Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosmetyki samochodowe

Featured Replies

Napisano

> Z braku maszyny czeka mnie ręczna polerka

Dużego wyboru nie ma. Praktycznie tylko Megs UC do ręcznej męczarni grinser006.gif

> Szampon mam, glinkę mam wosk collinite 476 mam

Przyda się ok.gif

> teraz pytanie o coś pomiędzy - na lakierze są hologramy, do tego mam rysę do podkładu na masce, w

> której chciałbym zaokrąglić krawędzie aby była mniej widoczna

> uzyć meguairsa ultimate compound z flexipadem dwustronnym i na to wosk?

> czy może jakiś inny zestaw polecicie?

Z hologramami powinieneś sobie poradzić. Pytanie też o twardość lakieru i na ile się podda przy ręcznej zabawie. natomiast złagodzenie krawędzi głębszej rysy to cudów bym się w tej materii nie spodziewał bez maszyny zlosnik.gif

Aplikator przeznaczony do pracy ręcznej, może być Flexi.

Gdzieś pisałeś, że masz jeszcze Cherry Glaze- możesz rzucić po polerowaniu a przed woskiem, powinno trochę poprawić efekt zlosnik.gif

Napisano

> Dużego wyboru nie ma. Praktycznie tylko Megs UC do ręcznej męczarni

> Przyda się

> Z hologramami powinieneś sobie poradzić. Pytanie też o twardość lakieru i na ile się podda przy

> ręcznej zabawie. natomiast złagodzenie krawędzi głębszej rysy to cudów bym się w tej materii

> nie spodziewał bez maszyny

> Aplikator przeznaczony do pracy ręcznej, może być Flexi.

> Gdzieś pisałeś, że masz jeszcze Cherry Glaze- możesz rzucić po polerowaniu a przed woskiem, powinno

> trochę poprawić efekt

na Ciebie zawsze mozna liczyć 893goodvibes.gif

mam jeszcze Boll Maxx'a - może tego użyć na tą głęboką rysę?

po polerce, a przed Ch. G. myć samochód?

btw handlujesz kosmetykami? hmm.gif

Napisano

> na Ciebie zawsze mozna liczyć

Staram się zlosnik.gif

> mam jeszcze Boll Maxx'a - może tego użyć na tą głęboką rysę?

Nigdy nie pracowałem na Boll'u. Spróbować można grinser006.gif

> po polerce, a przed Ch. G. myć samochód?

Polecam myć. Z budżetowych rozwiązać myć płynem do naczyń, wypłucze on część wypełniaczy z pasty polerskiej i odtłuści lakier przed kolejnymi etapami.

> btw handlujesz kosmetykami?

Bardziej usługi, chyba że trzeba załatwić coś nietypowego to pomagam. W Krakowie jest sklep stacjonarny, do tego dobrze zaopatrzony- www.shiningcar.pl na ul. Długosza.

Napisano

> Staram się

> Nigdy nie pracowałem na Boll'u. Spróbować można

> Polecam myć. Z budżetowych rozwiązać myć płynem do naczyń, wypłucze on część wypełniaczy z pasty

> polerskiej i odtłuści lakier przed kolejnymi etapami.

> Bardziej usługi, chyba że trzeba załatwić coś nietypowego to pomagam. W Krakowie jest sklep

> stacjonarny, do tego dobrze zaopatrzony- www.shiningcar.pl na ul. Długosza.

Gdybym był w Krakowie to już dawno bym u Ciebie był grinser006.gif

Niestety, muszę liczyć na sprzedaż wysyłkową wink.gif

Napisano

Jak w temacie stosował ktos ten wosk.

Lepszy niż Collinite 476s.

9233e72a940492682f1fb8392ef428eb.jpg

Napisano

Mam. Specjalnej różnicy nie zauważyłem. Może ciut mniej przyciąga kurz. Wg mnie to samo co 476 tylko w postaci płynnej

Napisano

Ogólnie polecasz, a jak z polerowaniem w miarę szybko czy trzeba

trochę pomachać.

Napisano

Miałem jest lepszy od 476. W 845 docieranie to bajka trwałośc też super polecam .

