Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Realne spalanie

Featured Replies

Napisano

..bo zawsze mnie śmieszą te wartości, że niby mój klekot w mieście średnio ma 6,5.

Fakt, jest dłubnięty, ale nigdy nie udało mi się zejść w city nizej niż 7,7

Raz miałem na całym baku 6,2 ale zaparłem się i jeździłem "na momencie" bez przyazgówek, gorzej, niz stetryczały kapelusz kościelno-niedzielny , przepisowo i po bożemu

Skąd więc te super uśrednione wartości ??

Juz nie wspominam o ukytym-zamierzonym błedzie prędkościomierza, bo REALNE spalanie mamy o conajmniej 20 % wyzsze....

Ke ??

Napisano

No było niedawno o tym całkiem sporo. Wnioski rozmyte, każdemu trochę inaczej wskazuje. Ja np. nie narzekam chociaż idealnego wyniku też nie mam.

Napisano

mi tam jtd w multiwagonie spokojnie srednio palil 5,7.NA trasie 4,7 w miescie mniej niz 7.Wiec da sie moze niespokojnie jezdzisz.Komputer mi w zasadzie dielanie poakzywal

Napisano

Bo istotne jest o jakim mieście mówimy. Bez urazy, jak ktoś jeździ po jakiejś pipdówce to będzie mieć spalanie 6.5 litra. Jak ktoś jeździ po np. Wrocku czy Wawie to nie spali mniej niż 7.4 litra (mi z moją żoną za kierą się mniej przy normalnym wrocławskim ruchu spalić się nie udało)... A potem się robią mity o spalaniu 6.5 litra. Tyle że jak odpytasz jak droga w tym mieście wygląda to...

Wczoraj wracałem z Łodzi do Wrocławia. Skasowałem TripB i spalanie na trasie wyszło 5.1 jechałem do 90 km/h z czego 60 km w cieniu aerodynamicznym tira, który śmigał w deszczu całkiem sympatycznie.Dlatego pytam się jak można spalić 4.5 litra na 100 km. Bo ja niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Bo istotne jest o jakim mieście mówimy. Bez urazy, jak ktoś jeździ po

> jakiejś pipdówce to będzie mieć spalanie 6.5 litra. Jak ktoś

> jeździ po np. Wrocku czy Wawie to nie spali mniej niż 7.4 litra

> (mi z moją żoną za kierą się mniej przy normalnym wrocławskim

> ruchu spalić się nie udało)... A potem się robią mity o spalaniu

> 6.5 litra. Tyle że jak odpytasz jak droga w tym mieście wygląda

> to...

> Wczoraj wracałem z Łodzi do Wrocławia. Skasowałem TripB i spalanie na

> trasie wyszło 5.1 jechałem do 90 km/h z czego 60 km w cieniu

> aerodynamicznym tira, który śmigał w deszczu całkiem

> sympatycznie.Dlatego pytam się jak można spalić 4.5 litra na 100

> km. Bo ja

-- DOKŁADNIE !! claps.gif

W miescie NIGDY nie schodzę poniżej 7-miu, inna sprawa, że nieźle musze dac wagonowi po d..pie by spalił więcej niz 9,5 po mieście....co jest jakims pocieszeniem smile.gif

W trasie ok 7-miu ale nie oszczędzam go, zreszta, nie po to był dłubany by patrzeć na to, że liter więcej chla...

Więc jesli ktos twierdzi, zę przy NORMALNEJ jeździe ( bez kapeluszowania) jego furak spali mniej niz 6 w wawie czy innym molochu, to dla mnie jest to dęte info palacz.gif

Napisano

> mi tam jtd w multiwagonie spokojnie srednio palil 5,7.NA trasie 4,7 w

> miescie mniej niz 7.Wiec da sie moze niespokojnie

> jezdzisz.Komputer mi w zasadzie dielanie poakzywal

hehe bez urazy ale chyba na wskaźniku spalania chwilowego zlosnik2.gif

Napisano

> mi tam jtd w multiwagonie spokojnie srednio palil 5,7.NA trasie 4,7 w

> miescie mniej niz 7.Wiec da sie moze niespokojnie

> jezdzisz.Komputer mi w zasadzie dielanie poakzywal

A ten multiwagon to 115 KM czy 80 bo to w sumie też istotne... Profil może uzupełnij?

