Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Od dziś jeździmy cały rok na światłach mijania.

Featured Replies

Napisano

Fakt,watek odbiegl od tematu.Jednak kolega nic nowego tez nie napisal.Wszystko bylo wczesniej w postach.

Zreszta,dla mnie tez koniec tematu.Pozdrawiam.

Napisano

> Wystartuj w następnych wyborach. Widzę, że masz coś do powiedzenia i

> wiesz, co trzeba naprawić. Gadać potrafią wszyscy - daj dobry

> przykład i zacznij działać. Do zgłoszenia projektu ustawy

> wystarczy Ci 100 tysięcy podpisów. Jeśli wymyślisz coś

> ciekawego, jakieś 10 tysięcy masz u nas

> Pzdr.

> P.

screwy.gif a kto go tam dopusci, koryto juz zamkniete, koalicja od siedmiu bolesci zawiązana hehe.gif, nie ma bata zeby sie tam wepchać teraz oink.gif a co będzie w nastepnych wyborach to nikt nie wie

pamiętacie mialo być tanie panstwo, mniej pierdzistołków, pamiętacie obietnice prawda ?!

od tego trzeba zacząć! tuk.gif a nie zajmowac sie sądzeniem wszystkich w koło

Napisano

> no cóż. bede wydawał 2,5% więcej przy tankowaniu i nie jest to jedno

> naciśniecie gazu

Spójrz - korzystanie z wycieraczek podczas deszczu też "kosztuje", podobnie, jak włączanie dmuchawy. Kosztuje także wożenie w bagażniku dodatkowych klamotów. Kosztuje jazda powyżej 150 km/h , kosztuje słuchanie radia, korzystanie z zestawu głośnomówiącego.

Nie przesadzajmy z tymi oszczędnościami. Jeśli ktoś uzna, że światła przez cały rok tak bardzo go kosztują, niech sobie da spokój z samochodem wink.gif

Pzdr.

P.

Napisano

> Spójrz - korzystanie z wycieraczek podczas deszczu też "kosztuje",

> podobnie, jak włączanie dmuchawy. Kosztuje także wożenie w

> bagażniku dodatkowych klamotów. Kosztuje jazda powyżej 150 km/h

> , kosztuje słuchanie radia, korzystanie z zestawu

> głośnomówiącego.

> Nie przesadzajmy z tymi oszczędnościami. Jeśli ktoś uzna, że światła

> przez cały rok tak bardzo go kosztują, niech sobie da spokój z

> samochodem

> Pzdr.

> P.

Tu tak naprawde nie o koszta chodzi ale o to ze ten durnowaty rząd zajmuje sie pierdołami zamiast poprawiac gospodarke, nie sądze zeby jazda na swiatlach co kolwiek poprawiła w tej kwestii, nie widzicie co sie dzieje?? no wlasnie nic sie nie dzieje, nic nie robią tylko pierdolami i tematami zastepczymi sie zajmują. irked.gif

Napisano

> a kto go tam dopusci,

Dopuścić do można suczkę, że się brzydko wyrażę wink.gif Nie wiem, czy wcześniej o tym słyszałeś, ale demokracja ma to do siebie, że Twoje pomysły lub idee mają szansę na wdrożenie ich w życie tylko wówczas, gdy podobają się społeczeństwu/Twoim wyborcom, etc.

Wybacz, będę okrutny - pierdzielisz głupoty. Wstyd mieć więcej niż 18 lat i wiedzę na temat kraju, w którym się żyje, czerpaną z "podwórka" lub blogów piętnastolatek wink.gif

Pzdr.

P.

Napisano

> Dopuścić do można suczkę, że się brzydko wyrażę Nie wiem, czy

> wcześniej o tym słyszałeś, ale demokracja ma to do siebie, że

> Twoje pomysły lub idee mają szansę na wdrożenie ich w życie

> tylko wówczas, gdy podobają się społeczeństwu/Twoim wyborcom,

> etc.

> Wybacz, będę okrutny - pierdzielisz głupoty. Wstyd mieć więcej niż 18

> lat i wiedzę na temat kraju, w którym się żyje, czerpaną z

> "podwórka" lub blogów piętnastolatek

> Pzdr.

> P.

jak widzsz moje wiedza na temat kraju nie odbiega znacząco od wiedzy obecnie rządzących wink.gif

sory ale niezgodze sie z tym ze demokracją dopchasz sie do rządu

Napisano

> Tu tak naprawde nie o koszta chodzi ale o to ze ten durnowaty rząd

> zajmuje sie pierdołami zamiast poprawiac gospodarke, nie sądze

> zeby jazda na swiatlach co kolwiek poprawiła w tej kwestii, nie

> widzicie co sie dzieje?? no wlasnie nic sie nie dzieje, nic nie

> robią tylko pierdolami i tematami zastepczymi sie zajmują.

Polecam post Azji.

P.S. - Zobacz - chętnych do zmieniania świata jest już dwóch. Ty i Kol. lng01459. Tej szansy nie możecie zmarnować! Do dzieła, chłopaki!

Napisano

> przeczytałem sobie cały wątek...

> słabo mi się robi, jak dyskusja nt. oczywistej dla mnie poprawy

> dramatycznych statystyk wypadkowości

> na drogach poprzez wprowadzenie przepisu o światłach przez cały rok

> schodzi na tematy jw.

