Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosmetyki samochodowe

Featured Replies

Napisano

> Słuchajcie wpadłem na pewien pomysł. Mam w domu w łazience kabinę prysznicową szklaną i zawsze po

> wzięciu prysznica ściągamy wodę z szyb taką gumową ściągaczką do szyb, żeby nie było kropli,

> zacieków itd. Przyszło mi do głowy, że może by tak porządnie umyć szyby od środka, odtłuścić i

> nawoskować czymś dobrym. Tak aby woda spływała bez konieczności jej ściągania za każdym razem.

> Co myślicie o tym pomyśle?

znajomy woskowal kuchnie lakierowana na wysoki polysk zlosnik.gif

ja bym sprobowal jakiegos wosku albo cos ala niewidzialna wycieraczka stosowana w autach zlosnik.gif

Napisano

dobrze myślisz, ja mam baterie łazienkowe i w kuchni w domu zabezpieczone powłoka gtechniq exo zlosnik.gif

żona zachwycona ok.gif

spróbuj 4nano specjalna seria do domu

Napisano

> ja bym sprobowal jakiegos wosku albo cos ala niewidzialna wycieraczka stosowana w autach

No ale wtedy musiałby zainwestować w supersuszarkę, bo to działa powyżej określonej prędkości. biglaugh.gif

Napisano

Chłopaki od kosmetyki aut testują "niewidzialne wycieraczki" w ten sposób.

Niestety nigdy nie zagłębiałem sie w temat - podobno woda spływa szybciej łatwiej...

Ale żeby uzyskać najlepszy efekt trzeba podobno rozpędzić kabinę to prędkości 50-60 km/h hehe.gif

RainX kupisz nawet w marketach - możesz przetestować.

Napisano

> Można spróbować,od razu mówię z doświadczenia,aby odpuścić niewidzialną wycieraczkę.W aucie zdaje

> egzamin bo pęd powietrza "zbija" krople wody,na kabinie zostają i wysychają standardowo w

> białe kropki.Twój pomysł może i być niezły,ale będziesz miał smugi pod światło i marnie to

> będzie wyglądać.

jak polejesz po szybie wieksza ilosc wody to wszystko splywa przynajmniej w samochodzie, mysle, ze pod przysznicem tez da rade

Napisano

> Słuchajcie wpadłem na pewien pomysł. Mam w domu w łazience kabinę prysznicową szklaną i zawsze po

> wzięciu prysznica ściągamy wodę z szyb taką gumową ściągaczką do szyb, żeby nie było kropli,

> zacieków itd. Przyszło mi do głowy, że może by tak porządnie umyć szyby od środka, odtłuścić i

> nawoskować czymś dobrym. Tak aby woda spływała bez konieczności jej ściągania za każdym razem.

kupilem kiedys rain x i zrobilem jak piszesz. efekt byl taki ze woda z szyb splywala zdecydowanie lepiej, dzieki czemu na szkle tworzylo sie mniej osadu. jednak byl dosyc krotkotrwaly. trzeba taka powloke odnawiac. uzywalem tego rain x do mycia szyb z dodatkiem wycieraczki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie, chce wyczyścić po zimie lakier.

Tzn, plan mam taki - umyć, wyczyścić z syfów, wyglinkować, nawoskować.

Czym wyczyścić po myciu, przed glinkowaniem, aby z grubsza syf zlazł, a resztę dopiero glinka..

Najlepiej coś niedrogiego. co prawda mam mleczko czyszczące Poorboy;s, ale jest z woskiem i nie wiem czy jest sens to stosować przed glinkowaniem. niewiem.gif

Napisano

> Panowie, chce wyczyścić po zimie lakier.

> Tzn, plan mam taki - umyć, wyczyścić z syfów, wyglinkować, nawoskować.

> Czym wyczyścić po myciu, przed glinkowaniem, aby z grubsza syf zlazł, a resztę dopiero glinka..

> Najlepiej coś niedrogiego. co prawda mam mleczko czyszczące Poorboy;s, ale jest z woskiem i nie

> wiem czy jest sens to stosować przed glinkowaniem.

czyli tzw odszczurzanie zlosnik.gif

ja stosuje IronX + prickbort

Napisano

> Ten IronX to nie za mocna chemia?

nie masz sie czego bać, rozpuszcza metaliczne zanieczyszczenia, jak zachodzi reakcja to "krwawi" na fioletowy kolor

Tylko nie wystrasz się zapachu, jest mocno nieprzyjemny zlosnik.gif

jak mi sie ironx skonczy to kupie monello non ferro

prickbort i pochodne iroxów są bezpieczne dla lakieru

Napisano

> Polecisz sklep dla monello?

