Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moje porownanie... Cee'd, Civic, Auris

Featured Replies

Napisano

Witam.

No więc wczoraj przetestowałem i obejrzałem Civica i Cee'da. Niestety Aurisa miałem okazję tylko obejrzeć z zewnątrz i od wewnątrz. Poniżej kilka moich przymyśleń i spostrzerzeń. Wszytsko co poniżej napiszę to tylko moje subiektywne odczucia. Oglądałem różne wersje Aurisów, Civiców i Cee'dów. Jeździłem Cee'dem w wersji 1.6 122KM i Civiciem 2.2 i-CTDi, tak więc nie było to całkiem równe porównanie... niemniej będę się starał wziąć na to poprawkę.

Design zewnętrzny

Cee'd - normalny, przeciętny samochód, ale generalnie z zewnątrz mi się podoba i uważam go za najładniejszy do tej pory produkt Kia.

Civic - statek kosmiczny, za którym trudno się nie obejrzeć na ulicy, odważna i futurystyczna stylistyka... poprostu kwintesencja postępu technologicznego... dla mnie cud miód i orzeszki

Auris - wchodząc do salonu pomyliłem go z Yarisem... nic specjalnego... Toyota mogła by się bardziej wysilić... moim zdaniem spośród tych trzech samochodó ostatnie miejsce;

Design wewnętrzny

Cee'd - bez fajerwerków takich jak w Civicu i Aurisie... funkcjonalność przede wszystkim. Poza tym wygoda (aczkolwiek nie wszędzie)... generalnie mnie odpowiada. Trochę mały wyświetlacz od sterowania radiem i nawigacją. Poza tym umieszczenie informacji o zużyciu paliwa, temperaturze na zewnątrz itp. na środku konsoli trochę dyskusyjne... nie tam się tego spodziewałem.

Civic - zegary i konsola za kierownicą na wysoki połysk... poniżej krytyki... zdecydowanie mi się nie podoba. Pomysł z podzieleniem wyświetlaczy super... do tego podświetlenie zegarów poprostu genialne.. Konsola środkowa za słabo skierowana do kierowcy i ustawiona pod jakimś dziwnym kątem... jakoś mi nie leży. Do tego gałka zmiany biegów w postaci wystającego kijka z kulką na końcu... trochę jak starych ładach... brzydka. Poza tymi mankamentami... wszędzie ostre krawędzie i agresywne zarysy... mnie sie taki design podoba.

Auris - super pomysł z dźwignią hamulca ręcznego... jak w rajdówce... moim zdaniem dużo lepsze rozwiązanie od tego ciąniętego w górę. Dźwignia zmiany biegów umieszczona chyba trochę za wysoko, ale nie jechałem, więc może i jest OK. Podświetlenie zegarów na bursztynowo przywodzi mi na myśl pierwsze komputery z kartami grficznymi CGA, kiedy to miałem monitor swiecący na taki kolor... fuuujjj. Co do samych informacji, które da sie odczytać z konsoli i zegarów, to jakoś mi się nic negatywnego nie rzuciło w oczy.

Jakość wykonania i materiałów

Cee'd - może to i w przypadku Kia jest postęp, ale jeszcze trochę brakuje do jakości jakiej bym oczekiwał... Matriały raczej tanie... Spasowanie takie sobie... Samochód, którym jechałem miał 1600km przebiegu a już nie zamykała się popielniczka i na każdym większym wyboju otwierał się schowek przed pasażerem... porażka. Do tego zapalające sie co chwila kontrolki o niezapiętych pasach bezpieczeństwa. Nie mogę mieć natomiast zastrzerzeń do jakości tapicerki siedzeń. Miła w dotyku taknina i przyjemne wstawki ze skóry.

Auris - tak jak z designem... Toyota się nie postarała... materiały podobne jak w Cee'dzie a spasowanie chyba jeszcze gorsze... Szczeliny miedzy elementami konsoli chyba przygotowane pod umieszczanie w nich wizytówek albo jakiś rachunków... może nawet ołówek by sie udało wcisnąć. Tylna półka wykonana z matriału przypominającego to co wystaję z gumofilców przewodniczącego Leppera... mimo, że miła w dotyku, to wyglądem jak z lat 70tych. Znowu najsilniejszym punktem były fotele... dobrze wykonane i miłe w dotyku.

Civic - zupełnie inna liga w porównaniu do Cee'da i Aurisa... matriały o niebo lepsze i lepiej spasowane. Nic nie trzeszcy i się samo nie otwiera... No i te wstawki zamszowe - "miodzik" - pluszowo i przytulnie.Gdyby nie błyszcząca konsola środkowa, to byłoby wprost idealnie... moim zdaniem zdecydowany wygrany w tej kategorii.

