Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Troska o Xenony

Featured Replies

Napisano

Ponieważ posiadam ksenony (oryginalne żeby nie było ze spryskiwaczami i samopoziomowaniem cool.gif) i chciałbym aby świeciły jak najdłużej to mam pytanko bo wyczytałem gdzieś, że jeśli często gasi się i zapala ksenony to ostro skraca się ich żywot hmm.gif prawda to? niestety często zdarza mi się gasić i zapalać lampy np. jadąc na zakupy od sklepu do sklepu. Czy mogę używać na czas zakupów jeżdżąc po centrum świateł postojowych razem z halogenami zamiast ciągle włączać i wyłączać ksenony? zlosnik.gif czy POLICJA będzie sie mnie czepiać i co mi grozi ewentualnie?

Napisano
  • Autor

> Czy mogę używać na czas zakupów

> jeżdżąc po centrum świateł postojowych razem z halogenami

> zamiast ciągle włączać i wyłączać ksenony? czy POLICJA będzie

> sie mnie czepiać i co mi grozi ewentualnie?

Ja jak wjeżdżam do centrum to wyciągam bezpiecznik od ksenonów. Po co się mają ciągle świecić...

Napisano

> Ja jak wjeżdżam do centrum to wyciągam bezpiecznik od ksenonów. Po co

> się mają ciągle świecić...

A mi sie nie swieca smile.gif To znaczy w Lexie sa swiatla do jazdy dziennej niezalezne od ksenonow. Za to Saab caly dzien na ksenonach jezdzi frown.gif

Napisano

> Ja jak wjeżdżam do centrum to wyciągam bezpiecznik od ksenonów. Po co

> się mają ciągle świecić...

Ja wyczytałem ze jak ktoś czesto bezpieczniki wyjmuje to tez skraca ich zywot, a bezpieczniki kosztują zlosnik.gif

Napisano

> niestety często zdarza mi się gasić i zapalać lampy np. jadąc na

> zakupy od sklepu do sklepu. Czy mogę używać na czas zakupów

> zamiast ciągle włączać i wyłączać ksenony?

Powiedz proszę, że zartujesz.... icon_eek.gifpad.gif

Napisano

> Ja wyczytałem ze jak ktoś czesto bezpieczniki wyjmuje to tez skraca

> ich zywot, a bezpieczniki kosztują

fakt, przecież się ścierają przy wkładaniu... o tym nie pomyślałem.

Napisano
  • Autor

> Powiedz proszę, że zartujesz....

Trochę żartuje grinser006.gif chodzi mi o to jak Wy użytkujecie ksenony - normalnie jak zwykłe żarówki i czy jakoś o nie dbacie aby długo świeciły (żarniki trochę kosztują sick.gif)

Napisano

> zamiast ciągle włączać i wyłączać ksenony? czy POLICJA będzie

Policja nie ma prawa czepiać się za uzywanie ksenonów lub halogenów, gdyż w obecnych czasach wiekszośc pojazdów ma ksenony lub halogeny. Tradycyjnych żarówek juz sie raczej nie stosuje doświateł mijania (pozycyjne to wciąż przeważnie zwykłe żarówki). na czym polega więc problem?

Napisano
  • Autor

> Policja nie ma prawa czepiać się za uzywanie ksenonów lub halogenów,

> gdyż w obecnych czasach wiekszośc pojazdów ma ksenony lub

> halogeny. Tradycyjnych żarówek juz sie raczej nie stosuje

> doświateł mijania (pozycyjne to wciąż przeważnie zwykłe

> żarówki). na czym polega więc problem?

Chodzi mi o to czy zamiast ksenonów mogę używać do jazdy innych świateł w moim aucie tj. postojowych i halogenów? albo np. jeździć tylko na samych halogenach?

Napisano

> Policja nie ma prawa czepiać się za uzywanie ksenonów lub halogenów,

> gdyż w obecnych czasach wiekszośc pojazdów ma ksenony lub

> halogeny. Tradycyjnych żarówek juz sie raczej nie stosuje

> doświateł mijania (pozycyjne to wciąż przeważnie zwykłe

> żarówki). na czym polega więc problem?

a przepisy Ty zna co do stos swiateł halogenowych??

idac tym tokiem myslenia wiekszosc a w zasadzie wszystkie pojazdy maja tez swiatła długie, klakson itd. czy mozna na nich cały czas jezdzic czy sa jakies uwarunkowania co do ich stos??

