Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej,klocki,amorki,świece,etc-TU ZNAJDZIESZ ODPOWIEDŹ !

Featured Replies

Napisano

> No patrz, a u mnie z powodzeniem radził sobie przez blisko sześć lat.

no to zostaje sie tylko cieszyć, moze jeszcze 6 lat temu robili lepiej. smile.gif mniej masowo

Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i tez odradzał (podobno roztwór którym zalewaja akumulatory nie jest taki jak powinien i przy nizszych temperaturach zbyt gęstnieje) szkoda ze dopiero teraz z nim rozmawiałem frown.gif

Napisano

> no to zostaje sie tylko cieszyć, moze jeszcze 6 lat temu robili

> lepiej. mniej masowo

> Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i tez odradzał (podobno roztwór

> którym zalewaja akumulatory nie jest taki jak powinien i przy

> nizszych temperaturach zbyt gęstnieje) szkoda ze dopiero teraz z

> nim rozmawiałem

W zeszłym roku ponownie zdecydowałem się na Boscha, więc mam nadzieję że za kilka lat uda mi się zweryfikować to o czym piszesz. grinser006.gif

Napisano

> W zeszłym roku ponownie zdecydowałem się na Boscha, więc mam nadzieję

> że za kilka lat uda mi się zweryfikować to o czym piszesz.

wszystko zalezy tez na jaki egzemplaz trafisz, nie mogą wszystkie być wadliwe bo by bosch zbankrutował grinser006.gif poprostu zależy na jaką serie trafisz. Ja juz wole nieryzykować moim typem jest Centra teraz - do czasu jak sie nie trafi wadliwa grinser006.gif

Ja osobiscie zycze zeby Ci zeby ten Twój trafił sie dobry cool.gif

Napisano

> Ja juz wole nieryzykować moim typem jest Centra teraz -

> do czasu jak sie nie trafi wadliwa

Sprzedawca u którego kupowałem aku miał swego czasu w swojej ofercie również Centrę. Na moje pytanie dlaczego tak już nie jest, odpowiedział że wycofał się bo miał za dużo reklamacji/zwrotów. alien.gif

> Ja osobiscie zycze zeby Ci zeby ten Twój trafił sie dobry

Nie dziękuję żeby nie zapeszyć. skromny.gifgrinser006.gif

Napisano

> Tomek, dla porównania zadzwoń to tego gościa:

> Adam Mańkowski

> ul. Obywatelska 161

> 0 42 686 72 05

> Kilka rzeczy u niego robiłem i byłem (i nadal jestem) zadowolony -

> zarówno pod względem finansowym jak i jakości pracy.

Jakieś sportowe tłumiki tam ma ?

Napisano

Czy jest jakas zasada ze wymienia sie kable wysokiego napiecie co iles tysiecy kilometrow ? Mam ok 125kkm i czasem mi cos na niskich obrotach przerywa. Swiece wymienilem na NGK moze pora na kabelki ?

Ktore wybrac bo do 16v tanie nie sa :

1 NGK za 150zl http://moto.allegro.pl/item527793347_przewody_ngk_fiat_brava_bravo_punto_1_2_188a5_000.html

2 http://moto.allegro.pl/item509214712_przewody_zaplonowe_fiat_bravo_brava_1_2_16v.html

3

http://moto.allegro.pl/item514779135_przewody_zapl_fiat_brava_bravo_punto_lancia_y.html

4

http://moto.allegro.pl/item520472505_przewody_wysokiego_nap_janmor_fas40_fiat_lancia.html

Napisano

> Czy jest jakas zasada ze wymienia sie kable wysokiego napiecie co

> iles tysiecy kilometrow ? Mam ok 125kkm i czasem mi cos na

> niskich obrotach przerywa. Swiece wymienilem na NGK moze pora na

> kabelki ?