Napisano

Do tej pory uzywalem Turtle Wax Platinum Series. Ni ewytrzymywal 12 miesiecy ale 6 na pewno. Nie moge go dostac. Co kupic w zamian?

Do nowego lakieru i ma wytrzymac cala zime.

Napisano

Coli 476 lub Finish Kare1000p hi temp

Napisano

> Miałem jest lepszy od 476. W 845 docieranie to bajka trwałośc też super polecam .

Na jaki kolor go nakładałeś.

Napisano

> Na jaki kolor go nakładałeś.

Nie ma znaczenia. To wosk do wszystkich kolorów.

Napisano

Przeglądając strony o wosku Collinite #845 Insulator Wax

jakiś tekst

znalazłem opis dotyczący nakładania i polerowania wosku:

Nie nakładaj wosku tworząc koła, nakładaj go od góry w linii prostej. Po nałożeniu wosku, suchą bawełnianą szmatką wykonaj tę samą czynność co przy woskowaniu (tym razem nie używając już wosku tylko poleruj).

Prawda to. Zawsze myślałem że ruchy kuliste (oscylacyjne) są najlepsze

przy nakładaniu i polerowaniu wosku.

Napisano

Ja nakładam jak piszą w lini prostej. Mniejsze prawdopodobienstwo , że coś ominiesz

Napisano

> Ja nakładam jak piszą w lini prostej. Mniejsze prawdopodobienstwo , że coś ominiesz

Ruchy w linii prostej zmniejszają ryzyko zarysowania lakieru podczas nakładania wosku, koliste minimalizują możliwość pozostawienia kawałka bez wosku.

Napisano

> Ruchy w linii prostej zmniejszają ryzyko zarysowania lakieru podczas nakładania wosku,

Mógłbyś rozwinąć>??

Napisano

> Jak w temacie stosował ktos ten wosk.

> Lepszy niż Collinite 476s.

Nalozylem w niedziele zobaczymy jak dlugo wytrzyma. Latwo sie nakladal.

Napisano

> Mógłbyś rozwinąć>??

Co rozwinąć?

Mniej ruchów po lakierze = mniejsze ryzyko powstania zarysowań. Bardziej istotne na miękkich lakierach gdzie każde dotknięcie aplikatorem, może powodować mikrorysy.

Napisano

> Do tej pory uzywalem Turtle Wax Platinum Series. Ni ewytrzymywal 12 miesiecy ale 6 na pewno. Nie

> moge go dostac. Co kupic w zamian?

> Do nowego lakieru i ma wytrzymac cala zime.

Nie możesz go dostać bo Turtle Wax zrezygnował z linii Platinum i w zasadzie już tego nikt nie ma na stanie. Do nowego lakieru weź sobie Sonax Xtreme Protect NPT. Naprawdę świetny podukt - pełne zabezpieczenie smile.gif

Napisano

> Nie możesz go dostać bo Turtle Wax zrezygnował z linii Platinum i w zasadzie już tego nikt nie ma

> na stanie. Do nowego lakieru weź sobie Sonax Xtreme Protect NPT. Naprawdę świetny podukt -

> pełne zabezpieczenie

To niezbyt madre posuniecie bo fajny wosk. No ale kupilem collinite 875 nakladanie i polerowanie bajka zobaczymy jak dlugo sie utrzyma.

Napisano

> To niezbyt madre posuniecie bo fajny wosk. No ale kupilem collinite 875 nakladanie i polerowanie

> bajka zobaczymy jak dlugo sie utrzyma.

Jak wszytsko zrobiłeś solidnie, to wytrzyma dłużej niż TW ok.gif

Napisano

> Jak wszytsko zrobiłeś solidnie, to wytrzyma dłużej niż TW

Tak - generalnie Linia Platinum sprzedawała się słabo - za niedużo większe pieniądze można mieć Sonaxa lub Meguiar'sa. Popyt słaby w całej Europie to zrezygnowali z produkcji. Robiłem kidyś czarny perłowy lakier tym Platinumem i faktycznie na kilka miesięcy dał radę. Ostatnio Klient kupił u nas wspomniany przeze mnie NPT na 2miesięczny samochód i jak na razie poezja. Wygląda fanastycznie.