> zastanówcie się ludziki, co ma wprowadzenie tego przepisu

> do dziur na drogach? zwiększy ich ilość?

> widać każdy pretekst jest dobry żeby ponarzekać, a drogi jakie są

> każdy widzi

> jeżdżę cały rok na światłach

> nikt mnie nie przekona, że nieoświetlone auto jest tak samo widoczne

> poza terenem zabudowanym (z tej samej odległości)

> do tego dochodzi IMO łatwiejsza ocena prędkości tego nadjeżdżającego

> z naprzeciwka,

> co ułatwia np. decyzję o rozpoczęciu wyprzedzania lub odpuszczeniu

> sobie tego manewru

> mylą się moim zdaniem Ci, którzy piszą, że w słoneczny dzień nie ma

> różnicy

> w pewnych warunkach jest zasadnicza różnica w odległości z jakiej

> ujrzymy zbliżające się auto

> dobry wzrok nie ma tu nic do tego...

> choć jeżeli ktoś np. powinien jeździć w okularach a tego nie robi,

> to światła nie pomogą mu na jego głupotę

> kolejna rzecz

> nie lubię sytuacji podbramkowych na drodze

> dlatego chcę, żeby jakiś wariat śmigający z naprzeciwka zobaczył mnie

> wystarczająco wcześnie,

> na tyle żeby zastanowił się 2x zanim wystawi się na czołówkę

> jeżdżę wystarczająco dużo (m.in krajową "1"), żeby coś na ten temat

> powiedzieć

> cieszę się z wprowadzenia tego przepisu

> lepiej późno niż wcale

> a oponentom proponuję zacisnąć zęby i płacić mandaty

> szkoda, że tylko 100 zł, bo to pewnie nie wszystkich zmobilizuje

> dla mnie koniec tematu

Kolega ma racje waytogo.gif

swiatla szczegolnie pomagaja:

Jadac pod slonce, albo nawet gdy jest ono wysoko i dzien jest sloneczny ciezko jest zobaczyc co znjduje sie w zacienionym miejscu( prawie nie mozliwe jak slonce swieci po oczach) np dojezdzajac do skraju zalesionego terenu- auta bez oswietlenie spostrzerzemy bardzo pozno, natomiast auta z wlaczonymi swiatlami mijania widac ze znacznej odleglosci ok.gif

Napisano

> Ja tez!

> Zeby nie napisac "burakom"

Kiedyś przyszło mi jechać jako pasażer z człowiekiem, którego delikatnie mówiąc nie darzę sympatią zlosnik.gif Może dlatego zrobiłem to co zrobiłem, ale o tym za chwilę. grinser006.gif Otóż jedziemy sobie, jest ciemno ale widoczność "milion na milion" jak mówią piloci, a ta łajza jedzie z włączonymi przednimi przeciwmgłowymi. Udając zainteresowanie oraz w grzeczny sposób zapytałem dlaczego tak. W odpowiedzi usłyszałem, że "skoro fabryka dała mu te światła to po to aby je używać" hahaha.gif W związku z tym zrobiłem to co zaanonsowałem wcześniej. zlosnik.gif Przy około 100km/h zaciągnałem mu ręczny zlosnik2.gif stwierdzając, że skoro fabryka dała mu ręczny to trzeba go używać. grinser006.gif

Nie chciało mi się uzasadniać, że owszem fabryka daje ale po to aby używać wtedy gdy jest to potrzebne .

P.S.

Resztę drogi przebyłem autostopem, ale kurna warto było... hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> swiatla szczegolnie pomagaja:

> Jadac pod slonce, albo nawet gdy jest ono wysoko i dzien jest

> sloneczny ciezko jest zobaczyc co znjduje sie w zacienionym

> miejscu( prawie nie mozliwe jak slonce swieci po oczach) np

> dojezdzajac do skraju zalesionego terenu- auta bez oswietlenie

> spostrzerzemy bardzo pozno, natomiast auta z wlaczonymi

> swiatlami mijania widac ze znacznej odleglosci

Pozwole sie z przedmówca nie do konca zgodzic \. Mianowicie dlaczego to własnie zawsze w Polsce trzeba byc tak z przepisami ktore przymuszają ? Dlaczego w krajach europy zachodniej - Niemcy Włochy, Szwajcaria, Hiszpanie nie ma takiego obowiązku jazdy na światłach cały rok ? Skoro to tak ma wpłynąc na poprawę bezpieczeństwa jazdy to dlaczego tak zaawansowane motoryzacyjnie kraje niewpadły do tej pory na taki pomysł jak nasi rządzący ? Co do widoczności samochodu z włączonymi swiatłami w słoneczny dzien pozwole sie niezgodzic dlatego iż troche jezdziłem po Hiszpani i niezaprzeczalnie słońce jest tam mocniej świecące a samochody wcale na światła nie jeżdza ciagle zeby byc bardziej widocznym. Moim skromnym zdaniem wływ na bezpieczeństwo jazdy ma : 1 Jakośc dróg, 2 kultura kierujących. Jeżeli ktos nie widzi z przeciwka jadącego samochodu i niemoze prawidłowo ocenic odległości od niego w normlanych warunkach pogodowych to albo ma problemy ze wzrokiem i powinien udac sie do specjalisty albo jedzie niezgodnie z przepisami przekraczając dozwolone prędkości. Ja osobiście jestem przeciwko przepisowi który zmusza do stosowania świateł, bo uwazam że w okresie letnim w normalny dzien przy dobrych warunkach pogodowych jest to zbęddne , natomiast sam właczam światła wtedy kiedy tylko warunku pogodowo-drogowe ulegają pogorszeniu.

