Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie opony letnie - pytania i odpowiedzi - edycja 2008

Featured Replies

Napisano

Wiosna zbliża się wielkimi krokami zlosnik.gif i tak jak wyczytałem na naszym forum to ceny w sezonie spadają. Sprawdziłem ceny na www.opony.com i oto co pozostało do wyboru:

Fulda ECOCONTROL 165/70R13 79 T - 112 zł

Kleber VIAXER 165/70R13 79 T - 117 zł

BFGoodrich TOURING 165/70R13 79 T - 117 zł

Dunlop SP30 165/70R13 79 T - 121 zł

Nokian NRE 165/70R13 79 T - 122 zł

Goodyear DURAGRIP 165/70R13 79 T - 133 zł

Continental ContiEcoContact 3 165/70R13 79 T - 133 zł

Michelin ENERGY E 3B 165/70R13 79 T - 145 zł

Opony które najbardziej mi odpowiadają to te podkreślone na czerwono. Fulda EcoControl to dobra cena i ciekawy bieżnik, robione są u nas w Polsce i nie wiem jak się sprawują. Michelin to opony wyższej półki a czy do Punciafki z 1.1 SPI+LPG aż taki potrzebne to się zastanawiam. Kolejna sprawa to proszę o pomoc w wyborze sklepu internetowego, możecie któryś polecić ? Ceny w internecie naprawdę są bardzo konkurencyjne no i dostawa gratis. Dzięki za pomoc-pozdrawiam.

Napisano

http://www.opony.com/opony/49901_yokohama_adrive.html ok.gif

to będzie 3 sezon, w którym będę ujeżdżał yoko, co prawda S306, ale szczerze polecam ok.gif

Sklepy ? generalnie na kąciku już chyba wszystkie sprawdzono i zarzutów nie było (tyczy się tych najpopularniejszych)

ed: a jeśli nie yoko to Nokiany NRe

Napisano

Ja śmigam na Fuldach Ecocontrol, tylko, że w rozmiarze 165/70r14- w P2 i nie mogę narzekać, niezła przyczepność, na mokrym również, są w miarę ciche, nie mam powodów do narzekań. 15kkm zrobiłem już na tych oponkach i znaczących śladów zużycia nie ma waytogo.gif

Napisano

> szczerze polecam

Ja również polecam Yokohamy.

> Sklepy ?

Netcar www.netcar.pl cena tych opon w porównaniu z opony.com niższa o prawie 20 zł na sztuce wink.gif

http://www.netcar.pl/x_C_Sz2.html?NZ=T&a...&Szukaj.y=6

Korzystałem z ich usług nie raz, czasem można nawet negocjować cenę wink.gif szczególnie przy zakupie więcej niż 1 kompletu.

Napisano

ja sie podepne pod temat choc troche o co innego mi chodzi mam oponki 155/80/13 na zime kupiłem w takim samym rozmiarze ale na lato tak myslałem ze moze by tak zmienic na 175/70/13. Troche by to inaczej wygladało bo troche cienkie te opony 155 ))) nie chce zminieniac na 14 czy 15 bo cenowo 13" wychodza najkorzystniej a chciąłem jedank zmienic na troszke szersze, czy ktos robił taka konkretną zamiane?, bedzie dobrze? bo wedlug obliczen programu zamienniki opon na stronce z oponami to powinno pasowac, ale dla pewnosci wolę sie spytać, wiec nielinczujcie mnie, wydaje mi sie ze własnie 175 miałyby minimalne przekłamania jesli chodzi predkosc a spalanie nie powinno jakos drastycznie wzrosnąć, tak mi sie wydaje grinser006.gif

Napisano

Jeśli moge sie wypowiedziec to: ja miałem w kropku letnie 165/65R13 Fuldy i Klebery. Dobre oponki. Ale teraz zmieniłem na 175/60R14 Falken ZE 512 i jestem naprawdę zadowolony. Oponki super i wogóle o niebo lepiej sie jezdzi niz na seryjnych moich 13stkach 165tkach smile.gif

co do sklepu z oponami na portalu Interii to polecam gdyż tam kupiłem oponki i naprawdę polecam gorąco!Cena super i dostawa tez szybka i fachowa. w niedziele zamówilem a we wtorek juz opony mialem w garażu. Polecam.