Napisano

> Chodzi mi o to czy zamiast ksenonów mogę używać do jazdy innych

> świateł w moim aucie tj. postojowych i halogenów? albo np.

> jeździć tylko na samych halogenach?

Odpowiem krótko. NIE !!! tak Ci szkoda ksenonów , kosztem swojego bezpieczeństwa , widoczności i bycia widocznym pad.gif

Napisano

> Odpowiem króko. NIE !!! tak Ci szkoda ksenonów , kosztem swojego

> bezpieczeństwa , widoczności i bycia widocznym

mam nadzieje ze prace które obecnie trwaja nad ponownym zniesienim przymusu uzywania swiateł dobiegna do konca i wreszcie a raczej znowu nie trzeba bedzie jezdzic na swiatłąch

Napisano

zaraz, po kolei. halogen, ksenon to rodzaje swiateł. Nie ma zakazu uzywania halogenów. Bo co by mieli zrobic Ci, którzy nie mają ksenonów a tylko halogenowy lampy jako swiatła mijania? To w latach chyba 70 była pewna nagonka na halogeny, gdy twierdzono że światło żarówki halogenowej oslepia ale wtedy były inne standardy i przeważały samochodu ze swiatłąmi mijania o zwykłych żarówkach, takich jak w fiace 125p czy 126p.

W moim samochodzi mam jako światła przednie tylko mijania i drogowe (przeciwmgielnych z przodu nie ma) z żarówkami halogenowymi (H7 zdaje sie). I nie mam innej mozliwości jazdy na światłąch jak tylko z włączonymi światłami halogenowymi.

Napisano

> zaraz, po kolei. halogen, ksenon to rodzaje swiateł. Nie ma zakazu

> uzywania halogenów. Bo co by mieli zrobic Ci, którzy nie mają

> ksenonów a tylko halogenowy lampy jako swiatła mijania? To w

> latach chyba 70 była pewna nagonka na halogeny, gdy twierdzono

> że światło żarówki halogenowej oslepia ale wtedy były inne

> standardy i przeważały samochodu ze swiatłąmi mijania o zwykłych

> żarówkach, takich jak w fiace 125p czy 126p.

> W moim samochodzi mam jako światła przednie tylko mijania i drogowe

> (przeciwmgielnych z przodu nie ma) z żarówkami halogenowymi (H7

> zdaje sie). I nie mam innej mozliwości jazdy na światłąch jak

> tylko z włączonymi światłami halogenowymi.

to ze masz zarowki h7 nie oznacza ze masz halogeny cfaniak.gif

to sa 2 rozne sprawy

Napisano

ale chyba chodzi o halogeny w rozumieniu przeciwmgielnych smile.gif

Napisano

> a przepisy Ty zna co do stos swiateł halogenowych??

> idac tym tokiem myslenia wiekszosc a w zasadzie wszystkie pojazdy

> maja tez swiatła długie, klakson itd. czy mozna na nich cały

> czas jezdzic czy sa jakies uwarunkowania co do ich stos??

Znam przepisy. A Ty znasz? Gdzie w ustawie jest napisane, że wolno lub nie wolno jeżdzić z włączonymi lampami ksenonowymi lub halogenowymi?

Ja ze swojej strony podpowiem, że w art. 29, 30 i 51 okreslone sa zasady uzywania świateł zewnetrznych, zarówno mijania, drogowych, dziennych i przeciwmgielnych oraz obowiązki kierowcy co do ich stosowania w okreslonych warunkach atmosferycznych. Nie nic o światłąch ksenonowych lub halogenowych, gdyz każde z tych źródeł światła, o ile jest homologowane tak jako źródło i instalacja w samochodzie, jest dozwolone.

Napisano

> ale chyba chodzi o halogeny w rozumieniu przeciwmgielnych

Szczerze powiem, nie wiem co autor miał na mysli. Odnosze soię do tego co napisał, bez fantazjowania i dospiewywania sobie, co byc może to oznacza. Pisze o światłąch ksenonowych i halogenowych. Jedne włącza, a inne chciałby. natomiast jakie jest przeznaczenie tych świateł (mijania, przeciwmgielne) to nie napisał, ale podejrzewam, że może jakieś nieporozumienie zaszło.