Napisano

>>>W odpowiedzi usłyszałem, że "skoro fabryka dała mu te światła to po to aby je używać"

He,he,he!Ale masz znajomych...

Zreszta "jak to mowia piloci" smile.gif znajomych sie nie wybiera.

Napisano

> Tak jak w temacie. Nasz wspaniały sejm, wlasnie zrobił coś

> pozytecznego i przegłosował ustawe o obowiązku jazdy na

> światłach przez cały rok.

Jeszcze jest Senat. ( 100 Senatorów)

Napisano

Odważny jesteś, nie ma to tamto wink.gif

Przepis ów ani mnie ziębi ani parzy, będzie pretekst do zrobienia włącznika automatika.

Natomiast w kwestii poprawy dróg, oczywiście jestem za, ale...

Obserwuję czasami jak się zachowują kierowcy gdy wjeżdżają na wyremontowany kawałek asfaltu. Wygląda to jakby włączały się dodatkowe silniki. Wszyscy przyspieszają. Wyobraźcie sobie teraz jakby wyglądała jazda po ładnych drogach. czacha.gif

Inna sprawa to remontowanie dróg. Co za @#$%&*^# to robią. Jest dziura na drodze zalana wodą. W Niemczech odessali by wodę, nagrzali palnikami do ciekłego, zalali asfaltem i zawibrowali do równa. A w Polsce idzie jeden taki @#$% z drugim i chlup w tą kałużę asfaltem z worka. Usypie górę, bo "przecie się rozjeździ" screwy.gif, a później przejeżdża tir i wyrywa ci taki kawałek prosto w szybę sick.gif

Jak to widzę to nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Może Warszawiacy widzieli jak remontowali Puławską przy wyścigach. Deszcz ze śniegiem, a oni układają asfalt w wodę. Kłęby pary ledwo co widać następny samochód faint.gif

No musiałem się wyżalić, już mi lepiej wink.gif

Napisano

Wlaczone swiatla na prawde powduja ze pojazd jest lepiej widoczny i zaobserwowalem to w paru sytuacjach, - jesli moze pomoc a nie przeszkadza to dlaczego nie ??

Zwiekszenie spalanie i tego typu tlumaczenia nie trafiaja do mnie.

Jakby zalezalo nam na oszczedzaniu paliwa to nie przekraczalibysmy setki(100km/h) i jezdzili ekonomicznie - z czym sie nie spotykam na polskich drogach.

To co na zachodzie nie zawsze rowna sie lepsze, madrzejsze.(wlochy i hiszpania to kiepski przyklad)

Ale wracajac do tego watku- inna mentalnosc ludzi, tam sie jezdzi inaczej - wysoka kultura (niemcy, szwajcaria- chociaz tam jezdza po pijaku, austria)

Fakt- drogi u nas sa w tragicznym stanie angryfire.gif i wymagaja natychmiatowej naprawy. to znacznie poprawilo by bezpieczenstawo

a wogole wszystko co zle to kaczory wpysk.gif

Napisano

> Natomiast w kwestii poprawy dróg, oczywiście jestem za, ale...

> Obserwuję czasami jak się zachowują kierowcy gdy wjeżdżają na

> wyremontowany kawałek asfaltu. Wygląda to jakby włączały się

> dodatkowe silniki. Wszyscy przyspieszają. Wyobraźcie sobie teraz

> jakby wyglądała jazda po ładnych drogach.

> Inna sprawa to remontowanie dróg. Co za @#$%&*^# to robią. Jest

> dziura na drodze zalana wodą. W Niemczech odessali by wodę,

> nagrzali palnikami do ciekłego, zalali asfaltem i zawibrowali do

> równa. A w Polsce idzie jeden taki @#$% z drugim i chlup w tą

> kałużę asfaltem z worka. Usypie górę, bo "przecie się rozjeździ"

> , a później przejeżdża tir i wyrywa ci taki kawałek prosto w

> szybę

> Jak to widzę to nie wiem czy się śmiać czy płakać.

> Może Warszawiacy widzieli jak remontowali Puławską przy wyścigach.

