Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Informacja o klockach hamulcowych

Featured Replies

Napisano

Wczoraj pojawił mi się komunikat o klockach hamulcowych. Czyli złapały już min i komp daje znać. Jak sądzicie ile km można bez większego ryzyka jeździć? Mam już nowe (Textary) jednak do świąt nie dam rady wymienić. Klocki to ATE.

ps.

na wiosnę planuję wymianę kompletu (tarcze+klocki) i nie moge się jeszcze zdecydować:

- stnadrad Brembo +Ferodo

- jakieś nacinane/nawiercane np. Brembo lub Zimmerman...

Napisano

> Wczoraj pojawił mi się komunikat o klockach hamulcowych.

<............................>

daj sobie spokoj z brembo

obecnie mam brembo max + ferodo i oslabiony.gif nie tego sie spodziewalem

ostatnio bardzo duzo ludzi narzeka na brembo, poszukaj czegos innego

Napisano

> Jak sądzicie ile km można bez większego ryzyka jeździć?

Nikt nie odpowie Ci na to pytanie, bo nikt nie zna twojego stylu jazdy. Jedni przejeżdżają 20kkm na klockach, a inni 60kkm lub więcej. wink.gif

Sygnał o zużyciu klocków pojawia się w momencie zwarcia drucika z tarczą hamulcową (zamknięcie obwodu). Wszystko więc zależy od tego na jakiej głębokości zatopiony jest drucik w twoim egzemplarzu klocków.

Zwróć też uwagę, że tylko jeden z ośmiu klocków ma czujnik. Wypadałoby więc zdjąć wszystkie 4 koła i zerknąć na stan zużycia wszystkich okładzin.

Na oryginałach drucik złapał mi dokładnie w połowie klocków. screwy.gif Tylne klocki skończyły się wcześniej niż przednie. wink.gif

Napisano

> ostatnio bardzo duzo ludzi narzeka na brembo, poszukaj czegos innego

powiem tylko tyle, ze pracuje z ludzmi, ktorzy w brembo pracowali i wiem, ze tych tarcz nie kupie zlosnik.gif

Napisano

Wiele razy już napisałem, że nie warto przepłacać za jakieś Brembo, czy Zimmermann. Tarcze polskich Producentów kupisz za 40% ceny i wcale gorsze nie są. A od Brembo pewnie dużo lepsze.

Ale skoro ktoś lubi przepłacać...

Napisano

> powiem tylko tyle, ze pracuje z ludzmi, ktorzy w brembo pracowali i

> wiem, ze tych tarcz nie kupie

No co ty... a dlaczego hmm.gif

Napisano

> No co ty... a dlaczego

niestety nie moge pisac - bo to juz powazne zarzuty grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> niestety nie moge pisac - bo to juz powazne zarzuty

To jakie byś sam kupił i dlaczego? cool.gif

Napisano

> To jakie byś sam kupił i dlaczego?

u mnie odpowiedz jest tylko jedna :

>>>ASO i oryginały/(zamienniki, ale z ASO)...

w tej chwili mam 181 000 km i nadal ORYGINALNE tarcze... ze względów bezpieczeństwa będę je wymieniał na wiosnę

akurat ja jestem zwolennikiem czesci oryginalnych/zamiennikow z aso, bo jakos w moim przypadku zawsze zrobie na nich bardzo duzo km (klocki hamulcowe, łącznik stab, sprzeglo, itp...

a co do brembo to nigdy takowych nie mialem, ale jak pisalem pracuje z ludzmi z brembo i wiem z ich opowiesci jak przebiegala/przebiega produkcja...ale jako, ze nikogo za reke nie zlapalem to nie chce tez publicznie sie nt wypowiadac...

Napisano
  • Autor

> Wiele razy już napisałem, że nie warto przepłacać za jakieś Brembo,

> czy Zimmermann. Tarcze polskich Producentów kupisz za 40% ceny i

> wcale gorsze nie są. A od Brembo pewnie dużo lepsze.

> Ale skoro ktoś lubi przepłacać...

Czy ktoś z Was jeździ na takich Mikodach??

281765355-mikoda.jpg

W ich SKLEPie za komplet P+T nawiercane wychodzi do JTD 460zł.

Czy tylko nie będzie z nimi problemu w użytkowaniu..?

niewiem.gifniewiem.gifniewiem.gif

post-88514-14352499076054_thumb.jpg

Napisano

> Czy ktoś z Was jeździ na takich Mikodach??

