Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej jtd

Featured Replies

Napisano

Panowie, jak w temacie, jaki olej zalac do jtd. auto sprowadzone i nie wiem co było lane frown.gif 10w40 czy 5w40? przebieg 160tys.

Napisano

od poczatku leje 10w/40

Napisano

A ja leje od przebiegu 120kkm półsyntetyk.Wymieniam go co 12kkm+filtry(oleju smile.gifoczywista i powietrza)

Napisano

ja leje 5w40 od 113 tys km i nie nazekam ale jele castrola do diesla i wymieniam co 10 tys km

Napisano

troche wierszem czy tam innym rymem pojade ale :

leje na oleje i nie leje ... mam 5w/40 od...dawna... wciaz ten sam

Napisano

> ja leje 5w40 od 113 tys km i nie nazekam ale jele castrola do diesla

> i wymieniam co 10 tys km

Jesteś zadowolony z Castrola? Pytam, ponieważ właśnie kupiłem pierwszy raz Castrol Edge Turbo Diesel 5W40. Był w dobrej cenie po 120zł za 5L.

Napisano

> Jesteś zadowolony z Castrola? Pytam, ponieważ właśnie kupiłem

> pierwszy raz Castrol Edge Turbo Diesel 5W40. Był w dobrej cenie

> po 120zł za 5L.

Takiegoz wlasnie posiadam w komorze... tylko zabardzo nie wiem jakiego komentarza oczekujesz wink.gif olej jak olej ma byc wewnatrz ot filozofia wink.gif Cena faktycznie sympatyczna.

Napisano
  • Autor

> po 120zł za 5L.

Dzięki za odpowiedzi. Wiec czy 5W40 czy 10W40 nie ma większego znaczenia. Ale, jeżeli poprzednik lał 10W40 a ja zaleje 5W40 też nie bedzie różnicy?

Castrol 5L za 120zł ?? Dzis koleś mi proponował właśnie Castrola 4L za 200zł + 1L za 50 crazy.gif

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi. Wiec czy 5W40 czy 10W40 nie ma większego

> znaczenia. Ale, jeżeli poprzednik lał 10W40 a ja zaleje 5W40 też

> nie bedzie różnicy?

> Castrol 5L za 120zł ?? Dzis koleś mi proponował właśnie Castrola 4L

> za 200zł + 1L za 50

to lej 10w... cena allegro vs cena w aso wink.gif obie mozliwe kwestia tylko gdzie kupisz

Napisano

> Zalej 10W

hoho, dawno wątku olejowego nie było. potwierdzam, moje stilo zmniejszyło apetyt na olej po przejściu z 5W40 na gęste 10W60 zlosnik.gif

Napisano

cena allegro vs cena u innych obie mozliwe kwestia

w tym roku chciałem zalac stilona Castrol'em MAgntec'iem. ok pojechałem do pierwszego lepszego sklepu motoryzacyjnego cena 133 do drugiego 130 na allegro 77zl.

10W-40

Napisano

> Takiegoz wlasnie posiadam w komorze... tylko zabardzo nie wiem

> jakiego komentarza oczekujesz olej jak olej ma byc wewnatrz ot

> filozofia Cena faktycznie sympatyczna.

Interesuje mnie, czy silnik działa głośniej niż na innym oleju, czy nie spala go? Miałem Selenie WR i silnik był głośniejszy niż na Mobil S.

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi. Wiec czy 5W40 czy 10W40 nie ma większego

> znaczenia.

pierwsze cyfry przed literą W oznaczają gestość oleju i jego działanie w warunkach zimowych. Czym bardziej gęsty olej tym rozprowadzenie oleju w silniku dłuższe.

Ale, jeżeli poprzednik lał 10W40 a ja zaleje 5W40 też

> nie bedzie różnicy?

Ja bym lał 5W40. Właściciel lał to samo co wlewa fiat na dzień dobry do stilo. Trochę to głupie, że do nowego auta fiat wlewa olej półsyntetyczny. Jeżeli nie musisz dolewać oleju, silnik się nie poci to lej 5W40.

