Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oswietlenie tablicy rejestracyjnej :(

Featured Replies

Napisano

Hej!

Co jakiś czas padają mi żarówki w oświetleniu tylnej tablicy rejestracyjnej...

Okazało się że zardzewiały styki tych żarówek... i w zaden sposób nie można ich oczyścić... trzeba kupić nową listwę za 300 zł.. i jeszcze ją pomalowac. co daje koszt rzędu 500 zł za nieprzepalające się żarówki i brak pikania w komputerze..

Macie moze na to jakiś patent??

Czuję że podłacze to po jakiś kabelkach do jakiegoś trzymacza jakiejśc żaróweczki smile.gif

i w ten sposób sobie poradze..

Radził sobie już ktoś w podobny sposób z rdzewiejącymi stykami żarówek tablicy rejestracyjnej??

Pozdroooo

Napisano

> http://www.automotosklep.home.pl/cgibin/shop?info=7V17J100&sid=67c3ab4f

Drodzy Panowie

Autorowi wątku chodzi zapewne o płytę zintegrowaną z elektryczną klamkę i zatopioną w listwie bagażnika.

Lampeczki do których dajecie linki, nawet u Fiata kosztują drobne.

Jako że byłem doświadczony z tym problemem, to niestety uświadomię zainteresowanego:

- jedynie wymiana cię leczy, żadne zatapianie listwy w WD40 nie skutkuje,

- nie licz na gest handlowy FAP - powiedzą ci jak mi "masz za duży przebieg - miało prawo zgnić",

- koszta możesz ograniczyć kupując przez znajomego mechanika co ma premium rabat (skonto ok 22%),

- malowanie tego elementu to max 100 pln (metalik), wszystko co ponad to ździerstwo,

Ja przez ponad rok jeździłem z niemalowaną nową listwą, czekając czy też się nie spieprzy.

Napisano
  • Autor

> Drodzy Panowie

> Autorowi wątku chodzi zapewne o płytę zintegrowaną z elektryczną

> klamkę i zatopioną w listwie bagażnika.

> Lampeczki do których dajecie linki, nawet u Fiata kosztują drobne.

> Jako że byłem doświadczony z tym problemem, to niestety uświadomię

> zainteresowanego:

> - jedynie wymiana cię leczy, żadne zatapianie listwy w WD40 nie

> skutkuje,

> - nie licz na gest handlowy FAP - powiedzą ci jak mi "masz za duży

> przebieg - miało prawo zgnić",

> - koszta możesz ograniczyć kupując przez znajomego mechanika co ma

> premium rabat (skonto ok 22%),

> - malowanie tego elementu to max 100 pln (metalik), wszystko co ponad

> to ździerstwo,

> Ja przez ponad rok jeździłem z niemalowaną nową listwą, czekając czy

> też się nie spieprzy.

Tak to właśnie najprawdopodobniej o to chodiz...

a nie da isę tam jakoś wymontować tej listy i jakoś coś tam dorobic??

smile.gif

no bez jaj.. 400 zł za to aby żarówki się nie przepalały....:(

Napisano

Nie bardzo rozumiem co sie stało. Jezeli to problem z zarówkami,a raczej z ich gniazdami to patrz wyżej (wymiana lampek na nowe). Sama listwa to kawałek plastiku a w niej są zamontowane lampki na wkręty niewiem.gif

Napisano

> Nie bardzo rozumiem co sie stało. Jezeli to problem z zarówkami,a

> raczej z ich gniazdami to patrz wyżej (wymiana lampek na nowe).

> Sama listwa to kawałek plastiku a w niej są zamontowane lampki

> na wkręty

Pawcio też wymieniał same lampki. zlosnik.gif I mu się przy okazji wkręt zniekształcił. hehe.gif

Napisano

> Hej!

> Co jakiś czas padają mi żarówki w oświetleniu tylnej tablicy

> rejestracyjnej...

> Okazało się że zardzewiały styki tych żarówek... i w zaden sposób nie

> można ich oczyścić... trzeba kupić nową listwę za 300 zł.. i

> jeszcze ją pomalowac. co daje koszt rzędu 500 zł za

> nieprzepalające się żarówki i brak pikania w komputerze..

> Macie moze na to jakiś patent??

> Czuję że podłacze to po jakiś kabelkach do jakiegoś trzymacza

> jakiejśc żaróweczki

> i w ten sposób sobie poradze..