> W ich SKLEPie za komplet P+T nawiercane wychodzi do JTD 460zł.

> Czy tylko nie będzie z nimi problemu w użytkowaniu..?

ja jezdze, nie nazekam. Podrozały? Jesnią za komplet z przesyłką na stronie producenta nawiercane i nacinane 248mm (jtd i 1.8 i MW) płaciłem 302zł.

Napisano

> bezpieczeństwa będę je wymieniał na wiosnę

> akurat ja jestem zwolennikiem czesci

Niestety i mnie to czeka na wiosnę.... powiadasz oryginały hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ja jezdze, nie nazekam. Podrozały? Jesnią za komplet z przesyłką na

> stronie producenta nawiercane i nacinane 248mm (jtd i 1.8 i MW)

chyba cyferki sie poprzestawiały.. grinser006.gif średnica w JTD 115 to 284...

> płaciłem 302zł.

460 to jest komplet na obie osie (4 szt) cool.gif

jakie klocki masz do nich?

Jak ze skutecznością, hałasem..?

Możesz o nich napisać coś więcej?

Napisano

> Niestety i mnie to czeka na wiosnę.... powiadasz oryginały

Są ludzie, którzy kochają przepłacać za logo producenta zlosnik.gif

Ja staram się zawsze kupować OEM-y w dużej hurtowni motoryzacyjnej. W przypadku Stilo jeszcze nie wiem, kto do niego robił tarcze i klocki na pierwszy montaż hmm.gif

Napisano

> Są ludzie, którzy kochają przepłacać za logo producenta

Nie zapomnę łożyska koła do CC , luzem FŁT za parę złotych a w pudełeczku biało-niebieskim za cenę kilka razy wyższą też FŁT.

Napisano

> Nie zapomnę łożyska koła do CC , luzem FŁT za parę złotych a w

> pudełeczku biało-niebieskim za cenę kilka razy wyższą też FŁT.

z tą roznicą, ze te luzem to były i-FŁT a te w kartonikach FŁT POLAND... Różnica diametralna w jakości zeby.GIF Wiem, bo sprzedawałem to G przez kilka lat smile.gif

Napisano

> chyba cyferki sie poprzestawiały.. średnica w JTD 115 to 284...

> 460 to jest komplet na obie osie (4 szt)

> jakie klocki masz do nich?

> Jak ze skutecznością, hałasem..?

> Możesz o nich napisać coś więcej?

no się zgadza 284mm. A co do ceny to nie wiem, zmieniałem sam przod. Jezdzi się normalnie, a raczej hamuje. Ale nie miałem okazji przetestować ich jeszcze w jakimś ekstremalnym hamowaniu, sezon zimowy. Na wiosne jak załoze alusy i będe gdzieś jechał w trasie to się okaze jak z dohamowywaniem ich jest z wyzszych prędkości. Ale tymczasowo zapowiada się dobrze, zwiększonego hałasu nie zauwazyłem, jakiś innych niepokojących obiawów tez. A klocik to ATE.

Pozdor

Napisano

> 460 to jest komplet na obie osie (4 szt)

No to podrożały. Niecały rok temu szukałem tarcz i klocków i w Mikodzie też pytałem. Na pewno było taniej. Ale i tak zamówiłem tarcze innego Producenta.

Napisano
  • Autor

> No to podrożały. Niecały rok temu szukałem tarcz i klocków i w

> Mikodzie też pytałem. Na pewno było taniej.

tylko to jest cena za nawiercane/nacinane. Gładkie są taniej..

>Ale i tak zamówiłem

> tarcze innego Producenta.

zdradzisz na co padł wybór i jak się użytkuje?

Napisano

> tylko to jest cena za nawiercane/nacinane. Gładkie są taniej..

Ja kupowałem wiercone, dlatego porównałem ceny. Frezowane, wiercone, czy frezowane i wiercone są w tej samej cenie.

> zdradzisz na co padł wybór i jak się użytkuje?

Ale to żadna tajemnica - UNIONPARTS

Przejechałem na nich ok. 17tys. km i nic się nie dzieje, wszystko w porządku. Klocki kupiłem TEXTAR'a i niekiedy przy hamowaniu delikatnie hamulce piszczą. TEXTAR'y już tak mają i byłem świadomy kupując klocki tej firmy.

Napisano

Ja mam również takie od około 15kkm na obu osiach. Klocki z przodu Mintex, z tyłu EBC.

Wg mnie jest lepiej niż na oryginałach, ale to może być autosugestia.