> Deszcz ze śniegiem, a oni układają asfalt w wodę. Kłęby pary

> ledwo co widać następny samochód

> No musiałem się wyżalić, już mi lepiej

Tu zagadzam sie w 100% waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Głupota no.gif

Napisano

> To co na zachodzie nie zawsze rowna sie lepsze, madrzejsze.(wlochy i

> hiszpania to kiepski przyklad)

Ale dlaczego żły przykład ? statystyki mówia ze w tych krajach śmiertelność w wypadkach jest mniejasza niz u nas wiec chyba mozna brac z nich przykład, do tego klimat - chodzi o nasłonecznienie i intensywnośc świecenia słonka tez niepodważalna

> inaczej - wysoka kultura (niemcy, szwajcaria- chociaz tam jezdza

> po pijaku, austria)

wydaje mi sie że kultura jazdy w porównaniu ze spotykaną w Polsce wymika własnie miedzy innymi z tego, że u nas od kilkudziesieciu lat ludzie byli zmuszani do czegos i przymuszani, bez zastanowienia sie dysydentów nad tym ze o wiele skuteczniejsze sa kampanie informacyjno-uświadamiające + odpowiednie progamy podniesienia kwalifikacji kierujacych

Przeciez wlasnie w krajach środziemnomoreskich spotyka sie pelno samochodów poobijanych podrapanych, dla nas to szok ale poza wlasnie takimi "drobnymi" uszkodzeniami powstalymi przewaznie przy parkowaniu liczba smiertelnych wypadko jest mniejsza.

Dlatego jazda na światłach w warunkach pogodowo-drogowych niekorzystnych ok.gif A jazda w terenie zabudowanym przy ograniczeniu do 50km/h i warunkach dobrej widocznosci i przejrzystosci powietrza no.gif

Napisano

Ja jeszcze nie mam konkretnego zdania co słuszności używania świateł mijania przez cały rok. Oczywiście nie podlega dyskusji, że świateł, mówię o każdym rodzaju, trzeba przede wszystkim używać ze zdrowym rozsądkiem i oczywiście biorąc pod uwagę przepisy, dopasowywać do warunków drogowych.

Wkurza mnie jednak to ze za nasze pieniądze pewna grupa ludzi będzie napychała kieszenie. Kto da gwarancję, że te pieniądze będą na naprawę dróg czy poprawę bezpieczeństwa a nie na zatkanie dziury budżetowej.

Oczywiście dodatkowo zarobią producenci artykułów motoryzacyjnych (akumulatory, żarówki, itp).

Ogólnie to temat rzeka. Niemniej jeszcze trzeba poczekać az ta ustawa nabierze mocy urzędowej. Pozdrawiam

Napisano

Przy slabej widoczności i takich podobnych złych warunkach to ok. Ale nie tak ze cały czas.

P.s. ja juz milczec bede w tym temacie bo zaraz burza przezemnie sie rozpeta biglaugh.gif

Napisano

Bardzo dobry przepis, oby wszedl w zycie. skromny.gif Caly rok jezdze na swiatlach i jeszcze nikt nie umarl z glodu z tego powodu.

Napisano

> P.s. ja juz milczec bede w tym temacie bo zaraz burza przezemnie sie

> rozpeta

Ja też tylko pisnę,światła mi nie przeszkadzają,mogę cały rok świecić.Jedynie mam nadzieję że owy pomysł rozjaśni umysły naszych chorych złodziejskich polityków !!!

Co oni kur... wyprawiają? niewiem.gif

Napisano

> Ale dlaczego żły przykład ? statystyki mówia ze w tych krajach

> śmiertelność w wypadkach jest mniejasza niz u nas wiec chyba

> mozna brac z nich przykład, do tego klimat - chodzi o

> nasłonecznienie i intensywnośc świecenia słonka tez

> niepodważalna

> wydaje mi sie że kultura jazdy w porównaniu ze spotykaną w Polsce

> wymika własnie miedzy innymi z tego, że u nas od kilkudziesieciu

> lat ludzie byli zmuszani do czegos i przymuszani, bez

> zastanowienia sie dysydentów nad tym ze o wiele skuteczniejsze

> sa kampanie informacyjno-uświadamiające + odpowiednie progamy

> podniesienia kwalifikacji kierujacych

> Przeciez wlasnie w krajach środziemnomoreskich spotyka sie pelno

> samochodów poobijanych podrapanych, dla nas to szok ale poza

> wlasnie takimi "drobnymi" uszkodzeniami powstalymi przewaznie

> przy parkowaniu liczba smiertelnych wypadko jest mniejsza.

> Dlatego jazda na światłach w warunkach pogodowo-drogowych

> niekorzystnych A jazda w terenie zabudowanym przy ograniczeniu

> do 50km/h i warunkach dobrej widocznosci i przejrzystosci

> powietrza

Zgodze sie z kolega, ale tak naprawde to trzeba by zaczac od reformy kraju i wielu innych rzeczy, to nas po prostu przerasta, a kaczory nam nie pomoga bo zajmuja sie wszystkim tzn udowadnianiem ze tylko oni maja racje pad.gifsick.gif a poza tym maja chyba paranoje

dobra bo zmieniam temat

Ja juz wiem ze jestesmy narodem wybranym !!! tzn wybranym do tego zeby sie klocic i udowadniac drugiej stronie ze to "JA" mam racje i jestem najwazniejszy, jestesmy specyficzni w swojej glupocie

acha

MOZE U NAS INACZEJ SIE NIE DA ?? tylko nakazem

boleje nad tym wszystkim ale staram sie naprawde jezdzic przykladnie (czasami troszke za szybko ale tu mozna by rokrecic kolejny watpliwy wate-szybko i bezpiecznie?? IMO mozna)