Wygoda, ergonomia i funkcjonalność.

Cee'd - bez ekstrawagancji... prosto i fukcjonalnie... Sterowanie różnymi funkcjami w kierownicy chyba najlepsze jakie do tej pory widziałem. Klima intuicyjna (miałem automatyczną). Gdyby nie komputer pokładowy umieszczony na środku konsoli, to jeżeli chodzi o deske i wskaźniki byłyby wręcz idealnie. Fotele przednie niestety niewygodne. Jak dla mnie za szerokie i oparcie mimo regulacji lędźwiowej niewygodne. Tylna kanapa zdecydowanie lepsza od foteli przednich.W konsoli środkowej zdecydowanie niewygodne sterownie pokrętłami od radia i nawigacji... zawsze kręciłem w złą stronę. Radio samo w sobie zaskoczyło mnie jakością... o klasę wyżej niz w Civicu.

Civic - Fotele przednie takie sobie... wygodniejsze niż w Cee'dzie, ale do Aurisa to im jeszcze daleko. Kanapa tylna porażka... mimo, że jestem raczej mikrej budowy ciała, to kolana miałem pod brodą... nie wiem kto wpadł na taki genialny pomysł umieszczenia kanapy tak nisko i nie pochylenia jej w cale... Na tym nie da sie siedzieć. Cały system z tylną kanapą ma służyć stworzeniu dodtakowego miesca do przewozu wyskokich ładunków za przednimi fotelami (siedzisko tylnej kanapy można złożyć "do góry" i uzyskać całkiem pokaźną przestrzeń ładunkową)... mam wrażenie, że to chybiony pomysł. Poza tym sterownie klimą i nawiewami umiesczone tak, że nie sposób ich ubsługiwać podczas jazdy! O widoku przez tylną szybę można zapomnieć... Ci którzy nie umieją wykonywać manewrów "po lusterkach" będą mieli problem. Lusterka zewnętrzne są za to bardzo duże i rekompensują niewygodę. Bardzo fajne rozwiązanie, to schowki w podłokietniku i zamykany roletką schowek przed nim. Do tego ogromny schowek przed pasażerem... naprawdę ogromny. Bagażnik mimo, że nominalnie o ok. 100 litrów większy niż u konkurencji, to wizualnie niewiele się róznił. Schowki pod podłogą bagażnika za to całkiem pojemne i praktyczne.

Auris - najlepsze fotele z całej trójki... nic dodać nic ująć... grzech wsiąść a żal wysiąść. To samo z tyłu... mimo, że miejsca nie jest zbyt dużo, to siedzi się wygodnie i prztulnie. Jak pisałem genialnie rozwiązana dźwignie hamulca... Za to schowki jakieś nietypowe... dziwne i mnie nie odpowiadające. Schowek pasażera podzielny na dwa z czego żaden nie jest na tyle pojemny, aby coś więcej w nim umieścić... słabo. Zegary tradycyjne, czytelne, ale z podświetleniem, które mi się nie podoba. Do tego natłok informacji płynącej z jednego miejsca... hmm... sam nie wiem, czy to się sprawdzi.

Jazda - czyli ocena silników, zawieszenia i prowadzenia

Cee'd - całkiem żwawe autko... nieco słabe z niskich obrotów, ale to może dlatego, że porównuje do diesla w Hundzie. 122 konie przyspieszają chętnie i pozwalają na sprawne poruszanie się w tłoku miejskim i na autostradzie. Niemniej powyżej 130km/h robi się głośno... przy czym nie slychać silnika a szum powietrza i toczenia... nie jest to takie odczuwalne jak w chińskim BS6, ale jednak na dłuższą jazdę może być uciążliwe. Spalanie: autostrada 100-120 km/h - 5,4, miasto (mocno pagórkowate) - 6,4 l/100km. Ze względu na konstrukcje słpuka A i podszybia... w Cee'dzie nie miałem żadnych watpliwości dokąd jadę. Przy tym bardzo dobrze dobrane zawieszenie i trzmanie drogi... wprost nie mogłem uwierzyć, że mimo tak ostrych skrętów ten samochód się cały czas trzyma (robiłem to na pustym parkingu).