Powodzenia smile.gif

Napisano

> Nie możesz go dostać bo Turtle Wax zrezygnował z linii Platinum i w zasadzie już tego nikt nie ma

> na stanie. Do nowego lakieru weź sobie Sonax Xtreme Protect NPT. Naprawdę świetny podukt -

> pełne zabezpieczenie

A to mnie zasmuciliście, chłopaki... Bo również polowałem na ten wosk i moim zdaniem był bardzo dobry. Co polecacie w takim razie do ciemnozielonego lakieru?

Napisano

Witam

W związku z posiadaniem 2,5-letniego auta opel z bardzo miękkim lakierem podpowiedzcie jak myć i czym wycierać auto aby nie było zacieków oraz rys po wycieraniu auta? Do tej pory stosowałem szampon łagodny SONAX do mycia rękawica z frędzlami z mikrofibry + myjka ciśnieniowa po umyciu wycieranie do sucha mikrofibrą ale zanim zdążę wytrzeć całe auto to pojawiają się białe zacieki + plamy i muszę niestety zabierać się za woskowanie ( stosuje Wosk koloryzujący SONAX NANO PRO - bo nabyłem za grosze większą ilość tego specyfiku) aby nie szorować na sucho tych zacieków. Jaki wy macie sposób na zacieki po myciu? Czego używanie do wycierania do sucha po myciu aby nie rysować lakieru?

Napisano

Ja mam taką gumowa zgarniaczkę i zdaje egzamin. Najgorzej to na przedniej szybie, jak zostanie jakiś zaciek i go szybko nie usuniesz to masakra. można wylac 5l baniak plynu do spryskiwaczy, a i tak go nie usunie.

Napisano

> Witam

> W związku z posiadaniem 2,5-letniego auta opel z bardzo miękkim lakierem podpowiedzcie jak myć i

> czym wycierać auto aby nie było zacieków oraz rys po wycieraniu auta? Do tej pory stosowałem

> szampon łagodny SONAX do mycia rękawica z frędzlami z mikrofibry + myjka ciśnieniowa po umyciu

> wycieranie do sucha mikrofibrą ale zanim zdążę wytrzeć całe auto to pojawiają się białe

> zacieki + plamy i muszę niestety zabierać się za woskowanie ( stosuje Wosk koloryzujący SONAX

> NANO PRO - bo nabyłem za grosze większą ilość tego specyfiku) aby nie szorować na sucho tych

> zacieków. Jaki wy macie sposób na zacieki po myciu? Czego używanie do wycierania do sucha po

> myciu aby nie rysować lakieru?

Przede wszystkim odfiltrować wodę z kamienia. problem zacieków zniknie ok.gif

Żadnych gum, bo Twój miękki lakier będzie zaorany jak pole po żniwach grinser006.gif

Po myciu wstawić do garażu i dopiero wycierać, nie stosować żadnych wosków koloryzacyjnych, oczyścić lakier zastosować chociażby Coli 476 i mieć spokój.

To na początek ok.gif

Napisano

> Witam

> W związku z posiadaniem 2,5-letniego auta opel z bardzo miękkim lakierem podpowiedzcie jak myć i

> czym wycierać auto aby nie było zacieków oraz rys po wycieraniu auta? Do tej pory stosowałem

> szampon łagodny SONAX do mycia rękawica z frędzlami z mikrofibry + myjka ciśnieniowa po umyciu

> wycieranie do sucha mikrofibrą ale zanim zdążę wytrzeć całe auto to pojawiają się białe

> zacieki + plamy i muszę niestety zabierać się za woskowanie ( stosuje Wosk koloryzujący SONAX

> NANO PRO - bo nabyłem za grosze większą ilość tego specyfiku) aby nie szorować na sucho tych

> zacieków. Jaki wy macie sposób na zacieki po myciu? Czego używanie do wycierania do sucha po

> myciu aby nie rysować lakieru?