Jak mam otwarte okna w samochodzie, to inaczej hałasują - ale nie jest to uciążliwe.

> Czy tylko nie będzie z nimi problemu w użytkowaniu..?

Raczej nie

• 4 miesiące później...
Napisano

Wracam do watku...

Tak więc mnie czeka wymiana z przodu tarcz i klocków. Dzisiaj zmierzyłem grubość tarcz i wyszło mi:

Przednie / prawa 16,5 mm lewa 18 mm ( podobno minimum to 20 mm a nowe mają 22 mm - dziwna jest ta różnica ale w zeszłym tygodniu byłem na przeglądzie i wszystkie hamulce brały równo na wykresach..... nie wiem ile mają km .... może to oryginały / auto ma zaledwie 210 tyś km i wirusa i to pewnie on je zjadł klnie.gifirked.gif)

Tył po: 9 mm ( minimum to o ile pamientam 8 mm )

Po przeczytaniu kilkuset hehe.gif różnych opinii padło własnie na :

ATM - Mikoda ( nikt nic złego o nich nie pisał hmm.gif opinie ok.gif czego nie mogę powiedzieć o Brembo wyprodukowanych gdzieś na Słowacji i Polsce yikes.gif ) / nawiercane i nacinane + standardowo klocki Ferodo Prem.... koszt łącznie z dostawą 470 zł faint.gif ........ Zamówiłem i zobacze

Mam nadzieję, że będzie OK. i nie będzie: sciana.gif

Napisano

> ATM - Mikoda

> Zamówiłem i zobacze

Ja dwa tygodnie temu taki komplet nacinane nawiercane ATM + klocki ferrodo założyłem na tył i jestem w szoku, podczas hamowania aż czuć że tył bierze, a jestem teraz samozwańczym "królem ręcznego" hahaha.gif Polecam, na wiosnę własnie taki zestaw do przodu kupuję...

Napisano

> Ja dwa tygodnie temu taki komplet nacinane nawiercane ATM + klocki

> ferrodo założyłem na tył

Na tył powiadasz.... hmm.gif no zastanowie się.... na razie przód popsuję bananaevil.gif

A może jakies zdjęcie food.gif

Napisano
  • Autor

> Na tył powiadasz.... no zastanowie się.... na razie przód popsuję

> A może jakies zdjęcie

Właśnie od tygodnia mam założone na przód Mikody ncinane/nawiercane + klocki Ferodo Premier. Przez pierwsze 300km delikatne hamowanie aby się wszystko ładnie ułożyło. Teraz mam tylko małe obawy.... sciana.gif

..mocniej hamując zerkam we wsteczne lusterko, czy gościu za mną wyhamuje czy nie swiety.gif

Już 2 razy tak miałem, że jadąc w scisłum szeregu i mocniejszym hamowaniu (przede mną było ostro) słyszałem za mną pisk i swąd gumy, a u mnie nawet ABS się nie raczył obudzić.

Mam jeszcze w pudełku komplet na tył (gładkie) jednak brak czasu na wymianę.

Nie wiem jak się będą sprawować po kilku kkm, jednak jak na razie jestem z zakupu zadowolony yay.gif

Napisano

> Ferodo Prem.... koszt łącznie z dostawą 470 zł ........

> Zamówiłem i zobacze

> Mam nadzieję, że będzie OK. i nie będzie:

A gdzie zamawiałeś w takiej cenie?

Napisano

Jak już jesteśmy w temacie to co byście polecali jeżeli chodzi o tarcze 281x26mm i kolcki do tej tarczy? Niestety nie widzę w katalogu Mikody tarcz do mojego auta, a za dwa miechy przy przegądzie trzeba będzie hamulce z przodu wymienic.

Napisano

Jeśli skuteczność jest na 1-ym miejscu to śmiało to co sam niedawno zainstalowałem - zimmermany nawiercane - zrobiłem aktualnie na nich z 5kkm i różnica z poprzednimi tarczami brembo /na nich jakies 60kkm/ jest na plus /choć tamte też do kiepskich nie należały/. Te jednak ciężej zagotować - nie tracą wigoru po kilku mocnych dohamowaniach. Bardzo ładnie się sprawują.

Napisano

> Właśnie od tygodnia mam założone na przód Mikody ncinane/nawiercane +

> klocki Ferodo Premier.