Civic - zaraz po odpaleniu slyszy się, że to diesel... poźniej juz nie i gdyby, nie kontrolka zbyt wysokich obrotów na górnym wyświetlaczu, to ciężko by się bylo zorientować, że zaraz będzie odcięcie. W porwnaniu do diesli z VAG, to oaza spokoju i równej pracy. Niemniej ta oaza do 2000 rpm trochę się trzęsie. W ruchu miejskim zdecydowanie przeszkadza wysoko pociągnieta maska i szyba przednia kończąca się kilometr przed kierowcą. Do tego szeroki słupek A i miałbym pierwszą stłuczkę zanim w ogóle dobrze ruszyłem z miejsca. Jazda po autostradzie, to poprostu poezja... jest cicho, przyjemnie, do tego szybko i pewnie. Troche radio jest za slabe jak na tej klasy samochód... poprostu gra jak nienajnowszy kaseciak... Cee'd ma o klasę lepsze radio, ale traci na ergonomii obsługi. W czasie ciasnych manewrów czuć, że przód jest ciężki... samochód ma tendencję do wyjeżdżania przodem z zakrętu. Do tego reaguje jakoś nerwowo na szybkie skręty... nie wiem czemu... czyżby wina tylnego zawiasu?? W ogóle zawiesznie dużo twardsze niż w cee'dzie... czuć w Civie każdą kostke w brukowanej ulicy. Niemniej na autostradzie i w miescie jeździ się zdecydowanie przyjmenij niż cee'dem ze względu na lepsze wyciszenie i lepszy silnik. Spalanie: autostrada 100-120 km/h - 4,7 l/100km, autostrada ~160 km/h - 7,1 l/100km, miasto - 6,4 l/100km.

Przy obu tych samochodach moj Accord wypada podczas jazdy jak pancernik Iowa.

Ceny (konfigurowałem pod siebie i sluchałem tego jak namawiają mnie sprzedawcy)

Cee'd - nówka wersja 1.6 CRDi 90KM EX - 18610 Euro, nówka w wersji 1.6 CRDi 115KM EX 19900 Euro, do tego wybrałem dwa pakiety: półskóra + elektrochromatyczne lusterko + czujniki parkowania + podgrzewanie foteli + czujnik dzeszczu + szyberdach za 1200 euro i drugi: nawigacja + klima automatyczna + podłokietnik z tyłu za 12100 Euro. Łącznie z lakierem metalicznym i przygotowaniem samochodu wyszło 23490 Euro za wersje 115KM i 22200Euro za wersje 90KM. Do tego bez wiekszego targowania urwałem 10%.

Civic - gdybym chciał wziąc z tym dieslem, którym jeździłem, to wyszłoby min. 23000 Euro w wersji podstawowej. Niemniej sprzedawca od razu zaproponował, że jak chce diesla, to mogę wziąc ten samochód, którym jeździłem (wersja 2.2 i-CTDi Executive + wszytsko oprócz nawigacji) zarejestrowany 28 listopada 2006 roku z przebiegiem 3600km (samochód prywatny sprzedawcy) za 21900 Euro (cena nowego 28300 Euro). Ceny przeglądów tej wersji to co 20kkm (1 rok) 160 Euro a co 40kkm (2 lata) 300 Euro.

Auris - sprzedawcy w Toyocie potraktowali mnie w następujący sposób... "Tu jest katalog, tu cennik... NESTĘPNY PROSZĘ!"... nic wiecej sie nie dowiedziałem... może pod koniec tygodnia uda mi się umówić na jazdę próbną.

Gdybym miał teraz kupować, to sam nie wiem, na co bym się zdecydował... w sumie różnica pomiędzy Cee'dem a zaproponowanym mi Civiciem byłaby pomijalna... wybrałbym chyba Civica.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, to proszę walić smiało... będę starał się odpowiedzieć (najwcześniej w czwartek będę mógł).

P.S. Przepraszam za skrótowość opisu i ewentualne błędy.

Pozdrawiam

JK

Napisano

Dwa słowa ode mnie:

- a propos prowadzenia się Cee'd vs. Civic -> różnica wynika z tego, że w Civicu zrezygnowano z wielowahacza.

No i silnik Hondy 2.2 - także moim zdaniem najlepszy w klasie. Mimo tej samej mocy, nie ma co porównywać z 2.0 TDI by VW... przyznam, że o wiele lepiej jeździ się z takim silnikiem Accordem niż benzynową Vectrą 2.8 biturbo, która ma dokładnie dwa razy większą moc.

Napisano

Jeździłem Cee'dem w

> wersji 1.6 122KM i Civiciem 2.2 i-CTDi, tak więc nie było to

> całkiem równe porównanie... niemniej będę się starał wziąć na to

> poprawkę.

Powinno być cee'd w wersji 1,6 CRDI 115KM , 122KM ma silnik 1,6 DOHC (benzyna)

Bardzo dobre porównanie , ciekawa lektura choć niektórzy będą się z tym nie zgadzać , dla mnie ciekawe porównanie tym bardziej ze zamówiłem ceed'a. Co mnie zaskoczyło , że porównuje się auta z najwyższej półki tzn civica i Toyote z niepopularną do tej pory marką Kia która ceed'em poważnie namieszała na rynku nowych aut.