> Radził sobie już ktoś w podobny sposób z rdzewiejącymi stykami

> żarówek tablicy rejestracyjnej??

> Pozdroooo

witam! dotknął mnie ten problem zimą i żeby było weselej to problem był z podaniem prądu do żarówki. Nie chcąc się motać w wymianę całej listwy, podałem prąd na tę żarówkę z kości przed listwą. Czynność sama w sobie nieskomplikowana, jedynie PRACOCHŁONNA i wymagająca cierpliwości i kilku narzędzi: zdemontowanie plastików na tylnej klapie, rozkręcenie tejże niszczęsnej listwy itd. Efekt: DZIAŁA! waytogo.gif

pozdrawiam- Robert

Napisano
  • Autor

> witam! dotknął mnie ten problem zimą i żeby było weselej to problem

> był z podaniem prądu do żarówki. Nie chcąc się motać w wymianę

> całej listwy, podałem prąd na tę żarówkę z kości przed listwą.

> Czynność sama w sobie nieskomplikowana, jedynie PRACOCHŁONNA i

> wymagająca cierpliwości i kilku narzędzi: zdemontowanie

> plastików na tylnej klapie, rozkręcenie tejże niszczęsnej listwy

> itd. Efekt: DZIAŁA!

> pozdrawiam- Robert

Ech.. dawno się nie bawiłem elektroniką samochodową..

Poza tym nie mam czasu rozgryzać..

Mozesz podesłać na priv gotowe rozwiązanie??

tongue.gif

Napisano

> Pawcio też wymieniał same lampki. I mu się przy okazji wkręt

> zniekształcił.

Oprocz ukrecenia srubki zlosnik.gif w listwie moze zgnic gniazdo w ktore wchodzi lampka.... te styki sa zrobione z czegos co okropnie koroduje poprzez powstanie takiego zielonego nalotu...

Napisano

> Ech.. dawno się nie bawiłem elektroniką samochodową..

> Poza tym nie mam czasu rozgryzać..

> Mozesz podesłać na priv gotowe rozwiązanie??

Gotowe rozwiązanie? no cóż... tak się tego nie da. Gotowe rozwiązanie to wycieczka do ASO, a to boli - finansowo. A tak poważnie - praca nie jest ciężka, tylko wymaga cierpliwości, gdyż jest sporo spinek do zdjęcia w plastikach tylnej klapy, trochę przewodu i czasu. Przy tej czynności, po odpięciu kości prądowej tablicy rejestracyjnej nie warto włączać zapłonu, gdyż może pojawić się później przykry ZONK icon_eek.gif w postaci błędu komputera! No cóż, tyle, jeśli nie chce się wydawać pieniędzy, a można "mile" spędzić czas przy swoim aucie

pzdr R.

Napisano

> Ech.. dawno się nie bawiłem elektroniką samochodową..

> Poza tym nie mam czasu rozgryzać..

> Mozesz podesłać na priv gotowe rozwiązanie??

a i jeszcze jedno - żebyśmy się dobrze zrozumieli: u mnie padła jedna żarówka (taka była diagnoza pierwotna), następnie stwierdzony brak prądu w uchwycie żarówki i ciąg dalszy już znany.

pzdr R.

Napisano

> rozkręcenie tejże niszczęsnej listwy

ustalmy w jakiej wersji nadwozia występuje przytaczany tu problem: ja go miałem w jedynej słusznej i w niej ręczę że listwa jest nierozkręcalna, jedyna rzecz którą mozna zrobić to "zatopić" ją w WD40 ale pozytywnego efektu raczej bym się nie spodziewał.

Szukałem kiedyś na allegro, goście co mieli całe klapy do sprzedania deklarowali ze za 200 zdejmą samą listwę, zdarzały się nawet klapy w moim kolorze ....

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy ktoś mógłby potwierdzić/zaprzeczyć że demontaż ozdobnej listwy na tylnej klapie (5D) jest niemożliwy ? Spotkała mnie przypadłość "zielonych styków" i chcę się do tego jakoś dobrać.

Napisano

Ja w 3D zamowilem lampki bez listwy za cale 37 zl z przesylka ... link wczesniej ... dziala smile.gif

Napisano

> Ja w 3D zamowilem lampki bez listwy za cale 37 zl z przesylka ...

> link wczesniej ... dziala

To, że lampki można zamówić to wiem, ale niewiele mi to pomoże, muszę się jakoś dostać do styków w które wciska się te lampki.