No prosze smile.gif ja nigdzie nic złego nie znalazłem na temat tych tarcz i albo jedni twierdzili ze sa porównywalne do droższych marek ( Brembo włoskie, Zimermany itp... albo, ze sa leprze od ATE.... jak jest nie wiem ale za Super Zimer. trzeba zapłacic 450 zł/sztuke pad.gif

Napisano

zimmermany nawiercane

Do mojego kosztują 290 zł sztuka faint.gif, więc to zdecydowanie za drogo. Nie mam specjalnych zastrzeżeń do fabrycznych hamulców, więc podejżewam, że zwykłe tarcze dobrego producenta powinny wystarczyć. Miałbym Brembo za ~140zł/szt, ale głosy są podzielone co do tych tarcz, więc może ktoś ma doświadczenia z czymś lepszym za tę kasę? Co do klocków to już jestem całkiem skołowany confused.gif W sklepie proponują mi Pagid za 130zł. Zna ktoś te klocki?

Napisano

> zimmermany nawiercane

> Do mojego kosztują 290 zł sztuka , więc to zdecydowanie za drogo.

To może zwykłe Zimmermanny (nie nawiercane)? Jeżdżę na takich p/t - w porównaniu do serii dużo szybciej chwytają. Dostaniesz je w cenie Brembo, do mojego 1.6 płaciłem 110zł / szt ok.gif

Napisano

> Właśnie od tygodnia mam założone na przód Mikody ncinane/nawiercane + klocki Ferodo Premier.

> mocniejszym hamowaniu (przede mną było ostro) słyszałem za mną pisk i swąd gumy, a u mnie nawet ABS się nie raczył obudzić.

No to nie masz zbyt dobrych hamulców. 270751858-jezyk.gif Gdybyś miał dobre hamulce, to opona by stanęła na asfalcie i ABS musiałby zadziałać. wink.gif

Napisano

nadal nie wymieniłem tarcz i klocków, a na blacie już 193 000 km...

grinser006.gif

Napisano

> nadal nie wymieniłem tarcz i klocków, a na blacie już 193 000 km...

Jasne hehe.gifzlosnik2.gif powiadasz klocki od nowości brawo.gif 193.000 km icon_eek.gifangryfire.gif a jak hamujesz niewiem.gif skrzynią i biegami hmm.gif

Auto masz bardzo lekkie ale mimo wszystko hmm.gif a ile tam mm zostało na klockach i tarczach?

Napisano

no fakt, zle to napisalem i zle zostalem zrozumiany grinser006.gif

tarcze mam nadal fabryczne, a klocki przednie wymieniam srednio co 70 000 km (tylne po 140 000)...ale oczywiscie chodzilo mi o to, ze wymieniając tarcze to i klocki trzeba dac nowe grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No to nie masz zbyt dobrych hamulców. Gdybyś miał dobre hamulce, to

> opona by stanęła na asfalcie i ABS musiałby zadziałać.

no nie do końca się z tobą zgodzę. Nie muszę aż tak mocno wciskać hamulca do skutecznego zatrzymania, tak aby ABS zadziałał..

polecam przejechanie się samochodem przygotowanym do rajdów... wg twojej teorii one też mają złe hamulce wink.gif

Napisano

ja mam mikody nacinane i nawiercane w volvo z klockami TRW (lucas)...

po dotarciu hamuje fajnie...do w miare normalnej jazdy się nadają na pewno...nie grzeją się jakoś specjalnie...

słyszałem też opinie z dwóch źródeł odnośnie katowania ich...

jedno mówi, że dają radę i że stosunek cena/jakość jest na dobrym poziomie...

a drugie mające 3/4 samochodu z laminatu, używające tylko pedału gazu i hamulca w trybie binarnym załatwiło tarcze podczas ostrgo katowania tak, że tarcza pękła ale na piaście a nie na powierzchni ciernej... wink.gif

ja mam i póki co sobie chwalę...jak za komplet hamulców na cały samochód za 600pln to hamują bardzo dobrze...a w volvo jest 200KM i ok. 1400kg więc mają co zatrzymać...

inni znani mi ludzie jeżdżący v40 też chwalili...nie jest to to samo co tarox oczywiście wink.gif

Napisano

> no nie do końca się z tobą zgodzę. Nie muszę aż tak mocno wciskać

> hamulca do skutecznego zatrzymania, tak aby ABS zadziałał..

> polecam przejechanie się samochodem przygotowanym do rajdów... wg

> twojej teorii one też mają złe hamulce

W samochodach rajdowych wcale nie chodzi o siłę hamowania tylko o możliwość płynnego dozowania hamulca. Po to, aby móc ustawić odpowiednio auto przed wejściem w zakręt. wink.gif

Największe tarcie jest gdy dwa ciała zaczynają zrywać ze sobą przyczepność, czyli jeszcze stoją, ale już się przesuwają. wink.gif W procesie hamowania auta są dwa miejsca gdzie takie coś można uzyskać:

1. na styku klocek-tarcza

2. na styku opona-podłoże.