Napisano
  • Autor

> Jeździłem Cee'dem w

> Powinno być cee'd w wersji 1,6 CRDI 115KM , 122KM ma silnik 1,6 DOHC

> (benzyna)

Ja wlasnie benzyna jezdzilem... dlatego napisalem, ze prownanie nie calkiem dobre.

> Bardzo dobre porównanie , ciekawa lektura choć niektórzy będą się z

> tym nie zgadzać , dla mnie ciekawe porównanie tym bardziej ze

> zamówiłem ceed'a. Co mnie zaskoczyło , że porównuje się auta z

> najwyższej półki tzn civica i Toyote z niepopularną do tej pory

> marką Kia która ceed'em poważnie namieszała na rynku nowych aut.

Dzieki za uznanie.

Napisano
  • Autor

> Dwa słowa ode mnie:

> - a propos prowadzenia się Cee'd vs. Civic - różnica wynika z

> tego, że w Civicu zrezygnowano z wielowahacza.

Calkiem mozliwe. W Aurisie z tego co wyczytalem, to w wersjach slabszych ma byc inne zawieszenie niz w wersji 2.2 D-CAT.

> No i silnik Hondy 2.2 - także moim zdaniem najlepszy w klasie. Mimo

> tej samej mocy, nie ma co porównywać z 2.0 TDI by VW...

> przyznam, że o wiele lepiej jeździ się z takim silnikiem

> Accordem niż benzynową Vectrą 2.8 biturbo, która ma dokładnie

> dwa razy większą moc.

No ja musialem uwazac na limiter obrotow... bo kilka razy bym sie zapedzil... jezdzi sie naprawde przyjemnie... chcialbym ten silnik zobaczyc w akcji ze skrzynia DSG.

Napisano

Nie wiem gdzie kupisz ten samochod ale w Polsce jest duza roznica miedzy ceedem a civikiem. Nie liczylem, ale wydaje mi sie ze ok 10.000zl

Napisano
  • Autor

> Nie wiem gdzie kupisz ten samochod ale w Polsce jest duza roznica

> miedzy ceedem a civikiem. Nie liczylem, ale wydaje mi sie ze ok

> 10.000zl

Ceny jakie udalo mnie sie udalo uzyskac napisalem na koncu. Roznica miedzy Civem a Cee'dem jest pomijalna.

Napisano

> Ceny jakie udalo mnie sie udalo uzyskac napisalem na koncu. Roznica

> miedzy Civem a Cee'dem jest pomijalna.

Ceed w wersji optimum 1,6CRDI 115kM ze wszystkimi możliwymi dodatkami kosztuje 77600 zł Za tą sume civica się nie dostanie.

Wiekszośc zapewne kupi jednak wersje tańszą z całkiem bogatym wyposażeniem w cenie ok 60000 zł Cenowo ceed jest bardzo atrakcyjny. Dodatki można sobie dowolnie dobierać

Napisano

> Nie wiem gdzie kupisz ten samochod ale w Polsce jest duza roznica

> miedzy ceedem a civikiem. Nie liczylem, ale wydaje mi sie ze ok

> 10.000zl

dokladnie 10tys. Cee'd 1.4 109KM - 54500zl, zas Civic 1.4 83KM - 64500zl.....

Ja rowniez w ten weekend mialem okazje siedziec w tych 3 wozikach. Auris podoba mi sie tylko wizualnie i to w srodku, reszta taka sobie. Wyposazeniowo minumum to Luna, ale zabawa zaczyna sie od Sol, z metalikiem to juz niespelna 72tys. czyli duzo. Dni otwarte Aurisa 23 marca zobaczymy jak to jezdzi smile.gif

Civic - wyglad kosmiczny, W srodku zaskakujaco ciasno, silnik glosny, wersja 1.4 83KM to raczej miejskie toczydlo. No ale to japonczyk, materialy super, silnik pewnie tez bezusterkowy. Dla mnie jednak odpada.

Cee'd - fajne autko, materialy przecietne, wyglad typowy dla kompaktow, takie auto dla ludu, ktorzy rozwazajac zakup auta segmentu B+ rzuca okiem na tansze C. W sumie jedyna niepewnosc to serwis Kia, wiecej wad nie zauwazylem. Z tej trojki bralbym Cee'da.

Napisano

> Calkiem mozliwe. W Aurisie z tego co wyczytalem, to w wersjach

> slabszych ma byc inne zawieszenie niz w wersji 2.2 D-CAT.