> Castrol 5L za 120zł ?? Dzis koleś mi proponował właśnie Castrola 4L

> za 200zł + 1L za 50

Takie ceny są teraz w Makro i Selgrosie. Mają też promocję na inne oleje. Choć w normalnym sklepie widziałem Castrola po 139zł za 5L, więc ceny podobne.

Napisano

> po 120zł za 5L.

ja mam tego zwyklaego castrola i za 103 pln za 5l i nie nazekam

Napisano

Eeee co kieroca to inna opinia... zlosnik.gif

Idzie zima i powinieneś zalać olejem 0W... lub max 5W... ful syntetykiem

Ja mam obecnie 190.000 km wink.gif i leje 0w40 Mobil1 Turbo Disel

Po prostu w Formule 1 widziałem raz na jakimś srebrnym bolidzie który wygrał taka reklamę hehe.gifhehe.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

dzięki Panowie.

Autem przejechałem od kupna ok 2tyś km, oleju nie ubywa, silnik sie nie poci.

Olej już zamówiony Castrol EDGE 5W40 TURBO DIESEL za jedyne 136zł z przesyłka. W sklepie by wyszło 250 grinser006.gif

teraz czekam na dostawe i wymiana smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

ja leje 10W40 Mobil super s półsyntetyczny - taki polecił mi mechanik ale jednak przy następnej wymianie zmieniam na full syntetyczny też 10W40 tylko,że shell. Naczytalem się o tych olejach i jednak syntetyczny to syntetyczny smile.gif

SHELL HELIX DIESEL PLUS 10W40 jest syntetyk

Cena jak najbardziej mi odpowiada (allegro)

Przebieg mojego Stilo 89 kkm -szykuje się rozrząd powoli smile.gif

Napisano

> SHELL HELIX DIESEL PLUS 10W40 jest syntetyk

> Cena jak najbardziej mi odpowiada (allegro)

A jesteś pewien, że na Allegro dostaniesz Shella, a nie jakiś ruski olej marki olej w bańce z napisem Shell ?

Ja znacznie bardziej ufam syntetycznemu Lotosowi 5W40 kupowanemu po 120 zł za 4 litry na stacji firmowej Rafinerii Gdańskiej, niż nie wiadomo czemu z Allegro...

Napisano

Niestety tego,że można trafić na fałszowany olej nie da się uniknąć angryfire.gif

dlatego na stronie shella jest oficjalna lista dystrybutorów i z tego skorzystam jak będę brał olej. Pewnie zapłacę z 10-20zł

więcej niż na allegro ale to nie majątek. Dla zainteresowanych podaje linka

http://www.shell.com/static/pl-pl/images/helix_new/Tabelka2.pdf

Napisano

> ja leje 10W40 Mobil super s półsyntetyczny - taki polecił mi mechanik

> ale jednak przy następnej wymianie zmieniam na full syntetyczny

> też 10W40 tylko,że shell. Naczytalem się o tych olejach i jednak

> syntetyczny to syntetyczny

> SHELL HELIX DIESEL PLUS 10W40 jest syntetyk

Akurat ten olej też wcale nie jest full syntetyczny , jest tylko " na bazie syntetycznej " jak każdy inny półsyntetyk smirk.gif

Napisano

> Akurat ten olej też wcale nie jest full syntetyczny , jest tylko " na

> bazie syntetycznej " jak każdy inny półsyntetyk

No co Ty mówisz ? Powiem tak :"Oszukali mnie banda złodzieji, decydentow polskich... " smile.gif

Poważnie z tym,ze to półsyntetyczny olej ? Na zdjęciu jest synthetic oil yikes.gif

http://www.moto.allegro.pl/item450289293_shell_helix_plus_10w40_4_litry.html

Napisano

Za tani hehe.gif

Brak wpisu FULL ... tyko Syntetyk ... pozatym jest klasa lepkości 10W.... full syntetyki mają 0W lub 5W .... a te 10W.... to dość gęsty olej w niskich temperaturach i na zimę no.gif nawet jesli ktoś trzyma auto w garazu i ma stała temperaturę => +5 C old.gif

A jak będzie - 20 C to będzie problemik ....