ShiningCar ok.gif

jest jeszcze dustcracker

klik

miałem i moim zdaniem jest lepszy od ironX'a, na pewno ma lepszy zapach - tzn nie tak ostry jak iron, wydaje mi się że lepiej krwawi, chociaż powierzchnia psikana dustcrackerem po uzyciu ironxa nie krwawiła i odwrotnie. Ma lepszy atomizer, robi większą mgiełke przez co jest bardziej ekonomiczny.

Tak czy inaczej, next będzie monello

Napisano

> A co sądzisz o Shiny Garage Iron Off Bleeding w porównaniu do Iron X?

nie wiem nie uzywałem, zraziłem się do tej firmy po tym jak ich piana zjadła mi concours crazy.gif

Ich IronOFf niektórym zostawiał jakieś plamy na oponach, niektórym zjadał woski.

generalnie produkty tanie, pewnie niektóre są dobre bo sporo ludzi je chwali.

Napisano

> nie wiem nie uzywałem, zraziłem się do tej firmy po tym jak ich piana zjadła mi concours

> Ich IronOFf niektórym zostawiał jakieś plamy na oponach, niektórym zjadał woski.

> generalnie produkty tanie, pewnie niektóre są dobre bo sporo ludzi je chwali.

Dzięki, to w takim razie ja też zamawiam monello cool.gif

Napisano

> Dzięki, to w takim razie ja też zamawiam monello

Spoko ok.gif

dołóż jeszcze prickborta jak masz taką możliwość

Wiele osób pisze, że można stosować na mokry lakier oraz łączyć produkty - da się ale działają słabiej, z mokrego szybciej spływają.

Ja jednak najpierw myje pianą żeby pozbyć się najpierw luźnego brudu (gąbka w połączeniu z przyklejonym piaskiem na lakieru robiła by za pumeks,

stąd najpierw piana), później szampon i mycie na na dwa wiadra ,

wycieram na szybko, następnie prickbort, zmywam go karcherem, znów suszenie, iron, karcher, i ostatnie mycie szampon + gąbka 2 wiadra i finito.

Po takiej kąpieli glinka nie ma co do roboty.

Moja rodzina ma niezłą komedie wtedy hehe.gif

ps. taką operacje robie 2x do 3x w sezonie, częściej imo nie potrzebnie, ale zależy to w dużym stopniu od pokonywanych kilometrów.

Tak... znajomi mówią że jestem chory psychicznie 893goodvibes.gif

ps. 2. powyższe czynności to wstęp, refren zaczynamy od: w zależności od stanu lakieru i albo przechodzimy do korekty albo pomijamy ten krok

i lecimy z cleanerem czyli najczęściej mleczkiem, które przygotowuje powierzchnie pod wosk, czysci, niektóre usuwają lekkie rysy, a wszystkie

są po to aby wosk/sealant lepiej był związany z lakierem, czyt. dłużej lezał na lakierze.

Wisienka na torcie czyli wosk/sealant, przetestowałem chyba ... nie pamietam ile, w ciągu kilku lat pojawiły się te z najniższej półki i te troche droższe, wszyscy polecają collinite, jest dobry, leży długo i fajnie wygląda.

Ja często polecam POORBOY'S WORLD NATTY'S WAX RED- bo jest bajecznie łatwy w aplikacji, pięknie pachnie przez co woskowanie sprawia naprawde przyjemność.

Może nie leży tak dlugo jak collinite ale moim zdaniem na ciemnych lakierach jest killerem jeślichodzi o woski do 100zł.

DODO Juice - jeśli ktoś nie lubi śmierdzących pastą do butów wosków (czyt. collinite) - trwałość lepsza niż nattys red, można kupić za 30zł testery które starczają na przynajmniej 2-3 sezony.

Mając 2 stówy niewątpliwie liderem jeśli chodzi o popularność jest ZYMOL CARBON . Tak, wtedy wkraczamy w klase mid-end - zymol - chyba najbardziej uznana i prestiżona marka jeśli chodzi o tą dziedzine. Obok swissvax oczywiście.

Dalej z tych, które utkwiły mi w pamięci ze stajni Z to titanium, glasur i concours. Titanium ładnie pachnie, okrzykiwany był mistrzem wytrzymałości ale u mnie nie zagościł długo. Glasura mam do tej pory, concours, fajny wosk, ale jakoś mnie nie zachwycił ani wytrzymałością ani efektu wow nie było.