> Ktore wybrac bo do 16v tanie nie sa :

> 1 NGK za 150zl

> http://moto.allegro.pl/item527793347_przewody_ngk_fiat_brava_bravo_punto_1_2_188a5_000.html

> 2

> http://moto.allegro.pl/item509214712_przewody_zaplonowe_fiat_bravo_brava_1_2_16v.html

> 3

> http://moto.allegro.pl/item514779135_przewody_zapl_fiat_brava_bravo_punto_lancia_y.html

> 4

> http://moto.allegro.pl/item520472505_przewody_wysokiego_nap_janmor_fas40_fiat_lancia.html

Do NGK sie uprzedziłem, chyba jest dużo podróbek na rynku. Beru są dobre, ale drogie i podobno teraz Janmor bardzo się poprawił, ale nowe, nie "made in USA, tylko... (kurde mówili mi i pewnie pomieszam) "made in Australia" (?)

• 2 tygodnie później...
Napisano

te beda ok?

NGK

patrzac na stronie producenta powinny byc ok, ale wole sie upewnic.

Napisano

Witam. Musze wymienić cewki zaplonowe w kropku I 1.2 75. I teraz mam dylemat co kupić. Bo MAGNETI MARELLI kosztuje ok 100zł za sztuke a wiadomo potrzeba dwie. A na allegro - link - niby jakiś orginał kosztuje 55 zł. Tylko czy warto na takim czymś oszczędzac?

Napisano

> Witam. Musze wymienić cewki zaplonowe w kropku I 1.2 75. I teraz mam

> dylemat co kupić. Bo MAGNETI MARELLI kosztuje ok 100zł za sztuke

> a wiadomo potrzeba dwie.

Zapytaj tutaj . Jak dobrze pamiętam to płaciłem u nich coś koło 60-70 zł za oryginalne cewki

Napisano

...w przypadku silnika 1.1/1.2 polecacie dwie podwójne, czy cztery pojedyncze? hmm.gif

Napisano

wg eper'a do PII 1.2 CF2 mamy 2 numery:

1. - 71736159 Alternative

2. - 46808398

wg katalogu UFI wychodzi po

1. - 23.415.00 od 09/00 do 05/03 1.6 bar

2. - 23.438.00 od 09/99 do 10/05 0.7 bar

u KNECHT'a wychodzi tak:

OC272 od 10/00 do 08/03

OC259 od 09/03 do brak

OC66 do 09/00

i o co chodzi?

Napisano
  • Autor

> wg eper'a do PII 1.2 CF2 mamy 2 numery:

> 1. - 71736159 Alternative

> 2. - 46808398

> wg katalogu UFI wychodzi po

> 1. - 23.415.00 od 09/00 do 05/03 1.6 bar

> 2. - 23.438.00 od 09/99 do 10/05 0.7 bar

> u KNECHT'a wychodzi tak:

> OC272 od 10/00 do 08/03

> OC259 od 09/03 do brak

> OC66 do 09/00

> i o co chodzi?

u mnie jest: 46544820, a knechta zakładam OC 259

Napisano

> u mnie jest: 46544820, a knechta zakładam OC 259

ja uzywam OC272 - jest krotszy i drozszy hmm.gif. wiec o co chodzi. dluzszy ma 0,7 bar krotszy 1,6 bar . i o co chodzi z tym cisnieniem?

Napisano

> ja uzywam OC272 - jest krotszy i drozszy . wiec o co chodzi. dluzszy

> ma 0,7 bar krotszy 1,6 bar . i o co chodzi z tym cisnieniem?

Pewnie zeby Ci nie wyrwalo uszczelki z pod fitra oleju, jak mi kiedys sciana.gif

Napisano

> ale filtr nie jest winny tylko uklad smarowania - niby .

Ale moze jeden wytrzymuje wieksze cisnienie, a drugi nie hmm.gif . Mam na mysli np: uszczelke, jeden z elementow filtra.

Jak u mnie cisnieje wypchnelo kawalek uszczelki, to po kilku sekundach juz nie bylo prawie oleju w silniku sciana.gif

Stalo sie to przy wysokich obrotach, kiedy pewnie cisnienie smarowania jest wyzsze.