Napisano

> Znam przepisy. A Ty znasz? Gdzie w ustawie jest napisane, że wolno

> lub nie wolno jeżdzić z włączonymi lampami ksenonowymi lub

> halogenowymi?

> Ja ze swojej strony podpowiem, że w art. 29, 30 i 51 okreslone sa

> zasady uzywania świateł zewnetrznych, zarówno mijania,

> drogowych, dziennych i przeciwmgielnych oraz obowiązki kierowcy

> co do ich stosowania w okreslonych warunkach atmosferycznych.

> Nie nic o światłąch ksenonowych lub halogenowych, gdyz każde z

> tych źródeł światła, o ile jest homologowane tak jako źródło i

> instalacja w samochodzie, jest dozwolone.

po pierwsze nic nie napisałem o xenonach bo sprawa prosta, ma ktos wiec smiga na nich...

swiatła przeciwmgielne zwane halogenami popularnie, to teraz przeczytaj co pisze w przepisach o swiatłach przeciwmgielnych i czy mozesz na nich smigac w czasie normalnej widocznosci...

Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem samochód musi być wyposażony w tylne (czerwone) światło przeciwmgłowe. Przednie światła poprawiające widoczność w czasie mgły czy intensywnych opadów deszczu lub śniegu nie są obowiązkowe.

Zgodnie z wydanym przez Ministra Infrastruktury Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. z 2003 r. nr 32) w samochodzie osobowym można zamontować dwa przednie reflektory przeciwmgłowe. Mogą one mieć barwę białą bądź żółtą. Muszą zostać umieszczone nie dalej niż 400 mm od obrysu bocznego auta, nie wyżej niż światła mijania oraz nie niżej niż 250 mm od dolnej krawędzi samochodu. Kolejny wymóg to możliwość włączania i wyłączania halogenów niezależnie od świateł mijania czy drogowych. Jeśli zamontowane przez nas reflektory nie będą spełniać któregoś z tych warunków, samochód nie przejdzie badania technicznego.

Napisano

> to ze masz zarowki h7 nie oznacza ze masz halogeny

> to sa 2 rozne sprawy

czyli, niby że lampa z żarówka H7 nie musi oznaczac, że jest to lampa halogenowa? Ja uważam inaczej.

Napisano

> czyli, niby że lampa z żarówka H7 nie musi oznaczac, że jest to lampa

> halogenowa? Ja uważam inaczej.

no popatrz ja mam w aucie swiatła mijania na soczewce z zarowka halogenowa h7, i swiatła drogowe bez soczewki z odbłysnikiem tez na h7, ale swiateł halogenowych=swiateł przeciwmgielnych nie mam..

taki mały edit jeszcze:

Kodeks Ruchu Droowego dopuszcza używanie świateł przeciwmgłowych (halogenów) - przód jeżeli jest ograniczona przejrzystość powietrza (mgła, zadymienie, w górach chmury, itp.) można ich używać zarówno na terenie zabudowanym jak i niezabudowanym pod waryunkiem oczywiście, że nie oślepiają innych użytkowników drogi. Co do świateł dalekosiężnych to można ich używać tylko poza terenem zabudowanym, przy czym światła drogowe można używać na terenie zabudowanym pod warunkiem, że ulice są nieoświetlone.

Napisano

> Czy mogę używać na czas zakupów

> zamiast ciągle włączać i wyłączać ksenony?

nie możesz...

> czy POLICJA będzie

mandat...

Napisano

> no popatrz ja mam w aucie swiatła mijania na soczewce z zarowka

> halogenowa h7, i swiatła drogowe bez soczewki z odbłysnikiem tez

> na h7, ale swiateł halogenowych=swiateł przeciwmgielnych nie

> mam..

Cóż, skoro dla kolegi halogen to przednie przeciwmgielne, to juz rozumiem, ale może było tak od razu?

Niepotrzebna chyba była dyskusja, ale skąd niby mam wiedziec jak ktos sobie na własny uzytek ponazywał swiatła?