- moze dzieki temu powoli sie cos zmieni i bede jezdzil na wlaczonych swiatlach caly rok - i tak jezdze, wiec mi to lata

pozdrawiam

Napisano

powiem tak jesli ktos uwaza ze jazda 24h na wlaczonych swiatlach mijania to bzdurai szkodu mu paliwka to niech se kupi sieciowke na tramwaj albo bucik i na przod ja uwazam ze jest jak najbardziej sluszna decyzja chlopy samochod jest o wiele bardziej widoczny z daleka nawet pzy slonecznej pogodzie POPIERAM !!!!

i uwazam ze dla tych co beda bez nich jezdzic nie powinno byc litosci

pozdro dla oszczednych wink.gif

Napisano

> MOZE U NAS INACZEJ SIE NIE DA ?? tylko nakazem

właśnie chodzi o 2 rzeczy:

1. rządzący opierdzielają sie i wymyslają coraz to nowe głupoty - niezaleznie od partii którą reprezentuja

2. sposób wprowadzenia tego przepisu - dluzej i pewnie trudniej byłoby przekonac ludzi jakimis racjonalnymi przesłankami

jak ktoś chce to niech włącza swiatła a jak niechce to nie!

ps. jak przekonac np włascicieli meroli za kilkaset tys zł zeby włączali kierunkowskazy???

Napisano

takich kolego sie leczy 200 zl mandatem wink.gif

Napisano

> takich kolego sie leczy 200 zl mandatem

No i ja (licealista na garnuszku rodzicow) tez bym dostal 200zl. I mamy kolejny watek o tym, jak to niesprawiedliwie karze sie kierowcow u nas w kraju biglaugh.gif

Napisano

> No i ja (licealista na garnuszku rodzicow) tez bym dostal 200zl. I

> mamy kolejny watek o tym, jak to niesprawiedliwie karze sie

> kierowcow u nas w kraju

a ile dałeś? biglaugh.gif

Napisano

> a ile dałeś?

hehe.gif Dobre!

A tak powaznie to jeszcze od 10 lat poruszania sie po drogach na pojazdach silnikowych nie mialem nawet kontroli drogowej 270751858-jezyk.gif

Napisano

w sumie na trasie na światełkach śmigam zawsze...LUBIĘ zreszta jak na trasie kolesie z naprzeciwka tez na światełkach smigaja bo lepiej ich widze szczególnie w słoneczne dni

co do jazdy po mieście to opinie bywają różne...w okresie letnik troche mija sie to z celem...jak dla mnie...

ale czy parlamentarzysci mieli na mysli poprawienie bezpieczeństaw na drogach? hmmmmmmmmmm...to niech na autostrady dadza io na łatanie dziur...to doiero sie im statystyki poprawia...

Napisano

> Wystartuj w następnych wyborach. Widzę, że masz coś do powiedzenia i

> wiesz, co trzeba naprawić. Gadać potrafią wszyscy - daj dobry

> przykład i zacznij działać. Do zgłoszenia projektu ustawy

> wystarczy Ci 100 tysięcy podpisów. Jeśli wymyślisz coś

> ciekawego, jakieś 10 tysięcy masz u nas

> Pzdr.

> P.

Zcałym szacunkiem ale nie bede mieszął sie do polityki bo jak wiadomo ktokolwiek by sie nie dostał na takie miejsce wcześniej czy póxniej poczuje kase i zacznie brac do siebie. kólko sie zamyka stoimy w miejscu

Napisano

> szczerze mowiac to niebardzo wiem dlaczego tak sie bulwersujecie,

> powiedzcie mi czy tak bardzo robi roznice jak jedziesz w lecie

> na trasie czy po miescie w samo poludnie i ma zapalone swiatla

> czy nie? dla mnie to zadna roznica, bynajmniej nie na plus

> a swiatla to trzeba umiec uzywac, i jak widocznosc sie zmniejsza,

> czyli np popoludnie, czy wieczor to rozumiem ze trzeba wlaczyc,

> ale zeby w srodku dnia mialo to w czyms pomagac, sorry ale mnie

> to nie przekonuje i nie jestem jakims skrobiniarzem, ze mi na

> zarowki szkoda, takie jest tylko moje zdanie, ze to jest zbedne

Jestem poczatkujacym kierowca (mam prawko od pazdziernika) i przyznam sie wam ze na kursie wpoilem sobie jazde na swiatlach (kurs robilem w lato i zawsze na swiatlach jezdzilem). Mysle ze przynajmniej dla poczatkujacych kierowcow jest wielkim ulatwieniem kiedy wszyscy jezdza na swiatlach. Na poczatku mojej "kariery" kierowcy raz bym sie nacial na takiego jednego co to bez swiatel jechal(mial pierszenstwo ale zauwazylem go dopiero w ostatniej chwili (bo byla ograniczona widocznosc) i bym skasowal moja Asterke. Juz widze jezdzac po Toruniu ze chyba polowa kierowcow jezdzi bez swiatel mimo ze jest dopiero luty wiec i tak olewaja sobie przepisy

Napisano

Bardzo słusznie.