Największe siły (najmocniejsze hamowanie) będzie tylko wówczas, gdy obydwa punkty będą jednocześnie zrywały przyczepność. Jeśli występuje płynny ruch na którymkolwiek z tych punktów, to znaczy, że istnieje możliwość poprawy. zlosnik.gif

Jeśli opony są dobre i mocno trzymają się asfaltu, a podczas ostrego hamowania ABS nie ma co robić, to znaczy, że zestaw klocki-tarcze nie jest dobrany optymalnie (pomijam kwestię, że ktoś nie ma krzepy w nodze).

Jeśli hamulce nawet przy najmniejszym ich muśnięciu blokują koła, to znaczy, że opony są nieprzystosowane do podłoża.

U ciebie wygląda na to, że masz dobre opony, ale słabą siłę hamowania. A piski od innych aut, które słyszysz za sobą oznacza tylko tyle, że inni mają jeszcze gorsze. hehe.gif Co jednocześnie nie znaczy, że Ty mógłbyś mieć jeszcze lepsze hamulce. grinser006.gif

Napisano

> W samochodach rajdowych wcale nie chodzi o siłę hamowania

Łooooo Matko yikes.gif

Wszystko fajnie ale gdy mamy asystenta hamowania ( możecie mnie poprawić ale w Stilo jest on ) to całe te teorie i tak biora w mlot.gif bo w momencie szybkiego wzrostu ciśnienia w ukłądzie hamulcowym nastąpi awaryjne zatrzymanie auta - hamowanie awaryjne old.gif i jeśli ktoś z tyłu jedzie Golfem II to mamy problem.... boje_sie.gif

Napisano

> 200KM i ok. 1400kg więc mają co zatrzymać...

Skoro tu dają rade to i w Stilo dadzą

Ps.

V40 T4 to miało być moje auto.... food.gif ale wyszło Stilo cool.gif

Napisano

Ojcu do Stilo też następne zapodam Mikody pewnie... wink.gif

Ja na razie zrobiłem jakieś 2-3kkm i naprawdę mogę polecić...

fakt jak ktoś katuje ostro to może lepiej pomyśleć nad taroxami albo czymś innym bardziej przygotowanym już do katowania/wyczynu...

P.s. ja zaczynałem szukać w bardziej cywilnych silnikach...corolla 1.6, stilo 1.8/1.9, focus 1.8/2.0 a skończyło się na T4... wink.gif

Napisano

U mnie z przodu siedzą Delphi wymieniane w ASO, a z tyłu klocki Bosch też wymieniane w ASO. Co najważniejsze nie piszczą. Przednich jeszcze od zakupu nie wymieniałem, nie wiem ile jeździł na nich poprzedni właściciel, ale ja już przejechałem 25tys.

Napisano

> jest i foto;)

No to sobie i na tył kupie wink.gifok.gif

Napisano

I ja muszę zmierzyć się z tematem - czy ktoś ma jakieś foto z wymiany klocków na tylnej osi? Kupiłem dzisiaj Ferodo zamierzam zająć się z tematem w poniedziałek...

Napisano

W dniu wczorajszym wymieniłem z przodu tarcze, klocki i płyn hamulcowy na TRW Lucas i ogólnie jestem zadowolony. Pojazd hamuje bardzo dobrze i nic nie piszczy smile.gif . Z przodu zmieniano mi klocki ok 1,5 roku temu na Delphi (30 tys. km) i okazalo się, że po takim czasie klocki były zdarte ok 2 mm ?????

Zmieniłem także z przodu amortyzatory na Bilsteiny i tu efekt przeszedł moje oczekiwania - inne auto !!!!, nie buja, stabilne , ogólnie inna jazda.

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i ja wreszcie wymieniłem... zlosnik.gif

6a7a430eb7cb72efm.jpg 5adb32bea76bf993m.jpg 05839660c7378447m.jpg a3533f99fbc67121m.jpg cedd965692eec056m.jpg

Jak na razie tylko z przodu.... skromny.gif Co do tarcz Mikody to faktycznie fajne... zobaczymy jak sie beda spisywac.. na razie 200 km i z każdym wcisnieciem hamulca coraz lepiej ... cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.