Napisano

> Tak to właśnie najprawdopodobniej o to chodiz...

> a nie da isę tam jakoś wymontować tej listy i jakoś coś tam dorobic??

> no bez jaj.. 400 zł za to aby żarówki się nie przepalały....:(

Zawsze możesz spróbować znaleźć taką listwę u lakiernika serwisowego fiata. wyjdzie to o wiele taniej, ponieważ oni zazwyczaj mają takie części zresztą nie tylko takie i sprzedają zainteresowanym po o wiele niższej cenie. Może nawet coś "fachman" poradzi na to gnicie listwy? tak wogóle mają tacy lakiernicy nie tylko części blacharskie oczywiście używane, ale i części np. do reflektorów np. silniczki itd. Są to części oczywiście powypadkowe, ale nie naprawiane wcześniej. Zostają one z aut które miały wymienione podzespoły na nowe po kolizjach. devil.gif. same części do kupienia nie mają znamion części uszkodzonych.

Napisano

Nie chcę kupić listwy, tylko chce się do niej dobrać tzn do styków wewnątrz listwy.

Napisano

> Nie chcę kupić listwy, tylko chce się do niej dobrać tzn do styków

> wewnątrz listwy.

W 3D zdejmujesz osłonę klapy i masz dostep do śrub mocujących listwę, a w 5d jest inaczej?

• 1 miesiąc później...
Napisano

witaj. Czy mógłbyś pokródce nakreślić jakie plastiki trzeba zdemontować, ażeby dostać się do kostki elektrycznej do oświetlenia tablicy rejestracyjnej? smile.gif widzę że masz MW i jeśli już demontowałeś plastiki to będziesz wiedział co i jak. ja sam tego nie będę robił bo nie potrafię, ale może mój kolega dzięki twoim instrukcjom niczego nie połamie przypadkowo. oslabiony.gifhehe.gif Przy wymianie żaróweczki w kabinie nie chcąc słuchać mojej porady połamał lampkę sufitową. mam nadzieję że jeśli będzie wiedział o "tajnikach dostępu" do kostki w tylnej klapie to tym razem nic nie uszkodzi. U mnie lampka pali się czasem i tak sobie myślę że ie zawsze styka. pozdrawiam.

Ps. chodzi mi w szczególności o kolejność demontarzu plastików i miejsca na które trzeba uważać ażeby niczego nie połamać(jakieś słabe kołki jak w np. przykrywce do filtra P.P). dziękuję za ewętualną pomocsmile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

U mnie lampka pali się czasem i tak sobie myślę że

> ie zawsze styka.czy ktoś może pomóc? Już nie chcę widzieć failura generowanego prawą tylną żaróweczką podświetlenia tablicy rejestracyjnej patrząc od tyłu auta. Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał. wymiana raczej nie wchodzi w rachubę, ponieważ lampka się pali, tylko czasem strajkuje.

Napisano

> Hej!

> rejestracyjnej... <.............................>

shocked.gif

Ja miałem przypadłośc taką w Bravie....

Wziołem żaróweczki kawałek kabelka i przylutowałem żaróweczki do kabelka a następnie podłączyłem gdzie trzeba kabelki... wink.gif koszty groszowe i trzymało sie kilka lat wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem przypadłośc taką w Bravie....

> Wziołem żaróweczki kawałek kabelka i przylutowałem żaróweczki do

> kabelka a następnie podłączyłem gdzie trzeba kabelki... koszty

> groszowe i trzymało sie kilka lat

Dzięki.. ale.. kiedy człowiek będzie miał czas się tym zająć???

Jak już ma troche czasu.. to... woli odpocząć..:)

biglaugh.gif

• 1 rok później...
Napisano

Drogie koleżanki i drodzy koledzy,

trochę z innej beczki, powiedzcie mi jakiej długości mają być żarówki oświetlające tylną tablicę rejestracyjną? Stlilo 2002 r., 3d. Moc 5W ? I czy jest coś na co mam zwrócić szczególną uwagę przy ich wymianie ?

Napisano

> Drogie koleżanki i drodzy koledzy,

<..............................>

Ty się poważnie pytasz o długość zarówek ?

szczególną uwagę zwróc dokręcając srubki, jak przegniesz to potrafi strzelić plastil i robi sięrysa między otworem na śrube a krawędzią oprawki

Napisano

oraz niech kolega usunie śniedź zalegającą na stykach tejże żarówki.

chyba że okaże się że brak światła jest wynikiem skorodowanej instalacji wewnątrz listy.

wówczas czyszczenie śniedzi może kolega sobie odpuścić.