Napisano

> A ten multiwagon to 115 KM czy 80 bo to w sumie też istotne... Profil

> może uzupełnij?

mogę się mylić ale kolega kris już chyba stilo nie ma - patrz podpis. a kiedy miał to chyba był 80PS i stąd takie wartości

Napisano

> mogę się mylić ale kolega kris już chyba stilo nie ma - patrz podpis.

> a kiedy miał to chyba był 80PS i stąd takie wartości

niestety juz nie mam,mialem 80ps,ale powoaznie 80 mniej pali?wydaje mi sie ze przy ciezkim aucie lepiej jak silnik ma swobodna moc

Napisano

> 115jtd - w trasie ok 5,3l/100

> miasto ok 7l/100km ale jezdze dynmicznie

w trasie jeszcze nigdy nie zszedlem ponizej 6l srednio 6,5l a trasa to same autostrady ok 600km, po miescie za duzo nie jezdze wiec nie znam spalania

Napisano

> w trasie jeszcze nigdy nie zszedlem ponizej 6l srednio 6,5l a trasa

> to same autostrady ok 600km,

No, ale w pl nie mamy takowych wiec da sie smile.gifgrinser006.gif Miedz krk-kat tez nie spada mi ponizej 6-ciu

Napisano

> ..bo zawsze mnie śmieszą te wartości, że niby mój klekot w mieście

> średnio ma 6,5.

jakiś tekst

Napisano

no to ciekawostka...

jak ja jeżdże stilo to:

trasa ok. 6l - tutaj trzeba dodać, że kawałek po mieście aby się do trasy dotoczyć...

miasto ok. 7l

oczywiście te liczby wzrastają delikatnie w lato przy klimie...odpowiednio o 0,2l i 0,4l...

mój ojciec ostatnio wziął stilo na traske...skasował licznik jak już jechał po trasie...

i tak:

średnie spalanie 4,4l

średnia prędkość 82km/h

jazda normalna...czyli około 110km/h...czasami wolniej czasami szybciej...przyśpieszanie w zależności od sytuacji na drodze ostre bądź delikatne...

więc jak widać można w trasie mieć aż tak niski wynik...ale to sama trasa...po mieście też da rade zejśc w okolice 6l...kwestia tylko techniki jazdy...

Napisano

> trasa...po mieście też da rade zejśc w okolice 6l...kwestia

> tylko techniki jazdy...

Zgadza sie.... średnio na jednym baku robiłem 950 km teraz po zmianie chipa i dodatkowych 4 KM oslabiony.gifsciana.gif tak z 850 - 900 ledwo dociągam angryfire.gif

Napisano

nie no to moja trasa troszke inaczej wyglada, 350m przez miasto, a pozniej trasa 120-140km/h i zwolnienie na zjazdach a predkosc jednostajna bo zazwyczaj jezdze nocami bo w dzien to i czasem klima nie daje rady i 6,5 w MW 2 osoby i jakis tam bagaz nieduzy, a jakbym mial jezdzic jak kapelusznik to raczej na autostradzie bylbym gorszy od TIRa (80kmh hehe.gif )

Napisano

Pisałem o tym w 2003 roku, w kolejnych latach too wkurzę was i dzisiaj! Mój stilo 1,2 zużywa 3,8 litra na 100 km w obie strony. Oczywiście latem. Prędkość średnia na tym odcinku 65 km/h zlosnik.gif

Napisano

> Pisałem o tym w 2003 roku, w kolejnych latach too wkurzę was i

> dzisiaj! Mój stilo 1,2 zużywa 3,8 litra na 100 km w obie strony.