>

Tyle że cena tego Aurisa 2.2 to będzie okrągło 106 000 pln [bez metalica] grinser006.gif [ ale faktycznie - auto bedzie miało inne zawieszenie- napęd 4x4 i inne fajne dodatki [ juz nim jeżdze- co prawda 1.6 , ale tez ujdzie]

Napisano

> Tyle że cena tego Aurisa 2.2 to będzie okrągło 106 000 pln [bez

> metalica] [ ale faktycznie - auto bedzie miało inne

> zawieszenie- napęd 4x4 i inne fajne dodatki [ juz nim jeżdze- co

> prawda 1.6 , ale tez ujdzie]

Ceed w wersji i kolorze który by mnie interesował czyli 1,6 comfort z klimą to 51900 za porównywalna honda to wydatek przynajmniej 70900 więc różnica spora, przypuszczam że z ceeda jakiś rabacik udałoby się jeszcze skubnąć, w hondzie nie ma co na to liczyć. Ceed jest dobrym wyborem jesli chodz io segment C

Napisano

> Ceed w wersji i kolorze który by mnie interesował czyli 1,6 comfort z

> klimą to 51900 za porównywalna honda to wydatek przynajmniej

> 70900 więc różnica spora, przypuszczam że z ceeda jakiś rabacik

> udałoby się jeszcze skubnąć, w hondzie nie ma co na to liczyć.

> Ceed jest dobrym wyborem jesli chodz io segment C

Edit: dla informacji - jeżdżę hondą

Napisano

> a propos prowadzenia się Cee'd vs. Civic -> różnica wynika z tego, że w Civicu

> zrezygnowano z wielowahacza.

serio?? yikes.gif

co sie kurde dzieje.. 83KM i bez wielowahacza.. co zostało z civica? buu.gif

Napisano

> serio??

> co sie kurde dzieje.. 83KM i bez wielowahacza.. co zostało z civica?

Żeby tylko. Nawet Type-R 2007 ( 201 KM mocy ) ma belkę skrętną yikes.giffaint.gif

Napisano

> Żeby tylko. Nawet Type-R 2007 ( 201 KM mocy ) ma belkę skrętną

nowe.hondy.żal.uk pad.gifsick.gif

Napisano

belska skrętna to efekt oszczędności. Tania w produkcji, tania w utrzymaniu. Za to prowadzenie jest sprawa drugorzedna. Dlatego civic'owi blizej do lanosa niz do np: focusa

Napisano

> belska skrętna to efekt oszczędności.

Honda tłumaczy, że dzięki temu jest większy bagażnik, który był piętą achillesową Civic'ów poprzednich generacji hmm.gif

Poza tym są przykłady "dobrych" belek - Golf IV (i klony), Peugeot 307... ale w bezpośrednim starciu z wielowahaczem zawsze przegrają. W przypadku Civica z 2.2 i-CTDI mamy połączenie "takiej sobie" zawiechy z bardzo ciężkim (i diesel, i spora pojemność) silnikiem.

Napisano

> Ja wlasnie benzyna jezdzilem... dlatego napisalem, ze prownanie nie

> calkiem dobre.

> Dzieki za uznanie.

Dziękuję za zaangażowanie i poświecony czas smile.gif

Ja mam dwie uwagi. Jak rozumiem test przeprowadzałeś na niemieckich drogach więc poważna "wada" sportowego zawieszenia Civica rzadko sie ujawniała na rewelacyjnych nawierzchniach. Ja jak pisałem zraziłem się do tej fajnej, ale megatwardej charakterystyki jeżdżąc po nawet po typowych miejskich gdańskich dziurach, a już szał mnie ogarnął na płytach i trylinkach. I uwaga druga -silnik. Nawet benzyna 1,8 140 KM w Civicu jest lepsza od 1,6 Ceeda, a co dopiero ten fantastyczny diesel 2,2 ... To jednak są 2 rożne klasy pod tym względem.

Ponadto zaniepokoiłeś mnie tym schowkiem w Cedzie. Mam nadzieję, że to uszkodził jakiś klient i nie będzie takich upierdliwych rzeczy w moim.

Jeszcze raz dziękuję za obszerną opinię. Pozdrawiam

Napisano

> Honda tłumaczy, że dzięki temu jest większy bagażnik, który był piętą

> achillesową Civic'ów poprzednich generacji

Większy bagażnik uzyskano głównie przez umieszczenie baku pod fotelem kierowcy. Zawieszenie tylne wleczone tylko z powodu kosztów raczej.