Kolego, jak wspomniał przedmówca trzeba odkamienić wodę. Woskowanie samochodu po każdym myciu nie jest najlepszym pomysłem. Co prawda ja mam położony Ceramic 9H na swoje autko, ale nawet jak wcześniej nie miałem to robiłem tak:

1. Wiaderko z czystą wodą i szamponem Turtle Wax Zip Wax. Jest niedrogi i naprawdę fajny.

2. Myjka ciśnieniowa i dokładne spłukanie auta.

3. Rękawica z mikrofibry i częste jej płukanie podczas mycia.

4. Płukanie myjką ciśnieniową (oczywiście 3-4 elementy myjemy i płuczemy prawie od razu smile.gif)

5. Mycie felg specjalnym środkiem (dla bogatszych np. Sonax Xtreme do felg, dla pozostałych np. K2 Felix - ja go używam)

6. Znowu płukanie całego samochodu.

7. Suszenie samochodu za pomocą dużej mikrofibry. Nie używam ściągaczek bo one po prostu (nawet najlepsze) rysują lakier.

8. Co drugie mycie przed suszeniem stosowałem hydrowosk. Można kupić gotowy, ale można sobie wymieszać taki profesjonalny (np. K2 Maxima) z wodą w opryskiwaczu ręcznym. Wychodzi dość niedrogo wtedy. Po spłukaniu opryskujemy autko, czekamy 1-2 minutki i są dwa wyjścia. Albo płuczemy i wycieramy mikrofibrą, albo od razu wycieramy (lepszy efekt).

Powodzenia smile.gif

Napisano

Kup sobie jakis Quick detailer i stosuj po myciu. Problem zacieków zniknie.

Napisano

> Kup sobie jakis Quick detailer i stosuj po myciu. Problem zacieków zniknie.

A jaki ten quick detailer polecacie bo tez ostatnio zmajomy wspominal o nim

Napisano

Aktualnie używam: Shiny Garage Almond QD oraz Poorboys QD+.

Napisano

A stosował ktoś coś takiego jak:

TENZI Rollex? czy lepiej kupić K2 Maxima?

Napisano

Narazie kupiłem bo wpadł mi w ręce Tenzn Rollex w koncentracie bo K2 Maxima nie mieli a to chyba to samo zobaczymy jak umyje auto dziwi mnie tylko że dozuje się małą ilość bo 1:500 z wodą (20ml/ 10 l wody);

Napisano

> ściągaczka do wody ? Profesjonalnie ? te dwa słowa się wykluczają...

Dokładnie!

Jeszcze gdyby użyć tej ściągaczki po myciu w zamkniętej, szczelnej i czystej hali, to w ostateczności można by uznać takie suszenie za bezpieczne dla lakieru.

Ale na dworze gdzie wieje, na placu wyłożonym jakąś starą kostką w otoczeniu palet i pewnie innego graciarstwa, to suszenie ściągaczką nie ma nic wspólnego z profesjonalizmem.

Napisano

> Dokładnie!

> Jeszcze gdyby użyć tej ściągaczki po myciu w zamkniętej, szczelnej i czystej hali, to w

> ostateczności można by uznać takie suszenie za bezpieczne dla lakieru.

> Ale na dworze gdzie wieje, na placu wyłożonym jakąś starą kostką w otoczeniu palet i pewnie innego

> graciarstwa, to suszenie ściągaczką nie ma nic wspólnego z profesjonalizmem.

Ale nawet mikrofibra w takich warunkach nie jest bezpieczna,więc jakikolwiek sposób usuwania wody z lakieru może spowodować jego porysowanie.

Napisano

> Ale nawet mikrofibra w takich warunkach nie jest bezpieczna,więc jakikolwiek sposób usuwania wody z

> lakieru może spowodować jego porysowanie.