> Oczywiście latem. Prędkość średnia na tym odcinku 65 km/h

a wyprzedzają Cię Żuki i Maluchy rotfl.gifrotfl.gifwpysk.gif

Napisano

Faaacet przestaw sobie komputer bo ci pokazuje ilość kilometrów do przejechania na 1 litrze paliwka.

Napisano

> Faaacet przestaw sobie komputer bo ci pokazuje ilość kilometrów do

> przejechania na 1 litrze paliwka.

Nie jestem dla Ciebie facet tylko ewentualnie kolega z kącika. Netykieta kolego. To, że 1,2 zużywa niewiele paliwa wiedzą wszyscy ich właściciele. Wiedzą o tym także starzy wyjadacze tego kącika,z którymi wątek dotyczący zużycia paliwa w różnych stilo wielokrotnie wałkowaliśmy. A teraz luzik zlosnik.gif

Napisano

tylko to straszna męczarnia jeździć z taką prędkością...;PPP

to sa km robione po trasie?

Napisano

jtd 115km , miasto srednio 7.8L w zimie , w lecie pewnie da sie z 7.4L , jak korkow nie ma to i 6.5L spali , tylko ze w Krakowie trudno by nie bylo korka ,a i lubie na kazdych swiatlach przeczyscic lopatki zmiennej geometrii grinser006.gif

Trasa krakow-sucha beskidzka ~4L , jadac ~180km/h po A4 ~6L , jak na ponad 1300kg duze auto i te osiagi to spalanie jest dobre , punto2 1.2 60km , spalalo w miescie podobnie , na trasie trudno bylo zejsc ponizej 5L , a jak sie lecialo 150km/h to palilo 7-8L

Napisano

yikes.gif Ja nie wiem jak kolega tego dokonał .... moje jtd na odcinku 54 km w tym 30% miato 70 % trasa i bez przekraczania 110 km/h to nigdy do takiego wyniku nie zejdzie

280470571-jtd.jpg

post-15502-14352491536297_thumb.jpg

Napisano

Ja mam średnią prędkość na baku 37 km/h, spalanie ~7.6 l/100k/h

silnik 140cv, uważam że jest nieźle...

podawanie samego spalania nawet z procentowym,udziałem trasy i miasta jest mało sensowne bo każda droga i sposób po niej jazdy może być inny.

Inna sprawa, średnia prędkość 100 km/h to 6.2 l/100 przy 1200 km trasy

ale już przy 20 km trasy może być np. 4.5 l/100 .... crazy.gif

Napisano

Ale macie życiowe problemy smile.gif, ja jeszcze nigdy nie uzyskałem jednocyfrowego wyniku (przed przecinkiem), Dynamiczne miasto to 13, bardzo dynamiczne to 15, lajtowa trasa to 11. Szybka trasa (przeważnie powyżej 200) to 18. Mowa o gazie, benzyny szło odpowiednio okolo 3l mniej.

Napisano

> Nie jestem dla Ciebie facet tylko ewentualnie kolega z kącika.

> Netykieta kolego. To, że 1,2 zużywa niewiele paliwa wiedzą

> wszyscy ich właściciele. Wiedzą o tym także starzy wyjadacze

> tego kącika,z którymi wątek dotyczący zużycia paliwa w różnych

> stilo wielokrotnie wałkowaliśmy. A teraz luzik

Gdyby było "Facet" biję się w pierś możesz mnie bokser.gif ale ponieważ było "Faaacet" nie uważam, abyś mógł mieć pretensje. To tak przecież żartobliwie smile.gif

No ale jeśli ubodło to sorki 20.GIF i piwo.gif

Napisano

Spalanie niezłe. Myślałem do tej pory, że ja jestem najlepszy. Mnie Stilo 1.2 latem bez łaski palił 4.8 . Było to super autko, bede go miło wspominał.