Przeciwmgielne to przeciwmgielne i tyle. Okresla przeznaczenie lampy i jej zastosowanie. Taka nazwa jest w przepisach, gdzie nie ma słowa o stosowaniu halogenów. Dla jednego galogen to przeciwmgielne, dla innego po prostu lampa z żarówka halogenową (mijania, drogowe, przeciwmgielna) . Moze lepiej dyskutując o przepisach stosowac ogólnie rozumiane okreslenia a nie własne lub własciwe tylko niektórym? Byłoby prosciej i konkretniej?

Napisano

Skoro, jak widzę, nieporozumienie sie wyjasniło. Nieco zabawne nieporozumienie ale pare osób (przynajmniej jedna) siegnęły do przepisów więc może i nie ma tego złego...?

tak więc: na mocy art. 51 trzeba jeżdzić na światłach, przy czym w dzien, w warunkach normalnej przejrzystości powietrza mają byc to albo mijania, albo dzienne. Na jazdę na przeciwmgielnych przednich w takiej sytuacji przepisy nie zezwalają.

Jeśli natomiast byłyby to warunki zmniejszonej przejrzystosci, to mozna przednie przeciwmgielne wraz z pozycyjnymi włączyć, zgodnie z art. 30 ustawy "Prawo o ruchu drogowym"

Napisano

> Cóż, skoro dla kolegi halogen to przednie przeciwmgielne, to juz

> rozumiem, ale może było tak od razu?

> Niepotrzebna chyba była dyskusja, ale skąd niby mam wiedziec jak ktos

> sobie na własny uzytek ponazywał swiatła?

> Przeciwmgielne to przeciwmgielne i tyle. Okresla przeznaczenie lampy

> i jej zastosowanie. Taka nazwa jest w przepisach, gdzie nie ma

> słowa o stosowaniu halogenów. Dla jednego galogen to

> przeciwmgielne, dla innego po prostu lampa z żarówka halogenową

> (mijania, drogowe, przeciwmgielna) . Moze lepiej dyskutując o

> przepisach stosowac ogólnie rozumiane okreslenia a nie własne

> lub własciwe tylko niektórym? Byłoby prosciej i konkretniej?

tak kwoli jeszcze scisłosci,

mamy halogeny dalekosiezne i przeciwmgielne, ani jednych ani drugich w powyzszym wypadku nie mozna uzywac.

Jestes w błedzie mowiac ze jezlei masz h7 to masz halogen, halogen odnosi sie tylko do swiateł przeciwmgielnych i dalekosieznych, zadne inne swiatła nie nosza nazewnictwa halogen.

Napisano

> tak kwoli jeszcze scisłosci,

> mamy halogeny dalekosiezne i przeciwmgielne, ani jednych ani drugich

> w powyzszym wypadku nie mozna uzywac.

> Jestes w błedzie mowiac ze jezlei masz h7 to masz halogen, halogen

> odnosi sie tylko do swiateł przeciwmgielnych i dalekosieznych,

> zadne inne swiatła nie nosza nazewnictwa halogen.

Juz pisałem i podtrzymam moje zdanie. Nazwa halogen zamiast przeciwmgielnego czy dalekosieżnego to byc może wymysł jakiejś grupy osób, ale w kestii formalnej halogen to lampa, gdzie żródłem światła jest żarówka halogenowa (jak np. h7 ale nie tylko taka). Ale wolno nazywac inaczej, nic mi do tego.

A to że dla Ciebie halogen oznacza cos innego, to mnie to nie przeszkadza, dopóki nie doprowadza do nieporozumien a i to nie jest nazbyt wielkim utrudnieniem.

Nie ma co sie kłócić, ja w każdym razie nie zamierzam Cie przekonywac bo i po co?

Napisano

> Juz pisałem i podtrzymam moje zdanie. Nazwa halogen zamiast

> przeciwmgielnego czy dalekosieżnego to byc może wymysł jakiejś

> grupy osób, ale w kestii formalnej halogen to lampa, gdzie

> żródłem światła jest żarówka halogenowa (jak np. h7 ale nie

> tylko taka). Ale wolno nazywac inaczej, nic mi do tego.