Napisano

> Ty się poważnie pytasz o długość zarówek ?

Pytam, z tego względu, że nie chce jej najpierw wykręcać i latać z nią po sklepach tylko od razu kupić. One mi się nie przepaliły.

Napisano

Masz tabelke w instrukcji obsługi str 281!

C5W moc 5w i to podaj w sklepie motoryzacyjnym ! ok.gif

A na str.287 masz rys.34 jak zdemontować ten wynalazek ! ok.gif

Napisano

czyli rozumiem że kolega zamierza poddać oświetlenie tablicy rejestracyjnej "tunningowi", stąd pytanie o gabaryt żarówek?

Napisano

> czyli rozumiem że kolega zamierza poddać oświetlenie tablicy

> rejestracyjnej "tunningowi", stąd pytanie o gabaryt żarówek?

Hm... tuning? widziałem niedawno golfa IV i z tyłu tablica była oświetlona białymi żarówkami, domyśliłem się że to diody, ponieważ żarówki nie dają takiego koloru. Nie jestem zwolennikiem wkręcania xenonów na siłę czy diodowych żarówek wszystkich kolorów tęczy. Ale znając nasze Stilo to nie będzie czytał diodówek frown.gif

Dzięki Mar_Co ! Mógłbyś mi napisać jeszcze, której instrukcji (pobrałem linka z tego forum do instrukcji, ale widocznie jest jeszcze inna)? W tej co ja mam to jest na tych stronach wymiana koła..

Napisano

Najlepiej zadzwoń na infolinie fiata i zamów za free ! ok.gif

0 801 19 19 19 ok.gif

Napisano

Instrukcja obsługi do Stilo na Allegro kosztuje około 100 zł. A fiat ją rozdaje za free(?!) Już chyba wiem dlaczego Stilo doprowadziło koncern Fiata do bankructwa...

Raz jeszcze dzięki !

Napisano

z tym bankructwem to chyba przesadzasz,

ale fakt: Fiata stać czasem na gest,

czasem potrafi też coś oddać za "co łaska"

niektórzy jego klienci innych rozliczeń mogliby nie zrozumieć

Napisano

[ciach]

> Dzięki Mar_Co ! Mógłbyś mi napisać jeszcze, której instrukcji

....

Tutaj masz wszystkie możliwe instrukcje jakie wyszły to silowozów jakiś tekst, wybierz tylko rocznik i masz tam wszystko.

Chyba że z tego korzystałeś, to o innych instrukcjach oprócz Eper czy jak to tam nie słyszałem...

Napisano

> z tym bankructwem to chyba przesadzasz,

Piszę to, co wyczytałem w gazecie.

Dzięki za linka wszystko już znalazłem smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Zasysam plik uszkodzony

zmieniłem serwer:0 powinno byc ok

Napisano

> Hej!

> rejestracyjnej...

> Okazało się że zardzewiały styki tych żarówek...

Jak w temacie. Nie świeci prawa żarówka. Rozmontowałem listwę. Brak rdzy, styki czyste. Do dwóch żarówek dochodzą dwa kable zasilające. Zmierzyłem napięcie: na jednym 12V (żarówka świeci), na drugim 9,8V (nie świeci), chociaż żarówka 12V powinna żarzyć się przy 6V. Wygląda na to, że brak jest natężenia. Wiem, że jeden przewód ma kontakt z kompem, może ten 9,8V? ale czemu nie świeci.Możecie podpowiedzieć? Pozdrawiam.

PS. 9,8V wychodzi już z kostki. mad.gif

Napisano

na jednym 12V (żarówka świeci),

> na drugim 9,8V (nie świeci),

Czy nikomu coś podobnego się się nie zdarzyło, a może czysto teoretycznie ktoś mógłby wyjaśnić?

Napisano

> a może czysto teoretycznie ktoś mógłby wyjaśnić?

Wg schematu

a3773193df67f113m.jpg

źródło: AutoElektro 81-82/2007

żarówki oświetlenia tablicy rejestracyjnej są zasilane bezpośrednio z body computer'a (M001). frown.gif

Napisano

> żarówki oświetlenia tablicy rejestracyjnej są zasilane bezpośrednio z

> body computer'a (M001).