Napisano

to od razu powiem, że licznika w słoneczny dzień to w tym civicu nie widać...

bezsensowne uruchamianie civica totalnie bezuzytecznym czerwonym guzikiem kiedy kluczyk i tak trzeba włozyc i przekręćić...

civic ma belke skrętną ceed ma wielowahacz... no i ma za wąskie fotele... niestety szerokie fotele nie są wadą a sproą zaletą kii...

dla przykładu w nowym kukaszaju nissana zmieściłem sie tylko jednym pułdupkiem...

no i cena...

chyba zauwazyłeś ze podstawowa wersja sida i civica różni sie piętnastoma tysiącami... a topowa ponad trzydziestoma...

civic przy sidzie jest po prostu ciasny...

Napisano

> Większy bagażnik uzyskano głównie przez umieszczenie baku pod fotelem

> kierowcy. Zawieszenie tylne wleczone tylko z powodu kosztów

> raczej.

niestety nie...

belka jest po to aby bagażnik był większy... TYLKO I WYłĄCZNIE PO TO

Napisano

> Honda tłumaczy, że dzięki temu jest większy bagażnik, który był piętą

> achillesową Civic'ów poprzednich generacji

jak sie ciesze, że mam tę pietę achillesową u siebie hehe.gif

Napisano

się kolega rozpisał waytogo.gif, napewno przyda się nie jednemu takie porównanie, ja juz Ceed-a zamówiłem, dodam od siebie to co mogłoby być inaczej: dłuższy lub regulowany podłokietnik, wyświetlacz z kompa jakoś można przeboleć na konsoli środkowej, szodka że w kierownicy nie ma przycisku do zmiany trybu pracy tego kompa hmm.gif

Więcej pewnie opisze jak już przejadę troche km wink.gif

Napisano

> Witam.

> No więc wczoraj przetestowałem i obejrzałem Civica i Cee'da i

> Aurisa

Dzieki za opisanie wrazen testowych, przydatne, ja w przyszly weekend bede mial okazje przejechac sie Aurisem, zobaczymy jak sie jezdzi i tez napisze swoje wrazenia z jazdy waytogo.gif

Napisano

> Tyle że cena tego Aurisa 2.2 to będzie okrągło 106 000 pln [bez

> metalica] [ ale faktycznie - auto bedzie miało inne

> zawieszenie- napęd 4x4 i inne fajne dodatki [ juz nim jeżdze- co

> prawda 1.6 , ale tez ujdzie]

Pewien jesteś ?

Bo ztcw to ma to być ośka...

Co prawda jak wspomniałeś na wielowahaczu z tyłu i z inszymi dodatkami umilającymi szybsze przemieszczanie sie, ale nie 4x4 (przynajmniej nie na naszym rynku).

Napisano

> civic ma belke skrętną ceed ma wielowahacz... no i ma za wąskie

> fotele... niestety szerokie fotele nie są wadą a sproą zaletą

> kii...

podobnie w innym Koreańcu - Lacetti - wielowahacz z tyłu i obszerne wygodne fotele, dużo miejsca z tyłu i spory bagażnik ok.gif

> no i cena...

> chyba zauwazyłeś ze podstawowa wersja sida i civica różni sie

> piętnastoma tysiącami... a topowa ponad trzydziestoma...

> civic przy sidzie jest po prostu ciasny...

no właśnie - ceny Koreańców są śmieszne w stosunku do wyposazenia i w porównaniu z Japońcami, czy Europejczykami

Napisano

> no właśnie - ceny Koreańców są śmieszne w stosunku do wyposazenia i w

> porównaniu z Japońcami, czy Europejczykami

sorry ale za cene takiego civika mam nówke sztuke paska z dwulitrowym dizlem i w kombi... hehe.gif

więc mając taki grosz w ręce nawet bym nie pomyślał że można go zmarnować kupując honde... civic hehe.gif

Napisano

> więc mając taki grosz w ręce nawet bym nie pomyślał że można go

> zmarnować kupując honde... civic

Ja mając taką gotówkę nie pomyślałbym, że można ją zmarnować na tak bezpłciowe i bez gustu projektowane auta jak VW wink.gif

O gustach się jednak nie dyskutuje ... jak ktoś mądry kiedyś zauważył.

Napisano

> sorry ale za cene takiego civika mam nówke sztuke paska z dwulitrowym

> dizlem i w kombi...

> więc mając taki grosz w ręce nawet bym nie pomyślał że można go

> zmarnować kupując honde... civic

i dlatego zapewne wiekszość civiców u nas bedzie tych najbiedniejszych

Napisano

> Ja mając taką gotówkę nie pomyślałbym, że można ją zmarnować na tak

> bezpłciowe i bez gustu projektowane auta jak VW

> O gustach się jednak nie dyskutuje ... jak ktoś mądry kiedyś

> zauważył.

chyba zauważyłeś że za taki grosz mozna mieć auto o klase wyższą

Napisano

> i dlatego zapewne wiekszość civiców u nas bedzie tych

> najbiedniejszych

bo dokładając dziewięć koła można mieć BMW 3 zlosnik.gif

Napisano

> niestety nie...