Swisswax dla mnie to Shield czyli jeden z najlepszych długodystansowców na bazie teflonu i Crystal Rock którego miałem kilka gramów zlosnik.gif pamiętam to smarowanie, ehh gdyby nie kosztował 4 tyś zł za puszke...

ps. 3 zapomniałem o ostatnio bardzo popularnych powłokach ochronnych. Najpopularniejsze to powłoki kwarcowe i ceramiczne. Ja jestem zafascynowany tą technologią. Można napisać prace mgr na ten temat ale w skrócie to przede wszystkich najdłuzsza ochrona lakieru przed mechanicznymi uszkodzeniami (polecam zobaczyć na YT test zapalniczki)

Bardzo dobre samoczyszczenie się oraz świetne właściwości hydrofobowe. Czyli wszystko to na czym nam zależy.

Napisano

A co kupić na czyszczenie (chyba głównie ze smoły)nielakierowanych plastikowych elementów (nakladki progow itp).

Kolor czarna struktura nielakierowana.Wiec musi byc coś delikatnego,żeby tego nie odbarwić ani w inny sposób nie uszkodzić.

Jeśli to możliwe to fajnie by było gdyby to były produkty raczej nie najdroższe.

Napisano

Prickbort cool.gif

Napisano

> Na smołę najtańsze jest masło

Na lakierze to benzyna ekstrakcyjna szło szybko.Jednak jako,że teraz samochód z gatunku tych nowych ekologicznych (czyt. guano wartych) lakierów i plastików to trochę strach.Dlatego czegoś sprawdzonego szukam

Napisano

Na smołe dużo lepsza od benzyny nafta bo tak szybko nie odparuje tylko zmiękcza smołe. Wada to zapach

Napisano

> Na smołe dużo lepsza od benzyny nafta bo tak szybko nie odparuje tylko zmiękcza smołe. Wada to

> zapach

Ale ze względu na to, że jest tłusta, później trzeba się namęczyć przy jej zmyciu z karoserii frown.gif

Tani i dobry preparat na smołę to decabit, lepszy a też tani to sonax

Napisano

> Ale ze względu na to, że jest tłusta, później trzeba się namęczyć przy jej zmyciu z karoserii

> Tani i dobry preparat na smołę to decabit, lepszy a też tani to sonax

ale po nafcie nie trzeba woskować bo pięknie kropelkuje zlosnik.gif

Napisano

A może coś takiego u mnie pomogło na smołę i naklejkę:

Nielsen Tar & Glue Remover 500ml

Napisano

> Ale ze względu na to, że jest tłusta, później trzeba się namęczyć przy jej zmyciu z karoserii

Jest tłusta ale to nie masło, u mnie spływa pod samą myjką brak zmęczenia przu usuwaniu smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> radek_p14 i radod jak tam monello ? działa ?

Monello działa super. Czyściłem nimi felgi letnie po całym letnim sezonie i wyczyściły się bardzo ładnie. Popsikałem te felgi trochę pomazałem pędzlem i były czyste. Gdy drugi raz psiknąłem praktycznie już nie krwawiły. Na lakierze jeszcze go nie próbowałem. Produkt bardzo fajny, Nie mogę tylko porównać go z produktami konkurencyjnymi bo to pierwszy tego typu produkt który używałem. grinser006.gif

Napisano

co kupic do czyszczenia i konserwacji jasnej skory w aucie? Czysto jest wiec nie potrzebuje czegos co czysci z sila wodospadu. Zalezy mi bardziej na zmiekczeniu i zabezpieczeniu. Dobrze by bylo zeby nie trzeba bylo tego stosowac co tydzien zlosnik.gif

Napisano

Ja polecam produkt firmy colourlock w wersji soft skoro mówisz że skóra jest czysta.

Napisano

> co kupic do czyszczenia i konserwacji jasnej skory w aucie? Czysto jest wiec nie potrzebuje czegos

> co czysci z sila wodospadu. Zalezy mi bardziej na zmiekczeniu i zabezpieczeniu. Dobrze by bylo

> zeby nie trzeba bylo tego stosowac co tydzien

Czy raz w roku wystarczy? wink.gif

Po więcej zapraszam na priv ok.gif

Napisano

> radek_p14 i radod jak tam monello ? działa ?

Działa, ale po zimie na cały samochód jedna butla to za mało.

• 2 miesiące później...
Napisano

Do wydania ~200zl, auto duuze i czarne, co szanowna gawiedz poleca ??

Napisano

> Do wydania ~200zl, auto duuze i czarne, co szanowna gawiedz poleca ??