> A to że dla Ciebie halogen oznacza cos innego, to mnie to nie

> przeszkadza, dopóki nie doprowadza do nieporozumien a i to nie

> jest nazbyt wielkim utrudnieniem.

> Nie ma co sie kłócić, ja w każdym razie nie zamierzam Cie przekonywac

> bo i po co?

i wzajemnie, w kazdym razie co do autora postu mysle ze temat i problem rozwiazany...

pozdrawiam

Napisano

> i wzajemnie, w kazdym razie co do autora postu mysle ze temat i

> problem rozwiazany...

Sądzę, że wyczerpalismy wszystkie ewentualności. A lektura przepisów (cytowane wczesniej artykuły) upewni autora co wolno, a czego nie.

> pozdrawiam

Równiez pozdrawiam.

Napisano

mylicie definicje

Ty interpretujesz to jako żarówke halogenowa , on jako światła przeciwmgielne

Napisano
  • Autor

Uff małe nieporozumienie wynikło, chodziło mi oczywiście o przeciwmgielne przeze mnie nazywane halogenami.

Zrobiłem mały test przed chwilą i przejechałem się po centrum mego miasta z włączonymi mijania i halogenami, spotkałem po drodze trzy radiowozy i... nic, do tego widziałem parę aut z włączonymi halogenami i wcale mnie nie oślepiały w słoneczny pogodny dzień. Wiem że nie zmienia to faktu, że są przepisy i należy się do nich stosować ale mam wrażenie, że policja jak widzi że coś świeci w samochodzie to im to wystarczy lub większość z nich po prostu nie jest w stanie rozpoznać świateł mijania, ksenonów, halogenów czy tym bardziej dziennych hehe.gif

Napisano

moze to nei były radiolki drogówki i poprostu nei zwracaja na to uwagi

poza tym nic xenonom nie bedzie - nie odpalaj poprostu silnika z wlaczonymi swiatłami (bo wtedy sa najwieksze skoki napiecia) i bedzie gut

światła mijania sa po to aby je uzywać , a jak uparcie chcesz je oszczedzac to zamontuj światła do jazdy dziennej ok.gif

Napisano

> tak kwoli jeszcze scisłosci,

> mamy halogeny dalekosiezne i przeciwmgielne, ani jednych ani drugich

> w powyzszym wypadku nie mozna uzywac.

> Jestes w błedzie mowiac ze jezlei masz h7 to masz halogen, halogen

z całym szacunkiem, Kolego, co Ty wygadujesz? icon_eek.gif

żarówka halogenowa to rodzaj elektrycznego źródła światła

a dalekosiężne i przeciwmgielne (właściwie: przeciwmgłowe) to rodzaj reflektora, a nie źródła światła

to Ty jesteś w błędzie, szkoda, że nie zdajesz sobie z tego sprawy...

doucz się i nie brnij dalej w podwórkowe teorie co się nazywa halogenem a co nie ok.gif

Napisano

> dlaczego podałeś mi link do wikipedii?

Zeby kolega ktory mysli ze halogeny to typ lamp w samochodzie przeczytal ze nie ma racji.

Napisano

Bajki opowiadasz.

Poczytaj tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampa_halogenowa

"Halogen" to nazwa chemiczna, określenie przeniosło się w żargonie najpierw na żarówkę, wykorzystującą halogenkowy efekt regeneracji wolframowego włókna a teraz niektórzy próbują tę nazwę przenieść na całe reflektory - nie wiadomo dlaczego akurat te przciwmgielne.

Napisano

> Zeby kolega ktory mysli ze halogeny to typ lamp w samochodzie

> przeczytal ze nie ma racji.

aaa, bo myślałem, że chcesz mnie dodatkowo utwierdzać w tym co napisałem,

podpierając się źródłem do którego mam "z zasady" ograniczone zaufanie smile.gif

Napisano

> niektórzy próbują tę nazwę przenieść na całe reflektory - nie wiadomo dlaczego akurat te przciwmgielne.

Wiadomo, wiadomo dlaczego. zlosnik.gif

Na pewno niektórzy pamiętają, jak po miastach jeździły dumnie 126p, 125p i Polonezy ze światłami przeciwmgielnymi osłoniętymi białą zaślepką z dumnym napisem "halogen". zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Wiadomo, wiadomo dlaczego.