> belka jest po to aby bagażnik był większy... TYLKO I WYłĄCZNIE PO TO

Ale jest też tańsza w produkcji... popatrz sobie na starego Swifta i powiedz czy rzeczywiście ma wyraźnie mniejszy bagażnik od miejskiej konkurecji, a potem spróbuj znaleźć inne auto miejskie bez belki z tyłu wink.gif

Napisano

> jak sie ciesze, że mam tę pietę achillesową u siebie

Dokładnie... tym bardziej że IMHO belka jest najgorsza w mniejszych i lżejszych autach, które mają "lekki tył".

Napisano

> Nawet benzyna 1,8 140 KM w Civicu jest lepsza od 1,6

> Ceeda,

Eee, jeździłem tym i dla mnie niczym się nie różnił od mojego 1.6 105KM... poza spalaniem rzędu 11/100... no, ale to nie było moje spalanie, a autko miło 200 km przebiegu hmm.gif

> Ponadto zaniepokoiłeś mnie tym schowkiem w Cedzie. Mam nadzieję, że

> to uszkodził jakiś klient i nie będzie takich upierdliwych

> rzeczy w moim.

"Dema" są strasznie demolowane przez klientów... sam kiedyś coś ułamałem niechcący siedząc w salonie w autku grinser006.gif

Napisano

> dizlem i w kombi...

dziwne to hmm.gif jak ja porownywalem Passata sedana do Accorda to wychodzil drozej, fakt, ze porownywalem dosc bogate wyposazenie, nawet sprzedawca z VW doradzil mi kupno Accorda zlosnik.gifok.gif

Napisano

> dizlem i w kombi...

dziwne to jak ja porownywalem Passata sedana do Accorda to wychodzil drozej, fakt, ze porownywalem dosc bogate wyposazenie, nawet sprzedawca z VW doradzil mi kupno Accorda

tez mi wyjszlo ze passat jest drozszy. praktycznie w tym samym zcasie jak kupowalem accorda kolega kupowal pasata.

jego sportline (+xenony i navi? ktora nie za bardzo ma pokrycie polski) w tdieslu 2.0 kosztowal prawie 130, moj executve + skora +czujniki cofania, ale z benzynowym silnikiem 2,0 - 104 t

Napisano

> jego sportline (+xenony i navi? ktora nie za bardzo ma pokrycie

> polski) w tdieslu 2.0 kosztowal prawie 130, moj executve + skora

> +czujniki cofania, ale z benzynowym silnikiem 2,0 - 104 t

Odejmij navi,ksenony,silnik diesla i tez 104 wyjdzie smile.gif

a za 110 masz navi,ksenie i rolety smile.gif

Napisano
  • Autor

> to od razu powiem, że licznika w słoneczny dzień to w tym civicu nie

> widać...

Tego nie wiem... testowalem w deszczu... ale i tak mi sie podoba... a jasnosc mozna regulowac... w czasie testu musialem ja obinzyc, bo mnie razilo.

> bezsensowne uruchamianie civica totalnie bezuzytecznym czerwonym

> guzikiem kiedy kluczyk i tak trzeba włozyc i przekręćić...

Dla mnie taki sobie bajer... ani mnie to ziebi ani parzy.

> civic ma belke skrętną ceed ma wielowahacz... no i ma za wąskie

> fotele... niestety szerokie fotele nie są wadą a sproą zaletą

> kii...

Dla mnie wada... sa poprostu niewygodne... dla mnie za szerokie... plywam w nich... jestem poprostu postury przecietnego skosnookiego.

> dla przykładu w nowym kukaszaju nissana zmieściłem sie tylko jednym

> pułdupkiem...

> no i cena...

> chyba zauwazyłeś ze podstawowa wersja sida i civica różni sie

> piętnastoma tysiącami... a topowa ponad trzydziestoma...

Ceny jakie udalo mi sie wytargowac napisalem na koncu... na takich warunkach bralbym Civica.

> civic przy sidzie jest po prostu ciasny...

Dla mnie akurat... ale do wygody foteli Aurisa mu troche brakuje.

Napisano
  • Autor

> szodka że w kierownicy nie ma przycisku do zmiany trybu pracy

> tego kompa

O widzisz o tym zapomnialem... te przciski od sterowania komputerem sa poronione w Kii...