Sory Zbigra, to wiem, jednak nie łapię dlaczego jedna żarówka tablicy nie świeci pomimo 9,8 V zasilania i dlaczego nie ma tam 12V. O ile elektrykę w miarę rozumiem, o tyle elektroniki ni chuchu...Pozdrówka. : angryfire.gif

Napisano

> Sory Zbigra, to wiem, jednak nie łapię dlaczego ....... <

Odpowiedź jest prosta:

- woltomierz ma bardzo duża rezystancje wewnętrzną, stad prąd płynący przez niego jest bardzo mały (jeżeli robimy pomiar bez obciążenia czyli żarówki), czyli w tym przypadku np. uszkodzony układ komputera może dać minimalny prąd, taki aby właśnie woltomierz wskazał te 9,8V (prawo Ohma, czyli I=U/R)

- w tego typu sytuacjach pomiar zawsze dokonujemy pod obciążeniem.

Proponuję zrobić prostą probówkę: do jednej z żarówek od osw tabl. dolutować dwa przewody. Następnie odłączyć kabelek od uszkodzonego wyjścia na kompie i wpiąć się tam probówką. Jeżeli zaświeci to uszkodzone jest połączenie miedzy komp. a gniazdem w innym przypadku uszkodzenia należy szukać w komp.

Napisano

> Sory Zbigra, to wiem, jednak nie łapię dlaczego jedna żarówka

> tablicy nie świeci pomimo 9,8 V zasilania i dlaczego nie ma tam

> 12V. O ile elektrykę w miarę rozumiem, o tyle elektroniki ni

> chuchu...Pozdrówka. :

Trochę odpowiedział Ci już mikomir.

Żarówki oświetlenia tablicy są załączane przez body computer (każda osobno, ze względu na obciążalność wyjść)

przez elektroniczne przekaźniki, tranzystory kluczujące.

Jeśli na jednym wyjściu masz 12V a na drugim 9,8V, to znaczy że ten drugi jest uszkodzony.

Pytanie zasadnicze: czy to 9,8V jest na stałe, czy pojawia się tylko gdy tablica rejestracyjna ma być podświetlona.

Jeśli na stałe, to zapomnij o tym wyjściu, jest uszkodzone no.gif

Jeśli jest kluczowane, to można je wykorzystać. Np. wysterować zewnętrzny przekaźnik podający napięcie 12V na żarówkę.

Do tego można też wykorzystać dobre, nieuszkodzone wyjście body computer'a i zasilać obie żarówki poprzez zewnętrzny przekaźnik.

Napisano

> Pytanie zasadnicze: czy to 9,8V jest na stałe, czy pojawia się tylko

> gdy tablica rejestracyjna ma być podświetlona.

Tego jeszcze nie sprawdzałem, ale zauważyłem wczoraj coś ciekawego. Po przejechaniu kilkuset kilometrów w soli i wodzie na listwie w miejscach pod którymi są żarówki były osuszone plamki. Wygląda na to , że ta prawa żarówka włącza się, ale nie na stałe. Nie paliła się, jak ją oglądałem.

Napisano

> Żarówki oświetlenia tablicy są załączane przez body computer (każda

> osobno, ze względu na obciążalność wyjść)

A może specjalnie... abyś wiedział czy masz oswietloną 1/2 tablicy czy wcale hmm.gif

Napisano

> Trochę odpowiedział Ci już mikomir.

> Żarówki oświetlenia tablicy są załączane przez body computer (każda

> osobno, ze względu na obciążalność wyjść)

Dal tego spalenie jednej z dwóch powoduje zawsze pojawienie się komunikatu o spalonej żarówce

Napisano

@krakow_kult

> Dal tego spalenie jednej z dwóch powoduje zawsze pojawienie się

> komunikatu o spalonej żarówce

@Lisek

> A może specjalnie... abyś wiedział czy masz oswietloną 1/2 tablicy czy wcale

Tys prowda, dać im piwa 20.GIF

Napisano

> Dal tego spalenie jednej z dwóch powoduje zawsze pojawienie się

> komunikatu o spalonej żarówce

Ale właśnie chodzi o to, że pali się jedna, a komunikatu o spalonej nie wyświetla. sciana.gif

Napisano

> Ale właśnie chodzi o to, że pali się jedna, a komunikatu o

> spalonej nie wyświetla.

To coś jest nie tak - zwykle spalenie nawet jednej robi wielką aferę pt. bulb failure... A zobacz czy wyjęcie tej sprawniej też zrobi na nim jakieś wrażenie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.