1.Ultimate compound do polerowania lakieru ok 50 pln

2. Wosk np #16 ok 70 pln

3. Endurance do opon ok 45pl

4. Natural Shine do wewn. plastików ok 45 pln

5. jakieś aplikatory i mikrofibry do tego - ok 20 pln

• 2 tygodnie później...
Napisano

Polecam Ci mleczko Sonaxa - 2w1 - do czyszczenia i konserwacji naraz. Ja mam czarną skórę w Audiku i raz na 2-3 miesiące używam go na fotel pasażera i tylną kanapę i tak co miesiąc na fotel kierowcy. Skóra jest miękka i delikatna smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

ktoś tu kiedyś polecał taki wosk na szybko w aplikatorze co to ponoc jest mega rewelacyjny... przypomni ktoś ? zlosnik.gif

Napisano

> ktoś tu kiedyś polecał taki wosk na szybko w aplikatorze co to ponoc jest mega rewelacyjny...

> przypomni ktoś ?

nie wiem czy o ten chodzi, ale ja mam i polecam AUTOGLYM - AQUAWAX ok.gif

Napisano

> ktoś tu kiedyś polecał taki wosk na szybko w aplikatorze co to ponoc jest mega rewelacyjny...

> przypomni ktoś ?

GYEON Q2M WetCoat

Napisano

> przypomni ktoś ?

Sonax BSD cool.gif

Napisano

> Sonax BSD

Jak oceniasz tego Sonaxa, bo słyszałem sporo dobrego o nim?

Jak go aplikujesz i polerujesz?

Napisano

> Sonax BSD

To nie wosk zlosnik.gif

Ale jest niezły smile.gif

Osobiście wolę Ultimate Quick Detailer - tylko, że to inna półka cenowa...

Napisano

Koledzy piszą o Sonax BSD (Brillant Shine Detailer). Jest naprawdę dobry. Bliźniaczy produkt ma też Turtle Wax - Ice Detailer. Nie namęczysz się - a efekt jest fajny.

Sposób użycia jest identyczny dla obydwu produktów:

1. Myjesz auto.

2. Wycierasz do sucha

3. Nakładasz Detailer na wybrany element i polerujesz od razu mikrofibrą.

W razie pytań pisz śmiało

Napisano

> Sposób użycia jest identyczny dla obydwu produktów:

> 1. Myjesz auto.

> 2. Wycierasz do sucha

> 3. Nakładasz Detailer na wybrany element i polerujesz od razu mikrofibrą.

> W razie pytań pisz śmiało

Nawet niekoniecznie smile.gif

Można też na mokre auto - łatwiej się osusza smile.gif

Napisano

Chyba to odpowiedni dział na takie pyt.

Mianowicie mam pytanie do polerników lakieru.

Skąd wiadomo na jasnych lakierach, że pasta już jest wypracowana?Tzn. skąd wiadomo, że kończymy polerować daną pastą nie za wcześnie bądź nie za późno?

Bo na czarnych/ciemnych to widać,ale mam jasny kolor (srebrny i nie wiem jak to ugryźć)

Napisano

> Nawet niekoniecznie

> Można też na mokre auto - łatwiej się osusza

Oczywiście masz rację - moje doświadczenia mnie kierują jednak w stronę wycierania smile.gif Lepszy efekt troszkę - wg mojej oceny.

Napisano

> Chyba to odpowiedni dział na takie pyt.

> Mianowicie mam pytanie do polerników lakieru.

> Skąd wiadomo na jasnych lakierach, że pasta już jest wypracowana?Tzn. skąd wiadomo, że kończymy

> polerować daną pastą nie za wcześnie bądź nie za późno?

> Bo na czarnych/ciemnych to widać,ale mam jasny kolor (srebrny i nie wiem jak to ugryźć)

Widać na srebrnym też, mam Punto srebrne i Pandę białą ok.gif

Napisano

Właśnie do końca nie wiem ile czasu trzeba pracować daną pastą i padem, żeby było robione tyle ile trzeba.

Pasta musi zniknąć z lakieru czy zostać trochę na lakierze i ścierać mikrofibrą?

• 1 miesiąc później...
Napisano

Z braku maszyny czeka mnie ręczna polerka frown.gif

Szampon mam, glinkę mam wosk collinite 476 mam smile.gif

teraz pytanie o coś pomiędzy - na lakierze są hologramy, do tego mam rysę do podkładu na masce, w której chciałbym zaokrąglić krawędzie aby była mniej widoczna

uzyć meguairsa ultimate compound z flexipadem dwustronnym i na to wosk?

czy może jakiś inny zestaw polecicie? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.