> Więcej pewnie opisze jak już przejadę troche km

Czekam na relacje.

Napisano

> dziwne to jak ja porownywalem Passata sedana do Accorda to wychodzil

> drozej, fakt, ze porownywalem dosc bogate wyposazenie, nawet

> sprzedawca z VW doradzil mi kupno Accorda

> tez mi wyjszlo ze passat jest drozszy. praktycznie w tym samym zcasie

> jak kupowalem accorda kolega kupowal pasata.

> jego sportline (+xenony i navi? ktora nie za bardzo ma pokrycie

> polski) w tdieslu 2.0 kosztowal prawie 130, moj executve + skora

> +czujniki cofania, ale z benzynowym silnikiem 2,0 - 104 t

dokladnie, zreszta skoro sam sprzedawca odsyla do konkurencji zlosnik.gif

Choc gdybys chcial diesla taniej wyszedl by Passat.

Napisano

Bardzo fajnie sie czyta twoj opis ok.gif

Nie dowiadywales sie moze kiedy ma skoczyc cena Cee'da bo dzis ojciec dowiedzial sie u dealera, ze bedzie niedlugo podwyzka, ciekaw jestem o ile hmm.gif

Napisano

> Bardzo fajnie sie czyta twoj opis

> Nie dowiadywales sie moze kiedy ma skoczyc cena Cee'da bo dzis ojciec

> dowiedzial sie u dealera, ze bedzie niedlugo podwyzka, ciekaw

> jestem o ile

JA bylem w piatek i babka strzelila sobie z nieba ,ze 15 ale nie byla do tego przekonana...

Napisano

> Odejmij navi,ksenony,silnik diesla i tez 104 wyjdzie

> a za 110 masz navi,ksenie i rolety z tego co napisales, to ja musze odjac silnik diesla i navi

ale dodac skore, szyberdach, zmieniarke (i nie jestem pewny czy on ma alufelgi, no ale raczej ma)

Napisano

> dokladnie, zreszta skoro sam sprzedawca odsyla do konkurencji

> Choc gdybys chcial diesla taniej wyszedl by Passat.

ja powiedzialbym, ze cena bedzie zblizona

i to pewnie pzez to, ze honda ma 2,2 a za pojemnosc po nad 2 litry wchodzi wieksza akcyza czy cos tam.

Napisano

> Witam.

> No więc wczoraj przetestowałem i obejrzałem Civica i Cee'da. Niestety

> Aurisa [...]

brawo.gifJeden z lepszych "subiektywnych"testow jakie czutalemwaytogo.gif

> Jakość wykonania i materiałów

> Cee'd - może to i w przypadku Kia jest postęp, ale jeszcze trochę

> brakuje do jakości jakiej bym oczekiwał... Matriały raczej

> tanie... Spasowanie takie sobie...[...]

> Auris - tak jak z designem... Toyota się nie postarała... materiały

> podobne jak w Cee'dzie a spasowanie chyba jeszcze gorsze...

> Szczeliny miedzy elementami konsoli chyba przygotowane pod

> umieszczanie w nich wizytówek albo jakiś rachunków... może nawet

> ołówek by sie udało wcisnąć. [...]

hmm.gif czyli co Q wykonania Kia jest lepsza od Toyotahmm.gif?

Napisano

> JA bylem w piatek i babka strzelila sobie z nieba ,ze 15 ale nie byla

> do tego przekonana...

znaczy sie 15-tego, nie 15 kzl grinser006.gif ? Z tego wynika ze dealerzy nie wiedze tego hmm.gif

dzieki za info

Napisano

> ja powiedzialbym, ze cena bedzie zblizona

> i to pewnie pzez to, ze honda ma 2,2 a za pojemnosc po nad 2 litry

> wchodzi wieksza akcyza czy cos tam.

AFAIR za diesla zycza sobie +25kzl hmm.gif, w VW jest tanszy, za to wyposazenie jest drozsze, no i Honda oferuje wiecej na starcie (wersja Exclusive) ok.gif

Napisano

> czyli co Q wykonania Kia jest lepsza od Toyota?

to juz nie pierwszy raz spotykam sie z tym: pewne detale w toyotach wykazuja slaba jakosc montazu

przypomina mi sie takie porownanie w segmencie B, gdzie zwycieza kia rio, bo yaris - mimo ze lepszy jako samochod - nie jest w stanie "sie wypunktowac" odpowiednio wysoko jako calosc; wysoka cena i male grzeszki, i ani oczekiwania co do niezawodnosci, ani zakladana dobra cena przy odsprzedazy nie daja mu wygranej

czy to nie jest odzwierciedlenie pewnego trendu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.