Powód : jeżeli nie możemy zapewnić sobie przyzwoitych dróg to zwiększajmy bezpieczeństwo czynne czyli widoczność.Jeżeli byłoby w naszej świadomości włączanie świateł chociaż w trasie co jest szalenie ważne to nie byłbym za tym,ponieważ w mieście są mniejsze prędkości i jeszcze by uszło ale ludzie nie mają w ogóle wybraźni i rozumu.Światła naprawdę dużo dają. cool.gif

Ps.A teksty w stylu "Producenci akumulatorów,żarówek na tym zarobią" lub podobne są naprawdę śmieszne hehe.gif

Napisano

Rozumiem wszystko, bo jeżeli udaje się w dalszą trase to światła mam zawsze włączone, ale jak dojeżdżam 10km. do pracy, a po ośmiu godzinach droga powrotna do domu w ładną pogode to jakoś mnie to nie przekonuje! A napewno kilka rzeczy na tym traci w samochodzie! A tak wogóle to pewnie za jakiś czas bęziemy musieli jeździć bez przyciemnionych szybeki na kołach 12-tkach! Polska to jednak chory kraj!!!

Napisano

Wrylo mi sie w pamiec jak pare miesiecy temu wyjezdzalem z podporzadkowanej miedzy drzewami i zobaczylem bordowe Tico celujace w moje drzwi - bez swiatel o godzinie 22, byla jesien/zima i bez wzgledu na pore roku nie bylo szans go zauwazyc przed wyjechaniem na droge. Obylo sie bez przygod smile.gif

Napisano

Jak słyszę o jeździe cały rok na światłach to przypominaja mi sie tylko coś co mnie wkurza najbardziej. Upał 30 stopni człowiek oczy mróży a tu jeszcze ktoś ze światłami wyjeżdża. Rozumiem w pochmurne dni , w lesie, ale na otwartym terenie w pełnym słoncu to tylko pogarsza sprawę, nie wspominając że wtedy najczęściej jakiś dziadek czy lansujące się laski i lowerboje nawet nie zauważa że jedzie na długich. Zreszta jak można zobaczyć bo jak słonce pacnie na deskę to nic nie widać. Moim zdaniem popełniono błąd kilka lat temu jak zmieniono okres całodobowego świecenia z cyklu Listopad-Marzec na Październik-Luty.Powinno być Pażdziernik-Marzec i tyle, wystarczy, to są miesiące o szczególnej specyfice warunków do jazdy i w każdym momencie można spodziewać sie pogorszenia warunków jazdy, widoczności itp. Ale cały rok to lekka przesada. Jak ktoś w lato na otwartym terenie w południe ma trudności z zauważeniem innych użytkowników ruchu to niech idzie czym prędzej do okulisty. W przepisach jest wyraźnie powiedziane że bez względu na porę roku w warunkach ograniczonej widoczności trzeba zapalać światła mijania. Koleś miał taki przypadek że zatrzymała go we wrześniu policja, padał lekki deszczyk, dialog mniej więcej wyglądał tak:

-dlaczego nie ma pan włączonych świateł

- nie trzeba bo jest wrzesień

-ale w warunkach ograniczonej widoczności powinien pan zapalić

- ja tam dobrze widzę

- to dlaczego pan używa wycieraczek

I skończyło sie mandatem. I bardzo dobrze.

Moje zdanie jest takie - Październik-Marzec na stałe światła cała doba, a potem jak każdy dobry kierowca, bo większość pewnie się za takich uważa powinien wiedzieć kiedy światła powinien zapalić a kiedy może sobie odpuścić. A jak ktoś chce palić cały rok to niech pali jego wola.Politycy chrzanią o poprawie bezpieczeństwa i dostosowania prawa do unijnych wymogów. Niech najpierw spojrza na nasze drogi i je dostosują, tam jest dopiero pole do popisu. Nakaz używania świateł przez cały rok nic nie kosztuje Państwa, a drogi....To jest tak jak z jazdą pod wpływem %. Liczy się do statystyk razem z kierowcami samochodów, pianych rowerzystów, roboli wracających do domu na wioskę , którzy po pracy strzelili sobie browarka czy dwa.Teraz to jest przestępstwo. Więc Policja po 15 czeka tylko na rogatkach na takich i wykrywalność rosnie, statystyki idą w górę. Popełnił przestępstwo i do tego został złapany na gorącym uczynku. Abstrakcja, w statystykach pijanych kierowców samochodów nie ma tak wiele ale razem z rowerzystami jak ich podadza w dzienniku wychodzi setki na kazdy weekend roku. To samo z jazda na światłach cały rok, to fikcja, zamydlenie rzeczywistego obrazu. Czy to tak diametralnie zmniejszy ilość wypadków, ile ich powstaje z powodu złego stanu nawierzchni i podobnych powodów czy ktoś to wie czy o tym się wogóle mówi. To będzie kolejny przepis obligujący nas, kierowców do czegoś, a gdzie w końcu jakieś działania które tak naprawdę zmienią sytuację na drogach. Trochę się rozpisałem , wybaczcie. mlot.gif

Napisano

> roboli wracających do domu na wioskę

Troche szacunku, Panie intelektualisto zolta.gif

Edit:

Skrocony cytat

Napisano

a może jeszcze zaczniemy rozmawiać o wprowadzeniu od 1 września mundurków do szkół? hehe.gif

To jest forum motoryzacyjne a nie antyrządowe. Nie nawidze polityków, polityki, dlatego nie chodzę na wybory a jeśli już idę to po to aby przekreślić kartkę żeby nikt jej nie wypełnił za mnie. smirk.gif

Ludzie sami wybrali taki rząd i prezydenta a teraz maja pretensje do wszystkich.