Napisano

Byłem dzisiaj u mojego zaufanego "gumiarza" i dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy. Najpierw zapytałem o ceny a ten zaoferował mi całkiem dobre ceny na opony z dolnego zakresu cenowe a na te lepsze w porównaniu z np. opony.com to już było drożej. Pytam a co by pan polecił ? a on na to, polecił jak dla siebie czy sprzedał ? To mówie że jak dla siebie. A on że albo: Michelin, Dunlop, Pirelli. Reszta to jest całkowicie "niewyczuwalna". Pytałem o Fuldy Eco a on najpierw mi je pokazał i jak dla mnie wyglądają strasznie plastikowo ale może takie wrażenie odniosłem. Później zawołał chłopaczka który u niego pracuje i zapytał o te Fuldy na co ten odpowiedział z uśmiechem żeby nie brać. Pytam dlaczego ? a on że się szybko ścierają a co najgorsze bardzo ciężkie do wyważenia. Mówił że opony z niższej półki cenowej przychodzą bardzo różnie, raz są dobre a raz bardzo słabo wykonane. Na koniec poradził zęby kupił przez internet coś dobrego a on mi zamontuje grinser006.gif

Napisano

Przy zmianie oleju w serwisie rozmawiałem z chłopakami którzy montują opony-mówili że niektórzy się skarżą na opony kupowane z internetu. Ciężko je wyważyć i że są tak jakby drugiego gatunku. Pierwszy raz słyszę że opony mogą być drugiego gatunku, szczególnie te markowe jak Michelin, Dunlop itp. Co o tym sądzicie i o sklepach internetowych ? Może rzeczywiście kupują jakieś tańsze oponki od producenta ?

Napisano

I tu bym polemizował z opinią "gumiarzy", nawet zaufanych, przecież kupując przez net w jakiś sposób pozbawiasz go zarobku, więc coś musi powiedzieć, poza tym, ilu użytkowników, tyle opinii, ja akurat mam Fuldy EcoControl i nie mogę na nie narzekać, trzymają się nawierzchni suchej/mokrej o niebo lepiej od Continentala ContEcoContact EP, które mam w drugim Punto - rozmiar ten sam co Fulda. A jeśli chodzi o ścieralność, zależy od stylu jazdy, jak się postarasz, to najtrwalsze oponki zabijesz na dystansie 5kkm grinser006.gif

Ja na Fuldach jeżdżę już 2 sezon, i jakoś nie zaobserwowałem jakiegoś nadmiernego zużycia.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Witam

Czy na standardową felgę stalową (14, 5,5") można założyć oponki w rozmiarze 185X60, aktualnie mam "fabryczne" 165X70 ?

Z tego ci piszecie może być mniejszy komfort, ale lepsza przyczepnośc - dobrze rozumuję ?

Dzięki za info

Napisano

> Witam

> Czy na standardową felgę stalową (14, 5,5") można założyć oponki w

> rozmiarze 185X60, aktualnie mam "fabryczne" 165X70 ?

> Z tego ci piszecie może być mniejszy komfort, ale lepsza przyczepnośc

> - dobrze rozumuję ?

> Dzięki za info

mozna

Napisano

> Witam

> - dobrze rozumuję ?

> Dzięki za info

Można, bez obaw. Na 185/60 komfort IMHO ten sam, a przyczepność wyraźnie lepsza ok.gif

Napisano

> Witam

> - dobrze rozumuję ?

> Dzięki za info

na taki rodzaj felgi najszerzej mozna wlozyc do 195.

Napisano

no ja w zeszłym tygodniu też zapodałem na przód nowe fuldy ecocontrol i jestem zadowolony -cena 135pln/szt 165/65/14 handlopex rzeszów.

pozdro

Napisano

> Zamiennikiem dla seryjnej opony 165/70/14 jest z tych co podałeś

> 175/65/14 Aczkolwiek ZTCW nie ma go w homologacji. Mógłbyś też

> zapodać 185/60/14 które w homologacji IMHO są

Witam.

Wytłumacz mi co to jest ZTCW i IMHO.

Dzięki.

Napisano

> Witam.

> Wytłumacz mi co to jest ZTCW i IMHO.

> Dzięki.

ZTCW - Z tego co wiem

IMHO - In my humble opinion

Napisano

witajcie

kupiłem wczoraj 4x 165/70/14

Fulda ecocontrol

pierwsza jazda - super są ciche i dobrze trzymają się

drogi.

Faktycznie są problemy z wyważeniem ale jakoś tam

dali radę.

Napisano

Cze.

Jeździ ktos może na oponkach letnich BARUM BRAVURIS 185/65R15 88H TL ??

Jakie wrażenia ?? Podobno są dość głośne jednak 170 zł za nie to chyba przystępna cena ??

pozdroofka

Napisano

> Cze.

> Jeździ ktos może na oponkach letnich BARUM BRAVURIS 185/65R15 88H TL

> ??

> Jakie wrażenia ?? Podobno są dość głośne jednak 170 zł za nie to

> chyba przystępna cena ??

> pozdroofka

Wow, co to za rozmiar? zlosnik.gif Na 15 cali to nie lepiej założyć 195/50? Taniej i ładniej zlosnik.gif Na Bravurisach przejechałem jakieś 30 kkm, IMHO bardzo przyzwoita oponka, jak dla mnie cicha, podobno robią się głośne jak są dość mocno zużyte. Przyczepność ok, jazda po mokrym zwłaszcza ok.gif

Napisano

> Wow, co to za rozmiar? Na 15 cali to nie lepiej założyć 195/50?