Napisano

> No co Ty mówisz ? Powiem tak :"Oszukali mnie banda złodzieji,

> decydentow polskich... "

> Poważnie z tym,ze to półsyntetyczny olej ? Na zdjęciu jest synthetic

> oil

No niestety , " syntetyczna technologia " jak podaje opis na opakowaniu to nie to samo co " fully synthetic oil " .

Popatrz tutaj : Shell Oils i porównaj kolory opakowań a przede wszystkim oznaczenia .

Pełny syntetyk ma miec 5W/... lub 0W/... ok.gif

Napisano

> No niestety , " syntetyczna technologia "

> Pełny syntetyk ma miec 5W/... lub 0W/...

Czesto mylne jest stwierdzenie pół hehe.gif klient myśli OK. i tak 50% to syntetyk hehe.gifhehe.gif

A tam jest kilkanaście % dodatków na bazie syntetyków a reszta to mineralny olej

Napisano

witaj. ja też zalewam Mobil 0W40 TD, ale od pewnego czasu jest z nim kłopot. od mniej więcej Półtora troku ten jak i inne oleje dostępne u nas w kraju są rozlewane na miejscu. Niestety jest podejżenie że spadła ich jakość w stosunku do produktów sprowadzanych z tzw. zachodu europy. znana ci jest zapewne sprawa np. proszków do prania które to mają lepszą jakość te z europy zachodniej niż kupowane w kraju o tych samych nazwach. Niestety na Allegro pojawiają się produkty wyprodukowane w Chinach a nie różniące się na pozór niczym. jedyną różnicą jest jakiś kod na opakowaniu, ale to trzeba być znakomicie zorjętowanym. pokazywał mi ten kod dla przykładu na Mobilu sprzedawca mój znajomy uu którego kupuję ciągle Mobila. powiedział że z orginalnym mobilem będzie coraz większy kłopot. Po prostu będzie coraz trudniej go zdobyć. pozdrawiam

Napisano

Quote:

Olej silnikowy na bazie syntetycznej

Nikt cię nie oszukał pisze jak wół ! hehe.gif

Czyli semi syntetic ok.gif

Napisano

> witaj. ja też zalewam Mobil 0W40 TD,

Tak podobno jest... ( wiem to na podstawie innych produktów które ja lub moi znajomi "produkują" w Polsce ... w tym: lodów Algidy / Ryb / Frytek Avico ......... wink.gif )

Ja kupowałem MOBIL1 w serwisie Boscha ale to nie ma już znaczenia...

Podobno nie podrabia sie jeszcze MOTUL-a więc pewnie na niego bedzie trzeba sie przesiąść. Poprzednio lałęm Lotusa 0W40 Full syntetyk / jego na Chinczycy nie podrabiają hehe.gif / no i fiacik pieknie do 300.000 km sie doturlał i dalej śmiga. Niestety Lotos już go nie produkuje oslabiony.gifoslabiony.gif ... A teraz zaryzykowałem wink.gif i na Mobilu cały czas pomykam confused.gif

PS.

Pierwsza liczba w kodzie paskowym oznacza kraj producenta.... ale jeśli jest coś przelewane w Polsce to i tak tylko kod dostawy to oznacza a to jest już wiedza "tajna" oslabiony.gif

Napisano

Niektórzy Koledzy na kąciku Stilo zalewali selenię 5W40 czyli pełen syntetyk jest on dostępny w ASO po uprzednim złożeniu na niego zamówienia. co do ceny to chyba jest nieznacznie droższy niż dostępna Selenia półsyntetyczna. Za tę cenę mamy jednak olej niepodrabiany bo sprowadzany z Włoch w orginalnych opakowaniach.

Napisano

> Ja kupowałem MOBIL1 w serwisie Boscha ale to nie ma już znaczenia...