Panowie, 99% użytkowników samochodów którzy myją sobie samochód samodzielnie nie jest w stanie zapewnić idealnych warunków do mycia (np. hali). Czy się używa czy nie hydrowosku to można spokojnie pominąć ściągaczkę. Zawsze to lepiej dla lakieru - ale nie ma co demonizować tych uszkodzeń powłoki lakierniczej. Kto dba o samochód zawsze ma nałożoną warstwę wosku więc można być spokojnym o wycieranie. Tak na marginesie to jak myjecie samochód korzystając z wiaderka (nawet z separatorem) to i tak narażacie lakier na rysy (korzystając z rękawicy nawet najlepszej jakości). Myjnie samochodowe zawsze korzystają ze ściągaczek - chyba że wyraźnie zaznaczycie że sobie tego nie życzycie i dodatkowo będziecie monitorować proces wycierania samochodu. Artykuł został napisany dla amatorów. W artykule jest informacja że ściągaczka jest używana przez myjnie - czyli de facto przez profesjonalistów.

Napisano

Witam

Zacząłem swoją "przygodę" z chemią do auta.

Na początek kupiłem:

POORBOY'S WORLD Natural Look Dressing

oraz

MEGUIARS Perfect Clarity Glass Cleaner

z efektów jestem b zadowolony, no może poza tym, że młody już popalcował szyby zlosnik.gif

W ostatnia sobotę po naprawdę (jak na mnie) porządnym umyciu i poodkurzaniu zlosnik.gif

samochodu zastosowałem oba produkty.

Na pewno muszę kupić jakąś rękawicę do mycia auta to po pierwsze.

max 50 zł - więc jaka?

Potrzebuję porady, jak zabezpieczyć czarne plastiki przed słońcem

oraz czy taki produkt: GYEON Q2M WetCoat toto działa i czy można go zastosować

na suchym (nie do końca mokrym aucie), ewentualnie co z takiego rodzaju produktów

polecacie?

Samochód srebrny, kilkumiesięczny - nie wiem czy ma to znaczenie.

myty na myjce samoobsługowej, nie mam możliwości zabawy w garażu.

Napisano

z rękawicami troche cięzko w tej kwocie ale kiedyś miałem meguiars i byłem zadowolony,

WetCoat działa ale psikasz na mokry samochód, jeśli będziesz psikał suchy - zostaną mazy i plamy. Miałem butelkę , więcej nie kupie. Z wydajnością też miałem problem, niektórzy zużywają 50ml na samochód ja wypsikałem 1/3 butelki grinser006.gif . Wole przed zimą porządnie nawoskować samochód tradycyjnym woskiem, ewentualnie powłoka na dłuższy czas.

Oczywiście nie spodziewaj się nie wiadomo jakiego rezultatu po WetCoat , wystarcza od mycia do mycia. Produkt stworzony na w miarę ciepłą zimę, gdy nie mamy dostępu do suchego ciepłego garażu.

Kup sonaxa co prawda będzie więcej zabawy ale efekt będzie lepszy, no i taniej.

Napisano

> Kup sonaxa co prawda będzie więcej zabawy ale efekt będzie lepszy, no i taniej.

Właśnie,ten sonax jest godny uwagi?Trwałość porównywalna z innymi markami uznawanymi za bardziej ,,markowe".?

Napisano

> Właśnie,ten sonax jest godny uwagi?Trwałość porównywalna z innymi markami uznawanymi za bardziej

> ,,markowe".?

stosunek cena/jakość jest genialny, trwałością raczej bije wszystkie quick detailery, 3 tygodnie dla niego to pestka, 2 mycia i dalej leżał. Fajnie kropelkuje, ładnie podbija ciemne lakiery.

Jak ci sie chce to 90 stron na temat tego sonaxa zlosnik.gif

Napisano

> stosunek cena/jakość jest genialny, trwałością raczej bije wszystkie quick detailery, 3 tygodnie

> dla niego to pestka, 2 mycia i dalej leżał. Fajnie kropelkuje, ładnie podbija ciemne lakiery.

> Jak ci sie chce to 90 stron na temat tego sonaxa

Aż tyle wolnego czasu nie mam na taką lekturę. Dlatego wolałem spytać tutaj,wszak AK skupia dużo ludzi i ich opinie są cenne.