W kraju gdzie lekarze potrafią uśmiercić człowieka jeśli nie dostanie w łapę. W Państwie gdzie codzień słyszy się i kolejnej aferze, przyjęciu łapówki, mordestwach popełnianych przez 15-letnie dzieci nic już mnie nie ruszy.

Napisano

> Troche szacunku, Panie intelektualisto

zgadzam się! Te robole jak on to nazwał pracują na całą gospodarkę żeby tacy jak on miał co jeść! Ale oni nigdy tego nie zrozumią!

A tak na marginesie to chyba w regulaminie forum jest mowa żeby starać się cytować kogoś ale nie więcej niż 3 linijki. wink.gif

FAQ

- CIĄĆ CYTATY !!! czyli podstawowa zasada, nie jest ładnie przy odpowiedzi zamieszczać cały cytat (szczególnie gdy ma więcej niż przysłowiowe trzy linijki) a pod spodem napisać "tak" lub "nie" albo jakieś inne lakoniczne sformułowanie. Reasumując: cytując poprzednika pozostawiamy fragment wycięty z poprzedniego postu a pod nim naszą odpowiedź tak aby mniej więcej stworzyła się jakaś logiczna całość.

Napisano

A ja sie z kolega calkowicie zgodze, nie mam nic do dodania, a jesli chodzi o tych roboli, to mysle ze kolega nie mial zamiaru im jakos ublizyc, nie przesadzajmy, to tak jak sie mowi "wiesniak" i nie ma sie na mysli czlowieka mieszkajacego na wsi, tylko czlowieka ktory zachowuje sie ponizej wszelkim normom grinser006.gif (w naszym przypadku mozemy tak nazwac kogos jadacego na halogenach o tej porze w taka pogode jak dzisiaj grinser006.gif)

Napisano

> Ludzie sami wybrali taki rząd i prezydenta a teraz maja pretensje do

> wszystkich.

>... dlatego nie chodzę na wybory a jeśli już idę to po to

> aby przekreślić kartkę żeby nikt jej nie wypełnił za mnie.

no i widzisz w ten sposob nawet nie niwelujesz glosow, ludzi ktorzy wg Ciebie wybieraja zle, m.in. dzieki Tobie pozniej wyniki glosowania sa takie a nie inne hehe.gif

Pozdro

Napisano

Mogl wiec napisac "roboli wracajacych do domu", bez tej "wioski". Tak czy owak, mi tu zalecialo "panienszczyzna"... I chyba nie tylko mi...

Napisano

zeby nie bylo ja szanuje ludzi wykonujacych dobrze swoja prace, a brzydze sie tymi co mysla np. skonczylem studia, jestem lepszy, bo potem taki łoś przyjedzie np do mechanika bo sam nie wie gdzie sie olej sprawdza, gdyby nie jakis budowlaniec to pewnie by dzisiaj w szalasie mieszkal (o ile umialby sobie go zbudowac) grinser006.gif

mozna mnozyc przyklady, ale nie odbiegajmy od tematu

Napisano

> Rozumiem wszystko, bo jeżeli udaje się w dalszą trase to światła mam

> zawsze włączone, ale jak dojeżdżam 10km. do pracy, a po ośmiu

> godzinach droga powrotna do domu w ładną pogode to jakoś mnie to

> nie przekonuje!

uważasz, że na 10 km nic Ci się nie może przytrafić?

> A tak wogóle to pewnie za jakiś czas bęziemy

> musieli jeździć bez przyciemnionych szybeki na kołach 12-tkach!

a co ma piernik do wiatraka??

> Polska to jednak chory kraj!!!

tiaaaa, to uzdrów go, a nie się napinasz...

Napisano

> Jak słyszę o jeździe cały rok na światłach to przypominaja mi sie

> tylko coś co mnie wkurza najbardziej. Upał 30 stopni człowiek

> oczy mróży a tu jeszcze ktoś ze światłami wyjeżdża.

i co? bardziej niż słońce Cię oślepiają???

> Rozumiem w

> pochmurne dni , w lesie, ale na otwartym terenie w pełnym słoncu

> to tylko pogarsza sprawę, nie wspominając że wtedy najczęściej

> jakiś dziadek czy lansujące się laski i lowerboje nawet nie

> zauważa że jedzie na długich. Zreszta jak można zobaczyć bo jak

> słonce pacnie na deskę to nic nie widać.

na to nic nie poradzisz... podobnie jak na używanie tylnych przeciwmgielnych...

> Ale cały rok to lekka przesada. Jak ktoś w lato na otwartym

> terenie w południe ma trudności z zauważeniem innych

> użytkowników ruchu to niech idzie czym prędzej do okulisty.

mylisz się

czy wynika to z braku doświadczenia za kółkiem?

nie zawsze jedziesz po "otwartym terenie"

> Politycy chrzanią o poprawie bezpieczeństwa

> i dostosowania prawa do unijnych wymogów. Niech najpierw spojrza

> na nasze drogi i je dostosują, tam jest dopiero pole do popisu.

a co to ma k...urka do rzeczy?