Do tej pory zawsze kupowałem olej w Makro , ale kto wie skąd tak naprawdę oni go mają ...

> Podobno nie podrabia sie jeszcze MOTUL-a więc pewnie na niego bedzie

> trzeba sie przesiąść.

Zapobiegawczo ostatnio kupiłem 5l Motula X8100 5W40 made in France , czyli niby na pewno ori wink.gif ale jeśli chodzi o niektóre parametry , np. tzw. liczbę TBN , która szczególnie nas interesuje - to Mobil1 5W50 , który stosuję cały czas - jest od niego zdecydowanie pod tym względem lepszy ok.gif

Napisano

Skoro faktycznie jest to półsyntetyk to i tak czuje sie oszukany;) Chwyty martetingowe jakieś wink.gif

Swoją drogą całkiem niezłe parametry - temp płynięcia kolo -30 stopni.

Auto mam garażowane ale w polsce temp nie spadają poniżej -20 często ,więc nic się nie boję smile.gif

A instrukcji jest napisane 10W40 i będę sie tego trzymał ,że taki mam lać smile.gif

http://www.hand-all.pl/shell/?gclid=CKmLi6eijpYCFQoNZwodLxOkFQ

43455069wr1.th.jpgthpix.gif

i nadal nie wiem czym się różni olej na bazie syntetycznej od półsyntetyka. Półsyntetyk ma max 30% dodatku syntetycznego a 70% to mineralny- i OK. Ale ten na bazie syntetycznej to moze po prostu syntetyk ale nie full ?

Napisano

Wystarczyło poczytać forum żeby dojść do takich wniosków ! ok.gif

Napisano

>prostu syntetyk ale nie full ?

jak dla mnie to jedno i to samo hmm.gif

zobacz na tabele którą zamiesciłeś.... fiat odradza stosowanie oleju 10 W40 już gdzieś koło 0 C swiety.gif

Pamiętajcie, że 75 % zuzycia silnika powstaje w ciągu pierwszych kilkudziesięsiu sekund jego pracy old.gif

Potem już nawet praca przez kilka dziesiąt minut nie ma takiego znaczenia na zywotnośc silnika skromny.gif

Napisano

> zobacz na tabele którą zamiesciłeś.... fiat odradza stosowanie oleju

> 10 W40 już gdzieś koło 0 C

dlaczego koło 0 C ? ja tam widze -15 C - a ten helix płynie jeszcze w -30 C .

mi sie wydaje,ze to -15C to jest średnia temperatura wink.gif

Gdzieś na kole podbiegunowym wink.gif

A juz mi sie wszystko pomieszało od tego w głowie wink.gif zaleje tym helixem za kilka miesięcy jak minie rok od wymiany tego co teraz mam i zobaczymy co będzie:)

Napisano

> zobacz na tabele którą zamiesciłeś.... fiat odradza stosowanie oleju

> 10 W40 już gdzieś koło 0 C

A gdzie Ty to wyczytałeś w tej tabelce ? yikes.gif

Ja tam widzę napisane po lewej, że zalecają 5W dla klekotów poniżej -15, a dla śmierdziuchów poniżej -20 stopni...

p.s. SinSinSin, dowcip z kołem podbiegunowym trochę Ci się nie udał. W styczniu 2006 w Polsce północnej przez około 2 tygodnie temperatura spadała w nocy do -25 stopni. I u mnie w Olsztynie, i u Liska w Trójmieście.

Napisano

> p.s. SinSinSin, dowcip z kołem podbiegunowym trochę Ci się nie udał.

> W styczniu 2006 w Polsce północnej przez około 2 tygodnie

> temperatura spadała w nocy do -25 stopni. I u mnie w Olsztynie,

> i u Liska w Trójmieście.

Może masz racje z tym kołem podbiegunowym. blush.gif

Ale u mnie we wroclawiu dawno nie było mniej niż -15 C dłużej niż przez pare dni (3-4).