A mój rekord z Zywca do Katowic 4.3/100km

Napisano

> ..bo zawsze mnie śmieszą te wartości, że niby mój klekot w mieście

> średnio ma 6,5.

Mnie to ręce opadają na takie i tym podobne texty oslabiony.gif moje JTD po mieście spokojnie 9-10l grinser006.gif a traska to kiedyś 7,8 wyszło na 330 kkm smile.gif

ostatnio na autostradzie 13l cool.gif fakt prawej nogi nie zdejmuje czesto z "gazu" .

Napisano

> Mnie to ręce opadają na takie i tym podobne texty moje JTD po

> mieście spokojnie 9-10l a traska to kiedyś 7,8 wyszło na 330

> kkm

> ostatnio na autostradzie 13l fakt prawej nogi nie zdejmuje czesto

> z "gazu" .

7,8 na 330 km to super wynik waytogo.gif, mnie idzie przeważnie cały zbiornik na 330km czyli okolo 36l zlosnik.gif

Napisano

> 7,8 na 330 km to super wynik , mnie idzie przeważnie cały zbiornik

> na 330km czyli okolo 36l

a co mi tam hehe.gifwinner.gif

Napisano

> 7,8 na 330 km to super wynik , mnie idzie przeważnie cały zbiornik

> na 330km czyli okolo 36l

Nie 330km ale 330kkm czyli spalil koledze 7.8L na 330tys km , to lepsze niz reaktory jadrowe w lodziach zakrecony.gif

Napisano

> Mnie to ręce opadają na takie i tym podobne texty moje JTD po

> mieście spokojnie 9-10l a traska to kiedyś 7,8 wyszło na 330

> kkm

> ostatnio na autostradzie 13l fakt prawej nogi nie zdejmuje czesto

> z "gazu" .

Ja coś takiego jak zużycie paliwa całkowicie olewam.Jak paliwo się kończy to dolewam i po problemie.

Napisano

> Ja coś takiego jak zużycie paliwa całkowicie olewam.Jak paliwo się

> kończy to dolewam i po problemie.

Ja też, ale to chyba przywilej gazowników, bo w sumie litr w tą czy w tą to 2 zł a nie 4.

A ile Wam klekoty pokazują chwilowe z butem w podłodze przy vmax i jakie jest wtedy vmax przy poszczególnych mocach?

Napisano

> Ja też, ale to chyba przywilej gazowników, bo w sumie litr w tą czy w

> tą to 2 zł a nie 4.

> A ile Wam klekoty pokazują chwilowe z butem w podłodze przy vmax i

> jakie jest wtedy vmax przy poszczególnych mocach?

ja osobiscie przy vmax (195) nie mam czasu na kontrole ile mi pali, taka predkosc to juz troche niebezpieczna zeby jedna reka kierowac i skupiac sie na czyms innym bananaevil.gifczacha.gif

Napisano

> ja osobiscie przy vmax (195) nie mam czasu na kontrole ile mi pali,

> taka predkosc to juz troche niebezpieczna zeby jedna reka

> kierowac i skupiac sie na czyms innym

nie przesadzaj, przeciez macie tam od cholery autostrad, a chwilowe spalanie mozna ustawic juz na postoju a potem oderwać tylko wzrok na ułamek sekundy

palacz.gif

Napisano

no a wiesz ile radarow i tajniakow, w calej espanii na autostradach jest 120 ale dozwolone 135 przy 136 juz multa$,

no tak bardzo to mnie nie interesowalo ile pali chwilowo przy v max

Napisano

> Ja też, ale to chyba przywilej gazowników, bo w sumie litr w tą czy w

> tą to 2 zł a nie 4.

> A ile Wam klekoty pokazują chwilowe z butem w podłodze przy vmax i

> jakie jest wtedy vmax przy poszczególnych mocach?

jak dobrze pamietam chwilowka przy 210 kmh 115jtd na gumach 195/15/65 oscylowala w granicach 12/100 ale sie moge mylic bo to juz troche minelo smile.gif bedzie pogoda to sie potestuje.