> To jest tak jak z jazdą pod wpływem %. Liczy się do

> statystyk razem z kierowcami samochodów, pianych rowerzystów,

> roboli wracających do domu na wioskę , którzy po pracy strzelili

> sobie browarka czy dwa.Teraz to jest przestępstwo. Więc Policja

> po 15 czeka tylko na rogatkach na takich i wykrywalność rosnie,

> statystyki idą w górę. Popełnił przestępstwo i do tego został

> złapany na gorącym uczynku. Abstrakcja, w statystykach pijanych

> kierowców samochodów nie ma tak wiele ale razem z rowerzystami

> jak ich podadza w dzienniku wychodzi setki na kazdy weekend

> roku.

podaj źródło statystyczne z podziałem na kierowców/rowerzystów

nie wierzę, że większość to rowerzyści

> To samo z jazda na światłach cały rok, to fikcja,

> zamydlenie rzeczywistego obrazu. Czy to tak diametralnie

> zmniejszy ilość wypadków, ile ich powstaje z powodu złego stanu

> nawierzchni i podobnych powodów czy ktoś to wie czy o tym się

> wogóle mówi.

kolejna bzdura

to nie ma zmniejszyć ilości wypadków powodowanych przez zły stan nawierzchni

takich jest zresztą niewiele

większość jest powodowana przez nadmierną prędkość,

niedostosowanie do warunków itepe

> To będzie kolejny przepis obligujący nas, kierowców

> do czegoś, a gdzie w końcu jakieś działania które tak naprawdę

> zmienią sytuację na drogach.

nie

to będzie przepis realnie poprawiający bezpieczeństwo

zachęcam do lektury statystyk z krajów, które podobny przepis wprowadziły

Napisano

gratuluje wypowiedzi kol. azja - dokładnie to samo chciałem pisać waytogo.gif

. . . dla mnie oślepianie przez kierowców śmigających na światłach przy 30 stopniowym upale jest troche słabym argumentem. do tej pory wydawało mi sie ze to w znacznym stopniu pomaga hmm.gif z drugiej strony nie mysałem że dla niektórych zapalenie świateł może być takim problemem.

pozdrawiam

Napisano

> gratuluje wypowiedzi kol. azja - dokładnie to samo chciałem pisać

> . . . dla mnie oślepianie przez kierowców śmigających na światłach

> przy 30 stopniowym upale jest troche słabym argumentem.

Dokladnie. Chyba jak Cie ktos oslepia to znaczy ze go widzisz. Gorzej jak slonce oslepia i nie widac samochodu znad przeciwka bo nie ma wlaczonych swiatel i nie widac go w sloncu.

Napisano

Moim zdaniem popełniono

> błąd kilka lat temu jak zmieniono okres całodobowego świecenia z

> cyklu Listopad-Marzec na Październik-Luty.Powinno być

> Pażdziernik-Marzec i tyle, wystarczy, to są miesiące o

> szczególnej specyfice warunków do jazdy i w każdym momencie

> można spodziewać sie pogorszenia warunków jazdy, widoczności

> itp. Ale cały rok to lekka przesada.

ok.gif

W przepisach jest wyraźnie powiedziane że bez względu na porę roku

> w warunkach ograniczonej widoczności trzeba zapalać światła

> mijania.

ok.gif

Politycy chrzanią o poprawie bezpieczeństwa

> i dostosowania prawa do unijnych wymogów. Niech najpierw spojrza

> na nasze drogi i je dostosują, tam jest dopiero pole do popisu.

ok.gif

Znów znależli sobie temat zastępczy.

To samo z jazda na światłach cały rok, to fikcja,

> zamydlenie rzeczywistego obrazu. Czy to tak diametralnie

> zmniejszy ilość wypadków, ile ich powstaje z powodu złego stanu

> nawierzchni i podobnych powodów czy ktoś to wie czy o tym się

> wogóle mówi. To będzie kolejny przepis obligujący nas, kierowców

> do czegoś, a gdzie w końcu jakieś działania które tak naprawdę

> zmienią sytuację na drogach.

To jest podobnie jak z ograniczeniem predkosci z 60 do 50 bo o iles tam procent wyliczyli spadnie smiertelnosc wypadków. TO ja sie pytam dlaczego do 50, a moze do 30 lub 20 albo wogóle zakazać ruchu pojazdów wtedy niebedzie problemu.

Napisano

> To jest podobnie jak z ograniczeniem predkosci z 60 do 50 bo o iles

> tam procent wyliczyli spadnie smiertelnosc wypadków. TO ja sie

> pytam dlaczego do 50, a moze do 30 lub 20 albo wogóle zakazać

> ruchu pojazdów wtedy niebedzie problemu.

Sprawdź jak długa jest droga hamowania auta rozpędzonego do 60km/h i 50km/h. Będziesz zaskoczony wink.gif

Pzdr.

P.

Napisano

> Sprawdź jak długa jest droga hamowania auta rozpędzonego do 60km/h i

> 50km/h. Będziesz zaskoczony

> Pzdr.

> P.

Bardzo dużo zalezy od opon, pomijam juz fakt gdy jest lub nie ma abs-u.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.