> Taniej i ładniej Na Bravurisach przejechałem jakieś 30 kkm,

> IMHO bardzo przyzwoita oponka, jak dla mnie cicha, podobno robią

> się głośne jak są dość mocno zużyte. Przyczepność ok, jazda po

> mokrym zwłaszcza

Jako nowa owszem icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jako nowa owszem

Mówię, 30 kkm zrobione, nie narzekałem. Fakt, że Toyo lepsze grinser006.gif Ale też rozmiar inny. Szczerze powiedziawszy IMHO Bravuris zapewnia lepszą przyczepność niż np. Pirelli P6000 - bo z taką oponą mam porównanie z okresu kiedy jeździłem na Bravurisach.

Napisano

Witam,

nie mogę sie powstrzymac od skomentowania mojego najnowszego nabytku: Vredestein Sportrac 3 195/50/15.

Nabyte w okazyjnej cenie na oponytanio.pl (50 pln/szt mniej niz oferuja polskie portale oponiarskie).

Cechy na minus:

- brak krawdzi ochraniajacej obrecz,

- miekka scianka boczna, zwiekszajaca podatnosc na mechaniczne uszkodzenia opony

Cechy na plus:

- cudownie prowadzi sie na najbardziej zdradzieckim, lekko zwilzonym asfalcie - autostrada A2 na odcinku 60 km z predkoscia 160 km/h nie powodowala szybszego bicia serca, wyprzedzanie w warunkach tras krajowych i wojewodzkich z duzym marginesem bezpieczenstwa,

- niezla na suchym,

- kapitalny design bieznika,

- komfortowy (!) profil 50 dzieki miekkim sciankom bocznym, byl lepszy niz 185/60 (o dziwo, jedna z wad stala sie zaleta)

- umiarkowana glosnosc, a w zasadzie brak poczucia halasu dobiegajacego z kol (przy czym opony jezdza z niezbyt cichym samochodem)

Napisano

> Ja również polecam Yokohamy.

> Netcar www.netcar.pl cena tych opon w porównaniu z opony.com

> niższa o prawie 20 zł na sztuce

> http://www.netcar.pl/x_C_Sz2.html?NZ=T&a...&Szukaj.y=6

> Korzystałem z ich usług nie raz, czasem można nawet negocjować cenę

> szczególnie przy zakupie więcej niż 1 kompletu.

Tyle tylko że w NetCar tych oponek (w standardowym dla PII rozmiarze 165/70/R14) nie maja na magazynie. Pytali producenta, najblizszy termin dostawy to koniec czerwca. W SklepOpon podobna sytuacja (jedna sztuka w magazynie). Najtaniej na chwilę obecną i dostępne są na opony-auto, chociaż 161,70 zł za sztukę to już średnio atrakcyjna cena.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam!

Znajomy stanął przed problemem zakupu opon.

Samochodzik jakim sie porusza to puntoII 1,2 16V 80kM

Jakie oponki polecacie

Dotychczas jezdzil na 165X70 R14

Czy mozna zalozyc do tego samochodu 175x65R14? Czytałem ze nie ma homologacji punto na te oponki, z czym się to wiąże z jakimi ewentualnie problemami.

Czy Fulda ecocontrol to dobry wybór?

z gory dziekuje za odpowiedz

pozdrawiam

Napisano

wszystkie opony typu "Fuel saver" to straszna kaszana,chyba,że się jezdzi po mieście tylko,i po dziadkowemu.

A niehomologowany rozmiar wiąże się z możliwością problemów przy wypłacie z AC,przy czym przekłamane wskazania prędkościomierza to pestka smirk.gif

Napisano

> wszystkie opony typu "Fuel saver" to straszna kaszana,chyba,że się

> jezdzi po mieście tylko,i po dziadkowemu.

> A niehomologowany rozmiar wiąże się z możliwością problemów przy

> wypłacie z AC,przy czym przekłamane wskazania prędkościomierza

> to pestka

Dzieki

a co sądzicie o uniroyall 680?

Napisano

> a co sądzicie o uniroyall 680?

Jak narazie prima sort ok.gif.

• 2 miesiące później...
Napisano

A ja na razie testuje opony bieznikowane i w sumie poza wieksza glosnoscia nie zauwazylem jakichs zlych objawow hmm.gif

Ale powiem cos wiecej pewno dopiero po zakonczeniu sezonu.. Poki co w deszcze sobie radzily super, hamowanie tez nie sprawialo problemow zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jeździł może ktoś na Pirelli P6000 ?

Jakieś opinie ?

Napisano

Witam,

Uniroyal 680 - hałas nie do zniesienia no.gif, poza tym bardzo dobra przyczepność tak na mokrej nawierzchni jak i na suchej - ABS przy nich nie miał pracy ok.gif. Stabilna jazda w koleinach.

Ze względu na hałas wyrzuciłem je z przedniej osi i założyłem Kleber Dynaxer HP2. Hałas do przyjęcia, ale za to w koleinach mój Kropek wyraźnie pływał co przy Rally 680 nie miało miejsca. Przy Kleberach ABS również się nie napracował. Rozmiary w obu przypadkach 165/70/14.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.