Napisano
  • Autor

> ale filtr nie jest winny tylko uklad smarowania - niby .

znaczy trzeba sprawdzić czy pompy oleju sa te same, może jedna daje wyzsze ciśnienie hmm.gif

Napisano

> pompy sa takie same rozroznienie jest tylko z klima czy bez

Teoretycznie cisnienie powinno byc stale i takie same dla kazdej pompy. Ale czy czasem nie steruje tym zaworek w pompie?? Jesli tak, to roznie z nim moze byc hmm.gif

Napisano

myslalem ze szybciej sie domyslisz ze ta czesc powoduje "nadmuchanie" filtra. szczegolnie ma to znaczenie przy rozruchu i duzym cisnieniu kiedy zawor robi bypass do miski. ma to miejsce przy ok 10 bar. a punto ile generuje przy 5000 obr*min^-1

Napisano

Jakos tak wyszlo, na poczatku wogole o nim zapomnialem zlosnik.gif

No i filtr jeszcze ma zabezpieczenie w sobie, tez jakis zawor. Powinno ono zadzialac gdy filtr sie przypcha i staje sie malo drozny.

Napisano

filtry do PII maja 2 zawory. jezeli jest problem z pompa oleju i jej zaworem to zaden filtr nie da rady - musi spuchnac i strzelic.

Napisano

> Teoretycznie cisnienie powinno byc stale i takie same dla kazdej

> pompy.

chyba teoretycznie powinno być coraz większe, z górnym ograniczeniem zlosnik.gif

Napisano

Jaki olej polecacie do punto 2 , 50 tys km. Obecnie zalany jest seleni 10W/40 W ale kupujac punciaka od ojca za 3 mies chcialbym go zalac 5W/50 mobila bo zostaly mi jeszcze 2 litry z wymiany w bance jak wymienialem olej w swoim matizie.Dokupilbym litr lub dwa i bylby spokoj.

Napisano

to wedlug mnie przeczyscilbym przed spuszczeniem jakims szuwaksem Liquy Moly i dopiero zalal syntetyka.

Napisano

> Jaki olej polecacie do punto 2 , 50 tys km. Obecnie zalany jest

> seleni 10W/40 W ale kupujac punciaka od ojca za 3 mies chcialbym

> go zalac 5W/50 mobila bo zostaly mi jeszcze 2 litry z wymiany w

> bance jak wymienialem olej w swoim matizie.Dokupilbym litr lub

> dwa i bylby spokoj.

Ja smigam, na takim jak zalala fabryka, czyli Seleni 20K 10W40. Wg opisu na bance to tez systetyk. Jak na razie mam prawie 180kkm przelotu i jest ok wink.gif

Napisano

> to wedlug mnie przeczyscilbym przed spuszczeniem jakims szuwaksem

> Liquy Moly i dopiero zalal syntetyka.

hmm ja jak zmienialem w swoim matizie przy przebiegu okolo 70tys km z polsyntetyka na syntetyk to nic sie nie stalo to tutaj tym bardziej nie powinno,auto pewne,od ojca przebieg niecale 50tys km ,rozumniem jakby byl duzo wiekszy ale tak.

Napisano

> Ja smigam, na takim jak zalala fabryka, czyli Seleni 20K 10W40. Wg

> opisu na bance to tez systetyk. Jak na razie mam prawie 180kkm

> przelotu i jest ok

Hmm 10W/40 syntetyk ,pierwsze slysze to oznaczenie dla polsyntetykow lukne zaraz w instrukcji co pisza na ten temat smile.gif

Napisano

przeplukanie profilatyczne celem pozbycia sie jak najwiecej 1/2 syntetyka, bo i tak jezeli sam nie spuszczasz oleju to caly nie zlatuje.

Napisano

ale FL pisza ze to polsyntetyk, a moze hydrokrawany i niczym castrola wiekszosc syntetykow to tak naprawde polsyntetyk hmm.gif.

Napisano
  • Autor

> Ja smigam, na takim jak zalala fabryka, czyli Seleni 20K 10W40. Wg

> opisu na bance to tez systetyk. Jak na razie mam prawie 180kkm

> przelotu i jest ok

20K to półsyntetyk, K to syntetyk zlosnik.gif

Napisano

> 20K to półsyntetyk, K to syntetyk

No to ja juz nie wiem, fak jest taki ze w opisie po angielskiemu jest napisane "syntetic" zlosnik.gif . A jak poszukalem po necie to nie ktorzy pisza, ze to systetyk, a inni ze polsyntetyk spineyes.gif

Napisano

powinienem wybrac. aktywne sa numery na podstawie mojego VIN. wg mnie winienem wybrac 46751137 025 - klimatyzator - ktorego nie mam, V2- wersja SX - taka mam, M1-CF2- taka mam

281950630-sprezyna.JPG

• 2 tygodnie później...
Napisano

> chcesz przednie czy tylne ?

tylne narazie tylko tyl przod jest ok

Napisano

> tylne narazie tylko tyl przod jest ok

poszukaj magneti/cofap ceny w zasadzie takie same, a jednak ktoś ''normalny'' podpisuje się na kwicie gwarancyjnym.