Ogolnie od roku co zbiornik wychodzi mi 6.2-6.4 /100

Napisano

> Spalanie niezłe. Myślałem do tej pory, że ja jestem najlepszy. Mnie

> Stilo 1.2 latem bez łaski palił 4.8 . Było to super autko, bede

> go miło wspominał.

> A mój rekord z Zywca do Katowic 4.3/100km

zużycie się sprawdza w dwie strony, inaczej to jadać z kasprowego do zakopanego nic nie zużyjesz zlosnik.gif

Napisano

WITAM. jak się uda to w piatek bede szcześliwym posiadaczem Fiata Stilo z silnikiem 1.8 .chciałem zapytać przy okazji szanownych kolegów czy 1.8 to naprawde taki paliwożerny potwór ?? powiem tylko że moja ukochana bravka 1.4 brała w mieście 11 litrów przy bardzo spokojnej jeździe . mam nadzieje że stilo nie pobije tego wyniku

Napisano

Szosa, jak się da 110~120km/h, przy wyprzedzaniu czasem i więcej, spalanie 4,2 do 5,0. Miasto, krótkie odcinki (6km do pracy) w zimie 5,5 do 7,5. Autostrada, 150km/h, to już 7,5 frown.gif

Napisano

> Szosa, jak się da 110~120km/h, przy wyprzedzaniu czasem i więcej,

> spalanie 4,2 do 5,0. Miasto, krótkie odcinki (6km do pracy) w

> zimie 5,5 do 7,5. Autostrada, 150km/h, to już 7,5

ale ty napisales o spalaniu diesla, a kolega pytal sie o benzyniaka 1.8

a ja tez sie nie wypowiem bo mam jtd 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Szosa, jak się da 110~120km/h, przy wyprzedzaniu czasem i więcej,

> spalanie 4,2 do 5,0. Miasto, krótkie odcinki (6km do pracy) w

> zimie 5,5 do 7,5. Autostrada, 150km/h, to już 7,5

dzisiaj centrum katowic caly dzien 10-18 lacznie 157km screwy.gif avg trip B 6.1 swiety.gif oczywista klekot

Napisano

Witam, w koncu i ja pomierzylem sobie spalanie i wskazania kompa: smile.gif

Trasa: Warszawa-Wroclaw-Warszawa...w sumie 940km ( trasa 660km, miasto 280km )

Do baku weszlo mi 55 litrow...czy spalanie wychodzi cos 5,8...wskazania kompa na trip B 5.9...Pozdrawiam

Napisano

> dzisiaj centrum katowic caly dzien 10-18 lacznie 157km avg

> trip B 6.1 oczywista klekot

A jak taki "klekot" znosi bardzo krótkie miejskie trasy? To znaczy z domku do pracy, z pracy do rodziców, itp. Reasumując odcinki 2-3 km i dłuższy postój (czyli wystygnięcie silniczka) ?

czy na takie warunki "dizel" ma w ogóle sens??

Napisano

> A jak taki "klekot" znosi bardzo krótkie miejskie trasy? To znaczy z

> domku do pracy, z pracy do rodziców, itp. Reasumując odcinki 2-3

> km i dłuższy postój (czyli wystygnięcie silniczka) ?

> czy na takie warunki "dizel" ma w ogóle sens??

żaden diesel nie będzie szczęśliwy po takiej jeździe, nie tylko JTD. ledwo się zagrzeje a już będzie stygnął, pomyśl o ogromnym spalaniu - wtedy imho dużo większy sens ma benzyna. no chyba że kupisz bilet miesięczny, a stilo jtd będzie na wypady za miasto zlosnik.gif

Napisano

> żaden diesel nie będzie szczęśliwy po takiej jeździe, nie tylko JTD.