> Na pewno niektórzy pamiętają, jak po miastach jeździły dumnie 126p,

> 125p i Polonezy ze światłami przeciwmgielnymi osłoniętymi białą

> zaślepką z dumnym napisem "halogen".

> mar00ha

A na pudełku za szybą w komisie był dumny napis:

"Halogen Fog Lamp", co z angielskiego należy tłumaczyć na polski:

halogenowa lampa (przeciw)mgielna (lub, jak kto woli "mgłowa")

a nie "lampowy mglisty halogen" 270751858-jezyk.gif

Napisano

Nie rozumiem na czym ma polegać oszczędzanie ksenonów.

Niedawno wymieniłem palniki D2R 4300K po 5 latach eksploatacji (w tym 2 ostatnie sezony używane jako dzienne), świeciły jeszcze ale zdarzało im się przygasać.

Chyba raz na 5 lat można ponieść koszt 2x140 PLN za markowe D2R + 40 PLN wymiana w ASO.

Jedyną obawę jaką jestem w stanie sobie wyobrazić, można mieć o silniczki od poziomowania bo na naszych wspaniałych drogach non stop pracują, ale póki co nic się z nimi nie dzieje.

Napisano

> Jedyną obawę jaką jestem w stanie sobie wyobrazić, można mieć o

> silniczki od poziomowania bo na naszych wspaniałych drogach non

> stop pracują, ale póki co nic się z nimi nie dzieje.

żartujesz?

jak to non-stop pracują?

skąd ten pomysł? smile.gif

Napisano

> żartujesz?

> jak to non-stop pracują?

> skąd ten pomysł?

każde ksenony fabrycznie montowane, mają dynamiczne poziomowanie

to obowiązek zlosnik.gif

Napisano

> każde ksenony fabrycznie montowane, mają dynamiczne poziomowanie

> to obowiązek

Ale to poziomowanie nie dziala w czasie rzeczywistym, ale na podstwaie obciazenia samochodu - ustawia swiatla raz i tyle.

Napisano

> to obowiązek

one nie sluza do wyrownywania poziomu na dziurach , tylko do automatycznego ustawienia jak np. tył jest obciazony

Napisano

> mam nadzieje ze prace które obecnie trwaja nad ponownym zniesienim

> przymusu uzywania swiateł dobiegna do konca i wreszcie a raczej

> znowu nie trzeba bedzie jezdzic na swiatłąch

Też mam taką nadzieję, lecz raczej żadne prace nie trwają zlosnik.gif

Napisano

> to obowiązek

no jaha ok.gifhehe.gif

pozdr.

Napisano

> to obowiązek

ale to nie działa jako korektor wysokości na wybojach, dziurach etc. zlosnik.gif

Napisano

> no jaha

> pozdr.

z czego się śmiejesz ?

mam może filmik na youtube Ci wrzucić ?

a może jeżdząc moim autem codziennie mam zwidy ?

pozimomowanie xenonów w czasie rzeczywistym dostosowuje się do ruchów karoserii w czasie jazdy

gdy przyspieszam i przód auta się podnosi to wiązka światła się obniża

gdy hamuję i przód auta idzie w dół - wiązka światła się podnosi

po prostu lampy zawsze świacą na tej samej wysokości

i tyle zlosnik.gif

Napisano

> gdy przyspieszam i przód auta się podnosi to wiązka światła się

> obniża

> gdy hamuję i przód auta idzie w dół - wiązka światła się podnosi

> po prostu lampy zawsze świacą na tej samej wysokości

> i tyle

nie wierzę

i tyle wink.gif

Napisano

> nie wierzę

> i tyle

niech ktoś kumaty wytłumaczy jak działają fabryczne xenony, bo mi ręce opadły i iść spać muszę zlosnik.gif

edit:

jednak poświeciłem minutkę, google.pl--->ksenony poziomowanie--->wynik:

"Zgodnie z przepisami światła ksenonowe muszą być wyposażone w automatyczne poziomowanie. Trzeba więc założyć specjalne czujniki na przednią i tylną oś, które podają informacje o ugięciu zawieszenia i na tej podstawie moduł sterujący, w trybie rzeczywistym, koryguje ustawienie świateł."

zlosnik2.gifzlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.