Mniejsza z tym smile.gif

Napisano

> Ale u mnie we wroclawiu

Dobra nie będę sie z wami sprzeczał... wink.gif Nigdzie tego nie wyczytałem tylko zobaczyłem na tabeli ..... ale nawet jeśli jest to -15 C tak jak jest to napisane to nadal podtrzymuje swoją opinie, że ten olej 10W40 nalezy sobie zostawić na lato... i będzie ok.gif a na zimę proponuję 5W... lub 0W...

281402001-olej.jpg

Co do temperatury to w 3-mieście nie raz miałem -27C ( na wysokości lotniska ) yikes.gif a w centrum Gdańska raz temperatura spadła mi do - 25 C i autko nie zapaliło....

Osobiście termometr w aucie najnizszą temperature pokazał mi jakieś 3-4 lata temu i to było - 31,5 C w okolicy Zarnowca yikes.gif

post-15502-14352497364039_thumb.jpg

Napisano

Nie wiem co wy kombinujecie z tymi olejami icon_eek.gif

Na lato 5w na zime 10w chyba za dużo kasy macie ! niewiem.gif

Ja jężdżę już drugim autem na 10w40 i jestem bardzo zadowolony ,zero ubytków i ect . 20.GIF

Napisano

> Nie wiem co wy kombinujecie z tymi olejami

> Na lato 5w na zime 10w chyba za dużo kasy macie !

Odwrotnie na lato 10W... a na zime 5 W.... ja wymieniam co 6 miesięcy olej ... takie mam przebiegi więc mi to pasuje cool.gif

Opony na zime i na lato równiez wymieniam .... wiem szalony jestem wink.gif

Napisano

zaleje tym helixem

> za kilka miesięcy jak minie rok od wymiany tego co teraz mam i

> zobaczymy co będzie:)

ja uważam że dalej słońce będzie wschodzić i zachodzić i nic się nie stanie. Moim oczywiście zdaniem i tak ogólnie stosujemy dobre oleje i nasze autka będą śmigać. Lepiej dbać o inne podzespoły z takim pietyzmem i uwagą jak o olej silnikowy.

Wtedy dbałość o wszystkie elementy naszych aut będzie zrównoważona i wyjdzie to na dobre nam a napewno naszym autkom. gorzej tylko to wpłynie na stan naszych portfeli.smile.gif pozdrawiam

Napisano

> Odwrotnie na lato 10W... a na zime 5 W.... ja wymieniam co 6 miesięcy

> olej ... takie mam przebiegi więc mi to pasuje

To napisz że masz takie przebiegi a nie takie widzimisie ! hehe.gifok.gif

> Opony na zime i na lato równiez wymieniam .... wiem szalony jestem

Ja też wię jest nas co najmniej dwóch !

A dywaniki w aucie ? Bo ja tak ! ok.gifbiglaugh.gif

Płyn letni ,zimowy ? Bo ja cały rok na zimowym ! biglaugh.gif

20.GIFpiwo.gif

Napisano

> Płyn letni ,zimowy ? Bo ja cały rok na zimowym !

Nie, no to już zakrawa na patologiczną rozrzutność. oslabiony.gif :cheche: No ale jak to w przysłowiu"Niech oszczędzają bogaci, bo biednym się nie opłaci". Pozdrawiam"smile:

Napisano

> Nie, no to już zakrawa na patologiczną rozrzutność. :cheche:

Raczej lenistwo ! hehe.gif20.GIF

Napisano

> Niestety tego,że można trafić na fałszowany olej nie da się uniknąć

dlatego kupuję selenię WR , mało popularny , nikt go nie podrabia, i rozlewany jest w Italii

Napisano

Bo my z Liskiem to takie kombinatory jesteśmy ;P

Kończąc moje "olejowe wypociny" powiem tylko ,ze tym piwkiem mi Marco smaku narobił 20.GIF20.GIF20.GIF

• 1 miesiąc później...
Napisano

Obecnie 192tys i od zawsze Mobil 5W50.

Napisano

> Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40

ok.gifok.gifok.gifok.gifok.gifok.gifok.gifok.gifok.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.