> ledwo się zagrzeje a już będzie stygnął, pomyśl o ogromnym

> spalaniu - wtedy imho dużo większy sens ma benzyna. no chyba że

> kupisz bilet miesięczny, a stilo jtd będzie na wypady za miasto

Benzyna - pod warunkiem że nie będzie to Stilo 2.4 Abarth smile.gif

Chyba żeby go "zagazować" ?

Jak mawiają "albo rybki albo akwarium" - "albo fajny motor albo fajne spalanie" wink.gif

Napisano

> A jak taki "klekot" znosi bardzo krótkie miejskie trasy? To znaczy z

> domku do pracy, z pracy do rodziców, itp. Reasumując odcinki 2-3

> km i dłuższy postój (czyli wystygnięcie silniczka) ?

> czy na takie warunki "dizel" ma w ogóle sens??

To byla jazda "w sprawach roznych". Czyli od urzedu do urzedu, czas postoju okolo godziny . Zaluje ze nie mieszkam na jakims zadupiu gdzie mozna sie snuc po drogach 70-80kmh , przy tych predkosciach spalanie 4-4.5 , (przy 90 5.5 , 120 okolo 6-6.2 150 7-7.5 )

Odpowiadajac na pytanie czy ma sens. Nie ma sensu jezdzic jakimkolwiek autem. Zajedziesz aku w tydzien .Zeby zbilansowac uruchomienie silnika potrzebujesz 15-20 minut pracy , a gdzie tam mowic o rozgrzaniu. no.gif Mozna sie ratowac i wyjezdzac z osiedla na jedynce i trzymac go na 2tys obr zeby szybciej podgrzac silnik ale i tak bateria ci powie aua znacznie szybciej niz by sie kto spodziewal.

Napisano

Prawda jest taka ze spalanie zależy głównie od stylu jazdy. Dla mnie (MW 1,9JTD 115) średnio 7,0l ropy, 20% miasto, 80%trasa V~150km/h, pustym autem, korzystając z każdego z tych 115KM:) W długich trasach (autostrada) z kompletem pasażerów 6,0-6,5l (zależy czy z klima czy bez), stała prędkość ok150km/h. Uważam ze to naprawdę niedużo. Peugeot 407 1,8benz. w tych samych warunkach nie schodzi poniżej odpowiednio 12-13 i 10-11l, czyli moc taka sama a różnica w pieniążkach kolosalna zeby.GIF

Napisano

> Odpowiadajac na pytanie czy ma sens. Nie ma sensu jezdzic

> jakimkolwiek autem. Zajedziesz aku w tydzien .Zeby zbilansowac

> uruchomienie silnika potrzebujesz 15-20 minut pracy , a gdzie

> tam mowic o rozgrzaniu. Mozna sie ratowac i wyjezdzac z

> osiedla na jedynce i trzymac go na 2tys obr zeby szybciej

> podgrzac silnik ale i tak bateria ci powie aua znacznie szybciej

> niz by sie kto spodziewal.

Szczerze mówiąc, od ponad trzech lat jeżdzę tak UNO, a wcześniej katowałem w mieście malucha.Nigdy jeszcze nie miałem problemów zakumulatorem, choć bardzo często zapalam przy włączonych śwatłach i radiu (co zdrowe z pewnością nie jest). Może trafiłem na auta z dobrymi wgzemplarzmi centry, nie wiem niewiem.gif

Kolega który ma Forda z dwulitrowym "dizlem" i jeździ po mieście na krótkich trasach, mówił że żadnych problemów i mało pali, może więc warto zainteresować się Multijetem (nie JTD) ?

Napisano

może

> więc warto zainteresować się Multijetem (nie JTD) ?

jesli ci sie nie pali, a zakladam ze tak wlasnie jest to zapraszamy na spota ( 3 stawy katowice) czesto sie chlopaki zjezdzaja to sobie podotykasz gole blachy swiety.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.