniu sobie tego manewru

mylą się moim zdaniem Ci, którzy piszą, że w słoneczny dzień nie ma różnicy

w pewnych warunkach jest zasadnicza różnica w odległości z jakiej ujrzymy zbliżające się auto

dobry wzrok nie ma tu nic do tego...

choć jeżeli ktoś np. powinien jeździć w okularach a tego nie robi,

to światła nie pomogą mu na jego głupotę

kolejna rzecz

nie lubię sytuacji podbramkowych na drodze

dlatego chcę, żeby jakiś wariat śmigający z naprzeciwka zobaczył mnie wystarczająco wcześnie,

na tyle żeby zastanowił się 2x zanim wystawi się na czołówkę

jeżdżę wystarczająco dużo (m.in krajową "1"), żeby coś na ten temat powiedzieć

cieszę się z wprowadzenia tego przepisu

lepiej późno niż wcale

a oponentom proponuję zacisnąć zęby i płacić mandaty

szkoda, że tylko 100 zł, bo to pewnie nie wszystkich zmobilizuje

dla mnie koniec tematu

Napisano

> daleko mi do wszelkich obliczeń lelka i powąznych wypowiedzi innych

> tutaj osób ale skoro rząd juz chce łatać dziure budżetową i

> zdziera z nas grosze, drogi i tak sa dziurawe, nowych jak na

> lekarstwo... gdzie jest to siano?? Skoro chcą zabierać kase

> wszystkim to niech zaczną od siebie zabierają innym aby dac....

> sobie biorą wuchte forsy za pierdzenie w stołki. szkoda ze nasze

> gadanie w tej sprawie nic nie da ale tam na wiejskiej w

> Warszawie powinny otworzyć pod sejmem jakiś lokal i nazwac

> "Piwnica pod baranami" albo niech tam zrobia cyrk, który w sumie

> juz jest jakby nie patrzeć kształt sie zgadza a i cała gromada

> klaunów też jest....

Wystartuj w następnych wyborach. Widzę, że masz coś do powiedzenia i wiesz, co trzeba naprawić. Gadać potrafią wszyscy - daj dobry przykład i zacznij działać. Do zgłoszenia projektu ustawy wystarczy Ci 100 tysięcy podpisów. Jeśli wymyślisz coś ciekawego, jakieś 10 tysięcy masz u nas wink.gif

Pzdr.

P.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.