Napisano

> poszukaj magneti/cofap ceny w zasadzie takie same, a jednak ktoś

> ''normalny'' podpisuje się na kwicie gwarancyjnym.

dzieki wielkie za pomoc bede szukal

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jestem po wymianie oleju, płynu chłodniczego, filtra powietrza i filtra oleju. Jeśli chodzi o olej to wybór padł na ELF 10W40 Competition STI dokładnie wink.gif Cena za 5 l zestaw (4l+1l) w Selgrosie to 104 zł jak pamiętam. Płyn chłodniczy: Dynagel2000, koszt ok. 36 zł za 5l. Co do ELF'a słyszałem pozytywne opinie. Pozdrawiam.

Napisano

U tesciow w Punto 1 (176) trzeba dokonac wymiany szczek i bebnow tylnych

O ile z kupnem bebnow nie ma problemu to gorzej jest ze szczekami gdyz wszedzie w katalogach sa 2 rodzaje szczek:

- system ham. BENDIX

- system ham. DELPHI

I teraz pytanie, jak rozpoznac ktory system jest zamontowany w samochodzie?

Przypomne ze to Punto I gen, silnik 55KM, pojemnosc 1.1. Heble bez ABS

Napisano

> U tesciow w Punto 1 (176) trzeba dokonac wymiany szczek i bebnow

> tylnych

> O ile z kupnem bebnow nie ma problemu to gorzej jest ze szczekami

> gdyz wszedzie w katalogach sa 2 rodzaje szczek:

> - system ham. BENDIX

> - system ham. DELPHI

W MkI z ABS to zawsze system Bendix, bez to AP Lockheed czyli dla uproszczenia Delphi.

Systemy sa kompletnie rozne palacz.gif wiec uważaj przy zakupie - znaczy sie sprawdź dwa razy. Bendix ma bardzo charakterystyczne samoregulatory.

Napisano
  • Autor

Jakie amory na tył do mk2 / FL ?

1. MM/Cofap sklep mam rzut beretem więc bez opłaty za przesyłkę... cena chyba OK?

2. Delphi - warto zainwestować w nie w stosunku do nr 1 ??

żadne sportowe obniżane itp mnie nie interesują

Napisano

Jaka firma była by najlepsza?

Ale nie po 100zł za 1szt. screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Jaka firma była by najlepsza?

> Ale nie po 100zł za 1szt.

np Denso potem tylko sklepu z nimi trza by poszukać, one glownie montowane sa do japońskich samochodów wiec pewnie tu by trzeba zacząć szukanie

Napisano

a nie chcesz Kayaba?, ja wlasnie takie sobie kupilem, tylko czekam na cieplo, zeby je zamontowac zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a nie chcesz Kayaba?, ja wlasnie takie sobie kupilem, tylko czekam na

> cieplo, zeby je zamontowac

kayaby znalazłem najtańsze po 130/szt + przesyłka czyli wychodzi mnie praktycznie 2 x drożej niż te MM. Pytanie czy jest sens tajk przepłacać, skoro obecna mają 4,5 roku, od 2 lat LPG 75 tys przebiegu z czego połowa na LPG

Napisano

teraz wszystko podrozalo, nawet w ASO, a dla Ciebie czym z tylu sztywniej tym lepiej kiedy sie wozi stalowa oponke.

Napisano

U mnie oryginaly padly przy 47 kkm, amory sa dobre, ale pukaja mocowania gorne i to coraz bardziej, gdy jest zimno i mokro, podobno w kayaba nie ma takiego problemu, czytalem troche postow i osoby z naszego forum polecaja zdecydowanie Kayaba niz MM/Cofap, moze warto posluchac kolegi sebademode, jesli masz LPG...?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.