Chyba funkcjonuje u mnie w mieście sklep firmowy sonaxa,muszę podjechać i zobaczyć czy mają ten specyfik i testować.

Bo w chwili obecnej mam poorboysa spray and gloss,ale dużo aut do psikania więc szukam czegoś tańszego,ale nie gorszego.

Napisano

Sonax BSD - będziesz Pan zadowolony.

Jeśli masz dużo aut to kupujesz dużego baniaka i wystarczy na długo smile.gif

Wcześniej używałem UQD od Megsa - no jest lepszy od Sonaxa (nie da się ukryć), ale jednak dzieli je kolosalna przepaść cenowa zlosnik.gif

Napisano

> Aż tyle wolnego czasu nie mam na taką lekturę. Dlatego wolałem spytać tutaj,wszak AK skupia dużo

> ludzi i ich opinie są cenne.

> Chyba funkcjonuje u mnie w mieście sklep firmowy sonaxa,muszę podjechać i zobaczyć czy mają ten

> specyfik i testować.

> Bo w chwili obecnej mam poorboysa spray and gloss,ale dużo aut do psikania więc szukam czegoś

> tańszego,ale nie gorszego.

Używałem BSD w sobotę po myciu, żeby nie było śladów po twardej wodzie.

Efekt jest powalający, ja aplikowałem na jeszcze mokry lakier, żeby się łatwiej polerował.

Napisano

Witam! Używał ktoś do samochodu rękawicy Raypath? Miałem okazję dzisiaj przetestować od znajomej która kupiła sobie zestaw do domu. Jest to kilka rękawic i szmatek z jakiegoś materiału który fajnie wciąga brud. Osobiście nie wierzę w takie rzeczy, lub nie wierzyłem. Szybko i fajnie umyłem sobie auto z użyciem małej ilości wody, bez żadnych szamponów itp. Auto spłukałem tylko wodą z piasku a póniej mokra rękawica i jakaś szmatka tak jakby z mikrofibry. Zmyły się nawet dość szybko czarne plamki z asfaltu. Efekt fajny ale nie wiem ile takie coś wytrzyma.

Ścierki są dość drogie, ale zastanawiam się czy warto zainwestować w taki zestawik bo na prawde całkiem szybko i dobrze mi poszło mycie auta. Firma sprzedaje całe zestawy do sprzątania domu, ale podobno maja tańszy zestaw do samego samochodu (Są tam osobne rękawice do lakieru, tapicerki i polerowania + ta z mikrofibry do ściągania resztek brudu) i dają gwarancję na 18 miesięcy.

Używał ktoś tego przez dłuższy czas? Warto zainwestować w takie coś? Ile myć wytrzymają ścierki? Jakieś opinie?

• 1 miesiąc później...
Napisano

na dniach odbieram compacta od lakiernika (zaczątki korozji na rantach przednich nadkoli, do tego lakierowana maska i zderzak - odpryski + poprawki tego co zauwaza, na koniec polerka całego auta) jak i czym zabezpieczyc lakier by jak najdłużej cieszyc sie odswierzonym autem? Z tego co mi mówili, preparaty uzyte podczas polerki na jakis czas zabezpiecza lakier niewiem.gif szkoda tylko ze pora roku nieciekawa i nie będzie kiedy się tym nacieszyć, ale chciałem to zrobić koniecznie przed zima. Po polerce glinkowanie itp. chyba nie ma już sensu hmm.gif czy cos z szeroko pojętego detailingu moge zastosować?

aha, lakier czarny ok.gif

pozdr.

Napisano

Jak auto po polerce to albo porządne woskowanie-na zimę polecam położyć coś trwałego, świetnie sprawdza się collinite 476 na zimę, ewentualnie jakiś sealant. Jak chcesz na dłuzej, to polecam powłiki kwarcowe. Ja u siebie mam gtechniq c1 i sobię chwalę.

Napisano

Za 50pln to możesz ni kupić porządnej rękawicy. Ja kiedyś kupowałem jakieś no name z halfordsa, potem turtla, ale to wszystko się rozlatywało.Potem kupiłem rękawicę meguiars i mam ją już 5 lat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.